Τετάρτη, 4η Οκτωμβρίου 2023  8:31: μμ
maue poy psifizeis  μάθε που ψηφίζεις  
  rss button fb button fb button

σελιμας γιαννης

κωστας πιστιολας

κωστακοπουλος χρηστος

κουτσουπιά κατερίνα

χηρας τρυφωνας

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ WIDE BIG

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022

Ένα νέο βίντεο δημοσίευσε η Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τα fake news που διακινούσαν με δηλώσεις τους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση με τους μετανάστες στον Έβρο.

Το βίντεο αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «διέσυρε την Ελλάδα με ψέματα για τους 38 μετανάστες στον Έβρο». Στη συνέχεια προβάλλονται οι δηλώσεις μελών της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που διαψεύδονται, καθώς το βίντεο κλείνει με την ερώτηση «Για πόσο ακόμα θα χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ fake news εις βάρος της χώρας;».

Στις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη απαντήσει ο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφέροντας πως «έχουν γίνει ήδη σχετικές ενέργειες, έχουμε καταφύγει στην εισαγγελία του Άρειου Πάγου, και το επόμενο στάδιο είναι να μιλήσουμε σε διεθνή μέσα που αναπαρήγαγαν το θέμα προκειμένου να ανακαλέσουν για την δυσφήμιση της χώρας μας».

Απάντηση έχει δώσει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στα «Paralapolitika 90,1 fm»: «Η ιστορία αυτή με τους 38 μετανάστες χρησιμοποιήθηκε διαδίδοντας ωμά ψέματα. Τώρα λοιπόν που η ΜΚΟ ζήτησε συγγνώμη μάλλον αναγνωρίζοντας το λάθος της, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πιει το αμίλητο νερό».

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:

Ο ΣΥΡΙΖΑ επί εβδομάδες, με συνεχείς καταγγελίες κατά της κυβέρνησης, εξέθετε διεθνώς τη χώρα, διακινώντας fake news σε σχέση με τους 38 μετανάστες στον Έβρο.

Ευρωβουλευτές του έφεραν την υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και τώρα που αποκαλύπτονται οι πραγματικές διαστάσεις του θέματος και δικαιώνουν όσα από την αρχή έλεγε η κυβέρνηση, ο κ. Κατρούγκαλος και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν ζητούν συγγνώμη, αλλά ζητούν και τα ρέστα. Τη συγγνώμη δεν την οφείλουν μόνο γιατί επιτέθηκαν με ψέματα στην κυβέρνηση. Αλλά πρωτίστως γιατί αναπαράγοντας ψέματα, δυσφημούν τη χώρα.

Δείτε το βίντεο:

iefimerida.gr

«Ο ίδιος ο λαός μπορεί και πρέπει να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Με ενιαίο πανελλαδικό αγώνα. Με προετοιμασία και οργάνωση “από τα κάτω”», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε ομιλία του, το μεσημέρι, στη ΔΕΘ.

«Αυτό που χρειάζεται σήμερα για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα και η αισιοδοξία είναι ένα νέο αγωνιστικό ξεκίνημα, με το ΚΚΕ μπροστά, δυνατό. Καμιά αναμονή λοιπόν, δεν πρέπει να δείξει ο λαός μας. Καμιά ανοχή. Γιατί δεν έχει πλέον καμιά αντοχή», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό και για αυτό χρειάζεται ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στις επόμενες εκλογές και σε σενάρια συνεργασίας που συζητούνται καθ’ οδόν προς τις εκλογές. «Αυτά που ενώνουν σήμερα τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα, είναι πολύ περισσότερα, από αυτά που τους χωρίζουν. Και μια χαρά θα μπορούσαν να φτιάξουν την επόμενη αστική κυβέρνησή τους -και αριθμητικά και κυρίως πολιτικά- αν αυτό το απαιτήσει το κεφάλαιο και οι σύμμαχοί του. Κι αυτό το ξέρει και το παραξέρει και ο κ. Μητσοτάκης, που μίλησε για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης, την οποία τη χαρακτήρισε ως “πολιτική – τερατογένεση”, χώνοντας με κουτοπονηριά μέσα και το ΚΚΕ!» σχολίασε ο κ. Κουτσούμπας.

