Παρασκευή, 9η Μαίου 2025  9:11: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022

Με σαφή μηνύματα προς την Τουρκία και τον πρόεδρο της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις συνεχιζόμενες απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας ξεκίνησε η συνάντηση Εμανουέλ Μακρόν. – Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ελιζέ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στις απειλές του Τούρκου προέδρου υπογράμμισε χωρίς περιστροφές ότι η Ελλάδα ξέρει καλά από απειλές στην γειτονιά της και ότι αυτούς που λένε ότι «θα έρθουν βράδυ» τους περιμένουμε στο φως της μέρας.

Εξίσου σαφή, ήταν και τα μηνύματα του Γάλλου προέδρου στην Τουρκία. «Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας» είπε ο Εμμανουέλ Μακρόν ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με την Γαλλία θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.

Δείτε τις δηλώσεις των δύο ηγετών:

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την συνεργασία της χώρας του με την Ελλάδα στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας χαρακτηρίζοντας, ταυτόχρονα, απαράδεκτες τις δηλώσεις και τις προκλήσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες έρχεται από μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά”.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη της χώρας του προς την Ελλάδα για την βοήθεια που προσέφερε στην αντιμετώπιση των πρωτοφανών πυρκαγιών που έπληξαν φέτος την Γαλλία.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε την σημαντική σύμπτωση απόψεων σε θέματα όπως η ενεργειακή και οικονομική κρίση που θα αποτελέσουν αντικείμενο της συζήτησης στο δείπνο εργασίας που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Ηλυσίων Πεδίων.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενες στις συνεχιζόμενες απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε:

«Η πατρίδα μου ξέρει καλά από απειλές στην γειτονιά της . Θα μοιραστώ με τον πρόεδρο Μακρόν κάποιες σκέψεις για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ευχαριστώ τον Μακρόν για την ξεκάθαρη στήριξη του στην χώρα μου . Εμείς στις προκλήσεις απαντούμε με ετοιμότητα και λέμε σε όσους μας απειλούν ότι τάχα θα έρθουν κάποιο βράδυ στα νησιά μας ότι τους περιμένουμε με το φως της ημέρας εκεί που φαίνεται ποιος έχει μαζί του το διεθνές δίκαιο .

Η Ελλάδα εκτός από δύναμη αποτροπής είναι και δύναμη συνεργασίας και συνοψίζοντας σε τρεις λέξεις την ελληνογαλλική συνεργασία θα πω: Μαζί πιο ισχυροί» .

Ο κ Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης ανάμεσα στις δυο χώρες τονίζοντας ότι συμβάλει στην προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ,

Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε πως Ελλάδα και Γαλλία συντονίζονται προκειμένου να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της αύξησης των ενεργειακών τιμών διεθνώς και υπενθύμισε τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η Αθήνα για επιβολή πλαφόν στη τιμή φυσικού αερίου αλλά και για την αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος από αυτήν του φυσικού αερίου..

Μητσοτάκης και Μακρόν είναι γνωστό ότι διατηρούν μια στενή προσωπική και πολιτική σχέση και η συνάντησή τους έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα ενεργειακά, αλλά και για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Ολόκληρη η δήλωση Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Emmanuel, με μεγάλη χαρά βρίσκομαι ξανά στο Παρίσι, σε μία συγκυρία διπλά σημαντική για τις δύο χώρες μας εν μέσω μίας ενεργειακής, μίας πληθωριστικής επίθεσης που δέχεται η ήπειρός μας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αλλά και, όπως το αναφέρατε, σχεδόν ένα χρόνο μετά την υπογραφή της πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης Ελλάδος-Γαλλίας για την αμυντική, γεωπολιτική, στρατηγική, οικονομική συμπαράταξη των δύο κρατών μας. Είναι μία συμφωνία που -όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές- ταυτόχρονα υπηρετεί και το κοινό ζητούμενο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

Οι κρίκοι της ιστορίας και του πολιτισμού που μας ενώνουν εδώ και δύο αιώνες πληθαίνουν συνεχώς. Σφυρηλατούνται πλέον σε πολλά επίπεδα, στις μεγάλες πολιτικές επιλογές, όσο και στην καθημερινότητα αλλά και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Πέρυσι, το Παρίσι βοήθησε καθοριστικά την πατρίδα μου στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Φέτος, ήταν η σειρά της Αθήνας να δείξει τη δική της αλληλεγγύη σε ανάλογες μάχες που έδινε η Γαλλία με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Και νομίζω ότι και οι δύο εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, το rescEU, φαίνεται να βρίσκει το δρόμο του και θα εργαστούμε και οι δύο ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

