Πέμπτη, 26η Δεκεμβρίου 2024  5:07: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023

«Τη στιγμή που οι πολίτες απαιτούν αλήθειες και ανάληψη ευθυνών, ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι όλα έγιναν σωστά επί των ημερών του κι ότι το 2019 παρέδωσε έναν σιδηρόδρομο στον οποίο όλα λειτουργούσαν καλά» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και υπογραμμίζει ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεοπτική του συνένταυξη στο Mega «χρησιμοποίησε σειρά ψεμάτων, τα ίδια που χρησιμοποίησε και ο υπουργός του κ. Σπίρτζης».

Σύμφωνα με την Πειραιώς, τα τέσσερα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα Τσίπρα για τον σιδηρόδρομο είναι τα εξής:

-Ψέμα 1ον: «Παραδώσαμε το 68% του έργου»

Αλήθεια: Η σύμβαση, η οποία ξεκίνησε στο τέλος του 2014, ενώ θα έπρεπε να ολοκληρωθεί ως το 2016, αναπτύχθηκε έως το 2017 μερικώς. Είχε υπάρξει παράδοση του 32% του παραδοτέου, στο οποίο δυστυχώς, όμως, «υπήρχαν σοβαρότατα σφάλματα, κατ’ αποτέλεσμα ένα ποσοστό όχι πάνω από 18% ήταν αυτό που ήταν γνήσια λειτουργικό τα δύο αυτά χρόνια. Το υπόλοιπο χρειαζόταν να ανακατασκευαστεί. Το 2017 σταματά στην πραγματικότητα η εφαρμογή της σύμβασης γιατί προέκυψαν σοβαρότατα λάθη στην εφαρμογή». Το περίφημο 68% αναφέρεται σε ποσοστά απορρόφησης των χρηματοδοτήσεων και όχι σε λειτουργικά τμήματα τα οποία παραδόθηκαν. Επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ παραδόθηκαν 17 σταθμοί, σε σύνολο 52, εκ των οποίων οι μισοί ανακατασκευάστηκαν επί κυβέρνησης ΝΔ και κατασκευάστηκαν 19 επιπλέον. Σχετικά με το ETCS, μέχρι το 2020 είχαν παραδοθεί μηδέν (0) σταθμοί, ενώ μεταξύ 2020-2023 παραδόθηκαν 21 σταθμοί για χρήση στον ΟΣΕ, ήτοι το 40% του έργου.

-Ψέμα 2ον: «Στη Λάρισα, υπήρχε και δεύτερο σύστημα τηλεδιοίκησης που υπέστη βλάβη το 2019 και κάηκε και δεν το έφτιαξε κανείς. Γιατί δεν το έφτιαξε κανείς; 9,5 δισ. απευθείας αναθέσεις έκαναν»

Αλήθεια: Το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργούσε πλήρως από τον Νοέμβριο του 2022». Το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε ο τοπικός σταθμός σηματοδότησης στη Λάρισα. Η τηλεδιοίκηση ήταν ενεργή, όμως, σύμφωνα με έγγραφο του ΟΣΕ, δεν λειτουργούσε, δεν τους επέτρεπε να δουν τίποτα πλην ενός πολύ μικρού τμήματος, μέχρι την πυρκαγιά του 2019, οπότε και καταστράφηκε. Ο νέος τοπικός σταθμός παραδόθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ τον Νοέμβριο του 2022. Άρα ο σταθμάρχης, όπως έχουν βεβαιώσει όλοι με επιτόπια έρευνα, θα μπορούσε και να χαράξει ηλεκτρονικά την πορεία και να δει το τρένο για 5,5 χιλιόμετρα. Δεν έκανε τίποτα από τα δύο.

-Ψέμα 3ον: «Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν 2 σταθμάρχες σε κάθε σταθμό»

*Αλήθεια: Ποτέ δεν υπήρχε υποχρέωση για δύο σταθμάρχες. Αρκει να κοιτάξει κάποιος τους πίνακες υπηρεσίας για να το διαπιστώσει. Υπάρχουν 3 βάρδιες στις οποίες επιμερίζεται το έργο. Το ρυθμιστικό πλαίσιο προβλέπει ότι ο προϊστάμενος είναι εκείνος που καθορίζει τις βάρδιες.