«Αφήστε λοιπόν όλοι σας, έξω από τα βρώμικα παιχνίδια σας, το ΚΚΕ», τόνισε και πρόσθεσε: «Το ΚΚΕ, το ξέρετε καλά, όπως το ξέρει και όλος ο ελληνικός λαός, δεν πρόκειται, όχι να σας στηρίξει, αλλά ούτε και να σας ανεχτεί σε μία τέτοια κυβέρνηση της συμφοράς για το λαό, όπως δεν το έκανε όλα αυτά τα χρόνια».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ παρουσίασε δεκαπέντε θέσεις του κόμματος για έξοδο από την κρίση και την ακρίβεια, «απαντήσεις στα σημερινά αδιέξοδα», όπως είπε:

– Ολοκληρωμένο σχέδιο άμεσης αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας – όπως ο λιγνίτης – με περιβαλλοντικούς όρους, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων.

– Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής.

– Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου θησαυρίζουν από τη µεταφορά του πανάκριβου αµερικανικού LNG.

– Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

– Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

– Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος.

– Καµία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.

– Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

-Αύξηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με την προτάσεις εργατικών σωματείων, για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας.

– Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για το Δημόσιο, με επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

– Αυξήσεις στις συντάξεις.

– Επίδομα ανεργίας στο ύψος του 80% του κατώτατου μισθού για όλους τους ανέργους.

– Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. ψωµί, γάλα, άλευρα, έλαια), ένδυσης κ.ο.κ.

– Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

– Επιδότηση ενοικίου για λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

– Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά και του Τέλους Επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι για την ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια, υπεύθυνες είναι οι ίδιες οι κατευθύνσεις της Ε.Ε., η απελευθέρωση της αγοράς, το χρηματιστήριο ενέργειας, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι «δεσμεύσεις της ΕΕ, που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των λαών της Ευρώπης».

«Για αυτό ετοιμάζονται για περικοπές στην ενεργειακή κατανάλωση των νοικοκυριών, ενώ φορτώνουν τους λαούς με νέα δάνεια για να δώσουν κάποιες επιδοτήσεις», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν αυτές τις επιλογές, που υλοποιήθηκαν προτού αρχίσουν τα ρώσικα αντίμετρα με το κλείσιμο των αγωγών».

Τόνισε δε, ότι όλα τα «αστικά κόμματα», στον βαθμό που τους αναλογεί, είναι «συνυπεύθυνα» για τη «βαθύτερη εμπλοκή της χώρας, όχι μόνο στον ενεργειακό πόλεμο, αλλά και συνολικά στην ιμπεριαλιστική αναμέτρηση Ρωσίας ΗΠΑ, ΝΑΤΟ», και αμφισβήτησε ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί «ασπίδα» απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, λέγοντας ότι αυτή, αντιθέτως, «τρέφεται» από «τη δράση των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ, καθώς και των μεγάλων αντιθέσεών τους με Κίνα και Ρωσία».

«Καμία εμπιστοσύνη, λοιπόν, στην κυβέρνηση της ΝΔ και τις άλλες δυνάμεις του ευρωατλαντισμού, που εναλλάσσουν τα “νταηλίκια γιοκ” με τους εναγκαλισμούς τους στις Συνόδους του ΝΑΤΟ και στα διάφορα επιχειρηματικά συμβούλια της καπιταλιστικής αγοράς», τόνισε.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για «ρεκόρ τριακονταετίας» στην προσέλκυση επενδύσεων, διερωτήθηκε εάν οι εργαζόμενοι ωφελήθηκαν από αυτό και παρέπεμψε σε μια σειρά από παραδείγματα απολύσεων και προβλημάτων σε εργασιακούς χώρους, όπως λιπάσματα Καβάλας, ΛΑΡΚΟ, Μαλαματίνα, κ.α, λέγοντας: «Σπέρνουν ανέμους, αλλά θα θερίσουν θύελλες. Τα μέτρα ανακούφισης, το μεγάλο πακέτο, είναι παραπάνω από φανερό ότι ελάχιστα μπορεί να ανακουφίσει τους εργαζόμενους. Το ύψος του “πακέτου”, ακόμα και αν φθάσει τελικά τα 5,5 δισ. που διατείνεται, μεταφράζεται περίπου σε 500 ευρώ ανά άτομο… Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια νέα αναδιανομή της φτώχειας και της μιζέριας, ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα. Με φόρους, με πληθωρισμό, με εκτίναξη των τιμών…. Η κυβέρνηση λέει, ότι “δίνει” 5,5 δισ. Αλήθεια, από πού; Μπορεί να δίνει πραγματικά κάποιος στον λαό, όταν του τα παίρνει απ’ τη μία τσέπη και του τα δίνει στην άλλη;».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε επίσης στους αγρότες και τα ακριβά λιπάσματα, στους συνταξιούχους, λέγοντας ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει ως παροχές αυτά που τους επιδίκασαν τα δικαστήρια και υποστήριξε ότι «χρειάζεται πολύ θράσος, ο πρωθυπουργός να κάνει διαφήμιση του κυβερνητικού έργου στην Παιδεία και την Υγεία», ενώ μίλησε και για τις ελλείψεις στα πανεπιστήμια και πρόσθεσε: «Και δε λείπουν τα ΜΑΤ και η πανεπιστημιακή αστυνομία που εγκατέστησε η κυβέρνηση».

