Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  3:30: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022

Ρώσοι σε απόγνωση προσπαθούν με κάθε τρόπο να γλιτώσουν την επιστράτευση, που εξήγγειλε νωρίτερα με διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τις φωτογραφίες νεαρών που προσπαθούν να περάσουν σε γεωργιανό έδαφος να πυροδοτούν σχόλια χλεύης από τη μεριά των Ουκρανών.

Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για «δειλία των ορκ» όπως αποκαλούνται οι Ρώσοι στην Ουκρανία.

Πληρώνουν «χρυσάφι» για να φύγουν από τη Ρωσία

Ελάχιστες αεροπορικές εταιρίες φαίνεται να εξυπηρετούν Ρώσους πολίτες που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους μεταξύ των οποίων και η Emirates που βγάζει διαθεσιμότητα όμως μόνο σε ακριβό ναύλο. Για παράδειγμα, ένα αεροπορικό εισιτήριο από Μόσχα για Βελιγράδι χωρίς επιστροφή και με ανταπόκριση 24 ωρών έφτασε να πωλείται στη τιμή των 9.000 ευρώ (διακεκριμένη θέση) και το εισιτήριο της πρώτης θέσης 11.560 ευρώ.

Το σύστημα της εν λόγω αεροπορικής εταιρείας δεν δίνει διαθεσιμότητα σε φθηνό ναύλο (οικονομική θέση) κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι είτε έχει εξαντληθεί η συγκεκριμένη κατηγορία αεροπορικών εισιτήριων είτε αυτά δεν είναι διαθέσιμα.

Η ανάστατωση στη Ρωσία και η απαγόρευση των πτήσεων

Μετά την εντολή που έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσω διαγγέλματος, για επιστράτευση, η αναστάτωση στη χώρα του είναι εμφανής με τις πτήσεις χωρίς επιστροφή να γίνονται ανάρπαστες. Ωστόσο, λόγω της διαταγής για επιστράτευση, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει να πωλούν εισιτήρια σε άνδρες από 18 εώς 65 ετών. Εισιτήρια θα μπορούν να πωληθούν μόνο κατόπιν έγκρισης από το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας.

Οι πτήσεις από τη Μοσχα στις πρωτευουσες της Γεωργίας, της Τουρκίας και της Αρμενίας, που δεν απαιτούν την κατοχή βίζας για τους Ρώσους, κατέστησαν αδύνατες λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του Πούτιν.

Περί τις 12 οι απευθείας πτήσεις από Μόσχα σε Αρμπαϊτζάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Κιργιστάν δεν εμφανίζονταν καν στη σχετική ιστοσελίδα.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα» τόνισε από τις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.

«Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα την Παρασκευή στον ΟΗΕ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εμείς κινούμαστε πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο» και πως η Ελλάδα θα κάνει ο,τι μπορεί για να ενδυναμώσει τις συμμαχίες της, ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζοντας τις άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας πως «θα κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρξει οικονομική ύφεση».

Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία αναμένεται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο ίδιος στο γεύμα που του παρέθεσε η ελληνική ομογένεια.

Συναντήσεις με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία πέντε αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων και στη συνέχεια είχε ξεχωριστή συνάντηση με την πρόεδρο και ανώτερα στελέχη της αμερικανοεβραϊκής oργάνωσης AIPAC.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, που έγιναν στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού κατά την Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την ιδιαίτερα στενή στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων της ασφάλειας και ενέργειας, αλλά και την προοπτική περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και μέσω των πολυμερών σχημάτων στα οποία συμμετέχουν οι δύο χώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς στην προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διαμόρφωση μίας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδείξει τους κινδύνους που εγκυμονούν ο αναθεωρητισμός και η αμφισβήτηση της διεθνούς νομιμότητας.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την κλιμακούμενη ρητορική της τουρκικής ηγεσίας και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα, δίνοντας έμφαση στην ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και σε περιστατικά παραπληροφόρησης της διεθνούς κοινότητας σε βάρος της χώρας μας.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ επισήμανε πως η χώρα μας πάγια στηρίζει τη διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε την απόλυτη προσήλωση της Ελλάδας στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας όσον αφορά το Ολοκαύτωμα.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τους Ορισμούς Εργασίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) για τον Αντισημιτισμό και την Άρνηση του Ολοκαυτώματος, όσο κατείχε την εκ περιστροφής προεδρία της IHRA, το 2021, έδωσε έμφαση στην εκπαίδευση και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, ειδικά στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα έχει δρομολογήσει την ανέγερση μουσείου για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη. Υπεύθυνος για την ανέγερση έχει οριστεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος.

