Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  10:34: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022

Σε εκλογική ετοιμότητα έθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία, καθώς εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπό την πίεση της υπόθεσης των υποκλοπών αλλά και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, εξετάζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου προκειμένου να προσφύγει σε εκλογές πριν καταθέσει τον επόμενο προϋπολογισμό.

Ξεκινώντας την εισήγησή του αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει. Είπε χαρακτηριστικά:

«Η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, για αυτό και το κόμμα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα. Το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δεν είναι δεδομένο. Το μόνο δεδομένο είναι ότι θα είναι μια μάχη σκληρή, την οποία έχουμε κάθε δυνατότητα να κερδίσουμε».

Ακολούθως, εξαπέλυσε σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό καταλογίζοντάς του πρόθεση για την υπόθεση των υποκλοπών: «Η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο κος Μητσοτάκης είναι πλέον βαθιά τραυματισμένος από την υπόθεση των υποκλοπών. Η υπόθεση έχει βάθος και δε θα σβήσει, ούτε θα ξεχαστεί. Γιατί δε πρόκειται για κάποια τυχαία περιστατικά, αλλά για ένα μοντέλο διακυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε κάποιο λάθος ή κάποια αστοχία. Έτσι κυβερνούσε. Το σύστημα Μητσοτάκη άκουγε όσους ήθελε, όποιους ήθελε και όποτε ήθελε. Όχι μόνο από όταν ανέλαβε την εξουσία. Και είναι τόσο μεγάλο το εύρος των υποκλοπών, ιδιαίτερα με τα σύγχρονα και παράνομα λογισμικά παρακολούθησης, που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει και συνέχεια».

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι «η δε άρνηση ακύρωσης της τροπολογίας που αφορά τη παράλυση της ΑΔΑΕ, η άρνηση να δοθούν όλοι οι τηλεφωνικοί αριθμοί βουλευτών και ευρωβουλευτών προκειμένου να ελεγχθεί η πιθανότητα συμβατικής τους παρακολούθησής, αλλά και η επίκληση του απορρήτου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να μείνουν όλα στο σκοτάδι, αποτελούν την απόλυτη απόδειξη της ενοχής του κ. Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση αυτή αποτελεί βαρύ τραύμα στη λειτουργία του πολιτεύματος και προεξοφλεί ότι ο κ. Μητσοτάκης ως βασικός υπεύθυνος και ηθικός αυτουργός αυτής της εκτροπής, είναι πλέον απερχόμενος πρωθυπουργός».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας:

«Αναρωτιέμαι πως θα μπορέσει το επόμενο διάστημα να σταθεί σε μια Ευρώπη όπου δεν υπάρχουν λίστες χρηματοδότησης ΜΜΕ, με αποτέλεσμα δεκάδες έγκυρα Διεθνή Μέσα να έχουν ήδη ξεγυμνώσει τη καθεστωτική και αντιδημοκρατική του συμπεριφορά. Ας μη ξεχνάμε βέβαια ότι όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ταυτόχρονα η κοινωνία βιώνει μια πρωτοφανή καταιγίδα ακρίβειας. Ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος και με διαφορά σε όλη την Ευρώπη. Και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις επιλογές της κυβέρνησης να αφήσει ανέπαφο το καρτέλ της ενέργειας και των καυσίμων. Στην επιλογή της, δηλαδή, να λεηλατεί τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς, αφήνοντας στα ύψη έμμεσους φόρους, τον ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, προκειμένου να χρηματοδοτεί επιδοτήσεις που κρατούν ανέπαφα τα υπερκέρδη και τα ουρανοκατέβατα κέρδη των καρτέλ».

Ακολούθως εκτίμησε:

«Αυτό, όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανόν η κυβέρνηση στην αδυναμία της να διαχειριστεί τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των επιλογών της, να επισπεύσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και να προσφύγει σε εκλογές πριν βρεθεί στη δύσκολη θέση να καταθέσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια κυβερνητική θητεία είναι κάτι πρωτοφανές για τα πολιτικά μας πράγματα και αποτελεί επίσης κραυγαλέα απόδειξη απαξίας των θεσμών και της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος από τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Αποτελεί, όμως, ταυτόχρονα και παραδοχή ήττας. Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει επιλέξει να σκάψει το λάκκο όπου όπου στο τέλος θα πέσει μέσα ο ίδιος».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι στο προσεχές διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα κινηθεί με γνώμονα το κομματικό όφελος, αλλά με γνώμονα τις αρχές του και προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες με αφορμή τη ΔΕΘ, θα καταθέσει «τόσο ένα σχέδιο θαρραλέων, αλλά ρεαλιστικών μέτρων για τη προστασία της κοινωνίας, όσο όμως και ένα σχέδιο θεσμικής ανασύνταξης της Δημοκρατίας μας, προκειμένου στο μέλλον να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα που θα προστατεύουν τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος».

Κλείνοντας διαβεβαίωσε ότι «η στρατηγική μας, που βασίζεται στις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου μας, για την πολιτική αλλαγή και τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ότι αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για την κοινωνία και τη δημοκρατία. Και θα επιβεβαιωθεί από τη νίκη μας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής, όποτε και αν αυτή λάβει χώρα».

reader.gr

Σε νέα εποχή περνάει η Ένωση Αγίου Δημητρίου, με το σωματείο να ανακοινώσει τη νέα σύνθεση του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Το απαρτίζουν οι παρακάτω:

ΔΣ ΑΠΣ ΑΓ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 6 9 2022

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, αναφορικά με τον αποκλεισμό πάνω από τριών χιλιάδων παιδιών από τα ΚΔΑΠ.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει στο στόχαστρο τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, τόσο πανελλαδικά, όσο και τοπικά. Πριν από δύο έτη, απέκλεισε ‘με το έτσι θέλω’ το 50% των αιτούντων παιδιών, οδηγώντας, τόσο τα ίδια, όσο και τις οικογένειές τους σε πλήρη απορρύθμιση και πλήρες αδιέξοδο».