-Ψέμα 4ον: «Υπήρχε σύστημα στην Καρόλου με το οποίο μπορούσες να δεις που ήταν το κάθε τρένο»

Αλήθεια: Στην πραγματικότητα, υπήρχε ένα σύστημα GPS, το οποίο όμως δεν έδειχνε σε ποιες ράγες κινείται το τρένο, αλλά απλά το στίγμα της τοποθεσίας του. Άρα, όταν υπάρχουν δύο γραμμές, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να δει αν κινείται στη σωστή ή στη λάθος γραμμή. Αυτό θα μπορούσε να διαπιστωθεί αν λειτουργούσε το σύστημα της τηλεδιεύθυνσης το οποίο δεν είχε εγκατασταθεί.

agrinionews.gr

«Επέλεξε, για μια ακόμη φορά, να κινηθεί στο μονοπάτι του χθες», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στο MEGA.

«Εμφάνισε στοιχεία για ένα ποσοστό δήθεν ολοκλήρωσης 68% συγχέοντας είτε σκόπιμα είτε από άγνοια πληρωμές με συστήματα που δήθεν λειτουργούσαν, όταν είναι γνωστό ότι μέχρι το 2017 είχε παραδοθεί μόλις το 32% του φυσικού αντικειμένου, μεγάλο μέρος του οποίου στη συνέχεια έπρεπε να αντικατασταθεί. Ενώ από εκεί και μέχρι το 2019 απολύτως τίποτα» πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου για τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι πολίτες θα περίμεναν σήμερα από τον κ. Τσίπρα που έχει κυβερνήσει, εκτός από κριτική να προβεί με γενναιότητα και εντιμότητα, στη δέουσα και απαιτούμενη από το βάρος των περιστάσεων αυτοκριτική. Αντίθετα επέλεξε, για μια ακόμη φορά, να κινηθεί στο μονοπάτι του χθες επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του κ. Σπίρτζη: Μεγάλα κενά λόγια περί ευθύνης- με την οποία είπε ότι δεν έχει τσακωθεί- αλλά δεν έδωσε καμιά απάντηση για τις 7 παρατάσεις-καθυστερήσεις της επίμαχης σύμβασης στη διάρκεια της θητείας του.

Εμφάνισε στοιχεία για ένα ποσοστό δήθεν ολοκλήρωσης 68% συγχέοντας είτε σκόπιμα είτε από άγνοια πληρωμές με συστήματα που δήθεν λειτουργούσαν, όταν είναι γνωστό ότι μέχρι το 2017 είχε παραδοθεί μόλις το 32% του φυσικού αντικειμένου, μεγάλο μέρος του οποίου στη συνέχεια έπρεπε να αντικατασταθεί. Ενώ από εκεί και μέχρι το 2019 απολύτως τίποτα.

Παρότι επιχείρησε μια βουτιά πολλές δεκαετίες πίσω για να μιλήσει για το κράτος, δεν είπε ούτε κουβέντα για την ανάγκη αξιολόγησης στο δημόσιο και την επιβεβλημένη ρήξη με λογικές ασυδοσίας και παλαιοσυνδικαλισμού, που επιχειρούν να κρατήσουν το ελληνικό κράτος δέσμιο των χειρότερων εποχών του. Η κοινωνία απαιτεί αλήθειες χωρίς υποκρισία και υπεκφυγές».

agrinionews.gr

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic Train με αντικείμενο την επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης με πρόσθετα μέτρα ασφάλειας, η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της σύμβασης σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, η ενδελεχής επιθεώρηση των υποδομών και η ενίσχυση του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ με προσωπικό. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα, Τρίτη το απόγευμα, από τον Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο και για Θέματα Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Καλημέρα σας, κατ’ αρχάς να σας ευχηθώ καλή δύναμη στη δύσκολη αποστολή την οποία αναλαμβάνετε ως καινούριοι Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι της ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.