Οι δύο χώρες μας συντονίζονται σήμερα και στην άμυνα απέναντι στην εκτίναξη των διεθνών τιμών στην ενέργεια. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που υποστήριξε μια πιο δυναμική ευρωπαϊκή παρέμβαση στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου, αλλά και την άμεση αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από τις τιμές του ηλεκτρισμού και συμφωνούμε μάλιστα και δρομολογούμε και εμείς αυτήν την μετρημένη κατανάλωση ενέργειας από την πολιτεία και από τους πολίτες, την ενεργειακή εγκράτεια (sobriété énergétique) όπως την αποκαλούμε και οι δύο στο εσωτερικό των χωρών μας. Kαι βέβαια και οι δύο χώρες δρομολογούν τα δικά τους προγράμματα στήριξης προκειμένου οι πολίτες μας, τα νοικοκυριά μας, οι επιχειρήσεις μας, να μην είναι απροστάτευτοι απέναντι στις μεγάλες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τώρα την ευκαιρία να απαντήσει συντονισμένα στην απόπειρα της Μόσχας να μετατρέψει την ενέργεια ουσιαστικά σε ένα όπλο, σε έναν μοχλό αναστάτωσης και πολιτικής αστάθειας σε ευρωπαϊκές χώρες.

Θα συζητήσουμε, ασφαλώς, και για τον πόλεμο στην Ουκρανία. H Ελλάδα και η Γαλλία, από την πρώτη στιγμή, ταχθήκαμε ανεπιφύλακτα με το πλευρό του αμυνόμενου. Ταχθήκαμε με το πλευρό της ελευθερίας, με το πλευρό του Διεθνούς Δικαίου. Όχι μόνο γιατί εκεί δοκιμάζεται το απαραβίαστο των συνόρων και όλες οι ευρωπαϊκές αξίες, αλλά και γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να νομιμοποιηθεί τον 21ο αιώνα ένα τετελεσμένο αυταρχικού δεσποτισμού.

Ένα προηγούμενο, που πρόθυμα θα μπορούσε να μιμηθεί αύριο κάθε τοπικός ταραξίας και σε άλλες περιοχές του πλανήτη μας. Εξάλλου, η πατρίδα μου ξέρει καλά από γειτονικές απειλές, γι’ αυτό και θα μοιραστώ με τον Πρόεδρο Macron σκέψεις για τη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Γάλλο Πρόεδρο ακόμα μία φορά για την ξεκάθαρη στήριξή του στα ελληνικά δίκαια. Και έχω πει ότι η δική μας απάντηση σε αυτήν την επιθετικότητα είναι η ετοιμότητα.

Θέλω να θυμίσω ότι τα πρώτα γαλλικά Rafale πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς και οι δύο πρώτες φρεγάτες Belharra ναυπηγούνται ήδη στα ναυπηγεία στη Λοριάν. Αλλά ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας, είναι και οι ισχυρές μας συμμαχίες. Κυρίως, όμως, έχουμε με το μέρος μας τη δύναμη της νομιμότητας και των επιχειρημάτων μας.

Γι’ αυτό και περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του.

Παραμένει, συνεπώς, ενεργή η θέση μας ότι κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις προκλήσεις αλλά κρατάμε πάντα ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο και στις συζητήσεις. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο δύναμη αποτροπής, είναι πάνω απ’ όλα δύναμη συνεργασίας.

Η ατζέντα μας, βέβαια, θα περιλαμβάνει και το Μεταναστευτικό, την κατάσταση στη Μεσόγειο, με ιδιαίτερη αιχμή όσα συμβαίνουν στη Λιβύη, ζητήματα στα οποία οι θέσεις μας είναι κοινές, αλλά προφανώς και τις διμερείς μας σχέσεις, όπως και τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να ενισχύσουν το ρόλο της Ευρώπης σε έναν παγκόσμιο χάρτη όπου τα γεωπολιτικά συμφέροντα αλλάζουν διαρκώς.