dikaiologitika.gr

ΝΑ ΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

Συγκροτούν Δίκτυο οι Πράσινοι αυτοδιοικητικοί

Με στόχο τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 συντονίζουν τον βηματισμό τους οι Πράσινοι Αυτοδιοικητικοί, συγκροτούν πανελλαδικό Δίκτυο και καλούν όλες τις ζωντανές οικολογικές, πράσινες, φιλοζωικές και εναλλακτικές δυνάμεις σε κοινή δράση. Παράλληλα, ένα χρόνο πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, προχωρούν συγκρότηση και στήριξη αυτόνομων πράσινων ψηφοδελτίων στις Περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους, αλλά και παντού όπου υπάρχουν ενεργές παρατάξεις ή ομάδες πολιτών με οικολογικές θέσεις.

Στη Διακήρυξη που προέκυψε μετά την πανελλαδική συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη στις 17.9.2022, 31 εκλεγμένοι σύμβουλοι ή πρόσωπα που έχουν θητεύσει σε αυτοδιοικητικές θέσεις εκτιμούν ότι:
  1. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συγκυρία σε διεθνές, ελλαδικό και τοπικό επίπεδο για να συντονίσουν τη δράση και τον βηματισμό τους όλες οι ζωντανές οικολογικές, πράσινες, φιλοζωικές και εναλλακτικές δυνάμεις της χώρας.
  2. Αποφασίζουν τη συγκρότηση και την ανάπτυξη ενός Δικτύου Πράσινων Αυτοδιοικητικών, με στόχο την αλληλοενημέρωση και τη στήριξη των αυτόνομων οικολογικών σχημάτων στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας.
  3. Αποφασίζουν να κατεβούν ενωμένοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, συνεχίζοντας μια σημαντική πορεία και αναδεικνύοντας τα πεδία όπου ο οικολογικός χώρος σκέφτεται υπεύθυνα, δρα ενιαίος, επηρεάζει την κοινωνική συνείδηση ή εφαρμόζει πράσινες πολιτικές. 
  4. Η αξιοποίηση των διαμορφωμένων θέσεων του χώρου για την Αυτοδιοίκηση, το πρασίνισμα των πόλεων και των οικισμών, την αποκέντρωση, την προστασία της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, την υπεράσπιση της ζωής και της φύσης, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη συμμετοχή των πολιτών και ο εμπλουτισμός τους αποτελούν άμεση προτεραιότητα.
  5. Η «διακήρυξη της Βαλένθια» και γενικά η εμπειρία των εκλεγμένων Πράσινων αυτοδιοικητικών στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και στον κόσμο, θεωρούν πως είναι πολύτιμες πηγές έμπνευσης και καθοδήγησης. Και θα επιδιώξουν τη δημόσια προβολή στην Ελλάδα των διεθνών καλών πρακτικών.
  6. Ως προτεραιότητες προκρίνουν τη δίκαιη και οικολογική ενεργειακή μετάβαση, την τιθάσευση της Κλιματικής Κρίσης, την υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών, την ανάπτυξη των πράσινων και ελεύθερων χώρων, την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων, τη στήριξη της βιώσιμης κινητικότητας, την κοινωνική αλληλεγγύη και τη μείωση των ανισοτήτων, την κοινωνική και περιβαλλοντική ανθεκτικότητα, την τοπική, κυκλική και κοινωνική οικονομία, τη δημιουργία πράσινων και βιώσιμων θέσεων εργασίας, τη διαφάνεια και τη στήριξη των πολιτών, την προστασία και τη διεύρυνση της Δημοκρατίας και των Δικαιωμάτων, τοπικά και στη χώρα. 
  7. Ένας πετυχημένος κοινός βηματισμός του Πράσινου, οικολογικού και φιλοζωικού χώρου, που διευρύνεται ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών, έχει μεγάλη σημασία για την εξασφάλιση της ελκυστικής παρουσίας των Πράσινων ιδεών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023. 
  8. Η έγκαιρη και μεθοδική παρέμβαση των ενεργών πολιτών και των κινημάτων της οικολογίας και της φιλοζωίας στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έχει να ξεπεράσει τα εμπόδια του αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου της κυβέρνησης, που ευνοεί σκανδαλωδώς τους πελατειακούς μηχανισμούς και τα εμπεδωμένα κόμματα.
  9. Εκτιμούν πως η συμμετοχή στις Περιφερειακές εκλογές είναι προνομιακό πεδίο για την Οικολογία και τις πράσινες προτάσεις, όπως και η υποστήριξη/συγκρότηση πράσινων ψηφοδελτίων στους μεγάλους Δήμους, ιδίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και στους Δήμους όπου υπάρχουν ενεργές παρατάξεις ή ομάδες πολιτών με οικολογικές θέσεις.

