Παρά το «σιωπητήριο» που σήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας από τους στενούς συνεργάτες του να ευθυγραμμιστούν με τα αισθήματα της πλειονότητας των πολιτών και να μην ασχολούνται με κανένα άλλο θέμα πέραν αυτών που σχετίζονται με την τραγωδία των Τεμπών, στο πολιτικό παρασκήνιο δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για το εκλογικό χρονοδιάγραμμα.
Υπό το φως των νέων δεδομένων, συγκλίνουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις από αξιόπιστες πηγές, με τις οποίες συνομίλησε το protothema.gr, αναφέρουν ότι το εκλογικό χρονοδιάγραμμα που οδηγούσε στο στήσιμο της πρώτης κάλπης την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου, έχει αναθεωρηθεί. Και αυτό, διότι θεωρήθηκε ότι οι λιγότερο από πέντε βδομάδες που απομένουν ως τότε δεν είναι επαρκής χρόνος για να εκτυλιχθούν οι προεκλογικές καμπάνιες όλων των παρατάξεων, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν τόσο τις προτάσεις τους όσο και τα πεπραγμένα ενός εκάστου.
Σύμφωνα με το νέο εκλογικό χρονοδιάγραμμα που φέρεται να έχει -τουλάχιστον κατ΄ αρχήν- καταρτισθεί από τον στενό πυρήνα των συνεργατών του Μεγάρου Μαξίμου, οι πιθανότερες ημερομηνίες για να στηθούν οι κάλπες είναι:
– αφενός, η Κυριακή 21 Μαΐου, για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση η οποία θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής και εκτιμάται βασίμως ότι δεν θα δώσει βιώσιμο κυβερνητική σχήμα, και
– αφετέρου, η Κυριακή 2 Ιουλίου, για την επαναληπτική εκλογή, η οποία θα γίνει, πλέον, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που διευκολύνει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, καθώς ενισχύεται το πρώτο κόμμα με μπόνους εδρών ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει στην κάλπη.
Οι δύο αυτές ημερομηνίες αυτές, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν δημιουργούν πρόβλημα με τις Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ενώ οι 80 μέρες που θα έχουν περάσει από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών «αποτελούν ασφαλή απόσταση για να επιμεριστούν με δίκαιο τρόπο οι ευθύνες, αλλά και να δείξει η κυβέρνηση ότι εννοεί όσα δεσμεύεται αυτές τις μέρες να κάνει για να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας αξιόπιστες και ασφαλείς σιδηροδρομικές συγκοινωνίες».
Στα ύψη η «αντιπολιτική ψήφος»
Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πάντως, δεν κρύβουν ότι ένας επιπλέον λόγος για τη μετάθεση του εκλογικού χρονοδιαγράμματος είναι και τα ευρήματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης που επιχειρήθηκαν να γίνουν τις τελευταίες μέρες και οι οποίες κατέγραψαν «κατακόρυφη εκτόξευση της αντιπολιτικής ψήφου».
Ειδικότερα, πηγές με γνώση των δημοσκοπικών στοιχείων υποστηρίζουν ότι από αυτά «δεν μπορούν να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα», διότι «ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης διακατέχεται από αισθήματα θυμού και οργής και στρέφεται συλλήβδην κατά του πολιτικού κόσμου». Για την ακρίβεια είναι υψηλότερα από κάθε άλλη φορά τα ποσοστά εκείνων που δεν θέλουν να απαντήσουν, καθώς επίσης και όσων δηλώνουν ότι προτίθενται να μην προσέλθουν για να ψηφίσουν ή αν το κάνουν να επιλέξουν περιθωριακές δυνάμεις για «να τιμωρήσουν όλους όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια».
Πηγή: protothema.gr
“Η απαράδεκτη ενέργεια, που πρέπει να καταδικαστεί από κάθε αγρότη, κτηνοτρόφο και συνολικά το λαό του νομού, έχει τη σφραγίδα τη σημερινής κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Το αγροτοδικείο, της Τρίτης 7 Μάρτη, είναι δίωξη που άσκησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για κινητοποιήσεις του 2019 και τις συνεχίζει η σημερινή της ΝΔ.
Το κράτος φαίνεται ότι έχει συνέχεια και λειτουργεί κανονικά, διώκοντας τους αγρότες που διεκδικούν να μείνουν στα χωράφια και στα χωριά τους, αλλά όχι για την ικανοποίηση των βασικών τους απαιτήσεων.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, αντιμετωπίζουν για μια ακόμη φορά την αναλγησία και την εχθρότητα των κυβερνήσεων, που δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο, αφού σταθερά με όλα τα μέσα και τα εργαλεία, στηρίζουν τους μεταποιητές βιομήχανους, τους εξαγωγείς, τις τράπεζες, έναντι των συμφερόντων των αγροτών.
Αξιοποιούν τους νόμους που οι ίδιες οι κυβερνήσεις ψηφίζουν, ώστε η δικαιοσύνη να βάζει στο στόχαστρο τον «εχθρό λαό».
Καλούμε κάθε αγρότη, κάθε κτηνοτρόφο, συνολικά το λαό του νομού, να βγάλει συμπεράσματα από τη στάση των κυβερνήσεων διαχρονικά και να κάνει την επιλογή να σταθεί απέναντί τους, δυναμώνοντας το ΚΚΕ παντού και στις επερχόμενες εκλογές.
Καλούμε το λαό του νομού, ψηφίζοντας αγωνιστές που είναι σάρκα από τη σάρκα του λαού, αγωνιστές που βρέθηκαν πλάι του σε κάθε στιγμή, να δείξει την αντίθεση του σε τέτοιες ενέργειες που επιδιώκουν να χτυπήσουν το δικαίωμά του να αγωνίζεται και να διεκδικεί.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού δεν κάνουν πίσω, οι αγώνες δεν καταστέλλονται”!
sinidisi.gr
Ο κ. Νικάκης τοποθετήθηκε για το δυστύχημα στα Τέμπη, τονίζοντας πως ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα, διότι συνδικαλιστική οργάνωση που πρόσκεινται στο ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει για πιθανό δυστύχημα μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα από το τραγικό συμβάν, καθώς είχε ενημερώσει για ακόμη μια φορά με τα απαραίτητα έγγραφα όλους τους αρμόδιους φορείς.
