Κυριακή, 3η Μαρτίου 2024  10:47: μμ
  rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023

Το παρατηρητήριο Fake News του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά αναλυτικά σε όσα έχει ισχυριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προσφιλή του τακτική, χρησιμοποιεί Fake news και προχωράει σε «δολοφονία χαρακτήρα», αυτή τη φορά του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση, προκειμένου να πλήξει την Κυβέρνηση. Στην προσπάθειά του αυτή, αδιαφορεί πλήρως για τα πραγματικά στοιχεία και επαναλαμβάνει το γκεμπελικό «πες, πες, κάτι μένει».

Παραθέτουμε, λοιπόν, σημείο προς σημείο την αλήθεια απέναντι σε κάθε ψέμα του.

1. Ψέμα: «Ο κ. Παπαθανάσης ρύθμισε χαριστικά τα δάνειά του και διαγράφηκε το 97% των οφειλών του».

Αλήθεια: Ο κ. Παπαθανάσης δεν ρύθμισε κανένα δάνειό του, καθώς από το 2005 έχει αποχωρήσει από εκτελεστική θέση της εταιρίας και παρέμεινε απλός μέτοχος μέχρι και το 2016, όπου μεταβίβασε τις μετοχές του και ουδεμία πλέον σχέση με την εν λόγω εταιρία και την υπό εξέλιξη διαδικασία εξυγίανσής της.

2. Ψέμα: «Δάνεια 1,8 εκ ευρώ ρυθμίστηκαν χαριστικά με μόλις 50.000 ευρώ».

Αλήθεια: Από την ανακοίνωση της ίδιας της Τράπεζας Eurobank, προκύπτει ξεκάθαρα ότι: «Οι ανακτήσεις ανέρχονται στο ποσό των €550.000 περίπου, σε μετρητά, που αντιστοιχεί στο 52% του λογιστικού υπολοίπου της απαίτησης. Εάν συμπεριληφθούν και οι αποπληρωμές κεφαλαίου κατά την περίοδο εξυπηρέτησης, το ύψος των ανακτήσεων φθάνει περίπου στο 75% του αρχικού κεφαλαίου της πίστωσης».

3. Ψέμα: «Ο κ. Παπαθανάσης χρωστάει στον ΕΦΚΑ και στο Δημόσιο».

Αλήθεια: Ο κ. Παπαθανάσης δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στον ΕΦΚΑ και στο Δημόσιο, όπως αποδεικνύεται και από την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα που έχει στη διάθεσή του.

4. Ψέμα: «Κουρεύτηκαν τα δάνεια του κ. Παπαθανάση όταν δεν γίνεται αντίστοιχη αντιμετώπιση για κανέναν άλλον πολίτη».

Αλήθεια: Ο κ. Παπαθανάσης έχει λάβει στεγαστικό δάνειο για την οικία του και το συγκεκριμένο δάνειο εξυπηρετείται κανονικά μέχρι σήμερα και δεν έχει τύχει καμίας απολύτως ρύθμισης.

5. Ψέμα: «Η Eurobank δεν κίνησε τις δέουσες διαδικασίες σε βάρος του κ. Παπαθανάση».

Αλήθεια: Στην περίπτωση της εγγύησης του κ. Παπαθανάση ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και ενέργειες εκ μέρους του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος κατά τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται σε αντίστοιχες υποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, το 2015 η τράπεζα Eurobank κινήθηκε νομικά σε βάρος του κ. Παπαθανάση ως εγγυητή για δάνεια που είχε λάβει η τεχνική εταιρία, καθώς διαπίστωσε ότι το έτος 2010 είχε πραγματοποιηθεί γονική παροχή του μεριδίου 50% επί της οικίας του στα τρία παιδιά του και η οποία μεταβίβαση είχε πραγματοποιηθεί σε χρόνο που η εταιρία σημείωνε σημαντικά κέρδη και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες το επόμενο διάστημα. Το έτος 2019, η αγωγή της τράπεζας εκδικάστηκε και εκδόθηκε σε βάρος του κ. Παπαθανάση μια πρωτόδικη απόφαση εναντίον της οποίας ο τελευταίος άσκησε αρχικά έφεση, ενώ στη συνέχεια επήλθε και εξωδικαστικός συμβιβασμός πληρώνοντας τίμημα που αξιολογήθηκε από την τράπεζα ότι ήταν άνω του ποσού που θα μπορούσε να λάβει δικαστικά, καθώς η εν λόγω τράπεζα ήταν η δεύτερη που είχε προσημείωση στο συγκεκριμένο ακίνητο και δεν μπορούσε να διεκδικήσει μεγαλύτερο ποσό από αυτό που τελικά έλαβε από τον κ. Παπαθανάση. Ο εν λόγω συμβιβασμός επικυρώθηκε ουσιαστικά από το εφετείο το οποίο κατήργησε τη δίκη και αποδέχτηκε τον συμβιβασμό αυτόν, εξαφανίζοντας την πρωτόδικη απόφαση στην οποία με τόση σπουδή αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

6. Ψέμα: «Ο κ. Παπαθανάσης καθάρισε χωρίς καμία περαιτέρω επιβάρυνση για το θέμα της εγγύησης του εξαφανίζοντας την εγγυητική του ευθύνη».

