Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  3:03: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023

Στο 3.6% μειώνεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με  με δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alpha.

Η πλειοψηφία εκτιμά πως το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη επηρέασε πολύ ή αρκετά αρνητικά την εικόνα της κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα στην παράσταση νίκης, ενώ η οργή, η απογοήτευση και η ανασφάλεια είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα στους πολίτες.

Δημοσκόπηση Alco: Η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόθεση ψήφου ανέρχεται ως εξής:

Νέα Δημοκρατία 28,4%,
ΣΥΡΙΖΑ 24,8%,
ΠΑΣΟΚ 9,3%,
ΚΚΕ 6%,
Ελληνική λύση 3,8%,
ΜεΡΑ 25 3,4%,
Έλληνες 3,4%,
Εθνική Δημιουργία 1,1%,
άλλο κόμμα 6%,
αναποφάσιστοι 13,8%.
Στην παράσταση νίκης ,στο ερώτημα δηλαδή ποιος θα επικρατήσει στις εκλογές 2023, το 44% απάντησε η ΝΔ, το 12% ο ΣΥΡΙΖΑ και το 38% απάντησε ΔΞ/ΔΑ.

Σε ποιον από τους Μητσοτάκη και Τσίπρα πρέπει να δοθεί 2η ευκαιρία:

Κανένας 36%
Κυριάκος Μητσοτάκης 33%
Αλέξης Τσίπρας 26%
Στο ερώτημα ποια από τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις ήταν καλύτερες, το 34% απάντησε πως ήταν κακές και οι δυο, το 35% θεωρεί καλύτερη εκείνη της ΝΔ, το 27% εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ και το 4% απάντησε ΔΞ/ΔΑ.

Οι ευθύνες για τα Τέμπη
Αν θεωρείτε ότι για το δυστύχημα των Τεμπών έχει ή όχι ευθύνη κάθε ένα από τα παρακάτω πρόσωπα ή φορείς:

ΟΣΕ: Ναι 95%, όχι 5%, 2% ΔΞ/ΔΑ
Σταθμάρχης Λάρισας: Ναι 91%, όχι 7%, 2% ΔΞ/ΔΑ
Κώστας Αχ. Καραμανλής: Ναι 90%, όχι 6%, 4% ΔΞ/ΔΑ
Όλες οι κυβερνήσεις: Ναι 87%, όχι 9%, 4% ΔΞ/ΔΑ
Η σημερινή κυβέρνηση: Ναι 86%, όχι 9%, 5% ΔΞ/ΔΑ
Hellenic Train: Ναι 77%, όχι 5%, 18% ΔΞ/ΔΑ

Πόσο έχει επηρεάσει τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης η τραγωδία των Τεμπών:

Πολύ αρνητικά 44%,
αρκετά 27%,
λίγο 12%,
καθόλου 13%,
ΔΞ/ΔΑ 4%

Θεωρούν ειλικρινή τη συγγνώμη του Μητσοτάκη για τα Τέμπη;
Για τη συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και αν οι ψηφοφόροι την θεωρούν ειλικρινή: το 52% απάντησε πως δεν τη θεωρεί ειλικρινή, έναντι του 36% που απάντησε πως τη θεωρεί ειλικρινή. Το 12% απάντησε ΔΞ/ΔΑ.

Όσο για το κυρίαρχο συναίσθημα που επικρατεί στους πολίτες:

  • Οργή 33%
  • Απογοήτευση 32%
  • Ανασφάλεια 20%
  • Ελπίδα 9%
  • Σιγουριά 2%
  • Άλλο 1%
  • ΔΞ/ΔΑ 3%

Πηγή: ethnos.gr

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ανέδειξε με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι η χώρα σε πολλά επίπεδα -και όχι μόνο στο θέμα των μεταφορών- δεν έχει κουλτούρα ασφαλείας.

Είναι προφανές το δυστύχημα αυτό έχει πάρα πολλά αίτια: από το ανθρώπινο λάθος μέχρι τη συνειδητή στρατηγική της χώρας (μετά τον Τρικούπη) να μην επενδύσει στους σιδηροδρόμους.

