Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:32: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 18:37

Ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 θα ψηφίσουν επί της αρχής – «Παραφωνία» Ζουράρι από την «γραμμή» ΣΥΡΙΖΑ

Συνθήκες ευρύτατης πλειοψηφίας διαμορφώνονται στην Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής, Ελληνικής Λύσης και ΜεΡΑ25 θα ψηφίσουν επι της αρχής «υπέρ» ενώ το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών». Επιμέρους επιφυλάξεις για το άρθρο 4 που αφορά την αλιευτική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ 6 και 12 μιλίων εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση.

Υπό αυτά τα δεδομένα το κρίσιμο νομοσχέδιο που αυξάνει την ελληνική επικράτεια κατά περίπου 13.000 km2 αναμένεται να λάβει την στήριξη 284 βουλευτών κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια στις 19 Ιανουαρίου. Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο προκαλεί μεταβολή – αύξηση των ορίων της επικράτειας και με βάση το Σύνταγμα απαιτείται η διαπίστωση της σύμφωνης γνώμης της απόλυτης πλειοψηφίας του κοινοβουλίου (151 βουλευτών).

«Παραφωνία» από Ζουράρι

Ως «παραφωνία» από την «γραμμή» ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το κλίμα που διαμορφώνεται στο κοινοβούλιο χαρακτηρίζεται η τοποθέτηση του κ. Κώστα Ζουράρι ο οποίος δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών» καθώς όπως είπε το νομοσχέδιο «το μόνο που κάνει είναι να επεκτείνει μια τρύπα στο νερό». «Είμαστε νικημένη χώρα. Νικημένος ο ελληνικός λαός από το 1922 αλλεπάλληλα και το νομοσχέδιο δείχνει το φόβο μας. Δεν θα έπρεπε να γίνει τώρα η επέκταση. Υπάρχει μια βελτίωση που είναι κολοβή που φαίνεται στους τούρκους και την διεθνή γνώμη. Δείχνουμε ότι με αυτή την προσπάθεια επανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας εξακολουθούμε να φοβόμαστε την Τουρκία» είπε ο κ. Ζουράρης.

Πέραν αυτού από τις τοποθετήσεις του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Ανδρέα Λοβέρδου (ΚΙΝΑΛ) φαίνεται ότι υπάρχει και ευρύτερη συναίνεση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία για το μόνο θέμα που απαιτεί επίλυση.

Πηγή: protothema.gr – Χρήστος Μπόκας