Αλήθεια: Παρά το ότι ο κ. Παπαθανάσης προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό μετά την πρωτόδικη απόφαση εναντίον της οποίας άσκησε έφεση και δια της αποδοχής του συμβιβασμού που συνοδεύτηκε με την καταβολή σημαντικού ποσού, έχει κάνει ρητή δήλωση σε προγενέστερο χρόνο στην τράπεζα ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση εξυγίανσης της εταιρίας παραμένει στο ακέραιο υπεύθυνος ως προς την εγγύησή του, παρά το γεγονός ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις εξυγίανσης δεν θα υποχρεούτο να παραμείνει».

agrinionews.gr

Τελικά εκεί στο υπουργείο Ανάπτυξης κάτι δεν πάει καλά: Μετά τα εκατοντάδες χιλιάδες «αδιευκρίνιστης προέλευσης» χρήματα του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη τα οποία πέρασαν σε εταιρικούς, προσωπικούς και συγγενικών του προσώπων τραπεζικούς λογαριασμούς, η αποκάλυψη ότι ο υφυπουργός ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και κουμπάρος του πρωθυπουργού  Κ.Μητσοτάκη, ευεργετήθηκε από την Eurobank με μια σκανδαλώδη ρύθμιση με σβήσιμο του 97% της οφειλής, δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

Ο ίδιος ο υπουργός του Μητσοτάκη ισχυρίζεται πως ήρθε σε συμβιβασμό με την τράπεζα Eurobank, αφού πρώτα έχασε το δικαστήριο με την τράπεζα για δόλια μεταβίβαση της περιουσίας του.

Tο σπίτι του και ολόκληρη η περιουσία του θα είχαν ήδη κατασχεθεί από την τράπεζα, όπως γίνεται σε χιλιάδες περιπτώσεις, αν η Eurobank δεν του είχε κάνει μια πραγματικά σκανδαλώδη ρύθμιση (η οποία τράπεζα έχει επιβιώσει χάρη στα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων) για το σβήσιμο του 97% του χρέους του.

Πριν από λίγο όμως ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, προέβη σε μία απίστευτη καταγγελία αναφορικά με το ύψος του κουρέματος που παρείχε η Eurobank στον υφυπουργό Παπαθανάση.

vaxevanis 27 3 2023

Σύμφωνα λοιπόν με την καταγγελία του Κώστα Βαξεβάνη, ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης πλήρωσε μόλις 50.000 €, έναντι του συνολικού χρέους 1,8 εκ. Ευρώ που είχε. 97% κούρεμα σε Δάνειο με εμπράγματες εγγυήσεις, όπου μάλιστα η Eurobank είχε κερδίσει την αγωγή για καταδολίευση.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στην εκπομπή "Στούντιο με θέα" με την Φαίη Μαυραγάνη φιλοξενήθηκε η υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Χριστίνας Σταρακά. Στην παρέμβασή της η Χριστίνα Σταρακά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας για τις επικείμενες εθνικές εκλογές τα εξής:

«Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη ταυτίζεται με την κοινωνία και είναι σαφής:

1. Η Ελλάδα χρειάζεται πραγματική αλλαγή και κυβέρνηση συνεργασίας.

2. Ζητάμε από τους πολίτες ισχυρό διψήφιο ποσοστό για να πιέσουμε για κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, με σαφές προοδευτικό πλαίσιο πολιτικής, κυβέρνηση απαλλαγμένη από τα αποτυχημένα συστήματα εξουσίας Μητσοτάκη και Τσίπρα.

3. Αν δεν καταφέρουμε τον εκλογικό μας στόχο, θα παραμείνουμε στην αντιπολίτευση. Δεν μας νοιάζει η καρέκλα. Μας νοιάζει το δημόσιο συμφέρον.»

Εδώ το video:

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος για τον κίνδυνος στην παλαιά Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων στον κόμβο του Γαλατά λόγω έλλειψης οδοφωτισμού και περίφραξης, καθότι άγρια άλογα εισβάλλουν καθημερινά στο οδόστρωμα. 

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κωνσταντόπουλου: 

Κύριε Υπουργέ,

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η ζωή όσων κινούνται στην Παλαιά Εθνική Οδό Αντιρρίου- Ιωαννίνων κοντά στον κόμβο του Γαλατά, καθότι άγρια άλογα εισβάλλουν καθημερινά στο οδόστρωμα.

Ο κόμβος αυτός βρίσκεται περίπου στο 29ο χλμ της εθνικής οδού εντός της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και, παρότι πρόκειται για έναν κόμβο σε οδό ταχείας κυκλοφορίας, στερείται ασφαλούς διαμόρφωσης. Πιο συγκεκριμένα, δεν υπάρχει κατά μήκος αυτού (περίπου 2 χλμ) οδοφωτισμός, κατάλληλη σήμανση και περίφραξη.

Οι κάτοικοι του Γαλατά είναι σε απόγνωση, με καθημερινό άγχος και φόβο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα όλων όσων διέρχονται από το σημείο. Πλήθος ατυχημάτων έχουν συμβεί μέχρι σήμερα. Λύση όμως δεν έχει δοθεί, ούτε σε επίπεδο ασφαλούς διαμόρφωσης της οδού, αλλά ούτε και σε λήψη μέτρων για τον αποκλεισμό των ζώων από το εισέρχονται στο οδόστρωμα.

Οι κίνδυνοι που προκύπτουν είναι γνωστοί στους αρμόδιους ΟΤΑ, οι οποίοι, καίτοι όφειλαν να προβούν άμεσα στον οδοφωτισμό του σημείου και την κατάλληλη περίφραξη αυτού, δεν το έχουν έως σήμερα πράξει.

