Τρίτη, 4η Οκτωμβρίου 2022  11:20: πμ
rss button rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόμενος σε εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός στάθηκε στην επιθετική πολιτική της Αγκυρας, τονίζοντας ότι οι πρακτικές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζουν τη συνθήκη της Λοζάνης.

Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα θα πορευτεί με ασπίδα τη διπλωματία, των ισχυρών συμμαχιών της και το αποτρεπτικό δόρυ των Ενόπλων Δυνάμεων και την αδιάκοπη πορεία της προς την πρόοδο».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάννης ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί, ότι τον σχεδόν έναν αιώνα ισχύος αυτής της Συνθήκης, θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμη. «Έτσι απαιτούν η Ιστορία και Γεωγραφία, η νομιμότητα και η διεθνής σταθερότητα» υπογράμμισε.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της εκδήλωσης «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία» στο Μουσείο Μπενάκη:

Ελληνοτουρκικά - Μήνυμα Μητσοτάκη: Ασπίδα οι σύμμαχοί μας και το αποτρεπτικό δόρυ των Ενόπλων Δυνάμεων

Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Κυρία Πρόεδρε του Μουσείου Μπενάκη,
Κύριε Πρόεδρε του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών,
Κυρίες και κύριοι,

Τέτοιες ώρες, πριν από εκατό χρόνια, στα παράλια της Μικράς Ασίας γραφόταν η αιματηρή τελική πράξη του «Οράματος της Ιωνίας». Η Σμύρνη είχε παραδοθεί, πια, στις φλόγες και οι Χριστιανοί κάτοικοί της σφαγιάζονταν. Ενώ, όσοι κατόρθωναν να γλυτώσουν από την μανία των Τούρκων, ακολουθούσαν τον ελληνικό στρατό προς τη χερσόνησο της Ερυθραίας, προσπαθώντας να περάσουν στα νησιά μας και από εκεί στη σωτηρία. Των ζωών τους μόνο. Γιατί οι περιουσίες τους είχαν ήδη χαθεί…

Λίγο αργότερα, στη Λωζάννη, μετά το αίμα θα γραφόταν και με μελάνι το τέλος 25 αιώνων παρουσίας του Ελληνισμού στην Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη. Με την ανταλλαγή πληθυσμών, ενάμιση εκατομμύριο ψυχές πήραν, τότε, τον δρόμο της μεγάλης Εξόδου. Αλλά και την απόφαση να ριζώσουν ξανά, σε καινούργιες εστίες στην μητέρα-πατρίδα.

Ταξίδεψαν, κουβαλώντας ελάχιστα υπάρχοντα και λιγοστά πολύτιμα κειμήλια. Αυτά που βρίσκουν, σήμερα, τη θέση τους στη μοναδική έκθεση που συνδιοργανώνουν δύο μεγάλες κιβωτοί της μνήμης του ιωνικού ελληνισμού: το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, με τη γενναία συμβολή άλλων 88 φορέων. Δύο ιδρύματα, που με κόπο και μεράκι κρατούν ζωντανή επί δεκαετίες την κληρονομιά των Ελλήνων των χαμένων πατρίδων. Και γι΄αυτό αξίζουν την ευγνωμοσύνη μας.

Ο ξεριζωμός ήταν το βαρύ τίμημα που έπρεπε να πληρωθεί ώστε να εξασφαλιστεί η ειρήνη και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο της εθνικής ζωής: «Διά της υπογραφής της Συμβάσεως παρέχονται εις τους ατυχείς πρόσφυγας τα μέσα να αρχίσουν νέον βίον. Υπό όρους καλύτερους των οποίων ουδείς ηδύνατο να ελπίζη μετά την εν Μικρασία καταστροφήν», έγραφε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μετά την υπογραφή της Συνθήκης. Έδινε, έτσι, το σύνθημα της εθνικής ανάτασης που θα ακολουθούσε.

Ελληνοτουρκικά - Μήνυμα Μητσοτάκη: Ασπίδα οι σύμμαχοί μας και το αποτρεπτικό δόρυ των Ενόπλων Δυνάμεων

Και οι πρόσφυγες τον δικαίωσαν πολύ πιο γρήγορα και πολύ περισσότερο από όσο κι ο ίδιος φανταζόταν. Γιατί αν η Μικρασιατική Καταστροφή συνιστά το μεγαλύτερο, ίσως, τραύμα του πρόσφατου παρελθόντος μας, η ενσωμάτωση των προσφύγων στον εθνικό κορμό αποτελεί μάλλον το κορυφαίο ειρηνικό επίτευγμα του ελληνικού κράτους.

Με μία χώρα κατάκοπη και καταχρεωμένη ύστερα από 10 χρόνια μαχών, εσωτερικά ασταθή και με ελάχιστους πόρους, να πετυχαίνει ένα αληθινό θαύμα: να μετατρέψει τον θρήνο της τραγωδίας σε πνοή δημιουργίας. Να ανιχνεύσει τα λάθη της και τις άστοχες επιλογές της. Για να σηκωθεί και πάλι στα πόδια της και να ακολουθήσει την ιστορική της τροχιά που μεταμορφώνει πάντα τις καταστροφές σε θριάμβους. Με μοχλό τη δύναμη και το πείσμα των προσφύγων, που συνέβαλαν καταλυτικά στον εκσυγχρονισμό του τόπου.

Έγραψε ο μεγάλος Μικρασιάτης Ηλίας Βενέζης, έχοντας ζήσει από πρώτο χέρι τη θηριωδία, αλλά και την αναδημιουργία: «Ο ελληνισμός της Ανατολής ορθοπόδησε δουλεύοντας τη πικρή γη. Ξεχερσώνοντας αγριόβουνα, αποξεραίνοντας βαλτότοπους, εισχωρώντας μες στον κορμό της ζωής της χώρας. Στη βιομηχανία, στη ναυτιλία, στο εμπόριο, στις Τέχνες, στα Γράμματα. Παντού, προχωρώντας στις πρώτες θέσεις. Αλλοιώνοντας τον ρυθμό της εργασίας και της παραγωγής και κινώντας την άμιλλα. Βάζοντας νέο πνεύμα, ξυπνό, στις συναλλαγές και στις σχέσεις των ανθρώπων».

Κυρίες και κύριοι,

Όλα τα παραπάνω, η καταστροφή και η αναγέννηση, εικονοποιούνται στις διπλανές αίθουσες και στα εκθέματά τους. Θα πρότεινα να τις επισκεφτούμε όχι μόνον ως άσκηση μνήμης, όσο ως κίνητρο εθνικής αυτογνωσίας. Γιατί ασφαλώς η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, ούτε διδάσκει από μόνη της. Βοηθά, όμως, στην αναζήτηση του συλλογικού μας εαυτού. Ορίζει, σε μεγάλο βαθμό, το περιβάλλον όπου κινούμαστε οι σύγχρονοι. Και ενίοτε καθοδηγεί συνετά σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Η Μικρασιατική Καταστροφή και η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων το 1947, όρισαν το τελικό γεωγραφικό περίγραμμα της χώρας. Ενώ η Συνθήκη της Λωζάννης διέπει, έκτοτε, τη συνύπαρξή μας με τους γείτονες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία την έχει παραβιάσει ξεριζώνοντας το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Αλλά και εξακολουθεί να υπονομεύει τις σαφείς ρυθμίσεις της, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Θα πρέπει να αντιληφθεί, ωστόσο, η άλλη πλευρά του Αιγαίου ότι τον σχεδόν έναν αιώνα ισχύος αυτής της Συνθήκης, θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμη. Έτσι απαιτούν η Ιστορία και Γεωγραφία, η νομιμότητα και η διεθνής σταθερότητα. Γι’ αυτό και την τήρησή της εγγυάται και θα εγγυάται η Ελλάδα, με την ασπίδα της διπλωματίας και των συμμαχιών της, αλλά και με το αποτρεπτικό δόρυ των Ενόπλων της Δυνάμεων. Κυρίως, όμως, με την αδιάκοπη πορεία της προς την πρόοδο.