Όταν έναν άπειρο σταθμάρχη τον βάζεις, μόνο του στη βάρδια, να κάνει τέσσερα συνεχόμενα νυχτερινά σε έναν δύσκολο και κομβικό σιδηροδρομικό σταθμό, τότε το πρόβλημα δεν έχει κάνει απλώς και με μόνο με το γεγονός ότι οι παλιότεροι ήθελαν και είχαν τον τρόπο να πάρουν ρεπό στο τριήμερο. Είναι ζήτημα κουλτούρας ασφαλείας. Όταν αφήνεις τους Ρομά και άλλους ποινικούς να κλέβουν 350 χιλιόμετρα καλωδίων της ηλεκτροκίνησης και να ρημάζουν όλο το δίκτυο και δεν παίρνεις μέτρα, αυτό είναι ζήτημα κουλτούρας ασφαλείας.

Η κουλτούρα ασφαλείας έχει να κάνει με τη γενικότερη αντίληψη της κατάστασης σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή και με το κατά πόσο δίνεις προτεραιότητα στην ασφάλεια. Όταν ξέρεις ότι η τηλεδιοίκηση δεν λειτουργεί, όταν η υποδομή έχει προβλήματα, δεν μπορείς να μειώνεις συνεχώς το προσωπικό και να αφήνεις άπειρους σταθμάρχες μόνους τους στη βάρδια.

Η κουλτούρα ασφάλειας είναι κάτι που οι απλοί άνθρωποι ασυναίσθητα το εφαρμόζουμε σε απλά πράγματα της καθημερινότητάς μας. Για παράδειγμα όσους συναγερμούς και κλειδαριές ασφαλείας να βάλει κανείς στο σπίτι του, δεν αφήνει ποτέ εκτεθειμένα τα κοσμήματά του στο… τραπέζι της κουζίνας. Για ένα κρεοπωλείο ή για ένα εστιατόριο το ψυγείο του και η συντήρησή του είναι ζήτημα ασφαλείας, δεν θα ρισκάρει ποτέ κανείς να αμελήσει τη συντήρηση του και να πάθει μια μεγαλύτερη ζημιά. Εμείς πως μπορεί να έχουμε ένα σιδηροδρομικό δίκτυο, που δεν ξέρουμε αν λειτουργούν τα φωτόσημα…;

Οι βαθύτερες ευθύνες για το δυστύχημα είναι δεδομένο ότι βαραίνουν πρωτίστως αυτόν στον οποίο σκάει η… στραβή, σκάει στη βάρδια του, δηλαδή την παρούσα κυβέρνηση, εκτός από τον σταθμάρχη… Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και διαχρονικές ευθύνες. Και δεν θα ανατρέξουμε φυσικά στον Τρικούπη ή στη Χούντα στη διάρκεια της οποίας είχαν καταγραφεί τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα πριν από τα Τέμπη, ούτε και στα συμφέροντα των ΚΤΕΛ και των παραχωρησιούχων των αυτοκινητοδρόμων.

Ας δούμε τα πράγματα τα τελευταία 15χρόνια περίπου και κυρίως από τη στιγμή που η COSCO «πάτησε πόδι» στο λιμάνι του Πειραιά. Οι Κινέζοι ήταν ο μοναδικός ενδιαφερόμενος για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους (τουλάχιστον για τη γραμμή Αθήνα – Ειδομένη), όταν η χώρα χρεοκόπησε το 2010 και ο πιο χρεωμένος φορέας του Δημοσίου ήταν ο ΟΣΕ. Αντί όμως τα τρένα τα καταλήξουν στους Κινέζους, κατέληξαν επί ΣΥΡΙΖΑ στους Ιταλούς με το ευτελές ποσό των 45 εκατ. ευρώ, απλώς και μόνο για να σταματήσει η κινεζική διείσδυση στην Ελλάδα. Και αποδείχθηκε εκ των υστέρων και όχι μόνο μέσα από το δυστύχημα ότι οι Ιταλοί δεν ήρθαν για να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ανεξάρτητα όμως από την ιδιωτικοποίηση και το πόσες εταιρείες κινούν τρένα πάνω στις ράγες, το ζήτημα είναι ότι την ευθύνη για την κυκλοφορία θα πρέπει να την έχει ένας και αυτός ο ένας είναι το Κράτος, που πρέπει να παίξει τον παρεμβατικό του ρόλο. Αλλά δυστυχώς και εδώ το Κράτος απέτυχε, γιατί δεν έχει κουλτούρα ασφαλείας.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

