Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  3:57: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 05 Μαρτίου 2023

Την κεντρική του προεκλογική ομιλία στο Αγρίνιο πραγματοποίησε νωρίτερα ο συνασπισμός “Εθνική Δημιουργία” στην αίθουσα εκδηλώσεων του Corali Luxury Resort μπροστά σε φίλους και στελέχη του.

Παρόντες με ομιλίες ήταν οι Θάνος Τζημερος και Φαήλος Κρανιδιώτης ως ιδρυτικά μέλη της “Ε.Δ.” από την Δημιουργία Ξανά και την Νέα Δεξιά αντίστοιχα, καθώς και ο γνωστός πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Βασίλης Τσιάρτας, ο οποίος αναφέρθηκε ως “πολιτικό πρόσωπο που έχει διωχθεί στην Ελλάδα από την λεγόμενη πολιτική ορθότητα”.

Κεντρικό πρόσωπο στις ομιλίες ο υποψήφιος στην περιοχή, καταγόμενος από το Παναιτώλιο, Λεωνίδας Παλαιοδήμος, γιατρός με αξιοζήλευτη πορεία στις ΗΠΑ και κεντρικό στοιχείο στις ομιλίες η θλίψη και η οργή για το τραγικό γεγονός στα Τέμπη.

Στην ομιλία του Θάνου Τζημερου κεντρικό σημείο ήταν η παθογένεια του κρατισμού και η έλλειψη αξιοκρατίας, ενώ από τη πλευρά του Φαήλου Κρανιδιώτη υπήρξε εστίαση στο πατριωτικό σκέλος με ιδιαίτερη έμφαση σε όσα συμβαίνουν και τις τελευταίες ώρες στο Σύνταγμα και άλλες περιοχές της χώρας.

Ο Βασίλης Τσιάρτας δήλωσε ότι η Ε.Δ. είναι έτοιμη να κυβερνήσει γιατί όλοι έχουν δει ποιες είναι οι επιδόσεις ίσων κυβέρνησαν μέχρι σήμερα. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι δεν είναι ψέμα πως είναι κάθετα απέναντι στον ναζισμό αλλά και στον κομμουνισμό και γι’αυτό συντάσσεται με την Εθνική Δημιουργία.

Ο υποψήφιος βουλευτής Λεωνίδας Παλαιοδήμος επισημάνθηκε από όλους ότι ήταν ο λόγος που θέλησαν όλοι μαζί να βρεθούν στο Αγρίνιο. Παίρνοντας τον λόγο εξήγησε ότι ο λόγος που κατέρχεται στην εκλογική μάχη είναι γιατί πιστεύει στο φιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα του συνασπισμού με τον “flat tax” του 15% για όλους αλλά και στην μεγάλη σημασία της ασφάλειας του πολίτη για την ευημερία της Ελλάδας. Στην ομιλία του μάλιστα επεσήμανε όλα εκείνα τα στοιχεία που διαθέτει η Αιτωλοακαρνανία προκειμένου να αναπτυχθεί και να ευημερήσει με έμφαση στην πρωτογενή παραγωγή.

Να σημειωθεί ότι σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τα στελέχη της Εθνικής Δημιουργίας εξήγησαν ότι δεν πιστεύουν πως θα αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη, επισημαίνοντας ότι υπάρχει απόλυτη σιωπή για τις ευθύνες όσων έβαλαν σε καίριες θέσεις ανάξιους λειτουργούς αλλά και τις ευθύνες όσων “δήθεν ευπαθών λυμαίνονται τα δίκτυα και τις υποδομές “.

Έγινε εκτενής αναφορά στον ρόλο του συνδικαλισμού διαχρονικά αλλά και στο διεφθαρμένο σύστημα των προμηθειών και των εκπτώσεων στα έργα του Δημοσίου.

Ξεκαθαρίστηκε, δε, και από τον Φαήλο Κρανιδιώτη αλλά και από τον Λεωνίδα Παλαιοδήμο ότι δεν υπάρχει χαμένη ψήφος στην απλή αναλογική και ότι πρόκειται για ένα ψευτοδίλημμα που καλλιεργούν ειδικά τα συστημικά ΜΜΕ.