Γιατί η πραγματική αναμέτρηση μιας χώρας είναι με το παρελθόν και το μέλλον της. Μπορεί τον Σεπτέμβριο του ‘22 ο Ελληνισμός να έχασε μία απ’ τις πιο δημιουργικές του εστίες. Αμέσως μετά όμως η χώρα έμαθε να κερδίζει τη μάχη της ευημερίας της: ενδυνάμωσε την εθνική της ομοιογένεια, αποφεύγοντας τα «φαντάσματα» άλλων βαλκανικών χωρών. Ξαναπολέμησε. Αλλά με τη νικηφόρα πλευρά της Ιστορίας. Άκμασε με την μεταπολεμική ανάπτυξη. Και έκανε καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων.

Για να αποτελεί, σήμερα, ένα από τα παλαιότερα μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας, πρωταγωνιστώντας μεταξύ τους. Σε μία διαδρομή όχι χωρίς λάθη, καθώς ο Εθνικός Διχασμός, που προϋπήρχε της μικρασιατικής περιπέτειας, υποτροπίασε με άλλες μορφές. Ζήσαμε, έτσι, έναν Εμφύλιο Πόλεμο και μία επτάχρονη Δικτατορία. Ενώ τον είδαμε να αναβιώνει και πριν από λίγα μόλις χρόνια με τη μορφή της δημαγωγίας, και πάλι απέναντι σε μία οικονομική κρίση που απαιτούσε εθνική συσπείρωση.

Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν. Οι επιλογές των Ελλήνων δείχνουν ότι τα ίχνη της εμπειρίας γίνονται γι’ αυτούς οδηγοί μιας καλύτερης πορείας. Πως την κάθε μεγάλη υποχώρηση μπορεί να τη διαδέχεται μια μεγαλύτερη εθνική επιτυχία. Και ότι, σήμερα, η «Μεγάλη Ιδέα» δεν συνδέεται με γεωγραφικές κτήσεις. Αλλά με την Μεγάλη Ελλάδα. Την ισχυρή και αυτοδύναμη πατρίδα του μέλλοντός μας. Αυτή που δεν λησμονεί επειδή, ακριβώς, θέλει να προχωρεί!

Κλείνω όπως λιτά κλείνει και ο Ηλίας Βενέζης το κείμενό του για το Μικρασιατικό δράμα: «Ύστερα από τόσο πάθος που ζήσαμε, κρατούμε σκεπή και παραστάτη μας ένα όραμα για τον άνθρωπο, καθαρά ελληνικό: μιαν αίσθηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας, που είναι ταυτόσημα με την αρετή». Επιτρέψτε μου, μάλιστα, να δανειστώ και τον τίτλο του βιβλίου όπου δημοσιεύτηκε, καθώς ταιριάζει απόλυτα με την αποψινή έκθεση: «Μικρασία, χαίρε».

protothema.gr 

Το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς τις εκλογές και την «εναλλακτική προγραμματική πρόταση εξουσίας» επιχείρησε να περιγράψει ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την αποψινή ομιλία του από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης έβαλε ψηλά τον πήχη όσον αφορά τις εκλογικές επιδόσεις του κόμματός του, έκανε λόγο για ένα διαφορετικό προοδευτικό μοντέλο διακυβέρνησης και δήλωσε ότι « χώρα μπορεί να έχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας». Κάνοντας επίθεση, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου, τόνισε ότι οι πολίτες της χώρας –«και αυτό είναι το στοίχημά μας»- μπορούν στις επόμενες εκλογές να επιλέξουν θετικά, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα γνήσια προοδευτικό, που θα υπηρετεί τη δημοκρατία και την ευημερία και εκείνοι «δεν θα είναι εγκλωβισμένοι μεταξύ δυο εξίσου κακών επιλογών, που συσσωρεύσαν επί του πεδίου περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις».

Για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ «το δίλημμα των επόμενων εκλογών δεν είναι «Μητσοτάκης ή χάος» αλλά: Δημοκρατική Ανατροπή ή Ανοχή στον Καθεστωτισμό και την αδικία». Η δε προοπτική που υπάρχει είναι η αλλαγή μοντέλου διακυβέρνησης, για το οποίο, όπως είπε, εγγυήσεις εξασφαλίζει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό έκανε ειδική αναφορά για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του, πρότεινε μια σειρά αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο, επανέλαβε τα αιτήματά του για την διερεύνηση της υπόθεσης, υποστήριξε ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός» και υπογράμμισε ότι όσα ανέφερε περί συνεργασιών ο κ. Μητσοτάκης είναι «ψεκασμένα σενάρια συγκυβέρνησης». «Δεν πρωταγωνιστούμε σε καμία τερατογένεση», είπε με νόημα και συμπλήρωσε ότι ξεκίνησε η αποκαθήλωση του επιτελικού κράτους.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά έκανε σφοδρή επίθεση στον κ. Ερντογάν, εισηγήθηκε να ξεκινήσει μετά τις κυπριακές εκλογές ο διάλογος για την επίλυση του κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επανέλαβε τις θέσεις του για την εξωτερική πολιτική που ασκεί η χώρα. «Όποιος δεν πιστεύει στις Διεθνείς Συνθήκες Ειρήνης που σφυρηλάτησαν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, και μιλώ για τη Συνθήκη της Λωζάνης, δεν έχουν θέση στα ψηφοδέλτια μας. Για να δούμε και τους υπόλοιπους;», είπε με αφορμή τις δηλώσεις του Μπουράν Μπουρχάν.

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε τις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος του κόμματος, το οποίο θα παρουσιαστεί στο σύνολό του στην Συνδιάσκεψη που προγραμματίζεται για το επόμενο διάστημα. Στο πακέτο των προτεραιοτήτων συμπεριλαμβάνονται προτάσεις για το φορολογικό σύστημα, την ενεργειακή κρίση, το αποτελεσματικό κράτος, την στήριξη της μεσαίας τάξης, των ευάλωτων νοικοκυριών, των νέων, των φοιτητών και του κόσμου της εργασίας, τις αναγκαίες αλλαγές στην Υγεία και την Παιδεία και την Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

Διαβάστε όλη την ομιλία του:

«Κύριε πρόεδρε της Διεθνούς Έκθεσης,

Κύριε Δήμαρχε

Αξιότιμε κύριε Πρύτανη

Εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, της Αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου,

Κυρίες και κύριοι

Θα ήθελα να ξεκινήσω την ομιλία μου με τη σημερινή ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από το μεγαλύτερο εθνικό τραύμα, τη Μικρασιατική καταστροφή.

Είναι διδακτικό να θυμόμαστε που οδήγησε το έθνος ο διχασμός και η μισαλλοδοξία.

Μετέτρεψαν το όνειρο της Ελλάδας των 2 ηπείρων και των 5 Θαλασσών,

που εξασφάλισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος με την Συμφωνία των Σεβρών,

στον εφιάλτη του θανάτου και τον ολοκληρωτικό ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

Φίλες και φίλοι,

Εδώ από τη βόρεια Ελλάδα,

Από τη Μακεδονία,

Από τη Θεσσαλονίκη,

Λέμε κάτι πολύ απλό: η χώρα μπορεί να έχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας!