Υπογράφουν μέχρι στιγμής οι εξής:
1. Αβραμίδου Λίζα, Περιφερειακή Σύμβουλος Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
2. Αντωνιάδης Μπάμπης, πρ. Δημοτικός Σύμβουλος ΝΑΥΠΛΙΟΥ
3. Αργυρόπουλος Ζήση,ς πρ. Δημοτικός και Νομαρχιακός Σύμβουλος ΛΑΡΙΣΑΣ 
4. Αργυρούδη Αγλαΐα, Περιφερειακή Σύμβουλος ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 
5. Βασιλόπουλος Στράτος, πρ. Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Δήμου ΠΡΕΣΠΩΝ
6. Γαλάνης Κυριάκος, Περιφερειακός Σύμβουλος ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
7. Γιαννίρης Ηλίας, πρ. Περιφερειακός Σύμβουλος ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
8. Γκανούλης Φίλιππος, Περιφερειακός Σύμβουλος Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 
9. Δημαράς Γιώργος, πρ. Περιφερειακός Σύμβουλος ΑΤΤΙΚΗΣ
10. Ζυγάς Νίκος, Δημοτικός Σύμβουλος ΕΥΟΣΜΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ
11. Ζώτου Ελεωνόρα, πρ. Νομαρχιακή Σύμβουλος ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
12. Ιωαννίδης Λευτέρης, Δημοτικός Σύμβουλος ΚΟΖΑΝΗΣ, πρ. Δήμαρχος
13. Κανέλης Γιώργος, πρ. Περιφερειακός Σύμβουλος ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
14. Καράπαυλος Κώστας, Τοπικός Σύμβουλος ΝΑΥΠΛΙΟΥ
15. Κουγιουμτζόπουλος Χάρης, πρ. Δημοτικός Σύμβουλος ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ
16. Λυμπεροπούλου Δήμητρα, Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
17. Μακρής Θανάσης, πρ. Περιφερειακός Σύμβουλος ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
18. Μπάκας Μιχάλης, πρ. Περιφερειακός Σύμβουλος ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
19. Παναγιωτίδης Μιχάλης, πρ. Δημοτικός Σύμβουλος ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
20. Παπαδάκης. Αριστείδης, πρ. Περιφερειακός Σύμβουλος ΚΡΗΤΗΣ 
21. Παπακωνσταντίνου Κώστας, πρ. Περιφερειακός Σύμβουλος ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
22. Πουτσιάκας Νίκος, πρ. Περιφερειακός Σύμβουλος ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
23. Ραφίφ Αλ Χατίμπ Φοίβος, Κοινοτικός Σύμβουλος ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
24. Σαμαράς Νίκος, πρ. Περιφερειακός Σύμβουλος ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
25. Στάππας Νίκος, Πρ. Δημοτικός Σύμβουλος ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ
26. Στασινός Παναγιώτης, Δημοτικός Σύμβουλος ΛΑΜΙΕΩΝ, αντιδήμαρχος
27. Στεφανή Όλγα, πρ. Κοινοτική Σύμβουλος ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
28. Τρεμόπουλος Μιχάλης, Δημοτικός Σύμβουλος ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
29. Χαμηλοθώρη Αναστασία, Δημοτική Σύμβουλος ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ
30. Χλωρός Στέργιος, πρ. Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Δήμου ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΥ
31. Χρυσόγελος Νίκος, πρ. Περιφερειακός Σύμβουλος ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κηδεία-υπερπαραγωγή και τα περασμένα αυτοκρατορικά μεγαλεία…

του Γιώργου Βαρεμένου*

Η αλήθεια είναι ότι ο θρήνος και ο κοπετός των Βορειοκορεατών για το θάνατο κάθε ηγέτη τους, που δεν φέρει άλλωστε και τον τίτλο του βασιληά, μοιάζει κάπως υπερβολικός σε σχέση με τον αντίστοιχο των Βρετανών, που συνιστά ταυτόχρονα ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Μία νεκρώσιμη παράσταση, που καθηλώνει τον απλό πολίτη και του δημιουργεί την αίσθηση ότι συμπρωταγωνιστεί και ο ίδιος σε μία υπερπαραγωγή• σε ένα άλλο “The Crown”, μαζί με το αγαπημένο άλογο της βασίλισσας και τα δύο λατρευτά της σκυλάκια. Οι μέλισσες του Μπαλμόραλ ενημερώθηκαν για τον θάνατο της βασίλισσας, αλλά δεν προσκλήθηκαν στην κηδεία για ευνόητους λόγους. Λίγο το’ χεις να τσιμπήσουν τον γαλαζοαίματο πισινό κάποιου από το παρασιτικό βασιλικό σύστημα που συγκεντρώθηκε στην κηδεία-υπερθέαμα;

