Παρασκευή, 8η Δεκεμβρίου 2023  2:37: πμ
  rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, αναφορικά με την παραίτηση του Παιδοψυχίατρου του Νοσοκομείου Αγρινίου, ο οποίος κατήγγειλε «υπερεφημέρευση, λόγω της μετακίνησής του με τρίμηνη εντολή στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Καραμανδάνειου». 

Όπως τόνισε ο κ. Μωραΐτης, «η παραίτησή του είναι αποτέλεσμα της πλήρους απαξίωσης του ΕΣΥ, του τόπου μας, αλλά και των υγειονομικών». Παράλληλα υπογράμμισε πως «είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση δε βλέπει τίποτα πέρα από τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της για διαρκή υποτίμηση του ΕΣΥ, ώστε να ευνοεί τα ΣΔΙΤ και τους κλινικάρχες».

«Αντί να προσλαμβάνει προσωπικό και να προμηθεύει τις Δομές και τα Νοσοκομεία μας με τον απαραίτητο εξοπλισμό, οδηγεί τους γιατρούς σε υπερεφημερεύσεις και στην εξάντληση, παίζοντας στα ζάρια την υγεία ενός ολόκληρου Νομού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ανέφερε:

«Απαιτούμε εδώ και τώρα τη στελέχωση όλων των δομών υγείας της Αιτωλοακαρνανίας με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, σε ανθρώπινες συνθήκες και όχι σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με εξάντληση από τις υπερεφημερεύσεις».

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

Πέρασαν δέκα ημέρες από όταν ο Παιδοψυχίατρος του Νοσοκομείου Αγρινίου κατήγγειλε υπερεφημέρευση λόγω της μετακίνησής του με τρίμηνη εντολή στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Καραμανδάνειου

Όπως, μάλιστα, ανέφερε, ενώ από 12/09 οι υπόλοιποι συνάδελφοι θα τελούσαν υπό ευνοϊκότερο εφημεριακό καθεστώς, στον ίδιο γνωστοποιήθηκε ότι θα συνεχίσει στο ίδιο, εξαντλητικό μοτίβο, χωρίς, όπως τόνισε, να υπάρχει ανάγκη κάλυψης κάποιου κενού.

Επρόκειτο για το μοναδικό Παιδοψυχίατρο στο Νοσοκομείο Αγρινίου – ένα Νοσοκομείο που από την αρχή της πανδημίας όλο και αποψιλώνεται με υπογραφή της κυβέρνησης, με το υγειονομικό του προσωπικό να δίνει έναν καθημερινό, ηρωικό αγώνα, δίχως την παραμικρή στήριξη και κατανόηση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Παιδοψυχίατρος ήταν ο μόνος στο Νομό μας, που σημαίνει ότι κάλυπτε “εφημερίες, επείγοντα, εξωτερικά ιατρεία, ΚΕΔΑΣΥ, όλα τα ειδικά σχολεία του νομού, όλες τις δομές που αφορούν ανηλίκους, όλες τις εισαγγελικές και πραγματογνωμοσύνες, χωρίς κανέναν αντικαταστάτη και χωρίς προσωπικό να  συνδράμει, όπως ψυχολόγο, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή ή ειδικό παιδαγωγό”.

Η παραίτησή του είναι αποτέλεσμα της πλήρους απαξίωσης του ΕΣΥ, του τόπου μας, αλλά και των υγειονομικών.

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση δε βλέπει τίποτα πέρα από τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της για διαρκή υποτίμηση του ΕΣΥ, ώστε να ευνοεί τα ΣΔΙΤ και τους κλινικάρχες.

Αντί να προσλαμβάνει προσωπικό και να προμηθεύει τις Δομές και τα Νοσοκομεία μας με τον απαραίτητο εξοπλισμό, οδηγεί τους γιατρούς σε υπερεφημερεύσεις και στην εξάντληση, παίζοντας στα ζάρια την υγεία ενός ολόκληρου Νομού.

Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την κατασκευή μιας Ελλάδας δύο ταχυτήτων δε θα περάσουν.

Απαιτούμε εδώ και τώρα τη στελέχωση όλων των δομών υγείας της Αιτωλοακαρνανίας με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, σε ανθρώπινες συνθήκες και όχι σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με εξάντληση από τις υπερεφημερεύσεις.