Ήθελα να συναντηθούμε σήμερα, μαζί και με τους εκπροσώπους της Hellenic Train, για να δηλώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η ανάταξη των σιδηροδρόμων μας δεν αποτελεί απλά ένα καθολικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά αποτελεί πια κι ένα προσωπικό δικό μου στοίχημα και αυτό άλλωστε είναι και το περιεχόμενο της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης από πλευράς μου. Είναι μία αναγνώριση διαχρονικών παθογενειών που οδήγησαν σε αυτό το ατύχημα, είναι όμως και η άρνηση της συνθηκολόγησης με τις αιτίες που το προκάλεσαν. Και με αυτές τις αιτίες έχουμε κηρύξει όλοι πόλεμο και τον πόλεμο αυτόν πρέπει να τον κερδίσουμε.

Ο σκοπός μου είναι να σας ενθαρρύνω στη δύσκολη αποστολή την οποία έχετε μπροστά σας. Παραλαμβάνετε δύο πληγωμένους Οργανισμούς, ας μην κοροϊδευόμαστε, οι οποίοι πρέπει να σταθούν στα πόδια τους. Και όπως έχουμε πει και μαζί με τον Υπουργό και όπως αναμένω να ανακοινώσετε σήμερα, η πρώτη προτεραιότητα είναι ένα ασφαλές -το τονίζω το ασφαλές- σχέδιο άμεσης επαναλειτουργίας των σιδηροδρόμων μας, ενδεχομένως όπως μας υποδείξετε με ένα περιορισμένο συγκοινωνιακό φορτίο, αλλά με όσο το δυνατόν περισσότερες πρόσθετες δικλείδες προστασίας και ασφάλειας των επιβατών, αλλά και όσων εργάζονται στα τρένα μας.

Και φυσικά, η δεύτερη καθοριστική προτεραιότητα που αφορά πρωτίστως την ΕΡΓΟΣΕ αλλά και τον ΟΣΕ με τον οποίο πρέπει να συνεργαστούμε, αλλά και την Hellenic Train, είναι η επιτάχυνση πια της ολοκληρωμένης εγκατάστασης του συστήματος τηλεδιοίκησης στον κεντρικό άξονα της χώρας.

Πιστεύω ότι είναι και δικό σας χρέος να ανυψώσετε το ηθικό των εργαζομένων και πιστεύω ότι και αυτοί οφείλουν να γίνουν η όψη του νέου ανανεωμένου προσώπου των τρένων μας. Ακούσαμε διαλόγους που προκαλούν και οργή και ντροπή. Αρνούμαι προσωπικά να πιστέψω ότι αποτελούν τον κανόνα, όμως και ως εξαιρέσεις δυστυχώς κόστισαν ζωές και γι’ αυτό καμία τέτοια συμπεριφορά πια δεν μπορεί να είναι ανεκτή.

Και πιστεύω επίσης ότι σύντομα το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αλλά και η τεχνική βοήθεια που έχουμε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούν να μας επιτρέψουν να χαράξουμε ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο για τους σιδηροδρόμους πια του 2030.

Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Πιστεύω ότι έχουμε τεχνογνωσία. Θα βρούμε και πρόσθετη τεχνογνωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα εξασφαλίσουμε τους πόρους εκείνους οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να μπορούμε ως χώρα να έχουμε τα τρένα που μας αξίζουν. Και να τονίσω στο σημείο αυτό, ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για εμένα τα τρένα και οι γραμμές που έχουμε, να εξασφαλίσουμε ότι θα λειτουργούν με απόλυτη ασφάλεια πριν συζητήσουμε για μελλοντικές επεκτάσεις των τρένων μας. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα. Όπως βέβαια να εξασφαλίσουμε ότι ο ΟΣΕ θα έχει μια σταθερή χρηματοδότηση, προκειμένου να μπορεί να συντηρεί τις γραμμές του με τον τρόπο που απαιτείται για το δικό μας σιδηροδρομικό δίκτυο.

Τέλος, θέλω να γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσω το θέμα αυτό ως πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Ο αντίπαλός μας και εδώ, είναι το βαθύ κράτος του αναχρονισμού, το οποίο δυστυχώς στους σιδηροδρόμους μας έχει εκδηλωθεί με μεγαλύτερη ένταση ενδεχομένως απ’ ό,τι σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις νησίδες εκείνες που αντιστέκονται στον εκσυγχρονισμό. Πρέπει να καταπολεμήσουμε -και το λέω ευθέως- και το δικό μας κακό εαυτό.

