Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  1:57: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023

Σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ολομέλεια της βουλής για τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων κλπ».

«Είκοσι μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ένα ερώτημα πλανάται επάνω από τη χώρα:  Αν θα υπάρξει τιμωρία για το έγκλημα των Τεμπών. Και η ύβρις που διέπραξε προχθές ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας θυσία, ένα έγκλημα στο οποίο χάθηκαν 57 ψυχές νέων ανθρώπων, δεν μπορεί να είναι η απάντηση.

Σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα αυτή η απάντηση δεν μπορεί ούτε πρέπει να είναι αποδεκτή γιατί υπέρτατο καθήκον της πολιτείας είναι η ζωή και η ασφάλεια των πολιτών» τόνισε ο κ. Μωραΐτης στην αρχή της ομιλίας του.

Τις τελευταίες μέρες  η  πανικόβλητη κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδίδεται μέσω του μιντιακού της συστήματος σε μια λυσσαλέα προσπάθεια ξεπλύματος των εγκληματικών ευθυνών του επιτελικού παρακράτους της αδιαφάνειας, της ρεμούλας και της οικογενειοκρατίας, είπε στη συνέχεια ο Θάνος Μωραΐτης και αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη τον χαρακτήρισε «πρωθυπουργό του Χάους» ο οποίος «δεν γίνεται να παριστάνει τον ανήξερο και να μη γνώριζε ούτε για τους νεκρούς εκτός ΜΕΘ, ούτε για τις υποκλοπές ούτε για την τραγική κατάσταση που υπήρχε στον ΟΣΕ, ούτε για την ασυδοσία των τραπεζών οι οποίες, σύμφωνα με δημοσίευμα,  έβγαλαν 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ από τόκους ενώ έδωσαν μόλις 15 με 20 εκατομμύρια για τη στήριξη των δανειοληπτών οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν τη δυσβάσταχτη αύξηση των επιτοκίων», και συνέχισε λέγοντας ότι ο  κ. Μητσοτάκης παρουσιάζεται ως ένας πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης ο οποίος τελικά το μόνο που γνωρίζει είναι να παραχωρεί τα δημόσια αγαθά και τον πλούτο του ελληνικού λαού σε ιδιωτικά συμφέροντα, όπως κάνει τώρα με το νερό με ένα  πολυνομοσχέδιο «έκτρωμα» αντίθετο προς το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ.

«Βάλατε στο μάτι ένα δημόσιο αγαθό στις τελευταίες ώρες της διακυβέρνησης σας, ένα ανθρώπινο δικαίωμα όπως η πρόσβαση στο νερό. Στο μόνο δημόσιο αγαθό που έμεινε εκτός του πάρτι της αισχροκέρδειας και των 10 δις απευθείας αναθέσεων επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο, τα νοικοκυριά και τι επιχειρήσεις» είπε στη συνέχεια ασκώντας κριτική στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στους αγρότες επεσήμανε ότι μετά το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος, θα πληρώνουν πλέον πανάκριβα και το νερό, σε μια στιγμή που οι ΤΟΕΒ εκπέμπουν SOS, καθώς βρίσκονται  σε αδιέξοδο υπό το βάρος του αβάσταχτου κόστους ενέργειας, και αν δεν υπάρξουν άμεσα ρυθμίσεις θα καταρρεύσουν.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού, σε όποια χώρα εφαρμόστηκε, στη Βρετανία, στη Γαλλία,  στη Γερμανία, απέτυχε καθώς είχε παντού την ίδια κατάληξη: Την αύξηση των τιμολογίων σε βάρος των πολιτών που ανάγκασαν όλες τις κυβερνήσεις να επαναφέρουν την ύδρευση στην αρμοδιότητα του κράτους και των δήμων, σημείωσε ο Θάνος Μωραΐτης και ανέβασε τους τόνους της κριτικής αναφερόμενος στο άρθρο 164 του νομοσχεδίου, το οποίο το χαρακτήρισε επιτομή της φωτογραφικής διάταξης.

Και στην συνέχεια αναρωτήθηκε με ποια κριτήρια επιλέχθηκε κατά προτεραιότητα η περιοχή ανάπτυξης παράκτιων αιολικών πάρκων στην Αλεξανδρούπολη, η οποία εξαιρείται από κάθε είδους περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ την ίδια στιγμή πολύ μικρότερα έργα ΑΠΕ χωρίς ιδιαίτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κάνουν χρόνια να λάβουν άδεια, και τριπλασιάζεται παράλληλα και η ισχύς της αρχικής άδειας παραγωγής ρεύματος, συμπεριλαμβάνοντας και όσους η αίτηση τους εκκρεμεί στη ΡΑΕ. «Το άρθρο 164 είναι Σκρέκας με ό,τι αυτό συνεπάγεται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μωραΐτης και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας:

«Οι Γαλάζιες ακρίδες εισχωρούν από παντού στο δημόσιο πλούτο μέσα από φωτογραφικές χαραμάδες της νομοθεσίας. Ευνοείτε  τους εκλεκτούς σας στις  ΑΠΕ βάζοντας φραγμούς στα μικρά έργα και στις ενεργειακές κοινότητες,  που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είστε υπηρέτες του παλιού αποτυχημένου παραγωγικού μοντέλου που πτώχευσε τη χώρα.

