Τετάρτη, 4η Οκτωμβρίου 2023  7:31: μμ
maue poy psifizeis  μάθε που ψηφίζεις  
  rss button fb button fb button

σελιμας γιαννης

κωστας πιστιολας

κωστακοπουλος χρηστος

κουτσουπιά κατερίνα

χηρας τρυφωνας

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ WIDE BIG

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2022

Να αναστείλει τις προμήθειες πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου στις χώρες, που θα αποφασίσουν να βάλουν πλαφόν στην τιμή του, απειλεί η Ρωσία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ.

«Εάν επιβάλλουν περιορισμούς στις τιμές, απλώς δεν θα προμηθεύουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου σε τέτοιες εταιρείες ή κράτη που επιβάλλουν περιορισμούς, καθώς δεν θα εργαστούμε μη ανταγωνιστικά», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Ο Νόβακ επέκρινε επίσης τις προτάσεις για επιβολή περιορισμών στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου ως «εντελώς παράλογες», προσθέτοντας ότι το μέτρο θα μπορούσε να καταστρέψει εντελώς την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

«Παρέμβαση στους μηχανισμούς αγοράς μιας τόσο σημαντικής βιομηχανίας όπως η πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία είναι η πιο σημαντική από την άποψη της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας όλου του κόσμου, τέτοιες προσπάθειες θα αποσταθεροποιήσουν μόνο τη βιομηχανία πετρελαίου, την αγορά πετρελαίου», είπε. σημειώνοντας ότι όσοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές πληρώνουν ήδη υψηλές τιμές για την ενέργεια τώρα, θα πληρώσουν για το μέτρο αρχικά.

«Αυτό θα καταστρέψει πλήρως την αγορά», τόνισε ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Το σχέδιο της Κομισιόν

Η Κομισιόν τονίζει ότι οι επικείμενες κινήσεις της ΕΕ σχετικά με τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν παράλληλα και μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με ευρωπαϊκό έγγραφο προτάσεων της Κομισιόν, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η Κομισιόν αναφέρει πως θα μπορούσε να τεθεί όριο τιμής (πλαφόν) για ορισμένες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από τις εγκαταστάσεις που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Παράλληλα, ο στόχος του πλαφόν θα είναι να διαχωρίσει τις εμπορικές αποδόσεις αυτών των εγκαταστάσεων από την υφιστάμενη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, αυτό το πλαφόν, όπως σημειώνει το Reuters, θα συσχετισθεί εν συνεχεία με χρηματοοικονομικούς πόρους τους οποίους οι κυβερνήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να περιορίσουν τις λιανικές τιμές της ενέργειας.

Το πλαφόν θα αποφέρει οικονομικούς πόρους τους οποίους οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν στη συνέχεια να δαπανήσουν σε μέτρα περιορισμού των λιανικών τιμών ενέργειας υπέρ των καταναλωτών, με την εν λόγω διαδικασία να θυμίζει το ελληνικό μοντέλο ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιριών παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας που επιστρέφουν ως επιδότηση στους καταναλωτές.

Αναλυτικότερα, οι επερχόμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν ανώτατο όριο τιμής για ορισμένες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που δεν λειτουργούν με φυσικό αέριο, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν γνώση του περιεχομένου του οποίου επικαλείται το Reuters.

«Ο δεύτερος τύπος παρέμβασης θα εισαγάγει ένα όριο τιμής για τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν χαμηλότερο λειτουργικό κόστος από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο», σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο.

Στόχος της παρέμβασης θα ήταν να διαχωριστούν οι αποδόσεις αυτών των γεννητριών από την τρέχουσα τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου, όπως σημειώνεται.

Αναλυτές εκτιμούν πως, κατά αυτόν τον τρόπο, η Κομισιόν φιλοδοξεί πως θα καταφέρει να «σπάσει τον δεσμό» ανάμεσα στις τιμές του φυσικού αερίου και εκείνες του ηλεκτρικού ρεύματος.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στις 7,4 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – και ανεβαίνει στις 9,2 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου- σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega. Το 35% έχει θετική εικόνα για την κυβέρνηση και το 38% θετική εικόνα για τον πρωθυπουργό, παρότι το 60% δηλώνει ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει 34,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,9%, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ 15,7% , το ΚΚΕ 7,5% , η Ελληνική Λύση 4,2% και το κόμμα Βαρουφάκη 4,9%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει απώλειες στο κεντρώο και στο κεντροδεξιό ακροατήριο, μετά από την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά η δημοτικότητά του παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζει λιγότερες αρνητικές γνώμες σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν στην επικαιρότητα κυριαρχούσε το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι σημαντικά κομμάτια της κοινής γνώμης – πάνω από 60% στις νεότερες ηλικίες και από 41% ως 63% στις μεγαλύτερες ηλικίες δηλώνουν ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν μία επιλογή την οποία εγνώριζε.

