Σάββατο, 20η Ιουλίου 2024  12:11: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023

Εθιμοτυπική συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το νέο πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Τσαγατάι Ερτζιγιές

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική περίοδο, όπου το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει παρουσιάσει μεγάλη βελτίωση.

Σημειώνεται ότι τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα είχε υποδεχθεί χθες, Τρίτη 28 Μαρτίου, στο κτίριο «Κεράνη», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σπήλιος Λιβανός : O πρωτογενής τομέας έχει ανάγκη νέους ανθρώπους που θα βοηθήσουν τους αγρότες μας να προσαρμοστούν στις απαντήσεις της νέας ΚΑΠ - Νέα πρωτοβουλία για τους αποφοίτους των τμημάτων ΤΕΙ που μετατράπηκαν σε ΑΕΙ, για να μπορέσουν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕ και να ασκήσουν το επάγγελμά τους 

Επανέρχεται ο Σπήλιος Λιβανός, πρώην ΥΠΑΤ, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, στο φλέγον ζήτημα της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των τμημάτων ΤΕΙ που μετατράπηκαν σε ΑΕΙ με τον ν.4610/2019, προκειμένου να μπορέσουν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕ και να ασκήσουν το επάγγελμα που διάλεξαν. 

Σε συνέχεια των προηγούμενων ενεργειών του και μετά από σχετική επικοινωνία με την κυβέρνηση, ο κ. Λιβανός απέστειλε επιστολή προς  τους συναρμόδιους υπουργούς,  με την οποία προτείνει σειρά βελτιώσεων και τροποποιήσεων στην κατατεθειμένη στη βουλή διάταξη, ώστε να καταστεί λειτουργικότερη και αποτελεσματικότερη και να δοθεί οριστική λύση για χιλιάδες νέους που δεν μπορούν  να ασκήσουν το επάγγελμα τους, παραμένοντας όμηροι μιας κατάστασης που δεν μπορούν να αλλάξουν. 

«Ο πρωτογενής τομέας έχει ανάγκη νέους ανθρώπους που θα βοηθήσουν τους αγρότες μας να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Λιβανός στην επιστολή του. 

Ολόκληρη η επιστολή 

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί, 

Σας απευθύνω αυτή την επιστολή για το φλέγον ζήτημα της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των τμημάτων TEI που μετατράπηκαν σε ΑΕΙ με τον ν. 4610/2019. Όπως γνωρίζετε σε προηγούμενο νομοσχέδιο αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ κατέθεσα σχετική βουλευτική τροπολογία ώστε να χορηγηθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτους αλλά και στους εν ενεργεία φοιτητές των τμημάτων αυτών, ώστε να μπορέσουν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕ, και να ασκήσουν το επάγγελμα που διάλεξαν. 

Η τροπολογία αυτή δεν έγινε δεκτή, με την δέσμευση εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργού κ. Γεωργαντά, ότι θα κατατεθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα υπουργική τροπολογία για το ίδιο ζήτημα. Πράγματι, σε εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, κατατέθηκε σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων  με τίτλο «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις», που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του Κοινοβουλίου. 

Η διάταξη αυτή, μολονότι αποδεικνύει εμπράκτως την βούληση της κυβέρνησης να επιλύσει το πρόβλημα, δημιουργεί ορισμένα προβλήματα, όπως τίθεται. Το γεγονός ότι παραπέμπει την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε μεταγενέστερη έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης ΥΠΑΑΤ και ΥΠΑΙΘ, μετά από γνώμη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΑΑΕ) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), δημιουργεί την εντύπωση ότι παραπέμπουμε την όλη διαδικασία στις ελληνικές καλένδες, προκαλώντας οργή στους φοιτητές και στους πανεπιστημιακούς, όπως δείχνει άλλωστε και η μαζική παραίτηση των καθηγητών της Γεωπονικής Σχολής Ιωαννίνων. 

Είμαι βέβαιος ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η επίλυση της διαφοράς και όχι η νομοθέτηση απλώς για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις. Για το λόγο αυτό ζητώ η απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων να γίνει τώρα, με διάταξη νόμου.  Αυτό, δε, θα επιτευχθεί, με την ονομαστική αναφορά των τμημάτων στα οποία αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα και τα προγράμματα σπουδών των οποίων θεωρούνται πιστοποιημένα από την ΕΑΑΕ, σύμφωνα με το άρθρο 3§7 Ν. 4559/2018. 

Σας ζητώ να μην εξαρτηθεί η απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από υπουργικές αποφάσεις και από διατυπώσεις γνωμών διότι αυτές δημιουργούν μια αίσθηση ότι επιδιώκουμε μέσω της γραφειοκρατίας να μην επιλύσουμε το θέμα.

Εάν εντούτοις δεν είναι εφικτή η άμεση επίλυση του ζητήματος με την ως άνω μορφή,  προτείνω τις ακόλουθες βελτιώσεις-τροποποιήσεις στην κατατεθειμένη διάταξη, που άλλωστε έχουν ήδη τεθεί στο δημόσιο διάλογο από τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας,  ώστε να καταστεί λειτουργικότερη και αποτελεσματικότερη η διάταξη:

 1. Να προβλέπεται ότι η αίτηση της Συγκλήτου θα απευθύνεται προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 2. Να προβλεφθεί προθεσμία 60 ημερών κατά την οποία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να διαβιβάσει το φάκελο στην ΕΑΑΕ και το ΓΕΩΤΕΕ
 3. Να προβλεφθεί αποκλειστική προθεσμία 90 ημερών από τη λήψη του αιτήματος για τη διατύπωση γνώμης από την ΕΑΑΕ και το ΓΕΩΤΕΕ, και εάν δεν χορηγείται η γνώμη εντός της προθεσμίας αυτής, να τεκμαίρεται ότι είναι θετική για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
 4. Να απαλειφθεί η συναρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η έκδοση ΚΥΑ και να προβλεφθεί ΥΑ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων
 5. Να προβλεφθεί προθεσμία έκδοσης της υπουργικής απόφασης του ΥΠΑΑΤ που δεν θα υπερβαίνει τους 18 μήνες από την λήψη του αιτήματος αναγνώρισης από την Σύγκλητο.

Το ζήτημα είναι εξόχως σημαντικό και αφορά χιλιάδες νέους που δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα τους, παραμένοντας όμηροι μιας κατάστασης που δεν μπορούν να αλλάξουν. Ο πρωτογενής τομέας έχει ανάγκη νέους ανθρώπους που θα βοηθήσουν τους αγρότες μας να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής. 

Οφείλουμε να ψηφίσουμε μια διάταξη συνεκτική, αποτελεσματική, που σε σύντομο χρόνο θα αποδώσει σε αυτούς τους νέους επαγγελματικά δικαιώματα που στερούνται χωρίς να έχουν καμία ευθύνη. 

Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Με εκτίμηση, 

Σπήλιος Λιβανός. 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης απαξιώνει τις πρώτες εκλογές, αποτελώντας έναν παράγοντα αστάθειας και εν δυνάμει πολιτικής ανωμαλίας, ‘όταν υπαινίσσεται σαφώς μετεκλογικές αποστασίες από άλλα κόμματα».

Αυτό τόνισε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Βαρεμένος στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” της τηλεόρασης του ΑΝΤ1, και προσέθεσε:

«Μετά τα αδιέξοδα που παρήγαγε η πολιτική του, τώρα απειλεί να τα σαρώσει όλα και όχι μόνον τον σιδηρόδρομο και τις δημόσιες δομές, αλλά και την δημόσια υγεία και το ίδιο το κράτος, το οποίο θεωρεί τσιφλίκι. Απειλεί ακόμη και με την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ψηφίστε Μητσοτάκη για να πείτε και το νερό νεράκι!»