Και Αξιόπιστη και προοδευτική.

Για την ανάταση της κοινωνίας, της οικονομίας, των θεσμών και της Δημοκρατίας.

Με ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης και ένα σύγχρονο, βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης.

Στοίχημά μας:

Στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες να επιλέξουν θετικά, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα γνήσια προοδευτικό, που θα υπηρετεί τη δημοκρατία και την ευημερία.

Να μην είναι εγκλωβισμένοι μεταξύ δυο εξίσου κακών επιλογών,

που συσσωρεύσαν επί του πεδίου περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις.

Το δίλημμα των επόμενων εκλογών δεν είναι «Μητσοτάκης ή χάος»

αλλά:

Δημοκρατική Ανατροπή ή Ανοχή στον Καθεστωτισμό και την αδικία!

Δεν μας αξίζουν οι εκπρόσωποι παλιών και παρωχημένων αντιλήψεων,

που οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας

και μετά αντί να σταθούν στο ύψους των περιστάσεων, είπαν ότι υπήρχαν εύκολες λύσεις, με μόνο τους μέλημα να επιστρέψουν γρήγορα στην εξουσία χωρίς να τους ενδιαφέρει το κόστος μιας νέας διχόνοιας.

Χάσαμε χρόνο, περάσαμε μια βαθύτερη κρίση θυσιάζοντας την προοπτική του ελληνικού λαού και οδηγώντας χιλιάδες ελληνόπουλα στο εξωτερικό.

Αυτοί σήμερα δεν δικαιούνται να λένε ότι ήταν στη σωστή όχθη της Ιστορίας.

*Φίλες και φίλοι,

Σε μια περίοδο ραγδαίων γεωπολιτικών αλλαγών,

σε μια περίοδο που έχουν εκτραχυνθεί ο κ. Ερντογάν και μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας,

κλιμακώνοντας τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα,

χρειάζεται μια συγκροτημένη πολιτική και όχι μόνο η συλλογή δηλώσεων συμπαράστασης με φόντο τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες

Θέλω να γίνω ξεκάθαρος:

Η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι μια χίμαιρα.

Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συμβάλει πρωταγωνιστικά στην νέα αρχιτεκτονική σχέσεων Ευρώπης -Τουρκία.

Που θα οδηγεί σε μια ειδική σχέση, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης της τελωνειακή ένωσης.

Θα πρέπει να εμπεριέχεται ένας ολοκληρωμένος μηχανισμός αυτοματοποιημένων κυρώσεων σχετικά με τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της γείτονος.

Δεν μπορεί να λείπει το εμπάργκο όπλων.

Δεν νοείται οι ευρωπαϊκές χώρες, οι εταίροι μας, να συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Τουρκία.

Επίσης μετά τις κυπριακές εκλογές, θα πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος για την επίλυση του κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ερντογάν δεν πρέπει να μείνει σε χλωρό κλαδί.

Το διεθνές δίκαιο είναι το μεγάλο όπλο της Ελλάδας.

Εμείς θέσαμε όλα αυτά τα θέματα με πατριωτικό ρεαλισμό σε όλα τα διεθνή φόρα.

Τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης με το εμπάργκο όπλων, που το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει ψηφίσει χάρις την πρωτοβουλία μου;

Τι υποστήριξε στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια για την ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας;

Μόνο δηλώσεις εκ του ασφαλούς , σε τραγικά λάθος κατεύθυνση όμως κάποιες φορές.

Δικαιολόγησε τον Ερντογάν για τον ωμό εκβιασμό του απέναντι στη Σουηδία και τη Φινλανδία με θύματα τους Κούρδους αλλά και άλλους πολιτικούς ακτιβιστές και δημοσιογράφους που με το παραμικρό τους θεωρεί τρομοκράτες.

Φανταστείτε να είστε μέλος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP , το κόμμα του φυλακισμένου Ντερμίτας, που ήταν το μόνο που εναντιώθηκε στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί,

που μίλησε για την Γενοκτονία των Ελλήνων μέσα στην Τουρκική Βουλή

και να ακούς τον Έλληνα Πρωθυπουργό να δικαιώνει τα αιτήματα του Τούρκου Προέδρου.

Τέλος θέλω να επαναλάβω και από αυτό το βήμα:

Όποιος δεν πιστεύει στις Διεθνείς Συνθήκες Ειρήνης που σφυρηλάτησαν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, και μιλώ για τη Συνθήκη της Λωζάνης, δεν έχουν θέση στα ψηφοδέλτια μας.

Για να δούμε και τους υπόλοιπους;

Φίλες και φίλοι

Προτεραιότητα μας είναι οι πολιτικές που δίνουν αξιοπρέπεια, ασφάλεια και προοπτική σε όλους τους Έλληνες και ιδίως στη νέα γενιά της εργασιακής επισφάλειας.

Μια προοδευτική πρόταση για το αύριο της χώρας που οικοδομεί ένα κράτος διαφάνειας, αξιοκρατίας, λογοδοσίας, αποκέντρωσης της εξουσίας.

Που δημιουργεί τις προϋποθέσεις να παραμείνουν οι νέοι άνθρωποι στην πατρίδα μας,

Για να αναχαιτίσουμε έτσι, τον μείζονα εθνικό κίνδυνο του Δημογραφικού.

Στον πυρήνα της δικής μας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης βρίσκεται ο απόλυτος και αδιαπραγμάτευτος σεβασμός στους Θεσμούς, στο Κράτος Δικαίου, στη Δημοκρατία.

Χωρίς ισχυρούς, ανοικτούς και συμμετοχικούς θεσμούς, πώς θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε αξιοκρατικά τα κονδύλια ύψους 70 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα εισρεύσουν στη χώρα μας μέχρι το 2027, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής;

Πώς αλλιώς θα διασφαλίσουμε ότι τα κονδύλια αυτά δεν θα πάνε σε «ημέτερους», αλλά θα διαχυθούν σε όλες τις πραγματικά παραγωγικές δυνάμεις της πατρίδας μας;

Πώς θα υπάρξει μια ανοιχτή κοινωνία που θα αποκλείει κάθε μορφής διακρίσεις;

Σήμερα, βιώνουμε την πλήρη αποκαθήλωση και ηθική απαξίωση του «επιτελικού» κράτους του κ. Μητσοτάκη.

Ενός απόλυτα συγκεντρωτικού, κλειστού και αδιαφανούς συστήματος ελέγχου και νομής της εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το «όλα στο φως» του κ. Μητσοτάκη έχει μετατραπεί πλέον σε «όλα στο σκοτάδι».

Από αυτό εδώ το βήμα με κάλεσε να πάω να ενημερωθώ, από την ΕΥΠ για τους τυπικούς λόγους της παρακολούθησής μου.

Όμως σύμφωνα με το νόμο της Κυβέρνησής του, είναι παράνομο ακόμα και να ενημερωθώ ότι με παρακολουθούσαν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μαζί με εμένα παρακολουθούσαν και το σύνολο της παράταξης μας, αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο.

Διαβάζω δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, ότι ο φάκελος μου έχει καταστραφεί.

Γιατί εν τέλει;

Για να μην υπάρχουν τα πειστήρια της απόπειρας να τεθεί το ΠΑΣΟΚ σε ομηρεία;

Την ίδια στιγμή, στην εξεταστική επιτροπή μπλοκάρει την κλήση των κατεξοχήν εμπλεκόμενων προσώπων.