Χρειαζόμαστε τη συνεργασία και την συμπαράταξη όλων. Ξέρετε πολύ καλά ότι και ο Υπουργός Επικρατείας, ο οποίος έχει αναλάβει τα καθήκοντα με πρώτιστη και κύρια αποστολή την ανάταξη των σιδηροδρόμων μας, αλλά και εγώ, θα είμαστε δίπλα σας. Δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας και νομίζω ότι πρέπει όλοι να υπερβάλλουμε τους εαυτούς μας, ώστε να μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο τον οποίο έχουμε θέσει».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης και της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστος Παληός και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Train Maurizio Capotorto.

Από την πλευρά της Κυβέρνησης έλαβαν μέρος, ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος και για Θέματα Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης, o Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 17/02/2023

Του:               Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Φωτογραφικός ο νέος διαγωνισμός του ΟΔΑΠ που παραδίδει αναψυκτήρια αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε μεγάλες αλυσίδες εξοστρακίζοντας έτσι μικρομεσαίους επιχειρηματίες»

Κυρία Υπουργέ,

Απόγνωση και έντονος προβληματισμός διακατέχει ιδιοκτήτες αναψυκτηρίων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που βλέπουν κυριολεκτικά να υποχρεώνονται από την Πολιτεία να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους εντός τριών ημερών. Με ξαφνική απόφαση ο ΟΔΑΠ (Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων) προκήρυξε την 1η Φεβρουαρίου Δημόσιο Ανοιχτό Πλειοδοτικό Διαγωνισμό για 59 αναψυκτήρια και εστιατόρια σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας, καθώς και εγκατάσταση αυτόματων πωλητών νερού - αναψυκτικών σε 36 άλλα σημεία. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, μπορεί ο διαγωνισμός να είναι φαινομενικά δημόσιος και ανοιχτός, όμως τα κριτήρια επάρκειας που επιβάλλονται αποκλείουν μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, όπως και όσους τα λειτουργούσαν επί σειρά ετών. Έτσι, όταν απαιτείται από τον υποψήφιο πλειοδότη να έχει τζίρο πάνω από 1 εκ. ευρώ κατά την πενταετία 2017-21 ή να διαθέτει τουλάχιστον δέκα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλειστής ή ανοιχτής αγοράς τροφίμων – ροφημάτων σε δύο τουλάχιστον διαφορετικές γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας, γίνεται ευδιάκριτο ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός καθίσταται απαγορευτικός για πολλούς και απευθύνεται μόνο σε λίγες και μεγάλες αλυσίδες τροφοδοσίας αποκλείοντας μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Με άλλα λόγια, πρόκειται για έναν φωτογραφικό διαγωνισμό του οποίου ο χρόνος διεξαγωγής του (παραμονές εκλογών) εγείρει πολλά και αναπάντητα ερωτήματα, αναφορικά με τη σκοπιμότητα της εν λόγω απόφασης. Με αναλγησία κι έλλειψη στοιχειώδους αιδούς η Πολιτεία ετσιθελικά πετά στον δρόμο δεκάδες οικογένειες χωρίς κανείς να αναρωτηθεί για την τύχη τους. Η θέσπιση ακραίων όρων ως προαπαιτούμενα συμμετοχής στον διαγωνισμό κάνει και τον πιο καλοπροαίρετο πολίτη να αναρωτιέται, να κάνει δεύτερες σκέψεις για την ορθότητα και τη σκοπιμότητα που ο συγκεκριμένος διαγωνισμός εξυπηρετεί και να ζητά απαντήσεις που σίγουρα πρέπει να δοθούν κάποια στιγμή.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω:

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να αποτρέψετε να μείνουν με μηδενικό εισόδημα δεκάδες οικογενειών που ξαφνικά και αναίτια υποχρεώνονται από την Πολιτεία να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους εντός τριών ημερών;
  1. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες αναθεώρησης των ακραίων όρων του διαγωνισμού, προκειμένου να δώσετε τη δυνατότητα σε περισσότερους μικρομεσαίους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν με ισοτιμία στον εν λόγω διαγωνισμό;
  1. Για ποιους λόγους προκηρύξατε τον συγκεκριμένο διαγωνισμό και μάλιστα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με ανέφικτους όρους για μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες; Τι θα απαντούσατε στον όποιον καχύποπτο έκανε λόγο για φωτογραφικό διαγωνισμό και επιδιωκόμενη χαριστική ανάθεση σε ημέτερους;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 



Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Της Μαρκέλλας Καβαλιεράτου

Πέρασαν δύο εβδομάδες από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους, μέχρι στιγμής, 57 νεκρούς και οι επιπτώσεις του στην κοινωνία και κατ’ επέκταση στο πολιτικό σύστημα της χώρας διαγράφονται καθοριστικές.

