Σάββατο, 15η Ιουνίου 2024  10:14: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 07 Μαρτίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 3/3/2023

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:           Τον κ. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ:          «Ανάγκη να διευκρινιστεί το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που εμπλέκεται στην σύγκρουση τρένων στα Τέμπη της 28/2/2023»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Έχοντας υπόψη μας το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα των δυο σιδηροδρόμων στα Τέμπη, εγείρονται εύλογα ερωτήματα, σχετικά με το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας η οποία συγκρούστηκε με την επί της ίδιας σιδηροδρομικής γραμμής επερχόμενη αμαξοστοιχία που μετέφερε επιβάτες, τα οποία ερωτήματα πρέπει να απαντήσει η αρμόδια για την έρευνα του ως άνω θανατηφόρου συμβάντος αρμόδια πολιτική ηγεσία.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Τι είδους φορτίο διαπιστώθηκε ότι περιείχε η εμπορική αμαξοστοιχία που ενεπλάκη στην θανατηφόρα σύγκρουση με το αντιθέτως ερχόμενο επί της ίδιας σιδηροδρομικής γραμμής επιβατικό τρένο, κατά τα μεσάνυχτα της 28/2/2023;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Να τερματιστούν άμεσα τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα

Αίτημα αιχμής για τη συμμαχία Πράσινο & Μωβ ο άμεσος τερματισμός όλων των ερευνών και των σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους αγώνες και τις αντιδράσεις των κατοίκων της Ηπείρου για την ερευνητική γεώτρηση που πρόκειται να υλοποιηθεί στη Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της οποίας βρίσκεται σε διαβούλευση με καταληκτική ημερομηνία στις 27/3/2023 .
 
Καταθέτουμε στη διαβούλευση τα βασικά θέματα της αντίρρησης μας:
 
1. Η ΜΠΕ παραβιάζει τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την εθνική νομοθεσία που προβλέπουν ρητά ότι θα πρέπει να περιγράφονται λεπτομερώς οι λεπτομέρειες της αποκατάστασης του έργου μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής γεώτρησης, τόσο σε περίπτωση που η λειτουργία του θα συνεχιστεί και μετά το πέρας τα δοκιμαστικής γεώτρησης, όσο και στο ενδεχόμενο που η εταιρία παραιτηθεί από τα δικαιώματά της σε οποιαδήποτε φάση του σταδίου ερευνών. Σύμφωνα με την ίδια τη σύμβαση παραχώρησης, η οποία έχει κυρωθεί με νόμο, η εταιρία έχει υποχρέωση καθαρισμού της περιοχής. Θεωρούμε απαράδεκτο που η υπό διαβούλευση ΜΠΕ, δίνει απόλυτη ελευθερία στην εταιρία να εκτελέσει τη δοκιμαστική γεώτρηση όπως θεωρεί σκόπιμο ή οικονομικά συμφέρον χωρίς να εκτιμήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη δοκιμαστική γεώτρηση υιοθετώντας τον ισχυρισμό ότι το έργο είναι προσωρινό.
 
2. Συντασσόμαστε με τους τοπικούς φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η WWF, που καταγγέλλουν ότι η ΜΠΕ «διακρίνεται από προχειρότητα, καταφεύγει σε αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς χωρίς τεκμηρίωση ή έστω βιβλιογραφικές παραπομπές και βρίθει από λάθη, ανακρίβειες και αντιφάσεις που αποκρύπτουν ή αποπροσανατολίζουν από την πραγματικότητα» και ζητούμε την απόρριψη της.
 
3. Δεν έχουν ούτε καθαρά οικονομική αξία, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τέτοιες έρευνες και τυχόν εξορύξεις. Μεταξύ άλλων, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί επίσημα ότι επενδύσεις σε νέα αποθέματα ορυκτών καυσίμων δεν είναι πια βιώσιμες, ούτε οικονομικά. Το σχεδιαζόμενο έργο, πέρα από τις βλάβες που θα προκαλέσει, δεν θα αποσβέσει ποτέ το κόστος του και θα δημιουργήσει μόνο ζημιές για την εθνική οικονομία και τους φορολογούμενους πολίτες. Επιπροσθέτως, τα κέρδη από τις εξορύξεις καρπώνονται οι εταιρείες που τις διαχειρίζονται ενώ μόνο οι Περιφέρειες δικαιούνται ένα μικρό ανταποδοτικό ποσοστό ενώ οι τοπικές κοινότητες δεν έχουν κανένα όφελος παρά μόνο επιπτώσεις, ρύπανση, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, εγκατάλειψη του εναλλακτικού τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα, ιδιαίτερα των πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων.
 