“Συμμερίζομαι απολύτως το ομόθυμο κοινωνικό αίτημα: να σαρωθεί επιτέλους ό,τι κρατάει την Ελλάδα πίσω” έγραψε χθες στο facebook o Κυριάκος Μητσοτάκης επανερχόμενος στο δυστύχημα των Τεμπών.

Και αυτό που κρατά την Ελλάδα πίσω, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, που σχολιάζουν την αδιαμφισβήτητη, αλλά όχι μοναδική, αιτία για το δυστύχημα, αυτή του ανθρωπίνου λάθους, είναι το “βαθύ” Κράτος, με τους συνδικαλιστές και τους αναξιολόγητους δημόσιους υπαλλήλους.

Όμως αυτό που κρατά την Ελλάδα πίσω είναι δεν είναι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι, που δεν θα υπάρξει ποτέ για αυτούς καμία αξιολόγηση με την οποία θα συμφωνήσουν. Αυτό που κρατά την Ελλάδα πίσω είναι το πολιτικό σύστημα που αντιμετωπίζει το Κράτος ως λάφυρο για να κάνει τα πάσης φύσεως ρουσφέτια του. Οι διοικήσεις που διορίζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις σε νομικά πρόσωπα και οργανισμούς Δημοσίου (όπως ο ΟΣΕ) δεν τοποθετήθηκαν με αξιοκρατικά κριτήρια, αντιθέτως τοποθετήθηκαν με στενά κομματικά κριτήρια. Πως λοιπόν θα έρθει τώρα το πολιτικό σύστημα ή ο Κ. Μητσοτάκης εν προκειμένω να αξιολογήσει τον τελευταίο δημόσιο υπάλληλο;

Η αντίληψη που έχει και η παρούσα Κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα αποτυπώθηκε ακόμη και στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις οικογένειες των θυμάτων, καθώς δίνεται το δικαίωμα διορισμού στο δημόσιο τομέα για ένα μέλος των οικογενειών των θανόντων, έως και β΄ βαθμού συγγένειας. Δηλαδή η ιδιότητα του συγγενή θύματος από μόνη της σε καθιστά ικανό να λάβεις την οποιαδήποτε, έστω και την πιο ευτελή θέση, στο δημόσιο;

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Η σημερινή επιτροπή μεταλλάσσεται σε επιτροπή αδιαφάνειας και συγκάλυψης των εγκλημάτων στα Τέμπη.

Όλα τα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μαζί και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν μια συγκάλυψη μέσω της διάχυσης των ευθυνών.

Κανείς δεν φταίει για τίποτα.

Για εμάς φταίνε όλοι. Έπρεπε να κληθούν όλοι οι υπουργοί, υφυπουργοί από το 2012, οι υπηρεσιακοί παράγοντες, η εταιρεία που είναι στο απυρόβλητο, μαζί με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Εμείς θα οδηγήσουμε στην δικαιοσύνη ακόμη και με τα βραχιολάκια του υπεύθυνους του εγκλήματος των Τεμπών.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Οργάνωση ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου, στα πλαίσια των πολιτικών διεργασιών για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, συγκαλεί Δημοτική Ολομέλεια την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 και ώρα 19:00 μμ στο ξενοδοχείο Imperial.

Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας θα υπάρξει πολιτική εισήγηση από τον εκπρόσωπο του κινήματος Σωτήρη Ζορμπαλά, μέλος της Κεντρικής Πολιτικλης Επιτροπής, ενώ θα συζητηθούν, οργανωτικά θέματα και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν εν όψει των εκλογών.

Στην ολομέλεια καλούνται να λάβουν μέρος όλα τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ του Δήμου Αγρινίου, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη νικηφόρα πορεία της παράταξης και στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της χώρας.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την τραγωδία των Τεμπών δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη στους «Πρωταγωνιστές».

Νέοι που ήταν στο τρένο και έζησαν τον εφιάλτη απευθύνουν τα ερωτήματά τους στον Πρωθυπουργό. Ρωτούν για την διαχρονική εγκατάλειψη του ελληνικού σιδηρόδρομου, τις ευθύνες της κυβέρνησης του και της παράταξης του και για το πώς ερμηνεύει τις διαμαρτυρίες στα προαύλια και τις πλατείες.

Ο Πρωθυπουργός ερωτάται επίσης για το πότε και με ποιες αλλαγές θα έχει επιτέλους η χώρα έναν σύγχρονο και ασφαλή σιδηρόδρομο.

Επίσης, οι «Πρωταγωνιστές» θα προβάλλουν αποσπάσματα από τη συζήτηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Σταύρο Θεοδωράκη στο φαράγγι του Βίκου την Καθαρά Δευτέρα, σαράντα ώρες πριν το τραγικό δυστύχημα.

Ο Πρωθυπουργός ανάμεσα στα άλλα απαντά αν οι συνεργάτες του τολμούν να διαφωνήσουν μαζί του και πότε πιστεύει ότι πρέπει να βγαίνουν σε σύνταξη οι πολιτικοί αρχηγοί.

«Πρωταγωνιστές», την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 22.50, στον Alpha.

Συντελεστές:
Δημοσιογραφική ομάδα: Μαριάννα Χιονά, Βασιλική Μπούρα, Γιώργος Ξεπαπαδάκος, Γιώργος Παπαϊωάννου
Επικεφαλής μοντάζ: Γιώργος Κατσουλιέρης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Πάνος Μανωλίτσης
Φωτογραφίες: Ολυμπία Κρασαγάκη
Οργάνωση παραγωγής: Ελεάννα Παπαδοκωστάκη
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Σταύρος Θεοδωράκης

agrinionews.gr

Άρχισε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου των 263 άρθρων του ΥΠΕΝ, στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις για την ανάληψη αρμοδιοτήτων σε θέματα υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αλλά και για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
 
Η συμμαχία Πράσινο & Μωβ δηλώνει αντίθετη σε βασικές προβλέψεις του Νομοσχεδίου αλλά κυρίως στη διαδικασία της νομοθέτησής του. Καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει το Νομοσχέδιο έστω και την τελευταία στιγμή. Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, σήμερα το απόγευμα στις 4.30 μμ, που καλούν οι συλλογικότητες που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
 
Πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο εξαιρετικά μεγάλου όγκου στο οποίο συμπυκνώθηκαν τρία νομοσχέδια μετά από προσχηματική, εξαιρετικά σύντομη δηλαδή διαβούλευση, και με άρθρα για τα οποία διαβούλευση δεν έγινε ποτέ.Μια τέτοια κακή νομοθετική διαδικασία, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου, σε κρίσιμα θέματα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, της ενεργειακής μετάβασης και της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη συμμαχία Πράσινο & Μωβ. Η συμμαχία δεσμεύεται ότι θα εξαντλήσει κάθε μέσο για την άμεση ακύρωση του νομοθετήματος, σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και την Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.
 
Σχετικά με τις επιμέρους ενότητες του Νομοσχεδίου η συμμαχία Πράσινο & Μωβ τοποθετείται ως ακολούθως.
 