Δεδομένων αυτών, προκύπτει ουσιαστική παρακώλυση της ασφαλούς κυκλοφορίας επί εθνικής οδού της Χώρας, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα και τμήμα ευρωπαϊκής οδού με χιλιάδες καθημερινά διερχόμενους οδηγούς.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε

1.   Υπάρχει ενημέρωση του Υπουργείου για την έλλειψη ασφαλούς διαμόρφωσης της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αντιρρίου- Ιωαννίνων κοντά στον κόμβο του Γαλατά, και συγκεκριμένα, της έλλειψης οδοφωτισμού και κατάλληλης περίφραξης, η οποία να εμποδίζει τα άγρια άλογα της περιοχής να εισέρχονται στο οδόστρωμα;

2.   Ποιος ο σχεδιασμός, οι ενέργειες αποκατάστασης και η πρόβλεψη για χορήγηση των αναγκαίων κονδυλίων από το Υπουργείο για να αντιμετωπιστεί άμεσα ο κίνδυνος για την ασφάλεια των διερχόμενων από το σημείο οδηγών;

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνέντευξη στο STAR Κεντρικής Ελλάδας παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψης που διοργανώνει σήμερα, Δευτέρα, στη Φθιώτιδα. Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, έκανε αρκετές αναφορές τόσο για τις περιφερειακά δρώμενα , όσο και για τις εθνικές εκλογές αναφέροντας ότι η χώρα έχει ανάγκη για μία ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά και την εκλογική διαδικασία. Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι οι πιο κατάλληλες κυβερνήσεις είναι αυτές που προέρχονται από ένα κόμμα, αλλά όχι από ένα μόνο χρώμα.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε, μεταξύ άλλων, το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και σημείωσε ότι σε περίπτωση που του δοθεί η ψήφος των ανθρώπων για νέα τετραετία θα συγκρουστεί με το “βαθύ κράτος”. «Εγώ από την πρώτη στιγμή ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούν. Είπα ξεκάθαρα, ότι προφανώς το έργο αυτό έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε εμείς, όμως, παρότι το επιταχύναμε, προφτάσαμε να το ολοκληρώσουμε. Για αυτό και έχουμε και εμείς ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Αλλά το χρέος μου είναι να μετατρέψω την οργή ή τον θυμό, τη στενοχώρια, σε δημιουργικά αισθήματα. Να μάθουμε από τα λάθη μας και ακόμα πιο αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, να συγκρουστούμε με αυτό το οποίο αποκαλούμε, εντός ή εκτός εισαγωγικών, βαθύ κράτος. Και να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, του πώς λειτουργούν νησίδες το κρατικού μηχανισμού στην πατρίδα μας».

«Πιστεύω ακράδαντα ότι στη χώρα μας οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα -το τονίζω αυτό- είναι οι πιο κατάλληλες, είναι οι πιο δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν τελικά να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα στο δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το χρώμα, με το οποίο πάει το «μπλε» της Νέας Δημοκρατίας.

«Το μπλε ταιριάζει με το μπλε. Και εξάλλου το μπλε είναι το εθνικό μας χρώμα, είναι το χρώμα της σημαίας μας, είναι το χρώμα του ουρανού, είναι το χρώμα της θάλασσας. Αλλά το μπλε είναι ένα πολύ ευρύχωρο χρώμα. Και γιατί το λέω αυτό; Διότι η Νέα Δημοκρατία, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, είναι μία ανοιχτή παράταξη η οποία έχει μπορέσει και έχει ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους. Έχει ενσωματώσει νέες ιδέες. Είναι μια παράταξη εξαιρετικά ευρύχωρη».

Το αίτημα για αυτοδυναμία

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε χαρακτηριστικά: «Θα έλεγα ότι το αίτημα για αυτοδυναμία συνδέεται αφενός με την ανάγκη η χώρα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, αφετέρου με την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο αποφασιστικά και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Και σε όσους ισχυρίζονται ότι η απλή αναλογική είναι το ενδεδειγμένο εκλογικό σύστημα, θα τους ζητούσα να δουν τι συμβαίνει σε άλλες χώρες οι οποίες έχουν την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα».

Προκειμένου να στηρίξει το παράδειγμά του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Βουλγαρίας, του Ισραήλ και της Γερμανίας. «Η Βουλγαρία, η οποία σε λίγες από μέρες τώρα θα έχει τις πέμπτες, επαναλαμβάνω, τις πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια. Διότι είναι παντελώς αδύνατο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση η οποία να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Μια άλλη χώρα, η οποία ταράζεται σήμερα και από μεγάλες διαδηλώσεις, είναι το Ισραήλ. Και εκεί υπάρχει απλή αναλογική. Υπάρχει μείζον ζήτημα κυβερνησιμότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού:

Γιώργος Σιμόπουλος: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρωθυπουργέ, μεγάλη μας τιμή που ήρθατε στο «STAR Forum – 30 χρόνια STAR Κεντρικής Ελλάδας», περιφερειακής τηλεόρασης και θα ήθελα να μου πείτε τι έχετε εισπράξει από την περιφερειακή τηλεόραση, πώς την έχετε στο μυαλό σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ΄ αρχάς η χαρά είναι δική μου. Θέλω να σας συγχαρώ γι΄ αυτό το σημαντικό forum το οποίο διοργανώνετε, με θέματα επικαιρότητας που αφορούν και την τοπική κοινωνία, την περιφέρεια, αλλά και ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος. Παρακολουθώ τώρα ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ για τα ζητήματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρία.

Να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία, έχετε αποδείξει ότι υπάρχει ουσιαστικός ρόλος για την περιφερειακή τηλεόραση ως ένα μέσο το οποίο μπορεί να αναδεικνύει με μεγαλύτερη συστηματικότητα θέματα τα οποία τελικά αφορούν τους πολίτες, διότι οι πολίτες ενδιαφέρονται πρώτα και πάνω απ΄ όλα για τα δικά τους προβλήματα και προφανώς τα προβλήματα τα οποία είναι πιο κοντά τους. Οπότε εύχομαι κάθε επιτυχία και με το καλό στα 50 χρόνια.