Ήρθε η ώρα να σταματήσει η απαξίωση του τόπου μας και των ανθρώπων του.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου κατέθεσε σήμερα, Δευτέρα (19/9) ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Σπυρόπουλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Εισαγγελέας προσήλθε για την κατάθεση στο γραφείο του κ. Ανδρουλάκη, λόγω της μετεγχειρητικής του κατάστασης, όπως άλλωστε προβλέπεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την προφορική κατάθεσή του παρέδωσε στον Εισαγγελέα συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά σε σχέση με την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνομιλιών του από την ΕΥΠ, για την κακουργηματική αξιόποινη πράξη της παραβίασης της ασφάλειας των τηλεφωνικών επικοινωνιών και συναφή αδικήματα, καθώς και για την πλημμεληματική πράξη της παραβίασης του τηλεφωνικού του απορρήτου. Η συμπληρωματική αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη συνοδεύεται και από ειδικότερα αιτήματα κλήσεως μαρτύρων, κατάσχεσης εγγράφων και διενέργειας μιας σειράς συγκεκριμένων ανακριτικών ενεργειών προς διακρίβωση της αλήθειας.

Σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρει:

«Από την πρώτη στιγμή επέλεξα τον θεσμικό δρόμο για την αποκάλυψη της αλήθειας, καθώς πρόκειται για θέμα δημοκρατίας, και θα επιμείνω. Όπως έχει φανεί ξεκάθαρα, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιμένουν στη συγκάλυψη. Το απόρρητο δεν μπορεί να είναι αλά καρτ και να επιστρατεύεται μόνο όταν αφορά την υπόθεση της δικής μου παράνομης παρακολούθησης από την ΕΥΠ ώστε οι εμπλεκόμενοι να μην δώσουν κανένα στοιχείο. Είναι ενδεικτικό ότι Διοικητές της ΕΥΠ προηγούμενων περιόδων, που κλήθηκαν στην εξεταστική επιτροπή, δεν οχυρώθηκαν πίσω από το απόρρητο. Μήπως τελικά το απόρρητο χρησιμοποιείται όπως βολεύει τη Νέα Δημοκρατία;

Ο κ. Μητσοτάκης μολονότι έχει τη δυνατότητα βάσει του άρθρου 14 παρ. 4 ν. 3649/2008 να άρει το απόρρητο για τους υφισταμένους του, αρνείται να συμβάλει με κάθε τρόπο ώστε να φύγουν οι σκιές. Η υπόθεση είναι πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης»

reader.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 15/09/2022

Της:          Αναστασίας - Αικατερίνης Αλεξοπούλου

                 Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:     Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ:    «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις»

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με την υπ' αρ. Φ.153/52642/Α5 Υπουργική Απόφαση (ΥΑ), που εκδόθηκε στις 10 Μαΐου 2022 από την Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων – Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων: Τμήμα Β΄ του Υπουργείου σας, σχετικά με την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις σε ποσοστό 5%, καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων: α) “Η διαδικασία υποβολής της Αίτησης-Μηχανογραφικού Δελτίου των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις θα πραγματοποιείται εφεξής το μήνα Μάιο”, β)Τα αποτελέσματα θα εκδίδονται το ίδιο διάστημα με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων”, γ)Οι επιτυχόντες θα μπορούν πλέον να εγγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλουν στις Γραμματείες των σχολών επιτυχίας τα δικαιολογητικά τους με ταχυδρομική αποστολή, χωρίς να απαιτείται μετακίνησή τους”.