Διερωτήθηκε, επίσης, τι θα καλύψουν με τα πεντακόσια ευρώ τον χρόνο όσοι από τους φοιτητές το δικαιούνται, από τα ενοίκια το τεράστιο κόστος σίτισης ένδυσης.«Δίνει 250 ευρώ σε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή 70 λεπτά τη μέρα. Αλήθεια, με αυτά τα 70λεπτά τη μέρα θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας; Περίεργα μαθηματικά… Ας σταματήσουν πια, τους λέμε, τις κοροϊδίες», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ δεν άφησε ασχολίαστες τις εξαγγελίες για τα έργα στη Θεσσαλονίκη, το μετρό, τον ΟΑΣΘ, τα αντιπλημμυρικά, το «πανάκριβο» και «με ΣΔΙΤ που θα πληρώνει χρόνια ο λαός μας» fly over, το Σέιχ Σου, την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, λέγοντας ότι οι κυβερνώντες κάνουν «κάθε χρόνο ανακοινώσεις για τα ίδια λιγοστά έργα – μπαλώματα».

Χαρακτήρισε ακόμη «άθλια» και «απαράδεκτη» την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ, άλλων στελεχών, δημοσιογράφων κ.ά., αλλά πρόσθεσε ότι κανείς ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, μιλάνε σήμερα «για την κατάργηση όλου του σκοτεινού και επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου για τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές» γιατί «όλοι τους, είτε ψήφισαν, είτε στήριξαν, είτε ανέχτηκαν όλο αυτόν τον βούρκο από νόμους, οδηγίες και κανονισμούς της ΕΕ, που στην ουσία βάζουν στο στόχαστρο τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού».

«Αυτή η θλιβερή, μίζερη πραγματικότητα έχει όνομα. Είναι ο Καπιταλισμός. Είναι οι δεσμεύσεις στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να φωτίζει την αλήθεια. Τα τελευταία χρόνια, με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάθε συνδυασμό μεταξύ τους, η ψαλίδα κεφαλαίου – εργασίας συνεχώς διευρύνεται. Ο λαός γίνεται φτωχότερος και για να έρθει η καπιταλιστική ανάπτυξη, για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Για αυτό και η πάλη του λαού μπορεί να έχει συνέχεια, διάρκεια και προοπτική, μόνο όταν ενταχθεί στη μάχη απέναντι στη στρατηγική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του».

Πηγή: protothema.gr

Συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του περιοδικού Foreign Policy, Ravi Agrawal, παραχώρησε σήμερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο κ Στόλτενμπεργκ δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αντίδραση του ΝΑΤΟ, για τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα στη Δύση και το ΝΑΤΟ, αλλά και για την υφή και το μέλλον του ΝΑΤΟ εντός ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου.

Όπως δήλωσε, το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία στην ιστορία και η επιτυχία του οφείλεται στην ενότητα των μελών του και στην ικανότητα του Οργανισμού να εξελίσσεται και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στο πλαίσιο ενός μεταβαλλόμενου κόσμου.

Επίσης, ο δημοσιογράφος έθεσε στον κ. Στόλτενμπεργκ την ακόλουθη ερώτηση η οποία αφορούσε τη στάση της Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με αναφορά στις σχετικές επιστολές που έχει αποστείλει η Ελλάδα στη Συμμαχία: «Σχετικά με την Τουρκία, λάβατε επιστολές από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας με τις οποίες προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για πιθανό δεύτερο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, κατηγορώντας ακολούθως την Τουρκία για επιθετική δράση η οποία είναι ενοχλητική για την ενότητα της Συμμαχίας. Τίθεται επίσης, το ζήτημα της εισδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Βλέπετε την Τουρκία ως ένα προβληματικό ”παιδί” που παρεμποδίζει την ενότητα του ΝΑΤΟ;».

