Τρίτη, 4η Οκτωμβρίου 2022  9:10: πμ
rss button rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόληψη – πρόληψη - πρόληψη:
μια πρώτη αποτίμηση των Πράσινων για τις φετινές πυρκαγιές
 
Σοβαρές κυβερνητικές ευθύνες και έλλειμμα πολιτικής βούλησης, για βιώσιμη διαχείριση των δασικού πλούτου και έγκαιρη επένδυση στην πρόληψη των πυρκαγιών και τον περιορισμό των καταστροφών στα δάση, διαπιστώνει το νέο κόμμα των Πράσινων. Καθώς το φετινό καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του, οι Πράσινοι επισημαίνουν ότι η έλλειψη προετοιμασίας καθορίζει πάντα τις κυβερνητικές πολιτικές για τις πυρκαγιές και τονίζουν ότι είναι αναγκαία μια νέα στρατηγική για την προστασία και την οικολογική διαχείριση των δασών, αλλά και για τον περιορισμό των καταστροφών από τις πυρκαγιές.
 
Εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά
 
Τον Μάρτιο 2022, οι επιστήμονες ενημέρωσαν ότι το 2021 ήταν η δεύτερη χειρότερη εποχή δασικών πυρκαγιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2000, όταν ξεκίνησαν τα αρχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών EFFIS. Οι ζημιές το 2021 ξεπέρασαν μόνο αυτές του 2017. Η έκθεση διαπίστωνε ότι μεγάλες και ακραίες πυρκαγιές έπληξαν πολλές χώρες, ειδικά στη λεκάνη της Μεσογείου, μεταξύ άλλων την Τουρκία, την Ιταλία, την Αλγερία, την Ελλάδα.
 
Το 2021 κάηκαν στις 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ περίπου 5.000.566 στρέμματα. Ο Αύγουστος 2021 ήταν ο μήνας κατά τον οποίο σημειώθηκε σημαντικό ποσοστό των ζημιών, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Από αυτό το σύνολο, το 20% των ζημιών, σημειώθηκε σε τοποθεσίες «Natura 2000». 
 
Η ίδια έκθεση προειδοποιούσε και για τις επικίνδυνες συνθήκες που μπορούσαν να τροφοδοτήσουν νέες δασικές πυρκαγιές, το καλοκαίρι 2022. Μερικά από τα κύρια ευρήματα της περιόδου των πυρκαγιών του 2022 είναι ότι είχε διαπιστωθεί μια παρατεταμένη ξηρασία στη νότια Ευρώπη και οι συνθήκες που προέκυψαν είχαν ήδη προκαλέσει πολυάριθμες πρόωρες εστίες πυρκαγιάς.
 
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο εμφανείς κάθε χρόνο. Οι πυρκαγιές είναι πιο συχνές και ακραίες, όπως επιβεβαιώνεται επίσης από την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) «Κλιματική Αλλαγή 2022: Επιπτώσεις, προσαρμογή και ευπάθεια» και την πρόσφατη έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) «Εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά: Η άνοδος της θερμοκρασίας απειλή έκτακτων πυρκαγιών».
 
Όμως, φέτος μέχρι τις 14 Αυγούστου - πριν λήξει, δηλαδή, η επικίνδυνη περίοδος - είχαν καεί συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από 6.600.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, η μεγαλύτερη καταστροφή που έχει συμβεί μέχρι τώρα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ. 
 
Η έλλειψη προετοιμασίας καθορίζει πάντα τις κυβερνητικές πολιτικές για τις πυρκαγιές
 
Στην Ελλάδα, θα περίμενε κανείς να έχουμε διδαχθεί ως κοινωνία και ως πολιτεία από τα λάθη και τις αστοχίες των περασμένων ετών, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση και κατάσβεση των πυρκαγιών. Μια σοβαρή χώρα, τη στιγμή που αναγνωρίζει επίσημα την κλιματική κρίση, φροντίζει να χτίζει την ανθεκτικότητά της ώστε να περιορίζει το όποιο κόστος και να προστατεύει τη ζωή σε όλες της τις μορφές, όχι να επικαλείται το κλίμα κάθε φορά εκ των υστέρων, ως δικαιολογία για τις αστοχίες και την έλλειψη προετοιμασίας.
 