Εξ άλλου, σε συζήτηση στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”, ο Γ. Βαρεμένος τόνισε: «Ο κύριος Μητσοτάκης δεν έχει εν δυνάμει συμμάχους• είναι απομονωμένος και τοξικός. Αφού δεν διαθέτει κόμματα πρόθυμα να συνεργασθούν μαζί του, ανακάλυψε τα ….χρώματα, προαναγγέλλοντας τρανές μεταγραφές εν είδει αποστασίας μετά τις εκλογές;», προσθέτοντας:

«Οι επερχόμενες εκλογές είναι ευκαιρία για μία προοδευτική κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας στην βάση ενός προγράμματος με κατεύθυνση την αναγέννηση της πατρίδας μας. Πρέπει να αφήσουμε πίσω τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος και να αποτελέσει παρελθόν ο σημερινός πρωθυπουργός, ο οποίος, ενώ αποδείχθηκε αδύναμος μπροστά στα προβλήματα, θέλει τώρα να εμφανισθεί ως αυτοδύναμος.»

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τις διαδικασίες παραίτησης του από το Ευρωκοινοβούλιο έχει ξεκινήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την ανακοίνωση για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Οπως έγινε γνωστό από το γραφείο του Νίκου Ανδρουλάκη έχει σταλεί σχετική επιστολή προς το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς ο ίδιος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές.

Τη θέση του αναμένεται να πάρει ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος θα είναι και ο μοναδικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή από τη στιγμή που η Εύα Καϊλή παραμένει στη φυλακή.

Να σημειωθεί ότι μετά το Πάσχα αναμένεται να εγκριθεί η παραίτηση του και να αντικατασταθεί από τον α’ επιλαχόντα Νίκο Παπανδρέου.

newsit.gr

Σε προεκλογική περίοδο – έστω και άτυπα – έχουν μπει πλέον τα κόμματα μετά την ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου.

Η ανακοίνωση αυτή εκτός από τους κομματικούς μηχανισμούς επηρεάζει και μια σειρά δραστηριοτήτων – από τη λειτουργία της Βουλής και τα σχολεία μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας – αλλά και ενεργοποιεί όσους είτε δεν ξέρουν πού ψηφίζουν είτε ως απόδημοι θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

Το protothema.gr συγκέντρωσε έναν «οδηγό επιβίωσης» μέχρι τις κάλπες που θα στηθούν στις 21 Μαΐου.

Εκλογές 2023: Η Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή έως την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου ενώ μετά το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει τις εργασίες της στις 24 Απριλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με το Σύνταγμα η Βουλή πρέπει να διαλυθεί προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε Εθνικές εκλογές από από 30 έως 22 ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες. Αυτό σημαίνει πως το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής θα θυροκολληθεί στο κοινοβούλιο είτε την Δευτέρα 24 Απριλίου είτε την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Εκλογές 2023: Οι διερευνητικές εντολές

Την επομένη της 21ης Μαΐου θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών με το Σύνταγμα να προβλέπει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή ώστε σε διάστημα 3 ημερών να διαπιστώσει εάν μπορεί να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη της Βουλής και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Αν η προσπάθεια αποβεί άκαρπη, η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος ενώ αν αποτύχει και αυτός στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Συνολικά η διαδικασία μπορεί να κρατήσει εως 9 ημέρες ώστε την 10η να καλέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπιστώσει αδυναμία πολιτικής συνεννόησης, τότε δίνει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές.

Εκλογές 2023: Οι δεύτερες κάλπες

Η εισήγηση Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο εκτός από την ημερομηνία των εκλογών της 21ης Μαΐου είχε και αναφορά στην διεξαγωγή δεύτερων εκλογών στις αρχές Ιουλίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει «κλειδώσει» ως ημερομηνία η 2α Ιουλίου.

Οι δεύτερες εκλογές, αν χρειαστούν, θα διεξαχθούν με λίστα βουλευτών. Για την συγκεκριμένη διαδικασία οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που προτιμούν και δεν θα «σταυρώνουν» τους υποψηφίους. Για την κατάρτιση της λίστας των βουλευτών, οι ηγεσίες των κομμάτων συνήθως σέβονται τα αποτελέσματα «σταυροδοσίας» της πρώτης κάλπης τοποθετώντας πρώτο στην σειρά τον υποψήφιο βουλευτή που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζετε

Για να δείτε πού ψηφίζετε στις εκλογές 2023 θα χρειαστεί να μπείτε στο Gov.gr. Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών ενημερώνεται συνεχώς με τις τελευταίες αλλαγές στους εκλογικούς καταλόγους – και αναμένονται τα στοιχεία του 2023.

Θα πρέπει να συμπληρώσετε:

-είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης)
-είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο σας

Δείτε ΕΔΩ πού ψηφίζετε

Εκλογές 2023: Οι αποδημοι

Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο οι απόδημοι έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου από τον τόπο διαμονής τους. Η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για την ψήφο των αποδήμων «παραμένει πάντα ανοιχτή» για όλες και όλους όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, έως σήμερα έχουν υποβληθεί 21.478 αιτήσεις στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, εκ των οποίων οι 16.818 είναι εγκεκριμένες.

Δικαίωμα να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου έχουν όσες και όσοι απόδημοι Έλληνες υποβάλλουν αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα μέχρι και δώδεκα μέρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, κάτι που ακόμη δεν έχει συμβεί, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε απλά την ημερομηνία της εκλογικής αναμέτρησης.

Σημειωτέον ότι χρήση της δυνατότητας άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος στον τόπο κατοικίας τους (μόνιμο ή προσωρινό) στο εξωτερικό έχουν οι Έλληνες πολίτες που:

· Έχουν ενεργό το δικαίωμα του εκλέγειν
· Είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους
· Εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού

Για την εγγραφή των ενδιαφερόμενων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού, αυτοί θα πρέπει:

· να έχουν διαμείνει συνολικά 2 χρόνια στην Ελλάδα, τα τελευταία 35 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης
· να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος
· να έχουν πρόχειρους τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, η διαδικασία περνά μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα: apodimoi.gov.gr Σε περίπτωση αίτησης εγγραφής εξαρτώμενου μέλους α’ βαθμού, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επιλέξουν το πεδίο «Παροχή συναίνεσης», για την επεξεργασία των προσωπικών στοιχείων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών και το σχετικό εγχειρίδιο που έχει εκδοθεί προβλέπονται τα ακόλουθα βήματα:

Βήμα 1ο: Ο εκλογέας εισάγει στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr τους αντίστοιχους κωδικούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), πιστοποιείται ως χρήστης και εισέρχεται στην εφαρμογή.

Βήμα 2ο: Aναζητεί την εγγραφή του στον βασικό εκλογικό κατάλογο και την επιλέγει, ώστε τα βασικά του στοιχεία να συμπληρωθούν αυτόματα στην αίτηση.

Βήμα 3ο: Kαταχωρίζει τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Επιλέγει χώρα και πόλη που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, από τις αντίστοιχες λίστες των συγκεκριμένων πεδίων.