Γιώργος Σιμόπουλος: Για την περιφέρεια, τι έχετε ως προτεραιότητα; Θυμάμαι την απάντησή σας στη ΔΕΘ για θέματα υγείας, που είπατε ότι την πρώτη τετραετία δεν ασχοληθήκαμε με τα περιφερειακά νοσοκομεία τόσο σημαντικά, είχαμε αυτή τη διαφορά με την πανδημία, παροχής υπηρεσιών μεταξύ αθηνοκεντρικών και περιφερειακών νοσοκομείων. Τι άλλο έχετε σαν πρώτη προτεραιότητα για την περιφέρεια, για εμάς;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι πολλά αυτά τα οποία σχεδιάζουμε για την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος και θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγο να τα παρουσιάσουμε πολύ αναλυτικά. Ένα σχέδιο το οποίο έχει παραπάνω από 500 έργα και παραπάνω από 4 δισ. εξασφαλισμένους πόρους, που καλύπτουν όλο το φάσμα των παρεμβάσεών μας για την Περιφέρεια της Στερεάς όπως την οραματιζόμαστε για το 2030. Μιλάμε για σημαντικά έργα υποδομής, μιλάμε για αρδευτικά έργα, μιλάμε για κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, για επενδύσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού και φυσικά και της υγείας.

Να αναφέρω ενδεικτικά ότι ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε εδώ, ο χώρος της έκθεσης της Λαμίας, θα αναμορφωθεί πλήρως με πόρους οι οποίοι προέρχονται και από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το περιφερειακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών, αλλά και από το περιφερειακό ΕΣΠΑ.

Μιλάμε βέβαια για μια παρέμβαση η οποία θα ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργήσει σε αυτόν τον χώρο ένα νέο πόλο ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα και μία ευκαιρία για μία σημαντική αστική ανάπλαση που θα τη χαρούν, πιστεύω, όλοι οι πολίτες του Δήμου και όχι μόνο.

Γιώργος Σιμόπουλος: Αυτά τα σχέδιά σας θέλετε να τα υλοποιήσετε με τον σημερινό Περιφερειάρχη ή θέλετε να βγει κάποιος άλλος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω να τα υλοποιήσω με τον σημερινό Περιφερειάρχη, τον οποίον και στηρίζουμε στις επόμενες περιφερειακές εκλογές. Θέλω να τονίσω ότι το σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουμε σε λίγο, είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε με την Περιφέρεια, αλλά και με τους Δήμους. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτά είναι σχέδια τα οποία πρέπει να προκύπτουν συνεργατικά. Εσείς ξέρετε καλύτερα από εμάς να μας υποδείξετε ποιες είναι οι προτεραιότητές σας, πού πρέπει να κατανείμουμε τους πόρους τους οποίους μπορούμε να διαθέσουμε στην Περιφέρεια. Και κατά συνέπεια προσβλέπω και ως επόμενος Πρωθυπουργός, εφόσον μας εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός, να συνεργάζομαι με τον Φάνη (Σπανό) ως επόμενο Περιφερειάρχη Στερεάς.

Γιώργος Σιμόπουλος: Προηγούνται βέβαια οι εθνικές εκλογές και θα ήθελα να μου πείτε εάν ακόμα παραμένει ισχυρό το αίτημα για αυτοδυναμία για να υπάρχει κυβερνησιμότητα ή υπάρχουν και άλλες σκέψεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έλεγα ότι το αίτημα για αυτοδυναμία συνδέεται αφενός με την ανάγκη η χώρα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, αφετέρου με την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο αποφασιστικά και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Και σε όσους ισχυρίζονται ότι η απλή αναλογική είναι το ενδεδειγμένο εκλογικό σύστημα, θα τους ζητούσα να δουν τι συμβαίνει σε άλλες χώρες οι οποίες έχουν την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα.

Να αναφέρω ενδεικτικά δύο: Η μία είναι ο βόρειος γείτονάς μας, η Βουλγαρία, η οποία σε λίγες από μέρες τώρα θα έχει τις πέμπτες, επαναλαμβάνω, τις πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια. Διότι είναι παντελώς αδύνατο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση η οποία να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Μια άλλη χώρα, η οποία ταράζεται σήμερα και από μεγάλες διαδηλώσεις, είναι το Ισραήλ. Και εκεί υπάρχει απλή αναλογική. Υπάρχει μείζον ζήτημα κυβερνησιμότητας. Αλλά τολμώ να πω ότι και σε πολλές άλλες χώρες που υπάρχουν κυβερνήσεις συνασπισμού, υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες στη συνεννόηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία, μία χώρα η οποία έχει κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας και παρά ταύτα έχει μεγάλες δυσκολίες στο να μπορούν οι κυβερνητικοί εταίροι να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Γιατί τα λέω αυτά; Διότι πιστεύω ακράδαντα ότι στη χώρα μας οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα -το τονίζω αυτό- είναι οι πιο κατάλληλες, είναι οι πιο δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν τελικά να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα στο δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει.

Γιώργος Σιμόπουλος: Με ποιο χρώμα ταιριάζει το μπλε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με ποιο χρώμα; Το μπλε ταιριάζει με το μπλε. Και εξάλλου το μπλε είναι το εθνικό μας χρώμα, είναι το χρώμα της σημαίας μας, είναι το χρώμα του ουρανού, είναι το χρώμα της θάλασσας. Αλλά το μπλε είναι ένα πολύ ευρύχωρο χρώμα. Και γιατί το λέω αυτό; Διότι η Νέα Δημοκρατία, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, είναι μία ανοιχτή παράταξη η οποία έχει μπορέσει και έχει ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους. Έχει ενσωματώσει νέες ιδέες. Είναι μια παράταξη εξαιρετικά ευρύχωρη.