Οι εκλογές μετατίθενται κατά ένα με ενάμιση μήνα αργότερα, όλος ο πολιτικός σχεδιασμός της Ν.Δ. αναθεωρείται, η Κυβέρνηση πρέπει τώρα να απολογείται για το δικό της «Μάτι», το αίσθημα ανασφάλειας μεταξύ των πολιτών εντείνεται, η όποια εμπιστοσύνη στην κρατική προστασία – ασφάλεια υποχωρεί.

Το επικοινωνιακό χάος που επικράτησε μετά το πολύνεκρο δυστύχημα κατέδειξε τον πανικό που επικράτησε στην Κυβέρνηση, αλλά και στο πολιτικό σύστημα ευρύτερα μόλις προέκυψε ένα έκτακτο συμβάν που δεν είναι και πρωτοφανές.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση, στην αρχή, αναφέρθηκε σε ανθρώπινο λάθος, στη συνέχεια στα δομικά προβλήματα των σιδηροδρόμων και τέλος σε διαχρονικές ευθύνες – όλοι μαζί φταίμε, κάτι σαν «το όλοι μαζί τα φάγαμε». Έτσι επιχειρεί, για εκλογικούς λόγους, να διαχύσει την ευθύνη σ’ όλο το πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε τις τελευταίες δεκαετίες.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση, επίσης για εκλογικούς λόγους, επέρριψε όλη την ευθύνη στη σημερινή Κυβέρνηση. Αδιαφόρησε, λέει, για την ασφάλεια των επιβατών, δεν υπέγραψε και δεν υλοποίησε τις σχετικές συμβάσεις για την τηλεδιοίκηση των σιδηροδρόμων, οι Διοικήσεις που τοποθέτησε στον ΟΣΕ και στην ΕΡΓΟΣΕ (έχει την ευθύνη των υποδομών) αποδείχτηκαν ανίκανες και το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Το δυστύχημα προκάλεσε σοκ στην ελληνική κοινωνία. Ήρθε να προστεθεί στα δεινά, το θυμό και την οργή που συσσωρεύονται από το 2010. Από τα μνημόνια, την περικοπή μισθών και συντάξεων, την αύξηση των φόρων, την ανεργία, το δημοψήφισμα του 2015, τη Συμφωνία των Πρεσπών, την καταστροφική διαχείριση της Covid-19 και πρόσφατα την ενεργειακή κρίση με τον πληθωρισμό. Ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Διαδηλώσεις και κάθε είδους διαμαρτυρίες λαμβάνουν χώρα σ’ όλες τις πόλεις της Ελλάδας με προεξάρχουσα τη νέα γενιά που βιώνει, εδώ και χρόνια, το απόλυτο αδιέξοδο. Εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και συνδικαλιστικά σωματεία πρωτοστατούν σ’ αυτές τις διαμαρτυρίες. Μικρά πολιτικά κόμματα εντός και εκτός Βουλής βλέπουν σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις τη σπίθα που θα προκαλέσει μια ευρύτερη εξέγερση κατά του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος. Δυστυχώς ένα δυστύχημα, όσο τραγικό κι αν είναι, δεν μπορεί να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση. Απαιτείται συνολική εναλλακτική πρόταση που θα κινητοποιήσει τους πολίτες προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ναι, ο σταθμάρχης ήταν άπειρος και έκανε τραγικό λάθος. Ναι, ο προϊστάμενος δεν έπρεπε να τον αφήσει μόνο του σ’ έναν τόσο νευραλγικό σταθμό. Ναι, η τηλεδιοίκηση των συρμών δε λειτουργούσε στο σημείο αυτό. Ναι, η διπλή γραμμή είχε γίνει μονή γιατί συμμορίες κλέβουν τα ηλεκτρικά καλώδια για να πάρουν το χαλκό. Αν, όλα αυτά και κάποια άλλα δεν συνέπιπταν μάλλον το δυστύχημα δε θα είχε συμβεί, αλλά, αυτό δε μας εξασφαλίζει ότι δε θα γίνει κάποτε σε κάποιο άλλο σημείο.

