Τετάρτη, 17η Απριλίου 2024  11:45: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 18 Μαρτίου 2023

Άμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας στην έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Β.Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής Alexander Bastrykin να διατάσσει έρευνα για «την παράνομη έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για Ρώσους υπηκόους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», σημειώνει το Tass.

«Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής έδωσε εντολή στο κεντρικό γραφείο της υπηρεσίας να διεξάγει μια διαδικαστική αξιολόγηση σε σχέση με την παράνομη έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για Ρώσους υπηκόους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Βασικά η έρευνα αφορά την πρεσβευτή των ΗΠΑ στο ΔΠΔ (μια που οι ΗΠΑ δεν δέχονται την δικαιοδοσία του ΔΠΑ για τους πολίτες τους)  Βαν Σάακ η οποία κίνησε την διαδικασία δηλώνοντας: «Πολλοί θεωρούν αδιανόητο να δικαστεί ο Πούτιν για εγκλήματα πολέμου. Πόσο σημαντικό είναι να επιδιώκουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη, όσο απίθανο κι αν φαντάζει αυτό; Αουγούστο Πινοσέτ, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Χισέν Χαμπρέ του Τσαντ; Για κανέναν από αυτούς τους άνδρες δεν πίστευε κάποιος ότι θα κατέληγε στο δικαστήριο και όμως αυτό συνέβη και με τους τρεις…

Η Βαν Σάακ είναι η επικεφαλής του αμερικανικού γραφείου Παγκόσμιας Ποινικής Δικαιοσύνης και σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και άλλων υπουργείων «για ζητήματα δικαιοσύνης και λογοδοσίας» όπως τα εκτιμούν οι ΗΠΑ, φυσικά.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι «ως μέρος της έρευνας, η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή θα εντοπίσει τους συγκεκριμένους δικαστές του Δικαστηρίου που πήραν αυτές τις προφανώς παράνομες αποφάσεις όπως και αυτούς που τους επηρέασαν και θα οδηγηθούν στην ρωσική Δικαιοσύνη»!

Πάντως το ένταλμα καθ΄αυτό μπορεί να μην αποτελεί υπαρκτό κίνδυνο -για την ώρα- για τον Ρώσο πρόεδρο, δημιουργεί όμως σοβαρά ερωτήματα για την ικανότητα της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας να ασκεί εξωτερική πολιτική και θα δημιουργήσει προβλήματα στις διακρατικές σχέσεις της Ρωσίας.

Νωρίτερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, με την Ρωσία να τοποθετείται με ένα πρώτο σχόλιο της, μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Maria Zakharova χαρακτηρίζοντας το ως «άκυρο και άνευ περιεχομένου».

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για διάπραξη «φρικαλεοτήτων» κατά τη διάρκεια της επίθεσης της στη γείτονά της.

Το ΔΠΔ εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν ως «υπόπτου για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει εντάλματα, τα πρώτα στο πλαίσιο της έρευνάς του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία ανέφερε ότι ο εκτοπισμός και η μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία προς τη ρωσική επικράτεια συνιστά έγκλημα πολέμου, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα και για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η μεταφορά από τη Ρωσία, Ουκρανών παιδιών σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της στην Ουκρανία, καθώς και στην ρωσική επικράτεια, συνιστά ένα «έγκλημα πολέμου», ανέφερε σήμερα η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία, η οποία επίσης επισημαίνει πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ωστόσο ο επικεφαλής της Επιτροπής αυτής δήλωσε ότι δεν θα έχουν βρεθεί αποδείξεις για γενοκτονία.

«Δεν βρήκαμε στοιχεία ότι διαπράχθηκε γενοκτονία εντός της Ουκρανίας», είπε σε δημοσιογράφους ο Eric Mose, επικεφαλής της Επιτροπής αυτής.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει στοιχεία και ότι υπάρχουν «κάποιες πτυχές που μπορεί να εγείρουν ερωτήματα» σχετικά με πιθανή γενοκτονία.

