Παρασκευή, 8η Δεκεμβρίου 2023  3:39: πμ
  rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 12/09/2022

Της:                Αναστασίας - Αικατερίνης Αλεξοπούλου

                        Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ:            «Πλειστηριασμοί κατοικιών και προστασία πρώτης κατοικίας»

 

Κύριε Υπουργέ,

Ως γνωστόν, η πρώτη κατοικία, ως η βασική εστία κάποιου πολίτη, δεν έχει αυτή καθ' αυτή αξία που αφορά σε συναλλακτική δραστηριότητα, εφ' όσον, εξ' ορισμού, περιορίζεται στις ανάγκες της διαμονής και δεν υπερισχύει αυτής το εμπορικό στοιχείο. Γι' αυτό τον λόγο, άλλωστε, προστατεύεται από τη διαδικασία κατάσχεσης και πλειστηριασμού και γενικά, από όποια πράξη δικαστικής δέσμευσης και αφαίρεσης του δικαιώματος διάθεσής της. Πλην όμως, και με βάση τα επίσημα στοιχεία περί ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που επιβεβαιώνονται και από την ΑΑΔΕ, σχεδόν το ένα τρίτο των κατοικιών που πλειστηριάζονται, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου 2022, αφορά σε πρώτες κατοικίες.

Κατά τον τρόπο αυτό, όμως, είναι εμφανές ότι δεν δίδεται έμφαση, όπως θα έπρεπε, στην αναβολή ή έστω στην χρονική μετάθεση των πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών, προκειμένου να διασφαλιστεί το απαράγραπτο ανθρώπινο δικαίωμα στην κατοικία, εφ' όσον, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί χτυπούν κυριολεκτικά “επί δικαίων και αδίκων”, παραγνωρίζοντας το ως άνω θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Έτσι, άνθρωποι που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις διάφορες οφειλές τους, είτε προς το Δημόσιο, είτε προς τις τράπεζες, κινδυνεύουν να απωλέσουν ένα βασικό ανθρώπινο αγαθό, με τον κίνδυνο η κατάσταση αυτή να μετατραπεί, το επόμενο χρονικό διάστημα, σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα.

Είναι, εξ' όσων παρατέθηκαν παραπάνω, σαφές ότι, το ζήτημα αφορά σε πλείστες περιπτώσεις και κληρονομικές πρώτες κατοικίες, των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι, αναμφίβολα, αρκετά παλαιές. Τίθεται, συνεπώς, εύλογα, το ερώτημα, σε τι είδους καθεστώς θα περιέλθουν αυτές, εάν, ό μη γένοιτο, υπαχθούν σε διαδικασία κατάσχεσης / πλειστηριασμού, αφ' ής στιγμής, μάλιστα, είναι γνωστό ότι οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην χώρα έχουν απαλλαγεί από τα λεγόμενα “κόκκινα δάνεια”, τα οποία εξαγοράστηκαν από ξένα «funds» και είναι, έκτοτε, στην κατοχή τους. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει, οπωσδήποτε, να μην επικρατήσει η ισοπεδωτική λογική της υπαγωγής σε πλειστηριασμό όλων ανεξαιρέτως των κατοικιών, ακόμη και των πρώτων, αλλά να διεξαχθεί πρώτιστα έλεγχος, περί του ποιοι οφειλέτες όντως δεν μπορούν να αποπληρώσουν το υπόλοιπο του δανεισμού τους, αλλά και ποιοι εξ΄ αυτών δεν προβαίνουν σε πληρωμές των δόσεών τους, αν και μπορούν. Αλλιώς, αν τα πράγματα  προχωρήσουν ως έχει, είναι φανερό ότι, ήδη υφέρπει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με ανεξέλεγκτες διαστάσεις για τη συνοχή της χώρας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιο είναι, επί συνόλου, ποσοστό πρώτων κατοικιών που βρίσκονται, αυτήν την στιγμή, σε φάση πλειστηριασμού;

2. Θα δρομολογήσει η Κυβέρνηση τις κατάλληλες διαδικασίες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, όταν αποδεδειγμένα, ο οφειλέτης δεν μπορεί να αποπληρώσει τις δόσεις του δανείου του;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Αναστασία - Αικατερίνη Αλεξοπούλου