Αντί όλων αυτών το ελληνικό κράτος: 
 
•   Δεν ασχολείται σοβαρά με την πρόληψη των πυρκαγιών σε δάση και δασικές περιοχές. Αυτό προϋποθέτει ενίσχυση της πρόληψης σε τοπικό επίπεδο, αλλά και έλεγχο αν οι τοπικοί φορείς έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Σημαντικό, όμως, ρόλο στην πρόληψη παίζει η οικολογική διαχείρισή του δάσους - όχι η εγκατάλειψή του - και η ανάπτυξη επαγγελμάτων που συμβάλλουν στην προστασία και οικολογική διαχείριση των δασών
 
•   Δεν αντιμετωπίζει με επιστημονική οικολογική επάρκεια τις πυρκαγιές στο δάσος. Κάθε φορά ανακοινώνονται σχέδια για καλύτερη οργάνωση και χρήση “έξυπνης τεχνολογίας” (κάμερες, drone, ψηφιακά κέντρα, γενικότερα, αξιοποίηση της τεχνολογίας, μέχρι και για “έξυπνα δάση” έχουμε ακούσει), αλλά έχουμε όλοι καταλάβει ότι άλλο τα λόγια, άλλο τα έργα. 
 
•   Δεν προετοιμάζεται εγκαίρως. Δεν προσλαμβάνει εγκαίρως πυροσβέστες, όταν το κάνει συνήθως είναι πολύ αργά, προσλαμβάνει ανθρώπους που θα μείνουν στην δασοπυρόσβεση μερικούς μήνες και μετά συνήθως θα φύγουν. Δεν προετοιμάζει κατάλληλα και με επάρκεια δασοπυροσβέστες, ανθρώπους δηλαδή που να γνωρίζουν πώς παρεμβαίνουν έγκαιρα σε μια φωτιά σε δάσος αλλά και πώς μπορεί να την ελέγξουν και να την σβήσουν! Είναι άλλο να σβήνουν οι πυροσβέστες φωτιές στον αστικό χώρο - είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι για αυτό - και άλλο οι πυροσβέστες να γνωρίζουν το δάσος και να μπορούν να δράσουν στο δάσος.
 
•   Κλείνει το μάτι σε καταπατητές, είτε πρόκειται για τους παραδοσιακούς οικοπεδοφάγους είτε για “επενδυτές” που αδιαφορούν ότι η προστασία του δάσους και των φυσικών πόρων είναι η αναντικατάστατη (και) υλική βάση της ευημερίας και της ζωής.
 
•   Παραβιάζει κάθε ευρωπαϊκή νομοθεσία, αδυνατίζει συνεχώς την εθνική νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος, επιβραβεύει με νέα αντισυνταγματική “τακτοποίηση” τις “οικιστικές πυκνώσεις” που έχουν αναπτυχθεί μέσα σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών περιοχών, μετατρέπει τις θεωρητικά προστατευόμενες περιοχές Natura σε χώρους «ανάπτυξης»
 
•   Παρακολουθεί ως παθητικός θεατής τις πυρκαγιές σε προστατευόμενες περιοχές όπως στη Δαδιά στη Θράκη ή στη Βόρεια Εύβοια και σχεδόν πανηγυρίζει που… δεν υπήρξε ανθρώπινη απώλεια. Βλέπει να καίγονται τεράστιες εκτάσεις φυσικού κεφαλαίου στην Άμφισσα ή στο Ρέθυμνο και αυτοσυγχαίρεται για τον επιτυχή συντονισμό…
 
Ναι, η ανθρώπινη ζωή πρέπει να προστατεύεται, αλλά η καταστροφή του δάσους είναι εξίσου μεγάλη καταστροφή με την απώλεια ανθρώπινης ζωής: δεν είναι επιτυχία όταν απλώς προστατεύονται οι οικισμοί (όσο προστατεύονται κι αυτοί), αλλά αφήνεται να καεί το δάσος! Και φέτος δημιουργεί η κυβέρνηση μια επικοινωνιακή φούσκα προβάλλοντας το “επιχείρημα” ότι ευτυχώς δεν καήκαμε όπως… πέρσι, άρα επιτυχία!!!! 
 
Την ίδια στιγμή τα αυτολογοκρινόμενα ΜΜΕ αποσιωπούν ή υποβαθμίζουν τα θλιβερά γεγονότα και συνεχίζουν να ενισχύουν μιαν επίπλαστη εικόνα επιτυχίας. Αποκομμένα από το κοινωνικό γίγνεσθαι, συντείνουν έτσι στην ογκούμενη οργή και αγανάκτηση που κυριαρχούν ανάμεσα στους πολίτες.
 
