Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  2:37: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022

Σε 5,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην 86η ΔΕΘ.

Ανακοινώνοντας τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι 2.300.000 ευάλωτοι πολίτες θα λάβουν τον Δεκέμβριο έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 250 ευρώ. Παράλληλα, το επίδομα φοιτητικής στέγης αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ.

Όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός είπε ότι τον Οκτώβριο θα ανακοινωθούν κίνητρα και αντικίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για τα νοικοκυριά με αέριο.

Αναλυτικότερα:

– 250 ευρώ επίδομα σε άνεργους χαμηλοσυνταξιούχους

– Μία πρόσθετη δόση στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιών

– Το επίδομα στέγασης στους φοιτητές αυξάνεται σε 1.500 ευρώ, από 1.000 ευρώ – Για όσους συγκατοικήσουν το επίδομα πάει 2.000 ευρώ ανά άτομο.

– Το επίδομα θέρμανσης θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ από 174 εκατ. ευρώ – Διευρύνονται τα τεκμήρια, ώστε να μπουν 1,3 εκατ. νοικοκυριά

– Όσοι καταναλώνουν αντί για ρεύμα πετρέλαιο, για πρώτη φορά, το επίδομα θα διπλασιάζεται

– Μέτρα για μείωση κόστους θέρμανσης για όλους τους καταναλωτές

– Έκτακτη επιδότηση στους αγρότες 60 εκατ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων – 50.000 κτηνοτρόφοι θα πάρουν 89 εκατ. ευρώ για τις ζωοτροφές

– Οι δικαιούχοι του αλλάζω συσκευή αυξάνονται στους 200.000 με 140 εκατ. Ευρώ από το ΠΔΕ

– Το δίκτυο θα δέχεται ρεύμα από μεμονωμένους καταναλωτές

– Θα χρηματοδοτήσουμε ατομικά φωτοβολταϊκά σε κατοικίες και επιχειρήσεις ώστε να καταναλώνουν το δικό τους ρεύμα

– Πρόσθετα κίνητρα για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με επέκταση του τουρισμός για όλους με 600.000 νέους δικαιούχους

– Ενοπλες δυνάμεις μισθολογική εξέταση οπλιτών μακράς διαρκείας

– 40% έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών σε νέους εργαζόμενους

– Επιχειρήσεις που κάνουν νέα πρόσληψη δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος

Από τον Ιανουάριο

Μονιμοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατα τρεις μονάδες

Καταργείται για πάντα και για όλους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Αυξάνονται οι συντάξεις 1,5 εκατ. συνταξιούχων με μηδενική προσωπική διαφορά, Κατά 50% θα υπολογίζεται από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τον πληθωρισμό. Για φέτος υπολογίζεται σε 6%.

Αναμορφώνουμε από 1/1/2023 το ειδικό μισθολόγιο των ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης, υπολογίζεται σε 10% στο σύνολο των αποδοχών.

Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στους 9 μήνες, από έξι.

protothema.gr

Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022 20:36

H ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων αναμένεται να περιγράψει από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προγραμματισμένη ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Έντονες αναμένεται να είναι και οι πολιτικές αναφορές, με έμφαση στο ξεκάθαρο δίλημμα ανάμεσα στο «σήμερα» και το «χθες», ενώ θα τοποθετηθεί και επί του ζητήματος αλλαγής του εκλογικού νόμου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη σταθερότητας, όχι ως κομματική προτίμηση, αλλά ως εθνική αναγκαιότητα.

agrinionews.gr

Ο Κάρολος Γ΄ ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο τελεί σε εθνικό πένθος δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του, της Ελισάβετ Β’.

Στις 12.00 (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Διαδοχής στον παλάτι του Αγίου Ιακώβου. Πρόκειται για μια επίσημη τελετή ανακήρυξης που καλύφθηκε τηλεοπτικά για πρώτη φορά και στην οποία παρευρέθηκε η σύζυγος του Καρόλου, Καμίλα, και ο πρωτότοκος γιος του, πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ, τα μέλη του Συμβουλίου Διαδοχής και πλήθος αξιωματούχων της βρετανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και πρώην ηγετών όπως ο Μπόρις Τζόνσον, ο Ντέιβιντ Κάμερον κ.α.