Βήμα 4ο: Ο εκλογέας αναρτά ηλεκτρονικά αντίγραφα των δικαιολογητικών των προϋποθέσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019, δηλαδή δημόσια έγγραφα διαμονής δύο (2) ετών στην Ελληνική Επικράτεια επιλέγοντας το δημόσιο φορέα έκδοσης».

Εναλλακτικά, ο εκλογέας επιλέγει την κατηγορία του δικαιολογητικού, συμπληρώνοντας τα στοιχεία που ζητούνται, και εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση του.

Στην περίπτωση που ο εκλογέας εγγράφεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στις Ευρωεκλογές, σε εκλογικό τμήμα που θα συσταθεί σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ.

Βήμα 5ο: Ο εκλογέας βεβαιώνει ότι τα στοιχεία της αίτησης του είναι αληθή, λαμβάνει γνώση ότι η αίτηση του υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και επιλέγει την οριστική υποβολή της.

Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης ο εκλογέας λαμβάνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της αίτησης με αριθμό πρωτοκόλλου και εκκινεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης της αίτησης. Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρείται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο εκλογέας ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής.

Οι εκλογείς, εφόσον αδυνατούν οι ίδιοι να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής εκλογέα, έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στις αρμόδιες προξενικές αρχές της χώρας. Με αυτοπρόσωπη παρουσία,

το ΑΦΜ τους και με την αρωγή διαπιστευμένου υπαλλήλου των προξενικών αρχών συμπληρώνουν και υποβάλλουν την αίτηση τους στην εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4648/2019, apodimoi.gov.gr.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που οι ενδιαφερόμενοι αναθεωρήσουν, επιλέγοντας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Ελλάδα, τους δίνεται οι δυνατότητα μέχρι τρεις ημέρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εθνικών εκλογών να αποσύρουν τη σχετική αίτησή τους, ασκώντας τελικά το εκλογικό τους δικαίωμα στο εκλογικό τμήμα, όπου ήταν αρχικά εγγεγραμμένοι εντός Ελλάδας.

Εκλογές 2023: Τα σχολεία

Τα σχολεία που γίνονται εκλογικά κέντρα θα κλείσουν την Παρασκευή προ των εκλογών, για την προετοιμασία του χώρου, ενώ θα μείνουν κλειστά και την επομένη των εκλογών, ημέρα Δευτέρα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία θα μείνουν κλειστά λόγω εκλογών:

– Την Παρασκευή 19 Μαΐου.
– Τη Δευτέρα 22 Μαΐου.

Εκλογές 2023: Το Κύπελλο Ελλάδας

Ο τελικός Κυπέλλου ποδοσφαίρου ήταν προγραμματισμένος για το Σάββατο 20/5, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ο τόπος διεξαγωγής. Ωστόσο μετά την ανακοίνωση για διεξαγωγή εκλογών την Κυριακή 21/5 ο σχεδιασμός ανατράπηκε.

Αυτή τη στιγμή, η ΕΠΟ εξετάζει εναλλακτικές επιλογές με την 27η Μαΐου, μία εβδομάδα, δηλαδή, μετά την διεξαγωγήω των εκλογών να φαντάζει ως το πιο πιθανό σενάριο για τη διεξαγωγή του αγώνα καθώς αυτή ήταν η εισήγηση της Επιτροπής Διοργανώσεων ενόψει της τελικής απόφασης που θα ληφθεί στις 7 Απριλίου.

Πηγή: protothema.gr

 
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή, κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κώδικας Μετανάστευσης».

Είπατε ότι μέχρι τις εκλογές δεν θα φέρετε κανένα ν/σ. Και μαθαίνουμε ότι αύριο φέρνετε μια τροπολογία – μπλέντερ που εμπεριέχει 10 διαφορετικά θέματα, ανάμεσα σε αυτά και το θέμα του δυστυχήματος στα Τέμπη. Σας καταγγέλλουμε για νοθεία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Η Βιομηχανία των ΜΚΟ όζει… Αν στο GOOGLE γράψει κανείς τη φράση «παραπέμπονται μέλη Μ.Κ.Ο.» θα εκπλαγεί με τον αριθμό των ΜΚΟ. Πολιτικοί, ιερείς και κάθε είδους ακτιβιστές έχουν ανακαλύψει έναν προσοδοφόρο κλάδο πλουτισμού.

Στις ΗΠΑ το 10% του εργατικού δυναμικού απασχολείται σε ΜΚΟ. Το ποσοστό αυτό είναι τεράστιο. Για να καταλάβετε το μέγεθός του, είναι ισοδύναμο με την απασχόληση στην Ελλάδα σε μεγάλους κλάδους! Π.χ. το Λιανεμπόριο.

Όμως η εργασία σε ΜΚΟ δεν αποτελεί εθελοντική προσφορά. Όλο αυτό είναι μια βιτρίνα για κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Το εντυπωσιακότερο είναι ότι οι ΜΚΟ δεν είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν ισολογισμούς.

Σύμφωνα με τις αρχές της οικονομίας, όταν η προσφορά ενός προϊόντος υπερτερεί της ζήτησης, οι επωφελούμενοι καταφεύγουν στη δημιουργία τεχνητής ζήτησης. Το ίδιο συμβαίνει και με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Οι ΜΚΟ κερδοσκοπούν σε βάρος των δυστυχισμένων, της κοινωνίας και των εθνικών συμφερόντων.

Μία και μοναδική είναι η λύση το πρόβλημα αυτό: Κλείστε όλες τις ΜΚΟ τώρα!!

Ακόμα και έγγραφα της αστυνομίας αναφέρουν ότι γερμανικές ΜΚΟ κάνουν δουλεμπόριο και κατασκοπεία.

Και έχουμε πολλές γερμανικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται και στην χώρα μας. Εκτός της AEGEAN BOAT REPORT, υπάρχουν άλλες 4 γερμανικές ΜΚΟ, με έδρα το Βερολίνο, που κατηγορούνται για δουλεμπόριο και κατασκοπεία: η “MARE LIBERUM E.V.”, η “SEA WATCH E.V.”, η “FFM E.V.” και η “JOSOOR INTERNATIONAL SOLIDARITY”, οι οποίες λειτουργούν κατ’ επίφασιν ανθρωπιστικά.

Και ενώ συμβαίνει αυτό εσείς φέρνετε νόμο για τη νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών. Τι λέει αυτός ο νόμος; Ότι αρκεί να έχουν 7 χρόνια παράνομης διαμονής στη χώρα μας! Και νομιμοποιείτε ακόμα και εκείνους σε βάρος των οποίων υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις διοικητικής απέλασης ή επιστροφής, οι οποίες δεν έχουν εκτελεστεί! Αυτοί θα ψηφίσουν στις εκλογές και αυτό είναι νοθεία!

Δίνετε επιδόματα και παροχές στους λαθρομετανάστες και αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής σας, είναι τα πακιστανικά ΜΜΕ να δημοσιεύουν ακόμα και άρθρα που αναφέρουν τους τρόπους με τους οποίους Πακιστανοί μπορούν να εξασφαλίσουν άδεια 5ετούς παραμονής στην Ελλάδα! Ορίστε, εδώ έχω έγγραφο, που αναφέρει ότι οι μετανάστες που εργάζονται στον αγροτικό τομέα, μπορούν να κάνουν την αίτηση για χορήγηση άδειας παραμονής στη χώρα μας, σε αυτό το έγγραφο. Και μετά κάνετε ότι ψάχνετε ανάμεσα σε αυτούς να βρείτε δήθεν βομβιστές!

