Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  12:38: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 04 Μαρτίου 2023

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του φιλελεύθερου πατριωτικού κόμματος ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, Θάνος Τζήμερος και Φαήλος Κρανιδιώτης, θα επισκεφτούν το Αγρίνιο την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023.

Θα συνοδεύονται από τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή κ. Βασίλη Τσιάρτα, τον υποψήφιο βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Λεωνίδα Παλαιοδήμο και άλλα μέλη του κόμματος.

Έχει οριστεί συνέντευξη τύπου στις 17:30 στο Corali Resort.

Στις 18:30 (6.30 μμ) θα ακολουθήσουν ομιλίες και συζήτηση με το κοινό στον ίδιο χώρο.

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για το πρωτοφανές πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Καλεί τα μέλη και τους φίλους του να συμμετάσχουν στις αιμοδοσίες που διοργανώνονται στις πόλεις όπου νοσηλεύονται τραυματίες…..

Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας, να μην συγκαλυφθεί τίποτα!

Σε κάθε περίπτωση, η τραγωδία στα Τέμπη δεν ήταν κάτι που ήρθε από το πουθενά.

Εδώ και καιρό υπήρχαν ενδείξεις ότι έχει διαμορφωθεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση στις σιδηροδρομικές μεταφορές, τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τους εργαζόμενους. Υπήρχαν πολυάριθμες προειδοποιήσεις από τους εργαζόμενους ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί ένα πιο σοβαρό ατύχημα, οι οποίες προφανώς και αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση και την εταιρεία.

Αυτό έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι καταγγελίες για το κακοσυντηρημένο δίκτυο, για τις ελλείψεις και τα κενά σε συστήματα ασφάλειας, προσωπικό και κρίσιμες υποδομές, όπως είναι η σήμανση. Αυτά ακριβώς τα ζητήματα έθετε μόλις πριν λίγες ημέρες και η ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης του ΚΚΕ στους σιδηροδρομικούς, με την σοκαριστική πρόβλεψη ότι “δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις”.

Συνεπώς, δεν πρόκειται για μια “κακή στιγμή”, αλλά για προδιαγεγραμμένο έγκλημα με αιτίες κι ενόχους.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της εταιρίας που στις ανακοινώσεις της δεν έδινε καμία απάντηση για τις λεπτομέρειες και τις αιτίες του δυστυχήματος, ούτε καν για τον ακριβή αριθμό των επιβατών των αμαξοστοιχιών. Κατά τα αλλά εισπράττει 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από το κράτος ως επιδότηση.

Όλα τα παραπάνω είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής της λεγόμενης “απελευθέρωσης” των σιδηροδρόμων, της κρατικής υποχρηματοδότησης, της κατάτμησης του σιδηροδρομικού έργου σε πολλά κομμάτια και της ιδιωτικοποίησης της πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Πρόκειται για μια εγκληματική -όπως αποδεικνύεται- πολιτική, που φέρει τη σφραγίδα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής απολύθηκαν εργαζόμενοι, επιβλήθηκαν ελαστικές σχέσεις εργασίας και εντατικοποίηση σε όσους απέμειναν, ενώ η ιταλική εταιρεία επιδοτήθηκε με πακτωλό χρημάτων.

Αυτές οι ευθύνες δεν παραγράφονται με την παραίτηση ενός υπουργού, ούτε μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για ανθρώπινα λάθη.

Αυτή η πολιτική, που έχουν για “ευαγγέλιο” όλα τα άλλα κόμματα, έχει οδηγήσει σε τραγικά ατυχήματα και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Άρα κανένας δεν δικαιούται να το παίζει ανήξερος.

Στο βωμό αυτής της εγκληματικής κρατικής πολιτικής, καθώς και στο βωμό των κερδών του επενδυτή, θυσιάζονται οι αναγκαίοι όροι για ασφαλείς και σύγχρονες σιδηροδρομικές μεταφορές, αφού αντιμετωπίζονται συστηματικά ως “κόστος”.

Η σύγκρουση με τα παραπάνω είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου!

Ανακοίνωση
του Γραφείου Τύπου
Για τις κινητοποιήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη
3 Μαρ 2023

Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις και τις πολύμορφες συγκινητικές εκδηλώσεις των εργατικών σωματείων και των άλλων μαζικών φορέων του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας που απαιτούν να μην υπάρχει καμία ανοχή και καμία συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη.

Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα!Για να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους. Για να αποκαλυφθούν οι αιτίες και οι ένοχοι των κρατικών εγκλημάτων κι όχι να κρύβονται πίσω από δήθεν «ανθρώπινα λάθη». Και πάνω από όλα για να πάψουν επιτέλους οι ανθρωποθυσίες στο βωμό του κέρδους.

sinidisi.gr

Κινητοποιήσεις που θυμίζουν Γρηγορόπουλο. Η οργή των νέων παιδιών, των φοιτητών και των μαθητών ξεχειλίζει. Είναι άλλωστε αυτοί που θρηνούν για τον χαμό των δικών τους συμφοιτητών, αδελφών και φίλων. Το τραγικό δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 57 ζωές κινητοποιεί τους νέους σε πορείες, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν. Ήδη μέσα στο Σαββατοκύριακο έχουν προγραμματιστεί και άλλες διαμαρτυρίες, ενώ οι πληροφορίες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποίησεων και στα σχολεία, με τη μορφή καταλήψεων.

Στη μνήμη όλων έρχονται οι ημέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008, που κανείς δεν θέλει να θυμάται. Ο προβληματισμός στην κυβέρνηση για τα επεισόδια που έγιναν χθες σε Λάρισα και στο κέντρο της Αθήνας είναι έντονος. Όχι για τις σιωπηλές διαμαρτυρίες, αλλά για αυτό που ακολουθεί.

Την ίδια στιγμή η πολιτική αντιπαράθεση ήδη κορυφώνεται. Η αντίδραση της κυβέρνησης στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις 3 ημέρες, ήταν “ήπια”.

Υπήρχε γενικό “σιωπητήριο”, αφού η θεση που είχε διατυπωθεί εξαρχής ήταν ότι τώρα η χώρα πενθεί. Από την επόμενη εβδομάδα όμως, έχει ληφθεί η απόφαση να δοθούν απαντήσεις. Για όσα έγιναν 3,5 χρόνια, που όμως δεν ολοκληρώθηκαν όπως είπε και ο κυβερνητικος εκπρόσωπος, αλλά και για όσα δεν έγιναν εδώ και χρόνια, κυρίως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε η αντιπολίτευση είναι εκείνη που σήκωσε το γάντι από χθες, με την εκπρόσωπο Τύπου να θέτει ερωτήματα στον πρωθυπουργό και να κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης που δεν θα γίνει ανεκτή.

Η αρχή έγινε ήδη με την αμφισβήτηση του προέδρου της τριμελούς επιτροπής, κ. Αθανάσιου Ζηλιασκόπουλου, η οποία ανέλαβε να φέρει στο φως τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος και να καταθέσει προτάσεις για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

“Ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να είναι και ελεγκτής”, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ο κ. Ζηλασκόπουλος ήταν πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την περίοδο 2010-2015, υπονοώντας ότι πρόκειται για “εκλεκτό” της κυβέρνησης και όχι κάποιον αντικειμενικό κριτή. Για την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της επιτροπής που ορίστηκε από τον υπουργο Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη- ο οποίος παράλληλα ασκεί και τα καθήκοντα του Υπουργού Μεταφορών- ειναι ένα υπερκομματικο πρόσωπο, με ακαδημαϊκές γνώσεις και μακρά εμπειρία στους αμερικανικούς σιδηροδρόμους, όπως και τα άλλα δύο μέλη, τους οποίους θα συνδράμουν πραγματογνώμονες και ειδικοί επιστήμονες ατυχημάτων, προκειμένου να φέρουν σύντομα στην επιφάνεια ένα άρτιο πόρισμα που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτησης.

Παράλληλα, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, “τρέχει”και η έρευνα της δικαιοσύνης, υπό την επίβλεψη του εισαγγελέα Εφετών, η οποία δεν θα αφήσει καμία σκιά.

Κατά πληροφορίες έχει ζητηθεί από την νεοσυσταθείσα επιτροπή να εχει παραδώσει το πόρισμά της σε περίπου ένα μήνα από τώρα.

“Το καθήκον μου επιβάλλει να λειτουργήσω με λιτό και τεκμηριωμένο λόγο. Θα προσεγγίσω την επιστημονική αλήθεια με βάση τις γνωστές μεθόδους. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια το πόρισμα να συνταχθεί όσο το δυνατό νωρίτερα”, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ3 ο καθηγητής συγκοινωνιακής τεχνικής, Βασίλης Προφυλλιδης, παραδεχόμενος οτι πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα και έναν φάκελλο τεράστιο που πρέπει να διαχειριστεί η επιτροπή. Και ολα αυτά την ώρα που η τραγωδία των Τεμπών βρήκε την χώρα σε ρυθμους άτυπα προεκλογικούς.

Η όποια συζήτηση για τις εκλογές και το χρονοδιάγραμμα τους θα ανοίξει και πάλι για την κυβέρνηση από την άλλη εβδομάδα, καθώς ο χρόνος “πάγωσε” το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Όλα δείχνουν μετατόπιση του αρχικού σχεδιασμου για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στις 9 Απριλίου, πιθανώς για μετά το Πάσχα.

thetoc.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