“Δεν είμαστε αντικρατιστές με εμμονή, πιστεύουμε στην ανάγκη του Κράτους, αλλά το πλαίσιο των ευθυνών πρέπει να αλλάξει ριζικά”, τόνισε ο κ. Τζημερος ενώ για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Κρανιδιώτης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περιθώριο για συνεργασία με “τους μηδενιστές της Αριστεράς”.Σε ό,τι αφορά τον ευρύτερο φιλελεύθερο ή κεντροδεξιό χώρο δήλωσε ότι θα πρέπει η ΝΔ να αποδείξει ότι έχει ξεπεράσει τα σύνδρομα με την αριστερά ειδικά στην Παιδεία, την ασφάλεια και τον συνδικαλισμό, ώστε να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση.

Προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις των τεσσάρων στελεχών καθώς και ερωτήσεις από τα ΜΜΕ.

sinidisi.gr



Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα πλαίσια της προεκλογικής δραστηριότητας το ΚΚΕ διοργανώνει περιοδείες υποψήφιων βουλευτών και στελεχών του Κόμματος, στην Αιτωλοακαρνανία.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΜΑΡΤΗ

11:00 πμ, η Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Δημοτική Σύμβουλος Αμφιλοχίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας θα περιοδεύσει στις υπηρεσίες του Δήμου Αμφιλοχίας.

11:30 πμ, ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο συσκευαστήριο της «Ένωσης Αγρινίου» στα Καλύβια. Μαζί του θα περιοδεύσει ο Γιάννης Καρναβιάς, μέλος του ΤΓ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

6:30 μμ, ο Βασίλης Νικάκης, πρώην Διεθνής διαιτητής, γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αγρινίου και υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης ΕΒΕ Αγρινίου, στο καφέ «Διόσκουροι».

7:30 μμ, ο Σπύρος Κοτοπούλης, υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Αρακύνθου. Μαζί του θα περιοδεύσει ο Τίμος Παπανικολάου, μέλος του ΤΓ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

ΤΡΙΤΗ 7 ΜΑΡΤΗ

7:00 πμ, ο Βασίλης Νικάκης, υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στις εγκαταστάσεις του φράγματος Καστρακίου. Μαζί του θα περιοδεύσει ο Τίμος Παπανικολάου, μέλος του ΤΓ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

12:00 μ, η Αθηνά Κουτρούμπα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση του νομού, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο Πανεπιστήμιο Αγρινίου.

3:00 μμ, η Αθηνά Κουτρούμπα, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στις σχολές του ΟΑΕΔ.

7:00 μμ, ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, θα παρευρεθεί στην πικετοφορία που διοργανώνουν οι Οργανώσεις Αγρινίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην κεντρική πλατεία Αγρινίου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΗ

5:30 πμ, ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος και η Σούλα Μπούρα, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσουν στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αγρινίου.

7:00 πμ, ο Νίκος Παπαναστάσης, θα περιοδεύσει στο αμαξοστάσιο του Δήμου Αγρινίου, στη Νεάπολη. Μαζί του θα περιοδεύσει ο Τίμος Παπανικολάου, μέλος του ΤΓ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

9:00 πμ, ο Νίκος Παπαναστάσης, θα περιοδεύσει στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου. Μαζί του θα περιοδεύσει ο Μάκης Αραβανής, παθολόγος στο Νοσοκομείο Αγρινίου, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του νομού, υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

12:00 μ, ο Νίκος Παπαναστάσης, θα παρευρεθεί στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου στην κεντρική πλατεία της πόλης, για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

7:30 μμ, ο Σπύρος Κοτοπούλης, υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Μακρυνείας.

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΜΑΡΤΗ

10:00 πμ, η Σούλα Μπούρα, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο αμαξοστάσιο της καθαριότητας του Δήμου Αγρινίου. Μαζί της θα περιοδεύσει ο Τίμος Παπανικολάου, μέλος του ΤΓ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

10:30 πμ, η Αθηνά Κουτρούμπα, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει σε σχολεία του Αγρινίου και θα συνομιλήσει με εκπαιδευτικούς.