Εκτός απ ότι είχε κάνει τον προηγούμενο καιρό για να γνωστοποιήσει τα προβλήματα και να συμβάλει στην λύση τους, στις 12/01/23 το ΚΚΕ είχε κάνει πρόταση νόμου για τις ελλείψεις στους σιδηροδρόμους και τον μικρό αριθμό των υπαλλήλων, όπως αντίστοιχη τροπολογία είχε καταθέσει και στις 13/02/23 για τους πλειστηριασμούς, τροπολογίες που σύμφωνα με τον κ. Νικάκη απορρίφθηκαν από την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
«Υπάρχει κράτος, αν και κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει, αλλά έχει άλλες προτεραιότητες το κράτος αυτό. Είναι αφιερωμένο στο κεφάλαιο και στις προσταγές του» τόνισε χαρακτηρίστηκα ο κ. Νικάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στους πλειστηριασμούς δηλώνοντας πως «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. το 2015 ψήφισε υπέρ των πλειστηριασμών, υπέρ δηλαδή της πώλησης στα funds, κάτι που συνέχισε η κυβέρνηση της ΝΔ».
Επίσης, στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Νικάκης αναφέρθηκε και στο ότι το εμπόριο είναι υπό διωγμό με τις νέες συνθήκες εργασίας που διαμορφώνονται. Με τις μεγάλες αλυσίδες δηλαδή να προσπαθούν να μονοπωλήσουν στη αγορά και να οδηγούν το εμπόριο στο διαδίκτυο, να οδηγούν την αγορά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως επίσης αναφέρθηκε και σε πολλά άλλα επίκαιρα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, τα οποία επηρεάζουν άμεσα την ζωή και την τσέπη του εργαζόμενου.
«Οι κόντρες και οι τσακωμοί της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι σικέ, είναι ψεύτικες, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ και την ίδια ώρα ότι προτείνει το ΚΚΕ για την αποφυγή των πλειστηριασμών, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν άμεσα τους έλληνες πολίτες τα απορρίπτει η ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Το σύστημα που υπηρετούν «γεννά» Καιλήδες, Παπάδες, Πάτσιδες κλπ. Στηρίζονται δηλαδή στην διαφθορά και δεν ενδιαφέρονται για τον λαό».
sinidisi.gr
Δήλωση της Φωτεινής Παντιώρα, συντονίστριας του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υποψήφιας βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας
«Καμία προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών της τραγωδίας στα Τέμπη δεν θα γίνει δεκτή»
Βιώνουμε μια ανείπωτη τραγωδία. Είναι αυτές οι στιγμές που τα λόγια είναι τόσο φτωχά για να αποτυπώσουν τον πόνο, τη θλίψη και την οδύνη. Η σκέψη μας είναι διαρκώς στις οικογένειες που θρηνούν τους ανθρώπους τους και στους τραυματίες της ασύλληπτης τραγωδίας.
Υποχρέωσή μας, απέναντι στις οικογένειες που θρηνούν και σε όλη τη χώρα, είναι να βγει η αλήθεια στο φως και να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια της προαναγγελθείσας τραγωδίας. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων και για να αποφευχθούν ανάλογες τραγωδίες στο μέλλον.
Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:
Δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών της τραγωδίας.
Σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων σημαίνει σεβασμός στην Αλήθεια.
Όσα κωμικοτραγικά περιέγραψε πρώην συνδικαλιστής για την ιστορία με το τραίνο στην Αιτωλοακαρνανία, που προεκλογικά έπαιρνε μπρος με μπαλαντέζα και κόστισε 6 εκατομμύρια, σχολίασε ο Γιώργος Βαρεμένος στον ραδιοφωνικό σταθμό “Status”.
Ο βουλευτής τόνισε ότι αυτή είναι μόνο η μία όψη του θέματος, ενώ η άλλη είναι η ανακατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής, που κόστισε 15 εκατ. ευρώ, για να εγκαταλειφθεί αργότερα στην τύχη της, κινδυνεύοντας να καταλήξει σε παλιοσίδερα.
«Έχω κάνει δύο-τρεις Επίκαιρες Ερωτήσεις στην Βουλή για το θέμα, χωρίς να πάρω απάντηση από υπουργούς της ΝΔ. Ο ένας μόνο είχε αναφέρει ότι υπάρχουν και αποτυχημένες επενδύσεις. Τί σημαίνει αυτό;» αναρωτήθηκε ο κ. Βαρεμένος «από την τσέπη του έκανε την επένδυση ο τότε υπουργός ή από τα χρήματα των φορολογουμένων; Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί χρεωκόπησε η χώρα.»
«Η ιστορία δεν είναι για γέλια, αλλά για κλάματα», κατέληξε ο βουλευτής. Είναι ένα μόνο παράδειγμα της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και της μεταχείρισης ενός μέσου, όπως ο σιδηρόδρομος, το οποίο θεωρούνταν ήπιο, οικολογικό και πάνω απ’ όλα ασφαλές, με κατάληξη μίαν απίστευτη εθνική τραγωδία.
agrinionews.gr
«Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται ακόμη υπό την επήρεια του σοκ που έχει προκαλέσει το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Μπροστά στο ανείπωτο δράμα του δυστυχήματος στα Τέμπη, ο πρωθυπουργός ζήτησε μια μεγάλη και βαθιά συγγνώμη, όχι μόνο εκ μέρους της κυβέρνησης αλλά και όσων κομμάτων έχουν κυβερνήσει», είπε ο κ. Οικονόμου. «Δεν πρόκειται να κρυφτούμε πίσω από ένα ανθρώπινο λάθος. Οι ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη θα αποδοθούν» πρόσθεσε.