Στην πρώτη έκθεσή της από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι καταστάσεις που εξέτασε σχετικά με τη μεταφορά και εκτοπισμό παιδιών, εντός της Ουκρανίας και στη Ρωσική Ομοσπονδία αντίστοιχα, παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και συνιστούν έγκλημα πολέμου».

Σύμφωνα με το Κίεβο, «16.221 παιδιά απελάθηκαν στη Ρωσία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου», αλλά η Επιτροπή δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτά τα στοιχεία.

Φυσικά είναι τα ορφανά παιδιά των ρωσικής καταγωγής κατοίκων της Ουκρανίας που σκοτώθηκαν από το ουκρανικό καθεστώς κατά την διάρκεια του πολέμου και η Ρωσία δεν έχει κρύψει την μεταφορά τους σε ασφαλή μέρη στο έδαφος της Ρωσίας.

Είναι μία συνήθης πρακτική σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως είχαν κάνει οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν, οι Γάλλοι στην Αφρική κλπ.

Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν λάβει νομικά και πολιτικά μέτρα σχετικά με τη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε διάταγμα τον Μάιο του 2022 που διευκολύνει τη χορήγηση ρωσικής υπηκοότητας σε ορισμένα παιδιά.

pronews.gr

 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Με ένα δηκτικό σχόλιο αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ στις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα που οδήγησε στην παραμονή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

«Επιστροφή Πολάκη σημαίνει και ανοχή των προγραφών» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του και υπογραμμίζει ότι «η δήθεν μετριοπαθής στροφή του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα λήγει άδοξα, είχε συμπέσει με την Κυριακή της Αποκριάς».

H ανακοίνωση

Ο κ Τσιπρας κατά την εισήγησή του για την επιστροφή Πολάκη δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «το κόμμα των διαγραφών και των προγραφών».
Προφανώς η παρατήρηση αυτή αφορά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επιστροφή Πολάκη σημαίνει και ανοχή των προγραφών που εξαπέλυσε προ 20 ημερών εναντίον δημοσιογράφων και δικαστών.
Οφείλουμε ωστόσο να παρατηρήσουμε ότι η δήθεν μετριοπαθής στροφή του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα λήγει άδοξα, είχε ξεκινήσει υπό ημερολογιακά δυσοίωνους ορους, καθώς είχε συμπέσει με την Κυριακή της Αποκριάς.

agrinionews.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 15/3/2023

Της:    Αναστασίας - Αικατερίνης Αλεξοπούλου

            Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Απαράδεκτη η καθυστέρηση αναγνώρισης-αναβάθμισης των πτυχίων από τον ΔΟΑΤΑΠ»

Κυρία Υπουργέ,

Σε αδικαιολόγητες και απαράδεκτες καθυστερήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν έως και τα 6 (έξι) χρόνια, προβαίνει ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), εις ό,τι αφορά πανεπιστημιακά πτυχία που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό, όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλεται από ενδιαφερομένους πολίτες. Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω πρόβλημα απασχολεί και ταλανίζει έναν μεγάλο αριθμό αποφοίτων, καθώς και φοιτητών, προπτυχιακών προγραμμάτων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που διενεργούνται σε Κολλέγια της χώρας μας. Για παράδειγμα, υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην αναγνώριση τίτλων σπουδών των αποφοίτων Νοσηλευτικής του «Queen Margaret University», οι σπουδές των οποίων ολοκληρώθηκαν σε 4 ακαδημαϊκά έτη στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο και των οποίων το πρόγραμμα σπουδών έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο σας, όπως επίσης και οι διδάσκοντες. Οι σπουδές αυτών των ανθρώπων έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, όπου οι ενδιαφερόμενοι, ταυτόχρονα, εργάζονταν, πληρώνοντας τις εισφορές που τους αναλογούν στην Πολιτεία, από τα δίδακτρα δε αυτών το Κολλέγιο κατέβαλε στο Ελληνικό Κράτος το ποσό που αναλογούσε μέσω των φόρων. Αποτελεί, λοιπόν, ειρωνεία, την στιγμή που ο Κλάδος της Υγείας ταλαιπωρείται, λόγω της πανδημίας, να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας τουλάχιστον 400 νοσηλευτές και μαίες, οι οποίοι δεν μπορούν να δουλέψουν νόμιμα στην Ελλάδα, εξ’ αιτίας της κωλυσιεργίας των διαδικασιών του ΔΟΑΤΑΠ. Εν κατακλείδι, είναι αδικαιολόγητο να μην αναγνωρίζονται στους ως άνω τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και κατά τον τρόπο αυτό, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου θεωρούνται νοσηλευτές, δεν θεωρούνται, ωστόσο, τέτοιοι στην ίδια τους την πατρίδα, αδυνατώντας να εργαστούν νομίμως στον κλάδο τους και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προς την   κατεύθυνση της συγκράτησης των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην απονομή αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών εξωτερικού από τον αρμόδιο ΔΟΑΤΑΠ, όπως σας παραθέσαμε με χαρακτηριστικό παράδειγμα ανωτέρω και να συμβάλλετε, τοιουτοτρόπως, στην επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών αναγνώρισής τους;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Αλεξοπούλου Αικατερίνη