Μια νέα στρατηγική για την προστασία και την οικολογική διαχείριση των δασών είναι αναγκαία, και για τον περιορισμό των καταστροφών από πυρκαγιές
Κάθε δάσος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Πολλές από τις δασικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί μένουν όμως σε συρτάρια, αν και τόσο η πρόληψη όσο και ο έγκαιρος έλεγχος και αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς θα έπρεπε να βασίζονται στην καλή οικολογική, επιστημονική γνώση των χαρακτηριστικών κάθε δάσους. Επίσης, η συνεργασία διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων με τους (δασο)πυροσβέστες και η ενεργή συμμετοχή και ο κατάλληλος εξοπλισμός με μέσα της τοπικής κοινωνίας που γνωρίζει ένα δάσος, είναι το αυτονόητο αλλά ακόμα ζητούμενο στη χώρα μας.
 
Η επανα-συμφιλίωση με τη φύση είναι πλέον όρος για την επιβίωσή μας, την επιβίωση του ανθρώπινου πολιτισμού. 
 
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όταν ο σπουδαίος κινηματογραφιστής εξέφραζε με τον πιο θερμό τρόπο τα φιλελληνικά του αισθήματα

Με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο εξέφραζε τα φιλελληνικά του αισθήματα κατά την οικονομική κρίση, ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου, o Ζαν Λυκ Γκοντάρ, ο οποίος «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

«Οι Γερμανοί είναι καθάρματα», είχε πει γελώντας στο περιοδικό «SoFilm» και πρόσθεσε: «Διαγράψαμε όλα τους τα χρέη, ξαναχτίσαμε τα σπίτια τους, και τους επιτρέπεται να εισβάλλουν στην Ελλάδα ως τουρίστες».

Ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ το Μάιο του 2010 είχε αρνηθεί να παρευρεθεί στην πρεμιέρα της προηγούμενης ταινίας του «Film Sosialisme» στο Φεστιβάλ Καννών, επικαλούμενος «προβλήματα ελληνικού Τύπου» όπως έγραφε στο λακωνικό φαξ που είχε στείλει.

Λίγους μήνες αργότερα είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα δε χρωστάει τίποτα, εν αντιθέσει με τους Ευρωπαίους και τον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίοι σύμφωνα με τον Γκοντάρ θα έπρεπε να δίνουν δέκα δολάρια στην Ελλάδα κάθε φορά που χρησιμοποιούν τη λέξη «επομένως».

«Οι Έλληνες μας έδωσαν τη λογική. Τους χρωστάμε για αυτό. Ο Αριστοτέλης ήταν αυτός που σκέφτηκε το μεγάλο ‘επομένως’. Χρησιμοποιούμε αυτήν τη λέξη εκατομμύρια φορές, για να πάρουμε τις πιο σημαντικές μας αποφάσεις. Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να πληρώνουμε γι’ αυτήν. Αν κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τη λέξη επομένως, πρέπει να πληρώνουμε 10 ευρώ στην Ελλάδα, η κρίση θα τελειώσει σε μια μέρα και οι Έλληνες δε θα χρειαστεί να πουλήσουν τον Παρθενώνα στους Γερμανούς», είχε αναφέρει.

Ο Γκοντάρ είχε υποστηρίξει ότι πάνω σε αυτήν τη λέξη – θεμελιώδη λίθο της Αριστοτελικής σκέψης – έχει οικοδομηθεί ολόκληρος ο σύγχρονος πολιτισμός.

«Κάθε φορά που η Άνγκελα Μέρκελ λέει στους Έλληνες ότι σας δανείσαμε όλα αυτά τα χρήματα, επομένως πρέπει να μας επιστρέψετε με τόκους, πρέπει επομένως να τους πληρώσει πρώτα τα δικαιώματα τους», είχε πει ακόμα.

Το ίδιο είχε επαναλάβει και στη συνέντευξή του στο «SoFilm» απαντώντας στον δημοσιογράφο Τιερί Λούνας σχετικά με το αν οι Έλληνες έχουν δίκιο να ζητούν πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία: «Φυσικά κι έχουν δίκιο! Και σας προτείνω να δείτε την ταινία ‘Η Κληρονομιά της Κουκουβάγιας’ του Κρις Μαρκέρ στην οποία αντιλαμβανόμαστε ότι όλα τα χρωστάμε στην ελληνική σκέψη, η οποία διήρκησε για χιλιάδες χρόνια».