Παράλληλα, οι ψηφοφόροι που αυτοχαρακτηρίζονται ως κεντρώοι, κεντροδεξιοί ή δεξιοί, δηλώνουν σε μεγάλο ποσοστό πάνω από 60% ότι επιθυμούν την εξάντληση της τετραετίας από την κυβέρνηση, με εκείνους που δηλώνουν κεντροαριστεροί ή αριστεροί να επιθυμούν σε αντίστοιχα ποσοστά πρόωρες κάλπες.

Για άλλη μία φορά, το εκλογικό σώμα επικεντρώνεται στην οικονομία , την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, χωρίς να εστιάζει το ενδιαφέρον του σε ζητήματα όπως αυτό που προέκυψε με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Δείτε την δημοσκόπηση:

Η πρόθεση ψήφου

Metron Analysis: Στις 9,2 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου

Η εκτίμηση ψήφου

Metron Analysis: Στις 9,2 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου

Metron Analysis: Στις 9,2 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου

Metron Analysis: Στις 9,2 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου

Metron Analysis: Στις 9,2 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου

Metron Analysis: Στις 9,2 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου

Metron Analysis: Στις 9,2 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου

Metron Analysis: Στις 9,2 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου

Metron Analysis: Στις 9,2 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου

 

«Έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά μας. Θα σταθούμε δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα ο οποίος δοκιμάζεται. Θα σεβαστούμε τα δημοσιονομικά όρια τα οποία μας επιβάλλουν αυτοσυγκράτηση και όχι επιστροφή σε υπερβολές του παρελθόντος και θα αποδείξουμε για ακόμα μία φορά ότι αυτή η παράταξη δεν είναι για τα εύκολα, είναι για τα δύσκολα και μπορεί πάντα να τα βγάζει πέρα και να προχωρά τη χώρα μπροστά», τόνισε ο πρωθυπουργός σε πολίτες των Σερρών και σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που είχαν συγκεντρωθεί να τον υποδεχθούν σε καφέ, στο κέντρο της πόλης.

«Η κρίση αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα δικών μας επιλογών, πρέπει να τη διαχειριστούμε όμως και, όπως διαχειριστήκαμε την κρίση του κορωνοϊού και βγήκαμε πιο ισχυροί από αυτήν, έτσι θα αντιμετωπίσουμε και την ενεργειακή κρίση. Λίγη υπομονή μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα μου δοθεί η δυνατότητα να παρουσιάσω το πλαίσιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας για τον δύσκολο χειμώνα ο οποίος έρχεται», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κώστας Καραμανλής: Όλοι οι Νεοδημοκράτες είμαστε μια γροθιά μαζί σας

Μητσοτάκης από Σέρρες: Στις εκλογές του 2023 ο λαός θα κρίνει και θα συγκρίνει, η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω

Τον πρωθυπουργό καλωσόρισε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε: «Κύριε πρόεδρε, καλώς ήρθατε στην πόλη των Σερρών, καλώς ήρθατε στη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και θέλω να γνωρίζετε ότι όλοι οι Νεοδημοκράτες είμαστε μια γροθιά μαζί σας για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε, με ομοψυχία κυρίως και με ενότητα, τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, αλλά και όλοι Έλληνες.

Σήμερα είχαμε τη χαρά με τον πρόεδρο και τους αγαπητούς συναδέλφους να επισκεφθούμε τρία σημαντικά έργα που έχουν γίνει στον τόπο μας. Μαζί με όλα τα άλλα έργα που γίνονται και στις Σέρρες και στη Βόρεια Ελλάδα, η Ελλάδα και η Βόρεια Ελλάδα αφήνουν το χθες πίσω τους, και γι’ αυτό έχουμε να πούμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ”. Διότι ο πρόεδρος ήταν πάντα δίπλα σε όλους μας για να κάνουμε αυτό το έργο πραγματικότητα. Για άλλη μία φορά, κύριε πρόεδρε, σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας, σας ευχαριστούμε όλοι οι συνάδελφοι, όλοι βουλευτές, ο δήμαρχος, ο οποίος είναι συνεργάτης πολύτιμος, και σας ευχόμαστε καλό κουράγιο για το υπόλοιπο των πολλών χρόνων που θα έχετε μπροστά σας».