Αναστασία - Αικατερίνη Αλεξοπούλου

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η πρώτη προεκλογική αφίσα βγήκε -και μας ζητάει να… μην ψηφίσουμε το κόμμα που την κυκλοφόρησε!

Όχι αν είμαστε κυνηγοί, τουλάχιστο.

Εμφανίστηκε σε πολλές στάσεις λεωφορείων της Αθήνας η πρώτη προεκλογική αφίσα για τις εκλογές του 2023. Ανήκει στο νεοσύστατο Κόμμα για τα Ζώα, που στις εκλογές θα συμμετέχει με την πράσινη συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ&ΜΩΒ.

Η αφίσα καλεί τους κυνηγούς να προσέξουν να… μην ψηφίσουν τους υποψηφίους του Κόμματος για τα Ζώα, καθώς αυτό προτείνει την πλήρη απαγόρευση του κυνηγιού. «Στις εκλογές ψήφισε κάποιο από όλα τα άλλα κόμματα, που θεωρούν… χόμπι και σπορ τον φόνο αθώων ζώων», τονίζει το φιλοζωικό κόμμα. «Ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΕΛΛΥ, ΜέΡΑ25 κ.λπ. Για μας, η ζωή κάθε ζώου μετράει άπειρα πιο πολύ από την ψήφο σου».

Για όποιον δεν το κατάλαβε, καταμεσής στην αφίσα -που απεικονίζει έναν κυνηγό να σκοπεύει τον παρατηρητή της - υπάρχει ένα μεγάλο κόκκινο σύνθημα που αναφέρει -ούτε λίγο, ούτε πολύ- ότι «η δολοφονία δεν είναι χόμπι»!

Δεν θυμόμαστε ξανά τόσο θρασεία επίθεση κατά του κυνηγιού σε δημόσιο χώρο. Αναμένεται τώρα η (άσφαιρη, προς Θεού!) απάντηση των κυνηγών στην απειλή της απαγόρευσης του αγαπημένου τους χόμπι!

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Κόμματος για τα Ζώα για την αντικυνηγετική του καμπάνια:

«Ξεκίνησε η αντικυνηγετική μας καμπάνια σε στάσεις λεωφορείων! Θα διαρκέσει έως το τέλος Μαρτίου. Θα μας βρείτε σε ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ στάσεις στην Αθήνα!

Κλειδί για την επιτυχία της είναι η αναπαραγωγή της αφίσας με σέλφι κ.λπ στα κοινωνικά μας δίκτυα.

Το μήνυμά μας: “Αν είσαι κυνηγός, ΠΡΟΣΕΞΕ ΜΗ ΜΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙΣ!

Στις εκλογές ψήφισε κάποιο από όλα τα άλλα κόμματα, που θεωρούν… χόμπι και σπορ τον φόνο αθώων ζώων.

Ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΕΛΛΥ, ΜέΡΑ25 κ.λπ.