«Η ταινία μας δείχνει πώς η ελληνική σκέψη επηρέασε ακόμη και την Ιαπωνία. Αφιερώστε ένα βράδυ στο να δείτε την ταινία και το πρόβλημα ανάμεσα στη Γερμανία, την Ευρώπη και την Ελλάδα θα έχει διευθετηθεί για εσάς. Η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να γονατίσουν μπροστά στην Ελλάδα και να της πουν: ‘ευχαριστώ’», είχε τονίσει ο ίδιος, προσθέτοντας: «Αυτό είναι όλο. Κάθε φορά που φτιάχνετε μια πρόταση και που λέτε ‘επομένως’, οι Έλληνες θα πρέπει να λαμβάνουν δέκα δολάρια ως δικαιώματα συγγραφέα, και δεν θα υπήρχε πλέον ελληνικό χρέος».

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 18:26

Τα πειράματα «γιοκ» με την Ελλάδα!

Γράφει ο Άκης Ροδίτης

Ο ανατολικός τρόπος σκέψης χαρακτηρίζεται από δογματισμούς, θρησκευτικότητες και έτοιμες απαντήσεις, ακόμα και στις πιο σύνθετες και πρωτόγνωρες προκλήσεις. Είναι το βάρος που φρενάρει την κοινωνική εξέλιξη και την οικονομική ευημερία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Τουρκία. Τα τελευταία χρόνια κατόρθωσε να αυξήσει το ΑΕΠ, να φτιάξει σπουδαία βαριά βιομηχανία και να δημιουργήσει πανεπιστήμια σύμφωνα με τα αγγλοσαξονικά πρότυπα, χωρίς όμως ποτέ να καταφέρει να αποβάλλει τον ανατολικό τρόπο σκέψης. Το αποτέλεσμα ήταν να παραμείνει ανθρωπολογικά/πολιτισμικά στάσιμη και αντιμέτωπη με το τέλος των οθωμανικών μύθων.

O Άκης Ροδίτης

 

Ο ίδιος ανατολικός τρόπος σκέψης βασανίζει και την ελληνική κοινωνία με τους θεσμούς της. Την Εκκλησία πρωτίστως και δευτερευόντως την πολιτική. Διακόσια χρόνια από τη συγκρότησή της σε κρατική οντότητα, η χώρα μας εξακολουθεί να είναι μια δυτική δημοκρατία «σε εκκρεμότητα», παλινδρομώντας μεταξύ Μακρυγιαννισμού και Αριστερισμού. Δυο νοοτροπίες με ρίζες στην Ανατολή που ακυρώνουν την ατομικότητα, την ευθύνη και τον αυτοπεριορισμό.

Στη σύγχρονη Ελλάδα, οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν δι’ ασήμαντον αφορμήν και ταλαιπωρούν την κοινωνία, οι αγρότες ταμπουρώνονται -γιατί έτσι γουστάρουν- στα Δερβενάκια των εθνικών οδών στα χνάρια των κλεφτών της τουρκοκρατίας, οι κληρικοί  μπερδεύονται στα πόδια της πολιτείας, οι φοιτητές «χτίζουν» καθηγητές στα γραφεία τους και γκρεμίζουν βιβλιοθήκες και οι εκπαιδευτικοί εξασκούνται στην τζάμπα επανάσταση μέσα σε περιβάλλον καθόλου αξιολόγησης, μονιμότητας και σταθερής μισθοδοσίας, επιβεβαιώνοντας όλοι μαζί τον Κοραή που διαπίστωνε ότι «η Ελλάς δεν ανεστήθη αληθώς, αλλά τάφον μόνον ήλλαξε, και επέρασεν από νεκροθαπτών Τούρκων χείρας εις χριστιανούς νεκροθάπτας».

Η νοοτροπία όμως της βουκολικής λεβεντιάς χωρίς νόμους, των αδύναμων θεσμών, της πολιτικής κουμπαριάς και της οικογένειας-φάρας χρεοκόπησε. Μαζί της χρεοκόπησε και ο ανατολικής προέλευσης λαϊκίστικος λενινισμός. Το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον  δημιουργεί συνθήκες που απαιτούν αποκοπή από τις νοοτροπίες της Ανατολής και ικανές αποφασισμένες κυβερνήσεις που δεν θα κάνουν υποχωρήσεις.