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ απάντησε: «Και οι δύο, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ. Έχουν υπάρξει μέλη αυτής της Συμμαχίας για πολλά χρόνια, για πολλές δεκαετίες και συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια με διαφορετικούς τρόπους, κάτι το οποίο εκτιμούμε. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, κάποιες διαφωνίες, και φυσικά το μήνυμά μας είναι ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν οποιαδήποτε στρατιωτικά περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα στο Αιγαίο. Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ έχει εγκαθιδρύσει έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης, όπου η Τουρκία και η Ελλάδα συμμετέχουν για να αποτραπεί και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών ή ατυχημάτων, όπως είδαμε προηγουμένως τη δεκαετία του 1990, μια παρόμοια κατάσταση που οδήγησε σε πολύ σοβαρά περιστατικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Και πρόσθεσε: «Για την Τουρκία επιπλέον, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ ο οποίος έχει υποφέρει περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν τις εκφραζόμενες ανησυχίες σχετικά με αυτές τις απειλές», καταλήγοντας: «Για αυτό καλωσορίζω την ιστορική απόφαση των 30 συμμάχων του ΝΑΤΟ να προσκαλέσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να εισέλθουν στη Συμμαχία, καθώς και το ότι η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία μπόρεσαν να συμφωνήσουν στη Μαδρίτη μέσω κοινής δήλωσης και πολυμερούς συμφωνίας για το πώς θα αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάτι που είναι σημαντικό για όλους μας».

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σπήλιος Λιβανός : Να ζητήσει συγνώμη ο κ. Τσίπρας από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, τους οποίους λοιδορούσε για τον δήθεν θάνατο μικρού παιδιού στον Έβρο -  Η επιθετικότητα Ερντογάν έχει «χτυπήσει κόκκινο» και πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, μια γροθιά για να την αντιμετωπίσουμε

Στη σημερινή συνέντευξή του στο Σκάϊ.100,3fm και τον Άρη Πορτοσάλτε, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός σχολίασε  μεταξύ άλλων για την καθυστερημένη παραδοχή της MKO  “HumanRights360” ότι είχε “εσφαλμένη πεποίθηση” για τους 38 πρόσφυγες/μετανάστες στον Έβρο και τον δήθεν θάνατο μικρού παιδιού, τη σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί ένα fake news πολιτικά καθώς και την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε : 

• Σε μία τόσο δύσκολη εποχή  που βλέπουμε τον Ερντογάν και όλο το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας να  κορυφώνουν την εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας σε τέτοιο βαθμό που να νοιώθουμε ότι κινδυνεύουμε πραγματικά, η αξιωματική αντιπολίτευση ρίχνει λάδι στη φωτιά κατά της Ελλάδας,  σε ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, στα οποία η κυβέρνηση είναι πάρα πολύ προσεκτική.

• Η πολιτική μας στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ταυτόχρονα προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της ΕΕ, και προσπαθεί να σώσει χιλιάδες ζωές τις οποίες εργαλειοποιεί η Τουρκία. 

• Και σε αυτή μας την προσπάθεια, η οποία είναι εθνική όχι κομματική, έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδοσκοπήσει πολιτικά. Αυτό κατέπεσε χθες και νομίζω ότι είναι ώρα να ζητήσει ο κ. Τσίπρας συγνώμη από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, τους οποίους λοιδόρησε. 


• Η επιθετικότητα της Τουρκίας έχει «χτυπήσει κόκκινο».  Ο Ερντογάν στρέφεται προς την Ανατολή, φωτογραφίζεται με τους αντιπάλους της Δύσης. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλάβει ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι, μία γροθιά, για να την αντιμετωπίσουμε.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι Πράσινοι, στη Συνέντευξη Τύπου στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν την Παρασκευή 16/9 τις προτάσεις τους για τα φλέγοντα πολιτικά, οικονομικά, ενεργειακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, καθώς και τη διεθνή, ελληνική και τοπική πραγματικότητα.