Όμως, η ως άνω ΥΑ, ανατρέπει την έως πρόσφατα καθιερωμένη διαδικασία υποβολής Μηχανογραφικού των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις που εισάγονται στα ΑΕΙ, η οποία, παραδοσιακά, ξεκινούσε στις αρχές Σεπτεμβρίου κάθε έτους και τα αποτελέσματά τους εκδίδονταν περί τα μέσα Οκτωβρίου ή το αργότερο, έως τον μήνα Δεκέμβριο του ιδίου έτους. Ακόμη περισσότερο, ανατρέπεται η υπ'  αρ. Φ.152/151921/Α5 Εγκύκλιος, που εκδόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2021 από την ίδια ως άνω Διεύθυνση του Υπουργείου σας, σύμφωνα με την οποία: “οι υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις που ενδιαφέρονται για να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, καλούνται να αποστείλουν Αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά από την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021 σε μια από τις Επταμελείς Επιτροπές οι οποίες έχουν συγκροτηθεί σε 14 Νοσοκομεία της χώρας”. Έτσι, κατά τον τρόπο αυτό, δημιουργήθηκε σύγχυση σε ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας, οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, αφού, ως εκ τούτου, αδυνατούν να διαθέτουν την πρόσφατα επικαιροποιημένη έγκυρη ενημέρωση περί των σχετικών υποχρεώσεών τους, με συνέπεια να απωλέσουν τις καταληκτικές περί της υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών ημερομηνίες, που διά της νεώτερης ΥΑ έχουν τεθεί εν ισχύ. Τίθεται, λοιπόν, το σοβαρό ζήτημα, εν όψει και του νέου ακαδημαϊκού έτους, περί του εάν οι εν λόγω υποψήφιοι θα καταστεί εφικτό να λάβουν κάποιου είδους χρονική παράταση, προκειμένου να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πρόσβασή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να δώσετε, άμεσα, παράταση στο σχετικό χρονικό περιθώριο, όσον αφορά στην δυνατότητα συγκέντρωσης και κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών προς εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τους συνανθρώπους μας με σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι λόγω της ανωτέρω αλλαγής και της συνακόλουθης ακατανοησίας που ανέκυψε, χωρίς την θέλησή τους, δεν πρόλαβαν να καταθέσουν εμπρόθεσμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ούτως ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, χωρίς να απωλέσουν το νέο ακαδημαϊκό έτος 2022-23;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Αναστασία - Αικατερίνη Αλεξοπούλου

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για την ένταξη έργου ύψους 783.160 ευρω για την αναβάθμιση του υδάτινου συστήματος της Λιμνοθάλασσας Μυρταρίου Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας και να  ευχαριστήσω τον ΥπΑΑΤ Γιώργο Γεωργαντά και τον Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ Δημήτρη Παπαγιαννίδη για την απόφαση αυτή",  η οποία ενισχύει τις προσπάθειες για την αναβάθμιση της Λιμνοθάλασσας και όσων διαβιούν επαγγελματικά στην περιοχή.. 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετά από 10 ημέρες θρήνου για την απώλεια της βασίλισσας Ελισάβετ, η Βρετανία θα πει σήμερα το ύστατο χαίρε σε μια μονάρχη που σφράγισε την πορεία μιας ολόκληρης χώρας.

Βασιλείς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι από όλον τον κόσμο βρίσκονται σήμερα στο Λονδίνο για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’,  η οποία μετά από 70 χρόνια παραμονής της στον βρετανικό θρόνο, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.

Τα παιδιά της και τα εγγόνια αλλά και τα δισέγγονά της, ο πρίγκιπας Τζορτζ και η πριγκίπισσα Σάρλοτ, τα δυο μεγαλύτερα παιδιά του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον, αποφασίστηκε να συμμετάσχουν στην κηδεία.

Μετά από 5 ημέρες λαϊκού προσκυνήματος στο Λονδίνο, στη διάρκεια του οποίου αμέτρητος κόσμος έσπευσε στο Γουεστμίνστερ για το τελευταίο «αντίο» στη μακροβιότερη μονάρχη περιμένοντας ακόμα και δεκάδες ώρες για να το καταφέρει, έφτασε η ώρα να κηδευτεί η «Λίλιμπετ» μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου που περιμένει στη βασιλική κρύπτη.

Το Αββαείο του Γουεστμίνστερ, όπου θα τελεστεί η κηδεία, μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, στις 10 το πρωί, θα ανοίξουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους ενώ αργότερα, το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Η τελετή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 21.30 όπου θα γίνει ο ενταφιασμός της βασίλισσας Ελισάβετ.

Μεταξύ των διακεκριμένων καλεσμένων στη βρετανική πρωτεύουσα ξεχωρίζουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας (στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την ανάρρησή του στον θρόνο, το 2019).

Προσκεκλημένοι είναι επίσης εστεμμένοι, όπως ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και ο πατέρας του, ο Χουάν Κάρλος – ο οποίος παραιτήθηκε το 2014 και ζει εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η κηδεία και η πομπή που θα ακολουθήσει θα μεταδοθούν ζωντανά από τα δίκτυα ΒBC, ITV και Sky.