Είναι μια παράταξη η οποία έχει αποδείξει, παρά τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες, τα λάθη τα οποία αναμφίβολα έχουν γίνει, ότι έχει και το σχέδιο και τη βούληση να οδηγήσει την πατρίδα μπροστά, να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον.

Θα έχουμε την ευκαιρία από τώρα μέχρι τις εκλογές να μιλήσουμε για τα σχέδιά μας για την Ελλάδα του μέλλοντος. Αλλά ταυτόχρονα να κάνουμε και τον απολογισμό μας, να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό, να θυμίσουμε στον ελληνικό λαό όλα αυτά τα οποία πετύχαμε αυτή την τετραετία, εν μέσω πολύ μεγάλων, πρωτοφανών -θα έλεγα- δυσκολιών.

Με θάρρος να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Να αναγνωρίσουμε πεδία όπου υπήρχαν καθυστερήσεις, όπου ακόμα υπάρχουν και τώρα οι υστερήσεις, ελλείψεις. Η υγεία -μιας και με ρωτήσατε- είναι ένα πεδίο στο οποίο πρέπει να στρέψουμε ακόμα περισσότερο την προσοχή μας τη δεύτερη τετραετία.

Και κυρίως να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και του ρεαλισμού. Μακριά από την τοξικότητα, την πόλωση, η οποία δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει καθόλου τους πολίτες σήμερα, να επικαλεστούμε και τη λογική, αλλά και το συναίσθημα των πολιτών, να τους μιλήσουμε για μία Ελλάδα για την οποία μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι. Ξέρω ότι αυτό μπορεί να ακούγεται, μετά από μία εθνική τραγωδία, ως κάτι το οποίο ίσως να μην ταιριάζει με το κλίμα των ημερών, όμως παρά ταύτα θέλω να θυμίσω κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου στους πολίτες ότι παρά τα λάθη μας -το τονίζω, τα οποία τα αναγνωρίσαμε- έχουμε πετύχει πολλά αυτή την τετραετία και μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα.

Γιώργος Σιμόπουλος: Είναι γεγονός ότι αυτήν την τετραετία, όπως σας είπε και ο πατέρας μου, περάσατε πάρα πολλά: πάρα πολλές καταστροφές, πάρα πολλές τραγωδίες. Όμως αυτή η τελευταία φαίνεται ότι πόνεσε πιο πολύ τον Έλληνα. Είχε κάτι διαφορετικό, ίσως επειδή ήταν νέα παιδιά, δεν ξέρω γιατί. Υπάρχει τρόπος να επουλωθούν αυτές οι πληγές; Υπάρχει τρόπος κάποια στιγμή να μην πονάνε οι Έλληνες για αυτό που συνέβη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλοι πονέσαμε, όλοι κλάψαμε, πρώτα και πάνω απ’ όλα προφανώς οι συγγενείς των θυμάτων που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους. Και θα επαναλάβω κάτι το οποίο έχω ξαναγράψει, μία προσωπική δέσμευση την οποία έδωσα στη μητέρα του Σπύρου Βούλγαρη που έχασε άδικα τη ζωή του, ένα νέο παιδί που προέρχεται εδώ από την περιοχή σας, ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου όχι απλά για να μη ξανασυμβεί αυτό, αλλά για να αλλάξω όλα τα κακώς κείμενα τα οποία μας πληγώνουν. Και πράγματι αυτό το οποίο είδαμε στην τραγωδία των Τεμπών είναι η έκφραση μιας Ελλάδας η οποία δεν μας αξίζει: η Ελλάδα της αναξιοκρατίας, της μετριότητας, των έργων που δεν τελειώνουν ποτέ, της διάχυσης των ευθυνών.

Εγώ από την πρώτη στιγμή ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούν. Είπα ξεκάθαρα, ότι προφανώς το έργο αυτό έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε εμείς, όμως, παρότι το επιταχύναμε, προφτάσαμε να το ολοκληρώσουμε. Για αυτό και έχουμε και εμείς ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Αλλά το χρέος μου είναι να μετατρέψω την οργή ή τον θυμό, τη στενοχώρια, σε δημιουργικά αισθήματα. Να μάθουμε από τα λάθη μας και ακόμα πιο αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, να συγκρουστούμε με αυτό το οποίο αποκαλούμε, εντός ή εκτός εισαγωγικών, βαθύ κράτος. Και να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, του πώς λειτουργούν νησίδες το κρατικού μηχανισμού στην πατρίδα μας.

Μπορούμε να το πετύχουμε; Έχουμε αξιοπιστία να το πετύχουμε; Πιστεύω πως ναι. Διότι έχουμε δώσει δείγματα γραφής σε πολλά επίπεδα. Εμείς υλοποιήσαμε το gov.gr, τη μεγαλύτερη ίσως παρέμβαση στη Δημόσια Διοίκηση, η οποία απλοποίησε σημαντικά τις επαφές του πολίτη και των επιχειρήσεων με το κράτος. Εμείς αναμορφώσαμε τον ΕΦΚΑ, πήραμε έναν οργανισμό ο οποίος ουσιαστικά ήταν στα πρόθυρα της παράλυσης, τον εκσυγχρονίσαμε και τώρα μπορεί και αποδίδει συντάξεις σε δύο μήνες εκεί που χρειάζονταν δύο και τρία χρόνια. Εμείς παραλάβαμε μία ΔΕΗ στα όρια της χρεοκοπίας και καταφέραμε και την κάναμε μία ανταγωνιστική επιχείρηση η οποία μπορεί να στηρίζει τους πολίτες σήμερα και να προσφέρει μία -θα έλεγα- ασπίδα προστασίας απέναντι στις ακριβές τιμές του ρεύματος.