Συμπερασματικά, αν θα μπορούσα να συνοψίσω το πνεύμα της συνάντησής μας θα έλεγα τρεις λέξεις: Μαζί πιο ισχυροί.

Κλείνω ευχαριστώντας εκ νέου τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την πρόσκληση, για τη θερμή του φιλοξενία -όπως πάντα άλλωστε- αλλά πρωτίστως για το ευρωπαϊκό όραμά του, για την αφοσίωσή του στη δημοκρατία, αλλά και για τη διαρκή του στήριξη στην Ελλάδα.

Η παρουσία και οι ενέργειές του τιμούν τη Γαλλία και την Ευρώπη αλλά -εάν μου επιτρέπετε- κι εμένα προσωπικά, καθώς επί πολύ καιρό με τιμά με την πολύτιμη φιλία του. Ευχαριστώ, αγαπητέ Emmanuel, για τη θερμή σου υποδοχή εδώ, στην Πόλη του Φωτός»

protothema.gr 

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 22:11

Πού το πάει ο Ερντογάν;

Που το πάει ο Ερντογάν, αναρωτιούνται πολλοί, όχι μόνο στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική, αλλά σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα, οι τελευταίες διεθνείς «ουδέτερες» κινήσεις του, η πολεμική ρητορική του και η συνεχής απειλή χρήσης βίας και πολέμου, προβληματίζουν σημαντικά εμάς τους Έλληνες, καθώς και όλους τους λοιπούς γείτονες της Τουρκίας.

Πριν από περίπου 100 χρόνια, ο Μουσταφά Κεμάλ, όταν θεμελίωνε την Τουρκική Δημοκρατία, δίδασκε στους Τούρκους: «Μην ανακατεύεστε στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτόνων σας, βελτιώστε τις σχέσεις σας με αυτούς και με τις αραβικές χώρες, αλλά μην ανακατεύεστε στις διαφωνίες μεταξύ τους και μην προσπαθείτε να τους συμβουλεύσετε χωρίς να σας ζητηθεί». Ο Κεμάλ, ο οποίος μεσουρανούσε στην Τουρκία επί 18 συναπτά έτη (1918-1936), είχε θέσει ως βασικό του στόχο την σταθεροποίηση του ενιαίου Τουρκικού κράτους, κοντά σε μια Ευρώπη που προσπαθούσε να εδραιώσει την ειρήνη μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, δίνοντας βάρος στις μεταρρυθμίσεις του, που είχαν σκοπό να μετατρέψουν την Τουρκία σε σύγχρονη χώρα βασισμένη στα ευρωπαϊκά πρότυπα, χωρίς την επιρροή της θρησκείας στην ζωή της πολιτείας.

Σήμερα ο Ερντογάν, ο ιδιότυπος αυτός «δικτάτορας» των Τούρκων, δεν μπορεί να ζήσει υπό την σκιά του Κεμάλ και επιθυμεί να τον ξεπεράσει σε δόξα και να γίνει ο νέος «Ατατούρκ»! Έτσι, ακολουθεί αντίθετη από εκείνον πορεία σχεδόν σε όλους τους τομείς. Ήδη βέβαια, τον έχει υπερβεί σε χρόνο διακυβέρνησης, αφού κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή επί 19 συναπτά έτη, ήτοι από το 2003 όταν έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Η αλήθεια είναι ότι, από το 2003 μέχρι το 2010 ο Ερντογάν είχε ως ένα άξονα της εξωτερικής πολιτικής τα «μηδενικά προβλήματα» με τους γείτονες. Μετά όμως τον Δεκέμβριο του 2010, όταν άρχισε η «πυροδοτούμενη» από τη Δύση «Αραβική άνοιξη», «άνοιξε» και η όρεξη του Ερντογάν, βλέποντας τις εξελίξεις στην Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή να ευνοούν τις κρυφές του παγκόσμιες επιδιώξεις.

Τότε, ο Ερντογάν, βασιζόμενος στο πιστεύω των Τούρκων «Τürkiye büyük millet» (=Μεγάλο έθνος η Τουρκία), πυροδότησε  το ιδεολογικό του όραμα  «Büyük Orta Doğu» (=Μεγάλη Μέση Ανατολή), οδηγώντας την Τουρκία δια πυρός και σιδήρου πίσω στη σουλτανική παράδοση, θέλοντας να αναβιώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία και με το όνειρο ο ίδιος να γίνει Χαλίφης!

