Τρίτη, 4η Οκτωμβρίου 2022  10:20: πμ
rss button rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος σχετικά με την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία εντάσσεται στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών ο όρος «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ως συνώνυμος του όρου «Καλαμών».

Όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντόπουλος, «Η νέα Υπουργική Απόφαση παρέχει το πλαίσιο που λαμβάνει υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες του προϊόντος αυτού, όπως είναι η παραγωγή του σε διαφορετικούς νομούς και ιδίως στην Αιτωλοακαρνανία, που είναι ο μεγάλος παραγωγός της ελιάς Καλαμών».

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

«Η υπ’αριθμ.1773/251441 (ΦΕΚ Β’ 4641/2-9-2022) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία εντάσσεται στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών ο όρος «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ως συνώνυμος του όρου «Καλαμών», «λυτρώνει» χιλιάδες εξαγωγείς του προϊόντος που αντιμετώπιζαν πληθώρα προβλημάτων την τελευταία εικοσαετία.

Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η οποία ακύρωσε προηγούμενη σχετική υπουργική απόφαση και έφερε τους παραγωγούς της ελιάς Καλαμών εκτός Μεσσηνίας σε αδιέξοδο, καθώς δεν θα μπορούσαν πλέον να χρησιμοποιούν την ονομασία “Kalamata olives”, ονομασία που ίσχυε στις συναλλαγές επί 90 χρόνια ως συνώνυμη της ονομασίας Καλαμών.

Όπως μάλιστα επεσήμανα με ερώτηση που κατέθεσα κατόπιν αυτών προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και είχα αναφέρει και παλαιότερα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η επιτραπέζια ελιά Καλαμών είναι μία από τις κυρίαρχες καλλιεργούμενες ποικιλίες στον κάμπο του Μεσολογγίου και ευρύτερα στην Αιτωλοακαρνανία που στηρίζει το εισόδημα χιλιάδων καλλιεργητών της περιοχής.

Σύμφωνα δε με τα διαθέσιμα στοιχεία, η ετήσια παραγωγή του νομού είναι 40.000 τόνοι της ποικιλίας «Καλαμάτα», συνεισφέροντας στο 44% της συνολικής παραγωγής της χώρας.

Για όλους λοιπόν αυτούς τους παραγωγούς αλλά και για όλους όσοι συνεισφέραμε στον αγώνα αυτόν, η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση. Η νέα Υπουργική Απόφαση παρέχει το πλαίσιο που λαμβάνει υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες του προϊόντος αυτού, όπως είναι η παραγωγή του σε διαφορετικούς νομούς και ιδίως στην Αιτωλοακαρνανία, που είναι ο μεγάλος παραγωγός της ελιάς Καλαμών».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για «ασύστολα» ψέματα κατηγορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις δηλώσεις του στη Βέροια για την ακρίβεια.

Ο κ. Οικονόμου σημειώνει ότι η Ελλάδα, χάρη στον μηχανισμό που εφαρμόζει, έχει χαμηλότερες τιμές καταναλωτή στα τιμολόγια ρεύματος από τον μέσο όρο της ΕΕ.

«Την ίδια μέρα που ο κ. Τσίπρας περιφέρει την καταστροφολογία και την απόγνωση του, ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα έχει, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, την 5η υψηλότερη ανάπτυξη στην ΕΕ, ύψους 7,7%, με το ΑΕΠ της χώρας να είναι πάνω από το επίπεδο που είχε πριν από την πανδημία» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Με αυτά τα όπλα στηρίζουμε έμπρακτα την κοινωνία και τις επιχειρήσεις στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Με ενσυναίσθηση, γνώση, επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα. Όχι με γραφικότητες και μυθολογίες» καταλήγει στη δήλωσή του.

Αναλυτικά το σχόλιο του κ. Οικονόμου

Αντί για πολλά λόγια, δύο μόνο σημεία απέναντι στα ασύστολα ψέματα του κ. Τσίπρα:

* Η Ελλάδα, χάρη στον μηχανισμό που εφαρμόζει, έχει χαμηλότερες τελικές τιμές καταναλωτή στα τιμολόγια ρεύματος από τον μέσο όρο της ΕΕ.

* Την ίδια μέρα που ο κ. Τσίπρας περιφέρει την καταστροφολογία και την απόγνωση του, ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα έχει, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, την 5η υψηλότερη ανάπτυξη στην ΕΕ, ύψους 7,7%, με το ΑΕΠ της χώρας να είναι πάνω από το επίπεδο που είχε πριν από την πανδημία. Με αυτά τα όπλα στηρίζουμε έμπρακτα την κοινωνία και τις επιχειρήσεις στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Με ενσυναίσθηση, γνώση, επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα. Όχι με γραφικότητες και μυθολογίες.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υποστήριξε σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον Flash της Θεσσαλονίκης, ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας κος Βασίλης Φεύγας.

Ο κ. Φεύγας, αναφερόμενος στα ενεργειακά ζητήματα και τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας υποστήριξε ότι η χώρα μας, σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση. Αυτό, προκύπτει από την μεγάλη ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί και δίνει τη δυνατότητα στην πατρίδα μας να διαθέτει το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο γεγονός ότι δεν είναι πλήρως εξαρτημένη από τις ρωσικές πηγές ενέργειας ενώ έχουμε επενδύσει συστηματικά ως χώρα και σε άλλες μορφές ενέργειας τα τελευταία χρόνια, όπως οι ανανεώσιμες.

Αναφερόμενος στην άνοδο του Πρωθυπουργού και την παρουσία του στο βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Φεύγας περιέγραψε πως ο κ. Μητσοτάκης, θα κάνει τον απολογισμό της τριετούς διακυβέρνησης της χώρας υπό την καθοδήγηση του όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις και ταυτόχρονα, θα περιγράψει και το όραμα του για την επόμενη τετραετία, η οποία θα ακολουθήσει τις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2023.

Για τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ο κ. Φεύγας τόνισε ότι παρά τις κρίσεις που η παρούσα κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει όπως η υγειονομική, η ενεργειακή σε συνδυασμό με έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, απολαμβάνει την στήριξη του ελληνικού λαού και ο πρωθυπουργός, θεωρείται καταλληλότερος του Αλέξη Τσίπρα για να κρατήσει το τιμόνι της χώρας. Αυτό όπως τόνισε χαρακτηριστικά «δείχνει η μεγάλη εικόνα» και αυτό κρατάμε, χωρίς ασφαλώς να σημαίνει ότι δεν συμμεριζόμαστε τις αγωνίες των πολιτών για την ακρίβεια αλλά και μια σειρά θέματα που τους απασχολούν.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη και το πώς αυτό εξελίσσεται, ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας, υποστήριξε πως πράγματι, είναι ένα θέμα σοβαρό και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πρώτος ζήτησε να διαλευκανθεί πλήρως. Από εκεί και πέρα, όπως υποστήριξε, οι έρευνες κοινής γνώμης, αποτυπώνουν ξεκάθαρα πως το θέμα αυτό, αν και σοβαρό, δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους πολίτες. Ως εκ τούτου, δεν δικαιολογείται η αντάρα που σηκώνει η αντιπολίτευση για το θέμα, δηλητηριάζοντας τόσο την πολιτική ζωή του τόπου, όσο και την ίδια την αξιοπιστία της.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