Στην πρώτη φάση της συνεδρίασης ο βασιλιάς Κάρολος δεν ήταν παρών. Ο νέος μονάρχης της Βρετανίας έφτασε για το β’ μέρος της τελετής και εκφώνησε ομιλία στην οποία δεσμεύτηκε να ακολουθήσει το εμπνευσμένο παράδειγμα της μητέρας του, η βασιλεία της οποίας υπήρξε «απαράμιλλη σε διάρκεια και αφοσίωση». Στη συνέχεια ο Κάρολος ο Γ’ έδωσε όρκο να προστατέψει την Εκκλησία της Σκωτίας και υπέγραψε απόφαση βάσει της οποίας κηρύσσεται αργία η ημέρα της κηδείας της μητέρας του.

Μετά από αυτό το τμήμα της τελετής ακολούθησε η πρώτη συνάντηση του νέου Βασιλιά με το ιδιωτικό του συμβούλιο, και στη συνέχεια η ανάγνωση της απόφασης ανακήρυξης από τον εξώστη του παλατιού του Αγίου Ιακώβου.

«Έχω βαθιά επίγνωση  της μεγάλης κληρονομιάς, των καθηκόντων και των βαριών ευθυνών του αξιώματος που έχω πλέον αναλάβει. Αναλαμβάνοντας αυτές τις ευθύνες, θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το εμπνευσμένο παράδειγμα που μου δόθηκε, ως προς τη στήριξη της συνταγματικής κυβέρνησης και στην επιδίωξη της ειρήνης, της αρμονίας και της ευημερίας των λαών των νησιών, των βασιλείων και των εδαφών της Κοινοπολιτείας σε όλο τον κόσμο», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Βασιλιάς Κάρολος ο Γ’.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το BBC, θα ακολουθήσουν αρκετές άλλες δημόσιες τελετές ανακήρυξης σε διάφορα σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι και αύριο, Κυριακή. Αργότερα μέσα στην ημέρα,  στις 16.00, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του. Το απόγευμα του Σαββάτου, η πρωθυπουργός της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από τον Κάρολο.

«Η Βασίλισσα πέθανε, ζήτω ο Βασιλιάς»

Η Βασίλισσα πέθανε, ζήτω ο Βασιλιάς. Τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο θρηνεί την απώλεια της επί 70 ετών μονάρχη του, υποδέχεται τον διάδοχό της. Σήμερα ο Κάρολος ο τρίτος ανακηρύσσεται και επίσημα Βασιλιάς από το Συμβούλιο Διαδοχής -ένα όργανο, το οποίο περιλαμβάνει ανώτερα κυβερνητικά στελέχη. Η τελετή πραγματοποιείται στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου και για πρώτη φορά θα προβληθεί από την τηλεόραση. Εκεί παρευρίσκονται ο γιος του Γουίλιαμ και πρώτος πλέον στη διαδοχή και η σύζυγός του Καμίλα. Στη συνέχεια, ο βασιλιάς θα πραγματοποιήσει το πρώτο του συμβούλιο – την παλαιότερη εργάσιμη νομοθετική συνέλευση του Ηνωμένου Βασιλείου – συνοδευόμενος από την συζυγό και το γιό του. Ο Κάρολος ανακηρύσσεται Βασιλιάς και η διακήρυξη αναγγέλεται από το μπαλκόνι στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου. Οι βουλευτές αναμένεται να ορκιστούν πίστη στον νέο βασιλιά, με τα συλλυπητήρια να συνεχίζονται να καταφθάνουν στο κοινοβούλιο μέχρι τις 10 το βράδυ.

Παράλληλα, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε η πρώτη θρησκευτική τελετή μνήμης για τη βασίλισσα Ελισάβετ . Περίπου δύο χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και κρατικοί αξιωματούχοι , όπως ο Δήμαρχος του Λονδίνου, η Πρωθυπουργός και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, παρευρέθηκαν. Στη διάρκεια της λειτουργίας, γράφτηκε ιστορία, καθώς ακούστηκε το “God Save the King” αντί του “God Save the Queen” για πρώτη φορά έπειτα από 70 χρόνια.

Θρηνούν οι Βρετανοί

Οι Βρετανοί συνεχίζουν να πενθούν, συρρέοντας, μάλιστα, έξω από το Μπάνκιγχαμ για να αφήσουν κάρτες και λουλούδια. Πρώτη είδηση απετέλεσε μέχρι και η τύχη των δύο τελευταίων και λατρεμένων σκυλιών της Βασίλισσας. Αν και λάτρευε τη ράτσα Κόργκι είχε σταματήσει να τα εκτρέφει από το 2015, ώστε να μην αφήσει μετά τον θανατό της σκυλιά. Τα δύο αυτά ήταν δώρα του γιού της Άντριου μετά τον θάνατο του Φιλίππου. Πιθανολογείται ότι τη φροντίδα τους θα αναλάβει ο ίδιος.