Αυτό που εκπροσωπείτε είναι μια μεταπρατική και παρασιτική οικονομία και ανάπτυξη η οποία δεν πρόκειται να φέρει κανένα αποτέλεσμα. Απέναντι στην πολιτική σας, απέναντι στις εγκληματικές σας ευθύνες, απέναντι στα «δεν γνωρίζατε» και τις υποκριτικές σας συγγνώμες, υπάρχει πλέον η οργή του λαού. Που έχει πάρει την απόφαση του, να προχωρήσει στην Πολιτική Αλλαγή για να μπορέσει να αλλάξει τη μοίρα αυτού του τόπου».

agrinionews.gr
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρίστανε τη διευθύντρια του ΣΔΟΕ και επικαλούμενη «υψηλές» διασυνδέσεις υποσχόταν, με το αζημίωτο, διορισμούς στην Εφορία. Πρόκειται για 55χρονη, η οποία καταδικάστηκε σε 6ετή κάθειρξη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Μετά την καταδίκη της οδηγήθηκε στις φυλακές, καθώς η έφεσή της αποφασίστηκε να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεση της ποινής.

Κρίθηκε ένοχη για απάτη κατ’ εξακολούθηση σε 18 περιπτώσεις, κατά το διάστημα 2020-21. Το ύψος της απάτης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προσδιορίστηκε σε 184.000 ευρώ.

Εντοπίζοντας τα θύματά της μέσα από ευκαιριακές γνωριμίες και με «δέλεαρ» τον υποτιθέμενο διορισμό, η 55χρονη ζητούσε διάφορα χρηματικά ποσά για διαδικαστικά έξοδα και προσωπική αμοιβή. Εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους – πολλοί εξ αυτών άνεργοι δίχως τα τυπικά προσόντα για τη θέση που «έταζε» – προσέγγιζε και τους γονείς τους, ενώ σε μία μόνο περίπτωση φέρεται να απέσπασε από θύμα 60.000 ευρώ.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν ενδιαφερόμενος που πλήρωσε αδρά την 55χρονη, διαπίστωσε ότι η υπόθεσή του δεν προχωράει, οπότε απευθύνθηκε στην Αστυνομία. Ακολούθησαν και άλλες καταγγελίες με συνέπεια η 55χρονη να καταστεί κατηγορούμενη και να προφυλακιστεί μετά την απολογία της στον ανακριτή.

Ένα- ένα τα θύματα κατέθεσαν στο δικαστήριο περιγράφοντας την προσωπική τους περιπέτεια. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση πρώην υπαλλήλου σε γραφείο τελετών που πείστηκε από τα λεγόμενά της κατηγορούμενης. Η ίδια απολογήθηκε στο δικαστήριο ότι ζητούσε δανεικά λόγω προσωπικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις επέστρεψε τα χρήματα.

reader.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή, κατά την συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής - Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 - Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος».
 

Ξεκινώντας θα πω ότι εμείς έχουμε διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά. Έχουμε μιλήσει γι’ αυτό, έχουμε προτείνει εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχουμε προειδοποιήσει για τις ανεμογεννήτριες και τα τοξικά απόβλητά τους που μετά από 20 χρόνια δεν θα ξέρετε τι να τα κάνετε. Είστε μια κυβέρνηση που δουλεύετε για τις ανεμογεννήτριες και θα φανεί τα επόμενα χρόνια ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Δεν ακούτε όμως την φωνή της λογικής.

Πέρασαν όμως 21 μέρες από το δυστύχημα στα Τέμπη και την απώλεια νέων ανθρώπων, παιδιών, και βλέπω ότι ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήρθαν στην βουλή να μιλήσουν. Γνωρίζουν ότι δεν κάνουν το σωστό και με την στάση τους αποδεικνύουν ότι είναι δειλοί και δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Δεν θα μπω στην λογική του πρωθυπουργού που είπε στον Αυτιά -τον δικό σας άνθρωπο- ότι εποπτεύει όλα τα υπουργεία, έχει κεραίες παντού και γνωρίζει τι γίνεται. Μάλλον θα εννοούσε το Predator. Όμως δεν είδαμε τις κεραίες του να λειτουργήσουν στην περίπτωση των Τεμπών. Δια της σιωπής τους πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ομολογούν ότι είναι συνένοχοι στο έγκλημα.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και μετά από όσα καταλόγισε στην κυβέρνηση ο αρχηγός της αστυνομίας, η κυβέρνηση θα είχε παραιτηθεί σύσσωμη. Ο κος Σκούμας μίλησε ξεκάθαρα για παρακράτος του ΝΔ. Καταγγέλλει ότι καρατομήθηκε από το ΚΥΣΕΑ ένα μήνα μετά την ανανέωση της θητείας του, επειδή το ζήτησαν από το Μαξίμου «άγνωστα κέντρα εξουσίας». Και εσείς δεν είχατε την ευθιξία να παραιτηθείτε. Του ζητούσαν να απογυμνώσει τμήματα από άνδρες, για να τους διαθέσει ως φρουρούς σε στελέχη σταθμών διαπλοκής. Ποιοι είναι αυτοί; Οι καναλάρχες και οι ολιγάρχες που είναι φίλοι σας. Δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους τις εισηγήσεις του για τις κρίσεις. Αυτός είναι ο ενταφιασμός του επιτελικού κράτους της ΝΔ. Ελέγχετε την Δικαιοσύνη, ελέγχετε την Αστυνομία. Δεν φτιάχνετε κράτος αλλά παρακράτος. Φτιάχνετε μια νέα Βόρεια Κορέα. Η επταετία ωχριά μπροστά σας. Και φοβάστε τα βραχιολάκια. Φοβάστε μην πάτε φυλακή.