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 13/09/2022

Των:              Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ:           «Επανέναρξη λειτουργίας Κ.Ε.Ν. σε Αιτωλοακαρνανία;»

Κύριε Υπουργέ,

Συμφώνως δημοσιευμάτων σε ιστοσελίδες και ανακοινώσεων ΕΣΠΕ, όπως της Αιτωλοακαρνανίας, διαφαίνεται ότι επίκειται επαναλειτουργία βασικών Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλεκτών (Κ.Ε.Ν.) σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στο Μεσολόγγι. Τα επικείμενα ΚΕΝ θα λειτουργήσουν βάσει του τρόπου λειτουργίας αυτών έως το 2018 και με βασικό κριτήριο τα στρατόπεδα των ΚΕΝ να μην έχουν αλλάξει χρήση, καθώς ενδεχομένως στο μεσοδιάστημα να έχουν παραχωρηθεί σε Δήμους. Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του νέου τρόπου κατάταξης των νεοσυλλέκτων, το ΥΠΕΘΑ ενδεχομένως επανεκτιμά τα δεδομένα, διερευνώντας την πιθανότητα μερικής επιστροφής στην παλιά μορφή κατάταξης, διότι διαπιστώνεται ότι προκεχωρημένες μονάδες στα σύνορα δε δύνανται να ανταποκριθούν στη μαζική κατάταξη, αφού επιλαμβάνονται αποκλειστικά της κυρίας εκπαίδευσης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε όπως μας ενημερώσετε εάν στους σχεδιασμούς του ΥΠΕΘΑ είναι και η επαναλειτουργία Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (Κ.Ε.Ν.) στο Μεσολόγγι;
  2. Ποια ΚΕΝ οι επιτελείς εν γένει του ΓΕΣ προτίθενται να επαναλειτουργήσουν και πότε, βάσει του σχεδιασμού αυτών;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
 
ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπήλιος Λιβανός : Να αποδοκιμάσει ρητά το ΝΑΤΟ την τουρκική προκλητικότητα, όπως έκανε με τη Ρωσία – “Τροχονόμος” εθνικών μέτρων αντί για εγγυητής αλληλεγγύης οι ενεργειακές εξαγγελίες της Ε. Ε.

Να αποδοκιμάσουν ρητά την τουρκική προκλητικότητα, όπως έκαναν με τη ρωσική επιθετικότητα, κάλεσε σήμερα τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ ο βουλευτής Αιτ/νίας κ. Σπήλιος Λιβανός, κατά την ομιλία του στη βουλή για την κύρωση των Πρωτοκόλλων εισόδου της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

«Οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ, όπως καταδίκασαν ρητά τη ρωσική επιθετικότητα έτσι να αποδοκιμάσουν και την Τουρκική προκλητικότητα. Διότι υφίσταται το παράδοξο, οι ηγέτες των περισσότερων συμμαχικών χωρών, ο Μπάιντεν, ο Μακρόν και ο Σόλτς, να καταδικάζουν ρητά τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά η Συμμαχία να κρατά ουδέτερη στάση απέναντι στις προκλήσεις που δέχεται ένα μέλος της από ένα άλλο μέλος της», σημείωσε ο κ. Λιβανός.

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ υπενθύμισε ότι αυτή την αμφιλεγόμενη στάση υιοθέτησε η  Άγκυρα και απέναντι στην είσοδο της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τον Ερντογάν να μετατρέπει την υπόθεση σε ανατολικό παζάρι, ζητώντας ανταλλάγματα προκειμένου να επιτρέψει την είσοδο των δύο χωρών στην Συμμαχία. 

Μολονότι, δε, υπογράφηκε κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη πρωτόκολλο μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας που εξασφάλιζε τη συναίνεση της Άγκυρας, αυτή εξακολουθεί να δημιουργεί προσκόμματα, δηλώνοντας ότι μέχρι την κύρωση από το τουρκικό Κοινοβούλιο τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι μπορεί ακόμα να εμποδίσει την είσοδο των δύο χωρών.