Μητσοτάκης: Στις εκλογές του 2023 ο λαός θα κρίνει και θα συγκρίνει

«Με έργα μικρά και μεγάλα απαντάμε στην γκρίνια και στην υπονόμευση των πολιτικών μας αντιπάλων και η σημερινή σας παρουσία εδώ είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ισχυρή, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των Ελλήνων και θα οδεύσει στις εκλογές που θα γίνουν το 2023 με αυτοπεποίθηση. Για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να κρίνει και να συγκρίνει το δικό μας έργο εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, με το “έργο” κάποιων άλλων, οι οποίοι θέλουν και πάλι να διεκδικήσουν -τι αναρωτιέμαι άραγε- τη δυνατότητα να μας γυρίσουν πίσω. Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, κοιτάζει μόνο μπροστά, και αυτό είναι το μήνυμα το οποίο θέλω να στείλω σήμερα, εδώ από τις Σέρρες. Περνάμε δύσκολους καιρούς, εν μέσω μιας πρωτοφανούς γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης. Δεν νομίζω ότι υπήρξε κυβέρνηση η οποία να χειρίστηκε περισσότερες δυσκολίες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυτή την τριετία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σταθήκαμε όρθιοι, η χώρα στάθηκε όρθια, η χώρα προόδευσε. Η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια. Είναι πιο ισχυρή γεωπολιτικά, είναι πιο ισχυρή οικονομικά, η γνώμη της μετράει εντός και εκτός Ελλάδος», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Μια ιστορία από τη δεκαετία του ’70 με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

«Καθώς ερχόμουν με τα πόδια από τον δρόμο που φέρει το όνομα του Εθνάρχη και ιδρυτή της παράταξής μας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με υποδέχθηκε ο δήμαρχος, ο οποίος είχε την καλοσύνη να μου χαρίσει μια φωτογραφία από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, όπου ένα μικρό αγόρι με μια ωραία φορεσιά χαιρετάει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ήμουν 8 χρόνων και η φωτογραφία αυτή θα βρει τη θέση της στο γραφείο μου για να τιμήσουμε με αυτόν τον τρόπο έναν σπουδαίο, έναν μεγάλο πολιτικό ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ιστορία της πατρίδας μας, του οποίου οι μεγάλες εθνικές επιλογές, με σημαντικότερη την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, σήμερα δικαιώνονται περισσότερο παρά ποτέ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στήριξη στον πρωτογενή τομέα και στην εξωστρέφεια

Μητσοτάκης από Σέρρες: Στις εκλογές του 2023 ο λαός θα κρίνει και θα συγκρίνει, η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω
Στο πλαίσιο της περιοδείας του στις Σέρρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε νωρίτερα μια ακόμα οικογενειακή επιχείρηση, τη Βιομηχανία Γαλακτοκομικών Προϊόντων «Κορυφή», η ιστορία της οποίας ξεκίνησε το 1930.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που επισκέπτομαι μια δυναμική επιχείρηση του πρωτογενούς τομέα. Να σας συγχαρώ για την ωραία δουλειά την οποία κάνετε και να επισημάνω ότι η κυβέρνησή μας έχει διαχρονικά σταθεί δίπλα στον πρωτογενή τομέα, στηρίζοντάς τον με μια σειρά από μέτρα», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ίσως το πιο σημαντικό ήταν η διασφάλιση της ποιότητας του εμβληματικού εθνικού προϊόντος, που είναι η φέτα, όχι μόνο η προστασία της έναντι διεκδικήσεων άλλων χωρών, αλλά και η εξασφάλιση ότι η πραγματική φέτα θα παίρνει επιτέλους την τιμή που της αξίζει. Και για να γίνει αυτό έπρεπε να καταπολεμηθεί η μάστιγα των παράνομων ελληνοποιήσεων, έτσι ώστε και οι κτηνοτρόφοι μας, δεκάδες χιλιάδες κτηνοτρόφοι οι οποίοι τροφοδοτούν μια μονάδα όπως αυτή την οποία επισκεπτόμαστε σήμερα με 15 τόνους γάλα την ημέρα, να γνωρίζουν ότι μπορούν κι αυτοί να πάρουν μια αξιοπρεπή τιμή η οποία θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν τη δουλειά την οποία κάνουν».

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και ειδικότερα στη μονάδα παραγωγής, από τον ιδιοκτήτη της Ζαφείρη Κανακάρη.