«Οδηγεί σε απόγνωση γονείς που δουλεύουν κυλιόμενα ωράρια, γονείς που δουλεύουν κυριολεκτικά από το πρωί ως το βράδυ, ώστε να τα βγάλουν πέρα υπό τις παρούσες, εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», τόνισε ο κ. Μωραΐτης.  Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «φέτος μένουν εκτός προγράμματος χιλιάδες παιδιά, των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας!»

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι (η κυβέρνηση) «αφήνει ακάλυπτους τους εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ εκπαιδευτικούς», ενώ «απειλεί και την επιβίωση των ίδιων των ΚΔΑΠ, τα οποία θα δυσκολευτούν εξαιρετικά να λειτουργήσουν ομαλά και να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους».

«Φέρει ένα τετραπλό χτύπημα στην κοινωνική συνοχή», συνέχισε, κλείνοντας:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπόλογη στα παιδιά που αποκλείστηκαν, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Είναι υπόλογη στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Να δοθούν εδώ και τώρα τα vouchers που δικαιούνται τα 3.201 παιδιά που έμειναν εκτός ΚΔΑΠ στην Αιτωλοακαρνανία!»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης:

«Σοκ προκαλεί ο αριθμός των παιδιών στην Αιτωλοακαρνανία που έμεινε εκτός ΚΔΑΠ, παρ’ όλο που ο φάκελός τους ήταν πλήρης. 3.201 παιδιά του τόπου μας μένουν εκτός, ενώ ο συνολικός αριθμός σε όλη την επικράτεια ξεπερνά τις 84.000!

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει στο στόχαστρο τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, τόσο πανελλαδικά, όσο και τοπικά. Πριν από δύο έτη, απέκλεισε ‘με το έτσι θέλω’ το 50% των αιτούντων παιδιών, οδηγώντας, τόσο τα ίδια, όσο και τις οικογένειές τους σε πλήρη απορρύθμιση και πλήρες αδιέξοδο.

Αντί να ενισχύει τις κοινωνικές δομές στήριξης της οικογένειας και των εργαζόμενων γονέων, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία με τα κύματα ακρίβειας να σαρώνουν το ένα μετά το άλλο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση επιδίδεται σε ολοένα και πιο επιλεκτική κατανομή των πόρων.

Οδηγεί σε απόγνωση γονείς που δουλεύουν κυλιόμενα ωράρια, γονείς που δουλεύουν κυριολεκτικά από το πρωί ως το βράδυ, ώστε να τα βγάλουν πέρα υπό τις παρούσες, εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Φέτος μένουν εκτός προγράμματος χιλιάδες παιδιά, των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας!

Αφήνει ακάλυπτους τους εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ εκπαιδευτικούς, ενώ παράλληλα απειλεί και την επιβίωση των ίδιων των ΚΔΑΠ, τα οποία θα δυσκολευτούν εξαιρετικά να λειτουργήσουν ομαλά και να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους.

Ενώ, λοιπόν, φέρει ένα τετραπλό χτύπημα στην κοινωνική συνοχή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την κοροϊδία εις βάρος των πολιτών.

Πλέον δεν υπάρχει ούτε το παραμικρό περιθώριο. Η κοινωνία στενάζει, έχοντας ήδη ξεπεράσει τα όριά της.  Δεν υπάρχει απολύτως καμία ανοχή σε τέτοιες πρακτικές αποκλεισμού και επιλεκτικής ευαισθησίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπόλογη στα παιδιά που αποκλείστηκαν, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Είναι υπόλογη στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Να δοθούν εδώ και τώρα τα vouchers που δικαιούνται τα παιδιά που έμειναν εκτός ΚΔΑΠ στην Αιτωλοακαρνανία!»

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Κάτι παραπάνω από οριακή είναι η κατάσταση στην κτηνοτροφία, με κοπάδια παραγωγικών ζώων στην Αιτωλοακαρνανία να οδηγούνται αθρόα στην σφαγή», επισημαίνει σε δήλωσή του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Βαρεμένος.

Σημειώνει πως «η αύξηση της τιμής του πετρελαίου μαζί με ένα ανεξέλεγκτο ράλλυ στα κτηνιατρικά είδη, έφεραν την κατάσταση σε απελπιστικά επίπεδα».

Η δήλωση:

Κτηνοτροφία SOS: Η σφαγή των αμνών

«Κάτι παραπάνω από οριακή είναι η κατάσταση στην κτηνοτροφία, με κοπάδια παραγωγικών ζώων στην Αιτωλοακαρνανία να οδηγούνται αθρόα στην σφαγή.

Εργαζόμενος σε σφαγεία μου κατέθεσε το συγκλονιστικό γεγονός ότι βρέθηκαν να σφάζουν κοπάδι με ζώα που είχαν μέσα τους έμβρυα. Οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν εκτοξευθεί στην στρατόσφαιρα, με το καλαμπόκι να έχει φθάσει από 9 ευρώ το τσουβάλι στα 19, ενώ στο χωράφι το τριφύλλι από 12 λεπτά το κιλό έφθασε τα 27 και το λίπασμα από 18 ευρώ το τσουβάλι στα 46 ευρώ.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου μαζί με ένα ανεξέλεγκτο ράλλυ στα κτηνιατρικά είδη, έφεραν την κατάσταση σε απελπιστικά επίπεδα.

Την ίδια ώρα, ο Ισπανός αγρότης/κτηνοτρόφος παίρνει ενίσχυση για το πετρέλαιο 1,24 ευρώ το λίτρο, για τα πρόβατα 12 ευρώ το κεφάλι και για τα μοσχάρια 138 ευρώ το κεφάλι. Παράγοντες του κτηνοτροφικού συνδικαλισμού εκτιμούν ότι η μείωση του ζωικού κεφαλαίου θα κυμανθεί εφέτος στο 15%.