Απόδειξη; Η απόφαση του δικαστηρίου Φλώρινας -μία πολιτική απόφαση- και κάποιας κας Τσιμέρογλου, που αψήφισε τον κο Ντογιάκο, που έστειλε εντολή να αλλαχτεί η απόφαση για το ψευτοσωματείο στην Φλώρινα. Εμείς θα την κυνηγήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο. Θυσίασε την Ελλάδα και την Μακεδονία με προτροπή της κυβέρνησης. Εδώ είναι η απόφαση (κατάθεση στα πρακτικά). Σας κατηγορώ ότι κάνατε παρέμβαση για το θέμα της Μακεδονίας, σας κατηγορώ ότι δεν κάνατε τίποτε για την Συμφωνία των Πρεσπών, σας κατηγορώ ότι ακυρώσατε τα συλλαλητήρια. Η σιωπή των βουλευτών της Μακεδονίας 172 φορές, όσες και οι παραβιάσεις της συμφωνίας των Πρεσπών που έκαναν τα Σκόπια, είναι η απόδειξη ότι το «ευχαριστώ» του Ζάεφ δεν πήγε άσκοπα, δεν πήγε άκοπα.

Μιλάτε για Δικαιοσύνη και ορίστε, εδώ, έγινε έρευνα για την διαφθορά και το 75% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι δικαστές στην Ελλάδα είναι διεφθαρμένοι.

Είχατε την δυνατότητα το 2019 να φτιάξετε ένα άλλο κράτος, που να αγαπά τον Έλληνα, να μην τον αφήνει να πεινάει, ένα κράτος στο οποίο να υπάρχει ισονομία και ισοδικία. Αντ’ αυτού εσείς προτιμήσατε να φτιάξετε μια κυβέρνηση, η οποία κινείται πάνω στο ξυράφι της φασίζουσας διακυβέρνησης. Εμείς θα λέμε πάντα την αλήθεια!

Και τι φέρατε στη βουλή; Αιώνες τώρα γίνονται πόλεμοι για το νερό. Όπου έχει ιδιωτικοποιηθεί το νερό (Γερμανία, Γαλλία, Βολιβία, Εκουαδόρ) είχαμε τριπλασιασμό της τιμής του. Αποτέλεσμα: ο κόσμος δεν μπορούσε να πληρώσει.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, έως το 2035 το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε συνθήκες λειψυδρίας. Οι μεγάλες εταιρείες, και δη η Nestle, που είναι τμήμα της Blackroc, λόγω της λειψυδρίας, απαιτούν να πάψει να θεωρείται το νερό αγαθό. Δηλαδή να διατίθεται ελεύθερα στους ανθρώπους.

Ενώ όλοι οι Έλληνες πενθούμε για το δυστύχημα που έγινε στα Τέμπη εσείς πάτε να περάσετε «νύχτα» μία τόσο ουσιαστική αλλαγή. Πάτε να ιδιωτικοποιήσετε το νερό!

Μην αρχίσετε τις δικαιολογίες ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και ότι εσείς το κάνετε αλλιώς. Καμμία κίνηση δεν γίνεται άμεσα. Όλες γίνονται βήμα – βήμα. Και απορώ με την κοντή μνήμη και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ψηφοφόρων του. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την Κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πολυνομοσχέδιο (2017-2018) που προβλέπει ότι: οι μετοχές του δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μεταβιβάζονται αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα στην εταιρεία δημοσίων συμμετοχών. Δηλαδή στο Υπερταμείο. (ΝΟΜΟΣ 4512/2018 (Α’5 17/1/2018) ΑΡΘΡΟ 380, τροποποιήσεις ΝΟΜΟΥ 4389/2016 (Α’94) για ΕΕΣΥΠ). Δηλαδή ο ένας κερνάει και ο άλλος πίνει. Ο ένας νομοθετεί και ο άλλος εφαρμόζει. Είστε ίδιοι ακριβώς. Διαφωνείτε στα μικρά και συμφωνείτε στα μεγάλα. Μετά από 10 χρόνια η ΜΗΧΑΝΙΚΗ του Εμφιετζόγλου εμφανίστηκε για να χτυπήσει δημόσιο έργο: την κερδοσκοπία της ιδιωτικοποίησης του νερού μέσω ΣΔΙΤ.

Το κράτος παραδίδει στην ΡΑΕ τις ρυθμιστικές, κανονιστικές, αδειοδοτικές, κυρωτικές, τιμολογιακές αρμοδιότητές του. ΟΙ πράξεις της ΡΑΕ είναι εκτελεστές, δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο νομιμότητας ή σκοπιμότητας από τον αρμόδιο υπουργό. Οι ανεξάρτητες αρχές τι είναι: μαζεύονται τα κόμματα και λένε θα βάλουμε τον κο τάδε πρόεδρο της Αρχής και μέλη από όλα τα κόμματα, με υψηλούς μισθούς. Δημιουργείτε κομματικές αρχές, ένα παρακράτος που δρα σύμφωνα με τις εντολές σας. Όμως το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν.

Μην το κάνετε αυτό. Πάρτε το τώρα πίσω. Το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ευρώπη ήταν τραγικό! Το Παρίσι, το Βερολίνο, η Βρετανία προχώρησαν σε ιδιωτικοποίηση των υδάτων και αποτέλεσμα ήταν η αύξηση των λογαριασμών κατά 40%. Στη Βρετανία η Υπηρεσία Περιβάλλοντος καταδίκασε τις αγγλικές εταιρείες υδάτων για τα επίπεδα ρύπανσης των υδάτων το 2019, με αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων πτηνών και ψαριών. Στο Παρίσι τελικά η ύδρευση επαναδημοτικοποιήθηκε. Έρχεστε τώρα να κάνετε αυτό που έκαναν οι Ευρωπαίοι πριν 20 χρόνια και μετά από άλλα 20 χρόνια να το πάρουμε πίσω κι εμείς. Μα αυτό δεν είναι πολιτική είναι το γνωστό σας «πάμε κι όπου βγει».