«Η κυβέρνηση εγγυάται ότι θα διευρενηθεί πλήρως κάθε πτυχή, για να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν. Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ζήτησε βοήθεια για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποσχέθηκε κάθε στήριξη άμεσα, με έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας» τόνισε ο κ. Οικονόμου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε την κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να ζητήσει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, την προτεραιότητα των σχετικών με την τραγωδία στα Τέμπη ποινικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο.
«Επιβεβλημένη η διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής. Η παθογένεια είναι διαχρονική», σημείωσε ο κ. Οικονόμου και έφερε ως παραδείγματα μια σειρά από δυστυχήματα.
«Δεν έχουμε καμία διάθεση εξωραϊσμού της κατάστασης. Ποτέ δεν κρυφτήκαμε και δεν θα κρυφτούμε», είπε ενώ συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση δεν θα κρυφτεί. Όποιες ευθύνες υπάρχουν, θα αποδοθούν».
Την Πέμπτη στις 11 π.μ θα γίνει η τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα υπάρξει σχετική ενημέρωση από τον αρμόδιο κ. Γεραπετρίτη.
Στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των εκλογών 2023 θα βρίσκεται κανονικά όπως όλα δείχνουν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Από την πλευρά της ΝΔ και του κου Καραμανλή δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, λίγο μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.
agrinionews.gr
Σήμερα ξεκινούν, επισήμως οι εργασίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους νέους, βυθίζοντας στο πένθος τη χώρα.
Ο σταθμάρχης της Λάρισας Βασίλης Σαμαράς, ο οποίος έπειτα από μαραθώνια απολογία κρίθηκε προφυλακιστέος εξέθεσε τα επιχειρήματά του προς την ανακρίτρια χθες, δεν εμφανίστηκε, όμως, με απολογητικό υπόμνημα. Ο 59χρονος αποδείχθηκε τελικά, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε, ότι δεν είχε αντιληφθεί το λάθος του, αφήνοντας τα πράγματα να εξελιχθούν από μόνα τους, με τραγικό δυστυχώς τρόπο.
«Με ομόφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή ο κατηγορούμενος κρίθηκε προσωρινά προφυλακιστέος. Ήταν κάτι αναμενόμενο λόγω της σπουδαιότητας της υποθέσεως, του βάρους και των ευθυνών» επιβεβαίωσε αναφορικά με την υπόθεση και ο δικηγόρος του Σταθμάρχη, Στέφανος Παντζαρτζίδης, συμπληρώνοντας πως «δυστυχώς τώρα αρχίζουν όλα».
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, «ο κατηγορούμενος είπε τα πάντα: Τα πράγματα όπως ακριβώς έγιναν χωρίς να φοβηθεί αν από την αναφορά αυτή προκύπτουν ευθύνες για τον εαυτό του ή όχι». Ακόμη, διευκρίνισε πως «ο άνθρωπος ούτε έπινε, ούτε γλένταγε. Πότε δεν εγκατέλειψε τη θέση του» και υπογράμμισε ότι ο 59χρονος είναι σε τραγική κατάσταση.
«Θα έπρεπε να είναι μαζί μου και άλλα άτομα»
Ο σταθμάρχης, φέρεται, μάλιστα, να υποστήριξε πως για αρκετό διάστημα βρισκόταν μόνος του στο σταθμαρχείο και είχε την ευθύνη για τη σιδηροδρομική ασφάλεια όλης της Κεντρικής Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από πηγές με γνώση της υπόθεσης, ο σταθμάρχης της Λάρισας υποστήριξε πως με βάση τον κανονισμό της υπηρεσίας, εκείνη τη νύχτα και μέχρι τις 23:00 θα έπρεπε να βρίσκονται μαζί του στον χώρο και άλλοι συνάδελφοί του, οι οποίοι όμως, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε, αποχώρησαν από το σημείο νωρίτερα και τον άφησαν μόνο του.
Στο κάδρο των ερευνών νέα πρόσωπα
Σύμφωνα με ανακριτικές πηγές, αναμένεται να κληθούν και άλλα πρόσωπα στο πλαίσιο της διερεύνησης ευθυνών. Όπως έγινε γνωστό ο προϊστάμενος του 59χρονου, ο οποίος τέθηκε σε αργία, πήρε αναρρωτική άδεια αμέσως μετά το δυστύχημα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει λάβει κλήση να καταθέσει και είναι θέμα χρόνου να γίνει.
Το «μαύρο κουτί» στα χέρια των πραγματογνωμόνων
Αρμόδιες πηγές τονίζουν, επίσης, ότι ρόλο – κλειδί στην έρευνα για τη συμπεριφορά και τις κινήσεις τόσο του 59χρονου κατηγορουμένου, όσο και του δεύτερου σταθμάρχη που η βάρδια του ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν την τραγωδία, θα παίξουν τα ευρήματα από τις κάμερες ασφαλείας του σταθμαρχείου, αλλά και το καταγραφικό των συνομιλιών των σταθμαρχών με τους υπόλοιπους υπαλλήλους.
Στο μικροσκόπιο των άρχων μπαίνει επίσης το «μαύρο κουτί» από την επιβατική αμαξοστοιχία. Θα επιχειρηθεί ανάκτηση στοιχείων για την κίνηση και την ταχύτητα που είχε αναπτύξει και θα αναζητηθούν οι ακριβείς αιτίες της μεγάλης έκρηξης και φωτιάς που ακολούθησε, η οποία σχεδόν «έλιωσε» τα πρώτα βαγόνια. Εικάζεται ότι οφείλεται στις μεγάλες ποσότητες λαδιού που υπάρχουν στις μηχανές των τρένων.
Στο μεταξύ, σοκάρουν τα νέα ντοκουμέντα που ήρθαν στην επιφάνεια αναφορικά με την πορεία που ακολούθησε στις 28 Φεβρουαρίου η μοιραία επιβατική αμαξοστοιχία Intercity62, καθώς καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας η τρελή πορεία της στο ρεύμα καθόδου, χωρίς ουδείς εκ των αρμοδίων να αναζητήσει τους λόγους της εκτροπής σε άλλη ράγα.