Σε ορισμένα μέρη το ποσοστό είναι μεγαλύτερο και οδηγεί χωριά σε περαιτέρω ερημοποίηση, με δεδομένο ότι οι επενδύσεις στην ενέργεια δεν οδηγούν σε απασχόληση. Εμβληματικά και ιστορικά μέρη κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν χωρίς κατοίκους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μιλώντας στο «Ελλάδα24» και στη Λία Λάππα, ο πρώην επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας εξαπέλυσε επίθεση στους πρώην συντρόφους του, καταγγέλλοντας ότι και εκείνον τον παρακολουθούσαν όταν ήταν υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτά που είπε ο κύριος Ρουμπάτης για τον κύριο Σαγιά και Πιτσιόρλα είναι μόνο η ορατή κορυφή του παγόβουνου και δεν μπορούσε να μην τα πει, γιατί είχαν βγει στη δημοσιότητα σε προηγούμενη φάση. Δεν είπε όμως όλη την αλήθεια ο κύριος Ρουμπάτης, καθώς έχουμε άλμα παρακολουθήσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας από την ΕΥΠ στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ περίπου 50.000, 11.000 κάθε χρόνο. Ποιοι είναι αυτοί, κύριε Ρουμπάτη, οι 11.000; Όλοι αυτοί είναι υπόκοσμος και παρακολουθούνταν για εγκλήματα μεγάλα για το δημόσιο συμφέρον; Εδώ μιλάμε για παρακολουθήσεις χιλιάδων πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων και δημόσιου ενδιαφέροντος, αυτό έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέπτυξε τη στρατηγική των παρακολουθήσεων στο έπακρο και μιλάω για τις επίσημες παρακολουθήσεις και όχι και για τις ανεπίσημες» αναφέρει.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης συνέχισε στον ίδιο τόνο αναφερόμενος στην ΕΥΠ, αλλά και στο τμήμα της Γενικής Ασφάλειας.

«Δεν είπε την αλήθεια ο Ρουμπάτης, δεν είπε την αλήθεια και ο Τσίπρας, εμένα με παρακολουθούσε συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ από δύο Υπηρεσίες, μία από την ΕΥΠ και μία από το περίφημο Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Γενικής Ασφάλειας, το οποίο ελέγχει όλες τις κοινωνικές και κινηματικές δραστηριότητες οι οποίες υποτίθεται βλέπουν το κράτος και τη Δημοκρατία. Αυτό το τμήμα το ίδρυσε ο Σημίτης και το αναβάθμισε με προσωπικό και εξοπλισμό ο Τσίπρας, νομοθετικά. Αυτό το τμήμα με παρακολουθούσε εμένα συστηματικά, με κατέγραφε, με βιντεοσκοπούσε και με μαγνητοσκοπούσε σφόδρα, γιατί θεωρούσε ότι από τη δραστηριότητά μου την κινηματική βλάπτω το δημόσιο συμφέρον και τη δημοκρατία, γιατί εμείς παλεύαμε να αποτρέψουμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας φτωχών ανθρώπων και μ’ αυτές τις παρακολουθήσεις στοιχειοθέτησαν πλήθος κατηγοριών σε βάρος μου και έχω στις πλάτες μου πέντε δίκες από το 2017, δίκες οι οποίες έχουν τον μισό Ποινικό Κώδικα ως κατηγορίες. Αυτές οι δίκες και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί Νέας Δημοκρατίας συνεχώς αναβάλλονται, γιατί έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος» είπε.

Στην ερώτησή μας για το αν τον παρακολουθούσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν υπουργός Ενέργειας, ο ίδιος απάντησε καταφατικά, αναφέροντας τα εξής: «Με παρακολουθούσανε ειδικά για τη δραστηριότητά μου με τον αγωγό αερίου που υπέγραψα στην Αγία Πετρούπολη 16 Ιουνίου, ο οποίος θα περνούσε από τη χώρα μας, με ρωσικό φυσικό αέριο, ο μεγαλύτερος σχεδόν αγωγός στην Ευρώπη και θα υποκαθιστούσε τον Nord Stream 2, καθώς οι Ρώσοι δεν θέλανε να περάσει το φυσικό αέριο από τους Γερμανούς εξαιτίας του ότι δεν τους είχανε εμπιστοσύνη. Μόλις έφυγα εγώ από το Υπουργείο Ενέργειας λόγω του τρίτου μνημονίου, αυτή τη συμφωνία την πέταξαν στα σκουπίδια και εξαπάτησαν τους Ρώσους, ο κ. Τσίπρας βεβαίως και με τη συναίνεση του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου, αν είχε τηρηθεί η συμφωνία τώρα δεν θα έχει γίνει ούτε λεπτό του ευρώ αύξηση του ρεύματος. Το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε ο Τσίπρας ήταν ενεργειακό μνημόνιο στην ουσία περιείχε: απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, Χρηματιστήριο Ενέργειας, ιδιωτικοποιήσεις όλων των στρατηγικών εταιρειών ενέργειας, απολιγνιτοποίηση, όλα αυτά ήτανε πακέτο μέσα στο τρίτο μνημόνιο».

iefimerida.gr

Νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε πριν από λίγο από το Σαράγεβο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες που ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα. Με άλλα λόγια όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο Ερντογάν βάζει στο στόχαστρο την χώρα μας με απειλές που ξεπερνούν κάθε όριο!

«Έχουν νησιά, έχουν βάσεις σε αυτά τα νησιά και αν συνεχίσουν τις παράνομες απειλές τους από εκεί, θα τελειώσει η υπομονή μας», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Και συνέχισε στο ίδιο μοτίβο: «Αυτό που σας λέω δεν είναι φαντασίωση. Όταν λέμε ότι μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά, όταν έρθει η ώρα, θα το πράξουμε όπως έχω πει».