Η εικόνα από την πομπή και την κηδεία θα προβάλλεται επίσης, απευθείας σε 125 κινηματογράφους σε όλη τη Βρετανία, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο από το βρετανικό υπουργείο Πολιτισμού.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον σύντροφό της. Δεν προσεκλήθη ο πρωθυπουργός αλλά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς οι προσκλήσεις από το παλάτι απευθύνονται σε αρχηγούς κρατών και όχι κυβερνήσεων.

Ποιοι αρχηγοί κρατών δεν έχουν προσκληθεί στην κηδεία

Προσκλήσεις έχουν σταλεί στους αρχηγούς κρατών σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, με κάποιες εξαιρέσεις: δεν έχουν προσκληθεί οι ηγέτες της Συρίας, της Βενεζουέλας, του Αφγανιστάν, της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Μιανμάρ.

Η Συρία και η Βενεζουέλα δεν προσκλήθηκαν επειδή η Βρετανία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με αυτές τις χώρες αυτήν την περίοδο. Το Αφγανιστάν δεν προσκλήθηκε λόγω της πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή, ενώ η Ρωσία και η Λευκορωσία αποκλείστηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο
Το Λονδίνο ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από αυτή του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965. Η αστυνομία έχει σχεδιάσει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αυστηρότερα από εκείνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο.

Η κυβέρνηση κήρυξε αργία σήμερα Δευτέρα για την κηδεία, η οποία αναμένεται να προσελκύσει μεγαλύτερο πλήθος από ό,τι τα περισσότερα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας: την κηδεία της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 ή τους βασιλικούς γάμους.

Το πρόγραμμα της τελετής

Στις 8:30 το πρωί της Δευτέρας ολοκληρώνεται το λαϊκό προσκύνημα που ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ

10:00 – Ανοίγουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους

12:35 – Το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού

12:44 – Θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το αβαείο του Γουεστμίνστερ

12:52 – Η πομπή θα φτάσει στο Αβαείου του Γουεστμίνστερ

13:00 – Ξεκινάει η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο

14:00 – Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

14:15 – Ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον. (Βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ). Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση

15:00 – Η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ . ( Οδικό ταξίδι διάρκειας 2 ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου)

17:06 – Η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή

17: 10 – Η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά

17:40 – Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή

17:53 – Η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετείται σε βάθρο

16:00 – Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη. ( Οπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου). Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες

21:30 – Θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου που περιμένει στην Κρύπτη.

Διακοπή πτήσεων στο αεροδρόμιο Χίθροου

Κατά τη διάρκεια της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ θα «σιωπήσουν» ακόμη και οι ουρανοί πάνω από το Λονδίνο, ενώ οι καμπάνες στο Μπιγκ Μπεν θα χτυπούν πένθιμα από τις 9:20 το πρωί (ώρα Αγγλίας) μέχρι την ώρα της κηδείας, ανά λεπτό, επί 96 φορές, όσα και τα χρόνια της βασίλισσας μέχρι τον θάνατό της, την περασμένη Πέμπτη.

Στο πλαίσιο της πανεθνικής σιωπής, ως «ένδειξη σεβασμού» προς την εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ, οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Χίθροου έχουν ακυρωθεί ή αναπροσαρμοστεί «προκειμένου να αποφευχθεί η διατάραξη του θορύβου» κατά τη διάρκεια της κρατικής κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Όπως ανακοίνωσε το αεροδρόμιο του Χίθροου, δε θα υπάρχει καμία κίνηση αεροσκαφών για 30 λεπτά από τις 11:40 π.μ. και τις 12:10 για να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξει καμία διαταραχή κατά τη διάρκεια της δίλεπτης σιγής στο τέλος της κηδείας. Οι αφίξεις στο Χίθροου θα σταματήσουν επίσης από τις 13:45 μ.μ. και τις 14:20 μ.μ. «για να διασφαλιστεί η ησυχία κατά τη διάρκεια της τελετουργικής πομπής και δεν πρόκειται να υπάρξουν αναχωρήσεις για μία ώρα και 40 λεπτά από τις 15:05 καθώς η τελετουργική πομπή θα πλησιάζει το κάστρο Γουίνδσορ για τον ενταφιασμό.

Την ίδια ώρα και οι αναχωρήσεις θα είναι «μειωμένες» από τις 16:45 μ.μ. έως τις 21:00 μ.μ. κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου είπε: «Ως ένδειξη σεβασμού, οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο θα υπόκεινται σε κατάλληλες αλλαγές, προκειμένου να αποφευχθεί ο θόρυβος σε ορισμένες τοποθεσίες για συγκεκριμένες ώρες τη Δευτέρα».