Ποιοι βρίσκονται πίσω από την ιδιωτικοποίηση του νερού; Ενδιαφέρονται «εντελώς συμπτωματικά» οι άσχετοι: ΑΚΤΩΡ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΤΕΡΝΑ – ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Η ΕΥΔΑΠ που είναι αρμόδια πετάχτηκε απ’ έξω. Βάλατε τους ολιγάρχες φίλους σας πάλι και πετάξατε έξω την αρμόδια. Εχθροί του ελληνικού λαού είναι οι ολιγάρχες. Είναι άλλο πράγμα το επιχειρείν όμως και άλλο πράγμα το «πίνω το αίμα των Ελλήνων».

Να πάμε και στην επιτροπή για το δυστύχημα στα Τέμπη…. Όλοι είναι αθώοι. Όλοι δηλώνουν αθώοι στην επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας. Όλοι τα έκαναν όλα σωστά. Όλοι καλύπτονται πίσω από την διάχυση της ευθύνης. Πάλι δεν θα προκύψει κανένα αποτέλεσμα για το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη. Γιατί αποφεύγετε να καλέσετε όλους τους υπουργούς μεταφορών, τους υφυπουργούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες από το 2012 αλλά και τους υπεύθυνους της εταιρείας και του ΟΣΕ. Όλοι αυτοί για την Ελληνική Λύση είναι υπόδικοι. Όλοι αυτοί θα έπρεπε να είναι με βραχιολάκια αν υπήρχε κράτος! Πάτε πάλι για ξέπλυμα της υπόθεσης;

Διαβάζοντας την αλληλογραφία όλων, συνειδητοποιώ ότι όλοι ενημέρωναν όλους ότι δεν λειτουργούσε το σύστημα, ότι δεν λειτουργούσε τίποτα. Όλοι γνωρίζατε. Εσάς πρέπει να συλλάβουν, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ πρέπει να συλλάβουν, την Hellenic Train πρέπει να συλλάβουν. Γιατί αυτή η εταιρεία είναι στο απυρόβλητο; Γιατί δεν στοχοποιείτε την ιταλική κρατική εταιρεία; Και αφού θέλατε να ιδιωτικοποιήσετε τους σιδηροδρόμους, γιατί τους πουλήσατε στην κρατική ιταλική εταιρεία; Τι σόϊ ιδιωτικοποίηση είναι αυτή; Γιατί δεν τους αγόρασε ιδιώτης;

Εμείς κάναμε συγκεκριμένες καταγγλίες. Έγιναν αποκαλύψεις από το ALERT και το FOCUS. Παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από τους πυροσβέστες που υπέστησαν χημικά εγκαύματα. Όλοι τα κρύβουν. Μόνο στον ΑΝΤ1 παρουσιάστηκε το θέμα αυτό και μαζί παρουσιάστηκαν οι φωτογραφίες από τους πυροσβέστες και εγκαύματα που υπέστησαν, αλλά και το έγγραφο από το νοσοκομείο που χορηγούσε αναρρωτική άδεια.

Και μου αρέσει που εταιρεία, η Hellenic Train απάντησε με έγγραφό της σε ερώτηση δική μου! Λέει λοιπόν η Hellenic Train: Σύμφωνα με τα τηρούμενα αρχεία της εταιρείας μας και κατά δήλωση του πελάτη διαμεταφορέα (δηλαδή έχει έναν πελάτη που έχει τον ρόλο του αυτωφοράκια!, ο οποίος είπε ότι μετέφεραν δύο άδεια κοντέϊνερ και τίποτα άλλο), σχετικά με είδος των προς μεταφορά εμπορευμάτων, το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων έχει ως εξής: Τα δύο πρώτα κοντέϊνερς μετά την μηχανή ήταν κενά φορτίου! Πείτε μου έχετε δει νταλίκα να κόβει βόλτες στο δρόμο κενή φορτίου; Και ωραία να το δεχθώ ότι είναι έτσι τα πράγματα. Λέει παρακάτω ότι τα άθικτα βαγόνια με τα κοντέϊνερς μετέφεραν μπύρες και τρόφιμα (είναι γνωστό ότι η μπύρα με το ακτινίδιο μαζί μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη) και τα επόμενα βαγόνια μετέφεραν πλάκες σιδήρου.

Καταλάβετε τι λέει; Με λίγα λόγια λέει ότι μπορεί να μετέφεραν εκρηκτικά, μπορεί να μετέφεραν όπλα, ό,τι ήθελαν. Στο Μπράλο που είχε γίνει το δυστύχημα θυμάστε ότι μεταφέρονταν εκρηκτικά από λαθρεμπόριο. Και πού ξέρουμε εμείς τώρα ότι δεν μετέφεραν ναρκωτικά. Βάζουν και έναν αυτωφοράκια για να κυνηγούν όλοι αυτόν και ο υπουργός δέχθηκε αυτή την δικαιολογία. Αντί ο εισαγγελέας να στείλει να συλλάβουν τα στελέχη της εταιρείας, δέχεστε ένα παλιόχαρτο που επί της ουσίας δεν λέει απολύτως τίποτα!