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εφαρμογή για τα κινητά έβγαλε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και πλέον γίνεται το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που έχει app για τα κινητά. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να έχει το ΠΑΣΟΚ με ένα κλικ σε εφαρμογή στο κινητό του.

Με αφορμή την επέτειο της 3η Σεπτέμβρη, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι το πρώτο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα – και από τα πρώτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο – με εφαρμογή στο κινητό.

Γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της δέσμευσης του Νίκου Ανδρουλάκη πως θα γίνει σύγχρονο ψηφιακό κόμμα. Είχε προηγηθεί και λειτουργεί η ψηφιακή πλατφόρμα Ψηφιακή Κοινωνία (digital society).

Mε αυτές τις ενέργειες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρωτοπορεί στην άμεση διασύνδεση με την κοινωνία και την έκφραση των αναγκών των πολιτών. Επενδύει και αξιοποιεί τη συμμετοχικότητα, τις νέες τεχνολογίες και κάθε μέσο, για την έκφραση των αναγκών των πολιτών.

Το νέο mobile app του ΠΑΣΟΚ (Pasok App), παρέχει μια σειρά από δυνατότητες με στόχο την άμεση ενημέρωση για όλες τις δραστηριότητες του Κινήματος, την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Tα πιο βασικά χαρακτηριστικά:

– Δυνατότητα άμεσης και εύκολης ψηφιακής εγγραφής

– Υποβολή προτάσεων και ιδεών για θέματα καθημερινότητας και για δράσεις του Κινήματος

– Άμεση ενημέρωση για το ρυθμό της επικαιρότητας, νέα, άρθρα, ανακοινώσεις του Κινήματος

– Ενημέρωση για την κοινοβουλευτική δραστηριότητα

– Άμεση σύνδεση με την πλατφόρμα της Ψηφιακής Κοινωνίας – Digital Society

– Εξατομικευμένες ειδοποιήσεις για κάθε πεδίο δράσης

– Πληροφορίες για την ιστορία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βιογραφικά στοιχεία των εκπροσώπων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Επιπλέον τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για εκδηλώσεις και δράσεις, να συμμετέχουν σε πλατφόρμες ανοικτής διαβούλευσης για θέματα που αφορούν τον τόπο τους ή όλη την επικράτεια και να έχουν ενεργό ρόλο σε τοπικές εκδηλώσεις και να επικοινωνούν τις προτάσεις τους.

Η εφαρμογή είναι αρχικά διαθέσιμη ως πρώτη έκδοση (πιλοτική λειτουργία) σε android ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμη και για κινητά με λειτουργικό apple ios.

Περισσότερα για την εφαρμογή σε android: https://digitalsociety.gr/mobile ή “Pasok App” στο Google Play.

sinidisi.gr

Εντείνονται οι ζυμώσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Οι ψίθυροι που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα έχουν μετατραπεί σε δημόσιες παρεμβάσεις από την πλευρά των βουλευτών, ενώ και υπουργοί που βρίσκονται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη προτάσσουν την ανάγκη σταθερότητας και δεν αποκλείουν μια νέα παρέμβαση στο εκλογικό σύστημα.

Προς το παρόν οι τοποθετήσεις από την πλευρά των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου είναι προσεκτικές, όμως, έχουν εξαλειφθεί οι κατηγορηματικές διαψεύσεις των προηγούμενων μηνών. Αντιθέτως, προβάλλεται όλο και πιο έντονα η ανάγκη σταθερής κυβέρνησης που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με ταχύτητα και επάρκεια τις αλληλένδετες κρίσεις στην ενέργεια, την οικονομία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

«Ο εκλογικός νόμος πρέπει να είναι τέτοιος, έτσι ώστε να αποτρέπει και την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στις εκλογές με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αλλά, «υπάρχουν ζητήματα που κανείς οφείλει να προσμετρά και να τους δίνει τη δέουσα σημασία που πρέπει να τους δώσει».

Όχι σε συμμαχίες, ναι σε ισχυρές και σταθερές διακυβερνήσεις

Το νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό, όπου κυριαρχεί η ακραία πόλωση και το κόψιμο κάθε γέφυρας επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ που αποκλείει οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία, το Μέγαρο Μαξίμου προβάλει όλο και περισσότερο την ανάγκη ο εκλογικός νόμος να οδηγεί σε ισχυρές και σταθερές διακυβερνήσεις, κυβερνήσεις που μπορούν να παίρνουν γρήγορα αποφάσεις.

«Όταν υπάρχουν κόμματα που αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας η χώρας δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη. Εκείνο που είναι κρίσιμο για τη χώρα είναι η κυβερνητική σταθερότητα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης(ΑΝΤ1)+, δίνοντας περισσότερη τροφή στα σχετικά σενάρια.

Σενάριο επαναφοράς του νόμου Παυλόπουλου

Στην περίπτωση που αποφασιστεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου ένα από τα σενάρια που έχουν διαρρεύσει είναι η επαναφορά του «νόμου Παυλόπουλου» που είχε ψηφιστεί το 2008 και προβλέπει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ακόμα και με μία ψήφο διαφορά. Με το νέο εκλογικό σύστημα που ψήφισε η ΝΔ τον Ιανουάριο του 2020 – και θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές – αν το πρώτο κόμμα λάβει το 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε παίρνει μπόνους 20 έδρες.

Οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Η σκέψη, που υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να μειωθεί το ποσοστό που απαιτείται για κάθε επιπλέον έδρα από το 0,5% στο 0,4%. Και στα δύο σενάρια το ποσοστό που απαιτείται για την επίτευξη αυτοδυναμίας μειώνεται στο 36%.

Ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι πάντα έτοιμο, όμως ακόμα δεν του έχει ζητηθεί από τον πρωθυπουργό να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, χωρίς να το αποκλείει. «Δεν υπάρχει επί του παρόντος τέτοια συζήτηση, ούτε κανείς μου έχει πει εμένα να ετοιμάσω έναν καινούργιο εκλογικό νόμο, ούτε έχω συζητήσει κάτι σχετικό με τον Πρωθυπουργό. Ότι προφανώς όμως το πολιτικό κλίμα του Σεπτεμβρίου είναι διαφορετικό από το πολιτικό κλίμα, τι να σας πω τώρα, του Μαΐου, είναι διαφορετικό», σημείωσε μιλώντας στον Real.

Γιάννης Καντέλης

Πηγή: iefimerida.gr 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 09:31

ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Όχι κυνήγι στα καμένα

Όχι κυνήγι στα καμένα:
Να βοηθήσουμε τη φύση να επουλώσει τις πληγές της!

Ολική απαγόρευση του κυνηγιού σε όλες τις καμένες περιοχές και τον άμεσο περίγυρό τους για τουλάχιστον 5 χρόνια, ζητά το νέο κόμμα των Πράσινων. Επισημαίνοντας την ανάγκη να επενδύσουμε πραγματικά στη βιώσιμη διαχείριση των δασών και στην πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά και την απουσία σχετικής πολιτικής βούλησης από την πλευρά της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος, οι Πράσινοι απευθύνουν έκκληση να βοηθήσουμε τη φύση να επουλώσει τις πληγές της. Μια σοβαρή χώρα, όπου τα πιο επίσημα χείλη επικαλούνται τακτικά την κλιματική κρίση, φροντίζει να χτίζει έγκαιρα την ανθεκτικότητά της, ώστε να περιορίζει το όποιο κόστος και να προστατεύει τη ζωή σε όλες της τις μορφές.

Αναλυτικότερα: 

Οι Πράσινοι, το νέο κόμμα της πολιτικής οικολογίας, ενώνουμε τη φωνή μας με τις περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις, καλώντας για πλήρη νομοθετική απαγόρευση του κυνηγιού, τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια, σε όλες τις καμένες περιοχές της χώρας. Η απαγόρευση είναι ανάγκη να περιλαμβάνει και τον άμεσο περίγυρο των καμένων εκτάσεων, σε ακτίνα τουλάχιστον μερικών χιλιομέτρων, όπως και τις όποιες νησίδες βλάστησης έχουν διασωθεί μέσα σε καμένες περιοχές: σε αυτές ακριβώς τις περιοχές συγκεντρώνεται ό,τι απέμεινε ζωντανό από την πανίδα των καμένων εκτάσεων και προσπαθεί να επιβιώσει και να ανακάμψει. Στις συνθήκες αυτές τα ζώα και τα πουλιά ζουν σε περιορισμένο χώρο, με μεγαλύτερες δυσκολίες να βρουν την τροφή τους, και είναι πολύ πιο ευάλωτα σε κάθε είδους πιέσεις και κινδύνους. Αν σε αυτά προστεθεί και το κυνήγι, κινδυνεύουμε να εξοντωθούν τελείως ολόκληροι πληθυσμοί ειδών, απαραίτητων για να επανέλθει η ζωή στις καμένες περιοχές μόλις προχωρήσει κάπως η φυσική αναγέννηση της βλάστησης. 

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να βοηθήσουμε τη φύση να επουλώσει τις πληγές που της έχουμε επιφέρει: Να δούμε τα φυτά, τα πουλιά, τα ερπετά, τα αμφίβια, όλες τις μορφές ζωής ως κομμάτι της ζωής μας, ως συνοδοιπόρους προς το αύριο, όχι ως αναλώσιμα είδη μιας δήθεν «διασκέδασης». 

Οι Πράσινοι δεν αντιμετωπίζουν ως «σπορ» το κυνήγι και επιδιώκουν να απαγκιστρωθεί ο πολιτικός κόσμος από τα lobby των κυνηγών. Γι’ αυτό και προτείνουν γενικότερα μέτρα για τον περιορισμό του:
  • Μείωση της διάρκειας της κυνηγετικής περιόδου, τουλάχιστον κατά 2 μήνες.
  • Ορισμός συγκεκριμένων περιοχών όπου θα επιτρέπεται το κυνήγι. Αύξηση των ελάχιστων αποστάσεων από κατοικίες.  Δυνατότητα των Δήμων να θέτουν επιπλέον περιορισμούς στην επικράτειά τους. 
  • Αύξηση ποινών και καθιέρωση χρηματικών προστίμων που θα βεβαιώνονται επί τόπου (όπως της τροχαίας)
  • Αυστηρότερα κριτήρια για τις άδειες κυνηγιού, πχ. υποχρεωτική ετήσια επανεξέταση από διαφορετικό κάθε φορά ψυχολόγο Δημόσιου Νοσοκομείου.
  • Κλείδωμα των όπλων εκτός κυνηγετικής περιόδου.
  • Κατάργηση του καθεστώτος των «συνεργαζόμενων» κυνηγετικών συλλόγων με τον διαχωρισμό τους από το κράτος και αποδέσμευση της θηροφυλακής από αυτούς. 
  • Δημιουργία ειδικού σώματος «Φύλαξης Περιβάλλοντος», με αντικείμενο τη λαθροθηρία, τις λαθροϋλοτομίες, τις εκχερσώσεις-καταλήψεις δασικών εκτάσεων δασικού, την ανέγερση αυθαιρέτων, τη ρίψη απορριμμάτων, τις λαθραίες αμμοληψίες, τη ρύπανση, την πυροπροστασία κ.λπ., όπου θα ενταχθούν οι δασοφύλακες, οι θηροφύλακες και οι φύλακες των Φορέων Διαχείρισης.
  • Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Άγριας Πανίδας, σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά τμήματα και με σχετικά Ερευνητικά Ινστιτούτα (π.χ. ΕΘΙΑΓΕ), με χρηματοδότηση από ένα Ταμείο Διαχείρισης Άγριας Πανίδας, στο οποίο θα πηγαίνουν τα έσοδα από τις άδειες κυνηγιού, που σήμερα βρίσκονται σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα.
  • Δημιουργία καταφυγίων άγριας ζωής στα πρότυπα των αντίστοιχων καταφυγίων ευρωπαϊκών χωρών. Στήριξη των κέντρων περίθαλψης άγριων ζώων και πουλιών.
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