Και να θυμίσω και κάτι ακόμα: ότι η δική μας παράταξη είναι αυτή που ιστορικά συγκρούστηκε με αυτό το οποίο αποκαλούμε «βαθύ κράτος». Εμείς τα βάλαμε με τις συντεχνίες της Ολυμπιακής, εμείς τα βάλαμε με τις συντεχνίες του ΟΛΠ, όταν κάποιοι, θέλω να θυμίσω, κρεμόντουσαν στα κάγκελα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς απέναντι στην ιδιωτικοποίηση.

Εμείς έχουμε δώσει δείγματα γραφής ότι και μπορούμε και θέλουμε να συγκρουστούμε με αυτό το οποίο αποκαλούμε «βαθύ κράτος». Και εφόσον οι πολίτες με εμπιστευτούν και πάλι να μην έχουν καμία αμφιβολία ότι αυτή θα αποτελέσει μία κεντρική αποστολή μου τη δεύτερη τετραετία.

Γιώργος Σιμόπουλος: Μετά από κάθε συνέντευξη δίνουμε ένα ραντεβού για την επόμενη, πότε θα είναι αυτό να τα πούμε στο STAR Κεντρικής Ελλάδας;

reader.gr

 

Με ευρεία πλειοψηφία αναμένεται να εγκρίνει η επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλήςτα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.

Στην πρώτη συνεδρίαση μάλιστα έκανε την επανεμφάνισή του και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφήνοντας στην άκρη τον ακτιβιστικό μανδύα των τελευταίων μηνών, φόρεσε την κοινοβουλευτική τήβεννο και δήλωσε πως θα στηρίξει τα μέτρα ανακούφισης.

Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αναγνώρισε το δράμα των οικογενειών των θυμάτων και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για πολιτικαντισμό.

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τον χρόνο δεν μπορούμε να τον γυρίσουμε πίσω, μακάρι να μπορούσαμε. Όλα αυτά τα άρθρα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους. Με αυτά προσπαθούμε να συνδράμουμε τους ανθρώπους σε ένα πολύ μεγάλο δράμα που περνάνε. Για τους συγγενείς των ανθρώπων αυτών η ζωή σταμάτησε στο δυστύχημα. Και σε αυτούς τους ανθρώπους το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σκύψουμε το κεφάλι και να βοηθήσουμε, έχοντας συνείδηση ότι απολύτως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους ανθρώπους που έχασαν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι να αποφύγουμε τη σύγκρουση με όρους πολιτικάντικους. Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, το συμφέρον των κομμάτων να εκμεταλλευτούν το δυστύχημα για να ανατρέψουν τους συσχετισμούς είναι μεγάλο, αλλά δεν παύει να είναι ύβρις».

Βουλή: Συνεχίζει να αφήνει αιχμές ο ΣΥΡΙΖΑ

«Στηρίζουμε τα μέτρα των οικογενειών των θυμάτων και την επιτάχυνση απόδοσης δικαιοσύνης», είπε ο Χάρης Μαμουλάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ωστόσο άφησε αιχμές, λέγοντας πως ο μοιραίος σταθμάρχης ήταν κυβερνητικό ρουσφέτι.

Αξίζει να σημειωθεί πως ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΕΛΛΥΣΗ δήλωσαν πως στηρίζουν τα μέτρα ανακούφισης, ενώ ΚΚΕ και Μέρα25 επιφυλάχθηκαν.

Πηγή: iefimerida.gr

Νέα διάσταση στα όσα ανέφερε νωρίτερα, σήμερα, ο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, δίνει η Χαριλάου Τρικούπη.

Ο βουλευτής του κόμματος, μεταξύ άλλων, είχε αναφερθεί στα σενάρια περί διαγραφής του τα οποία άρχισαν να διακινούνται πριν από λίγες και σημείωσε ότι χαρακτηριστικά «εγώ δεν είμαι πρόσωπο που διαγράφεται». Η ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών προέκυψε μετά από σχόλιο που έκανε ο κ. Λοβέρδος σχετικά με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, στον οποίο και άσκησε έμμεση κριτική, στην άποψη περί πρωθυπουργού, λέγοντας πως «όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα».

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι το προχθεσινό σχόλιο του κόμματος ισχύει στο ακέραιο, ενώ σε ό,τι αφορά στη σημερινή συνέντευξη που παραχώρησε δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο. «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι σε μείζονα θεσμική και προγραμματική σύγκρουση με το σύστημα Μητσοτάκη. Το προχθεσινό μας σχόλιο ισχύει στο ακέραιο. Για τη σημερινή συνέντευξη, ουδέν σχόλιο», σημείωσε μεταξύ άλλων το κόμμα της Αντιπολίτευσης σχετικά με τα όσα είπε ο κ. Λοβέρδος στη συνέντευξή του.

reader.gr

 
Σε εκδήλωση σε γνωστό ξενοδοχείο του Αστακού υποδέχτηκαν οι φίλοι του Σταύρου Καραγκούνη, τον υποψήφιο βουλευτή.
 
Η εκδήλωση μοιράστηκε στην ενδιαφέρουσα και με προτάσεις για την περιοχή ομιλία του κ. Καραγκούνη και στη συζήτηση που ακολούθησε μετά.
 