4. Αποτελεί παραλογισμό να ερευνούμε για νέα αποθέματα ορυκτών καυσίμων (άνθρακα, πετρελαίου και ορυκτού αερίου), όταν οι διεθνείς κλιματικοί στόχοι απαιτούν απεξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα, το αργότερο μέχρι το 2040, και μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το αργότερο μέχρι το 2050, σε εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού που έχει επικυρώσει η χώρα μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ευρωπαϊκός και εθνικός κλιματικός νόμος, νομικά δεσμευτικός στόχος για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 σε ΕΕ και Ελλάδα, Fit for 55, RepowerEU, αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα). Δεν μπορούμε να αγνοούμε τα πορίσματα τις επιστημονικής κοινότητας, σύμφωνα με τα οποία κινδυνεύουμε να χάσουμε οριστικά τον στόχο επίτευξης του οικολογικού ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου.
 
5. Δεν εφησυχάζουμε μπροστά σε μια «ερευνητική» γεώτρηση που μπορεί να προκαλέσει άμεσες και μη αναστρέψιμες βλάβες τόσο στις τοπικές οικονομίες, όπως στον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή, όσο και στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, η Ζίτσα έχει εδραιώσει τη φήμη της ως οινοπαραγωγός περιοχή, ως εκ τούτου οι εξορύξεις θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Η παραγωγή επικίνδυνων αποβλήτων σε ένα υδροπερατό υπόβαθρο μιας σεισμογενούς περιοχής, αλλά και η ατμοσφαιρική, ηχητική και αισθητική ρύπανση μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλους κινδύνους για τα εδάφη, τα νερά, τα δάση και τη βιοποικιλότητα της περιοχής, πολύτιμους φυσικούς πόρους ζωής. Κάθε μέρα περισσότερο, σε πολλά ζητήματα, η αρχή της προφύλαξης αναδεικνύει την κρίσιμη αξία της.
 
Η Συνεπικεφαλής του Πράσινο & Μωβ, Βασιλική Γραμματικογιάννη, δηλώνει: «Χρειαζόμαστε ταχύτερη και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, με την ευρύτερη δυνατή ενεργειακή δημοκρατία με έμφαση στην εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας, με απόλυτη προτεραιότητα σε εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ μικρής κλίμακας, αλλά και με κανόνες ορθής χωροθέτησης που να προστατεύουν αποτελεσματικά και τη φύση και το κλίμα». Και ο Συνεπικεφαλής της Συμμαχίας, Δομήνικος Χρυσίδης, δηλώνει: «Είναι από τις βασικές ‘πράσινες και μωβ’ γραμμές μας η πλήρης στήριξη στους τοπικούς αγώνες για τον τερματισμό των εξορύξεων στην Ήπειρο αλλά και στην Κρήτη, στην ξηρά και στις θάλασσες μας. Η Συμμαχία μας θα το θέσει ως βασική προϋπόθεση σε κάθε συζήτηση για ενδεχόμενη συμμετοχή της σε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις επικείμενες εκλογές».

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΝΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΟΧΙ ΤΟΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη η νεολαία σε όλη τη χώρα έχει βγει στους δρόμους. Η νεολαία αυτής της χώρας, αφού δεν το κάνει κανένας άλλος, βγαίνει στους δρόμους για να βγάλει αυτή την κοινωνία από το λήθαργο στον οποίο έχει ρίξει ένα σάπιο πολιτικό και οικονομικό σύστημα στο οποίο προεξέχει ο αποτυχημένος απερχόμενος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι νέοι εδώ και 4 χρόνια αντιμετωπίζουν την πιο εχθρική γι’ αυτούς κυβέρνηση.