Έχω εδώ το ΦΕΚ. Ξέρετε ποιος είναι υπεύθυνος για τις μεταφορές; Είναι ο κος Καραγιάννης. Ο άνθρωπος σας. Ο άνθρωπος των εργολάβων. Και δεν τον κατηγορώ. Την δουλειά του κάνει. Αλλά δουλειά του είναι να προασπίζει το συμφέρον των πολιτών και της κοινωνίας. Αυτός είναι ο αρμόδιος. Δεν είναι ο κος Καραμανλής. Ορίστε καταθέτω το ΦΕΚ στα πρακτικά.

Και αναρωτιέται ο κόσμος γιατί στον Μπράλο δεν φτιάχνεται ο δρόμος. Υπάρχει μελέτη εδώ και χρόνια και τώρα εσείς βάζετε άνθρωπο να κάνει νέα μελέτη. Γιατί έτσι καθυστερεί το έργο και εν τω μεταξύ τα λαμόγια σας πληρώνονται. Το ίδιο γίνεται και με τον ΒΟΑΚ στην Κρήτη. Πείτε μου έχει γίνει ποτέ έρευνα, για το πόσοι διευθυντές είναι κολλητοί εργολάβων;

Πραγματικά απορώ πώς λειτουργεί το κράτος. Δεν υπάρχει ένας ηγέτης να βάλει τάξη στην αταξία; Αλλά η απάντηση είναι πως για να βρεθεί ηγέτης, πρώτα πρέπει να βρεθεί λαός.

Και βγάζει τώρα η ΡΑΣ μια ανακοίνωση και λέει ότι η εκπαίδευση του προσωπικού του ΟΣΕ ήταν ελλιπής. Η Αρχή κάνει λόγο για «ισχυρές ενδείξεις ότι ο θεωρητικός και πρακτικός κύκλος εκπαίδευσης υπήρξε ελλιπής και ως εκ τούτου ανεπαρκής». Έτσι η ΡΑΣ προχωρεί στην ανάκληση όλων όσοι συμμετείχαν στον ίδιο κύκλο εκπαίδευσης. Αναρωτιέμαι, μήπως πρέπει να επέμβει η Δικαιοσύνη και για την ίδια την ΡΑΣ;

Και μία ερώτηση για την ΡΑΣ: Πώς γίνεται να είναι μια ανεξάρτητη αρχή, να διορίζουν τα στελέχη της υπουργοί και να έχουν προκαθορισμένη θητεία 4 ετών; Δηλαδή, αν τα κάνουν μπάχαλο στον πρώτο χρόνο, θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα 3 χρόνια για να τελειώσει η θητεία τους και μετά θα φύγουν??

Δεν αλλάζετε. Είστε όλοι ίδιοι. Ο πρωθυπουργός, σε νέο διάγγελμα, μας είπε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει λύσει το θέμα των σιδηροδρόμων. Μα αν το θέμα λυνόταν σε 6 μήνες, γιατί 4 χρόνια δεν έκανε τίποτα η κυβέρνηση;

Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Τι σημαίνει αυτό; Όμως τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η κυβέρνησή του όχι μόνον δεν ανέλαβαν την ευθύνη, αλλά ανέβαλαν την όποια ευθύνη τους, μιλώντας για «θυσία» των παιδιών και για «ευθύνες σταθμαρχών».

Αλήθεια, αφού θέλετε να ρίξετε άπλετο φως, γιατί έγινε αντικατάσταση του κου Τζαβάρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας; Μήπως επειδή είπε ότι η δικαιοσύνη ελέγχεται; Και μόνο γι’ αυτό έπρεπε να έχετε παραιτηθεί.

Βγαίνει ο πρωθυπουργός από το Μαρούσι και λέει ότι η δολοφονία των παιδιών ήταν «θυσία». Δηλαδή τα παιδιά που νόμιζαν ότι έμπαιναν σε τραίνο, στην πραγματικότητα μπήκαν σε θυσιαστήριο. Ξέρετε τι σημαίνει θυσία; Ξέρετε την ετυμολογία και την ερμηνεία της λέξης; Η λέξη «θυσία», λοιπόν, είναι ουσιαστικό, θηλυκού γένους και σημαίνει την εκούσια απώλεια προκειμένου να επιτευχθεί κάποιος στόχος. Είναι προσφορά προκειμένου να γίνει επίκληση σε Θεό ή Θεούς. Μπορεί να περιλαμβάνει την θανάτωση ανθρώπου ή ζώου ή να είναι απλή προσφορά ή καταστροφή αντικειμένων. «Μία θρησκευτική ιεροτελεστία κατά την οποία προσφέρεται ένα αντικείμενο σε κάποιο θεϊκό ον, προκειμένου να εδραιωθεί, να διατηρηθεί ή να αποκατασταθεί μία κατάλληλη σχέση του ανθρώπου με τα θεία». Τι από όλα αυτά εννοεί ο πρωθυπουργός; Ότι θυσιάστηκαν τα παιδιά για να γίνει σιδηρόδρομος στην Ελλάδα; Τι εννοεί ο πρωθυπουργός; Ότι η Ελλάδα είναι Μινώταυρος που θέλει παιδιά για θυσία; Αν επρόκειτο για τα παιδιά σας θα λέγατε το ίδιο;

Κάνατε την Ελλάδα Μινώταυρο της οικογενειοκρατίας, της κομματοκρατίας και της διαπλοκής που νέμεται τον τόπο. Η καλύτερη δικαίωση είναι η αντικατάσταση του πολιτικού προσωπικού προτού να είναι αργά.