1:30 μμ, ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, υποψήφιοι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσουν στην επιχείρηση «WESTLAND FRUITS», στη Γουριά Μεσολογγίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΡΤΗ

11:00 πμ, ο Βασίλης Νικάκης, υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, σε εμπορικά καταστήματα στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, στο Αγρίνιο.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΡΤΗ

10:30 πμ, ο Βασίλης Νικάκης, υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στη λαϊκή αγορά στην περιοχή του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΡΤΗ

11:00 πμ, η Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας θα περιοδεύσει στα χωριά Θύριο και Μοναστηράκι. Μαζί της θα περιοδεύσει ο Νίκος Μωραΐτης, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

11:00 πμ, ο Σπύρος Κοτοπούλης και η Αθηνά Κουτρούμπα, υποψήφιοι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσουν στο Παναιτώλιο και το Καινούργιο Τριχωνίδας.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πλήθος βουλευτών μπήκε την Παρασκευή το απόγευμα από την πλαϊνή πόρτα στο Μαξίμου για μια σύσκεψη που έμοιαζε με war room.

Ο Βασίλης Κικίλιας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Θάνος Πλεύρης, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Κυριάος Πιερακάκης, ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Χάρης Θεοχάρης, ο Γιώργος Αμυράς, η Σοφία Βούλτεψη και η Ζωή Ράπτη έκατσαν στο ίδιο τραπέζι με τον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του Μαξίμου, δηλαδή τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Άκη Σκέρτσο και το επικοινωνιακό επιτελείο.
Πρόκειται, σύμφωνα με πlηροφορίες, για τη βασική ομάδα βουλευτών και υπουργών που από εβδομάδα θα αναλάβει τη δύσκολη εκπροσώπηση της κυβέρνησης στα ΜΜΕ μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως αναλύθηκε όλη η κατάσταση του δυστυχήματος και αυτό που ειπώθηκε ήταν πως η κυβέρνηση έχει επιχειρήματα να αντιτάξει, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα και ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στην Πόπη Τσαπανίδου, αλλά δεν είναι της παρούσης.

Πηγή: Εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”

 

Στην συμμαχία Πράσινο & Μωβ καταδικάζουμε την άκριτη χρήση βίας της αστυνομίας στην σημερινή διαδήλωση για την εγκληματική τραγωδία στα Τέμπη. Πριν προλάβουν να στεγνώσουν τα κροκοδείλια δάκρυα του κ. Μητσοτάκη, η αστυνομία αντιμετώπισε με τον αγαπημένο τρόπο της κυβέρνησης τη σημερινή διαδήλωση καταφεύγοντας στην καταστολή και στα δακρυγόνα.

Καταδικάζουμε την καταστολή ως μέσο αντιμετώπισης προβλημάτων και ως απάντηση σε οργανωμένες και μη προσπάθειες διαμαρτυρίας. Κατακρίνουμε τον ρεβανσισμό της κυβέρνησης απέναντι σε άτομα που διαφωνούν και εκθέτουν τις εγκληματικές της ενέργειες και παραλείψεις.

Στη συμμαχία Πράσινο & Μωβ επιθυμούμε μία αστυνομία σύμμαχο και στην υπηρεσία του πολίτη, η οποία λειτουργεί με στόχο την προστασία και την αποκλιμάκωση της βίας. Όχι μια αστυνομία βίας, καταστολής και βραχίονα των συμφερόντων της εκάστοτε κυβέρνησης σε οποιαδήποτε προσπάθεια διαμαρτυρίας.

Προτείνουμε την ουσιαστική επαναλειτουργία της επιτροπής διερεύνησης αστυνομικής βίας, την δημιουργία ειδικού σώματος αντιμετώπισης αστυνομικής βίας, το οποίο θα υπάγεται στην Εισαγγελία και όχι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την τοποθέτηση καμερών σε όλα τα μέλη των μονάδων αποκατάστασης της τάξης ώστε να δύναται η διερεύνηση αντίστοιχων περιστατικών αναίτιας αστυνομικής βίας.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τη δήλωση του πρωθυπουργού, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολιάζει η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου. Όπως αναφέρει, η συγνώμη του πρωθυπουργού, άργησε πέντε μέρες, ενώ αναφέρει ότι «ακόμη και αυτή τη συγνώμη, όμως, δεν έχει το σθένος να την αναλάβει ο ίδιος. Σπεύδει να τη μοιραστεί με όσους κυβέρνησαν πριν από αυτόν για να μην αναμετρηθεί ποτέ με τις δικές του ευθύνες».