  1. Η ανάθεση αρμοδιοτήτων σε θέματα υπηρεσιών ύδατος και υδατικής πολιτικής στη ΡΑΕ, και η αποδοχή της ως προαπαιτούμενο για ένταξη έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα πολύ ανησυχητικό βήμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του νερού. Μια αντισυνταγματική κατεύθυνση για ένα δημόσιο αγαθό που υπηρετείται σταθερά από την Κυβέρνηση, με προβλέψεις και μελέτες για παραχώρηση λειτουργιών ύδρευσης και αποχέτευσης μέσω σχημάτων ΣΔΙΤ. Αλλά και για ιδιωτικές μονάδες επεξεργασίας και καύσης στις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Εθνικού Σχεδιασμού Απορριμμάτων
Η δε μεγάλη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και οι υπερεξουσίες μιας ρυθμιστικής αρχής, η οποία δεν έχει ακόμη αποδείξει την αποτελεσματικότητά της σε θέματα ενέργειας για τη ρύθμιση της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών, αλλά και αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα σε θέματα του προσωπικού της, κρίνεται επίσης ως επικίνδυνη από τη συμμαχία Πράσινο & Μωβ
 
  1. Ιδιαίτερα προβληματική χαρακτηρίζεται επίσης από τη συμμαχία Πράσινο & Μωβ η δεύτερη ενότητα του νομοσχεδίου σχετικά με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, και ιδιαίτερα για τα θέματα των ενεργειακών κοινοτήτων. Η δημιουργία δύο κατηγοριών ενεργειακών κοινοτήτων, «Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας» και «Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών», προσθέτει περισσότερη σύγχυσηστο καθεστώς των αληθινών συμμετοχικών ενεργειακών κοινοτήτων, που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και να στηρίξουν τους ενεργούς πολίτες και τους φορείς –μετόχους τους. Επιπλέον το Νομοσχέδιο προβλέπει νέους περιοριστικούς όρους συμμετοχής, εμπόδια και αντικίνητρα για τις ενεργειακές κοινότητες πολιτών και την αυτοκατανάλωση, χωρίς ταυτόχρονα να δίνει λύσεις στις χρόνιες δυσκολίες σύνδεσής τους με το ηλεκτρικό δίκτυο.
 
Με βάση όλα τα παραπάνω, εκτίμησή μας είναι ότι το Νομοσχέδιο αποκλίνει περισσότερο του βασικού στόχου της ενεργειακής μετάβασης που προτείνουμε, με βάση την εμπειρία των ευρωπαϊκών χωρών: την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας, με πάνω από 50% των ΑΠΕ να ανήκει σε ενεργειακές κοινότητες, αυτοπαραγωγή, μικρές/μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις.
 
  1. Κρίσιμα επίσης ζητήματα για τη συμμαχία Πράσινο & Μωβ οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο στο τρίτο μέρος του σχετικά με τις περιοχές και τους φορείς διαχείρισης του Δικτύου Natura 2000: Το Νομοσχέδιο παρεμβαίνει μάλιστα ανατρέποντας και απορρυθμίζοντας τη διαδικασία εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ που βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης –δημόσιας διαβούλευσης, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση μάλιστα στη χώρα μας (και σχετικές καταδίκες από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια): 
  • Προβλέπει τη δυνατότητα διατήρησης υφιστάμενων (ακόμη και μη νόμιμων) δραστηριοτήτων, αλλά και υλοποίησης αδειοδοτημένων, ανεξάρτητα από τις προβλέψεις των υπό εξέλιξη ΕΠΜ για την ουσιαστική προστασία της περιοχής 
  • Σχετικά με τις χρήσεις στις σχεδιαζόμενες ζώνες προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000, οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις δημιουργούν σύγχυση και καταργούν τις κατευθυντήριες γραμμές για την ολοκλήρωση των μελετών, ή ακόμη και ανατρέπουν ολοκληρωμένες από αυτές, επιτρέποντας εν τέλει «τα πάντα παντού». Προβλέπεται δε να δημιουργηθούν καθυστερήσεις και στη διαδικασία έκδοσης των ΠΔ Προστασίας των περιοχών.
  • Καθιερώνει τη «διόρθωση –διεύρυνση» των ορίων οικισμών με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και όχι με Προεδρικό Διάταγμα, όπως επιτάσσει η νομολογία του ΣτΕ, καθώς και την εξαίρεση οικισμών από το αντικείμενο της ΕΠΜ και των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις προστατευόμενες περιοχές,
  • Καταργεί τη μοριοδότηση των ήδη εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, ανατρέποντας τη δυνατότητα συνέχισης της εργασίας και αξιοποίησης της εμπειρίας τους στο νέο πλαίσιο του Κεντρικού Φορέα Διαχείρισης (ΟΦΥΠΕΚΑ).
 