«Τι να κάνει το 62;»
Την ίδια ώρα, ανατριχιαστικές είναι οι συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων, καθώς τα ηχητικά ντοκουμέντα καταγράφουν τον Σταθμάρχη Λάρισας να συνομιλεί με τον μηχανοδηγό της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity62, λίγα λεπτά πριν την μετωπική σύγκρουση. Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνομιλία, ο μηχανοδηγός του Intercity 62 συνεννοείται με μέλος του πληρώματος του τρένου, ώστε να κλείσουν οι πόρτες και να είναι όλα έτοιμα για την αναχώρηση από τον σταθμό της Λάρισας. Στη δεύτερη συνομιλία, όμως, ο σταθμάρχης δίνει την εντολή στον κλειδούχο να μην γυρίσει το κλειδί ώστε να «κλειδώσει» στην ευθεία της ανόδου η Intercity 62, προκειμένου να περάσει το τοπικό τρένο – το 1564- όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Το τοπικό τρένο έφτασε στη Λάρισα από την γραμμή της καθόδου. Ακολούθως, στην τρίτη συνομιλία, ο σταθμάρχης δίνει εντολή στο τοπικό τρένο, που έχει ήδη κάνει τη μανούβρα και έχει μπει στην ευθεία της ανόδου προς Νέους Πόρους – τον επόμενο σταθμό – να αναχωρήσει. Ωστόσο δεν δίνει εντολή να γυρίσει το κλειδί της διαγωνίου.
Στην τελευταία συνομιλία, πλέον, ο σταθμάρχης δίνει πανομοιότυπη εντολή και στο Intercity 62 – να κατευθυνθεί δηλαδή προς Νέους Πόρους από την γραμμή της ανόδου. Τότε, ακούγεται ο μηχανοδηγός του τοπικού τρένου να ρωτά: «Τι να κάνει το 62;», πιθανότατα επειδή το Ιntercity62 μπορούσε να αναπτύξει πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, ως 160 χιλιομέτρων την ώρα και η απόσταση μεταξύ των δύο τρένων ήταν μικρή. Δεν είναι ακόμα γνωστό τι απάντησε ο σταθμάρχης, αλλά εκ του – τραγικού – αποτελέσματος είναι σαφές ότι ούτε και τότε συνειδητοποίησε ότι δεν είχε δώσει εντολή να γυρίσει το κλειδί για την επιβατική αμαξοστοιχία, που βρέθηκε μέσω της διαγωνίου στην αντίθετη γραμμή, δηλαδή σε πορεία σύγκρουσης με την εμπορική αμαξοστοιχία.
«Έχω σύγκρουση»
Όταν, ωστόσο, ο Σταθμάρχης φέρεται να αντελήφθη τι ακριβώς είχε κάνει, απάντησε πως «έχω σύγκρουση, δεν ξέρω πού έβαλα το τρένο». Ο 59χρονος επικοινώνησε εκείνες τις στιγμές με τον συνάδελφό του από τον σταθμό των Παλαιοφαρσάλων, αμέσως μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, ο δεύτερος εμβρόντητος ρώτησε τον σταθμάρχη της Λάρισας «τι έκανες;» προκειμένου να βεβαιωθεί ότι άκουσε καλά με τον κατηγορούμενο για την τραγωδία να απαντά χαρακτηριστικά: «δεν ξέρω πού έβαλα το τρένο, δεν θυμάμαι». Ο σταθμάρχης των Παλαιοφαρσάλων, όμως, ο οποίος διαθέτει τριάντα χρόνια εμπειρίας στο ενεργητικό του, κοίταξε αμέσως τον πίνακα και είδε ότι το κλειδί ήταν γυρισμένο και τότε αντιλήφθηκε το μέγεθος της τραγωδίας που είχε συμβεί.
Στο επιχειρησιακό σκέλος της υπόθεσης, τα σωστικά συνεργεία απότισαν χθες φόρο τιμής στους 57 νεκρούς της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στη χώρα, καθώς βαίνουν στο τέλος τους οι έρευνες, όπως και η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών. Ωστόσο, μια φοιτήτρια και ένας μετανάστης που ταξίδευαν με τη μοιραία αμαξοστοιχία παραμένουν αταυτοποίητοι, γιατί ακόμη δεν έχουν βρεθεί ίχνη τους, σχεδόν μία εβδομάδα μετά το τραγικό συμβάν. Πρόκειται, σύμφωνα με το Mega, για την 23χρονη Εριέττα, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής και έναν 34χρονο από το Μπαγκλαντές. Και στις δύο περιπτώσεις οι αρχές έχουν δείγματα DNA, τα οποία όμως δεν ταιριάζουν με καμία σορό.
Ερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υποδομών & Μεταφορών σχετικά με την «τεράστια έλλειψη δημοσίων δομών στήριξης, εκπαίδευσης, φροντίδας και αποκατάστασης των Ατόμων με Αναπηρία στη Δυτική Ελλάδα». Έχει ως εξής:
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στερείται δημοσίων δομών για τα άτομα με διαφόρων ειδών αναπηρίες – πολυαναπηρίες, τη στιγμή μάλιστα που από τις 700.000 συνολικού πληθυσμού, οι 113.000 είναι Άτομα με Αναπηρία.
Το 50% των Ατόμων με Αναπηρία στη Δυτική Ελλάδα ζει στο φάσμα της φτώχειας, μόλις το 18% έχει εργασία (οι περισσότεροι μάλιστα, όχι με τους όρους που θα έπρεπε), μόλις το 3,6% έχει ολοκληρώσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ 3 στους 10 έχουν ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη που δεν ικανοποιούνται (στοιχεία από το παρατηρητήριο της ΕΣΑΜΕΑ το Δεκέμβρη του ΄22). Ο καθένας καταλαβαίνει ότι η ελλιπής ακόμα και ανύπαρκτη παρακολούθηση ενός ανάπηρου ή χρόνιου πάσχοντα από τους ειδικούς έχει τραγικές επιπτώσεις στην υγεία του και πολλές φορές στην ίδια του τη ζωή. Κατάσταση που πήρε μαζικά, τραγικά χαρακτηριστικά στα χρόνια της πανδημίας.