Ο λόγος του Βασιλιά

Χθες, 9 Σεπτεμβρίου, ο Κάρολος ο τρίτος απευθύνθηκε για πρώτη φορά στον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου ως Βασιλιάς. Όπως ήταν φυσικό, αναφέρθηκε στη μητέρα του. «Μιλάω με αισθήματα βαθιάς λύπης. Η βασίλισσα ήταν μία έμπνευση, η μητέρα μου ήταν μία έμπνευση. Η ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν μία ωραία ζωή και το πένθος για εκείνη είναι βαθύ. Η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε δεσμευθεί να αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία των πολιτών, ήταν μία βαθιά προσωπική δέσμευση. Έκανε θυσίες για την υπηρεσία της. Η αφοσίωση και η ευλάβεια της ποτέ δεν αμφιταλαντεύτηκαν».

«Η ζωή μου φυσικά θα αλλάξει καθώς αναλαμβάνω τις νέες μου ευθύνες. Δεν θα μπορώ πλέον να δίνω τόσο πολύ από τον χρόνο και τις ενέργειές μου σε φιλανθρωπίες και θέματα για τα οποία νοιάζομαι τόσο βαθιά. Αλλά ξέρω ότι αυτό το σημαντικό έργο θα συνεχιστεί στα έμπιστα χέρια άλλων. Αυτή είναι επίσης μια εποχή αλλαγής για την οικογένειά μου. Βασίζομαι στη στοργική βοήθεια της αγαπημένης μου συζύγου Καμίλα. Σε αναγνώριση της δικής της πιστής δημόσιας υπηρεσίας από τον γάμο μας πριν από 17 χρόνια, γίνεται η βασιλική σύζυγός μου. Γνωρίζω ότι θα προσφέρει για τις απαιτήσεις του νέου της ρόλου τη σταθερή αφοσίωση στο καθήκον, στο οποίο βασίζομαι τόσο πολύ».

Όπως είναι φυσικό, οι ειδικοί επί του βασιλικού ρεπορτάζ, επιχείρησαν να αποκωδικοποιήσουν σημεία της ομιλίας τους. Αναφέρθηκαν στο συναίσθημα που κυριάρχησε. Στην τρυφερή και ανθρώπινη γλώσσα που επέλεξε, λέγοντας «αγαπητή μαμά», αλλά και στην αφοσίωση που υποσχέθηκε προς τον λαό, θέλοντας έτσι να τον καθησυχάσει. Επίσης δεν αγνοήθηκε το γεγονός ότι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έγινε δούκας της Κορνουάλης, ως πρώτος διάδοχος του θρόνου, τίτλο που μέχρι το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ κατείχε ο Κάρολος. Ο τίτλος του πρίγκιπα της Ουαλίας είναι ένα «δώρο» που παρέχεται από τον βασιλιά. Και αν και αναμενόταν να γίνει, δεν αναμενόταν να γίνει τόσο σύντομα. Οσο για την Κέιτ Μίντλετον, αποκτά και αυτή πλέον τίτλο, αυτόν της πριγκίπισσας Κάθριν της Ουαλίας. Να σημειωθεί ότι αυτός ήταν ο τίτλος που κατείχε η πριγκίπισσα Νταϊάνα από τη στιγμή που μπήκε στη βασιλική οικογένεια.

Οι Times κυκλοφόρησαν σήμερα στο εξώφυλλό τους με τον Κάρολο τον τρίτο. Κάθεται στο σαλόνι του Μπακιγχαμ, έχοντας δίπλα του τη φωτογραφία της μητέρας του. Τίτλος του εξωφύλλου είναι η υπόσχεσή του: «θα αφοσιωθώ σε εσάς». Στην πρώτη του συνάντηση με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας περιέγραψε τον θάνατο της μητέρας του, ως «τη στιγμή που φοβόταν». Ήταν κατά την επιστροφή του βασιλιά από τη Σκωτία που συναντήθηκαν, με πλήθος κόσμου να τον υποδέχεται έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Οι ετοιμασίες για την τελετή στέψης –ακόμα και αν αυτή αργήσει- έχουν ήδη ξεκινήσει. Για την ακρίβεια, αυτό έχει συμβεί εδώ και καιρό, ενόσω ήταν στη ζωή η Βασίλισσα, η οποία είχε εκφράσει τη γνώμη της. Σύμφωνα με ειδικούς στο βασιλικό ρεπορτάζ,αν και μεγαλοπρεπής θα είναι πολύ πιο περιορισμένη από αυτή της μητέρας του. Ο Κάρολος ο τρίτος αντιλαμβάνεται ότι διανύουμε διαφορετικές εποχές από το 1953, τότε που στέφτηκε η Ελισάβετ. Η παράδοση, όμως, είναι παράδοση. Η τελετή θα γίνει στο Αββαείο του Ουέστμινστερ υπό την καθοδήγηση του αρχιεπισκόπου του Καντέμπουρι, κορυφαίου θρησκευτικού αξιωματούχου. Η Καμίλα ήδη χρίστηκε «βασιλική σύζυγος», καθώς δεν είναι η πρώτη σύζυγος του βασιλιά.