Και μετά από όλα αυτά ήρθε και η μακάβρια δήλωση υπουργού: «Και από την ‘θυσία’ των Τεμπών πάμε στην ‘ευκαιρία’»! Τελικά δεν μας είπατε πρόκειται για θυσία ή ευκαιρία; Παίζετε με τις ζωές των Ελλήνων. Ούτε ευκαιρία ούτε θυσία ήταν αυτό που έγινε στα Τέμπη. Ήταν έγκλημα και δολοφονία!

Έχετε γίνει δημόσιος κίνδυνος! Κίνδυνος για τις πτήσεις, κίνδυνος για τα δρομολόγια των τραίνων, κίνδυνος για τα λεωφορεία, κίνδυνος για τους δρόμους. Τώρα παρουσιάστηκαν 391 βλάβες και εισροή θαλασσινού νερού από το λιμάνι του Πειραιά στη νέα γραμμή του ΜΕΤΡΟ, που κόστισε στους φορολογούμενους 470 εκατ. ευρώ!

Έχουμε και τον κίνδυνο από τις πυρκαγιές. Σε λίγες ημέρες ξεκινά η αντιπυρική περίοδος και εμείς δεν έχουμε πυροσβεστικά αεροσκάφη!

Κίνδυνος υπάρχει και στα πανεπιστήμια. Τα κτήρια των πανεπιστημίων μας είναι παρατημένα και καταρρέουν. Είχαμε πτώση μαρμάρων από υπόστεγο του κυλικείου στο ΑΠΘ, είχαμε πτώση σοβάδων από το ταβάνι στις σχολές Οδοντιατρικής και Φυσικής Αγωγής του ΕΚΠΑ. Ο πρύτανις ανέλαβε την ευθύνη γι’ αυτό ζητώντας συγγνώμη. Από τότε που βγήκε η συγγνώμη χάλασε ο κόσμος. Εξευτελίστηκε η συγγνώμη. Χάθηκε το φιλότιμο.

Και για να περάσω στο θέμα της ενέργειας, θα πω ότι η σωστή πλευρά της ιστορίας οδηγεί σε πλανητικό Αρμαγεδδώνα. Οι κυρώσεις που επέβαλε η δύση στη Ρωσία, με στόχο την κατάρρευση του Πούτιν, στην ουσία επέφεραν κατάρρευση των αμερικανικών, αγγλικών και ελβετικών τραπεζών. Ενώ υπολογίζατε ότι θα κάνατε τους Ρώσους να πεινάσουν, πετύχατε να κινδυνεύουν με πείνα οι δυτικοί. Αλλά το γελοίο της ιστορίας είναι ότι οι κυρώσεις δεν εφαρμόζονται. Γιατί παρά της κυρώσεις, η ΕΕ αύξησε τον Φεβρουάριο κατά 16% την προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας και κατά 23% μέσω Ουκρανίας, σε σχέση με τον Ιανουάριο. Η Αμερικανική EXXON MOBIL κέρδισε 65 δις ευρώ το 2022 από το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ρωσία. Μέχρι και 1,9 εκατ. βαρέλια ρωσικού καυσίμου τύπου ντήζελ βρίσκονται επί του παρόντος σε δεξαμενόπλοια μεσοπέλαγα, έξω από το Λακωνικό Κόλπο και αναμένουν να γεμίσουν τις δεξαμενές της ΕΕ παρακάμπτοντας τις κυρώσεις. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί δεν μπορούμε να πουλάμε τα οπωροκηπευτικά μας στην Ρωσία να κερδίσει και κανένας άλλο, παρά πρέπει να κερδίζει μόνο ο εφοπλισταράς.

Πραγματικά έχετε σημειώσει τεράστιες επιτυχίες. Με την πολιτική σας καταφέρατε μετά από 10 χρόνια ο Τούρκος υπ.εξ. να επισκεφθεί το Κάϊρο και να συναντάται με την αιγυπτιακή ηγεσία! Δώσατε και τη μειωμένη επήρεια, πήραν οι Αιγύπτιοι την Λεκάνη του Ηροδότου, που ήταν δική μας, και τώρα τα βρίσκουν με τους Τούρκους! Εύγε!

Και μετά το τρίγωνο Ιράν – Σαουδικής Αραβίας – Κίνας και την «λάθος πλευρά της ιστορίας» στην οποία βρίσκονται αυτές οι χώρες, πείτε μας ποιος λόγος υπάρχει να παραμένουν οι ελληνικοί Patriot στην Σαουδική Αραβία; Φέρτε τους πίσω τώρα!

Ο κος  Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου, αλλάζοντας έτσι από μόνος του την πολιτική που ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες αρνούνταν να αναγνωρίσουν το Κόσσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Και χθες ο κος Δένδιας συνηγόρησε στο να αναλάβει υπουργεία, τουρκική γενική γραμματεία διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού. Η Τουρκία! Η Τουρκία που έχει επιβάλει εμπάργκο στα πλοία με σημαία Κύπρου. Η τουρκία που δεν αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Είναι σα να βάζεις έναν παιδοβιαστή να κάνει το νηπιαγωγό. Αυτό κάνετε με την Τουρκία.

Φτιάξατε δυστυχώς μια Ελλάδα όπως περιγράφει ο Κωστής Παλαμάς:

«Δεν έχεις Όλυμπε Θεούς, μηδέ λεβέντες Όσσα,

Ραγιάδες έχεις μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι,

Κούφιοι και οκνοί καταφρονούν την θεία τραχιά σου γλώσσα,

Των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι».