Ο Καρλ φον Κλάουζεβιτς στο βιβλίο του «Περί του Πολέμου» γράφει ότι «ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα». Έτσι και στην Ελλάδα, η πολιτική ηγεσία είναι αυτή που ορίζει το πλαίσιο κάθε στρατιωτικής αντίδρασης και το πολιτικό της προσωπικό της μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι εξαντλεί κάθε περιθώριο προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση. Μέχρι τώρα οι Έλληνες στρατιωτικοί και συγκεκριμένα οι αρχηγοί των επιτελείων ήταν αυτοί που απαντούσαν στις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων. Όμως οι δηλώσεις των δεύτερων γίνονται κατά κανόνα από πολιτικούς που έχουν και την πρωτοβουλία μιας στρατιωτικής επέμβασης, όπως ο υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν. Αυτό συμβαίνει γιατί οι Τούρκοι θέλουν να μας πείσουν ότι σοβαρολογούν, ότι οι πολιτικοί τους είναι αυτοί που μας απειλούν και όχι οι στρατιωτικοί που είναι αναρμόδιοι να αποφασίσουν πόλεμο. Δηλώσεις όπως αυτές του ΑΓΕΕΘΑ
Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου περί «μη σημειακής απάντησης» ή «όποιος πατήσει σε ελληνικό έδαφος θα καεί» ασφαλώς και έχουν τη σημασία τους, η κλιμάκωση όμως μιας σύρραξης είναι αποκλειστικά πολιτική απόφαση.

Έτσι, καμιά ελληνική πολιτική ηγεσία τα τελευταία χρόνια δεν έχει απαντήσει η ίδια και στο ίδιο προκλητικό ύφος στις απειλές των Τούρκων ομολόγων της, δείχνοντας (ενδεχομένως) με αυτόν τον τρόπο ότι δεν θα αποτολμούσε να κλιμακώσει μία στρατιωτική κρίση. Η προχθεσινή όμως τολμηρή και μάλιστα σε αγοραίο ύφος απάντηση «νταηλίκια με την Ελλάδα γιοκ» του Κυριάκου Μητσοτάκη στις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, αλλάζει αυτή την «παράδοση» της παθητικής αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων και αποκτάει ταυτόχρονα μεγάλη σημειολογική αξία. Δείχνει ξεκάθαρα ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές έχουν εξαντλήσει το stage των «θερμών επεισοδίων» περνώντας στο επόμενο όπου όλα μπορούν να συμβούν και ότι αυτή η ελληνική κυβέρνηση θέτει απαραβίαστες «κόκκινες γραμμές» στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας που δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί με στρατιωτικά μέσα.

Συμπερασματικά, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν η σημερινή και η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει στις εκλογές είναι μεγάλοι και όπως όλα δείχνουν ιστορικοί. Η απομάκρυνση του εκλογικού σώματος από την ανατολική νοοτροπία και η αποστροφή του προς τις σειρήνες του λαϊκισμού αποτελούν μονόδρομο για να μην ζήσουμε ξανά νέες εθνικές τραγωδίες. Το 2015 κάναμε τη δοκιμή βάζοντας το δάχτυλο στην πρίζα, είδαμε και πληρώσαμε πολύ ακριβά την επιλογή μας. Το χειρότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε τώρα, είναι να παρατήσουμε την Πατρίδα ακυβέρνητη μέσα στη δίνη των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων ή να την ξαναπετάξουμε στα χέρια μιας αποδεδειγμένα επικίνδυνης παρέας ιδεοληπτικών καιροσκόπων. #ΚΑΛΟ_ΧΕΙΜΩΝΑ

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Mε δήλωσή του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος σχολιάζει τα όσα εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Αναλυτικά η δήλωσή του :

Οι ελπίδες αγροτών και κτηνοτρόφων για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη, αποδείχθηκαν δυστυχώς φρούδες. Από τον περασμένο Μάρτη, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την επιδότηση στα λιπάσματα και ακόμη κανείς δεν έχει δει ευρώ στην τσέπη του. Ούτε λέξη για το αγροτικό πετρέλαιο και την κατάργηση του ειδικού φόρου. Η αγωνία των κτηνοτρόφων για επιδότηση των ζωοτροφών παραμένει υπαρξιακή, αφού δεν έχει ορισθεί πώς και τί ποσόν θα δοθεί με ευρωπαϊκά χρήματα, τα οποία θα αφαιρεθούν άραγε από τους επιλαχόντες νέους αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης και τις επενδύσεις;

Μπαίνουμε σε περίοδο συγκομιδής της ελιάς και η αντιμετώπιση της έλλειψη εργατών γης παραμένει μία επείγουσα ανάγκη, επειδή επί του θέματος αυτού η κυβέρνηση έχει ιδεοληψίες, που δεν της επιτρέπουν να λύσει το πρόβλημα.