Από τους πρώτους μήνες που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πήρε την εξουσία στα χέρια της έδειξε με κυνισμό το σκληρό της πρόσωπο στους νέους ανθρώπους. Ξεκίνησε με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και συνέχισε με μια σειρά πράξεων που στόχος τους ήταν η υποταγή και η κάμψη της αγωνιστικότητας του πιο ζωντανού τμήματος της νεολαίας , αυτού των φοιτητών.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Παιδείας αποφασίζει την «κατάργηση» των πράσινων σχολών, ενώ παράλληλα, η Ν. Κεραμέως αναστέλλει τη λειτουργία της Νομικής Πάτρας και 37 ακόμη πανεπιστημιακών Τμημάτων και καταργεί 65 διετή προγράμματα σπουδών για 1.500 αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Στις αρχές του 2020, με μια απαράδεκτη τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα στους απόφοιτους των ιδιωτικών κολεγίων να αναγνωρίζονται ισότιμα -σε ακαδημαϊκό επίπεδο και επαγγελματικά προσόντα- με εκείνους των δημόσιων ΑΕΙ, με αποτέλεσμα να αποκτούν πρόσβαση μέσω ΑΣΕΠ στο Δημόσιο.

Επαναφέρουν την Τράπεζα Θεμάτων και τη βάση του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ ενώ πρόσφατα με το Προεδρικό διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία Καλλιτεχνικών Σχολών, τιμωρεί τους νέους ανθρώπους, που επιλέγουν την τέχνη ως τρόπο ζωής.

Με νέο διάταγμα βάζουν ουσιαστικά τέλος και στα εναπομείναντα δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα των σχολών.

Ταυτόχρονα η πανεπιστημιακή αστυνομία αποτελεί ένα ακόμα μέτρο με το οποίο η σημερινή κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι στους φοιτητές.

Όλο το διάστημα της επιδημίας του κορονοϊού ,οι νέοι της χώρας έγιναν το πεδίο βολής της κρατικής βίας και καταστολής. Παρόλο που βίωσαν τον εγκλεισμό, στοχοποιήθηκαν ως υπεύθυνοι για τη διάδοση του ιού, αντιμετωπίστηκαν με αυταρχισμό, με βία και ξύλο στις πλατείες, ενώ εκδιώχθηκαν από τα δημόσια πανεπιστήμια .

Έστω κι αν δεχτεί κάποιος την αναγκαιότητα ορισμένων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας ,στην περίπτωση των νέων τα μέτρα εφαρμόστηκαν με αγριότητα.

Αποκορύφωμα του οργίου καταστολής υπήρξε η κράτηση, για τρία 24ωρα, στη ΓΑΔΑ, πέντε 14χρονων μαθητών που συμμετείχαν σε συλλαλητήριο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική ,ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει και το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης .

Στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί λειτουργούν περισσότερο ως γραφειοκράτες παρα ως εκαπιδευτικοί ύστερα από τις αλλαγές που επέβαλλε η Κεραμέως.

Με την ακρίβεια να καλπάζει ,τα ενοίκια στα ύψη και την ανεργία να χτυπάει κόκκινο οι νέοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν .

Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα ο θάνατος δεκάδων νέων ανθρώπων στα Τέμπη ξεχείλισε το ποτήρι.

Δεν τους βγάζουν στο δρόμο τα κόμματα, αλλά με ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκεντρώνονται άμεσα.

Οι νέοι και οι νέες θα πάρουν θέση για όλα όσα έγιναν ερήμην τους και θα τοποθετηθούν για όσα ονειρεύονται για το δικό τους μέλλον !!!

Ας χειροκροτήσουμε τα παιδιά μας που επιτέλους βγάζουν την κοινωνία μας από τον επικοινωνιακό λήθαργο που μας έβαλαν τα ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, προκειμένου να διατηρήσουν το ατσαλάκωτο προφίλ του χειρότερου πρωθυπουργού που γνώρισε η χώρα.

Με τη νεολαία μας!

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