Η ΝΔ προεκλογικά υποσχέθηκε πολλά για την λύση του μεταναστευτικού. Υποσχεθήκατε άμεσες απελάσεις, δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας, εντατικούς ελέγχους των νομιμοποιητικών εγγράφων.

Τι κάνατε από αυτά; Τίποτα! Αντίθετα επί των ημερών σας είχαμε αθρόα χορήγηση ασύλου σε λαθρομετανάστες. Είχαμε αθρόες μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα. Τους μεταφέρατε με πούλμαν νύχτα από τα νησιά στο εσωτερικό της χώρας. Είχαμε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας. Είχαμε συμφωνίες διακρατικές με τις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών.

Έχετε δημιουργήσει ένα κράτος εχθροπαθές απέναντι στους Έλληνες. Η Ελλάδα πεθαίνει δημογραφικά και εσείς φέρνετε και εγκαθιστάτε στη χώρα νέο – Ελληνέζους!

Η πρόεδρος των μονογονεϊκών οικογενειών Ελλάδας Νατάσσα Δαλακλή προχώρησε σε καταγγελία σχετικά με τα προνόμια που παραχωρείτε στους λαθρομετανάστες αλλά ταυτόχρονα τα στερείτε από τους Έλληνες, που τους φορολογείτε άγρια! Γράφει λοιπόν: «Η κυβέρνηση, μετά από την απόφασή της να παραχωρήσει έδαφος και σπίτια στους μετανάστες, τώρα θέτει προς ψήφιση νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, κάθε μετανάστης θα προηγείται στους καταλόγους του ΟΑΕΔ για εύρεση εργασίας, θα έχει δικαίωμα σύνταξης, συμπληρώνοντας1.000 ένσημα, δηλ. 3 χρόνια εργασίας, θα έχει φορολογική ασυλία, θα έχει δωρεάν οικία, ρεύμα, νερό, ίντερνετ. Ως πρόεδρος των μονογονεϊκών οικογενειών, θα κινηθώ με κάθε τρόπο, ώστε κάθε άπορη οικογένεια ή οικογένεια που ανήκει σε ευπαθή κοινωνική ομάδα, να δικαιούται ίσα προνόμια. Σε διαφορετική περίπτωση θα κατατεθεί μήνυση προς την κυβέρνηση και κατά πάντων των υπευθύνων ΜΚΟ, που προωθούν σχέδια για ρατσισμό εναντίον των Ελλήνων απόρων οικογενειών, με ιδιαίτερα επιδεικτικό τρόπο διαχείρισης του ρατσισμού αυτού».

Σπαταλάτε χιλιάδες ευρώ για τους λαθρομετανάστες και στους Έλληνες δίνετε ψίχουλα. Για κάθε λαθρομετανάστη δαπανώντα ετησίως 25.000 ευρώ, ενώ 4 στους 10 Έλληνες ζουν με 5.000 ετησίως! Και αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία συνήθως είναι ωραιοποιημένα.

Τι πρέπει να κάνουμε; Να μιμηθούμε άμεσα την απόφαση της Γερμανικής βουλής σχετικά με τις απελάσεις λαθρομεταναστών, οι οποίοι έχουν αποτύχει στις εξετάσεις στην γερμανική γλώσσα μετά από 2 έτη διαμονής στη χώρα, ή που έχουν αρνηθεί εργασία ανάλογη των προσόντων τους τουλάχιστον δύο φορές, ή που έχουν αρνηθεί την διαμονή στην πόλη ή την περιοχή που τους υπέδειξαν οι αρχές.

Η Δανία έχει συνάψει συμφωνία με την κυβέρνηση του Κοσσόβου και ενοικιάζει φυλακές, στις οποίες θα στέλνει τους υπεράριθμους κρατούμενους. Η συμφωνία που έχει συνάψει συνάδει με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Παρόμοια συμφωνία συνήφθη το 2015 μεταξύ Νορβηγίας και Ολλανδίας με 3ετή διάρκεια.

Η Βρετανία αποφάσισε ότι θα στέλνει τους αιτούντες ασύλου παράνομους μετανάστες στην Ρουάντα, στην Ανατ.Αφρική.

Ας ακούσουν όμως οι πεινασμένοι Έλληνες, τους μισθούς των κολλητών σας στο Υπερταμείο. Πρέπει να πω ότι τα στελέχη του Υπερταμείου αποφασίζουν μόνα τους τι μισθούς θα πάρουν. Επίσης να πω ότι δεν έχει δημοσιευτεί ετήσια έκθεση του εποπτικού συμβουλίου από το 2020!

Παίρνουν λοιπόν:

-Κων/νος Δερμέζης – πρόεδρος ΔΣ 75.000 ΕΥΡΩ + 2.000 / συνεδρίαση

-Γρηγόρης Δημητριάδης – διευθύνων σύμβουλος 270.000 ΕΥΡΩ, επίδομα αποδοτικότητας, ιδιωτική περίθαλψη, συνταξιοδοτική και ασφάλεια ζωής 20.000 ΕΥΡΩ / έτος

-Στέφανος Γιουρέλης – αναπ. Διευθύνων σύμβουλος, 230.000 ΕΥΡΩ, επίδομα αποδοτικότητας, ιδιωτική περίθαλψη, συνταξιοδοτική και ασφάλεια ζωής 15.000 ΕΥΡΩ / έτος

-Σπύρος Λορεντζιάδης – εκτελεστικό μέλος ΔΣ, πρόεδρος επιτροπής ελέγχου Υπερταμείου, 30.000 ΕΥΡΩ + 1.000 ΕΥΡΩ / συνεδρίαση

-Δημήτριος Μακαβός, Αδαμαντίνη Λάζαρη, Αλεξάνδρα Κονιδά, Θύμιος Κυριακόπουλος – μη εκτελεστικά μέλη, αμοιβή 30.000 ΕΥΡΩ + 1.000 ΕΥΡΩ / συνεδρίαση.

Το έγκλημα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήθεν νοιάζεται, είναι ότι ψήφισε όλους τους νόμους. Μαζί τα κάνατε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Με το άρθρο 184 Ν. 4389/2016 έγινε η σύσταση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών Και Περιουσίας Α.Ε., γνωστής ως Υπερταμείο. Για 99 χρόνια θα είναι στην πλήρη ιδιοκτησία του το σύνολο της δημόσιας περιουσίας. Θυγατρικές του Υπερταμείου είναι: ΤΧΣ, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ & ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ.

Και ακολούθησαν:

-1) 2016 - ΠΩΛΗΣΗ 24% ΑΔΜΗΕ ΣΕ ΚΙΝΕΖΙΚΗ STATE GRID -ΔΙΚΑΙΩΜΑ 1ης ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΩΛΗΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ

-2) ΝΟΜΟΣ 4533/2018 - ΠΩΛΗΣΗ 40% ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΕ ΦΛΩΡΙΝΑ & ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

-3) 2017 - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΓΙΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ

-4) 28/6/2019 - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ 30% ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

-5) ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ ΤΟ 51% ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ, ΤΟ 74% ΤΗΣ ΕΥΑΘ ΚΑΙ ΤΟ 51% ΤΗΣ ΔΕΗ

-6) 2018 - ΠΩΛΗΣΗ 51% ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΑΕΡΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ- ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΕ ENI GAS LUCE SPA

-7) 2018 - ΠΩΛΗΣΗ 66%  ΔΕΣΦΑ ΣΕ SENFLUGA ENERGY

-8) 2016 - ΠΩΛΗΣΗ 67% ΟΛΠ ΣΕ COSCO

-9) 2018 - ΠΩΛΗΣΗ 68% ΟΛΘ ΣΕ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ EUROPE GATEWAY

-10) ΙΟΥΝΙΟΣ 2019 - ΠΩΛΗΣΗ ΓΚΟΛΦ ΑΦΑΝΤΟΥ ΣΕ MA ANGELIADES INC

-11) 2016 - ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΣΣΙΟΠΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 490 ΧΙΛ ΤΜ ΣΕ NCH CAPITAL

-12) 2018 - ΠΩΛΗΣΗ 50,1% ΤΩΝ ΕΛΠΕ

-13) ΠΩΛΗΣΗ 14 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΣΕ FRAPORT

-14) 2016 - ΠΩΛΗΣΗ ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΣΕ FERROVIE DELLO STATO ITALIANE

-15) 2018 - ΠΩΛΗΣΗ 100% ΕΕΣΣΤΥ (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ) ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΙΤΑΛΙΚΗ.

-16) ΠΩΛΗΣΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 5% ΤΟΥ ΟΤΕ

-17) ΝΟΜΟΣ 4422/2016 - ΠΩΛΗΣΗ ΜΕ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ» ΑΠΟ ΤΑΙΠΕΔ ΣΕ ΟΜΙΛΟ ΛΑΤΣΗ ΜΕ 92 ΕΥΡΩ ΤΟ Τ.Μ.

-18) 2018 - ΠΩΛΗΣΗ 50,1% ΤΗΣ ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

-19) 2016 - ΠΩΛΗΣΗ ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΣΕ APOLLO INVESTMENT HOLD CO

Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε πάντα το αγαπημένο παιδί των ΜΜΕ. Ο κος Ανδρουλάκης ισχυρίστηκε ότι φέρνει το νέο υπόδειγμα στην πολιτική. Επειδή όμως μίλησε για το επάγγελμά μου και για περικεφαλαίες, θα ήθελα να τον ρωτήσω, ποιο ακριβώς είναι το νέο υπόδειγμα που φέρνει; Είναι το να μένει κολλημένος στην καρέκλα της ευρωβουλής για να εισπράττει τον μισθό του; Γιατί εγώ που ήμουν εκλεγμένος στην ευρωβουλή, παραιτήθηκα από την πρώτη στιγμή.

Προσπαθείτε να εξαπατήσετε τον λαό λέγοντας ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι ανθεκτικό. Όμως το Ελεγκτικό Συνέδριο σας χτύπησε καμπανάκι για τις χρόνιες αδυναμίες των Τραπεζών.

Σας λέμε να κάνετε κούρεμα, διαγραφή στα χρέη των Ελλήνων και εσείς μας μιλάτε για εθνικό κίνδυνο. Να κάνετε κούρεμα όπως κάνατε στους κολλητούς σας ολιγάρχες:

-ΠΗΛΑΔΑΚΗ

-ΛΕΝΤΟΥΔΗ, ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ

-ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

-ΒΩΒΟ

-ΚΟΥΜΠΑ

-ΒΕΝΙΑΜΗ

-ΖΟΛΩΤΑ

-ΦΡΑΓΚΟΥ

-ΜΑΔΙΑ

-ΤΣΑΚΟ

-ΛΑΙΜΟ

-ΒΑΛΕΝΤΗΣ

-ΚΟΥΣΤΑ

-ΜΑΪΛΗ

-ΜΑΡΙΝΑΚΗ (MEGA)

Και μια ερώτηση:

Μπορεί υπουργός που έχει δάνεια ή πρωθυπουργός ή κόμματα να νομοθετήσουν εναντίον των τραπεζών; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Είναι ηθικό; ΌΧΙ.

Είναι τεράστια τα κέρδη των Funds. Κέρδη από το αίμα των Ελλήνων. Μόνο οι τρεις μεγαλύτεροι servicers είχαν τζίρο 534 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 179 εκατ. ευρώ από τα σπίτια των Ελλήνων!

Απευθύνομαι στους ψηφοφόρους: ΘΑ ψηφίσετε ΝΔ και θα σας βγει Τσίπρας. Θα ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ και θα σας βγει Μητσοτάκης. Θα ψηφίσετε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και θα σας βγει Ανδρουλάκης. Σας το λέω ωμά: Έρχεται τρικομματική συγκυβέρνηση.

Σας ρωτάμε λοιπόν: Αν είχατε μια ευκαιρία, μόνο μία, να αλλάξετε τις ζωές σας τι θα κάνατε;

Και πάμε στο έγκλημα που έγινε στα Τέμπη. Όλα τα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, επιχειρείτε μια συγκάλυψη μέσω της διάχυσης της ευθύνης. Κανείς δεν φταίει για τίποτα. Για εμάς φταίνε όλοι. Εμείς θα οδηγήσουμε στην δικαιοσύνη ακόμα και με βραχιολάκια του υπεύθυνους του εγκλήματος. 

Όλοι γνωρίζατε. Το είπε η πρόεδρος της ΡΑΣ, η κα. Τσιαπαρίκου σε συνέντευξή της στο KONTRA: «Όλοι γνώριζαν. Είχαμε προειδοποιήσει για τους κινδύνους στο σιδηρόδρομο». Από το 2018 η ΡΑΣ ενημέρωνε όλες τις διοικήσεις του ΟΣΕ, λόγω της αύξησης που παρατηρήθηκε στον αριθμό των ατυχημάτων.

Τι λέει ο κόσμος ξέρετε; Λέει ότι όλοι φταίτε! Και είπε ότι όποιος ψηφίσει τα δύο κόμματα που έφαγαν τα λεφτά είναι συνένοχος στο έγκλημα. Εμείς λέμε κάτι άλλο: όποιος καλύψει τους εγκληματίες είναι συνένοχος στο έγκλημα αυτό των Τεμπών. 

Μυρίζει όμως κουκούλωμα στην υπόθεση αυτή. Γιατί; Γιατί το υπουργείο δικαιοσύνης επέλεξε την κα Ρουμπίνη Λεονταρή που εξέτασε τους 57 νεκρούς των Τεμπών, παραβιάζοντας την επετηρίδα και παραγκωνίζοντας παλαιότερους συναδέλφους της. Ποια ήταν τα κίνητρα για την επιλογή; Τι σκοπιμότητα υπάρχει;

Η δε ιταλική εταιρεία, είναι στο απυρόβλητο. Λέει ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε 148 τόνους φύλλα λαμαρίνας. Οι 148 τόνοι όμως δεν εντοπίζονται. Ούτε στο σημείο σύγκρουσης ούτε στο χώρο όπου μεταφέρθηκαν τα συντρίμμια των τραίνων. Είναι απολύτως χαρακτηριστική η εικόνα αυτή (δείχνει φωτο) με το μέτρημα των φύλλων της λαμαρίνας ένα προς ένα. Εγώ όμως θα ρωτήσω αυτό που ρώτησε και ο κος Ν.Ευαγγελάτος στο MEGA: ζητήσατε από τον στρατό να φυλάει τα βαγόνια μετά το δυστύχημα στα Τέμπη; Γιατί;

Δεν μιλάτε λοιπόν καθόλου για την ιταλική εταιρεία. Ο κος Μηταράκης μάλιστα κατηγόρησε τον δημόσιο ΟΣΕ και εξαίρεσε την ιδιωτική επιχείρηση για το έγκλημα στα Τέμπη. Τι άλλο θα ακούσουμε!! Τι λογική είναι αυτή;