Τα Ειδικά Σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες, στηρίζονται κυρίως από αναπληρωτές και οι ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών σε τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης είναι παγιωμένες. Η δε πλειοψηφία των κτιρίων, δεν πληροί τις προϋποθέσεις κάλυψης των αναγκών των σχολείων. Η τεράστια έλλειψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού (ψυχολόγων, λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών κ.ά.) αναγκάζει τις οικογένειες να απευθύνονται στα διάφορα απογευματινά ιδιωτικά κέντρα για τις αναγκαίες θεραπείες των παιδιών τους, με αποτέλεσμα οικογένειες να αφαιμάζονται οικονομικά, παιδιά και γονείς να ταλαιπωρούνται αφού βρίσκονται στον δρόμο από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Για τα Ειδικά Σχολεία της Πάτρας:
Το ΕΕΕΕΚ στεγάζεται σε ανεπαρκές και ακατάλληλο κτίριο που ανήκει στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών. Έχει τεράστιο πρόβλημα χώρων, ενώ ο αύλειος χώρος είναι αναγχρονιστικός (χωμάτινος) και δεν έχει καμία αθλητική εγκατάσταση. Υπάρχει ανάγκη ανέγερσης νέων, σύγχρονων εγκαταστάσεων.
Το ΕΝΕΕΓΥΛ ενώ έχουν ενιαία διεύθυνση γυμνάσιο – λύκειο στεγάζονται σε διαφορετικά κτίρια που απέχουν 6 χιλ. Το γυμνάσιο στεγάζεται σε ανεπαρκές και ακατάλληλο μισθωμένο κτίριο με μικρό αύλειο χώρο με τσιμέντο και χώμα, ένα υποτυπώδες γήπεδο μπάσκετ με πτυσσόμενες μπασκέτες και πολλά προβλήματα του κτιρίου. Το Λύκειο στεγάζεται σε κτιριακό συγκρότημα με άλλο ένα γυμνάσιο και ένα λύκειο με κοινό αύλειο χώρο και ο χώρος είναι ανεπαρκής.
Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πατρών για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού στεγάζεται σε νεόδμητο κτίριο, το οποίο παρουσιάζει προβλήματα στεγανότητας κι έχει ανεπαρκή αύλειο χώρο με μία μπασκέτα.
Τα περισσότερα Ειδικά Σχολεία έχουν τεράστια έλλειψη, ειδικών εποπτικών, εκπαιδευτικών μέσων και ειδικού εξοπλισμού.
Για την περιοχή της Ηλείας:
Στο Ειδικό Δημοτικό του Πύργου το μεγάλο πρόβλημα είναι το κτηριακό καθώς είναι πολύ μικρός ο χώρος. Επιπλέον, υπάρχει πρόβλημα με την ηλεκτρολογική εγκατάσταση, τις τουαλέτες, τον καυστήρα που δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα να έχουν βάλει κλιματιστικά τα οποία όμως δεν καλύπτουν όλο το σχολείο.
Το ΕΝΕΕΓΥΛ, εκτός από τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, στεγάζεται σε ένα παλαιό σχολείο, εντελώς ακατάλληλο. Παρά τις υποσχέσεις για μεταφορά σε άλλο κατάλληλο κτήριο, παραμένει άγνωστο το πότε θα γίνει.
Το ΕΕΕΕΚ στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες που με τον χρόνο έχουν φθαρεί και έχουν γίνει επικίνδυνες.
Το Ειδικό Δημοτικό Αμαλιάδας στεγάζεται σε ένα πολύ μικρό και ακατάλληλο χώρο, που είναι τελείως αδύνατο να γίνει η οποιαδήποτε εξειδικευμένη παρέμβαση στα παιδιά. Πρακτικά λειτουργεί ως χώρος φύλαξης.
Στην Αιτωλοακαρνανία, το Ειδικό Σχολείο Βόνιτσας, στεγάζεται σε παλιό κτήριο, λειτουργεί με πολλές ελλείψεις προσωπικού, ενώ για ένα διάστημα είχε μείνει κλειστό λόγω ανεπάρκειας προσωπικού.
Δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχουν γίνει έλεγχοι αντισεισμικότητας και αν υπάρχει σχέδιο και προϋποθέσεις έγκαιρης εγκατάλειψης σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς, δεδομένου ότι φιλοξενούν παιδιά με αναπηρίες.
Ταυτόχρονα τα τμήματα των νοσοκομείων για χρόνιους πάσχοντες υπολειτουργούν και δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Για παράδειγμα, οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς της Ηλείας πηγαίνουν για αιμοκάθαρση σε άλλους νομούς γιατί η μονάδα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου του Πύργου λειτουργεί μόνο τρεις μέρες την εβδομάδα.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός, πως ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που χρήζουν αποκατάστασης (λόγω αναπηρίας, τροχαίων, εγκεφαλικών επεισοδίων, εργατικών ατυχημάτων κλπ), είτε δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σ’ αυτή, είτε την κάνουν καθυστερημένα και ελλειμματικά, με τραγικές επιπτώσεις στην πορεία της υγείας τους, αλλά και πολλές φορές στην ίδια τους τη ζωή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, για να λάβει ο άνθρωπός τους υπηρεσίες αποκατάστασης σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο.