Πέραν αυτών, στο τελευταίο μέρος του Νομοσχεδίου υπάρχουν ρυθμίσεις που αποδυναμώνουν τις Πολεοδομίες και την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, αλλά και αντισυνταγματικές προβλέψεις σχετικά με:
  • την εκχέρσωση δασικών εκτάσεων και την παραχώρησή τους για χρήσεις αναψυχής και τουριστικών εγκαταστάσεων σε δάση και
  • τη «νομιμοποίηση» παράνομων δρόμων ή τη φωτογραφική πρόβλεψη για διάνοιξη νέων μέσωΕιδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό του οδικού δικτύου, ώστε να καταστούν οικοδομήσιμες εκτάσεις ιδιωτών που θα υλοποιήσουν στρατηγικές επενδύσεις.
Το Πράσινο & Μωβ είναι μια Συμμαχία των κομμάτων: Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας, Κύκλος -οικοφεμινιστικό qυίνημα
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής στο Μεσολόγγι  ξεσηκώνονται και ζητούν το αυτονόητο: Να στηριχθεί η σχολή τους και να αναγνωριστούν  τα επαγγελματικά δικαιώματά τους.

Ήρθε η ώρα οι τοπικές κοινωνίες να σταθούμε δίπλα στους φοιτητές των τμημάτων  της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αιτωλοακαρνανία και στα δίκαια αιτήματά τους.  Οι Δήμοι Μεσολογγίου και Αγρινίου, οι  θεσμικοί και κοινωνικοί φορείς της περιοχής μας, όλοι οι πολίτες πρέπει να πρωτοστατήσουμε για τη στήριξη και εδραίωση της Σχολής:

  • Με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους ως ΠΕ Γεωπόνων και την αναγνώριση του πτυχίου ως 5ετούς φοίτησης για όλα τα τμήματα.
  • Με τη διασύνδεση του προγράμματος σπουδών με την τοπική κοινωνία και την παραγωγική δραστηριότητα.
  • Με ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.
  • Με την ενίσχυση σε υποδομές και προσωπικό.
  • Με δράσεις εξωστρέφειας και προβολής του εκπαιδευτικού έργου.
  • Με δημιουργία σύγχρονων δομών για την υποδοχή των φοιτητών και την ενσωμάτωση τους στις τοπικές κοινωνίες.
  • Με αντιμετώπιση των ζητημάτων στέγασης, σίτισης και μεταφοράς.

Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει τη τύχη να διαθέτει μοναδικό φυσικό  περιβάλλον και ιδιαίτερα αναπτυγμένο  πρωτογενή τομέα. Η Γεωπονική Σχολή μπορεί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις να  στηριχθεί, να αναπτυχθεί και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για όλη την περιοχή.

Να μη χαθεί  ακόμη μια ευκαιρία για τον τόπο μας.

Όλοι δίπλα στους φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής Αιτωλοακαρνανίας!