Ο πρόεδρος Μακρόν διέσωσε κάτι από το αντιμοναρχικό μεγαλείο της Γαλλικής Επανάστασης φορώντας αθλητικά παπούτσια. Αν είναι να κερδίσει κάνα πόντο στις δημοσκοπήσεις, μέχρι και κίτρινο γιλέκο μπορεί να φορέσει ο Πρόεδρος.

Τα πάντα στο Λονδίνο έγιναν στο όνομα της παράδοσης. Ο υπεράνω υποψίας για ριζοσπαστισμό, καθηγητής Θάνος Βερέμης, τόνισε καταθέτοντας την επιστημονική του άποψη: «Πολλοί νομίζουν ότι αυτό που γίνεται στην Μεγάλη Βρετανία έχει σχέση με την παράδοση. Δεν είναι παράδοση• είναι μεσαίωνας.» Έχει δίκηο. Σίγουρα δεν είναι μόνο παράδοση. Κάποτε -λέω  εγώ- ήταν παράδοση το αναχρονιστικό και βαρετό αγγλικό ποδόσφαιρο με τις ατέλειωτες σέντρες. Μέχρι που ήλθαν ξένοι προπονητές και παίκτες και τώρα έχουν το καλύτερο πρωτάθλημα, με ωραίο ποδόσφαιρο. Αποφάσισαν μάλιστα να σταματήσουν και την περίφημη παραδοσιακή boxing day, στα πλαίσια της οποίας παίζουν ποδόσφαιρο χριστουγεννιάτικα.

Προσοχή! Εκεί που δεν πέρναγε ο λόγος της παράδοσης, έπιπτε ράβδος κανονική. Συνελήφθη πολίτης που φώναξε στον πρίγκηπα Ανδρέα ότι είναι «ένας άρρωστος γέρος», επειδή ήταν μπλεγμένος στο σκάνδαλο του μαστρωπού ανηλίκων Επστάιν. Η “Εστία” έγραψε, με αφορμή την κηδεία, ότι δικαιώνονται οι αξίες της Δύσης,. Και ο πρίγκηπας Άντριου μαζί;  Άλλου είδους ράβδος έπεσε σε άλλες περιπτώσεις, όπως σε αντιμοναρχική ιδιοκτήτρια ταβέρνας fish and chips, που άνοιγε σαμπάνιες. Αγγλική εφημερίδα έγραψε ότι θα την λυντσάρει το πλήθος. Ως προς τις συλλήψεις, η Guardian αναρωτήθηκε: «Δεν είναι η Βρετανία που παινεύεται ότι κατοχύρωσε το δικαίωμα στην έκφραση;»  Για τις διαμαρτυρίες στα γήπεδα, δεν το συζητάμε. Ήταν το πιο εύκολο να τις χαρακτηρίσουν χυδαίες, ακόμη και εκεί που δεν ήταν. Η Σκωτία κι άλλες περιοχές πρέπει προφανώς να εγκαταλείψουν τα οράματα για ανεξαρτησία, στο όνομα της βασίλισσας. Εδώ μιλάμε για τα νεκραναστημένα οράματα μιάς πρώην αυτοκρατορίας. Όσο για τον πολίτη που είχε την αυθάδεια να αγγίξει το φέρετρο, έζησε  το θαύμα απ’ την ανάποδη: κόντεψε να δει μαζί με την βασίλισσα τα ραδίκια ανάποδα, όταν βρέθηκε στο πάτωμα με τους φύλακες να του πιέζουν το κεφάλι.

Μέσα στον τελετουργικό χαμό, το BBC αποκάλεσε τον Παύλο Γλύξμπουργκ  “πρίγκηπα της Ελλάδος”. Δεν έχουν πληροφορηθεί ότι, εδώ και 50 χρόνια καταργήθηκε η βασιλεία στην Ελλάδα; Επιβιώνει βέβαια η κληρονομική δημοκρατία και μ’ αυτήν την έννοια στο BBC World κάλεσαν τον λάθος πρίγκηπα….