Στο όραμα αυτό οφείλονται οι επεμβάσεις και η στρατιωτική παρουσία στις γειτονικές χώρες, Συρία, Ιράκ και Λιβύη, το δόγμα «Πέντε πατρίδες ένα έθνος» με στόχο την ένωση όλων των τουρκόφωνων κρατών της π. Σοβιετικής Ένωσης, η τελευταία προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ και όλες τις αραβικές χώρες, καθώς και το δόγμα «Γαλάζια Πατρίδα», με στόχο το Αιγαίο και την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν ουσιαστικά θέλει να ενώσει (υπό την εξουσία του) όλους τους Μουσουλμάνους του κόσμου, μαζί και τους Άραβες, κάτω από την ονομαζόμενη Ummah (=υπερεθνική κοινότητα με κοινή ιστορία), θεωρώντας ότι έτσι θα γίνει πράξη το παγκόσμιο όραμά του.

Σε αυτό το όραμά του στήριζε (και στηρίζει) πολλά στους «Αδερφούς Μουσουλμάνους» σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Εάν μάλιστα, τον Ιούλιο του 2013, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι δεν ανατρέπονταν από τον τότε αντιπρόεδρο και αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, στρατηγό Αλ Σίσι, σημερινό Πρόεδρο της χώρας, ίσως το όραμα του Ερντογάν να έπαιρνε σάρκα και οστά. Φημολογείται δε, ότι από τότε οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ορκίστηκαν πίστη σε αυτόν τον «μεγάλο ηγέτη του ισλαμικού κόσμου», όπως τον ονομάζει το επίσημο «πυρηνικό» Πακιστάν των 235 εκατομμυρίων κατοίκων!

Γι αυτό καθόλου τυχαίο δεν είναι το ισλαμικό μήνυμα του Ερντογάν, που συνηθίζει να εκπέμπει κάνοντας ένα χαιρετισμό, όπου υψώνει τα τέσσερα δάχτυλα του δεξιού χεριού, διπλώνοντας τον αντίχειρα στο εσωτερικό της παλάμης. Το ίδιο έκανε και μέσα στην Αγία Σοφία, προκαλώντας τους Χριστιανούς όλου του κόσμου. Είναι ο γνωστός χαιρετισμός «Ραμπιά», των αδελφών μουσουλμάνων και πολλών φανατικών ισλαμιστών! Η «Ραμπιά» έχει προέλευση από την ομώνυμη πλατεία της Αιγύπτου και εκφράζει την αλληλεγγύη στους φημολογούμενους «χιλιάδες που σκοτώθηκαν από τον αιγυπτιακό στρατό», κατά την ανατροπή του καθεστώτος Μόρσι. Ιστορικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατεία αυτή πήρε την ονομασία της από τη Ραμπιά, ποιήτρια και εξέχουσα προσωπικότητα του τάγματος των Σούφι, ασκητικής κοινότητας του Ισλάμ, κατά τον 8ο μ.Χ. αιώνα.

Σε όλη αυτή την ισλαμική προέλαση, ο Ερντογάν στηρίζεται κυρίως στην ισχύ των Ενόπλων του Δυνάμεων, στην γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία της Τουρκίας και στην προσωπική του διπλωματική ικανότητα, παίζοντας έξυπνα το παιχνίδι μιας ευφυούς ουδετερότητας,  δομώντας παράλληλα τον τουρκικό αναθεωρητισμό, σε συνδυασμό με την όσμωση κεμαλισμού-ισλαμισμού και προωθώντας την χώρα του στο βάθρο αρχικά της περιφερειακής δύναμης, ως εφαλτήριο για την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας με τελικό σκοπό να καταστεί μεγάλη δύναμη στο παγκόσμιο σύστημα ισχύος!

Επιπλέον, εκμεταλλεύεται απόλυτα και την προϊούσα ισλαμοποίηση της ηλίθιας «ουμανιστικής» Ευρώπης, που αποδέχεται τον εποικισμό της από δεκάδες εκατομμυρίων αλλοεθνείς μωαμεθανούς στο θρήσκευμα, αποδεδειγμένα απρόθυμους να ενσωματωθούν στα κοινωνικά πλαίσιά της.

