Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:58: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022

Αυτόνομη και αυτοδύναμη πορεία για την Ελληνική Λύση και στις επόμενες εκλογές, καθώς το κόμμα απέρριψε κάθε σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ “κλείνοντας” την πόρτα στις πολιτικές της Πειραιώς και τελειώνοντας τις ελπίδες της Πειραιώς τους για αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η Ελληνική Λύση και ο Κ.Βελόπουλος δεν λαμβάνει τις αναφορές των Μ.Βορίδη για «Εγώ δεν αποκλείω κανέναν. Αν εξαιρέσετε τα κόμματα με τα οποία μας χωρίζει ένα προγραμματικό χάος, μπορεί να συνεργαστούμε με όλα τα κόμματα» και το «αυτό το κόμμα προσκλητήριο αποστασίας δεν θα κάνει σε κανέναν» και προσθέτοντας ότι «με την πολιτική μας, έχουμε δείξει ότι έχουμε πολλά κοινά με πολλούς», του Γ.Οικονόμου που μάλλον τρέχουν να δώσουν ελπίδα ότι θα μπορούσαν να βρίσκονται και πάλι σε κυβερνητικές θέσεις.

Φαίνεται πως ένα-ένα τα κυβερνητικά στελέχη αφήνουν στον «αέρα» την πιθανότητα συγκυβέρνησης με όλα τα υπόλοιπα κόμματα αφού και οι ίδιοι καταλαβαίνουν και παραδέχονται πλέον ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να βγει πρώτο κόμμα με αυτοδυναμία αλλά δεν φαίνεται ότι βρίσκουν συνοδοιπόρους.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης:

“Κυβερνητικά αλλά και εσχάτως «αντιπολιτευόμενα» ΜΜΕ προσπαθούν να εμπλέξουν την Ελληνική Λύση σε ζοφερά πολιτικά σενάρια που παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές εποχές της μεταπολίτευσης.

Βλέποντας ότι το σενάριο συνεργασίας κατέρρευσε με πάταγο, τώρα υπουργοί και «δημοσιογράφοι» εξυφαίνουν σχέδιο «αποστασίας», κατρακυλώντας στο έσχατο σημείο πολιτικής αθλιότητας.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια. Η Ελληνική Λύση και οι βουλευτές της στέκονται πιστοί στον όρκο τους απέναντι στην Ελλάδα και τους Έλληνες.

Σε αντίθεση με τους θιασώτες της «αντικατάστασης πληθυσμών», της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών και της ληστείας των πολιτών που  έχουν συνηθίσει να κυλιούνται σε έναν πολιτικό βούρκο, υπηρετώντας όχι το εθνικό, αλλά το κομματικό και το προσωπικό τους συμφέρον.

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν σε κάθε νοσηρό πολιτικό εγκέφαλο ότι η Ελληνική Λύση σαν μία γροθιά θα πορευτεί αταλάντευτα μέχρι τέλους. Μόνη, απέναντι σε όλους.”

Έτσι ξεκάθαρα η Ελληνική Λύση απάντησε στις απαξιωτικές αναφορές του ίδιου του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη στην ΔΕΘ στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γράφει ο Άκης Ροδίτης

Νέα δεδομένα στις ισορροπίες της Ανατολικής Μεσογείου εισάγει η ιστορική απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 1977. Από την 1η Οκτωβρίου η Κύπρος θα έχει κάθε δικαίωμα να αγοράζει ή και να δέχεται υπό μορφή στρατιωτικής βοήθειας αμερικανικά οπλικά συστήματα. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια επιτυχία της συντονισμένης κοινής διπλωματίας Ελλάδας – Κύπρου που δείχνει να αντιλαμβάνεται έγκαιρα τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο ταχέως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον. Μια εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και
στην ένταξη του νησιού στο ΝΑΤΟ.

Στη σύγχρονη ελληνική ιστορία εμφανίζονται δύο σχολές σκέψης: Οι απομονωτιστές υπαίτιοι των μεγάλων εθνικών καταστροφών και οι εξωστρεφείς που πιστώνονται τις μεγάλες επιτυχίες του 20ου αιώνα. Ο Ελληνισμός «αναπνέει» και μεγαλουργεί μόνο με την εξωστρέφεια και τις συνεργασίες ενώ δεν υπάρχει καταλληλότερο αρνητικό παράδειγμα από αυτό της «αδέσμευτης» μακαριακής Κύπρου. Η ένταξη μιας «μικρής» χώρας σε μια υπερεθνική ένωση ή στρατιωτική συμμαχία είναι φαινόμενο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και προκύπτει από την ανάγκη που συνοψίζεται στο λαϊκό γνωμικό που θέλει το αρνί που φεύγει από το μαντρί να το τρώει ο λύκος. Ο χώρες έχουν την τάση να οργανώνονται σε πόλους επιρροής ανάλογα με την ιστορία τους, τα συμφέροντα και τις πολιτισμικές τους καταβολές. Η Ελλάδα επικαιροποίησε την στρατηγική επιλογή της Δύσης με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 1952 και την θωράκισε θεσμικά και οικονομικά με την ένταξη της στην ΕΟΚ και στην ΟΝΕ.

Αντίθετα, η Κύπρος ταλαντεύτηκε, πιστεύοντας ότι μπορεί να επιβιώσει μόνη της στην πιο «θερμή» περιοχή του πλανήτη. Η σύγκλιση με τα συμφέροντα της Δύσης που υλοποιείται σήμερα, έπρεπε να έχει γίνει από το 1965. Όταν ο φιλοσοβιετικός Μακάριος απέρριπτε τα σχέδια του Ντιν Άτσεσον που έδιναν το 5% των εδαφών υπό τουρκοκυπριακή αυτοδιοίκηση, μίσθωση στρατιωτικής βάσης στην Τουρκία για 50 χρόνια (μέχρι το 2015) και φυσικά, το πιο σημαντικό, την πολυπόθητη ένωση με την Ελλάδα. Τα σχέδια Άτσεσον είχαν απορριφτεί και από την ελληνική κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Η επιρροή του νεοεισερχόμενου στην πολιτική γιου του Ανδρέα θεωρήθηκε καταλυτική, αφού έβλεπε στον Μακάριο έναν Φιντέλ Κάστρο της Μεσογείου που συγκινούσε το αριστερό αντιαμερικανικό ακροατήριο. Αν τότε Κύπρος και Ελλάδα είχαν συμφωνήσει να υπογράψουν, σήμερα δεν θα συζητούσαμε για τουρκική εισβολή και κατοχή. Ούτε για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ούτε για τον EastMed. Ευτυχώς όμως, οι νοοτροπίες αυτές φαίνεται ότι έχουν αλλάξει. Ιστορικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί αναμφίβολα η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004. Η ξεκάθαρη σύνταξη των φιλελεύθερων ηγετών Μητσοτάκη και Αναστασιάδη με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ δημιουργούν το απαραίτητο κλίμα εμπιστοσύνης, ενώ η απομονωτική πολιτική Ερντογάν επιταχύνει την αλλαγή του αμερικανικού υποδείγματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Ελλάδα ταλαιπωρήθηκε για χρόνια από έναν παράλογο αντιαμερικανισμό. Μια λανθάνουσα κοινωνική πεποίθηση που καλλιεργήθηκε από την ηττημένη στον Εμφύλιο σταλινική αριστερά και από τον φιλορωσικό εκκλησιαστικό παράγοντα. Ο πόλεμος Ανατολής – Δύσης μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού έχει ξαναφουντώσει στο μέτωπο της Ουκρανίας και η Ελλάδα από κοινού με την Κύπρο υπερασπίζονται την στρατηγική τους επιλογή. Ωστόσο, το μεγάλο όπλο της Ανατολής του Πούτιν δεν είναι ούτε το φυσικό αέριο, ούτε τα σιτηρά, ούτε τα πυρηνικά. Είναι τα κινήματα των αγανακτισμένων και τα λαϊκιστικά κόμματα που χρηματοδοτεί. Ο δημοκρατικός δυτικός κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τα ακατέργαστα ένστικτα της Ανατολής, τις κραυγές των λούμπεν κοινωνικών στρωμάτων και τα τσιτάτα των λαϊκιστών (κυρίως αριστερών) πολιτικών που στην ελληνική περίπτωση διατηρούν αναχώματα.

Το τελευταίο ανάχωμα της αριστεράς στην Ελλάδα είναι τα πανεπιστήμια (την «εργατιά» την έχασε από τότε που οι οικοδομές γέμισαν αλλοδαπούς) και γι αυτό η μάχη επιβολής της νομιμότητας θα είναι σκληρή. Δεν θα είναι όμως και ακατόρθωτη. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών απαιτεί το οριστικό τέλος αυτής της μεταπολιτευτικής ανωμαλίας και την απόδοση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στους καθηγητές και στους φοιτητές τους. Πίεση όμως δημιουργεί και η παραγωγική νεολαία της χώρας που δεν συγκινείται από μαρξιστικά ιδεολογήματα. Οι νέοι φοιτητές, πιεσμένοι από τoν ανταγωνισμό των ξένων και εγχώριων ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί με τις πρυτανείες και το διδακτικό προσωπικό για την παροχή ποιοτικών σπουδών και θα αποβάλλουν ως απόστημα τη σημερινή τραγελαφική κατάσταση.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, αφού προέβη σε κατάθεση Αναφοράς προς τον κ. Υπουργό Υγείας, αναφορικά με τη δρομολόγηση του λουκέτου στο παράρτημα του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο.

Όπως τόνισε, «μια τέτοια κίνηση είναι άδικη και παράλογη», ενώ «θα οδηγήσει σε απορρύμθιση, χάος και ταλαιπωρία, αφού οι ασθενείς και οι οικείοι τους θα πρέπει να διανύουν πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις, να ξοδεύουν χρόνο και προφανώς να επιβαρύνονται οικονομικά, για μια υπηρεσία που πρέπει να βρίσκεται και στην πόλη τους».

«Οι πολίτες γίνονται έρμαια των πολιτικών πλήρους αποψίλωσης της Δημόσιας Υγείας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, συνεχίζοντας:
«Η πεποίθησή της ότι “όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει” ολοφάνερα διατρέχει οριζόντια κάθε της πρωτοβουλία, απόφαση και νομοθέτημα».

Κλείνοντας, ανέφερε: «Το παράρτημα του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο δεν πρέπει και δε θα κλείσει!»

Η Αναφορά που κατέθεσε ο κ. Μωραΐτης αφορά στις Επιστολές:

– Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»
– Συλλόγου Νεφροπαθών Αιτωλοακαρνανίας

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Δεν έχει τέλος η απαξίωση του τόπου μας και η πλήρης αδιαφορία για την τύχη των κατοίκων της.

Ύστερα από την απόλυτη υποβάθμιση των δομών υγείας της Αιτωλοακαρνανίας, την εγκατάλειψη των δύο Νοσοκομείων, την παραίτηση γιατρών, λόγω εξάντλησης και υπερεφημέρευσης, έρχεται η δρομολόγηση για το κλείσιμο του παραρτήματος στον ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο.

Αυτό συνεπάγεται την τεράστια ταλαιπωρία για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα που χρειάζονται ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Είναι μία άδικη και παράλογη κίνηση που θα οδηγήσει σε απορρύμθιση, χάος και ταλαιπωρία, αφού οι ασθενείς και οι οικείοι τους θα πρέπει να διανύουν πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις, να ξοδεύουν χρόνο και προφανώς να επιβαρύνονται οικονομικά, για μια υπηρεσία που πρέπει να βρίσκεται και στην πόλη τους.

Οι πολίτες γίνονται έρμαια των πολιτικών πλήρους αποψίλωσης της Δημόσιας Υγείας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η πεποίθησή της ότι “όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει” ολοφάνερα διατρέχει οριζόντια κάθε της πρωτοβουλία, απόφαση και νομοθέτημα. Οι μεθοδεύσεις, ο εμπαιγμός προς υπαλλήλους και πολίτες, η πλήρης απαξίωση και αδιαφορία της, η λογική του παραλόγου και – κυρίως – η λογική των “περικοπών” και του κοινωνικού αυτοματισμού, δεν έχουν καμία θέση ούτε στον τόπο μας ούτε στη χώρα και το μέλλον που οραματιζόμαστε.

Το παράρτημα του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο δεν πρέπει και δε θα κλείσει!»

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το διήμερο 17 &18 Σεπτεμβρίου από την 86Η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρ. πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματος για την επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση. Αυτές υπάγονται σε 6 Εθνικές Προτεραιότητες υπό τον γενικό τίτλο Δικαιοσύνη Παντού.

Οι αγρότες και οι αγρότισσες, η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποίηση περιλαμβάνονται στις 4 από τις 6 Προτεραιότητες που ανακοίνωσε κατά την ομιλία του το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη.

Πιο συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για τα εξής:

  • Πρώτη Εθνική προτεραιότητα: Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
  • Μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο
  • Μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, στο 6%.
  • Δεύτερη εθνική προτεραιότητα: Η ενίσχυση του εισοδήματος
    • Επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια. Τονίζεται ότι Οι αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/23 είναι νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
    • Αυξάνουμε το αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
    • Θεσπίζουμε αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
    • Καταργούμε το Τέλος Επιτηδεύματος.
    • Αντικαθιστούμε τον πτωχευτικό κώδικα, με έναν νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.
  • Τέταρτη εθνική προτεραιότητα: Η Παραγωγική Ανασυγκρότηση
    • Ανακατευθύνουμε μέρος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση νοικοκυριών, αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενεργειακών κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με μικρά έργα ΑΠΕ, με το λεγόμενο μοντέλο prosumer
    • Θεσπίζουμε ένα ενισχυμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, όπως τ’ ονομάζουμε, 《Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις》
    • Ενισχύουμε τη Ρευστότητα για Πολύ Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα
    • Μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας ενισχύουμε τις μικροπιστώσεις χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις για αυτoαπασχολούμενους, αγρότες και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
    • Αναβαθμίζουμε και ενισχύουμε τα εξαιρετικά επιτυχημένα χρηματοδοτικά προγράμματα Equifund και «Ερευνώ – Δημιουργώ - Καινοτομώ» που δημιούργησε η Κυβέρνησή μας για την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.
  • Έκτη εθνική προτεραιότητα: Η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση
    • Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες
    • Αναδιαμορφώνουμε το επίδομα παιδιού και το μεταφέρουμε αποκλειστικά στη μητέρα από τη γέννησή του μέχρι τα 24 έτη του, ανεξαρτήτως σπουδών. Το επίδομα μητέρας προσδιορίζεται στα 70 ευρώ για το πρώτο παιδί, στα 105 ευρώ για το δεύτερο και στα 140 ευρώ για το τρίτο. 7.
    • Το ίδιο ποσό προστίθεται στη σύνταξή της μητέρας από τη συνταξιοδότησή της και μετά, εφ' όρου ζωής.
    • Μεταρρυθμίζουμε το πλαίσιο για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης (πχ. Ως εργάτες γης).

Την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη, σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με την αγροτική οικονομία ανέφερε:

Αλέξης Τσίπρας: Ευχαριστώ. Κρίμα που το ερώτημα σας γίνεται τόσο αργά για την Αγροτική παραγωγή. Δηλαδή πραγματικά αυτό το οποίο βιώνουμε σήμερα ως κίνδυνο ή να μείνουν τα χωράφια χέρσα, να σταματήσουν οι αγρότες να παράγουν, οι κτηνοτρόφοι μειώνουν τα κοπάδια τους, σφάζουν θηλυκά ζώα, εκεί είμαστε. Και άρα είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις.

  • Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις. Η μη καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο όπως ήταν πριν τα μνημόνια είναι αυτονόητο ότι πρέπει να επανέλθει.
  • Η ουσιαστική ενίσχυση επιδότησης στην αγορά ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους, η ουσιαστική επιδότηση ενίσχυση στην αγορά λιπασμάτων για τους αγρότες.
  • Και βεβαίως θα πρέπει να γίνουν κι άλλες δομικού χαρακτήρα αλλαγές. Η μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ.
  • Θα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα, μικροπιστώσεις.
  • Θα πρέπει να μιλήσουμε για ένα νέο μοντέλο αγρότη ο οποίος θα είναι ταυτόχρονα επιχειρηματίας αγρότης, να δώσουμε προοπτική στους Νέους Αγρότες να μείνουν στην ύπαιθρο για να παράξουν,
  • Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην δυνατότητα των ενεργειακών κοινοτήτων, και τη σύνδεση στο δίκτυο για να παράγουν οι ίδιοι το ρεύμα που καταναλώνουν στις εκτάσεις που καλλιεργούν.
  • Βεβαίως πρέπει να δούμε την αύξηση της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής γιατί είναι κρίσιμο θέμα.
  • Είχα βρεθεί και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο τον περασμένο Απρίλη συζητώντας με επιστήμονες της χώρας μας το κρίσιμο κίνδυνο που διατρέχουμε επισιτιστικής κρίση. Με διαβεβαίωσαν ότι στη χώρα δεν θα αντιμετωπίσουμε ίσως ένα τέτοιο κίνδυνο άμεσα αλλά θα αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό κίνδυνο τρομακτικής αύξησης των τιμών σε ορισμένα προϊόντα.
  • Άρα θα πρέπει να υπάρχει και ένα συνολικότερο σχεδιασμός καλλιέργειας εκτάσεων οι οποίες βρίσκονται σε αγρανάπαυση με επιδότηση συντελεστών παραγωγής χωρίς να χαθούν οι επιδοτήσεις του προγράμματος αγρανάπαυσης.
  • Συνδεδεμένες ενισχύσεις σε καλλιέργειες που προβλέπεται να εμφανίσουν ελλείψεις το επόμενο διάστημα εξαιτίας της κρίσης.
  • Ειδικά προγράμματα στήριξης της παραγωγής στη νησιωτική χώρα αλλά και στις ορεινές περιοχές λόγω του υπερβολικού κόστους παραγωγής.
  • Νομίζω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορεί η ελληνική οικονομία να έχει ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης εάν αυτό το μοντέλο το παραγωγικό που έχουμε στηρίζεται αποκλειστικά στην τριτογενή τομέα στον τουρισμό τις υπηρεσίες και σε παραγωγή προϊόντων μέσης και χαμηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτό είναι κρίσιμο να το καταλάβουμε και νομίζω ότι προσπάθησα χθες από την ομιλία μου να δώσω ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το ζήτημα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό απόσπασμα από την Συνέντευξη Τύπου:

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εβδομάδα βιώσιμης κινητικότητας 2022 (16 – 22 Σεπτεμβρίου)
 
Πράσινες λύσεις στις αστικές μεταφορές, για το κλίμα, την υγεία, την ποιότητα ζωής!

Ριζική αλλαγή του μοντέλου μετακινήσεων στις ελληνικές πόλεις, ζητά το νέο κόμμα των Πράσινων με αφορμή την Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, από 16 μέχρι 22 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό καταθέτουν σειρά προτάσεων για στροφή σε βιώσιμη και προσβάσιμη δημόσια συγκοινωνία με αναβάθμιση υπηρεσιών και φθηνό εισιτήριο, σε εκτεταμένες υποδομές για ποδήλατο και περπάτημα, αλλά και με έμφαση στην ασφάλεια για όλους και όλες.
 
Οι αστικές μεταφορές είναι θεμελιώδες και αναντικατάστατο στοιχείο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των πόλεων. Ταυτόχρονα όμως, οι μεταφορές συνιστούν βασική αιτία περιβαλλοντικών προβλημάτων για τις πόλεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αλλά και πέρα από αυτή, καθώς συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα τροχαία δυστυχήματα και την ηχορύπανση. Επιπλέον οι υποδομές τους δεσμεύουν μεγάλα τμήματα αστικής γης, εμποδίζουν το έδαφος να συγκρατήσει και να απορροφήσει από τα νερά της βροχής, ενώ συμβάλλουν στην αστική υπερεπέκταση και στον κατακερματισμό των οικοτόπων.

Οι Πράσινοι, το νέο πράσινο κόμμα, επιδιώκουμε να μετατρέψουμε το μοντέλο των μεταφορών από τη σημερινή δαπανηρή και ρυπογόνο διαδικασία που μας ταλαιπωρεί, σε ένα νέο μοντέλο εμπειρίας: συνεκτικό, πολυ-λειτουργικό, πράσινο, βιώσιμο, προσβάσιμο, απολαυστικό. ελκυστικό και φιλικό σε όλους κι όλες, στην υγεία, στη φύση και στις γειτονιές.

Στη σημερινή εποχή της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης οι πράσινες, βιώσιμες μεταφορές μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αλλά και των χρημάτων που δαπανούν οι πολίτες για μετακινήσεις τους μέσα στις πόλεις, για να πάνε στη δουλειά, στην εκπαίδευση, στην αναψυχή και στις αγορές. Και προπάντων να δημιουργήσουμε χώρο σε καινοτόμα συστήματα όπως να αναδιοργανώσουμε τις πόλεις αλλά προς όφελος των ανθρώπων, της φύσης, της ευημερίας όλων, όχι προς όφελος του αυτοκινήτου και της ασφάλτου.

Ένα φτηνό εισιτήριο για όλες τις συγκοινωνίες – για παράδειγμα 1 ευρώ για όλη τη μέρα ή και 0,50 τη μέρα όπως προτείνουμε οι Πράσινοι - είναι μια δράση προς τη σωστή κατεύθυνση. Το κρίσιμο είναι όμως να υπάρχουν παράλληλα:

  • Πράσινες, δημόσιες μεταφορές με πυκνά δρομολόγια, όχι κάθε μισή ώρα με ασφυκτικά γεμάτα οχήματα.
  • Εκτεταμένες υποδομές για ποδήλατο και περπάτημα, όπου λύσεις χαμηλού κόστους (π.χ. ρυθμίσεις δρόμων για αποκλειστική χρήση ποδηλάτου και πεζών ή μεικτές χρήσεις με όριο ταχύτητας 30 χιλιόμετρα) μπορούν να αναπτυχθούν σε πρώτη φάση σε συνεκτικά δίκτυα μέσα στις πόλεις με στόχο να φτάσουν συνολικά τα 10.000 χιλιόμετρα
  • Πολιτική για την ασφάλεια στις μετακινήσεις με ποδήλατο, πόδια και τα ΜΜΜ για όλες τις ηλικίες.

 
Η Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
Η Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, με κορύφωση την 22α Σεπτεμβρίου - «Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο», είναι μια ευκαιρία για να σκεφτούμε και να δράσουμε για τη δραστική βελτίωση του συστήματος των αστικών μετακινήσεων, αυτού του καθοριστικού παράγοντα της υγείας και της ποιότητας ζωής μας.

Να σκεφτούμε πολιτικά τα προβλήματα που προκαλεί η κυριαρχία των ιδιωτικών αυτοκινήτων στις πόλεις και να σχεδιάσουμε και εφαρμόσουμε βιώσιμες πολιτικές, όσο ριζοσπαστικές χρειάζεται. Να αξιολογήσουμε στο επίπεδο των συγκεκριμένων εφαρμογών βιώσιμων λύσεων τα όποια θετικά βήματα και λύσεις έχουν επιτευχθεί, να διαδώσουμε την εφαρμογή τους, ώστε να δράσουμε αποτελεσματικά για τη μείωση της ρύπανσης του αέρα που αναπνέουμε, της ηχορύπανσης, των τροχαίων ατυχημάτων και των θανάτων απ’ αυτά, της απώλειας παραγωγικού χρόνου από την κυκλοφοριακή ασφυξία, της επιβάρυνσης της κλιματικής κρίσης.
 
Αναλυτικότερα:

Οι μεταφορές συμβάλλουν σε σημαντικό ποσοστό στην κλιματική κρίση
Οι μεταφορές καταναλώνουν το ένα τρίτο της συνολικής τελικής ενέργειας στην ΕΕ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενέργειας προέρχεται από το πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι οι μεταφορές ευθύνονται για μεγάλο μέρος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ και συμβάλλουν σημαντικά στην κλιματική αλλαγή, στην ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και σε χιλιάδες πρόωρους θανάτους και σοβαρές ασθένειες. Ενώ οι περισσότεροι από τους άλλους οικονομικούς τομείς, όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η βιομηχανία, έχουν μειώσει τις εκπομπές τους από το 1990, έχουν αυξηθεί οι εκπομπές αερίων που αλλάζουν το κλίμα και προέρχονται από τις μεταφορές.

Οι εκπομπές από τις μεταφορές αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ. Η τάση αυτή δεν φαίνεται να αντιστρέφεται προς το παρόν. Αυτό καθιστά τον τομέα των μεταφορών σημαντικό εμπόδιο στην υλοποίηση των στόχων της ΕΕ για την προστασία του κλίματος. Αυτοκίνητα, ημιφορτηγά, φορτηγά και λεωφορεία/πούλμαν παράγουν πάνω από το 70 % των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον τομέα των μεταφορών. Οι υπόλοιπες εκπομπές προέρχονται κυρίως από τη ναυτιλία και τις αερομεταφορές.

Οι μη βιώσιμες μεταφορές βλάπτουν σοβαρά την υγεία
Οι μεταφορές εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδίως στις πόλεις. Ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως τα αιωρούμενα σωματίδια (PM) και το διοξείδιο του αζώτου (NO2), κάνουν σοβαρή ζημιά στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον. Παρότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις μεταφορές έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία χάρη στην εισαγωγή προτύπων ποιότητας των καυσίμων, την εφαρμογή των προτύπων Euro για τις εκπομπές οχημάτων και τη χρήση καθαρότερων τεχνολογιών, οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές κι να αποτελούν βασική πηγή κινδύνων για την υγεία. Η ρύπανση που προκαλείται από την χρήση των ορυκτών καυσίμων που παράγει τοξικό κοκτέιλ μικροσωματιδίων, ιδίως των λεπτότερων (ΡΜ 2,5), ήταν υπεύθυνη για περισσότερα από 8 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους σε όλο τον κόσμο το 2018 , δηλαδή για το θάνατο του 20% των ενηλίκων στον πλανήτη, σύμφωνα (μεταξύ πολλών άλλων) με έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard και τριών βρετανικών πανεπιστημίων δημοσιευμένη στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Research.

Η ηχορύπανση αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα για το περιβάλλον και την υγεία, συνδεδεμένο με τις μεταφορές. Η οδική κυκλοφορία είναι η πλέον εκτεταμένη πηγή θορύβου, με την εναέρια κυκλοφορία και τους σιδηροδρόμους να αποτελούν επίσης σημαντικές πηγές ηχορύπανσης.

Να μειώσουμε τη συμβολή των μεταφορών στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου
Ένα βασικό πλαίσιο στρατηγικής και ελάχιστων επιμέρους στόχων, το οποίο οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ υποστηρίζουμε και απαιτούμε την εφαρμογή του, μας παρέχει το βασικό κείμενο που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018 «Καθαρός πλανήτης για όλους: Ένα ευρωπαϊκό, στρατηγικό, μακρόπνοο όραμα για μια ευημερούσα, σύγχρονη, ανταγωνιστική και κλιματικά ουδέτερη οικονομία» που επιδιώκει να χαράξει την πορεία μετάβασης προς μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρη την ΕΕ έως το 2050. Για τις μεταφορές υπογραμμίζεται η ανάγκη συστημικής προσέγγισης, τονίζεται η σημασία της στροφής σε μέσα μεταφορών με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και σε οχήματα μηδενικών εκπομπών, υπογραμμίζεται ο κεντρικός ρόλος του εξηλεκτρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητας. Απευθύνεται επίσης έκκληση για καλύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό και πλήρη αξιοποίηση των οφελών των δημόσιων συγκοινωνιών.

Λίγο νωρίτερα, το 2016, η «Ευρωπαϊκή στρατηγική για την κινητικότητα χαμηλών εκπομπών» είχε προσδιορίσει ως τομείς προτεραιότητας για δράση την ανάπτυξη αποδοτικότερου συστήματος μεταφορών, την ταχεία διάδοση της χρήσης καυσίμων χαμηλών εκπομπών και τη μετάβαση σε οχήματα χαμηλών και μηδενικών εκπομπών.

Τι να κάνουμε
Πέραν της πολιτικής στροφής σε βιώσιμες αστικές (και γενικότερες) μεταφορές βασισμένες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το ποδήλατο, την ελαφριά ατομική ηλεκτροκίνηση και το περπάτημα, είναι αναγκαίο να διδαχτούμε από τις πρωτοπόρες χώρες και πόλεις ώστε να κάνουμε ασφαλέστερο σχεδιασμό και υλοποίηση μεταφορικών υποδομών, μη επιβαρυντικό για το κλίμα και την υγεία, λιγότερο απαιτητικό σε χώρο και σε χρήματα.

Η εμπειρία των προηγουμένων Εβδομάδων Βιώσιμης Κινητικότητας έχει ήδη αποδώσει πλήθος ιδέες και επιτυχείς εφαρμοσμένες λύσεις, όπως:

  • Ισορροπημένη ανάπτυξη και κατανομή μεταφορικών υποδομών για μαζικά μέσα - κυρίως σταθερής τροχιάς και οχήματα μηδενικών εκπομπών - ώστε να έχουν όλοι ευχερή και αποτελεσματική πρόσβαση. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει για πάνω από 5-10 λεπτά στη στάση υπό κανονικές συνθήκες
  • Τολμηρή επιδοτούμενη μείωση κόστους μηνιαίων καρτών χρήσης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) στο ποσό των 15 ή και των 10 ευρώ για όλες και όλους.
  • Ενίσχυση αστικού πρασίνου και για λόγους συγκράτησης ρύπων. Σύνδεση των πράσινων χώρων σε συνεχόμενο, ενιαίο δίκτυο πράσινων ζωνών
  • Σχεδιασμένη αφαίρεση χώρου από το ΙΧ και απόδοσή του σε ποδήλατο, πεζούς, ΜΜΜ. Όπως κάνουν μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις
  • Συστηματική ανάδειξη των κινδύνων από την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορύπανση, παράλληλα με την αναδιοργάνωση του μηχανισμού ελέγχου αλλά και επιβολής κυρώσεων
  • Μέτρα περιορισμού της ταχύτητας στις αστικές περιοχές με στόχο ασφαλέστερη μετακίνηση (όριο 30 χιλ/ώρα ως κανόνας) και ειδικά μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση των ΑΜΕΑ με κάθε μέσο
  • Αποκέντρωση βασικών δραστηριοτήτων ανά γειτονιά, για ταχεία πρόσβαση όλων και μείωση της ανάγκης μετακινήσεων (πόλη των «15 λεπτών»)
  • Εκτεταμένες ζώνες χωρίς αυτοκίνητα (πλην ποδηλάτων) στα κέντρα των πόλεων, που θα σχεδιαστούν σε διαβούλευση με τους κατοίκους και τους διαφορετικούς χρήστες.

 
Από την πλευρά μας, οι Πράσινοι δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για τέτοιες λύσεις τόσο στο πολιτικό επίπεδο όσο και στο αυτοδιοικητικό.
 
Σχετικοί σύνδεσμοι:
https://www.eea.europa.eu/el/themes/transport/intro
https://www.who.int/news/item/04-04-2022-billions-of-people-still-breathe-unhealthy-air-new-who-data

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