Γρηγόρης Θεοδωράκης
Υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας,
συνεργάτης προέδρου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην Γ.Γ. Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης
 
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΑΣΟΚ

Άρθρο της υποψήφιας βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Χριστίνας Σταρακά, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΚΑΡΦΙ

Η επόμενη μέρα στη χώρα προϋποθέτει μία κυβέρνηση που λέει αυτά που εννοεί και εννοεί αυτά που λέει. Πώς; Δίνοντας πρώτη το παράδειγμα σε όλα. Μιλάει για αξιοκρατία και αξιολόγηση στο δημόσιο; Τα κάνει πράξη πρώτα η ίδια πιάνοντας το νήμα του OpenGov από εκεί που κόπηκε το 2011 και στελεχώνοντας  κάθε θέση ευθύνης, σε κάθε υπουργείο, σε κάθε οργανισμό, με  αξιοκρατία. Μιλάει για επιτελικό κράτος; Κάνει πράξη το επιτελικό κράτος αποκεντρώνοντας εξουσία, αρμοδιότητες και πόρους από το πρωθυπουργικό και τα υπουργικά γραφεία προς την κοινωνία. Μιλάει για θεσμικότητα, λειτουργία της δημοκρατίας και έλεγχο κάθε εξουσίας; Ξεκινάει από την δική της εξουσία, δίνει προτεραιότητα στην Διαύγεια και την ηλεκτρονική διαβούλευση, σέβεται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, νομοθετεί σωστά, αφήνει τις ανεξάρτητες αρχές να κάνουν την δουλειά τους.

Αυτή θα είναι μία κυβέρνηση που θα δείχνει ότι έχει την θέληση και θα αποδεικνύει ότι έχει την βούληση να οικοδομήσει μία ισχυρή δημοκρατία με ένα κράτος – εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος, όπως υπογραμμίζει συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης, και όχι ένα πελατειακό κράτος, εργαλείο ρουσφετιού και αναξιοκρατίας, που διοικείται είτε από «κολλητούς» είτε από «ανιψιούς».

Η επόμενη μέρα στη χώρα προϋποθέτει μία κυβέρνηση που θεμελιώδης λόγος ύπαρξής της είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων. Δεν πάμε πουθενά σε μία χώρα 10 εκατομμυρίων όπου τα 3 εκατομμύρια βρίσκονται σε ή κινδυνεύουν με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Μία χώρα με πάνω από 1 εκατομμύριο κόκκινα δάνεια, πάνω από 4 εκατομμύρια να χρωστάνε στην εφορία και με ένα φορολογικό σύστημα που αφήνει ανεξέλεγκτη την φοροδιαφυγή, χαϊδεύει τον πλούτο και τσακίζει την μισθωτή εργασία. Δεν πάμε πουθενά με μία Ελλάδα που έχει όλες τις λάθος πρωτιές στην Ευρώπη: πρώτη στα έξοδα κατοικίας και ενοίκια για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, πρώτη στο πιο αργό και ακριβό internet, πρώτη στην καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης. Μία χώρα όπου οι ελληνικές οικογένειες δίνουμε 3 δισ. ευρώ τον χρόνο για την…δωρεάν δημόσια παιδεία και πληρώνουμε τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία στην Ευρώπη.

Έχουμε πετύχει πάρα πολλά μεταπολιτευτικά, αλλά αν δεν ξεριζώσουμε τις ανισότητες υπονομεύουμε όσα καταφέραμε, υποσκάπτουμε την ίδια την Δημοκρατία μας.

Η επόμενη μέρα στη χώρα προϋποθέτει μία κυβέρνηση που πορεύεται με ενσυναίσθηση, όχι με βάση επικοινωνιακά εγχειρίδια. Δεν προκαλεί, ανακαλύπτοντας την «συγνώμη» μόνο όταν έχει πολιτικό πρόβλημα. Μία κυβέρνηση που αναλαμβάνει τις ευθύνες της, δεν κρύβεται πίσω από το τι έκαναν ή δεν έκαναν οι προκάτοχοί της, δεν προσπαθεί να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο, σέβεται εμάς τους πολίτες και την νοημοσύνη μας γιατί καταλαβαίνει ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να την σεβαστούμε και εμείς. Αυτή θα είναι μία κυβέρνηση που θα μπορεί να κοιτάει κάθε πολίτη, και ιδίως τη νέα γενιά στα μάτια, και να πείθει ότι πραγματικά νοιάζεται και προσπαθεί για την υγεία τους την παιδεία τους, την ασφάλειά τους, τις προοπτικές τους, το μέλλον τους.