Ολόκληρη η δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου:

Ωραίο το κείμενο που έγραψαν οι επικοινωνιολόγοι στον κ. Μητσοτάκη για να το αναρτήσει στο fb. Γεμάτο ενσυναίσθηση. Όπως λέει και στην αρχή, αυτή τη φορά χωρίς ξύλινα λόγια.

Όπως δηλαδή κάθε άλλη φορά. Ωραία και η συγνώμη που τον ανάγκασαν να γράψει. Μόνο που άργησαν πέντε ημέρες. Και τίποτα από αυτά δεν είναι δικό του. Τίποτα δεν είναι αληθινό.

Ακόμη και αυτή τη συγνώμη, όμως, δεν έχει το σθένος να την αναλάβει ο ίδιος. Σπεύδει να τη μοιραστεί με όσους κυβέρνησαν πριν από αυτόν για να μην αναμετρηθεί ποτέ με τις δικές του ευθύνες. Και για να μην δώσει ούτε μισή απάντηση στα γιατί που μας πληγώνουν. Μόνο λόγια και υποσχέσεις ότι θα κάνει τώρα, τις λίγες ημέρες μέχρι τις εκλογές, όσα δεν έκανε τέσσερα χρόνια.

agrinionews.gr

«Ο Πρωθυπουργός υπό το βάρος της διογκούμενης οργής για την ανείπωτη τραγωδία, απομακρύνθηκε σήμερα από τη θεωρία του ενός και μόνου υπεύθυνου αλλάζοντας κατά την προσφιλή τακτική του επιφανειακά θέσεις με μόνο στόχο να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις αρνητικές επιπτώσεις», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του για την ανάρτηση του πρωθυπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

Ο Πρωθυπουργός υπό το βάρος της διογκούμενης οργής για την ανείπωτη τραγωδία, απομακρύνθηκε σήμερα από τη θεωρία του ενός και μόνου υπεύθυνου αλλάζοντας κατά την προσφιλή τακτική του επιφανειακά θέσεις με μόνο στόχο να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις αρνητικές επιπτώσεις.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι οδυνηρή.

Το μοντέλο διακυβέρνησης που ο Πρωθυπουργός ονόμασε «επιτελικό κράτος», αποδείχτηκε μια επικοινωνιακή κατασκευή που κατέρρευσε από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες.

Ας αποδεχτεί, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης τις ευθύνες του και ας μην καμώνεται ότι θα σηκώσει τις αμαρτίες των άλλων.

Η χώρα χρειάζεται Ισχυρή Θεσμική Δημοκρατία και όχι μια παρέα ημέτερων, που θεωρεί πως μπορεί να διευθύνει τη χώρα.

agrinionews.gr

Πικετοφορία διοργανώνουν οι Οργανώσεις Αγρινίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για το έγκλημα στα Τέμπη, την Τρίτη 7 Μάρτη, 7:00 μμ, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας, να μην συγκαλυφθεί τίποτα!

Σε κάθε περίπτωση, η τραγωδία στα Τέμπη δεν ήταν κάτι που ήρθε από το πουθενά.

Εδώ και καιρό υπήρχαν ενδείξεις ότι έχει διαμορφωθεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Δεν πρόκειται για μια “κακή στιγμή”, αλλά για προδιαγεγραμμένο έγκλημα με αιτίες κι ενόχους.

Η τραγωδία στα Τέμπη είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της λεγόμενης “απελευθέρωσης” των σιδηροδρόμων, της κρατικής υποχρηματοδότησης, της κατάτμησης του σιδηροδρομικού έργου σε πολλά κομμάτια και της ιδιωτικοποίησης της πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Πρόκειται για μια εγκληματική -όπως αποδεικνύεται- πολιτική, που φέρει τη σφραγίδα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής απολύθηκαν εργαζόμενοι, επιβλήθηκαν ελαστικές σχέσεις εργασίας και εντατικοποίηση σε όσους απέμειναν, ενώ η ιταλική εταιρεία επιδοτήθηκε με πακτωλό χρημάτων.