Οι Πράσινοι έχουν ως ιδρυτικό στόχο να συμβάλουν στην ευρύτερη συσπείρωση των πράσινων, οικολογικών, φιλοζωικών και εναλλακτικών δυνάμεων, ώστε να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα, τους συσχετισμούς και τις πολιτικές στη Βουλή και στην Αυτοδιοίκηση.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν οι Μιχάλης Τρεμόπουλος, συνεκπρόσωπος των Πράσινων και πρώην ευρωβουλευτής, ο Αριστείδης Παπαδάκης, Συντονιστής της Γραμματείας, η Έφη Δόδουρα, μέλος του Συμβουλίου και ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος του Συμβουλίου και πρώην ευρωβουλευτής. Μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις έκαναν η Βασιλική Γραμματικογιάννη, συνεκπρόσωπος των Πράσινων, ο Θανάσης Γούναρης, μέλος της Γραμματείας και ο Θανάσης Χάντζιος, μέλος της Δ.Ε. του κόμματος Πειρατών Ελλάδας. Παρέμβαση επίσης έκανε ο Νίκος Ράπτης, επικεφαλής του Κόμματος για τα Ζώα.
 
«Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία των εταιρειών της ενέργειας και ένα τέλος στην ενεργειακή φτώχεια. Να πάψει η κυβέρνηση της ΝΔ να δίνει το φιλί ζωής στα ορυκτά καύσιμα και σε αυταρχικά καθεστώτα που εκτρέφονται από αυτά. Να εγκαταλείψει το φλερτ με την πυρηνική ενέργεια και να στηρίξει με κίνητρα την εξοικονόμηση», δήλωσε ο συνεκπρόσωπος των Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Αντιστεκόμαστε στη βία, στον πόλεμο, στην πατριαρχία, στον αυταρχισμό και στον μιλιταρισμό. Πόλεμος σημαίνει βία, φτώχεια, προσφυγιά, διαλυμένες ζωές, ανασφάλεια και υπονόμευση του μέλλοντος», προσέθεσε. «Οι ιοί και οι ζωονόσοι γίνονται συχνότεροι, περισσότεροι και πιο επικίνδυνοι ενώ συνδέονται με τη συρρίκνωση των οικοσυστημάτων και με την κλιματική κρίση. Στην Ελλάδα η τραγική διαχείριση της πανδημίας ήρθε να προστεθεί σε μια 11ετή οικονομική κρίση. Οι κοινωνικές ανισότητες μεγεθύνονται, οι μολύνσεις είναι δυσανάλογα περισσότερες μεταξύ φτωχικών γειτονιών και εργαζομένων στην παραγωγή, στους πιο αδύναμους και ευάλωτους. Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η αναβάθμιση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθώς και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης». Και τόνισε πως οι Πράσινοι είναι αποφασισμένοι να προωθήσουν έναν ενωτικό, αξιόπιστο, αυτόνομο και ισχυρό πράσινο φορέα: «Δεν είμαστε χτεσινοί ούτε ευκαιριατζήδες. Έχουμε πίσω μας αγώνες πολύχρονους, ατομικά ή συλλογικά. Έχουμε να επιδείξουμε μια σειρά από νίκες. Θέλουμε να αφουγκραστούμε αυτούς που δεν “μιλάνε” και αυτούς που δεν ψηφίζουν. Ή “μιλάνε” με την κατάθλιψη και την αυτοκτονία ή ψηφίζουν με τα πόδια και αφήνουν πίσω τους την Ελλάδα που τους πληγώνει. Θέλουμε οι Πράσινοι να είναι στη Βουλή για να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα και τους συσχετισμούς, την ίδια τη ζωή».

Η συνεκπρόσωπος των Πράσινων Βασιλική Γραμματικογιάννη, που βρίσκεται σε δημοσιογραφική αποστολή στο εξωτερικό, έστειλε μαγνητοσκοπημένο βίντεο, στο οποίο είπε μεταξύ άλλων ότι: «Ζούμε σε εποχή που γράφεται ιστορία, και η κατανόηση των σύγχρονων προκλήσεων για τη δημοκρατία απαιτεί να αναγνωρίσουμε την πληθώρα των απειλών. Απαιτεί να εξετάσουμε σε βάθος τη σχέση μεταξύ οικονομίας και δημοκρατίας, να δούμε πως αυτή η σχέση τροφοδοτεί την κοινωνική και κλιματική κρίση και να συνδέσουμε τις λύσεις με την πραγματική βιώσιμη προοπτική. Δυστυχώς οι κυβερνήσεις συνεχίζουν το ίδιο καταστροφικό μοντέλο που εξυπηρετεί τους πλούσιους και τους ισχυρούς, το βαφτίζουν “βιώσιμο” και εν γνώση τους θέτουν τον πλανήτη και την κοινωνία σε υπαρξιακό κίνδυνο». 