Αναφερόμενος στον σημαντικό ρόλο των εξαγωγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «το μέλλον είναι στην ποιότητα και στην εξωστρέφεια. Η επιχείρηση την οποία επισκέπτομαι σήμερα είναι μια εξαγωγική επιχείρηση. Με αυτόν τον τρόπο, με ποιοτικά προϊόντα τα οποία κρατάνε ψηλά τη σημαία της Ελλάδος, κατακτούμε τις αγορές του εξωτερικού. Και νομίζω ότι έχουμε αποδείξει διαχρονικά ότι αυτή είναι μια αποστολή την οποία η κυβέρνησή μας μπορεί να υπηρετήσει».

Σημειώνεται ότι η εταιρεία «ΚΟΡΥΦΗ» δραστηριοποιείται στον κλάδο χονδρικής πώλησης και το 60% της δραστηριότητάς της αφορά αποκλειστικά τις εξαγωγές.

Νέες σχολικές υποδομές

Σε επόμενη στάση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Νέο Σούλι Σερρών, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Δημήτρης Νότας και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους της περιοχής. Τον πρωθυπουργό συνόδευε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Στη συνέχεια περπάτησαν με τον δήμαρχο έως το νέο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Νέου Σουλίου προκειμένου να συναντήσουν τον διευθυντή Κωνσταντίνο Σταϊκόπουλο, τους δασκάλους και το διοικητικό προσωπικό του σχολείου. Ακολούθησε σύντομη ξενάγηση του πρωθυπουργού στις νέες εγκαταστάσεις.

Η αναβάθμιση της σχολικής μονάδας, στην οποία φοιτούν 119 μαθητές, αποφασίστηκε το 2019, καθώς οι παλιές εγκαταστάσεις είχαν κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’30 και είχαν πάψει να ανταποκρίνονται στις εκπαιδευτικές ανάγκες. Η συνολική αναβάθμιση πραγματοποιήθηκε μέσα σε διάστημα δύο ετών και οι νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις θα υποδεχθούν τους μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά.

Στο πλαίσιο αναβάθμισης των εκπαιδευτικών υποδομών της περιοχής, έχει δημοπρατηθεί η κατασκευή του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού του Νέου Σουλίου. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023.

Αναβάθμιση και «επανένωση» για την Ψυχιατρική Κλινική του Γ/Ν Σερρών

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την υπό κατασκευή νέα πτέρυγα της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών. Το έργο θα επιτρέψει τη μετεγκατάσταση της Κλινικής, η οποία εξακολουθεί να στεγάζεται στις δομές του παλιού νοσοκομείου, στο νέο νοσοκομειακό συγκρότημα, στα περίχωρα της πόλης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστούν ουσιαστικά οι συνθήκες διαβίωσης των ασθενών και θα διευκολυνθεί ιδιαίτερα η παρακολούθησή τους από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, καθώς και η υποβολή τους σε εργαστηριακές εξετάσεις, η οποία σήμερα απαιτεί τη μεταφορά τους στο νέο νοσοκομείο με ασθενοφόρα. Η νέα πτέρυγα θα έχει δυναμικότητα 18 κλινών και θα συνδέεται με το κυρίως κτίριο μέσω διακτιριακού διαδρόμου.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών από τον υπουργό Υποδομών και βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, ενώ συνομίλησε και με εργαζομένους. Ενημερώθηκε από τον διοικητή του νοσοκομείου, Νικόλα Φαρμάκη, και τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρη Τσαλικάκη, για τη λειτουργία του Ιδρύματος και για τα εν εξελίξει έργα ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών του, που υπολογίζεται ότι θα μειώσουν κατά 45% τα λειτουργικά έξοδά του, δηλαδή κατά 500.000 ευρώ ετησίως.

Η επανένωση της Ψυχιατρικής Κλινικής με τις υπόλοιπες μονάδες του Γ/Ν Σερρών αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των εκάστοτε διοικήσεων του νοσοκομείου επί σχεδόν 20 χρόνια. Το έργο, προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων 2021.

«Ευχαριστούμε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής»

Επόμενη στάση του πρωθυπουργού ήταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών, όπου παρέστη στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού, καθώς η δομή όπου στεγάζονται σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρονολογείται από το 1960.