Για να καλύψουν τις ευθύνες τους οχυρώνονται πίσω από το απόρρητο, μαζί με απειλές για δεκαετείς ποινές σε όποιον τολμήσει να συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας στην υπόθεση των υποκλοπών.

Ξέραμε για τον «μεγάλο αδελφό» αλλά ούτε μας περνούσε από το νου ότι θα βρεθούμε να μας ακούει ο «μεγάλος Ανιψιός» για λογαριασμό του «μεγάλου Θείου»!

Κρίμα που δεν ζει ο Όργουελ να ξαναγράψει το βιβλίο του.

Αλίμονο όμως αν κύριοι της ΝΔ θεωρήσουμε ως “κανονικότητα” τέτοιες πρακτικές.

Αλίμονο αν νομιμοποιήσουμε το φακέλωμα και τις παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων.

Η παράταξη που θεμελίωσε τη δημοκρατία στον τόπο δεν συναινεί, δεν διαπραγματεύεται, δεν αποδέχεται το πισωγύρισμα σε σκοτεινές εποχές.

Ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Και πάνω στην απελπισία του επιστρατεύει ψεκασμένα σενάρια περί συγκυβέρνησης κομμάτων προγραμματικά ετερόκλητων για να ενισχύσει το δίλημμα «Μητσοτάκης η χάος».

Τι θέλει να πει όμως με τον όρο τερατογενέσεις; γιατί η χώρα μας έχει μακρά εμπειρία από αυτές.

Έχετε ακούσει για την τερατογένεση της αποστασίας του ‘65;

Θυμάστε το ‘89 και το ειδικό δικαστήριο;

Την τερατογένεση του αντιμνημονιακού μετώπου εμπαιγμού που στήσατε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπλυθούν οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας;

Όλα αυτά είχαν στόχο την παράταξη μας.

Είναι χαραγμένα στο πολιτικό DNA μας.

Καταβάλλετε αγωνιώδεις προσπάθειες για να αλλοιώσετε την ιστορία, αλλά υπάρχει ιστορική μνήμη.

Εμείς δεν πρωταγωνιστήσαμε σε καμία τερατογένεση.

Ήσασταν ο θύτης και ήμασταν το θύμα.

Γι’ αυτό είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη της χώρας.

Δεν παίζουμε παιχνίδια με τους θεσμούς και το κράτος δικαίου.

Το σλόγκαν λοιπόν «Συνέπεια – Συνέχεια – Σταθερότητα», που διαφήμισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, στην πραγματικότητα σημαίνει «Ασυνέπεια – πισωγύρισμα – αστάθεια».

Άλλωστε αυτές οι πρακτικές του ελέγχου των ΜΜΕ, της παγίδευσης των πολιτικών αντιπάλων και των παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη μάς θυμίζουν άλλες δεκαετίες.

Κυρίες και κύριοι,

Κάποιοι πανηγυρίζουν ότι η χώρα μας εξήλθε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας αλλά δεν λένε ότι η εποπτεία θα συνεχιστεί μέχρι το 2059, έως ότου η Ελλάδα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε από τον ESM.

Η κυβέρνηση πραγματοποίησε μια τεράστια δημοσιονομική επέκταση στη διάρκεια της πανδημίας, άνω των 50 δις.

Τη δεύτερη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση στον κόσμο ως μέγεθος του ΑΕΠ, όπως η ίδια υπερηφανεύεται.

Το πιο σημαντικό, όμως, πρόβλημα με αυτές τις τεράστιες δαπάνες δεν είναι το μέγεθός τους, αλλά η χαμηλή τους αποτελεσματικότητα και ο άδικος καταμερισμός.

Στην πράξη, δεν φάνηκαν ικανές να αλλάξουν το οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο ούτε να μειώσουν τις ανισότητες.

Συγκεκριμένα:

Η παραγωγική βάση εξακολουθεί να είναι σαθρή. Παρά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,7%, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εκτινάχτηκε κατά 65,4% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021.

ο πληθωρισμός τρέχει, σταθερά, με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και βρίσκεται στους επτά υψηλότερους.

Το μεγαλύτερο μέρος των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα το 2021, κατευθύνεται σε μη παραγωγικές επενδύσεις.

Το τραπεζικό σύστημα δείχνει ανεπάρκεια στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες δανείζουν τα Funds για να αγοράσουν σπίτια που τους έδωσαν σε «σκοτωμένες» τιμές σε βάρος των δανειοληπτών.

Φίλες και φίλοι

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης διεξάγεται κάτω από συνθήκες διεθνούς γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε το ρου της ευρωπαϊκής ιστορίας και έθεσε διλήμματα στα οποία η Ε.Ε. δεν ήταν προετοιμασμένη να απαντήσει.

Οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι σήμερα εκτεθειμένοι σε ένα επιθετικό κύμα ακρίβειας, καθώς πληρώνουν τεράστιο κόστος για το βασικό αγαθό της ενέργειας.

Είναι προοδευτική ή βαθιά συντηρητική η βίαιη απολιγνιτοποίηση με τη σφραγίδα των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ που άφησαν τη χώρα και τους πιο ευάλωτους Έλληνες εκτεθειμένους;

Με τις επιλογές τους, κατάφεραν να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που αύξησε την εξάρτηση της από φυσικό αέριο κατά 25% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ενώ όλες οι χώρες θέτουν τις βάσεις για την απανθρακοποίηση της οικονομίας και της οριστικής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα,

η κυβέρνηση αντικατέστησε τον λιγνίτη με το εισαγόμενο φυσικό αέριο,

με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εφαρμόσουμε και στη χώρα μας την εξαίρεση που έλαβαν οι χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου, και να πληρώνουμε πολλαπλάσιες τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια.

Ακόμα και τώρα που ξαφνικά η κυβέρνηση θυμήθηκε τις ΑΠΕ,

δεν έχουμε το ειδικό χωροταξικό,

δεν υπάρχουν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές μελέτες,

απουσιάζουν πλήρως οι αναγκαίες επενδύσεις στο δίκτυο που θα επέτρεπαν τη διάχυση τους σε όλη την κοινωνία,

οι επενδύσεις στις τεχνολογίες αποθήκευσης που θα επέτρεπαν την καλύτερη και αποδοτικότερη χρήση τους.

Άρα για ποια πράσινη μετάβαση μιλάμε;

Στο όνομα της δήθεν στήριξης των καταναλωτών, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Άλλη μια έκφραση δημοσιονομικού λαϊκισμού.

Τρέχουν πίσω από τις στρατηγικές αστοχίες τους.

Τι άλλο πέρα από ενεργειακός παραλογισμός είναι οι ανακοινώσεις διπλάσιου επιδόματος για να επιστρέψουν οι καταναλωτές στο πετρέλαιο, ενώ είναι βάση νόμου υποχρεωτική η μελέτη αερίου σε νέες οικοδομές;

Εμείς, αντίθετα από την αρχή ήμασταν ξεκάθαροι, με συγκεκριμένες προτάσεις που στόχο έχουν να προστατεύσουν τους πολίτες.

Μιλήσαμε για την επιβολή πλαφόν στη λιανική, ώστε να πληρώνουν και οι εταιρείες.

Ζητήσαμε η στήριξη να δίνεται με κίνητρα εξοικονόμησης ώστε να μειωθεί η κατανάλωση και, παράλληλα, η επιδότηση της κιλοβατώρας να γίνεται κλιμακωτά.