Η Έφη Δόδουρα, μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων είπε μεταξύ άλλων ότι «οι Πράσινοι έχουμε για τα ζώα, προτάσεις άμεσα υλοποιήσιμες και βασισμένες στην πολύχρονη ενασχόλησή μας με αυτά τα ζητήματα. Θέλουμε τη μείωση της εντατικής κτηνοτροφίας,, την προώθηση της vegan και της μεσογειακής διατροφής και τη βελτίωση της διαβίωσης των παραγωγικών ζώων. Προτείνουμε να ξεκινήσουν άμεσα εντατικές στειρώσεις των αδέσποτων, να δημιουργηθούν Δημοτικά Κτηνιατρεία και να σταματήσουν οι εισαγωγές και η εμπορία κατοικίδιων. Προτείνουμε σταδιακή μείωση των εκτροφών γουνοφόρων έως την κατάργησή τους. Τα πειράματα σε ζώα πρέπει να αντικατασταθούν πλήρως από πιο σύγχρονες, πιο ασφαλείς και χωρίς βία μεθόδους. Ζητάμε την προστασία της άγριας ζωής, μετατροπή των ζωολογικών κήπων σε καταφύγια, περιορισμό του κυνηγιού κατά δύο μήνες και απαγόρευσή του στις καμένες περιοχές και τον άμεσο περίγυρό τους για τουλάχιστον 5 χρόνια, ανεξάρτητη θηροφυλακή, σημαντικές κυρώσεις στους λαθροθήρες, δημιουργία ειδικού σώματος Φύλαξης Περιβάλλοντος και Οργανισμού Διαχείρισης Άγριας Πανίδας».

Ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων και π. ευρωβουλευτής, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, το ενεργειακό μοντέλο, την αγορά ενέργειας και την ακρίβεια τόνισε ότι «αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς να λάβουμε υπόψη τις αυξανόμενες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και την κλιματική και οικολογική κρίση. Ο πλανήτης και το κλίμα καταρρέουν, τα νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας, το φαγητό και τις άλλες υποχρεώσεις. Ενώ το Ευρωκοινοβούλιο έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα από τον Νοέμβριο του 2019, την ίδια στιγμή οι εταιρίες, που συμβάλλουν όσο κανείς άλλος στην ανατίναξη του κλίματος, αποκομίζουν τεράστια ουρανοκατέβατα κέρδη. Οι Πράσινοι ζητάμε πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2040, νέους κανόνες στην αγορά ενέργειας, χρέωση με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής, μηδενικό ΦΠΑ σε έργα ενεργειακής αποδοτικότητας και ΑΠΕ, όριο 5% στα κέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων και εισφορά αλληλεγγύης στα ουρανοκατέβατα κέρδη του 2021 και του 2022. Θέλουμε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας να παράγεται από πολίτες, ενεργειακούς συνεταιρισμούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για την ενεργειακή αυτονομία και την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας. Μόνο τα φωτοβολταϊκά στις στέγες μπορούν να καλύψουν το 25% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας όλης της ΕΕ. Προτείνουμε να διατεθούν από υπάρχοντες ευρωπαϊκούς πόρους και την εισφορά αλληλεγγύης στα κέρδη των εταιριών ενέργειας, 20 δις σε δύο χρόνια για την εξοικονόμηση ενέργειας και την εγκατάσταση σε 1.000.000 στέγες κτιρίων, φωτοβολταϊκών, και ηλιακών συστημάτων ζεστού νερού, θέρμανσης και δροσισμού».