Σαν βασικό σταθμό επίδειξης υπεροχής και πειθούς, ο Ερντογάν επιδιώκει μια «νίκη» μέχρι τον Ιούνιο του 2023 για να γιορτάσει πανηγυρικά τα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας και να επανεκλεγεί ως Πρόεδρος της χώρας. Και τη νίκη αυτή διαφαίνεται ότι θέλει να την πετύχει απέναντι στην Ελλάδα, με βάση το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, και την ισχυριζόμενη και διεθνώς καταγγελλόμενη «κατοχή και στρατικοποίηση» των ελληνικών νησιών του Αιγαίου από την χώρα μας.

Για όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια, θεωρεί ότι η ιστορία δεν του παρέχει επαρκή χρόνο και γι αυτό βιάζεται να τα πετύχει ωθώντας τις εξελίξεις με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα. Έτσι, η Τουρκία του Ερντογάν ακολουθεί μια ιδιαίτερα ξέφρενη και αλαζονική πορεία και βαδίζει στην κυριολεξία «στην κόψη του ξυραφιού»!

Η άποψη του γράφοντος είναι ότι ο Ερντογάν είναι ένας πολύ καλά εκπαιδευμένος ταχυδακτυλουργός, που παίζει όμως με πάρα πολλές μπάλες, οπότε μοιραία κάποιες από αυτές θα πέσουν κάτω και θα αποχωρήσει από τη σκηνή ντροπιασμένος.

Οψόμεθα…

Νικόλαος Ταμουρίδης
Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α' Υπαρχηγός ΓΕΣ
 
πηγή φωτό: naftemporiki.gr
                                        
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Το Δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα της εποχής μας. Όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία και στα σενάρια της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat για τις μεταβολές και την εξέλιξη του πληθυσμού, το 2011 – 2021 η μείωση ανήλθε σε 445.000 άτομα, ενώ ο πληθυσμός το 2050 προβλέπεται να μειωθεί κατά 16,7%.

Η Ελλάδα, λοιπόν, γηράσκει, χωρίς όμως να προκρίνονται από την Πολιτεία μέτρα για την καταπολέμηση της γήρανσης και της απομείωσης του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια, αντί να προωθούνται κίνητρα ώστε τα νέα ζευγάρια να επιλέγουν να τεκνοποιήσουν, βλέπουμε να βάλλεται η δημιουργία οικογένειας, καθώς και η τριτεκνία και η πολυτεκνία, μέσα από τη συστηματική άρση προνομίων και διευκολύνσεων.

Οι διεπιστημονικές προσεγγίσεις των παρεμβάσεων που απαιτούνται αναδεικνύουν την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές και συντονισμένη συνεργασία μεταξύ υπουργείων αλλά και κεντρικού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης. Κάτι που φαίνεται να μη γίνεται αντιληπτό από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως δεν είχε γίνει αντιληπτό και από την προηγούμενη των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Θα περίμενε κάποιος στα τρία αυτά χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ να έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του Δημογραφικού, με παρεμβάσεις από το πεδίο της εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης και της φορολογίας έως το πεδίο της παιδείας, της στέγασης και των υποδομών. Αντ’ αυτού, είδαμε μόνο ένα επίδομα γέννησης και μια επέκταση στο ωράριο του ολοήμερου σχολείου. Εστιάζοντας στην πρόσφατη ανακοίνωση για το ωράριο, μπορούμε να δούμε και το πώς οι θεσμοί χρησιμοποιούνται στην υπηρεσία των εκλογών.

Ο τύπος του ολοήμερου σχολείου υιοθετήθηκε στην Ελλάδα το 1997 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως ένας καινοτόμος εκπαιδευτικός θεσμός κοινωνικής πολιτικής. Επεκτάθηκε την περίοδο 2010 – 2011, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διευκόλυνση της καθημερινότητας της οικογένειας και στην αναβάθμιση της παρεχόμενης σχολικής εκπαίδευσης και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Σήμερα, ωστόσο, 25 χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή του, το ολοήμερο σχολείο πράγματι χρειάζεται ουσιαστική αναβάθμιση. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να ενισχυθεί περισσότερο ο προνοιακός χαρακτήρας του θεσμού, καλύπτοντας τις κοινωνικές ανάγκες της εργασίας. Χρειάζεται και να απαντά ευρύτερα στο ζήτημα των αυξανόμενων ανισοτήτων στην εκπαίδευση με ένα καινοτόμο διαθεματικό πρόγραμμα σπουδών (εκπαίδευση STEM, τέχνες, αθλητισμός, μουσική, εκμάθηση ξένων γλωσσών και άλλες δραστηριότητες), το οποίο όμως να μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη. Και ενώ το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ένα διευρυμένο χρονικά και αναβαθμισμένο ποιοτικά ολοήμερο σχολείο, παραλείπει να μας παρουσιάσει το πώς αυτό θα επιτευχθεί.

