Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  3:18: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023

Πρόγραμμα περιοδειών υποψηφίων βουλευτών και δημάρχων του ΚΚΕ στο νομό:

Σάββατο 1 Απρίλη

7 μ.μ.: Ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος στο νομό, θα μιλήσει στο Μεσολόγγι, σε σύσκεψη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας (αντιπεριφέρεια).

Κυριακή 2 Απρίλη

Από τις 11 π.μ.: Ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος στο νομό, θα περιοδεύσει στα χωριά του Ινάχου του Δήμου Αμφιλοχίας, από κοινού με την Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, υποψήφια βουλευτή και Δήμαρχο Αμφιλοχίας, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

7 μ.μ.: Ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος στο νομό, θα περιοδεύσει στην Κατούνα, από κοινού με τον Νώντα Μωραΐτη, υποψήφιο Δήμαρχο Ακτίου – Βόνιτσας, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Δευτέρα 3 Απρίλη

7 μ.μ.: Ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος στο νομό, θα μιλήσει στο Στράτο του Δήμου Αγρινίου στο καφέ του Γιάννη Γκάπου. Θα χαιρετίσει ο Τίμος Παπανικολάου, υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περίπου 828.000 εργαζόμενοι έχασαν τα μέσα διαβίωσής τους από τους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι στην Τουρκία οι σεισμοί προκάλεσαν μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που ισοδυναμεί με την εργασία περίπου 658.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ. Στη Συρία, όπου η οικονομία και η αγορά εργασίας πληρώνουν το βαρύ τίμημα του 12ετούς εμφυλίου πολέμου, περίπου 170.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους λόγω των σεισμών.

Χωρίς την παροχή κατεπείγουσας και στοχευμένης βοήθειας, η φτώχεια, η αδήλωτη εργασία και η απασχόληση παιδιών υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν, προειδοποιεί ο ΔΟΕ.

«Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ζωτικής σημασίας ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η καταστροφή αυτή», σχολίασε στην ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Ζιλμπέρ Χουνγκμπό.

«Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξαναρχίσουν να φτιάχνουν τη ζωή τους παρά μόνο αν ξαναβρούν τα μέσα για την επιβίωσή τους. Οφείλουμε σε αυτούς που έχασαν τόσα πολλά από τον σεισμό να φροντίσουμε ώστε οι αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρεπούς εργασίας θα συνοδεύουν τη διαδικασία αποκατάστασης και ανοικοδόμησης», πρόσθεσε.

Ο ΔΟΕ υπολογίζει ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι θα χάνουν κατά μέσο όρο περίπου 230 δολάρια μηνιαίως στην Τουρκία, όσο συνεχίζονται οι δυσλειτουργίες της αγοράς. Στις επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς οι περισσότεροι από τα 4 εκατομμύρια των εργαζομένων απασχολούνται στη γεωργία, τη μεταποίηση, το εμπόριο και άλλες υπηρεσίες. Στη Συρία την κατάσταση αυτή βιώνουν περίπου 154.000 νοικοκυριά, δηλαδή 750.000 άνθρωποι και έχουν πληγεί 35.000 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα οι διεθνείς δωρητές δεσμεύτηκαν ότι θα χορηγήσουν βοήθεια ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ στους πληγέντες στην Τουρκία και τη Συρία. Από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 56.000 άνθρωποι ενώ οι ζημιές ξεπερνούν τα 100 δισεκ. ευρώ.

Πηγή:  protothema.gr 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο οικονομολόγος και αναλυτής Νίκος Ιγγλέσης μίλησε στην εκπομπή Black Monday της τηλεόρασης του PRONEWS για το τι έρχεται στην παγκόσμια και ελληνική οικονομία, μετά την τραπεζική κρίση που ξέσπασε στις ΗΠΑ, επεκτάθηκε στην Ευρώπη μέσω της Credit Suisse και απειλεί την Deutsche Bank και συνακόλουθα την ΕΕ.