Στην Πάτρα, την πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας, υπάρχει μόνο ένα Δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης (που ανήκει στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών). Διαθέτει μόνο το 1/3 του απαιτούμενου προσωπικού, με αποτέλεσμα, ενώ έχει δυνατότητα να λειτουργήσει 22 κρεβάτια, να λειτουργούν μόνο τα 8 και με την αυτοθυσία των εργαζομένων, να φτάνουν να λειτουργούν τα 12 – 13 κρεβάτια. Επιπλέον, το Κέντρο λειτουργεί με μόνο έναν φυσιοθεραπευτή, ενώ χρειάζονται πολλοί περισσότεροι και εξειδικευμένοι φυσιοθεραπευτές για τη λειτουργία της πισίνας.
Στην Αιτ/νία υπάρχει το ΚΕΦΙΑΠ Αγρινίου, πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Στο Αγρίνιο επίσης υπάρχει παράρτημα της ΕΛΕΠΑΠ, που ενώ είναι ΜΚΟ, οι γονείς πληρώνουν για μια σειρά θεραπείες των παιδιών τους.
Αποτελεί πρόκληση την ίδια στιγμή που υπάρχει συνολικά στη χώρα μας και στην περιοχή μας τραγική έλλειψη δημόσιων κρεβατιών αποκατάστασης, το πρώην ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας, αφού υπολειτούργησε για κάποια χρόνια ως τέτοιο, να αρκείται σήμερα σε υποτυπώδη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων και θεραπειών, φυσικοθεραπειών, λογοθεραπειών κλπ. Μάλιστα, ενώ έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει 60 εγκατεστημένα κρεβάτια αποκατάστασης, ο εξοπλισμός που είχε αγοραστεί για την υποστήριξη μιας τέτοιας λειτουργίας σαπίζει για χρόνια αναξιοποίητος. Την ίδια στιγμή τα ιδιωτικά κέντρα μεγάλα και μικρότερα είναι σε άνθιση, απολαμβάνοντας την ανοιχτή στήριξη απ’ όλες τις κυβερνήσεις.
Άλλωστε, λόγω της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών που απευθύνονται στα Άτομα με Αναπηρία, που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις, οι οικογένειες «στενάζουν», καθώς είναι αναγκασμένες να πληρώνουν για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις, τεχνολογικά βοηθήματα. Για αρκετά απ’ αυτά πληρώνουν συμμετοχές, που δεν είναι καθόλου αμελητέες, ενώ σε άλλα δεν καλύπτονται καθόλου, όπως τα ΜΣΦΑ. Πολύ επικίνδυνη έως και απάνθρωπη είναι η αντιμετώπιση των ανασφαλίστων, δηλαδή δεκάδων χιλιάδων, αναπήρων, χρονιώς πασχόντων κλπ, που δεν καλύπτονται καθόλου για την αγορά τεχνολογικών βοηθημάτων ούτε και τεχνιτών μελών ή σύγχρονων θεραπευτικών μέσων όπως αντλίες ρύθμισης σακχάρου για τους διαβητικούς κλπ.
Επιπροσθέτως, οι ελλείψεις στον τομέα της φιλοξενίας και της περίθαλψης ανθρώπων με πολύ βαριά αναπηρία, που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν μόνιμα ή προσωρινά, έχουν λάβει τραγικές διαστάσεις. Πλήθος οικογενειών βρίσκονται σε απόγνωση σχετικά με το τι θα γίνουν οι άνθρωποί τους όταν αυτοί δεν θα μπορούν να τους στηρίζουν και στο τέλος καταλήγουν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Την ίδια στιγμή, τα ελάχιστα ιδρύματα χρονίων παθήσεων «στενάζουν» από τις ελλείψεις εξειδικευμένου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, αλλά και από την απαξίωση των εγκαταστάσεών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη απόπειρα διακοπής ρεύματος σε ίδρυμα με βαριά ανάπηρους στην Πάτρα, την Κιβωτό της Αγάπης. Συνεχής είναι η αγωνία των γονιών που τα παιδιά τους φιλοξενούνται σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) και οικοτροφεία για την εξασφάλιση της συνέχειας της λειτουργίας τους, λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Οι υποδομές αυτές λειτουργούν με νοσήλια από τον ΕΟΠΥΥ και σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουν οι ίδιοι οι γονείς. Η ανάγκη να εγγυηθεί τη λειτουργία τους το ίδιο το κράτος με 100% κάλυψη των αναγκών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι η μόνη ασφαλής και βιώσιμη λύση.
Ταυτόχρονα, οι ανάπηροι, οι χρονίως πάσχοντες από τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Δυτικής Ελλάδας -όπως και σε όλη την Ελλάδα- εκτίθενται σε τεράστιους κινδύνους από τις επιπτώσεις της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας, των περικοπών στις θεραπείες, την ιδιωτικοποίηση της υγείας, που εντάθηκε με τον τελευταίο νόμο «έκτρωμα» για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, αλλά και λόγω της «σφαγής» που γίνεται στα ΚΕΠΑ και των ελλείψεων φαρμάκων.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, αν προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση μια σειρά μέτρα για την προστασία και στήριξη των Άτομα με Αναπηρία, όπως:
– Να προχωρήσει άμεσα στη χρηματοδότηση για την απόκτηση νέων χώρων, ώστε να ιδρυθούν και να ανεγερθούν σύγχρονα δημόσια ειδικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με βάση τις ανάγκες της περιοχής.
– Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο, μόνιμο, ειδικό επιστημονικό προσωπικό έτσι ώστε στο πλαίσιο των δημόσιων ειδικών και γενικών σχολείων, να λαμβάνουν χώρα όλες οι αναγκαίες και απαραίτητες θεραπείες για τα Άτομα με Αναπηρία (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, φυσικοθεραπείες κλπ), να μην ταλαιπωρούνται και να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, παιδιά και οικογένειες, στα διάφορα απογευματινά ιδιωτικά κέντρα.
– Να στελεχωθούν άμεσα όλα τα δημόσια ειδικά και γενικά σχολεία, καθώς και οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, παιδοψυχιάτρους, για την ολόπλευρη στήριξη των παιδιών με αναπηρία, αλλά και όλων των παιδιών και των οικογενειών τους. Για να μπορούν να εντοπίζονται διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά ή εμφανίζονται στο οικογενειακό περιβάλλον.
– Άμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Κέντρο Αποκατάστασης τους Πανεπιστημιακού στο Ρίο για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και τα 25 εγκατεστημένα κρεβάτια στην προοπτική επέκτασής τους με βάση τις ανάγκες.
– Εδώ και τώρα να δοθούν όλες οι αναγκαίες πιστώσεις για να γίνουν όλες εκείνες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για ανανέωση εξοπλισμού και όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη το πρώην ΚΑΦΚΑ στην Αμφιλοχία, λόγω των τεράστιων αναγκών που έχουμε σαν χώρα και η περιοχή σε δημόσια κρεβάτια αποκατάστασης.
– Να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό το ΚΕΦΙΑΠ Αγρινίου και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι για να μπορέσει να παρέχει υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες στον τομέα της πρωτοβάθμιας παρέμβασης και αποκατάστασης.
– Να δημιουργηθούν δημόσιες δομές ανοιχτής ή κλειστής, μόνιμης ή προσωρινής φιλοξενίας και περίθαλψης όλων των βαριά αναπήρων που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν, ώστε να σταματήσει η αγωνία των γονιών για το μέλλον των παιδιών τους, όταν οι ίδιοι δε θα μπορούν να τα στηρίζουν.
– Να δοθεί γενναία χρηματοδότηση για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό όλων των ιδρυμάτων χρονίων παθήσεων στην περιοχή και να πραγματοποιηθούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.
– Να καλυφθεί πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό το κόστος των φαρμάκων, των ειδικών θεραπειών και των τεχνολογικών βοηθημάτων όλων των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.
– Να παρθούν μέτρα προστασίας των Ατόμων με Αναπηρία, από την ακρίβεια, με αυξήσεις των επιδομάτων, απαγόρευση διακοπής ρεύματος σε σπίτι αναπήρου και σε κάθε λαϊκό σπίτι, καθώς και των πλειστηριασμών πρώτης και δεύτερης κατοικίας.
Οι Βουλευτές
agrinionews.gr
ΕΡΩΤΗΣH
Θεσσαλονίκη, 23/01/2023
Του: Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
ΘΕΜΑ: «Η Πολωνία και η Ουαλία θα χρεώνουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες για τα έξοδα σιτίσεως, στεγάσεως κλπ. Η Ελλάς προτίθεται να το πράξει για όλους τους παρανόμως εισερχομένους από απανταχού της γης ή διαμένοντες ήδη «μετανάστες» ή «πρόσφυγες;»
Κύριε Υπουργέ,
Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε την 29η Νοεμβρίου την είδηση, ότι η Πολωνία σχεδιάζει να χρεώνει Ουκρανούς πρόσφυγες για σίτιση και στέγαση μετά από 4 μήνες παραμονής τους σε καταλύματα του κράτους. «Οι πολίτες της Ουκρανίας που μένουν στην Πολωνία σε συλλογικά κέντρα φιλοξενίας θα συμμετέχουν στο κόστος στέγασης και σίτισης», ανέφερε η κυβέρνηση. Όσοι διαμένουν σε τέτοια καταλύματα που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση (ξενοδοχεία, κοιτώνες κλπ.) για πάνω από 120 ημέρες θα πρέπει να καλύψουν το 50% του ημερησίου κόστους (8,87 δολ.). Μετά δε από 180 ημέρες θα πρέπει να καλύψουν το 75% του κόστους. Η Πολωνία φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες αλλά σεβόμενη τον λαό, την ιστορία και την επιβίωσή της αρνήθηκε να δεχθεί επί σειρά ετών αφροασιάτες «μετανάστες» ή
«πρόσφυγες», αρνούμενη επιμόνως να μουσουλμανοποιηθεί και να παρουσιάζει η Βαρσοβία την εικόνα του κέντρου και συνοικιών των Αθηνών ή άλλων ευρωπαϊκών πόλεων με τα μεσανατολικά χαρακτηριστικά. Το ίδιο Πρακτορείο την 2α Δεκεμβρίου μετέδωσε ότι θα πληρώνουν πλέον οι πρόσφυγες από την Ουκρανία για τη φιλοξενία τους στην Ουαλία (γεύματα, πλύσιμο ρούχων κλπ.) μετά από 5 εβδομάδες προσαρμογής, αλλιώς δεν θα δικαιούνται υπηρεσίες. Θα πρέπει να διαθέτουν πίστωση ή καταθέσεις ή να βρουν δουλειά, εξήγησε η κυβέρνηση. Όποιος δε αρνείται δύο «λογικές» προτάσεις για διαμονή και ζητά καλύτερο θα χρεώνεται από 25 έως 37 λίρες. Η Ουαλία δέχτηκε
3.000 Ουκρανούς πρόσφυγες. Η χώρα μας επί σειρά ετών δέχεται ορδές παρανόμως εισερχομένων από τη μισή υφήλιο στους οποίους παρέχει επιδόματα, στέγαση, σίτιση, ΑΜΚΑ κλπ. για χρονικό διάστημα απείρως μεγαλύτερο από τους 4 μήνες παραμονής που θέτει η Πολωνία ή τις 5 εβδομάδες της Ουαλίας. Αντιλαμβάνεστε ότι τα στενά χρονικά περιθώρια των ανωτέρω χωρών λειτουργούν και ως αποτρεπτικά για επί πλέον επίδοξους πρόσφυγες ή μη και αντιθέτως η μη ύπαρξη τέτοιων χρονικών περιθωρίων λειτουργεί για τη χώρα μας ως «κράχτης» για τη συνεχή είσοδο ορδών αφροασιατών.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ο ερωτών Βουλευτής
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θ'ΕΜΑ : Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
ΣΧΕΤΙΚΆ : Η υπ' αριθμ. Πρωτ. 1888/24.01.2023 Ερώτηση
Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Χήτας, με θέμα: «Η Πολωνία και η Ουαλία θα χρεώνουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες για τα έξοδα σιτίσεως, στεγάσεως κλπ. Η Ελλάς προτίθεται να το πράξει για όλους τους παρανόμως εισερχομένους από απανταχού της γης ή διαμένοντες ήδη ‘μετανάστες' ή ‘πρόσφυγες;'», σας γνωρίζω τα εξής:
Με το έκτο μέρος του ν. 4939/2022 (Α ' 111) «Παροχή προσωρινής προστασίας επί μαζικής εισροής εκτοπισθέντων αλλοδαπών» κωδικοποιήθηκε το προεδρικό διάταγμα 80/2006 (Α' 82), με το οποίο ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 2001/55.