Η επόμενη μέρα με τον Κάρολο
Μετά την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, ανοίγει επισήμως ένα νέο κεφάλαιο στη Βρετανία.

Ο Guardian σε άρθρο του κάνει λόγο για τα επόμενα βήματα τόσο του τελετουργικού όσο και των ενδεχόμενων αλλαγών που μπορεί να φέρει η νέα περίοδος βασιλείας του Καρόλου, μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις.

Πότε είναι η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’;

Όταν πέθανε η βασίλισσα, ο θρόνος πέρασε αμέσως στον διάδοχο, τον Κάρολο, τον γιο της και πρώην πρίγκιπα της Ουαλίας. Θα στεφθεί επίσημα βασιλιάς στην τελετή της στέψης, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την άνοιξη ή το καλοκαίρι του επόμενου έτους.

Τα τελευταία 900 χρόνια -από την εποχή του Γουλιέλμου του Κατακτητή- η στέψη πραγματοποιείται στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

Σε αντίθεση με τους βασιλικούς γάμους, η στέψη είναι κρατική εκδήλωση: η κυβέρνηση πληρώνει γι’ αυτήν και επιλέγει τη λίστα των καλεσμένων.

Τι στέμμα θα φορέσει;

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα τοποθετήσει στο κεφάλι του Καρόλου το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, το οποίο χρονολογείται από το 1661. Πρόκειται για το εμβληματικό στέμμα από ατόφιο χρυσό και είναι διακοσμημένο με 444 έγχρωμους πολύτιμους λίθους.

Ο μονάρχης το φορά μόνο τη στιγμή της στέψης, εν μέρει επειδή ζυγίζει 2,23 κιλά.

Μπορούμε να περιμένουμε νέα κοσμήματα ή άλλες τελετουργίες;

Οι στέψεις είναι κομμάτι της παράδοσης, αν και μάλλον ο βασιλιάς Κάρολος θα ήθελε μια πιο λιτή εκδοχή σε σύγκριση με τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 1953.

Ωστόσο, θα εξακολουθήσει να είναι φορτωμένος με κοσμήματα. Εκτός από το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, θα του προσφερθεί το δαχτυλίδι στέψης, που έχει το παρατσούκλι «η βέρα της Αγγλίας», το οποίο τοποθετείται στο τέταρτο δάχτυλο του δεξιού χεριού του μονάρχη.

Το δαχτυλίδι χρησιμοποιείται από το 1831 και είναι ένα δαχτυλίδι από ζαφείρι με ρουμπίνια σε σχήμα σταυρού, που αντιπροσωπεύει τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου και τη σημαία της Σκωτίας.

Θα του παραδοθεί επίσης ένα σκήπτρο που χρονολογείται από το 1661, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε στέψη από τότε. Το 1910, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’ πρόσθεσε το διαμάντι Cullinan I, μια πέτρα 3.106 καρατίων που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική το 1905.

Το νέο «σπίτι» του βασιλιά Καρόλου

Ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί για το μέρος που θα διαμένει ο Κάρολος. Περίπου 100 υπάλληλοι του Clarence House, όπου ο Κάρολος και η Καμίλα ζούσαν μέχρι τον θάνατο της βασίλισσας, έλαβαν ειδοποίηση ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους επειδή δεν θα ζει πλέον εκεί.

Αν και γνωρίζουμε ότι ο βασιλιάς Κάρολος εγκαταλείπει το Clarence House, δεν γνωρίζουμε πού θα μετακομίσει. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ είχε πολλές κατοικίες, όπως τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το Balmoral και το κάστρο του Ουίνδσορ.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια επίσημη ανακοίνωση, αλλά αναμένεται ότι ο νέος μονάρχης θα ζήσει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, το οποίο ο Κάρολος θεωρείται ότι αποτελεί σημαντικό σύμβολο της μοναρχίας.

Ωστόσο, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ υποβάλλονται επί του παρόντος σε ανακαίνιση με χρηματοδότηση από τους φορολογούμενους ύψους 369 εκατ. λιρών, η οποία δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το 2027. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Κάρολος και η Καμίλα θα καθυστερήσουν τη μετακόμισή τους.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