Δεν αξίζει αυτή η Ελλάδα στους Έλληνες. Θέλουμε μια Ελλάδα υπερήφανη, αυτεξούσια και αυτοδύναμη.

Και για να μην νομίζουν ότι μας κοροϊδεύουν οι δημοσκόποι θα σας μεταφέρω ένα μέρος της συνέντευξης του κου Δρυμιώτη στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Ο κος Δρυμιώτης, το καμάρι της ΔΕΛΤΑ και της SINGULAR, είπε ότι ο εγκέφαλος που επεξεργάζεται τους αριθμούς με αστρονομικές ταχύτητες και γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι το βράδυ των εκλογών θα πέσει πολύ κλάμα! Είπε ότι θα υπάρχει αντισυστημική ψήφος σε πολύ μεγάλο βαθμό! Δηλ., τον ρώτησαν, θα πάει ο Βελόπουλος στο 10%; Και απάντησε: Αυτό!

Ό,τι και να λένε οι δημοσκόποι, εμείς θα πορευτούμε για την Ελληνική Λύση, για την ελληνική διακυβέρνηση, μακριά από προδότες. Δεν θέλουμε κανένα από εσάς, γιατί εσείς είπατε πολλά αλλά ήταν όλα ψέμματα. Μας είπατε ότι ζούμε στην περίοδο της ψηφιακής επανάστασης, αλλά τα τραίνα κινούνται ακόμα με μανιβέλα, μας είπατε ότι θωρακίσατε την οικονομία, αλλά φέρατε ύφεση, πληθωρισμό και προσεχώς εποπτεία, μας είπατε ότι στηρίξατε το εσύ στην πανδημία, αλλά πέθαναν 35.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι εξ αυτών εκτός ΜΕΘ. Αυτό δεν είναι κυβέρνηση. Είναι δημόσιος κίνδυνος!

Εμείς πορευόμαστε μόνοι. Εμείς έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα. Δεν κάνουμε βρώμικες μεταγραφές. Είμαστε η Λύση. Εσείς είστε το πρόβλημα κι εμείς είμαστε η Λύση, γιατί όπως έλεγε ο Σωκράτης: «Ο δειλός γίνεται προδότης της πατρίδας του, ενώ ο φιλόδοξος προδότης της πατρικής κληρονομίας».

Προδότες και προδοσία δεν αρμόζουν στην Ελλάδα και η Ελληνική Λύση είναι η φωνή της λογικής!

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αιχμηρή παρέμβαση για το σύνολο του περιεχομένου του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή και έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, πραγματοποίησε με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά.

Συγκεκριμένα, η Χριστίνα Σταρακά αναφέρει τα εξής:

«Η προς αποχώρηση κυβέρνηση Μητσοτάκη, με πολυνομοσχέδιο – Φρανκενστάιν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή, θέλει πριν φύγει…

α) να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την ιδιωτικοποίηση και του νερού, του μοναδικού αγαθού που κρατήθηκε σε σταθερές τιμές την περίοδο της πανδημίας και της ακρίβειας,

β) να υπονομεύσει τον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων στη χώρα μας,

γ) και να αφαιρέσει την ουσιαστική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης.

Τα αρνείται όλα, αλλά ποιος τους πιστεύει πλέον; Ακόμα και η συμπολιτευόμενη εφημερίδα Καθημερινή σε πρωτοσέλιδο άρθρο της πριν λίγες μέρες υπογράμμιζε πως «η οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου – εκτρώματος είναι επιβεβλημένη», και πως «αποτελεί ένα παράδειγμα πολύ κακής νομοθεσίας» καθώς πολλές διατάξεις του δίνουν «την εντύπωση ικανοποίησης σειράς ρουσφετιών και φωτογραφικών ρυθμίσεων».

Ακόμα και τις τελευταίες μέρες της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δουλεύει για τους ελάχιστους πλέον φίλους της, τα λίγα αλλά μεγάλα συμφέροντα που την στηρίζουν. Ματαιοπονούν. Η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, που θα φέρει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, θα προστατεύσει το νερό, το περιβάλλον, την ενεργειακή δημοκρατία, στέλνοντας σύντομα το νομοθετικό έκτρωμα εκεί που ανήκει, στο καλάθι των αχρήστων».

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 20/03/2023

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Ανύπαρκτα Επαγγελματικά   Δικαιώματα   αποφοίτων   των Γεωπονικών Τμημάτων 5ετούς φοίτησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των άλλων Πανεπιστημίων»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με επιστολή των Προέδρων των παρακάτω 3 Τμημάτων, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Π. Θ.) και τη σωρεία διαμαρτυριών πολλών οικογενειών νυν φοιτητών και μελλοντικών αποφοίτων του Π. Θ. (καθώς η πρώτη ορκωμοσία αποφοίτων των νέων αυτών τμημάτων θα λάβει χώρα στις 28.03.2023) οι απόφοιτοι Γεωπονικών Τμημάτων 5ετούς φοίτησης στερούνται Επαγγελματικά Δικαιώματα Π. Ε. Γεωπόνου στα κάτωθι Τμήματα: α) Γεωπονίας - Αγροτεχνολογίας Λάρισας, β) Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Λάρισας και γ) Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Καρδίτσας. Τα Τμήματα αυτά ιδρύθηκαν με βάση τον Ν. 4589/2019, ΦΕΚ Α 13/29.01.2019, μετά την απορρόφηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας από το Π. Θ. Στα ανωτέρω Γεωπονικά Τμήματα υλοποιούνται σύγχρονα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (ΠΠΣ) πενταετούς διάρκειας (5 έτη σπουδών) και η επιτυχής ολοκλήρωση αυτών οδηγεί στην απόκτηση «Πτυχίου Γεωπονίας», το οποίο ισοδυναμεί με ενιαίο και αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master), ενώ λειτουργούν ήδη Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών με πλήθος φοιτητών (Ελληνόφωνα και Ξενόγλωσσο) και εκπονούνται Διδακτορικές Διατριβές. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Γεωτεχνικών καθορίστηκαν από το ΥΠΑΑΤ για πρώτη φορά με το Π. Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297/Α/29-12-2000) «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (Α’ 297), ενώ με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του Ν. 4262/2014 (Α’ 114) τροποποιήθηκε το παραπάνω άρθρο του Π. Δ. το 2014 και καθορίστηκε η προέλευση των συγκεκριμένων πτυχιούχων/δικαιούχων.