Εμείς, το Κόμμα για τα Ζώα στη συμμαχία Πράσινο & Μωβ έχουμε σκοπό την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ του κυνηγιού.

ΓIA MΑΣ, Η ΖΩΗ ΚΑΘΕ ΖΩΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ ΑΠΕΙΡΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ! Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΟΜΠΙ!

#prasinomov #kommazoa”»

Πηγή: https://www.amna.gr/pr-view/280577

https://www.animalpolitics.gr/neo/i-prwti-proeklogiki-afisa-mas-zitaei-na-min-psifisoume-to-komma-pou-tin-kukloforise

Περισσότερες πληροφορίες: info@animalpolitics.gr  grafeiotypou@animalpolitics.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Να παραμείνει ο Παύλος Πολάκης στις εκλογικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποφάσισε ομόφωνα, κατά πληροφορίες, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, στη σημερινή συνεδρίαση που μόλις ολοκληρώθηκε.

Όπως είναι γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στην Πολιτικής Γραμματεία του κόμματος είχε μιλήσει για «γενναία αυτοκριτική»  του Παύλου Πολάκη αναφερόμενος στην επιστολή που απέστειλε ο πρώην υπουργός στο κομματικό όργανο.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε συγκεκριμένα ότι το περιεχόμενό της επιστολής «μας αναγκάζει  να επανεκτιμήσουμε και τις αρχικές μας προθέσεις», ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την επιστροφή του κ. Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας είπε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα διαγραφών και προγραφών συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «είμαστε κόμμα. Που σημαίνει ότι έχουμε κανόνες και συλλογικές επεξεργασίες. Και κανένας δε μπορεί να βγαίνει έξω από αυτές».

«Στο κόμμα μας υπάρχουν όλες οι δικλείδες, οι δημοκρατικές δυνατότητες, οι λειτουργίες, για να μη φιμώνεται κανείς και για κανένα λόγο. Αυτή είναι μια αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση του ΣΥΡΙΖΑ Αλλά δημόσιες κινήσεις που αποκλίνουν από τις συλλογικές μας αποφάσεις και δεσμεύσεις απογοητεύουν και ενισχύουν το μύθο ότι είμαστε μία από τα ίδια» είπε ακόμα «φωτογραφίζοντας» τις κρίσεις που προκάλεσε το τελευταίο διάστημα ο Παύλος Πολάκης.

«Σε ένα περιβάλλον, όμως, επικοινωνιακής υπεροπλίας του αντιπάλου οφείλουμε να το επιβεβαιώνουμε αυτό συνεχώς. Ως κόμμα, ως μέλη, και πολύ περισσότερο ως στελέχη του» είπε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας δείχνοντας ότι ζητά δεσμεύσεις από τον Παύλο Πολάκη προκειμένου να επιστρέψει στα ψηφοδέλτια.

Ο Παύλος Πολάκης, ήταν από τους πρώτους που έφτασαν το μεσημέρι στην Αγίου Κωνσταντίνου. Ο βουλευτης Χανίων, απέφυγε να κάνει δηλώσεις στην κάμερα, καλημέρισε ευγενικά τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς και ανέβηκε στον πρώτο όροφο

Κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του ο Παύλος Πολάκης, κινήθηκε στο ίδιο κλίμα με την επιστολή του. Εμφανίστηκε μετανιωμένος και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενότητα του κόμματος, ενόψει των εκλογών. Η χθεσινή του επιστολή, μπορεί να ξάφνιασε κάποιους, όχι όμως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα την ηγεσία του. Ήταν κάτι που είχε ζητηθεί και αναμενόταν από τον βουλευτή Χανίων, ώστε να πέσει στα «μαλακά». Από την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, πριν την τραγωδία των Τεμπών, ο Αλέξης Τσίπρας, δεχόταν ισχυρές πιέσεις να μην διαγράψει τον Παύλο Πολάκη.

Ο πρώην υπουργός αποχώρησε από την Κουμουνδούρου μετά την λήξη της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας.

protothema.gr