Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  11:28: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 11:50

Πράσινο & Μωβ για νέο κώδικα μετανάστευσης: δογματικά πιστοί κατά της μετανάστευσης

Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο νέος Kώδικας για τη μετανάστευση. Λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η κυβερνητική θητεία, η Κυβέρνηση της ΝΔ εισηγείται με όρους κατεπείγοντος τον νέο κώδικα, χωρίς επαρκή διαβούλευση με τους φορείς και τις οργανώσεις που ασχολούνται με το ζήτημα. Ουσιαστική της επιδίωξη να βρει ευκαιρία για να παρουσιάσει το κύριο δόγμα της μεταναστευτικής της πολιτικής και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που η ίδια θεσμοθέτησε, με πολιτικό προϊστάμενο τον κ. Μηταράκη.

Θυμίζουμε εδώ ότι η Επιτροπή Δημοσίων Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την ολοκλήρωση της πρόσφατης αποστολής της στην Ελλάδα κάλεσε τις Ελληνικές Αρχές να διασφαλίσουν πραγματικές και ουσιαστικές διαδικασίες διαβούλευσης.

Η Κυβέρνηση είναι απλούστατα κατά της μετανάστευσης και κατά του ασύλου.  Βασικός σκοπός της Κυβέρνησης είναι να αποτρέψει τη μετανάστευση και να κάνει τον βίο αβίωτο σε όσους/ες επέλεξαν να μεταναστεύσουν στη χώρα μας, ως μέτρο αποτροπής για μελλοντικές αφίξεις. Χθες μάλιστα, στην αρμόδια Επιτροπή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, επιβεβαίωσε ότι η εγκληματική πολιτική της Κυβέρνησης για την "ασφάλεια", επικεντρώνεται στην προστασία των συνόρων. Στις επικίνδυνες δηλαδή απωθήσεις αθώων, με την κατασκευή επιπλέον 35 χλμ. φράχτη στον Έβρο και την περαιτέρω αύξηση της παρουσίας των αστυνομικών στις γειτονιές και τις πόλεις.

Παρόλες τις μικρές βελτιωτικές αλλαγές του νομοσχεδίου στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και γραφειοκρατική η διαδικασία νομιμοποίησης του καθεστώτος παραμονής. Πρόκειται για χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, εργάζονται και έχουν δημιουργήσει οικογένειες με παιδιά που διαπρέπουν καθημερινά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, όπως τα παραδείγματα που γνωρίσαμε την περσινή χρονιά με τον Κουρός από το Ιράν ή τον Σαϊντού από τη Γουινέα. Επιπλέον, ένα πολύ σοβαρό ζήτημα αντιμετωπίζουν τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών, τα οποία παλεύουν δεκαετίες με την γραφειοκρατία για μια απλή ταυτότητα και όχι μόνο.

Σε μια περίοδο που ο αγροτικός, ο τουριστικός, ο οικοδομικός κόσμος και ο τομέας φροντίδας σε όλη την χώρα αναζητά με το λυχνάρι εργατικό δυναμικό για να δουλέψει στις καλλιέργειες, στα ξενοδοχεία, στις οικοδομές, στην φροντίδα, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να κωφεύει στις εκκλήσεις. Διώχνει ουσιαστικά ανθρώπους που ζούσαν και δούλευαν για χρόνια στην πατρίδα μας, οι οποίοι που αναζητούν την τύχη τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου μπορούν πολύ πιο εύκολα να δουλέψουν, να δημιουργήσουν οικογένειες και να προοδεύσουν χωρίς να έχουν το καθημερινό άγχος της σύλληψης και της απέλασης.   

Εμείς στο Πράσινο και Μωβ πιστεύουμε ότι η διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος δεν μπορεί να στηρίζεται στο δόγμα της αποτροπής, χωρίς μέριμνα για ουσιώδεις πολιτικές ένταξης. Είναι γνωστές οι καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς. Η μετανάστευση και οι μετακινήσεις προσφύγων θα εντείνονται όσο η φτώχεια, οι πόλεμοι και η κλιματική κρίση αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Απαιτούνται επομένως ολιστικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ για τη διαχείρισή τους καθώς και πολιτικές κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης. Αλλά και να καθιερωθούν νόμιμοι δίαυλοι εισόδου όσων εισέρχονται στην ΕΕ με αναλογική κατανομή τους σε όλα τα κράτη μέλη. Μόνο έτσι θα ακυρωθούν στην πράξη τα κυκλώματα διακινητών και όσα οδηγούν στο θάνατο χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να εργαστούν σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο για την προώθηση ώριμων πολιτικών ένταξης προσφύγων και μεταναστών στις κοινωνίες μας. Πέρα από λαϊκιστικές κοντόφθαλμες πολιτικές, που έχουν σαν μόνο αποτέλεσμα την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, και κυβερνήσεις τύπου Όρμπαν ή Μελόνι. 
 
Το Πράσινο & Μωβ είναι μια Συμμαχία των κομμάτων: Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας, Κύκλος -οικοφεμινιστικό qυίνημα