Και τα λάθη συνεχίζονται: Αντί να αποκτήσουμε τραίνα όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ο κος Μηταράκης μας είπε ότι δεν θα φτιάξουμε ποτέ τραίνο στην Ήπειρο. Γιατί; Μήπως και στενοχωρηθούν οι ΗΠΑ;

Φτιάξατε ένα κράτος – παλιάτσο. Στο σταθμό της Δεκέλειας υπάρχει ανακοίνωση ότι όποιος θέλει να βγάλει εισιτήριο πρέπει να πάει στην ψησταριά που βρίσκεται απέναντι! Είναι δυνατόν;

Εμείς λέμε στους Έλληνες ότι μετά τις εκλογές θα έχουμε παράδοση των εθνικών μας δικαίων για χάρη της ελληνοτουρκικής φιλίας. Ο τέως πρόεδρος της Κύπρου κος Αναστασιάδης αποκάλυψε τον σκοτεινό ρόλο του κου Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα. Τον κατηγορεί ότι προωθούσε το αίτημα των ΗΠΑ για διακοπή (!) των γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ, προκειμένου να προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος! Για τον ίδιο λόγο προωθούσε την ιδέα της κατασκευής αγωγού αερίου για απ’ ευθείας σύνδεση Ανατ. Μεσογείου – Τουρκίας με παράκαμψη της Κύπρου!

Η ΝΔ άδειασε την Κύπρο για χάρη της Τουρκίας! Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης βεβαίως απάντησε: «Ως Κύπρος δεν δεσμευόμαστε με οποιοδήποτε τρόπο από την απόφαση της Ελλάδας και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητας της Τουρκίας στον διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό». Και να τονίσω ότι η Κύπρος ψήφισε υπέρ της Κένυας και εσείς υπέρ της Τουρκίας!

Και αφού τα βρήκατε με τον ΣΥΡΙΖΑ βγήκε ο κος Φίλης του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνουμε με την Τουρκία μια συμφωνία, στα πρότυπα της Συμφωνίας των Πρεσπών για το Αιγαίο! Το ίδιο είχε πει και η κα Μπακογιάννη. Ο κος Φίλης είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι πρέπει να χαραχτεί νέα πολιτική που την έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πρότυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πρέπει να εφαρμοστεί μια πολιτική αλληλεγγύης, συνεννόησης μεταξύ των χωρών της περιοχής, με τις ιδιομορφίες που έχει η Τουρκία. Μια συνεννόηση που θα καταλήξει στο δικαστήριο της Χάγης»! Μα για την ΑΟΖ αρμόδιο είναι το δικαστήριο του Αμβούργου.

Μόνο εμείς λέμε όχι! Όλοι σιωπούν. Και η κα. Μπακογιάννη από τον ΣΚΑΪ είχε ταχθεί κατά της συνεργασίας ΝΔ – Ελληνικής Λύσης, γιατί όπως είπε είναι αδύνατο η ΝΔ να συνεργαστεί με ένα κόμμα που έχει εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στα εθνικά θέματα από αυτήν. Αυτό είναι η απάντησή μου σε όσους νομίζουν ότι μπορούν για πάντα να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό. Εμείς λέμε όχι το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια, όχι συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Εσείς είστε υπέρ.

Εμείς απαντάμε σε όλους με αυτό που είπε ο Μακρυγιάννης: «Και λευτερωθήκαμε από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμε εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης».

Έχετε αποτύχει παντού. Δεν βοηθάτε τον Έλληνα, δεν βοηθάτε την Ελλάδα. Κάνετε λάθη συνεχώς.

Πρέπει όμως να σας αναγνωρίσουμε την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ: την επιβολή πλαφόν στις κότες! Αν δεν είναι αυτό μεταρρύθμιση, τι είναι;

Και έχουμε μέσα σε όλα αυτά, την πρωτοφανή στα χρονικά εκβιαστική απαίτηση της Γερμανίας, η οποία ζητά από τα Σκόπια να αλλάξουν το σύνταγμά τους για να συμπεριληφθεί σε αυτή η ύπαρξη βουλγαρικής μειονότητας. Μιλάμε δηλ. για αναβάθμιση της Βουλγαρίας.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, ο κος Κοβάτσεβσκι είπε ότι: «οι Μακεδόνες της Ελλάδας, έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού»! Καταλάβατε τι είπε; Καταλάβατε τι κάνατε με τη Συμφωνία των Πρεσπών; Ας μας πει όμως ο κος Κοβάτσεβσκι, οι 200 χιλιάδες Έλληνες των Σκοπίων γιατί υποχρεώθηκαν να αλλάξουν ονόματα, βάσει της συμφωνίας;

Εσάς όμως αυτά δεν σας ενδιαφέρουν. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η καρέκλα. Και γι’ αυτό έχετε προωθήσει 1.213 προσλήψεις στην δημοτική αστυνομία. Την οποία ο κος Μητσοτάκης ως υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά την είχε διαλύσει. Μιλάμε για την απόλυτη αργομισθία. Οι δημοτικοί αστυνομικοί τι κάνουν; Να σας πω εγώ τι κάνουν: κόβουν καμμιά κλήση. Θα γίνει ό,τι έγινε με την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Εμείς έχουμε μια απλή αντίληψη για όλα, όπως έλεγε ο Αδαμάντιος Κοραής: «Λατρεύω την ελευθερία αλλά θα ήθελα να την βρίσκω πάντοτε θρονιασμένη ανάμεσα στην δικαιοσύνη και τον ανθρωπισμό. Ελευθερία χωρίς δικαιοσύνη είναι καθαρά ληστεία».

Έλληνες, δώστε μας μια ευκαιρία. Δώστε μας μια τετραετία και υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη!

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου Οινειάδων,  στη μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων στο Νεοχώρι,  μίλησε χτες βράδυ ο Σπηλιος Λιβανός, πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, παρόντων του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Θανάση Μαυρομάτη, του αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Δήμου, Κώστα Δαουτίδη, των αντιδημάρχων Δημήτρη Μπαλαμπάνη και Μέμης Γούργαρη, των δημοτικών συμβούλων και υποψηφίων Δημάρχων Σπύρου Βασιλείου και Σπύρου Διαμαντόπουλου, του προέδρου Πενταλοφου Γιώργου Μαζαράκη, του προέδρου Μάστρου Γιάννη Κουτσοθεοδώρου, των προέδρων των ΤΟΕΒ Κατοχής Αριστοτέλη Μεταξούλη, Λεσινίου Παναγιώτη Γκάτση και του υποψηφίου Δημάρχου Μεσολογγίου Θανάση Λύρου. 

Ο π. Υπουργός κήρυξε την έναρξη του προεκλογικού του αγώνα από το Νεοχώρι και οριοθέτησε της 21η Μαίου ως ημέρα νίκης για την Αιτωλοακαρνανία και όλους τους δημοκράτες που θέλουν πολιτική σταθερότητα και αναπτυξιακή πρόοδο. 

Στην έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Λιβανός  αναφέρθηκε στα μεγάλα διακυβεύματα των εκλογών που συμπυκνώνονται στο δίλημμα  : «Μητσοτάκης ή Τσίπρας»,  «μπροστά ή πίσω», «σταθερότητα ή περιπέτεια». 

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας παρουσίασε τον πλούσιο απολογισμό του έργου του κατά τη διάρκεια της τετραετίας που  πέρασε και σημείωσε τη σημασία τη «πολιτικής λογοδοσίας» στη Δημοκρατία μας. 