Για το Ξηρόμερο ο κ. Καραγκούνης πρότεινε τα εξής :
? Αναγκαιότητα λειτουργίας Σταθμού Πυροσβεστικής στον Αστακό 
 
?Σύστημα πυροπροστασίας για τους βυζαντινούς ναούς προκειμένου να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής  σε συνεργασία με την Εκκλησία.
 
?Ενίσχυση του ΤΕΕ για να ολοκληρωθεί με γοργά βήματα το χωροταξικό σχέδιο της περιοχής , κάτι που θα λύσει όλα τα ζητήματα που αφορούν χωροταξικές διαφορές (ΠΟΑΥ κτλ).
 
?Σύνδεση Πλατυγιαλίου με λιμάνι Βόλου.
 
?Προστασία Βελανιδοδάσους και ανάπτυξη δράσεων που ελκύουν τους νέους ανθρώπους στην περιοχή . Με αναπτυξιακούς όρους και φιλικούς προς το περιβάλλον.
 
?Αναβάθμιση των δομών υγείας με την ενίσχυση σε προσωπικό 
 
?Στήριξη για την κατασκευή καινούργιων αθλητικών εγκαταστάσεων και την ανακατασκευή των υπαρχόντων .
 
Αγαπάμε το δικό μας Ξηρόμερο, αγαπάμε του ανθρώπους του.
 
Σ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΑΣΤΑΚΟΣ ΜΑΡ 2023
 
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 11/10/2022

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη για παράταση του χρονικού περιθωρίου λήξης των συμβάσεων εργασίας που καταρτίστηκαν βάσει του προγράμματος του ΟΑΕΔ για την απασχόληση μακροχρονίως ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Γίναμε πρόσφατα αποδέκτες εκκλήσεων για παρέμβαση ενώπιόν σας, προς επίλυση ενός αδιεξόδου, που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι στον Δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας, οι οποίοι απασχολήθηκαν στον εν λόγω Δήμο, μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ, που αφορά στην απασχόληση μακροχρονίως ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών, των οποίων οι συμβάσεις έληγαν στις 14/9/2022. Όπως μας ανέφεραν οι ως άνω εργαζόμενοι, οι περισσότεροι εξ’ αυτών βρίσκονται πολύ κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησής τους και ως εκ τούτου, είναι πολύ δύσκολο, αν απολυθούν, να ξαναβρούν εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Μας ανέφεραν, επίσης ότι, κατά τα δυο περασμένα χρόνια, οπότε και διήρκεσε τυπικά η απασχόλησή τους, στα χρονικά πλαίσια υλοποίησης του παραπάνω προγράμματος, είχαν εκπαιδευτεί άρτια, ανάλογα με την θέση και τα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν, έχοντας δουλέψει ανελλιπώς και ακούραστα. Στα προηγούμενα πλαίσια, μας δήλωσαν ότι ο οικείος Δήμος έχει ήδη δρομολογήσει αρμοδίως αίτηση για την αδειοδότηση της συνέχισης της σύμβασής τους, χωρίς όμως να έχει ληφθεί κάποια θετική απάντηση από το Υπουργείο σας.

Οι παραπάνω εργαζόμενοι ανησυχούν, αφού, σε περίπτωση που δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, θα αποκτήσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που θα δυσκολέψουν την διαβίωση των οικογενειών τους, μη ευρισκόμενοι σε επιθυμητή για τους εργοδότες ηλικία προς πρόσληψη. Θεωρούν, δε, ότι το γεγονός πως ο ίδιος ο ανωτέρω Δήμος έχει αιτηθεί την συνέχεια των συμβάσεών τους, είναι από μόνο του απόδειξη για το ότι έχουν προσφέρει σημαντικό θετικό έργο, όσον αφορά στην κάλυψη των αναγκών της Υπηρεσίας τους, αλλά και όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι ως άνω εργαζόμενοι, συνοψίζοντας, αιτούνται να παραταθεί η σύμβαση εργασίας τους με σχετική θεσμική πρόβλεψη ανανέωσης για ακόμη δυο έτη και με περιθώριο περαιτέρω παράτασης, αναλόγως των αναγκών, αφού, ήδη, εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου της Μάνδρας – Ειδυλλίας. Καλούν, δε, την αρμόδια πολιτική ηγεσία να επιδείξει την οφειλόμενη ευαισθησία, εξ’ αιτίας του ότι ανήκουν σε μια ιδιαίτερα δοκιμαζόμενη κοινωνική ομάδα, που αντιμετωπίζει εξαιρετικές δυσχέρειες στην εύρεση εργασίας, μέσα στην τρέχουσα ραγδαία επιδεινούμενη οικονομική συγκυρία.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες, στο μέτρο της δικαιοδοσίας που σας αναλογεί, έτσι ώστε η διάρκεια ισχύος των συμβάσεων εργασίας στα πλαίσια του προγράμματος του ΟΑΕΔ που αφορούσε στην απασχόληση μακροχρονίως ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών, εντός δημοτικών Υπηρεσιών να παραταθεί για επιπλέον δυο έτη, με περιθώριο περαιτέρω ανανέωσης, αναλόγως των υπηρεσιακών αναγκών, τόσο προς εξυπηρέτηση των ήδη υπαρχόντων παγίων και διαρκών αναγκών στελέχωσης των ανωτέρω Υπηρεσιών, όσο και για λόγους έμπρακτης υποστήριξής των ίδιων των εργαζόμενων, που ανήκουν σε μια κατεξοχήν ευαίσθητη κοινωνική ομάδα;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη για παράταση του χρονικού περιθωρίου λήξης των συμβάσεων εργασίας που καταρτίστηκαν βάσει του προγράμματος του ΟΑΕΔ για την απασχόληση μακροχρονίως ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών».