Η σωστή λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, με τα πρόσθετα γνωστικά αντικείμενα, προϋποθέτει και την κατάλληλη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή. Να διαθέτουν, δηλαδή, τα σχολεία τραπεζαρία, χώρους ξεκούρασης, γυμναστήριο, αίθουσα μουσικής και εικαστικών, καθώς και άρτια εξοπλισμένους χώρους άθλησης ή άλλων εξειδικευμένων δραστηριοτήτων (π.χ., ρομποτική). Χρειάζεται δε να στελεχωθούν επαρκώς με εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό, με αξιοπρεπείς μισθούς και σταθερές συνθήκες εργασίας. Η απλή επέκταση του ωραρίου ή η ανακοίνωση πρόσθετων γνωστικών αντικειμένων φαίνεται ως «προεκλογική παροχή» όταν προηγείται ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου. Σε κάθε περίπτωση, το Δημογραφικό δεν λύνεται μόνο με ένα επίδομα γέννησης και ένα διευρυμένο ωράριο στο ολοήμερο.

Πέρα, όμως, από την πραγματική ενίσχυση που χρειάζεται το ολοήμερο σχολείο, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται να ασκήσει αποτελεσματική κοινωνική πολιτική και να διασφαλίσει επαρκώς την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής οικογένειας. Αυτό αποτυπώθηκε πρόσφατα και στα αποτελέσματα των ωφελουμένων της Δράσης «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση, καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης». Εκτός ΚΔΑΠ και παιδικών σταθμών για το έτος 2022 – 2023 βρέθηκαν 84.189 παιδιά ηλικίας 5 – 12 ετών. Πρόκειται για έναν αποκλεισμό που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα, ώστε να μπορούν όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις δομές και τις υπηρεσίες.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει επεξεργαστεί μια δέσμη πολιτικών και μέτρων βάσει των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, που αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες των νέων ζευγαριών. Πρόκειται για πολιτικές και μέτρα που απαντούν στα αιτήματα για σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία, για ποιοτική και χαμηλού κόστους στέγαση, για εκσυγχρονισμό και διεύρυνση των επιδομάτων τέκνων και βεβαίως για θεσμικές διευκολύνσεις που σχετίζονται με την εργασία. Πολιτικές και μέτρα που στοχεύουν στην πραγματική βελτίωση της ποιότητας ζωής των νέων ζευγαριών και παρέχουν ένα υποστηρικτικό δημόσιο δίκτυο δομών και υπηρεσιών σε μια οικογένεια.

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι αρχές στο Πακιστάν αγωνίζονται να προστατεύσουν από τα νερά ζωτικής σημασίας ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό που τροφοδοτεί με ηλεκτρικό εκατομμύρια ανθρώπους και απειλείται ολοένα και περισσότερο να πλημμυρίσει.

Οι καταρρακτώδεις βροχές την εποχή των μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων στο βόρειο Πακιστάν προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες που έπληξαν 33 εκατομμύρια ανθρώπους και στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 1.400, ενώ παρέσυραν σπίτια, δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές, γέφυρες, άφησαν πίσω τους νεκρά ζώα και κατεστραμμένες σοδειές. Οι ζημιές που προκάλεσαν υπολογίζονται σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πακιστανική κυβέρνηση και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αποδίδουν στις κλιματικές αλλαγές τις ακραίες καιρικές συνθήκες που οδήγησαν στις πλημμύρες, οι οποίες έχουν βυθίσει στο νερό σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας των 220 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Νταντού, στην νότια επαρχία Σιντ, μια από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές, παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε έξι επαρχιακές περιφέρειες.