Ζήτησε από τους Νεοχωρίτες να συγκρίνουν και να κρίνουν. Να αποφασίσουν ποιον θα στηρίξουν με βάση το έργο για τον τόπο και την προοπτική του. 

Αξιοποιώντας την τεχνολογία, ο κ. Λιβανός παρουσίασε αναλυτικά τα έργα και τις δράσεις του κατά τη διάρκεια της τετραετίας για την Αιτωλοακαρνανία και την Ελλάδα. 

Εστίασε το ενδιαφέρον του στα αναπτυξιακά θέματα του αγροτικού κόσμου και σε συγκεκριμένες αποφάσεις του ως ΥΠΑΑΤ  για την αναπτυξιακή προοπτική του νομού. 

Αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα των αγροτικών υποδομών και του οραματικού έργου ΥΔΩΡ 2.0 που προώθησε ως Υπουργός για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων του ΤΟΕΒ Νεροχωρίου, αξίας 30 εκ €. 

Επιπρόσθετα, ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε  σε σειρά άλλων έργων που προώθησε στη διάρκεια της θητείας του, προς όφελος των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας, αλλά και του συνόλου των Ελλήνων παραγωγών. 

Επιγραμματικά τα σημαντικότερα από αυτά στα οποία αναφέρθηκε :

 • Καταρτίσαμε και ξεκινήσαμε να υλοποιούμε μια ολοκληρωμένη Εθνική́ Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης, προχωρώντας στη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής.
 • Εξασφαλίσαμε συνολικά πόρους 22 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα μέσω της νέας ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
 • Αυξήσαμε την απορροφητικότητα του ΠΑΑ από 65% στο 77%, 735 εκ. ευρώ στο σύνολο και του ΕΠΑΛΘ από 32,46% στο 96,6%, 57 εκ. ευρώ στο σύνολο.
 • Διαθέσαμε πάνω από 1 δισ.€ για τη στήριξη των παραγωγών μας από τις συνέπειες της πανδημίας COVID.
 • Μεταρρυθμίσαμε τον τρόπο κατανομής των ενωσιακών επιδοτήσεων, στοχεύοντας στην πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη στηρίζοντας τους πραγματικούς Έλληνες παραγωγούς.
 • Βάλαμε τα θεμέλια του ψηφιακού μετασχηματισμού στον πρωτογενή τομέα.
 • Ενισχύσαμε τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις.
 • Τριπλασιάσαμε το επιχορηγούμενο ποσό στους Νέους Αγρότες, ενώ αυξήσαμε τον αριθμό τους κατά 14.000.
 • Ιδρύσαμε 6 νέα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, ενδυναμώνοντας την αγροτική εκπαίδευση.
 • Δρομολογήσαμε το «Ύδωρ 2.0», το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα των τελευταίων 50 ετών στον πρωτογενή τομέα, με 21 αρδευτικά έργα, με αξία κατασκευής και λειτουργίας 3,2 δισ. ευρώ.
 • Αυξήσαμε τα ποσά της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στο ΠΑΑ φτάνοντας το ύψος ρεκόρ των 490 εκ. ευρώ.
 • Ενισχύσαμε τους ελέγχους και χτυπήσαμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων και της νοθείας με ορατά αποτελέσματα για τους παραγωγούς μας, οι οποίοι είδαν αυξήσεις 60% στις τιμές των προϊόντων τους.
 • Στηρίξαμε τα προϊόντα ΠΟΠ και παρουσιάσαμε νέο νομοθετικό πλαίσιο.
 • Προστατεύσαμε τους παραγωγούς από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον γεωργικό τομέα  (ν. 4792/2021).
 • Δώσαμε στους κτηνοτρόφους μας τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τις σταβλικές εγκαταστάσεις τους με τον ν.4859/2021.
 • Πετύχαμε το 2021 θετικό ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, μετά από δεκαετίες

Ειδικότερα για την Αιτωλοακαρνανία

 • Διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για τους νέους αγρότες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελ- λάδος στα 63 εκ.€, αυξάνοντας κατά 800 τους νέους αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ τριπλασιάσαμε την ενίσχυση για κάθε αγρότη έως και 45.000€ με 70% προκαταβολή.
 • Με το ΥΔΩΡ 2.0 θέσαμε τις βάσεις για δημιουργία 31 νέων & σύγχρονων αρδευτικών δικτύ- ων με προϋπολογισμό 242 εκ. € για 29 ΤΟΕΒ, την κάτω ζώνη Αχελώου 11Α & τα εγγειοβελτιω- τικά έργα Αμβρακίας, Αμφιλοχίας & Βάλτου.
 • Με συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή Ναυπάκτου πετύχαμε την επιχορήγηση 2,2 εκ. € από το Υπουργείο Εσωτερικών για το σύνολο των μελετών κατασκευ- ής του έργου «Παράκαμψη του Κέντρου (Κάστρου) της Ναυπά- κτου (Τούνελ).
 • Πετύχαμε την ένταξη του έργου για τον βιολογικό καθαρισμό και τη σωτηρία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού στο ΕΠΑΛΘ, με αναβαθμισμένο προϋπολογισμό 21,5 εκ.€. Το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στη Λιμνοθάλασσα.
 • Αυξήσαμε το πρόγραμμα LEADER/CLLDQ κατά 50εκ.€ εγκρίνοντας όλες τις κατατεθει- μένες προτάσεις, υλοποιώντας έργα 5,1 εκ. € στο Νομό μας.
 • Συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ενεργειακού πάρκου στη χώρα, παραχωρώντας έκταση 1.300 στρεμμάτων στο Μεσολόγγι, έργο προϋπολογισμού 90 εκ. €.
 • Αυξήσαμε τα αγροτικά φωτο- βολταϊκά από 100 kW σε 500 kW.
 • Εντάξαμε την προώθηση των αλιευμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο ΕΠΑΛΘ.
 • Δρομολογήσαμε ενισχύσεις στους παραγωγούς κλημεντίνης, στους παραγωγούς επιτραπέζιων ελιών και στους κτηνοτρόφους των αυτόχθονων φυλών.
 • Δώσαμε πάνω από 16,5 εκ.€ για ενισχύσεις Covid & DeMinimis στους παραγωγούς, κτηνοτρόφους & αλιείς της Αιτωλοακαρνανίας.
 • Στηρίξαμε τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς του νομού μας. Δώσαμε αποζημιώσεις 70€/ στρέμμα στην ελιά Καλαμών και 40€/στρέμμα στην ελιά Αγρινίου ενισχύοντας 8.000 και 6.265 ελαι- οπαραγωγούς αντίστοιχα, προϋ- πολογισμού 13,2 εκ. €.

 

Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο νέος Kώδικας για τη μετανάστευση. Λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η κυβερνητική θητεία, η Κυβέρνηση της ΝΔ εισηγείται με όρους κατεπείγοντος τον νέο κώδικα, χωρίς επαρκή διαβούλευση με τους φορείς και τις οργανώσεις που ασχολούνται με το ζήτημα. Ουσιαστική της επιδίωξη να βρει ευκαιρία για να παρουσιάσει το κύριο δόγμα της μεταναστευτικής της πολιτικής και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που η ίδια θεσμοθέτησε, με πολιτικό προϊστάμενο τον κ. Μηταράκη.

Θυμίζουμε εδώ ότι η Επιτροπή Δημοσίων Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την ολοκλήρωση της πρόσφατης αποστολής της στην Ελλάδα κάλεσε τις Ελληνικές Αρχές να διασφαλίσουν πραγματικές και ουσιαστικές διαδικασίες διαβούλευσης.