του Νίκου Ιγγλέση

Η αντιπαράθεση μεταξύ της Τουρκίας και του Ελληνισμού δεν αφορά μόνο την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αν. Αιγαίου. Δεν αφορά μόνο την αμφισβήτηση της κυριαρχίας επί νησιών και νησίδων του Αρχιπελάγους. Δεν αφορά μόνο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Δεν αφορά μόνο τα όρια της ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της. Δεν αφορά μόνο τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Δεν αφορά μόνο τη στρατιωτική κατοχή της Βόρειας Κύπρου. Όλα αυτά είναι επί μέρους πτυχές μιας αντιπαράθεσης με διακύβευμα τη δυνατότητα επιβίωσης των Ελλήνων ως ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο έθνος και όχι ως γεωπολιτικός δορυφόρος της Τουρκίας.

Ο μακροπρόθεσμος γεωστρατηγικός σχεδιασμός της Άγκυρας προβλέπει την αποδυνάμωση του Ελληνισμού με κάθε είδους υβριδικές επιχειρήσεις (απειλές, προπαγάνδα, λαθρομετανάστευση), τη συρρίκνωσή του, το στρατιωτικό εξαναγκασμό του και τις συνεχείς, δια της διολισθήσεως, διπλωματικές και επί του πεδίου αναδιπλώσεις του.

Καμιά αυταπάτη δεν επιτρέπεται από τις πολιτικές ηγεσίες στις δύο κρατικές οντότητες του Έθνους (Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία). Η ειρηνική διευθέτηση των «διαφορών» με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ίσως με τη μεσολάβηση κάποιων συμμάχων, είναι μια φενάκη. Είτε θα υποταχθούμε, προοδευτικά, στις φιλοδοξίες της Τουρκίας να καταστεί ηγεμονική περιφερειακή δύναμη είτε θα υπερασπιστούμε το αυτεξούσιο του Ελληνισμού.

Η άμυνα στη συνοριογραμμή

Δεν αρκεί, είναι ατελέσφορο και άνευ νοήματος, να οργανώνουμε την άμυνα μας για να υπερασπιστούμε τα νησιά του Α. Αιγαίου και τη συνοριογραμμή του Έβρου. Δεν αρκεί να επιδιώκουμε τη διατήρηση του υπάρχοντος status quo, που μας στερεί τα 12 ν.μ. σ’ όλο το μήκος των ακτών μας και την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού (μέχρι εκεί έχει γίνει η μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο). Κανένα αμυντικό δόγμα, καμιά «γραμμή Μαζινό» δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν δεν έχει τη δυνατότητα ολοκληρωτικής αντεπίθεσης. Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να μετατραπούν σε «κάστρα» για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα. Γιατί τα «κάστρα» που πολιορκούνται, αργά ή γρήγορα, πέφτουν. Σημασία έχει να ηττηθεί ο εχθρός και όχι απλώς να καθυστερήσει η προέλασή του. Για να ηττηθεί όμως  πρέπει οι πολιορκούμενοι να εξέλθουν του «κάστρου» και πιθανόν με πρόσθετες ενισχύσεις να συντρίψουν τους επιτιθέμενους. Αλλιώς η άμυνα είναι μόνο για την «τιμή των όπλων» και η τελική ήττα αναπόφευκτη.

Τα ανωτέρω δεν υποβαθμίζουν την αναγκαιότητα άμυνας επί της συνοριογραμμής, αλλά, υπογραμμίζουν ότι αυτή είναι αδύνατον να αποτρέψει τον εχθρό και να εξασφαλίσει τη νίκη. Το σημερινό αμυντικό δόγμα που κυριαρχεί στην ελληνική και κυπριακή πολιτικοστρατιωτική ηγεσία είναι καταστροφή.

Το γεωγραφικό πλεονέκτημα

Η Τουρκία έχει γεωπολιτικό δυναμικό ανώτερο του ελληνικού. Έχει οκταπλάσιο πληθυσμό, πολύ μεγαλύτερο οικονομικό-παραγωγικό δυναμικό, σημαντική αμυντική βιομηχανία και ελέγχει τα Στενά. Ταυτόχρονα έχει σημαντικό γεωγραφικό πλεονέκτημα: Με την εξαίρεση της Αν. Θράκης, των νησιών Ίμβρου και Τενέδου και του προγεφυρώματος στη Β. Κύπρου αποτελεί μια ενιαία συμπαγή εδαφική μάζα. Αντίθετα η Ελλάδα είναι εδαφικά κατακερματισμένη μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και των εκατοντάδων νησιών του Αιγαίου. Παράλληλα η ηπειρωτική χώρα δεν έχει αξιόλογο στρατηγικό βάθος και η Κύπρος, ως προκεχωρημένο οχυρό,  βρίσκεται μακρύτερα των ελληνικών απ’ ότι των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων.