Στο βωμό της εγκληματικής κρατικής πολιτικής, στο βωμό των κερδών του επενδυτή, θυσιάζονται οι αναγκαίοι όροι για ασφαλείς και σύγχρονες σιδηροδρομικές μεταφορές, αφού αντιμετωπίζονται συστηματικά ως “κόστος”.

Η σύγκρουση με τα παραπάνω είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου!

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε σύσκεψη της Κομματική Οργάνωσης ΕΒΕ στο Αγρίνιο, τη Δευτέρα 6 Μάρτη, στις 6:30 μμ, στο καφέ «Διόσκουροι» (Ά Πάροδος Μεσολογγίου 1), θα μιλήσει ο Βασίλης Νικάκης, γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αγρινίου, υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τη δική του «συγνώμη» στο «όνομα όσων κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια» διατύπωσε το πρωί της Κυριακής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την τραγωδία στα Τέμπη, που στέρησε τη ζωή από 57 συνανθρώπους μας.

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει πως «κάνω μια προσπάθεια να βάλω σε σειρά τις σκέψεις μου και σε λόγια τα συναισθήματα μου».

«Ως πρωθυπουργός, οφείλω σε όλους, αλλά πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων, μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια. Γιατί, πράγματι, στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς» αναφέρει αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα» συμπληρώνει ο πρωθυπουργός και τονίζει πως «αν το έργο της Τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, αυτό το δυστύχημα θα ήταν πρακτικά αδύνατο να είχε συμβεί».

«Το γεγονός ότι το Ψηφιακό Σύστημα Ελέγχου θα λειτουργεί πλήρως μέσα στους επόμενους μήνες δεν είναι δικαιολογία. Το αντίθετο. Κάνει τον πόνο μου ακόμα μεγαλύτερο που δεν προφτάσαμε να το ολοκληρώσουμε πριν συμβεί το κακό» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και συμπληρώνει πως «ούτε αυτά φτάνουν».

«Θα ζητήσω αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία, ώστε να αποκτήσουμε, επιτέλους, σύγχρονα τρένα. Και θα αγωνιστώ για να έχουμε πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο δίκτυο. Τέλος, θα προτείνω σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούμε από τώρα ότι, στην επόμενη Βουλή, θα συσταθεί Ειδική Επιτροπή που θα διερευνήσει την πονεμένη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων όλη την τελευταία εικοσαετία. Όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια πρέπει να τα κάνουμε τώρα και γρήγορα».

Η Ελλάδα που δίνει ελπίδα και δύναμη

Σε άλλο σημείο της ανάρτησης ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην Ελλάδα «που μας δίνει ελπίδα, πίστη και δύναμη».

«Την είδαμε όλοι και μετά το τραγικό δυστύχημα. Στους πυροσβέστες, στους διασώστες και στο ΕΚΑΒ που βρέθηκαν εκεί από την πρώτη στιγμή. Στους γιατρούς και υγειονομικούς που οργάνωσαν αμέσως την περίθαλψη των τραυματιών. Στον Στρατό. Αλλά και στους ειδικούς της Αστυνομίας που διεκπεραίωσαν με ταχύτατα την οδυνηρή αποστολή της ταυτοποίησης των σωρών. Ώστε να επιστραφούν στις οικογένειές τους για να πενθήσουν» τονίζει.

«Το πρόσωπο της καλύτερης Ελλάδας είδαμε, επίσης, στους επιβάτες που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν τους συνεπιβάτες τους. Στις Ελληνίδες και τους Έλληνες που έσπευσαν ενωμένοι να δώσουν αίμα. Αλλά και στα νέα παιδιά που διαδήλωσαν βουβά και ειρηνικά, κρατώντας ένα κερί και με σύνθημα ‘φταίει η κακιά η (χ)ώρα’. Ένα σύνθημα που η αλήθεια του μας πονά όλους».

«Σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, ανάβουμε όλοι ένα κερί στη μνήμη αυτών που έφυγαν τόσο άδικα και τόσο πρόωρα» καταλήγει ο πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σήμερα θα ήθελα να γράψω για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη. Χωρίς ξύλινα λόγια, χωρίς να επαναλαμβάνω τα τετριμμένα. Να κάνω μια προσπάθεια να βάλω σε σειρά τις σκέψεις μου και σε λόγια τα συναισθήματα μου.