Δυστυχώς, απ’ ό,τι φαίνεται οι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν να σφάζουν κοπάδια και οι αγρότες, μαζί με τα φυσικά φαινόμενα -όπως εκείνο της ξηρασίας- θα έχουν να παλέψουν με την δράση κυκλωμάτων εμπορίας και ελληνοποιήσεων. Πότε άραγε θα γίνει κάτι ουσιαστικό για τις 650.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις;

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που έχει με αντιπροσωπείες κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους Έλληνες παραγωγούς, με κυρίαρχο το πρόβλημα του αυξημένου κόστους παραγωγής.

Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούσαν η βουλευτής Β΄ Πειραιώς Διαμάντω Μανωλάκου, ο Βουλευτής Λάρισας  Γιώργος Λαμπρούλης και ο υπεύθυνος του τμήματος αγροτικής πολιτικής της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Διονύσης Αρβανιτάκης.

Στη συνάντηση παρέστη και ο ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ κ. Κ. Μπαγινέτας.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ομιλία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιου Λιβανού στη συζήτηση για την κύρωση της από 09.08.2022 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες Διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Ε.Υ.Π.».

«Η παρούσα ΠΝΠ εισάγει δύο σημαντικές καινοτομίες για τη διαφανέστερη λειτουργία της ΕΥΠ και την ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου και ως εκ τούτου, η υπερψήφισή της είναι η μόνη επιλογή για όσους αντιλαμβάνονται την εθνική αποστολή της ΕΥΠ και για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για την αποτελεσματική, δημοκρατική και καθάρια λειτουργία της» τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός κατά την ομιλία του στη Βουλή για την κύρωση της Π.Ν.Π για την ενίσχυση της λειτουργίας της Ε.Υ.Π. 

Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας,  όπως η λειτουργία της ΕΥΠ χρειάζεται νηφαλιότητα και υπευθυνότητα.

«Οι καιροί είναι επικίνδυνοι. Η πατρίδα δεν έχει την πολυτέλεια κόμματα του κοινοβουλίου να εργαλειοπούν όντως ορισμένες υπηρεσιακές αστοχίες, ώστε να αποκτούν πολιτικό αφήγημα», πρόσθεσε.

Απαντώντας στη χθεσινή αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος αποκάλεσε «κουρελόχαρτο» την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, υπογράμμισε ότι ειρωνευόμενος τον πρόεδρο της Επιτροπής, ειρωνεύεται το Κοινοβούλιο στο σύνολό του. «Προφανώς, με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεται τη νομοθετική λειτουργία και συνολικά τον πολιτικό διάλογο», σημείωσε. 

Αναφερόμενος, δε, στο σύνθημα που ακούστηκε εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε  : «Τί να πούμε, όμως, για ένα κόμμα που αγκαλιάζει εκφραστές της πολιτικής χυδαιότητας, όπως έκανε η νεολαία αλλά και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, προχθές; Μας χωρίζει χάσμα, πολιτικό και ηθικό, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε.

 O κ. Λιβανός υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας των δύο διατάξεων που φέρνει η κυβέρνηση προς κύρωση και κατέληξε : 

“Δεν υπηρετούν την εθνική ανάγκη σήμερα όσοι προσπαθούν να διχάσουν τους 

Έλληνες  για να προσποριστούν κομματικά οφέλη. Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται εθνική ενότητα για να αντιμετωπίσει τους εξωτερικούς εχθρούς της, να στηρίξει τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και να θωρακίσει με κάθε τρόπο τους θεσμούς της.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο συμπατριώτης μας Γρηγόρης Θεοδωράκης, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης συμμετείχε (εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ) στην εκδήλωση με τίτλο «Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στις έξυπνες πόλεις» της θεματικής «Ελλάδα-Γαλλία: Διμερής Βιομηχανική Συνεργασία», που πραγματοποιήθηκε στο Thessaloniki Helexpo Forum, σε συνδιοργάνωση με το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης  Βορίδης, ο κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών,  ο κ. Μιχάλης Κούπκας, Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο κ. Λάζαρος Μαλούτας Δήμαρχος Κοζάνης, ο κ. Σπυρίδων Παμπουκίδης, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας πληροφορικής OTS Α.Ε.,, ο  κ.  Florian Trentesaux Project Manager  της «BOUYGUES ENERGIES & SERVICES FRANCE», η κ. Sandrine Mouchet  Γενική Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, και η Αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κα. Μαρία Βοζίκη.