Η επόμενη ηγεσία της χώρας πρέπει να έχει σφραγίδα ειλικρίνειας, κοινωνικής ευαισθησίας και ενσυναίσθησης. Ο πήχης είναι ψηλά. Και δεν θα μπορέσουμε να τον υπερβούμε, αν η επόμενη κυβέρνηση δεν έχει την σφραγίδα της ανανέωσης, της σοβαρότητας και της εμπειρίας του ΠΑΣΟΚ.

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περιοδείες θα πραγματοποιήσουν οι υποψήφιοι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και χωριά. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΜΑΡΤΗ

10:00 πμ, ο Μάκης Αραβανής, παθολόγος, πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών του νομού, υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, και η Σοφία Καζαρίδη-Πατούλα, γραμματέας του Συνδικάτου Ιματισμού Αιτωλοακαρνανίας, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσουν στην επιχείρηση «AGRINO», στο Αγρίνιο.

11:30 πμ, ο Μάκης Αραβανής, υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, και η Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Δημοτική Σύμβουλος Αμφιλοχίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσουν στο Κέντρο Υγείας και στην συνέχεια στο ΚΕΦΙΑΠ, στην Αμφιλοχία.

1:00 μμ, η Σοφία Καζαρίδη-Πατούλα, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στην επιχείρηση «ΖΑΦΕΙΡΗΣ Σ ΑΕ», στο Παναιτώλιο.

7:00 μμ, ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας και υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Τριχωνίδας, στο καφενείο «Κωνσταντίνου Ψιλού», στο Καινούργιο.

ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΡΤΗ

4:00 μμ, ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, θα περιοδεύσει στην επιχείρηση «ΣΕΦΑΡ Σ.Π.Ε.», στο Αγρίνιο.

6:00 μμ, ο Νίκος Παπαναστάσης, θα περιοδεύσει στα χωριά Μάστρο, Γουριά, Πεντάλοφος.

7:00 μμ, η Σούλα Μπούρα, πρόεδρος του Συνδικάτου Ιματισμού Αιτωλοακαρνανίας, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει σε καφετέριες στο κέντρο της πόλης του Αγρινίου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΡΤΗ

8:00 πμ, η Αθηνά Κουτρούμπα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Ιδιωτική Εκπαίδευση του νομού, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου και στο 5ο Γενικό Λύκειο.

10:00 πμ, ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, θα μιλήσει σε σύσκεψη με συνταξιούχους των Κομματικών Οργανώσεων Αγρινίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΑ. Θα χαιρετίσει ο Βασίλης Νικάκης, πρώην διεθνής διαιτητής, γραμματέας Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αγρινίου και υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

5:30 μμ, ο Νίκος Παπαναστάσης και η Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, υποψήφιοι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα συναντηθούν με αθλητικά σωματεία της περιοχής της Αμφιλοχίας και στις 7:00 μμ, θα συναντηθούν με το πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Λουτρού Αμφιλοχίας.

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΡΤΗ

6:45 πμ, ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, θα περιοδεύσει στο εργοτάξιο κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου στις Φυτείες. Μαζί του θα περιοδεύσει ο Δημήτρης Κομπλίτσης, υποψήφιος Δήμαρχος Ξηρομέρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΤΓ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

8:00 πμ, η Αθηνά Κουτρούμπα, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο 1ο ΕΠΑΛ Αγρινίου και στο 4ο Γενικό Λύκειο.

8:30 πμ,  ο Νίκος Παπαναστάσης, θα περιοδεύσει στο χωριό Φυτείες.

10:30 πμ, ο Νίκος Παπαναστάσης και ο Μάκης Αραβανής, υποψήφιοι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ θα περιοδεύσουν στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