Να μην είναι ίδια και για τους πολύ φτωχούς και για τους πιο πλούσιους.

Προτείναμε την παροχή φορολογικών κινήτρων σε όσους προχωρούν σε άμεσες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας όπως είναι η έκπτωση φόρου αλλά και η μείωση του ΦΠΑ για παράδειγμα τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Τονίσαμε την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας για το Εξοικονομώ που παραμένει ουσιαστικά παγωμένο.

Με τους φόρους των πολιτών επιδοτεί τα κέρδη της ολιγαρχίας ενώ εμείς μιλήσαμε πρώτοι για την ανάγκη φορολόγησης των υπερκερδών των λίγων για να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες των πολλών.

Όπως και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, έτσι και εδώ οι φτωχότεροι Έλληνες πρέπει να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις αστικές συγκοινωνίες.

Οι διαφορές μας είναι ξεκάθαρες.

Είναι προοδευτική ή βαθιά συντηρητική επιλογή η άρνηση να μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και η φορολογία στα καύσιμα και να αφήνεται η κοινωνία έρμαιο στον πληθωρισμό και στην αισχροκέρδεια;

Κυρίες και κύριοι,

Μετά από τη νέα σελίδα που άνοιξε η παράταξη τον Δεκέμβριο καθημερινά δίνουμε τη μάχη του συγκεκριμένου, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, με μοναδικό μας μέλημα τα συμφέροντα της πατρίδας και την ευημερία του Ελληνικού λαού.

Για αυτό και στηρίξαμε επιλογές σε ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον όπως τις αμυντικές συμφωνίες για την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης.

Στηρίξαμε μέτρα για την δημόσια υγεία αλλά και σταθήκαμε απέναντι σε πολιτικές που υπονομεύουν τα εργασιακά δικαιώματα και την δημόσια παιδεία.

Φέρνω αυτά τα παραδείγματα γιατί αυτή η παράταξη κινείται αξιακά και όχι βάσει του στενού της κομματικού συμφέροντος.

Μέχρι πριν δυο μήνες ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι «αν ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ είναι σαν να ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία».

Ο κ. Μητσοτάκης τώρα λέει «αν ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Μοιάζουν τόσο πολύ.

Είναι ικανοί να πουν το ίδιο και το αντίθετο χωρίς ντροπή.

Γιατί έχουν ένα κοινό πάθος.

Το πάθος για την εξουσία.

Τους ενώνει ο κυνισμός.

Παρακολουθήσεις, εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης, κάλπικα δημοψηφίσματα.

Η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα και αυτή είναι η ευθύνη της Δημοκρατικής Παράταξης.

Έχουμε ευθύνη να αγκαλιάσουμε τις καθημερινές αγωνίες του Ελληνικού λαού.

Να μετατρέψουμε την απελπισία που γεννά η αδικία, σε ελπίδα.

Δεν θα γίνουμε διαχειριστές της οργής.

Έχουμε ευθύνη η χώρα να λειτουργεί ως κανονικό Ευρωπαϊκό κράτος.

Ο τόπος έχει ανάγκη μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική.

Γιατί οι αξίες της Δημοκρατίας, της δικαιότερης κατανομής του πλούτου, της αξιοπρεπούς εργασίας, της δημόσιας πρόσβασης σε βασικά αγαθά όπως η Υγεία και η Παιδεία είναι θεμελιώδεις αρχές της κοινωνικής δικαιοςύνης.

Θέτουμε λοιπόν συγκεκριμένους εθνικούς στόχους.

******

Για να οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο χρειάζεται να ανατρέψουμε το παραγωγικό πρότυπο, που βασίζεται στην κατανάλωση και τις εισαγωγές.

● Με κίνητρα για ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων.

● Με έμφαση στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

● Με τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας.

Γι ΄αυτό προτείνουμε επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης,

κάλυψη μέρους του κόστους των εφοδίων και των ζωοτροφών

καθώς και τη χρηματοδότηση αγροτών-γεωργικών επιχειρήσεων- συνεταιρισμών και ενεργειακών κοινοτήτων για εγκατάσταση ΑΠΕ.

Είναι απαραίτητες οι επενδύσεις σε υποδομές για την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων ώστε να ΜΗΝ φτάσουμε στο σημείο, όπως μιλάμε τώρα για την ενέργεια, να μιλάμε αργότερα για το νερό.

Η έλλειψη εργατών γης στο πρωτογενή τομέα και εργαζομένων φέτος το καλοκαίρι στον τουρισμό απειλεί την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Είναι ορατός ο κίνδυνος μεγάλο κομμάτι της παραγωγής να σαπίσει στα δέντρα πριν συλλεχθεί.

Για το ΠΑΣΟΚ η ρύθμιση της νόμιμης παροχής εργασίας και διαμονής αποτελούν κομβικές παραμέτρους του ζητήματος.

Επίσης είναι αναγκαία, η χρονική και χωρική επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας και η διασύνδεση της με τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση.

Ο επισκέπτης των λίγων ημερών οφείλουμε να έχουμε στόχο να γίνει πελάτης ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων 365 ημέρες το χρόνο.

Στο πεδίο της εργασίας δεν θέλουμε μια κοινωνία που απλώς επιβιώνει, που έχει χαμηλές προσδοκίες.

Θέλουμε οι νέοι άνθρωποι να εργάζονται! Με πλήρη δικαιώματα, με αξιοπρέπεια.

Γι’ αυτό προτείνουμε:

Την Κατάργηση των διατάξεων νόμων της ΝΔ, όπως η προώθηση των ατομικών συμβάσεων έναντι των συλλογικών, τα 10ωρα των εποχικών εργαζομένων, η εκτίναξη των υπερωριών.

Την Αναβάθμιση και ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

Ρήτρα απασχόλησης σε κάθε κυβερνητική πράξη ή νόμο, που αφορά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.

Πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους με τηλεργασία στις πλατφόρμες και στις υπηρεσίες ταχυμεταφοράς. Απαρέγκλιτη τήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και ιδιαίτερα του ωραρίου εργασίας.

Διασφαλίζουμε τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, και εγγυόμαστε ότι κανένα παιδί δεν θα βρεθεί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης.

Είδαμε τη Νέα Δημοκρατία να κόπτεται δήθεν για το δημογραφικό αλλά και φέτος χιλιάδες παιδιά έμειναν εκτός δομών.

Κυρίες και κύριοι

Το κοινωνικό κράτος καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις να δημιουργήσει τις συνθήκες για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου εθνικού μας προβλήματος, του δημογραφικού.

Δεν μπορεί η στήριξη στις νέες οικογένειες να περιορίζεται στην παροχή ενός επιδόματος με τη γέννηση.

O πρωθυπουργός εξήγγειλε ετεροχρονισμένα μέτρα για την κοινωνική κατοικία, μη αξιοποιώντας το ταμείο ανάκαμψης όπως άλλες χώρες.

Σε αυτό το θέμα πραγματικά χαίρομαι που με παρακολούθησαν προσεκτικά και προσέτρεξαν στην πολιτική μας.

Μιλήσαμε πρώτοι για την ανάγκη οι νέοι άνθρωποι στην πατρίδα μας να έχουν πρόσβαση σε φτηνή και ποιοτική στέγη.

Οι φοιτητές να μην εγκλωβίζουν τα όνειρα τους, ανάλογα με το πορτοφόλι της οικογένειας τους.

Όπως έγινε φέτος ιδιαίτερα σε μεγάλα αστικά κέντρα και τουριστικούς προορισμούς.