Όπως είπε, η γείτονα χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει υιοθετήσει μια εξόχως επιθετική και ακραία επικίνδυνη ρητορική κατά της Ελλάδος, η οποία κατά την άποψή του οφείλεται στην πλήρη μεταστροφή της τουρκικής πολιτικής, που πλέον με απόλυτη σαφήνεια εγκαταλείπει την «ευρωπαϊκή» προοπτική και στρέφεται προς ανατολάς. 

«Οι απειλές τύπου «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» ή «μην ξεχνάτε το 1922» διατυπώνονται ευθέως απέναντι στην Ελλάδα, σύμμαχό της κατά τα άλλα στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, η Άγκυρα, διεκδικώντας ρόλο αυτόνομης περιφερειακής υπερδύναμης,επιδιώκει να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής στην ουκρανική κρίση. Αρνείται να συμμετέχει στις κυρώσεις που έχει αποφασίσει να επιβάλει η Συμμαχία στη Ρωσία, όπως αρνείται να καταδικάσει ρητά και απερίφραστα τη ρωσική ωμότητα στην Ουκρανία», σημείωσε.

Πρόσθεσε, δε, ότι απέναντι σε αυτή την επιθετική στάση της Τουρκίας, η Ελλάδα έχει επιλέξει την άσκηση ενεργούς και ξεκάθαρης διπλωματίας. 

«Στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας αναδεικνύοντας την τουρκική ιδιοτελή άρνηση. Παράλληλα, απαντάμε στην Τουρκική προκλητικότητα με την άσκηση μιας πολυσχιδούς εξωτερικής πολιτικής και τη σύναψη κρίσιμων συμφωνιών», υπογράμμισε.

Ο κ. Λιβανό εξήρε τα αντανακλαστικά του ΝΑΤΟ και των χωρών μελών του μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Άφησε, ωστόσο, αιχμές για τη στάση της Ε.Ε απέναντι στον ενεργειακό πόλεμο της Μόσχας έναντι των λαών της Ευρώπης. 

«Δυστυχώς, η ΕΕ δεν απάντησε χθες με τον ίδιο τρόπο στον ενεργειακό πόλεμο της Ρωσίας έναντι των λαών της Ευρώπης. Αντίθετα, επέλεξε ρόλο τροχονόμου εθνικών μέτρων. Αντί μίας κοινής και αποτελεσματικής Ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής αλληλεγγύης που να ενισχύει τα κράτη μέλη ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες τους. Οι ευρωπαϊκές δομές, όμως, θα πρέπει να είναι συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές στην ήδη διαμορφωθείσα ισχυρή δομή του ΝΑΤΟ. Άλλωστε, είναι διαχρονική, συνειδητή επιλογή τόσο των Βρυξελλών όσο και της Ουάσιγκτον η από κοινού σύμπλευση, επιλογή που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία στον αβέβαιο κόσμο που αναδύεται» υπογράμμισε ο κ. Λιβανός.

Κλείνοντας, επανέλαβε ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι ιστορικής σημασίας , προσθέτοντας ότι μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η Συμμαχία αποκτά νέα ταυτότητα και λόγο ύπαρξης.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τραυματίστηκε όταν το αυτοκίνητό του τράκαρε το βράδυ της Τετάρτης, με το Κίεβο να μεταδίδει ωστόσο ότι, βγήκε «χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς» από τη σύγκρουση που έλαβε χώρα στο Κίεβο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του προέδρου, «ένα αυτοκίνητο συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο του προέδρου της Ουκρανίας και οχήματα συνοδείας». Οι γιατροί που συνόδευαν τον Ζελένσκι βοήθησαν τον οδηγό του άλλου αυτοκινήτου και τον μετέφεραν με ασθενοφόρο, αναφέρεται.

«Ο πρόεδρος εξετάστηκε από γιατρό, δεν διαπιστώθηκαν σοβαρά τραύματα», προστίθεται στην ανακοίνωση. Οι συνθήκες του τρακαρίσματος ακόμα είναι υπό διερεύνηση.