Η Κυβέρνηση είναι απλούστατα κατά της μετανάστευσης και κατά του ασύλου.  Βασικός σκοπός της Κυβέρνησης είναι να αποτρέψει τη μετανάστευση και να κάνει τον βίο αβίωτο σε όσους/ες επέλεξαν να μεταναστεύσουν στη χώρα μας, ως μέτρο αποτροπής για μελλοντικές αφίξεις. Χθες μάλιστα, στην αρμόδια Επιτροπή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, επιβεβαίωσε ότι η εγκληματική πολιτική της Κυβέρνησης για την "ασφάλεια", επικεντρώνεται στην προστασία των συνόρων. Στις επικίνδυνες δηλαδή απωθήσεις αθώων, με την κατασκευή επιπλέον 35 χλμ. φράχτη στον Έβρο και την περαιτέρω αύξηση της παρουσίας των αστυνομικών στις γειτονιές και τις πόλεις.

Παρόλες τις μικρές βελτιωτικές αλλαγές του νομοσχεδίου στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και γραφειοκρατική η διαδικασία νομιμοποίησης του καθεστώτος παραμονής. Πρόκειται για χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, εργάζονται και έχουν δημιουργήσει οικογένειες με παιδιά που διαπρέπουν καθημερινά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, όπως τα παραδείγματα που γνωρίσαμε την περσινή χρονιά με τον Κουρός από το Ιράν ή τον Σαϊντού από τη Γουινέα. Επιπλέον, ένα πολύ σοβαρό ζήτημα αντιμετωπίζουν τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών, τα οποία παλεύουν δεκαετίες με την γραφειοκρατία για μια απλή ταυτότητα και όχι μόνο.

Σε μια περίοδο που ο αγροτικός, ο τουριστικός, ο οικοδομικός κόσμος και ο τομέας φροντίδας σε όλη την χώρα αναζητά με το λυχνάρι εργατικό δυναμικό για να δουλέψει στις καλλιέργειες, στα ξενοδοχεία, στις οικοδομές, στην φροντίδα, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να κωφεύει στις εκκλήσεις. Διώχνει ουσιαστικά ανθρώπους που ζούσαν και δούλευαν για χρόνια στην πατρίδα μας, οι οποίοι που αναζητούν την τύχη τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου μπορούν πολύ πιο εύκολα να δουλέψουν, να δημιουργήσουν οικογένειες και να προοδεύσουν χωρίς να έχουν το καθημερινό άγχος της σύλληψης και της απέλασης.   

Εμείς στο Πράσινο και Μωβ πιστεύουμε ότι η διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος δεν μπορεί να στηρίζεται στο δόγμα της αποτροπής, χωρίς μέριμνα για ουσιώδεις πολιτικές ένταξης. Είναι γνωστές οι καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς. Η μετανάστευση και οι μετακινήσεις προσφύγων θα εντείνονται όσο η φτώχεια, οι πόλεμοι και η κλιματική κρίση αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Απαιτούνται επομένως ολιστικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ για τη διαχείρισή τους καθώς και πολιτικές κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης. Αλλά και να καθιερωθούν νόμιμοι δίαυλοι εισόδου όσων εισέρχονται στην ΕΕ με αναλογική κατανομή τους σε όλα τα κράτη μέλη. Μόνο έτσι θα ακυρωθούν στην πράξη τα κυκλώματα διακινητών και όσα οδηγούν στο θάνατο χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να εργαστούν σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο για την προώθηση ώριμων πολιτικών ένταξης προσφύγων και μεταναστών στις κοινωνίες μας. Πέρα από λαϊκιστικές κοντόφθαλμες πολιτικές, που έχουν σαν μόνο αποτέλεσμα την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, και κυβερνήσεις τύπου Όρμπαν ή Μελόνι. 
 
Το Πράσινο & Μωβ είναι μια Συμμαχία των κομμάτων: Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας, Κύκλος -οικοφεμινιστικό qυίνημα
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Σταθερά. Τολμηρά. Μπροστά»: Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα του πρώτου βίντεο της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές 2023, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το βίντεο μοιράστηκε ο πρωθυπουργός στα social media, τονίζοντας: «Δεσμευτήκαμε να μειώσουμε τους φόρους και την ανεργία. Να φέρουμε επενδύσεις. Να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Να θωρακίσουμε την πατρίδα. Να κάνουμε ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα. Για μία Ελλάδα πιο ανθρώπινη, πιο σύγχρονη, πιο ισχυρή. Έτσι θα προχωρήσουμε. Σταθερά. Τολμηρά. Μπροστά».

agrinionews.gr

«Καταγγέλλω τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είχε πάντοτε στόχο 500-600.000 νέους και νέες να τους στερήσει το δικαίωμα ψήφου, γιατί ένα νέος, μια νέα από την Καβάλα, που δουλεύει ξενοδοχοϋπάλληλος στη Ρόδο δεν θα μπορεί, δεν έχει το ρεπό, δεν έχει και τα χρήματα να γυρίσει τον Ιούλιο να ψηφίσει» σημείωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας την προκήρυξη εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη θα είμαστε εδώ, παρ’ όλα αυτά, να σας χαλάσουμε τη μετεκλογική αριθμητική που μια συγκυβέρνηση -θα είστε μέσα δεν θα είστε μέσα, δεν έχει καμία σημασία ποιος θα κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου- στόχο θα έχει το 5ο μνημόνιο» υπογράμμισε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γιάνη Βαρουφάκη:

«Μήνες τώρα λέμε συστηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν τέλη Μαΐου, ανεξάρτητα από την τραγωδία των Τεμπών. Επιβεβαιωνόμαστε για άλλη μια φορά και ο λόγος τον οποίο τον λέγαμε, δεν είναι γιατί ήμασταν μάντεις, αλλά ξέραμε ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να κάνει τις δεύτερες εκλογές μέσα στον Ιούλιο όταν οι νέοι μας και οι νέες μας, οι εργαζόμενοι ως εποχιακοί δε θα μπορούν να ψηφίσουν.

Καταγγέλλω τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είχε πάντοτε στόχο 500-600.000 νέους και νέες να τους στερήσει το δικαίωμα ψήφου, γιατί ένα νέος, μια νέα από την Καβάλα, που δουλεύει ξενοδοχοϋπάλληλος στη Ρόδο δεν θα μπορεί, δεν έχει το ρεπό, δεν έχει και τα χρήματα να γυρίσει τον Ιούλιο να ψηφίσει.

Κύριε Μητσοτάκη, μπορείτε να με διαψεύσετε, έχουμε καταθέσει τροπολογία στη Βουλή που δίνει το δικαίωμα στους εργαζόμενους νέους και νέες, όπως οι αστυνομικοί, όπως οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, όπως οι φαντάροι, να ψηφίζουν στην περιοχή που δουλεύουν, κάντε το. Δεν θα το κάνετε και δεν θα το κάνετε γιατί ο στόχος των διπλών αυτών εκλογών είναι τον Ιούλιο να μην ψηφίσουν οι νέοι.

Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη θα είμαστε εδώ, παρ’ όλα αυτά, να σας χαλάσουμε τη μετεκλογική αριθμητική που μια συγκυβέρνηση -θα είστε μέσα δεν θα είστε μέσα, δεν έχει καμία σημασία ποιος θα κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου- στόχο θα έχει το 5ο μνημόνιο».

Πηγή: protothema.gr

Σελίδα 1 από 2