Το βασικό στρατηγικό ερώτημα είναι πώς ο Ελληνισμός μπορεί να εξουδετερώσει το σημερινό τουρκικό πλεονέκτημα σε περίπτωση μιας ένοπλης σύγκρουσης που, αργά ή γρήγορα, είναι αναπόφευκτη λόγω της φιλοδοξίας της Τουρκίας να ανασυστήσει μια σύγχρονη Οθωμανική Αυτοκρατορία. «Η Τουρκία δεν έχει πολιτικά σύνορα, αλλά, γεωπολιτικά» είχε γράψει στο βιβλίο του «Το Στρατηγικό Βάθος»  ο πρώην Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 24-6-22, δήλωσε: «Έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας και στο μέλλον μας. Διότι υπάρχει μια Τουρκία η οποία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Μην ξεχνάμε πως υπάρχει μεγαλύτερη Τουρκία από τη χώρα μας. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορά μας».

Το προληπτικό μαζικό πλήγμα

Ο Ελληνισμός οφείλει να εξουδετερώσει το γεωπολιτικό πλεονέκτημα της Τουρκίας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μ’ ένα καλά σχεδιασμένο και κατάλληλα προετοιμασμένο «προληπτικό αιφνιδιαστικό μαζικό πλήγμα», όταν παρουσιαστεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας». Θα συνίσταται σε μια συνδυασμένη και ακαριαία ενέργεια όλου του δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων με στόχο την άμεση εξουδετέρωση, του μεγαλύτερου μέρους ή και του συνόλου, των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του εχθρού.

Το «προληπτικό μαζικό πλήγμα» έχει εφαρμοστεί σε πολλές περιπτώσεις κατά την ιστορική διαδρομή (π.χ. από το Ισραήλ κατά των Αράβων στον πόλεμο των «Έξι Ημερών» το 1967 και από την Αίγυπτο κατά του Ισραήλ στον πόλεμο του «Γιόμ Κιπούρ το 1973). Τούρκοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι υπαινίσσονται ήδη ένα προληπτικό πλήγμα κατά της Ελλάδας όταν, συχνά πυκνά, επικαλούνται στις ομιλίες τους το στίχο ενός δημοφιλούς τοπικού τραγουδιού «Μπορεί να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ».

‘Όμως το «προληπτικό αιφνιδιαστικό μαζικό πλήγμα» για να πραγματοποιηθεί απαιτεί συγκεκριμένο είδος και αριθμό οπλικών συστημάτων, πέραν των όσων διαθέτει σήμερα το ελληνικό οπλοστάσιο. Απαιτεί μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΜΕΑ) – drones, UAV, UCAV – διαφόρων τύπων και ρόλων (αναγνωριστικά, επιθετικά, καμικάζι-αντιραντάρ κλπ) που θα ενεργούν και ως σμήνος. Επίσης απαιτεί σημαντικό αριθμό τακτικών βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους και ιδιαίτερα πυραύλων πλεύσης – cruise (στο ελληνικό οπλοστάσιο υπάρχουν οι γαλλικοί Scalp στα Mirage-2005 και στα Rafale). Η εμβέλεια αυτών των πυραυλικών συστημάτων πρέπει να καλύπτει όλη σχεδόν την εδαφική έκταση της Τουρκίας. Σημειώνουμε ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία  κατασκευάζει ήδη τέτοιους πυραύλους.

Το «προληπτικό αιφνιδιαστικό μαζικό πλήγμα» είναι κάτι που εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να γίνει σήμερα, ελλείψει μέσων,  εκτός αν ο Ελληνισμός αντιμετωπίσει μείζονα υπαρξιακή απειλή, αλλά, θα πρέπει από τώρα να αρχίσει να σχεδιάζεται και να προετοιμάζεται. Πρέπει να είναι ως ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα μας.

Οι εν δυνάμει στόχοι

Ενδεικτικά και ως παράδειγμα, έχοντας υπόψη αντίστοιχες επιχειρήσεις άλλων κρατών, αναφέρουμε τους εν δυνάμει στόχους ενός «προληπτικού πλήγματος:

  1. Αιφνιδιαστική επίθεση από μεγάλο αριθμό ΜΕΑ, που θα εκκινούν από τον Έβρο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο, κατά των συστημάτων ραντάρ και των πυραύλων του εχθρού (πριν προλάβουν να μετακινηθούν στις θέσεις διασποράς τους), με στόχο την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους αυτών σ’ όλη τη δυτική, κεντρική και νότια Τουρκία.
  2. Μαζική επίθεση αεροσκαφών και πυραύλων εδάφους-εδάφους κατά των πολεμικών αεροδρομίων του εχθρού με στόχο την αχρήστευσή τους και την καταστροφή των μαχητικών του επί του εδάφους, καθ’ όλη την έκταση της δυτικής κεντρικής και νότιας Τουρκίας. Σκοπός η εξασφάλιση αεροπορικής κυριαρχίας.
  3. Αεροπορική και πυραυλική επίθεση κατά των ναυστάθμων και των ναυπηγείων του τουρκικού στόλου και κατά μεμονωμένων σημαντικών μονάδων του. Επίσης ολική καταστροφή των αποβατικών σκαφών της Στρατιάς του Αιγαίου που βρίσκονται έναντι των ελληνικών νησιών.

Οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να έχουν εξουδετερωθεί εντός ωρών γι’ αυτό αναφέραμε ότι απαιτούνται τα απαραίτητα σε αριθμό οπλικά συστήματα και άφθονα πυρομαχικά. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν:

  1. Αεροπορική επίθεση κατά κέντρων διοίκησης, επικοινωνιών και μεγάλων μονάδων του εχθρού με παράλληλη προσβολή υποδομών (δρόμοι, γέφυρες, σιδηροδρομικές γραμμές) ώστε να είναι δύσκολη η κινητοποίησή τους.
  2. Στρατιωτική εισβολή στην Αν. Θράκη, με όρους αεροπορικής – πυραυλικής κυριαρχίας, με στόχο τη δημιουργία προγεφυρώματος που θα φθάνει μέχρι την ακτή της Προποντίδας αποκλείοντας τη χερσόνησο της Καλλίπολης. Κατάληψη της Αδριανούπολης, αλλά, όχι της Κωνσταντινούπολης (είναι ανέφικτο λόγω τεράστιου πληθυσμού). Το εδαφικό προγεφύρωμα θα χρησιμοποιηθεί, κατά τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις, ως αντάλλαγμα για άλλους όρους που θα επιβληθούν στους Τούρκους.
  3. Κατάληψη της Ίμβρου και της Τενέδου από μονάδες πεζοναυτών. Τα νησιά αυτά επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλάγματα κατά τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν της εκεχειρίας.
  4. Επίθεση κυπριακών και ελλαδικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά των απομονωμένων, λόγω αεροπορικής – πυραυλικής κυριαρχίας, τουρκικών στρατευμάτων, για την πλήρη απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου.