Όπως μετέδωσε ο Θανάσης Αυγερινός στο OPEN, ίσως αυτό το γεγονός να οδήγησε στη διάδοση της αναφοράς αντικρεμλινικού καναλιού στο telegram, σύμφωνα με την οποία «χτυπήθηκε» η λιμουζίνα του Ρώσου προέδρου. Ο ανταποκριτής του καναλιού στη Μόσχα μετέδωσε ότι οι Ρώσοι όχι απλά δεν επιβεβαιώνουν την είδηση αλλά μιλούν για ουκρανικά fake news, όπως αυτά που υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν είναι βαριά άρρωστος ή κρύβεται σε πυρηνικά καταφύγια.

Η αναφορά στο κανάλι του Telegram

Όπως ισχυρίζεται το αντικρεμλινικό κανάλι, χτυπήθηκε η λιμουζίνα του Βλαντίμιρ Πούτιν και μάλιστα ακούστηκε «δυνατός κρότος» και κάποιοι είδαν «καπνούς». Το αυτοκίνητο οδηγήθηκε σε ασφαλές σημείο με τον Πούτιν σώο, αλλά υπήρξαν «πολλές συλλήψεις» από την υπηρεσία ασφάλειάς του -ενώ άλλοι σωματοφύλακες εξαφανίστηκαν, μεταδίδει το κανάλι General SVR στο Telegram.

Σημειώνεται πως πρόκειται για ένα αντικρεμλινικό κανάλι στο Telegram που στο παρελθόν έχει επανειλημμένα ισχυριστεί πως ο Ρώσος πρόεδρος είναι άρρωστος, ενώ έχει μεταδώσει και άλλες ειδήσεις που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το Κρεμλίνο.

Ο Ζελένσκι είχε πάει στο Ιζιούμ

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Ζελένσκι επισκέφθηκε το απελευθερωμένο πλέον Ιζιούμ στην βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου, πέντε ημέρες μετά την ανακατάληψη της πόλης από τις δυνάμεις της χώρας.

Φωτογραφίες στη σελίδα μιας μονάδας του στρατού στο Facebook έδειχναν τον Ζελένσκι σε μια τελετή στην κεντρική πλατεία για την ύψωση της ουκρανικής σημαίας πάνω από το διοικητικό κτίριο της πόλης. Παρούσα ήταν και η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ.

«Νωρίτερα, όταν κοιτούσαμε ψηλά, αναζητούσαμε τον γαλάζιο ουρανό. Σήμερα, όταν κοιτάμε ψηλά, ψάχνουμε μόνο για ένα πράγμα – τη σημαία της Ουκρανίας», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο προεδρικό κανάλι Telegram.

«Η γαλαζοκίτρινη σημαία μας κυματίζει ήδη στο κατεχόμενο Ιζιούμ. Και θα είναι έτσι σε κάθε ουκρανική πόλη και χωριό. Κινούμαστε προς μία μόνο κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Πηγή: ethnos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, αναφορικά με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας.

Όπως είπε, «θέλει τον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον μεθοδεύει εδώ και τρία χρόνια». «Στην αρχή αποκάλεσε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις & ζόμπι και μπαταχτσήδες», ανέφερε, «κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης άφησε τη συντριπτική τους πλειοψηφία χωρίς στήριξη», ενώ στη συνέχεια απειλούσε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες με “εξαγορά ή λουκέτο”, ομολογώντας κυνικά το σχέδιο, αλλά και την αντίληψή της για τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

Υπογράμμισε, δε, ότι «(η κυβέρνηση Μητσοτάκη) ενδιαφέρεται μόνο για τα ντιλς του “Μαξίμου ΑΕ” με κολλητούς και ημετέρους, όπως αποδείχθηκε από τη δέσμευση 500 εκατομμυρίων για τον δανεισμό μόλις 13 ομίλων».

Τέλος, τόνισε ότι «οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να αξιοποιηθούν για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει τον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον μεθοδεύει εδώ και τρία χρόνια!

Στην αρχή αποκάλεσε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ‘ζόμπι και μπαταχτσήδες”.

Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης άφησε τη συντριπτική τους πλειοψηφία χωρίς στήριξη δίνοντάς τες βορά στον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Στη συνέχεια απειλούσε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες με “εξαγορά ή λουκέτο” ομολογώντας κυνικά το σχέδιο, αλλά και την αντίληψή της για τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Αποδείχθηκε περίτρανα από το Σχέδιο Πισσαρίδη και από το γεγονός ότι το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έμεινε εκτός ρευστότητας του Ταμείου Ανάκαμψης.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφορεί για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Εξάλλου, όπως ειπώθηκε από… επιτελικά χείλη, “όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει”.

Ενδιαφέρεται μόνο για τα ντιλς του “Μαξίμου ΑΕ” με κολλητούς και ημετέρους, όπως αποδείχθηκε από τη δέσμευση 500 εκατομμυρίων για τον δανεισμό μόλις 13 ομίλων.

Εμείς πιστεύουμε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να αξιοποιηθούν για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Αυτή θα είναι και η βασική προτεραιότητα μας στην προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος!».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2022 09:28

Θλιβερή Μνήμη Μικρασίας

Στις 24 Σεπ 1998 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».

Η Γενοκτονία αυτή αναφέρεται στην σκοπίμως σχεδιασθείσα εγκληματική εξόντωση των Ελληνικών χριστιανικών πληθυσμών της Μ. Ασίας, ήτοι της Ιωνίας, της Καππαδοκίας, του Πόντου, της Βιθυνίας και της Ανατ. Θράκης. Οι εξόντωση αυτή που έλαβε χώρα κυρίως από το 1913 μέχρι το 1924, έγινε από τους μηχανισμούς των ακραίων εθνικιστών Νεότουρκων του Μουσταφά Κεμάλ.

Η όλη αυτή εγκληματική ενέργεια έγινε για εθνικούς, θρησκευτικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, αφού οι Τούρκοι ήθελαν με κάθε τρόπο ένα ενοποιημένο συμπαγές κοινωνικά τουρκικό κράτος, ενώ δεν μπορούσαν να ανεχτούν ότι το μείζον των οικονομικών της τότε οθωμανικής αυτοκρατορίας το ήλεγχαν κυρίως οι Έλληνες. Ήθελαν λοιπόν «να ξεριζώσουν τα άγρια χόρτα, τους Χριστιανούς» (σύνθημα που προέκυψε από συνέδριο των Νεότουρκων το 1911 στη Θεσσαλονίκη).

Η Γενοκτονία περιελάμβανε επιχειρήσεις μαζικών εκτοπισμών στα βάθη της Μ. Ασίας στα γνωστά «τάγματα εργασίας», καταστροφές, λεηλασίες, οικονομικούς αποκλεισμούς, ιδιότυπη ασφυκτική φορολόγηση, στρατολόγηση των νέων Ελλήνων και αποστολή σε καταναγκαστικά έργα, δολοφονίες και σφαγές.

Οι μέγιστες εκτιμήσεις για τις ανθρώπινες απώλειες την προαναφερθείσα περίοδο φτάνουν, κατά ορισμένους μελετητές τους 1.250.000 Έλληνες χριστιανούς.

Το γεγονός αυτό συμπίπτει με την συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από την θλιβερή εκείνη χρονιά του 1922, που ήταν η κορύφωση της Μικρασιατικής Καταστροφής!

Οι εορτασμοί των ιστορικών γεγονότων της ζωής ενός έθνους όπως το δικό μας, επιβάλλεται να έχουν ως στόχο την εθνική ενότητα και την εθνική αφύπνιση. Ένας λαός με όπλο την ιστορία του, μπορεί να ερμηνεύσει σωστά το παρελθόν, ώστε επαγωγικά να σταθεί αξιοπρεπώς και κριτικά στο παρόν και να σχεδιάσει αισιόδοξα για το μέλλον.

Η ιστορία διεκδικεί το δικαίωμα της μνήμης, της αναγνώρισης, της συγγνώμης και της δικαίωσης των ανθρώπων που έγινα βορά της Τουρκικής βαρβαρότητας και της τέλειας κτηνωδίας, γιατί ήταν Έλληνες, γιατί ήταν Χριστιανοί, γιατί είχαν έναν ανώτερο πολιτισμό.

Δεν ξεχνάμε! Αγωνιζόμαστε να μην ξαναγίνει! Διεκδικούμε! Θα νικήσουμε!

Νικόλαος Ταμουρίδης
Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ

 

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