Ο κ. Θεοδωράκης στην  ομιλία του αναφέρθηκε στις πολλαπλές κρίσεις της εποχής μας τονίζοντας  την ανάγκη οι σύγχρονες πόλεις  να είναι βιώσιμες και ανθεκτικές και πρόσθεσε ότι «η έννοια της έξυπνης πόλης δεν είναι μία στατική έννοια αλλά δυναμική. Το ζητούμενο είναι τα δεδομένα που παράγονται κάθε στιγμή, να είναι σε θέση οι τοπικές κοινωνίες να τα χρησιμοποιούν εκμεταλλευόμενες τη νέα τεχνολογία που προχωρά και μεταλλάσσεται με ταχείς ρυθμούς». Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού και  συντονισμού των δράσεων καθώς και στην ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων. «Έξυπνη πόλη σημαίνει πιο ανοιχτή, πιο διαδραστική πιο δημοκρατική διοίκηση της πόλης. Έξυπνη πόλη σημαίνει δυνατότητα των πολιτών να ενημερώνονται άμεσα και να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών…» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Μητσοτάκης - ΔΕΘ: Πάλι «άνθρακες ο θησαυρός» για τον πρωτογενή τομέα και την αγροδιατροφή!

Με μεγάλες προσδοκίες ο αγροτικός κόσμος περίμενε τις προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από την ΔΕΘ, οι οποίες διαψεύστηκαν μέσα σε δύο μόλις ώρες.

Ο φημολογούμενος θησαυρός αποδείχθηκε «άνθρακας», όπως και όλη η πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα και την αγροδιατροφή μετά από 3 υπουργούς και 4 προέδρους οργανισμού.

Θα επιδοτήσει λέει τα λιπάσματα, τα οποία τα επιδοτεί από τον περασμένο Μάρτιο και ακόμα οι αγρότες δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος.

Θα επιδοτήσει και τις ζωοτροφές μεσω ευρωπαϊκού όμως προγράμματος και με ευρωπαϊκά χρήματα, τα οποία θα αφαιρεθούν από τους επιλαχόντες Νέους Αγρότες, τα Σχέδια Βελτίωσης και τις επενδύσεις!

Ούτε κουβέντα για το πρόβλημα που η ίδια η Κυβέρνηση δημιούργησε από τις ιδεοληψίες της για την έλλειψη εργατών γης.

Ούτε κουβέντα για το ηλεκτρικό ρεύμα και τις διακοπές ηλεκτροδότησης σε ΤΟΕΒ και ομαδικές γεωτρήσεις.

Ούτε κουβέντα για τους συνεταιρισμούς και την αγροβιομηχανία που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.

Ούτε κουβέντα για τον ΕΛΓΑ και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του κανονισμού ασφάλισης.

Καμία αναφορά στο αγροτικό πετρέλαιο και την κατάργηση του ΕΦΚ.

Κανένα μέτρο στήριξης στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται για τις 650.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις της χώρας. Για τους κτηνοτρόφους που σφάζουν τα κοπάδια τους γιατί δεν μπορούν να τα ταΐσουν. Για τους αγρότες που είδαν την παραγωγή τους, είτε  να διαλύεται από την 6μηνη ξηρασία, είτε να μένει στα αζήτητα λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της δράσεις των κυκλωμάτων εμπορίας και  ελληνοποιήσεων.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ξεφύγει από το επίπεδο του επικίνδυνου για τη χώρα και την αγροτική οικονομία. Κανένα ουσιαστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής που έχει εκτιναχθεί σε απαγορευτικά πλέον για τον αγρότη επίπεδα, και απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφική επάρκεια της χώρας.  Το μόνο που τους νοιάζει είναι να «ξεκοκκαλίσουν»  το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς να κερδίσει τίποτα ο αγροτικός κόσμος παρα μόνο τα δικά τους παιδιά.

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