Τα προαναφερθέντα είναι απλώς ενδεικτικά. Ο σχεδιασμός και οι προτεραιότητες ενός «προληπτικού αιφνιδιαστικού μαζικού πλήγματος» βεβαίως θα γίνουν από τα ελληνικά επιτελεία, με την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει «το πράσινο φως» από την πολιτική ηγεσία.

Οι στόχοι μιας υψηλής εθνικής στρατηγικής

Εφ’ όσον το «προληπτικό μαζικό πλήγμα» ολοκληρωθεί στο σύνολό του – εν μέρει θα είναι καταστροφικό – η Τουρκία θα είναι μια ηττημένη χώρα. Τότε ο Ελληνισμός θα μπορεί:

α) Να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. σ’ όλες τις ηπειρωτικές και νησιωτικές ακτές, απαιτώντας την αναγνώρισή τους από την Τουρκία. Τα διεθνή ύδατα του Αρχιπελάγους θα περιβάλλονται από ελληνικά χωρικά ύδατα και άρα θα αποτελούν ελληνική ΑΟΖ.

β) Να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία με βάση τη μέση γραμμή με πλήρη επήρεια του Συμπλέγματος του Καστελόριζου, απαιτώντας επίσης την τουρκική αναγνώριση

γ) Να απαιτήσει από την Άγκυρα την απόσυρσή της από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ακυρώνοντας όλο το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

δ) Να απαιτήσει την αναγνώριση από την Τουρκία της ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας και την κατάργηση των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου.

ε) Να απαιτήσει την αποστρατικοποίηση της Αν. Θράκης και των Στενών για την επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων στον Έβρο. Όπως έγινε με τη χερσόνησο του Σινά μετά τον τελευταίο αραβο-ισραηλινό πόλεμο.

Η Ελλάδα, δηλαδή, δε θα επιδιώξει την προσάρτηση εδαφών και την αλλαγή των συνόρων της με την Τουρκία, αλλά, τον εξαναγκασμό της τελευταίας να αποδεχτεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα του συνολικού Ελληνισμού.

Η ήττα και η στρατιωτική αδυναμία της Τουρκίας θα δημιουργήσει άκρως ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία κουρδικού κράτους στις νοτιοανατολικές επαρχίες της. Μια πιθανή τέτοια εξέλιξη θα την αποδυναμώσει σε ιστορικό βάθος, ώστε να μην αποτελεί απειλή για το ελληνικό έθνος.

Εξωτερική εξισορρόπηση

Όλοι αυτοί οι στόχοι δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από την ελληνική βούληση, ακόμα και μετά μια ελληνική σαρωτική νίκη, αλλά, είναι συνάρτηση συσχετισμών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο καθώς και των συμφερόντων των Μεγάλων Δυνάμεων. Γι’ αυτό αναφερθήκαμε σε «παράθυρο ευκαιρίας», το οποίο όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να το εκμεταλλευτούμε όταν παρουσιαστεί.

Η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης (αμυντικής συνδρομής) με τη Γαλλία, η Συμφωνία Αμυντικής Συνδρομής με τα Η.Α.Ε. και οι στρατιωτικές συνεργασίες με Αίγυπτο και Ισραήλ αποτελούν κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Οι όποιοι σύμμαχοι θα συνδράμουν μόνο αν εξυπηρετούνται και τα δικά τους συμφέροντα στο να μην καταστεί η Τουρκία ηγεμονική δύναμη στην περιοχή της Α. Μεσογείου – Μέσης Ανατολής.

Η πολιτική ηγεσία

Όλα όσα προαναφέρθηκαν προϋποθέτουν ότι ο Ελληνισμός θα διαθέτει ηγεσία με πατριωτικό όραμα. Δυστυχώς το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα στην Αθήνα και τη Λευκωσία είναι ανίκανο να χαράξει μια υψηλή εθνική στρατηγική. Εξαρτημένο, ενδοτικό, ανίκανο και φοβικό ακολουθεί κατευναστική πολιτική έναντι της απέραντης τουρκικής απειλής και κρύβεται, για να δικαιολογηθεί,  πίσω από το Διεθνές Δίκαιο και το «ρεαλισμό» που οφείλει να επιδεικνύει ο αδύναμος. Μόνο που ο «διαχρονικός ρεαλισμός» που ακολουθείται από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα οδηγεί είτε στην ειρηνική δορυφοροποίηση είτε στη στρατιωτική συντριβή.  Αυτό το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να κατανοήσει ότι το «προληπτικό αιφνιδιαστικό μαζικό πλήγμα» αποτελεί την τελική φάση μιας ουσιαστικής αποτρεπτικής πολιτικής.

Υ.Γ. Το άρθρο αυτό γράφτηκε για να επισημάνει ότι το «προληπτικό μαζικό πλήγμα» πρέπει να ενταχθεί εγκαίρως στο στρατηγικό σχεδιασμό του Ελληνισμού με την απόκτηση όλων των αναγκαίων μέσων για την υλοποίησή του, πριν οι Τούρκοι «έλθουν ένα βράδυ ξαφνικά», γιατί θα έρθουν.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