Ποια είναι η πραγματική θέση της ελληνικής οικονομίας μέσα σε αυτή την κρίση; Ποια είναι η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα;

Η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη επιστρέφει ως πιεστική απαίτηση των οικονομικών δεδομένων;

Αυτά και άλλα πολλά σε μια πραγματικά συναρπαστική συζήτηση για το παρόν και της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της χώρας του Νίκου Ιγγλέση, με τον Τάσο Γκουριώτη στην τηλεόραση του PRONEWS.

Ο Ν.Ιγγλέσης από τις αρχές του 2010 είχε προβλέψει και διατυπώσει με συνεχή και συνεπή αρθρογραφία, ακριβείς προβλέψεις την οικονομική καταστροφή που ακολούθησε.

H τηλεόραση του PRONEWS μεταδίδεται σε Πελοπόννησο, νότια Στερεά Ελλάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, νησιά Αργοσαρωνικού, Κύθηρα σε ελεύθερη λήψη μέσω DIGEA (δίαυλος 37, συχνότητα 602 ΜHz), στο κανάλι του Pronews TV στο YouTube, στο pronewstv.gr και φυσικά στο pronews.gr

pronews.gr

πηγή φωτο: ot.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες εκλογές 2023 τυπικά έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις, που αφορούν στο ηλικιακό όριο που ισχύει για τη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, όσο και σε ενδεχόμενη δικαστική εκκρεμότητα.

Σημειώνεται ότι στην σημερινή εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και επίσημα ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 21 Μαΐου.

Συγκεκριμένα:

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

  • Έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο).
  • Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού:

  • Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
  • Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

pronews.gr

Την προσεχή Δευτέρα, 3 Απριλίου, αναμένεται να περιοδεύσει στην Αιτωλοακαρνανία ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Η επίσκεψη ήταν αρχικώς προγραμματισμένη για την 6η Μαρτίου αλλά η τραγωδία των Τεμπών άλλαξε το εκλογικό σχεδιασμό όλων των κομμάτων.

Τα κομματικά στελέχη πάντως ετοιμάζονται πυρετωδώς για την περιοδεία του Νίκου Ανδρουλάκη και την ομιλία στο Αγρίνιο που θα διεξαχθεί στον Δημοτικό Κινηματογράφο «’Ανεσις».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Αιτωλοακαρνανία θα επισκεφθεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής επικρατείας του Κόμματος, πραγματοποιώντας συναντήσεις και μιλώντας σε συγκέντρωση στο νομό.

Το πρόγραμμα της περιοδείας του έχει ως εξής:

• Από τις 11 π.μ., περιοδεία στο Νεοχώρι και την Κατοχή.

• Στις 7 μ.μ.: Ομιλία σε σύσκεψη με φορείς και συλλόγους αγροτών στο Καινούργιο Τριχωνίδας, στην αίθουσα της κοινότητας του χωριού.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

Είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
Είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
Είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
Σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τους κεντρικούς σταθμούς του πολιτικού οδικού χάρτη για τους επόμενους τέσσερις μήνες οριοθετεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού για προσφυγή στις κάλπες στις 21 Μαΐου 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή έως την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου ενώ αναμένεται να ανοίξει τις εργασίες της στις 24 Απριλίου.

Διάλυση της Βουλής τέλος Απριλίου

Ωστόσο, σύμφωνα με το Σύνταγμα η Βουλή πρέπει να διαλυθεί προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε Εθνικές εκλογές από από 30 έως 22 ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες.

Αυτό σημαίνει πως το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής θα θυροκολληθεί στο κοινοβούλιο είτε την Δευτέρα 24 Απριλίου είτε την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Η επόμενης της πρώτης κάλπης – Διερευνητικές

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής που δυσκολεύει εξαιρετικά την επίτευξη μονοκομματικής αυτοδύναμης κυβέρνησης ή ακόμα και τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς την συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Για παράδειγμα αν το ποσοστό των εκτός βουλής κομμάτων κινηθεί από 7% εως 11% τότε για να εξευρεθούν 151 βουλευτές απαιτούνται ποσοστά από 44,9% – 46,9%.