Ο στρατός αγωνιζόταν χθες, Κυριακή, για την ενίσχυση αναχώματος που έχει δημιουργηθεί μπροστά από τον σταθμό.

“Ήδη έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα πρόληψης για τη διάσωση του δικτύου στην περίπτωση πλημμύρας”, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο υψηλόβαθμος τοπικός αξιωματούχος Σιέντ Μουρτάζα Άλι Σαχ.

Η δήλωση αυτή γίνεται μετά τις εντολές που έδωσε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ, τις οποίες μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοσταθμός του Πακιστάν, να διασφαλιστεί ότι ο σταθμός των 500 kV δεν θα πλημμυρίσει.

Υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν αρχίσει να κάνουν αποτίμηση των αναγκών ανοικοδόμησης που θα έχει το Πακιστάν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έπεσαν στο Πακιστάν 391 χιλιοστά βροχής, ή σχεδόν 190% περισσότερη βροχή σε σχέση με τον μέσο όρο 30 ετών.

Στην επαρχία Σιντ έπεσε 466% περισσότερη βροχή από τον μέσο όρο και όλα τα νερά των πλημμυρών περνούν από την Νταντού, περιοχή με 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, λόγω της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται.

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ κ. Σπήλιος Λιβανός, με την ευκαιρία της σημερινής έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

"Αγαπητές μου μαθήτριες και μαθητές,

Στην αρχή αυτής της νέας σχολικής χρονιάς, σαν πατέρας τριών παιδιών που φοιτούν φέτος και στις τρεις βαθμίδες του ελληνικού σχολίου, νιώθω την ανάγκη να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω για τον περήφανο τρόπο που αντιμετωπίσατε τη δύσκολη και μίζερη περίοδο της πανδημίας των προηγούμενων χρόνων.

Εύχομαι οι δυσκολίες που αφήνουμε πίσω μας, να μετατραπούν σε πηγές έμπνευσης και δημιουργίας τη χρονιά που αρχίζει σήμερα.

Να έχετε καλή υγεία, αισιοδοξία, δύναμη ψυχική και σωματική, κέφι για νέα και χρήσιμη γνώση, δημιουργικότητα, χαρά για κοινωνικοποίηση, πίστη στη φιλία και στη στήριξη των πιο αδύναμων συμμαθητών σας.

Καλή και δημιουργική χρονιά και σε όλους τους δάσκαλους, καθηγητές & προσωπικό των σχολείων μας, αλλά και στους εθελοντές γονείς και κηδεμόνες που στηρίζουν τα παιδιά μας!"

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 09:21

Τι δεν είπε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Της Μαρκέλλας Καβαλιεράτου

Στην τελευταία, πριν από τις εκλογές, ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και πιθανόν στην τελευταία του ως πρωθυπουργός, ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε έντονα προεκλογικό περιεχόμενο, καλλιέργησε το φόβο για το μέλλον, εξήγγειλε 21 έκτακτα και μόνιμου χαρακτήρα μέτρα (κάποια θα υλοποιηθούν το 2023 και 2024) και απέδωσε την ευθύνη για όλα τα κακώς κείμενα σε άλλους και όχι στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνησή του τα τρία τελευταία χρόνια.

Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ενεργειακή κρίση, αλλά, δεν είπε κουβέντα ότι ήταν η κυβέρνησή του που, από το 2019, άρχισε το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ. Τώρα τρέχουν να τα ξαναλειτουργήσουν και να επαναπροσλάβουν το προσωπικό που απέλυσαν. Μετά πούλησαν και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΔΕΗ. Δεν είπε κουβέντα για τον προσανατολισμό στην προμήθεια φυσικού αερίου από τις spot αγορές και όχι με σταθερά συμβόλαια μέσω αγωγών. Δεν είπε κουβέντα για την αδιαφορία της κυβέρνησής του να αξιοποιήσει τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο Πέλαγος και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Προτιμάει να αγοράζουμε πανάκριβο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για να τιμωρήσει τη Ρωσία, αλλά, δεν είπε κουβέντα για την τιμωρία που έχει επιβάλλει στους Έλληνες.

Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα παραμείνει έως τον Ιούνιο του 2023 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού! Δεν είπε όμως κουβέντα για το συντελεστή 24% ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καυσίμων που τροφοδοτούν την άνοδο των τιμών σ’ όλη την οικονομική αλυσίδα.

Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε η αγανάκτηση να γίνει «τυφλή» αναζητώντας εσωτερικές ευθύνες για εξωγενείς επιθέσεις και προέτρεψε τους έλληνες καταναλωτές να στείλουν το λογαριασμό ακρίβειας όχι στον ίδιο, αλλά, στον Πούτιν!  Μόνο δεν μας είπε αν το λογαριασμό θα τον στείλουμε σε ρούβλια ή σε ευρώ. Γιατί προς το παρόν αγοράζουμε το ρωσικό φυσικό αέριο με ρούβλια.

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για τον πληθωρισμό που καταγράφει άνοδο πάνω από 11% και μειώνει την αγοραστική αξία των μισθών, των συντάξεων και των καταθέσεων. Η μικρή επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου, από 12,1% σε 11,4%, που σημειώθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οφείλεται στις καλοκαιρινές εκπτώσεις. Ο πρωθυπουργός είπε ότι το Δεκέμβριο θα δοθεί μια «επιταγή ακρίβειας» 250 ευρώ σε 2.300.000 ευάλωτους δικαιούχους, δηλαδή, περίπου στο 25% του συνολικού πληθυσμού της χώρας (αυτή είναι η περήφανη και αναπτυσσόμενη Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη) και μια αύξηση περίπου 6% από 1-1-23 στους συνταξιούχους. Για τις απώλειες από τον πληθωρισμό το 2021 και 2022 μάλλον θα πρέπει να στείλουμε το λογαριασμό πάλι στον Πούτιν!

Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα δοθούν συνολικά μόλις 149 εκατ. ευρώ σε γεωργούς και κτηνοτρόφους για να αντιμετωπίσουν την άνοδο στις τιμές των λιπασμάτων και των κτηνοτροφών. Τα ίδια περίπου χρήματα (140 εκατ.) θα δοθούν για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω» προκειμένου να αγοραστούν νέες εισαγόμενες ηλεκτρικές συσκευές, ενώ δάνεια και επιδοτήσεις συνολικού ύψους 1,8 δις θα δοθούν για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών και κτίσιμο νέων. Παράλληλα θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες κτίρια και οικόπεδα του Δημοσίου για να κτιστούν νέες κατοικίες.

Είναι να θαυμάζει κανείς αυτό το «μίγμα οικονομικής πολιτικής» της κυβέρνησης. Έχουμε πανάκριβη ενέργεια, πολύ ακριβά τρόφιμα, μεγάλο εξωτερικό εμπορικό έλλειμμα και αυτοί τα δανεικά που παίρνουν τα ξοδεύουν σε ντουβάρια και οικιακές συσκευές. Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα, επί των ημερών του, έχει γίνει ένα τεράστιο εργοτάξιο, αλλά, δυστυχώς χωρίς κανένα νέο εργοστάσιο!

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, πορεύεται με το δόγμα: «Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία τής χώρας και η οικοδομή η ατμομηχανή τής οικονομίας μας». Δε διδάχτηκαν τίποτα από τις πρόσφατες κρίσεις.

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για το δημόσιο χρέος που επί των ημερών του αυξήθηκε περαιτέρω κατά 37,7 δις ευρώ ή κατά 10,6% και έχει φτάσει στο δυσθεώρητο ύψος των 394,2 δις. Επίσης δεν είπε κουβέντα για την άνοδο των επιτοκίων που θα επιβαρύνει την εξυπηρέτηση του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού χρέους.

Τέλος ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τη Μόσχα ότι έχει μετατρέψει το φυσικό αέριο σε όπλο και θέλει να μετατρέψει την ακρίβεια σε πυροδότη κοινωνικών αναταραχών και αποσταθεροποίησης δυτικών κυβερνήσεων. Δεν είπε όμως κουβέντα για τις αναποτελεσματικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και το μπλοκάρισμα των συναλλαγματικών διαθεσίμων της, που έχουν γυρίσει μπούμερανγκ κατά των χωρών που τις επέβαλλαν και βεβαίως κατά της Ελλάδας που υπήρξε βλακωδώς ενθουσιώδης υποστηρικτής τους.

Υ.Γ.  Ο Κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του υπερηφανεύτηκε ότι μεγάλωσε την Πατρίδα μας με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο. Δεν είπε όμως κουβέντα για τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr