Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  10:07: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 19:01

Γ.Βαρεμένος: «Η σφαγή των αμνών» στην Αιτωλοακαρνανία

«Κάτι παραπάνω από οριακή είναι η κατάσταση στην κτηνοτροφία, με κοπάδια παραγωγικών ζώων στην Αιτωλοακαρνανία να οδηγούνται αθρόα στην σφαγή», επισημαίνει σε δήλωσή του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Βαρεμένος.

Σημειώνει πως «η αύξηση της τιμής του πετρελαίου μαζί με ένα ανεξέλεγκτο ράλλυ στα κτηνιατρικά είδη, έφεραν την κατάσταση σε απελπιστικά επίπεδα».

Η δήλωση:

Κτηνοτροφία SOS: Η σφαγή των αμνών

«Κάτι παραπάνω από οριακή είναι η κατάσταση στην κτηνοτροφία, με κοπάδια παραγωγικών ζώων στην Αιτωλοακαρνανία να οδηγούνται αθρόα στην σφαγή.

Εργαζόμενος σε σφαγεία μου κατέθεσε το συγκλονιστικό γεγονός ότι βρέθηκαν να σφάζουν κοπάδι με ζώα που είχαν μέσα τους έμβρυα. Οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν εκτοξευθεί στην στρατόσφαιρα, με το καλαμπόκι να έχει φθάσει από 9 ευρώ το τσουβάλι στα 19, ενώ στο χωράφι το τριφύλλι από 12 λεπτά το κιλό έφθασε τα 27 και το λίπασμα από 18 ευρώ το τσουβάλι στα 46 ευρώ.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου μαζί με ένα ανεξέλεγκτο ράλλυ στα κτηνιατρικά είδη, έφεραν την κατάσταση σε απελπιστικά επίπεδα.

Την ίδια ώρα, ο Ισπανός αγρότης/κτηνοτρόφος παίρνει ενίσχυση για το πετρέλαιο 1,24 ευρώ το λίτρο, για τα πρόβατα 12 ευρώ το κεφάλι και για τα μοσχάρια 138 ευρώ το κεφάλι. Παράγοντες του κτηνοτροφικού συνδικαλισμού εκτιμούν ότι η μείωση του ζωικού κεφαλαίου θα κυμανθεί εφέτος στο 15%.

Σε ορισμένα μέρη το ποσοστό είναι μεγαλύτερο και οδηγεί χωριά σε περαιτέρω ερημοποίηση, με δεδομένο ότι οι επενδύσεις στην ενέργεια δεν οδηγούν σε απασχόληση. Εμβληματικά και ιστορικά μέρη κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν χωρίς κατοίκους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

agrinionews.gr