«Χαίρομαι που θα αποκτήσετε έναν καινούργιο πυροσβεστικό σταθμό, που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες τις δικές σας και του προσωπικού σας και θα είμαστε και εμείς σε εγρήγορση ώστε το έργο να παραδοθεί εντός του χρονοδιαγράμματος και σε δύο χρόνια να φύγετε από εδώ και να πάτε σε καινούργιες εγκαταστάσεις», είπε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο νέος σταθμός θα είναι άρτια εξοπλισμένος, θα διαθέτει χώρο εκπαίδευσης πυροσβεστών, αμαξοστάσιο με θέσεις για έξι οχήματα και χώρο συντήρησης οχημάτων, ενώ η τοποθεσία που έχει επιλεγεί για την ανέγερσή του προσφέρει εύκολη πρόσβαση στην περιαστική οδό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πυροσβέστες που υπηρετούν στις Σέρρες και τους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της πολιτείας για το έργο που επιτελούν, με αυτοθυσία, όλα τα μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Και πάλι στο πρόσωπό σας, συγχαρητήρια, ευχαριστούμε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου κι αν βρίσκονται, σε όλη την επικράτεια, για τη σπουδαία δουλειά την οποία κάνουν και φέτος το καλοκαίρι», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης τον μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, στα γραφεία της Μητρόπολης.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, οι βουλευτές Σερρών της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή, Τάσος Χατζηβασιλείου και Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης.

Πηγή: iefimerida.gr

Μπορεί η υπόθεση των υποκλοπών να αποτελεί ακόμα μία κρίση για την κυβέρνηση – ίσως αυτή με το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος για την ίδια μέχρι τώρα – ωστόσο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, αυτή τη φορά από το υπουργικό συμβούλιο, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής που θα ακολουθήσει τους επόμενους εννιά μήνες.

Ο πρωθυπουργός έχει επιμείνει στην άποψή για μη πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών και είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρει πίσω την απόφασή του.

Οι κάλπες επομένως θα στηθούν Μάιο και Ιούνιο του 2023. Πιθανή ημερομηνία για τις πρώτες κάλπες είναι 23 ή 30 Απριλίου, ενώ για τη δεύτερη κάλπη, θα είναι 28 Μαΐου ή 4 Ιουνίου, εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές κάτι πολύ πιθανόν. Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό παρά τα σενάρια που κυκλοφορούσαν ένα προηγούμενο διάστημα, εκτός εάν υπάρξει κάποια έκπληξη με αφορμή την ορκωμοσία του νέου υφυπουργού, Γιάννη Μπρατάκου, την ερχόμενη Παρασκευή.

Το μήνυμα του υπουργικού συμβουλίου

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με όσα είπε στο υπουργικό συμβούλιο στοχεύει στην ολοκλήρωση του κυβερνητικού σχεδιασμού μέχρι τις εκλογές ενώ έθεσε το πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης για τους επόμενους εννέα μήνες προσδίδοντας έναν νέο ρόλο κατά κάποιο τρόπο στους υπουργούς του.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- έθεσε το πολιτικό πλαίσιο ως τις κάλπες λέγοντας ότι τους επόμενους εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των ν/σ που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά. «Να αποτελέσει δηλαδή ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023».

Η τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού σχολιάστηκε από πολλούς αναλυτές ως μετατόπιση από το μέχρι τώρα μοντέλο λειτουργίας της κυβέρνησης όπου το μέγαρο Μαξίμου είχε οιωνεί ρόλο «καγκελαρίας» και οι υπουργοί τελούσαν υπό τον ασφυκτικό έλεγχο μιας πανίσχυρης προεδρίας της κυβέρνησης. Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός το υπουργικό συμβούλιο καλείται πλέον  να λειτουργήσει ως «πολιτικό κέντρο» με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης  έχει δεχτεί όλα αυτά τα τρία και πλέον χρόνια ουκ ολίγα πυρά από την αντιπολίτευση για «συγκεντρωτικό» μοντέλο και υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο Μαξίμου. Τα πυρά αυτά εντάθηκαν μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών που οδήγησε στην αποπομπή του διοικητή της ΕΥΠ και την παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδη.

Είναι προφανές ότι κάτω από το βάρος των εξελίξεων και ενόψει των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αναβαθμίσει πολιτικά τους υπουργούς του με σκοπό να συσπειρώσει την κυβερνητική παράταξη και προς αυτή την κατεύθυνση θέλει να δώσει στα πρώτα στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ όπως είναι οι υπουργοί, μερίδιο στον πολιτικό σχεδιασμό για να επιτύχει και την κομματική συσπείρωση.

Πρέπει δε να επισημανθεί ότι η κινητικότητα ενόψει των εκλογών εντός της ΝΔ είναι μεγάλη και οι ανησυχίες των βουλευτών δεν κρύβονται γύρω από το τι μέλλει γενέσθαι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με μεγαλύτερη σαφήνεια ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη πιο συγκαλυμένα έθεσαν θέμα νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση περισσότερο ενισχυμένης αναλογικής με μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα αντί του κλιμακωτού μπόνους για λόγους πολιτικής σταθερότητας.

in.gr