ΥΓ:  Δεν είμαι σε θέση να ανασκευάσω τη  θεωρία του Λεβί-Στρως και άλλων, που αμφισβήτησαν την έννοια της προόδου, αλλά αυτό που μου φαίνεται εύλογο είναι ότι, από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα, η όποια πρόοδος σίγουρα δεν ήταν γραμμική.

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Μερική επιστράτευση στη Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμά του που αναμενόταν από το βράδυ της Τρίτης.

Οι ρωσικές εχθροπραξίες μαίνονται στην Ουκρανία και η Μόσχα βρίσκεται σε εμφανή αμηχανία λόγω απώλειας εδαφών, γεγονός που την έχει οδηγήσει στην ενορχήστρωση ενεργειών για προσάρτηση εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας στην επικράτειά της.

«Μοντέλο» Κριμαίας για το Ντονμπάς ετοιμάζει ο Πούτιν

Ακολουθώντας τη γνωστή συνταγή, δηλαδή τα όσα συνέβησαν μετά την καταδρομική επιχείρηση ρωσικής έμπνευσης το 2014 στην Κριμαία, ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να ξεδιπλώνει ένα σχέδιο προσάρτησης των ουκρανικών περιοχών -κυρίως στα βορειοανατολικά- που διεκδικεί με ένταση από την πρώτη στιγμή της επίθεσης, μετά και την ολοκλήρωση ενός εξαμήνου στρατιωτικών επιχειρήσεων χωρίς θεαματικά αποτελέσματα, όπως ακριβώς έπραξε το 2014, με το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της Κριμαίας.

Την Τρίτη, υπήρξαν πληροφορίες για τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων στην επαρχία του Ντονμπάς, δηλαδή στο Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ, αλλά και στη Χερσώνα, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία να πραγματοποιήσουν δημοψηφίσματα προκειμένου οι επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ να προσαρτηθούν στη Ρωσία, τα οποία αναμένεται να λάβουν χώρα στις 23-27 Σεπτεμβρίου. Κοντά στην προκήρυξη δημοψηφίσματος τις ίδιες ημέρες βρίσκονται και φιλορωσικές δυνάμεις στη Ζαπορίζια, αναγάγοντας τις διεκδικήσεις της Μόσχας από το στρατιωτικό στο πολιτικό σκέλος.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα από τη λογική του δημοψηφίσματος, αμφιλεγόμενου για τη διεθνή κοινότητα, ο Ρώσος πρόεδρος επιχείρησε να νομιμοποιήσει την κατοχή της Κριμαίας με την ενσωμάτωσή της στις 16 Μαρτίου 2014 στη Ρωσία, αλλά στα χρόνια που μεσολάβησαν, ωστόσο, μέχρι την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, η περιοχή γνώρισε περιόδους μεγάλης αστάθειας και έντασης, με την Μόσχα να δυσκολεύεται στην εγκαθίδρυση συνθηκών ασφάλειας για τους τοπικούς διοικητικούς μηχανισμούς της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν αναμενόταν να απευθύνει το διάγγελμα στις 20:00, ώρα Ελλάδος, την Τρίτη, ωστόσο δεν εμφανίστηκε.

Αντ’αυτού, αργά το βράδυ της Τρίτης, έγινε γνωστό από καλά ενημερωμένες πηγές που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μιλήσει στις 08:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) -την ώρα «που θα ξυπνάει η Άπω Ανατολή», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» και ρωσικά ΜΜΕ.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Γράφει ο Γιώργος Βαρεμένος*

Εξευτελιστικές είναι οι τιμές για τις στρογγυλές ελιές του Αγρινίου που βγήκαν στην αγορά, καθώς κινούνται κάτω από το κόστος παραγωγής.

Με το επιχείρημα ότι ο καρπός είναι περισσότερος και οι ελιές πιο ψιλές, οι έμποροι, κινούμενοι en bloc, κρατούν καθηλωμένες τις τιμές έως τα 50 λεπτά το κιλό.

Την ίδια ώρα, ο ορίζοντας είναι σκοτεινός και για τις ελιές Καλαμών και, αν αυτή η τάση δεν αντιστραφεί, το πλήγμα για το εισόδημα των αγροτών θα είναι ανεπανόρθωτο, σε μία εποχή ενεργειακής κρίσης και εκτόξευσης του κόστους των εφοδίων.

Μήπως το υπουργείο θα έπρεπε να διερευνήσει την περίπτωση εναρμονισμένων πρακτικών και να κινητοποιήσει όσα μέσα πίεσης και ελέγχων διαθέτει;

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