Με πιθανότερο σενάριο ότι κανένα κόμμα δεν θα προσεγγίσει αυτά τα ποσοστά, την επομένη των Εθνικών εκλογών θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή ώστε σε διάστημα 3 ημερών να διαπιστώσει εάν μπορεί να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη της Βουλής και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Αν η προσπάθεια αποβεί άκαρπη, η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος ενώ αν αποτύχει και αυτός στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Συνολικά η διαδικασία μπορεί να κρατήσει εως 9 ημέρες ώστε την 10η να καλέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Όταν η ΠτΔ διαπιστώσει αδυναμία πολιτικής συνεννόησης, τότε δίνει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές.

Η Βουλή της μιας ημέρας

Περίπου εκείνη την περίοδο, δηλαδή 31 Μαΐου με 2 Ιουνίου θα ορκιστεί η νέα Βουλή, δηλαδή οι βουλευτές που θα εκλεγούν από την διαδικασία της 21ης Μαΐου. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι παρόμοια με εκείνη των εκλογών του Μαΐου 2012. Δηλαδή θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών, η εκλογή προεδρείου του κοινοβουλίου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή το πρωί της επόμενης θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής.

2ες εκλογές με λίστα

Οι δεύτερες εκλογές ακολουθώντας το συνταγματικό χρονοδιάγραμμα θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου με λίστα βουλευτών. Για την συγκεκριμένη διαδικασία οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που προτιμούν και δεν θα «σταυρώνουν» τους υποψηφίους. Για την κατάρτιση της λίστας των βουλευτών, οι ηγεσίες των κομμάτων συνήθως σέβονται τα αποτελέσματα «σταυροδοσίας» της πρώτης κάλπης τοποθετώντας πρώτο στην σειρά τον υποψήφιο βουλευτή που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

Χρήστος Μπόκας - protothema.gr

 

Εκλογές στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δεύτερες κάλπες όπως είπε θα γίνουν τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου αν χρειαστεί. Η ανακοίνωση έγινε στο υπουργικό συμβούλιο και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ενημερωθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου και αν χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν το αργότερο στις αρχές Ιουλίου», είπε χαρακτηριστικά.

«Η σημερινή συνεδρίαση συμπληρώνει έναν κύκλο 50 τακτικών συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου και αποτυπώνεται σε 432 νόμους», τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στους νόμους που έχουν ψηφιστεί και είπε ότι πρόκειται για πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων όπως η ενεργειακή κρίση, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η πολιτεία έχει χτίσει υψηλά αναχώματα είπε και πρόσθεσε ότι οι ενισχύσεις ειδικά απέναντι στην ακρίβεια θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα Τέμπη μιλώντας για ανεύθυνες συμπεριφορές και η ανατροπή όλων αυτών καθίστανται απαραίτητες.

Σε άλλο σημείο της εισήγησής του ο πρωθυπουργός είπε: «Η δουλειά μας συνεχίζεται. Από αυτή δεν έλειψαν λάθη είμαστε εδώ για να τα διορθώνουμε. Προχωράμε μπροστά αλλάζοντας την Ελλάδα πιο ασυμβίβαστα και πιο τολμηρά. Η συνέπεια λόγων και πράξεων χτίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες τηρήσαμε όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις, μειώσαμε φόρους και εισφορές, στηρίζουμε το διαθέσιμο εισόδημα, έχουμε δημιουργήσει 300,000 νέες θέσεις εργασίας, έχουμε ενισχύσει την υγεία και την παιδεία. Η εθνική μας άμυνα έχει θωρακιστεί, θυμίζουμε την κατάσταση που ήρθαμε στα πράγματα τον Ιούλιο του 2019.