Μιλήσαμε πρώτοι για την αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία χιλιάδων νέων κοινωνικών κατοικιών με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να αυξηθεί το δημόσιο απόθεμα κατοικιών

που διατίθεται προς ενοικίαση,

αλλά και για μια δέσμη κινήτρων σε ιδιοκτήτες αναξιοποίητων ακινήτων, να τα ανακαινίσουν και να τα διαθέσουν στην αγορά με χαμηλό ενοίκιο.

Για την ανάγκη κατασκευής νέων ποιοτικών φοιτητικών εστιών και θέσπιση ενός κανονιστικού πλαισίου για τη χρήση ακινήτων μέσω πλατφορμών.

Είναι αδιαπραγμάτευτη, για εμάς, η ευθύνη του κράτους να διασφαλίζει ένα Δημόσιο, Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα, που εγγυάται την αξιοπρέπεια για όλους τους πολίτες.

● Με τη θεσμοθέτηση αξιοπρεπούς εγγυημένου εισοδήματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους με επαναφορά μιας νέας μορφής ΕΚΑΣ.

Εκτός από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με το βουνό του ιδιωτικού χρέους που ολοένα και γιγαντώνεται.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει αποτύχει.

Μόνο 1.500 ρυθμίσεις έχουν εγκριθεί, ενώ ο συνολικός αριθμός των κόκκινων δανείων υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο.

Προτείνουμε:

● Τη ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

● Την πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας με επικαιροποιημένα κριτήρια και ασφαλιστικές δικλείδες, με οδηγό τον νόμο ΠΑΣΟΚ του 2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

● Ένα διαφανές πλαίσιο στη διαδικασία ρύθμισης των δανείων από τις εταιρίες διαχείρισης.

● Την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες.

● Τη σύσταση Φορέα Απόκτησης και Εκμίσθωσης Ακινήτων για 100.000 Ευάλωτα και Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά.

Φίλες και φίλοι,

Το ΕΣΥ ήταν και παραμένει για το ΠΑΣΟΚ ο ακρογωνιαίος λίθος του κοινωνικού κράτους.

Όπως ανέδειξε η πανδημία, είναι απαραίτητη η ενίσχυση και η ριζική του αναμόρφωση για να ανταπεξέλθει στη νέα εποχή.

● Με σύγχρονο εξοπλισμό και αντίστοιχης εμπειρίας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με κίνητρα για την κάλυψη όλων των οργανικών κενών ειδικά για τις υποστελεχωμένες περιφερειακές και ακριτικές δομές.

Κίνητρα και για ειδικότητες που λείπουν από το σύστημα υγείας.

Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά .

● Είναι αδήριτη ανάγκη η δημιουργία ενός επαρκώς στελεχωμένου και οργανωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

● Προτείνουμε επίσης την αύξηση των κλινικών ημερήσιας φροντίδας που θα αποσυμφορήσει τις υπάρχουσες δομές.

Η Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για εμάς δεν αποτελεί απλώς λειτουργική δαπάνη αλλά κρίσιμη επένδυση για το μέλλον της πατρίδας.

Κι επειδή η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση, καταθέτουμε στον διάλογο συγκεκριμένες προτάσεις:

● Σχολεία και Προγράμματα Σπουδών, αξιολογημένα και πιστοποιημένα, συμπεριλαμβανομένης της Πληροφορικής και της Ξένης γλώσσας που θα οδηγούν στην απόκτηση ενός ισάξιου και αναγνωρισμένου Εθνικού Απολυτήριου, για όλους τους μαθητές που αποφοιτούν από το Λύκειο.

● Άνοιγμα των Πανεπιστημίων μας, με εξωστρέφεια, σε φοιτητές από άλλες χώρες και δίγλωσσα προγράμματα

●Ταυτόχρονα πιστεύουμε στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με σύγχρονα προγράμματα σπουδών και προγράμματα μαθητείας, ώστε να αποκτήσουμε κάποια στιγμή εξειδικευμένα στελέχη σε σύγχρονους τομείς τεχνολογίας και καινοτομίας.

Αλλά και σε πεδία της οικονομίας όπου οι ανάγκες κλιμακώνονται όπως ο τουρισμός

Κυρίες και κύριοι,

Στον τομέα της φορολογίας Η ΝΔ λειτουργεί αποσπασματικά και με κοινωνικά άδικο τρόπο.

Είναι πολιτική της επιλογή να θεσπίζει οριζόντια μεγάλες φορολογικές απαλλαγές, οι οποίες κατά βάση ευνοούν τους πλουσιότερους.

Εμείς προτείνουμε ένα εντελώς διαφορετικό φορολογικό σύστημα, με μέτρα όπως:

Τη γενίκευση ηλεκτρονικών πληρωμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μείωση του ΦΠΑ.

Τη φορολογία εισοδήματος από διάφορες πηγές, με συμπεριληπτικές προοδευτικές κλίμακες για να αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη

Φορολογία μερισμάτων και δωρεών, από το 5% στο 15%.

Περιορισμός του αφορολόγητου γονικών παροχών από τις 800.000 στις 400.000 ευρώ, για να ευνοούνται κυρίως οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες.

Ας τελειώσει ο φορολογικός λαϊκισμός.

Στο όνομα της δήθεν στήριξης της μεσαίας τάξης, ο κ. Μητσοτάκης δίνει το παντεσπάνι στους πλούσιους.

Και ερχόμαστε στους θεσμούς, στο κράτος, το πολιτικό σύστημα.

Προτείνουμε, λοιπόν, ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που κινείται σε δύο κατευθύνσεις:

Α) Την ενίσχυση της ευθύνης, της λογοδοσίας και της διαφάνειας.

Θεσπίζοντας όρια αιρετών θητειών σε αυτοδιοίκηση, οργανισμούς και Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου.

Με τη διαφανή χρηματοδότηση του κοινοβουλίου και των κομμάτων. Γι’ αυτό λέμε ΔΙΑΥΓΕΙΑ παντού.

Ακόμα και τα κόμματα να υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τις δαπάνες τους.

Αλλά και με ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη διαφανή λειτουργία και ανεξαρτησία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Β) Η δεύτερη κατεύθυνση είναι το Αποτελεσματικότερο Κράτος

Πώς θα το πετύχουμε;

Με την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης ώστε η εκάστοτε κυβέρνηση να μην μπορεί να εμπλέκεται στην επιλογή της ιεραρχίας.

Η αξιοκρατία και η διαφάνεια θα αποτελούν τα μόνα κριτήρια επιλογής.

Με εκλογίκευση και απλοποίηση των διαδικασιών του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους.

Μια Ανοικτή Δημόσια Διοίκηση, όπου κάθε πολίτης και επιχείρηση, θα μπορεί να είναι ενήμερος για το στάδιο διεκπεραίωσης και το χρόνο υλοποίησης του αιτήματός του.

Φίλες και φίλοι,

Το ΠΑΣΟΚ αγωνιζόταν πάντοτε για την αποκέντρωση της εξουσίας.

Για την αναγέννηση της περιφέρειας.

Για να ανασάνει η χώρα.

Σήμερα, δεν νοείται ο μισός ελληνικός πληθυσμός να βρίσκεται σε μια μόνο περιφέρεια.

Δεν νοείται η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας να έχει μισό Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

Οι επιπτώσεις από μια τέτοια έντονη ανισορροπία είναι πολλαπλές.

Η Θεσσαλονίκη, όπως και η Κεντρική Μακεδονία συνολικά, χρειάζεται έναν νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα την αναδείξει σε οικονομικό κόμβο για τη Βόρεια Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Απαιτείται όμως σειρά έργων υποδομής.