O Αριστείδης Παπαδάκης, Συντονιστής της Γραμματείας των Πράσινων δήλωσε οι «οι Πράσινοι είμαστε πριν απ' όλα ένα κόμμα της κοινωνίας των πολιτών και όχι μια ελίτ που επιδιώκει να επιβάλει πολιτικές από τα πάνω. Τα στελέχη και τα μέλη των Πράσινων σε όλη την Ελλάδα είναι ενεργοί σε οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών που αγωνίζονται και διεκδικούν δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιώματα των ζώων, εργασιακά δικαιώματα, δικαιοσύνη, δίκαιη φορολογία, αναδιανομή του πλούτου, προστασία του περιβάλλοντος και υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών. Στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας βρίσκεται η πεποίθηση ότι ο πλανήτης έχει φυσικά όρια που δεν γίνεται να παραβιάζουμε χωρίς τις συνέπειες που ζει η γενιά μας. Απέναντι στην φούσκα της οικονομικής μεγέθυνσης του νεοφιλελευθερισμού, που μας έχει φέρει στην πολλαπλή κρίση που βιώνουμε, προτείνουμε τη λιτή ευημερία για όλους και όλες χωρίς εξαιρέσεις».

Ο Θανάσης Γούναρης, μέλος της Γραμματείας των Πράσινων, σε βίντεο είπε μεταξύ άλλων ότι «χρειάζεται κοινωνική συνείδηση απέναντι στα ζώα. Ως κοινωνία πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στα ζώα, δεν είναι ζωντανά σκεύη, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τα κακοποιούμε και να τα θανατώνουμε». Επίσης, μιλώντας για τις πόλεις της χώρας είπε ότι «χρειάζεται να πρασινίσουν για να γίνουν πιο ποιοτικές οι ζωές μας. Πρέπει να επενδύσουμε στο αστικό και στο περιαστικό πράσινο». Συμπλήρωσε επίσης ότι πρέπει να εισαχθεί η «υποχρεωτική φιλοζωική και περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Ο Θανάσης Χάντζιος, εκπροσωπώντας το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, που συμμετέχει στους Πράσινους, με βίντεο είπε μεταξύ άλλων ότι «πρόσφατα γίναμε παρατηρητές μίας σκοταδιστικής πρακτικής παρακολουθήσεων ανθρώπων του κινήματος, του χώρου της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της πολιτικής σκηνής της χώρας. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν, με την άμεση θέσπιση κανόνων και οργάνων για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και του προσωπικού βίου. Ακόμη, θεωρούμε πως έχει φτάσει η εποχή για ανοιχτές ερευνητικές συνεργασίες και ανοιχτές πατέντες, κόντρα στο επιβεβλημένο οικονομοκεντρικό σύστημα, για την από κοινού δημιουργία λύσεων αιχμής με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Τέλος, το κράτος οφείλει να παρέχει ουσιαστική προστασία στους μάρτυρες και δημοσιογράφους υποθέσεων δημοσίου συμφέροντος, σεβόμενο το πλαίσιο κανόνων και λειτουργίας της ΕΕ, ξεκινώντας από την άμεση και διαφανή ενσωμάτωση των σχετικών οδηγιών της γι' αυτά τα ζητήματα».

Τέλος, σε παρέμβασή του ο Νίκος Ράπτης, επικεφαλής του Κόμματος για τα Ζώα με το οποίο οι Πράσινοι βρίσκονται σε συνομιλίες με σκοπό τη συνεργασία, είπε μεταξύ άλλων ότι «το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα έχει σκοπό του να ακουστεί η κραυγή όλων των ζώων για ελευθερία στην κεντρική πολιτική σκηνή. Από την άποψη αυτή, είμαστε ευτυχείς που υπάρχουν συγγενείς πολιτικές δυνάμεις, που παρά τις πολιτικές μας διαφορές είναι πρόθυμες να συνεργασθούν μαζί μας για απελευθέρωση των ζώων, φυτοφαγική μετάβαση και οικολογικό μετασχηματισμό. Η Βουλή χρειάζεται πρόσωπα που θα είναι έτοιμα να δώσουν τον αγώνα για Κλιματική Δικαιοσύνη, Ισότητα και Δικαιώματα για τους αδύναμους. Χαιρόμαστε που θα δώσουμε μαζί αυτόν τον αγώνα».
 
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την προσεχή Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος θα μιλήσει στο Αγρίνιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο κ. Βελόπουλος θα μιλήσει συνεχίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία και ενημερώνοντας τον κόσμο για τις θέσεις που έχει η Ελληνική Λύση.

Ειδικότερα, η ομιλία θα γίνει στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο κτήριο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδας (Οδός Αναστασιάδη 1).

ΚΒελόπουλος 16 9 2022

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