Το επόμενο στοίχημα καλύτεροι μισθοί και καλύτερη αξιολόγηση. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε τις επόμενες εβδομάδες : εξακολουθούμε να υπηρετούμε την αποστολή μας ως υπουργοί όλων των Ελλήνων – θα πρέπει να παρουσιάζουμε το έργο μας με πειθώ αλλά χωρίς υπερβολές και μη ακυρώνοντας την προσπάθεια που έχουμε πετύχει. Έχουμε ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα της ακυβερνησίας της απλής αναλογικής, εξηγώντας ότι η πρώτη κάλπη δείχνει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πως θα κυβερνήσει. Σε έναν ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται ισχυρή ηγεσία. Η απλή αναλογική συχνά οδηγεί σε ακυβερνησία. Πχ στην Βουλγαρία σε δυο χρόνια πάνε σε πέμπτες εκλογές. Αυτοδύναμη ΝΔ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα για να διεκδικήσουμε καλύτερους μισθούς για όλους, καλύτερη υγεία. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα κρίνουν οι πολίτες την ετοιμότητα στη διαχείριση κρίσεων και την ειλικρίνεια, την πολιτική ευαισθησία και τη διαρκή προσπάθεια. Έτσι ο λαός θα αποφασίσει και είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσει σωστά.

Δείτε την εισήγηση του πρωθυπουργού

Πηγή: newsit.gr

Η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου (11.00 π.μ.) -η τελευταία πριν τις εκλογές του Μαΐου- αποτελείται κυρίως από ρυθμίσεις και παρεμβάσεις που αφορούν την λειτουργία του Δημοσίου δίνοντας τον στίγμα των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για την καταπολέμηση των παθογενειών και τον εκσυγχρονισμό του Κράτους.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει ως μία από τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, την αναβάθμιση της κεντρικής διοίκησης και να αναφερθεί στις αλλαγές που απαιτούνται για να διορθωθούν «τα κακώς κείμενα, του πώς λειτουργούν νησίδες του κρατικού μηχανισμού στην πατρίδα μας».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, θα παρουσιάσει τις ρυθμίσεις για τον καθορισμός των αρμόδιων υπηρεσιών και των συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του Συστήματος Κινήτρων και Ανταμοιβής Υπαλλήλων και τις δράσεις για τη ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, ενώ θα ενημερώσει για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Πρόκειται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για δύο μεγάλες κεντρικές αλλαγές μέσω των οποίων αναβαθμίζεται ουσιαστικά το Δημόσιο.

Ενιαίο μισθολόγιο

Το ενιαίο μισθολόγιο θα συνοδεύεται πλέον με αυστηρούς κανόνες αξιολόγησης για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Πρόθεση είναι να γίνει πράξη για πρώτη φορά η πρόβλεψη του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα η οποία προβλέπει ότι όταν διορίζεσαι, για δύο χρόνια είσαι δόκιμος και μονιμοποιείσαι μετά την πάροδο της διετίας, μετά από αξιολόγηση. Για πρώτη φορά, όμως, καθιερώνεται και η επιβράβευση των υπαλλήλων με πριμ παραγωγικότητας όταν επιτυγχάνονται συγκεκριμένοι στόχοι που θα τίθενται από την διοίκηση. Η πιλοτική εφαρμογή ξεκίνησε ήδη και θα επεκταθεί σε όλο το δημόσιο στη συνέχεια. Επίσης, θα υπάρχουν προγράμματα επανεκπαίδευσης.

Διαρθρωτικές αλλαγές στο ΑΣΕΠ

Διαρθρωτικές είναι και οι αλλαγές στο ΑΣΕΠ, όπου οι διορισμοί θα έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, ώστε να μην καθυστερούν δημιουργώντας προβλήματα στη στελέχωση υπηρεσιών και στη λειτουργία του Δημοσίου. Ταυτόχρονα θα αξιολογούνται οι γνώσεις και οι δεξιότητες ώστε στις κατάλληλες θέσεις να βρίσκονται οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα μπορούν να αποδώσουν καλύτερα ως προς τις υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Ορισμένες από τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει στο Κράτος ο κ. Μητσοτάκης περνούν μέσα από την Συνταγματική Αναθεώρηση και θα περιλαμβάνονται στις προτάσεις που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα, έχοντας ως στόχο η συζήτηση τους να ξεκινήσει στην επόμενη Βουλή.

iefimerida.gr