Παρεμφερή σιδηροδρομικά δυστυχήματα δεν μπορούν να αποφευχθούν όσο ανεπτυγμένη κι αν είναι μια χώρα και η υποδομή της. Στις 3-6-98 ο εκτροχιασμός ενός τρένου στο Έσεντε της Γερμανίας προκάλεσε 101 νεκρούς και 88 τραυματίες. Στις 5-10-99 η σύγκρουση δύο συρμών στο σταθμό Πάντινγκτον του Λονδίνου προκάλεσε 31 νεκρούς και 245 τραυματίες. Στις 29-6-2009 έκρηξη σε βυτιοφόρο βαγόνι στο Βιατζέρο στην κεντρική Ιταλία προκάλεσε 32 νεκρούς. Στις 24-7-2013 ο εκτροχιασμός τρένου στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας προκάλεσε 80 νεκρούς και 140 τραυματίες. Στις 12-7-2016 η σύγκρουση δύο τρένων στην Πούγκλια της νότιας Ιταλίας προκάλεσε 32 νεκρούς.

Ο σιδηρόδρομος είναι και θα είναι το ασφαλέστερο μεταφορικό μέσο σε σχέση με τα αυτοκίνητα, τα πλοία και τα αεροπλάνα. Παρ’ όλα αυτά, το 2021 στην ΕΕ 683 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 513 τραυματίστηκαν σε 1389 σιδηροδρομικά δυστυχήματα, από τα οποία 97 αφορούσαν συγκρούσεις τρένων.

Η ερμηνεία των αιτίων και η απόδοση των ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών δεν πρέπει όμως να λαμβάνει το χαρακτήρα συνολικής αποδόμησης του ελληνικού κράτους. Όταν κυριαρχούν οι κάθε είδους υπερβολές, οι μικροκομματικές επιδιώξεις και η μαζοχιστική προδιάθεση για αυτομαστίγωση, όταν το δυστύχημα χαρακτηρίζεται «εθνική τραγωδία» και διακινείται το σύνθημα «φταίει η κακιά η (χ)ώρα» τότε πρόκειται για συνειδητή ή ασυνείδητη ασύμμετρη δράση που προκαλεί δυσανάλογη εθνική ζημιά.

Αποτέλεσμα είναι η συνολική ψυχολογική αποδυνάμωση της ελληνικής κοινωνίας, η καταρράκωση του ηθικού των πολιτών, η οργανωτική αποσύνθεση του κράτους και των θεσμών του, η αναξιοπιστία της οποιασδήποτε ηγεσίας και συνολικά η διάλυση της κοινωνικοπολιτικής συνοχής. Η αντίληψη που διαχέεται στην κοινωνία είναι: «Δεν έχουμε κράτος, είμαστε άχρηστοι και ανίκανοι, ηγεσία και λαός».

Αν όμως χαθεί η αυτοεκτίμηση των Ελλήνων και η ελάχιστη εμπιστοσύνη τους προς τη συλλογική οργάνωσή τους, το κράτος τους, τότε αυτό θα γίνει πολύ ευάλωτο και σύντομα θα καταρρεύσει. Τα δυστυχήματα και οι φυσικές καταστροφές πρέπει να αποτελούν σημεία εκκίνησης για ενδυνάμωση του κράτους και όχι για περαιτέρω αποδυνάμωσή του, όπως κάποιοι επιδιώκουν.

Υ.Γ. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε 11 μέτρα στήριξης για τους συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος μεταξύ των οποίων είναι η χορήγηση αφορολόγητης μηνιαίας σύνταξης 1655 ευρώ (το τετραπλάσιο της εθνικής σύνταξης) και η διαγραφή όλων των οφειλών τους προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Το ερώτημα είναι αν αυτά τα μέτρα θα ισχύουν και για τους συγγενείς των θυμάτων κάθε μελλοντικού ατυχήματος ή αφορούν μόνο αυτούς των Τεμπών λόγω των επικείμενων εκλογών.

Πηγή: www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