Για παράδειγμα η ολοκλήρωση και η αναβάθμιση των σιδηροδρομικών συνδέσεων με τα γειτονικά κράτη,

ο εκσυγχρονισμός του λιμανιού,

η αναβίωση της βιομηχανικής της περιοχής και η δημιουργία σύγχρονων εμπορευματικών πόλων,

είναι ενδεικτικά μερικές από τις απολύτως απαραίτητες παρεμβάσεις.

Χρειάζονται επίσης αντιπλημμυρικά έργα όπως έδειξαν οι πρόσφατες καταστροφές, συστηματική προστασία των οικοσυστημάτων του Σέιχ Σου και του Θερμαϊκού για να καταστεί πιο ανθεκτική και βιώσιμη.

Φίλες και φίλοι,

Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα κινηθεί το συνολικό μας πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας για υπευθυνότητα.

Το πρόγραμμα και οι αρχές μας, είναι η δική μας δύναμη!

Μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας − όχι της αλαζονείας, του λαϊκισμού και του ελιτισμού.

Στο ΠΑΣΟΚ, κοιτάμε μπροστά βάζουμε την κοινωνία στο προσκήνιο και αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα ευημερίας, σταθερότητας, προοπτικής!

Αυτή είναι η δέσμευσή μας.

Το δίλημμα λοιπόν των επόμενων εκλογών είναι καθαρό:

δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στον καθεστωτισμο και την αδικία

Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα που θα είναι πρότυπο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ελευθεριών,

μια περήφανη πατρίδα, που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την πληγώνει

Είναι ζητούμενο πια περισσότερο από ποτέ να χτίσουμε με τους δημοκρατικούς πολίτες, ένα άρρηκτο κοινωνικό μέτωπο νίκης και ριζικής αλλαγής.

Για την αξιοπρέπεια και την προκοπή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

Η πατρίδα αξίζει περισσότερα.

Μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα κινηθεί το συνολικό μας πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας για υπευθυνότητα.

Το πρόγραμμα και οι αρχές μας, είναι η δική μας δύναμη!

Μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας − όχι της αλαζονείας, του λαϊκισμού και του ελιτισμού.

Στο ΠΑΣΟΚ, κοιτάμε μπροστά βάζουμε την κοινωνία στο προσκήνιο και αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα ευημερίας, σταθερότητας, προοπτικής!

Αυτή είναι η δέσμευσή μας.

Το δίλημμα λοιπόν των επόμενων εκλογών είναι καθαρό:

δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στον καθεστωτισμο και την αδικία

Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα που θα είναι πρότυπο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ελευθεριών,

μια περήφανη πατρίδα, που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την πληγώνει

Είναι ζητούμενο πια περισσότερο από ποτέ να χτίσουμε με τους δημοκρατικούς πολίτες, ένα άρρηκτο κοινωνικό μέτωπο νίκης και ριζικής αλλαγής.

Για την αξιοπρέπεια και την προκοπή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

Η πατρίδα αξίζει περισσότερα.

Μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

Φώφη Γιωτάκη

protothema.gr 

Το αυτοκίνητο του Βλαντιμίρ Πούτιν δέχθηκε «επίθεση» σε μια απόπειρα δολοφονίας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη DailyMail που επικαλείται «πληροφορίες εκ των έσω» από έναν ρωσικό λογαριασμό του Telegram.

Η λιμουζίνα του Βλαντιμίρ Πούτιν χτυπήθηκε από ένα «δυνατό κρότο» στον «αριστερό μπροστινό τροχό και σηκώθηκε πυκνός καπνός», αναφέρει η DailyMail για τη φερόμενη απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Ρωσίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι σώος καθώς το αυτοκίνητό του μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο και έγιναν πολλές συλλήψεις από τους άνδρες της ασφάλειάς του. Παράλληλα, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι διέρρευσαν πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή που θα ακολουθούσε, για αυτό και έχουν εξαφανιστεί μερικοί από τους σωματοφύλακές του.

Η DailyMail επικαλείται το κανάλι General SVR στο Telegram, το οποίο κάνει συχνά αναρτήσεις με «πληροφορίες εκ των έσω» για το Κρεμλίνο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ενώ ορισμένοι είναι δύσπιστοι για το κανάλι General SVR στο Telegram, άλλοι λένε ότι είναι ένα από τα λίγα εξέχοντα κανάλια κατά του Πούτιν στη Ρωσία που παρέχει μια εικόνα για τα αληθινά γεγονότα στο Κρεμλίνο.

«Επιτέθηκαν στην αυτοκινητοπομπή που τον συνόδευε σπίτι του»

Σύμφωνα, λοιπόν, με το κανάλι, ο Πούτιν βρισκόταν εν κινήσει και επέστρεφε στο σπίτι του, σε απροσδιόριστη ημερομηνία, ανάμεσα σε αυτοκινητοπομπή λόγω βαθιών φόβων για την ασφάλειά του. Πιο συγκεκριμένα, στην πομπή συμμετείχαν 5 αυτοκίνητα και ο Ρώσος πρόεδρος βρισκόταν στο τρίτο.

«Στο δρόμο προς την κατοικία, λίγα χιλιόμετρα μακριά, το πρώτο αυτοκίνητο της πομπής μπλοκαρίστηκε από ασθενοφόρο, [και] το δεύτερο αυτοκίνητο συνοδείας οδήγησε γύρω τους χωρίς να σταματήσει [λόγω του] ξαφνικού εμποδίου ώστε να το παρακάμψει.

Στο αυτοκίνητο του Πούτιν «ακούστηκε ένας δυνατός κρότος από τον αριστερό μπροστινό τροχό και σηκώθηκε πυκνός καπνός». Το αυτοκίνητο του Πούτιν «παρά τα προβλήματα στην οδήγησή του» βγήκε από το σημείο της επίθεσης για να φτάσει με ασφάλεια στην κατοικία του Ρώσου προέδρου.

«Στη συνέχεια, ανασύρθηκε το σώμα ενός άνδρα από τη θέση του οδηγού του ασθενοφόρου», αναφέρει το General SVR.

«Εξαφανίστηκαν σωματοφύλακες του Πούτιν»

«Ο επικεφαλής της σωματοφυλακής [υπηρεσίας ασφαλείας] του προέδρου και πολλά άλλα άτομα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και είναι υπό κράτηση», ισχυρίστηκε το κανάλι, χωρίς να κατονομάσει κανέναν.

«Ένας στενός κύκλος ανθρώπων γνώριζε για τη διαδρομή του προέδρου, και όλοι συνοδεύονταν από την προεδρική υπηρεσία ασφαλείας», αποκαλύπτει το κανάλι, προσθέτοντας ότι τρεις σωματοφύλακες του Πούτιν εξαφανίστηκαν, αυτοί δηλαδή που οδηγούσαν το πρώτο όχημα της αυτοκινητοπομπής.

«Η μοίρα τους είναι προς το παρόν άγνωστη. Το αυτοκίνητο, στο οποίο βρίσκονταν, βρέθηκε άδειο λίγα χιλιόμετρα μακριά από το περιστατικό».

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ποια είναι τα πρόστιμα που προβλέπονται;

Υπάρχει πρόβλεψη στη νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών από κλήσεις που γίνονται για τη διαφημιστική προώθηση προϊόντων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας υπενθυμίζοντας το νομικό υπόβαθρο και τα πρόστιμα που προβλέπονται και ποιος είναι ο τρόπος αντίδρασης των καταναλωτών.

Το νομικό πλαίσιο, όπως σημειώνεται, ορίζει ότι:

– Η χρησιμοποίηση αυτόματων συστημάτων κλήσης, ιδίως με χρήση συσκευών φαξ ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και γενικότερα η πραγματοποίηση μη ζητηθεισών επικοινωνιών με οποιοδήποτε μέσο ηλεκτρονικής επικοινωνίας, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών και για κάθε είδους διαφημιστικούς σκοπούς, επιτρέπεται μόνο, αν ο συνδρομητής συγκατατεθεί εκ των προτέρων ρητώς.

– Δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση μη ζητηθεισών επικοινωνιών με ανθρώπινη παρέμβαση (κλήσεων) για τους ανωτέρω σκοπούς, εφόσον ο συνδρομητής έχει δηλώσει προς τον φορέα παροχής της διαθέσιμης στο κοινό υπηρεσίας, ότι δεν επιθυμεί γενικώς να δέχεται τέτοιες κλήσεις. Ο φορέας υποχρεούται να καταχωρίζει δωρεάν τις δηλώσεις αυτές σε ειδικό κατάλογο συνδρομητών, ο οποίος είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου».

Σημειώνεται ότι από το 2011, οι τηλεφωνικές κλήσεις με ανθρώπινη παρέμβαση, για τους ανωτέρω σκοπούς, επιτρέπονται, εκτός αν ο καλούμενος έχει δηλώσει ότι δεν τις επιθυμεί (σύστημα «opt-out»). Με το σύστημα «opt-out» οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνουν τις αντιρρήσεις τους, όσον αφορά την επεξεργασία των δεδομένων τους, είτε ειδικά, απευθείας στον διαφημιζόμενο, ασκώντας το δικαίωμα αντίρρησης ως προς την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων είτε γενικά, μέσω της εγγραφής τους στον ειδικό κατάλογο συνδρομητών του παρόχου.

Πως προστατεύεται ο καταναλωτής;

Ο νόμος προβλέπει τη δημιουργία σε κάθε πάροχο υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών Μητρώου («opt out»), στο οποίο κάθε ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να λαμβάνει τηλεφωνικές κλήσεις για απευθείας εμπορική προώθηση.

Με την προαναφερόμενη διάταξη, ο κάθε πάροχος φέρει την υποχρέωση να τηρεί, με τις ανωτέρω δηλώσεις, Δημόσιο Μητρώο που επιτελεί έναν δημόσιο σκοπό και στο οποίο έχει πρόσβαση όποιος ενδιαφέρεται να το χρησιμοποιήσει για απευθείας εμπορική προώθηση. Οι διαφημιζόμενοι οφείλουν να λαμβάνουν από όλους τους παρόχους επικαιροποιημένα αντίγραφα των Μητρώων του άρθρου 11 ν. 3471/2006 και να εξασφαλίζουν ότι έχουν διαθέσιμες τις δηλώσεις των συνδρομητών που έχουν πραγματοποιηθεί έως τριάντα ημέρες πριν από την πραγματοποίηση της τηλεφωνικής κλήσης.

Τέλος, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 14 ν. 3471/2006

1. Φυσικό ή νομικό πρόσωπο που, κατά παράβαση του νόμου αυτού, προκαλεί περιουσιακή βλάβη υποχρεούται σε πλήρη αποζημίωση. Αν προκάλεσε ηθική βλάβη, υποχρεούται σε χρηματική ικανοποίηση.

2. Η χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για παράβαση του παρόντος νόμου ορίζεται, κατ` ελάχιστο, στο ποσό δέκα χιλιάδων (10.000,00) ευρώ, εκτός αν ζητηθεί από τον ενάγοντα μικρότερο ποσό. Η χρηματική ικανοποίηση επιδικάζεται ανεξάρτητα από την αιτούμενη αποζημίωση για περιουσιακή βλάβη».

Επομένως, η ένταξη στο μητρώο του άρθρου 11 Ν.3471/2006, είναι η αποτελεσματικότερη άμυνα του καταναλωτή, έτσι ώστε να σταματήσει να δέχεται διαφημιστικές κλήσεις στο τηλέφωνό του, ενώ απειλείται και η καταδίκη των υπαιτίων σε χρηματική του ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Οι καταναλωτές είτε σε κατάστημα είτε σε τηλέφωνο εξυπηρέτησης του παρόχου τους, μπορούν να δουν και να ακολουθήσουν τη διαδικασία για την εγγραφή τους στο μητρώο του άρθρ. 11 Ν. 3471/2006.

pronews.gr

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, αναφορικά με το χθεσινό περιστατικό με το ΕΚΑΒ στο Αγρίνιο που το σπρώχνουν πολίτες, διασώστες και αστυνομικοί για να πάρει μπροστά και να μεταφέρει τον τραυματία.

Όπως τόνισε, «εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση».

«Δυόμισι χρόνια αναδεικνύουμε τις ελλείψεις και απαιτούμε έμπρακτη λύση των προβλημάτων, με μία κυβέρνηση αδιάφορη για την Αιτωλοακαρνανία, ανάλγητη και εμμονική με τις βλέψεις της και την ανυποχώρητη ατζέντα της για τη Δημόσια Υγεία και τις ΣΔΙΤ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Κυβέρνηση και Υπουργείο “αγρόν αγοράζουν”, αφήνοντας τον τόπο μας, τους υγειονομικούς, τους διασώστες και τους πολίτες, επί ξύλου κρεμάμενους», υπογράμμισε, απαιτώντας «άμεση στελέχωση, λειτουργικά οχήματα και εξοπλισμό του ΕΚΑΒ εδώ και τώρα, δίχως την παραμικρή καθυστέρηση».

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Το περιστατικό με το ασθενοφόρο που το σπρώχνουν πολίτες, διασώστες και αστυνομικοί για να πάρει μπροστά και να μεταφέρει τον τραυματία εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση.

Η πλήρης υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και όλων των δομών μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο εμφανής, ακόμη και στους πιο δύσπιστους.

Έχουν περάσει δυόμισι χρόνια – από την αρχή της υγειονομικής κρίσης δηλαδή – που ζητάμε επισταμένως ενίσχυση, τόσο των δύο Νοσοκομείων μας, όσο και των Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλο το Νομό.

Δυόμισι χρόνια που αναδεικνύουμε τις ελλείψεις και απαιτούμε έμπρακτη λύση των προβλημάτων, με μία κυβέρνηση αδιάφορη για την Αιτωλοακαρνανία, ανάλγητη και εμμονική με τις βλέψεις της και την ανυποχώρητη ατζέντα της για τη Δημόσια Υγεία και τις ΣΔΙΤ.

Το ότι τα ασθενοφόρα πρέπει να λειτουργούν και να εγγυώνται την ταχύτερη δυνατή διακομιδή ασθενών και τραυματιών είναι αυτονόητο για κάθε νοήμονα πολίτη. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι για την κυβέρνηση και το Υπουργείο, που “αγρόν αγοράζουν”, αφήνοντας τον τόπο μας, τους υγειονομικούς, τους διασώστες και τους πολίτες επί ξύλου κρεμάμενους.

Τα αστεία τελείωσαν.

Δε θα επιτρέψουμε να ξαναδούμε εικόνες που παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα, πόσο μάλλον στο Νομό μας, εις βάρος της υγείας των ανθρώπων του.

Απαιτούμε άμεση στελέχωση, λειτουργικά οχήματα και εξοπλισμό του ΕΚΑΒ εδώ και τώρα, δίχως την παραμικρή καθυστέρηση!»

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