Το καθεστώτος προσωρινής προστασίας εκτοπισμένων ατόμων από την Ουκρανία ενεργοποιήθηκε με την υπ'αριθμ. 131035/04.03.2022 (ΑΔΑ: ΡΠ1146ΜΔΨΟ-ΩΙ4) υπουργική απόφαση, σε συνέχεια της σχετικής Εκτελεστικής Απόφασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαπιστώνει την ύπαρξη μαζικής εισροής εκτοπισθέντων από την Ουκρανία κατά την έννοια του άρθρου 5 της οδηγίας 2001/55/ΕΚ. Σημειώνεται ότι με την υπ'αριθμ. 81645/8.2.2023 (ΑΔΑ: 990046ΜΔΨΟ-Σ1Λ) απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, παρατείνεται η ισχύς της υπ' αρ. 131035/4.3.2022 υπουργικής απόφασης και της ήδη παρεχόμενης προσωρινής προστασίας όπως ορίζεται σε αυτή, για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών, με δυνατότητα αυτοδίκαιης παράτασης για χρονικό διάστημα επιπλέον έξι (6) μηνών.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 133 ν. 4939/2022, οι δικαιούχοι προσωρινής προστασίας δύνανται να υποβάλουν αίτημα ασύλου, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Συνεπώς, θα πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ πολιτών Ουκρανίας δικαιούχων προσωρινής προστασίας και πολιτών Ουκρανίας δικαιούχων προσφυγικού καθεστώτος.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα οριζόμενα στις διατάξεις της νομοθεσίας (ν. 4939/2022, άρθρα 119 επ.) και ειδικότερα στην παρ. 1 του άρθ. 124, στους δικαιούχους προσωρινής προστασίας και για όσο διάστημα τελούν στην κατάσταση αυτή, χορηγείται ατελώς άδεια διαμονής. Η άδεια διαμονής που χορηγείται σε άτομο που απολαμβάνει προσωρινή προστασία επέχει και θέση άδειας εργασίας, η οποία ισχύει για τον νομό όπου καθορίστηκε η διαμονή του καθ' όλη τη διάρκεια τους προσωρινής προστασίας. Η εν λόγω άδεια εργασίας παρέχει το δικαίωμα άσκησης μισθωτής ή ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και δικαίωμα συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα ενηλίκων, προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ή πρακτικής εξάσκησης. Τα ανωτέρω δικαιώματα ασκούνται εφόσον οι θέσεις δεν καλύπτονται από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από πολίτες των κρατών που δεσμεύονται από τη Συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, καθώς και από νομίμως διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Η ισχύουσα νομοθεσία για την αμοιβή, την πρόσβαση στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και τους όρους ή ειδικότερες προϋποθέσεις, όσον αφορά τη μισθωτή ή ανεξάρτητη δραστηριότητα, εφαρμόζεται και για τα άτομα που απολαμβάνουν προσωρινής προστασίας.
Περαιτέρω, στα άτομα που απολαμβάνουν προσωρινή προστασία παρέχεται διαμονή σε ειδικά κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν με μέριμνα και ευθύνη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (άρθ. 129, ν. 4939/2022). Στα φιλοξενούμενα άτομα παρέχεται η απαραίτητη ιατρική περίθαλψη που περιλαμβάνει την αναγκαία θεραπεία ασθενειών, την παροχή πρώτων βοηθειών και μία τουλάχιστον ιατρική εξέταση. Σε περίπτωση που οι ως άνω φιλοξενούμενοι στα κέντρα φιλοξενίας δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για τη συντήρησή τους, με μέριμνα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, παρέχεται σίτιση, ρουχισμός και κάθε άλλη δυνατή κοινωνική συνδρομή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όταν τα άτομα που απολαμβάνουν προσωρινή προστασία ασκούν μισθωτή ή ανεξάρτητη δραστηριότητα, λαμβάνεται υπόψη κατά τον καθορισμό του επιπέδου της ανωτέρω προβλεπόμενης βοήθειας η ικανότητά τους να συμβάλλουν τους ανάγκες τους (παρ. 5 του άρθ. 129 του ν. 4939/2022).
Τέλος, στους δικαιούχους προσωρινής προστασίας που δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας, παρέχεται δικαίωμα πρόσβασης σε δημόσια σχολεία, στα οποία λειτουργούν ή προβλέπεται να λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής ή φροντιστηριακά τμήματα σύμφωνα με το άρθ. 130 του ίδιου νόμου.
Οι πολίτες Ουκρανίας στους οποίους έχει χορηγηθεί καθεστώς προσωρινής προστασίας, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας (άρθ. 69 επ. του ν. 4939/2022).
Αξίζει να επισημανθεί ότι η Ουαλία δεν δεσμεύεται από τις ενωσιακές διατάξεις περί της υποδοχής, της διεθνούς προστασίας πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών και της προσωρινής προστασίας σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων αλλοδαπών.
Τέλος, αναφορικά με την αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης 16382/2020 της 3ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών, με την οποία χορηγήθηκε καθεστώς διεθνούς προστασίας στον κ. Javied Aslam σας γνωρίζω ότι συζητήθηκε ενώπιον του 10ου Τμήματος του Τριμελούς Ακυρωτικού Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών την 18.03.2022 και εκκρεμεί η έκδοση απόφασης.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