ΣΧΕΤ.: H με αρ. πρωτ. 401/19-10-2022 Ερώτηση.

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, αναφορικά με το παραπάνω θέμα και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, την προστασία των ανέργων και την επιστροφή τους σε ποιοτικές θέσεις εργασίας. Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται με ενωσιακούς και εθνικούς πόρους αφορούν σε προγράμματα κατάρτισης, εργασιακής εμπειρίας, απασχόλησης στον δημόσιο τομέα (κοινωφελής εργασία με δράσεις συμβουλευτικής και κατάρτισης, πρόγραμμα στον τομέα της υγείας), καθώς και προγράμματα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα με επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων. Οι παρεμβάσεις αυτές απευθύνονται τόσο στον γενικό πληθυσμό (προγράμματα ευρύτερης ηλιακής στόχευσης), όσο και σε συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες.

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων συγκεκριμένης ηλικιακής στόχευσης, με την αριθ. οικ 28286/450/20-06-2017 (2307 Β) ΚΥΑ καταρτίσθηκε πρόγραμμα επιχορήγησης που απευθύνεται σε: α) σε κάθε είδους Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και αποκεντρωμένες Υπηρεσίες ή /και περιφερειακές Διευθύνσεις των φορέων Κεντρικής Διοίκησης β) επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημοσίου τομέα, όπως αυτός επαναοριοθετήθηκε από το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α '101), που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, γ) επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών) του ν. 3852/2010 (Α ' 87) που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, με σκοπό τη δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης για μακροχρόνια ανέργους, ηλικίας 55-67 ετών. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της ως άνω κυα “ η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους δώδεκα (12) μήνες, ύστερα από αίτηση που θα υποβάλλει η δικαιούχος επιχείρηση εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από τη λήξη του 12μηνου απασχόλησης».

Τον Σεπτέμβριο του 2022, με την αριθ. 84253/13-9-2022 κοινή υπουργική απόφαση (Β' 4898), το εν λόγω πρόγραμμα ενισχύθηκε με 6.500 πρόσθετες θέσεις εργασίας και πλέον από την έναρξή του έχει προσφέρει συνολικά 16.500 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, δεν προβλέπεται η επιμήκυνση του εν λόγω προγράμματος πέραν των 24 μηνών (12+12) για τους ήδη απασχολούμενους. Εξάλλου, με το άρθρο 5 του Π.Δ. 81/2003, όπως ισχύει, προβλέπεται ότι: “σε περίπτωση που η χρονική διάρκεια των διαδοχικών συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου υπερβαίνει συνολικά τα δύο (2) έτη, τεκμαίρεται ότι με αυτές επιδιώκεται η κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης με συνέπεια τη μετατροπή αυτών σε συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου”

Επιπλέον, σημειώνεται ότι με σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, έχει καταρτιστεί βάσει της αριθ. 110359/22-11-2022 κοινής υπουργικής απόφασης (Β' 6015), πρόγραμμα για τη δημιουργία 3.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, που αφορά στην πρόσληψη ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω, που προηγουμένως είχαν ολοκληρώσει τουλάχιστον το πρώτο 12μηνο του προγράμματος επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών.

Δικαιούχοι του νέου προγράμματος είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιφέρειες της Χώρας σύμφωνα με τα οριζόμενα στη ανωτέρω σχετική απόφαση.

Οι ενισχύσεις για την απασχόληση που προβλέπονται στο εν λόγω πρόγραμμα, χορηγούνται βάσει είτε: Α. Του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1407/2013 (L 352) της Επιτροπής, για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), είτε, Β. του άρθρου 32 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 651/2014 (L 187) της Επιτροπής. Το καθεστώς ενίσχυσης επιλέγεται από τη δυνητικά δικαιούχο επιχείρηση.

Α. Οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να επιχορηγηθούν βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αρ. 1407/2013 (L352) της Επιτροπής, για τις ενισχύσεις ήσσονος (de minimis), επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στη δράση από την ημερομηνία πρόσληψής του και για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών και το ποσό επιχορήγησης του κάθε ωφελούμενου σε μηνιαία βάση διαμορφώνεται στα 715,40 ευρώ.

Β. Για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να επιχορηγηθούν βάσει του άρθρου 32 του Κανονισμού αριθ. 651/2014 (1187) της Επιτροπής και για χρονικό διάστημα 12 μηνών το ποσό της επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 715,00 ευρώ μηνιαίως.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, οι εργοδότες δεσμεύονται να προσλάβουν τους ωφελούμενους με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, συνεπώς δημιουργείται προοπτική συνέχισης της απασχόλησής τους στην επιχείρηση μετά την λήξη του διαστήματος επιχορήγησης.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Γραμματεία Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας οργανώνει στο Αγρίνιο εκδήλωση με θέμα «Τα πεπραγμένα της Ελληνικής Κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα 2019-2023-προοπτικές και προκλήσεις του μέλλοντος».

Θα λάβει χώρα την Τετάρτη 29 Μαρτίου και ώρα 18:00 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας (Παπαστράτου 53)

Με ομιλητές τους:

Γιώργο Στύλιο, Υφυπουργό ΥΠΑΑΤ

Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας ΥΠΑΑΤ

Κώστα Μπαγινέτα Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων

και συντονιστή τον Γραμματέα Αγροτικών Φορέων Ανδρέα Καρασαρίνη

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σελίδα 1 από 2