Με βάση τα παραπάνω, η άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου επιτρέπεται μόνο στους πτυχιούχους Γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής του άρθρου 41 του Ν. 4262/2014, όμως τα ανωτέρω Τμήματα, όπως και τα υπόλοιπα νέα Γεωπονικά Τμήματα που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ της χώρας με τα Πανεπιστήμια, όλα τα τότε τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων, μετεξελίχθηκαν σε 5ετή σύγχρονα Τμήματα Γεωπονίας σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019 και οι φοιτητές των 5ετών γεωπονικών τμημάτων σπουδάζουν σε ανώτατα κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ).

Αυτά ιδρύθηκαν μεταγενέστερα, μόλις τον Ιανουάριο 2019 με τον Ν. 4589/2019, (ΦΕΚ Α 13/29.01.2019), με αποτέλεσμα η παλαιότερη τροποποίηση του σχετικού Άρθρου του Π. Δ. 344/2000 - (ΦΕΚ 297/Α/29-12-2000), να μη συμπεριλαμβάνει αυτά τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στο άρθρο 41 του ν. 4262/2014 και έκτοτε δεν υπήρξε η μετέπειτα απαραίτητη ρύθμιση.

Αποτέλεσμα αυτής της κρατικής αδράνειας: οι απόφοιτοι των τμημάτων Γεωπονίας που ιδρύθηκαν μετά το 2014, ήδη 4 χρόνια μετά την ίδρυσή τους, να παραμένουν σε ομηρία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα Π. Ε. Γεωπόνου και να συναντούν απροσπέλαστα προβλήματα, καθώς αδυνατούν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ -αν και το ίδιο το ΓΕΩΤΕΕ είναι σύμφωνο με την αναγνώριση των πτυχίων και την αποδοχή τους στα μητρώα του (Α. Π. 4238/26-06-2022) - να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, να εργαστούν στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στερούμενοι τη δυνατότητα αξιοκρατικής και ισότιμης διεκδίκησης θέσεων μέσω διαγωνισμών και προκηρύξεων του δημοσίου. Αδυνατούν να εργαστούν σε οποιαδήποτε θέση αφορά το πτυχίο τους ως Π. Ε. Γεωπόνοι/Γεωτεχνικοί, στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, όπως π.χ. ως εκτιμητές ζημιών στον ΕΛΓΑ.

Επαγγελματικά δικαιώματα που δικαιωματικά θα έπρεπε να τους παρέχονται από τη συντεταγμένη πολιτεία και αντ’ αυτού υφίστανται επαγγελματική ανισότητα και κοινωνικό αποκλεισμό. Η δε κατάσταση αυτή δύναται να καταδικάσει σε μαρασμό και αποσύνθεση τα εν λόγω Τμήματα Γεωπονικών Επιστημών, παρά το γεγονός ότι έχουν αξιολογηθεί και κριθεί ισότιμα και εφάμιλλα με τα προϋπάρχοντα έως το 2014 τμήματα Γεωπονίας.

Όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν εφαρμόσει Εθνικά Πλαίσια Προσόντων με βάση το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, ενώ στην Ελλάδα οι Πτυχιούχοι των νέων Τμημάτων Γεωπονίας του Π. Θ. αλλά και των άλλων ως άνω Πανεπιστημίων (συνολικά 17 Γεωτεχνικά Τμήματα) θα αποκτούν Πτυχία (Διπλώματα επιπέδου Master πλέον) από τον Μάρτιο του 2023, χωρίς κανένα απολύτως αντίκρισμα και θα είναι εξαναγκασμένοι, όπως δηλώνουν, να προβούν σε ενεργές κινητοποιήσεις, σε νομική διεκδίκηση και ως έσχατη λύση να καταφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεσθε να προβείτε στην υποβολή και θέσπιση άμεσης νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα τροποποιεί την περίπτωση α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Π. Δ. 344/2000 (Α΄ 297) (όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) και ισχύει), ώστε να συμπεριληφθούν τα ως άνω Γεωπονικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: α) Γεωπονίας - Αγροτεχνολογίας, β) Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και γ) Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Π. Θ. σε επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, για την κατοχύρωση του συνόλου των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Π. Ε. Γεωπόνου στους αποφοίτους των ως άνω Τμημάτων του Π. Θ.;
  1. Προτίθεστε, προς αποκατάσταση της αδικίας, να επεκτείνετε με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του Π. Ε. Γεωπόνου στους πτυχιούχους όλων των νέων Τμημάτων Γεωπονικής Κατεύθυνσης, τα οποία ιδρύθηκαν μετά το 2014 και λειτουργούν σήμερα στα Πανεπιστήμια της χώρας μας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