Και ξεκινώ με τα αυτονόητα. Ως πρωθυπουργός, οφείλω σε όλους, αλλά πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων, μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια. Γιατί, πράγματι, στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς.

Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα. Αν το έργο της Τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, αυτό το δυστύχημα θα ήταν πρακτικά αδύνατο να είχε συμβεί. Το γεγονός ότι το Ψηφιακό Σύστημα Ελέγχου θα λειτουργεί πλήρως μέσα στους επόμενους μήνες δεν είναι δικαιολογία. Το αντίθετο. Κάνει τον πόνο μου ακόμα μεγαλύτερο που δεν προφτάσαμε να το ολοκληρώσουμε πριν συμβεί το κακό.

Η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει ταχύτατα τη τραγωδία και θα αποδώσει ευθύνες. Ενώ τις επόμενες μέρες ο αρμόδιος υπουργός θα ανακοινώσει παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης. Τώρα, έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων, αναγνωρίζοντας με θάρρος τα σφάλματα του κράτους.

Όμως, ούτε αυτά φτάνουν. Θα ζητήσω αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία, ώστε να αποκτήσουμε, επιτέλους, σύγχρονα τρένα. Και θα αγωνιστώ για να έχουμε πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο δίκτυο.

Τέλος, θα προτείνω σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούμε από τώρα ότι, στην επόμενη Βουλή, θα συσταθεί Ειδική Επιτροπή που θα διερευνήσει την πονεμένη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων όλη την τελευταία εικοσαετία. Όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια πρέπει να τα κάνουμε τώρα και γρήγορα.

Γνωρίζουμε όλοι ότι οι σιδηρόδρομοι της πατρίδας είναι βαθιά προβληματικοί. Είναι ίσως η ακραία έκφραση μιας Ελλάδας που δεν μας ταιριάζει και θέλουμε να την αφήσουμε πίσω.

Ξέρω ότι πολλοί σήμερα θα θυμούνται τη φράση ενός προκατόχου μου ότι «αυτή είναι η Ελλάδα». Όμως όχι, δεν είναι μόνον αυτή. Υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, εκεί έξω, που μας δίνει ελπίδα, πίστη και δύναμη.

Την είδαμε όλοι και μετά το τραγικό δυστύχημα. Στους πυροσβέστες, στους διασώστες και στο ΕΚΑΒ που βρέθηκαν εκεί από την πρώτη στιγμή. Στους γιατρούς και υγειονομικούς που οργάνωσαν αμέσως την περίθαλψη των τραυματιών. Στον Στρατό. Αλλά και στους ειδικούς της Αστυνομίας που διεκπεραίωσαν με ταχύτατα την οδυνηρή αποστολή της ταυτοποίησης των σωρών. Ώστε να επιστραφούν στις οικογένειές τους για να πενθήσουν.

Το πρόσωπο της καλύτερης Ελλάδας είδαμε, επίσης, στους επιβάτες που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν τους συνεπιβάτες τους. Στις Ελληνίδες και τους Έλληνες που έσπευσαν ενωμένοι να δώσουν αίμα. Αλλά και στα νέα παιδιά που διαδήλωσαν βουβά και ειρηνικά, κρατώντας ένα κερί και με σύνθημα «φταίει η κακιά η (χ)ώρα». Ένα σύνθημα που η αλήθεια του μας πονά όλους.

Προσωπικά είμαι στην πολιτική για να αλλάξω αυτή την «κακιά την χώρα», αυτήν την παλαιά Ελλάδα που μας πληγώνει. Γι’ αυτό προσπαθώ, κάθε μέρα. Άλλοτε τα καταφέρνω και άλλοτε όχι. Ξέρω καλά, ωστόσο, πόσο καλύτερη μπορούμε να κάνουμε την πατρίδα μας αν σαρώσουμε τα απομεινάρια του παρελθόντος που μας κρατάνε πίσω. Και για αυτήν την Ελλάδα που μας αξίζει θα συνεχίσω να αγωνίζομαι.

Εδώ σταματώ. Σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, ανάβουμε όλοι ένα κερί στη μνήμη αυτών που έφυγαν τόσο άδικα και τόσο πρόωρα.

in.gr