Την ώρα που εφαρμόζεται κατά γράμμα το σχέδιο «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε», στο παρασκήνιο εξελίσσεται ένα άλλο οικογενειακό δράμα. Όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα αυτή κατάσταση. Όπως ήταν φυσικό, το δράμα του ζεύγους Χάρι-Μέγκαν δεν έλειπε, ακόμα και τις αμέσως επόμενες στιγμές από το θάνατο της Ελισάβετ. Μετά την ανακοίνωση των Χάρι και Μέγκαν ότι σπεύδουν στη Σκωτία, ο βασιλιάς Κάρολος τηλεφώνησε ενοχλημένος στον μικρότερο γιό του, ώστε να μην φέρει τη συζυγό του στο Κάστρο Μπαλμόραλ. «Ο Τσαρλς είπε στον Χάρι ότι δεν ήταν σωστό ή κατάλληλο για τη Μέγκαν να βρίσκεται στο Μπαλμόραλ σε μια τόσο βαθιά θλιβερή στιγμή», είπε μια πηγή στην εφημερίδα Sun. «Του επεσήμανε ότι ούτε η Κέιτ δεν θα παρεβρεθεί. «Ο Τσαρλς κατέστησε πολύ, πολύ σαφές ότι η Μέγκαν δεν θα ήταν ευπρόσδεκτη».

Εν τω μεταξύ, η The Telegraph ανέφερε ότι ο Χάρι δεν κλήθηκε αρχικά όταν ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας έσπευαν στο πλευρό της Βασίλισσας. Το τί ακριβώς συνέβη είναι ανοιχτό σε εικασίες. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Χάρι και η Μέγκαν δεν συνειδητοποίησαν αρχικά ότι η σύζυγος του Γουίλιαμ δεν θα ήταν εκεί. Μόνο τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της Ελισάβετ ήταν παρόντα τη στιγμή του θανάτου της. Ο Άντριου και ο Έντουαρντ έφτασαν αργότερα με αεροπλάνο, συνοδεύομενοι από τον Ουίλιαμ, ο οποίος τώρα είναι ο πρώτος στη διαδοχή για τον θρόνο. Ο Έντουαρντ συνοδευόταν από τη σύζυγό του Σόφι. Ήταν μία εξαίρεση, μιας και η Βασίλισσα λάτρευε τη νύφη της, αντιμετωπίζοντάς την σαν κόρη της. Πιθανολογείται ότι η ίδια είχε ζητήσει την παρουσία της εκεί.

Αν και οι περισσότεροι υπέθεσαν ότι η σύζυγος του Ουίλιαμ Κέιτ έμεινε πίσω επειδή ήταν η πρώτη μέρα των παιδιών της στο σχολείο -κάτι που είναι εν μέρει αλήθεια- ενστικτωδώς ήξερε ότι η στιγμή αυτή αφορούσε μονάχα τους στενότερους εξ αίματος συγγενείς. Το πένθος πάντως δεν έχει συμβάλει στην αποκατάσταση των σχέσεων των δύο αδελφών. Λέγεται ότι δεν ανταλάσσουν κουβέντα ούτε αυτές τις ημέρες.

Οι σχέσεις με άλλα μέλη της οικογένειας είναι ελάχιστα καλύτερες. Ο βασιλιάς Κάρολος φημολογείται ότι έχει μείνει σαστισμένος και βαθιά πληγωμένος από τις αδιάκοπες επιθέσεις του μικρότερου γιου του. Αν και κανείς δεν θέλει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, λίγοι βιάζονται να συγχωρήσουν ή να ξεχάσουν τί έχει προηγηθεί. Στο τέλος του χρόνου, άλλωστε, καραδοκεί και η κυκλοφορία του βιβλίου με τα απομνημονεύματά του Χάρι. Χαρακτηρίζεται ως ένας απολογισμός από «τις εμπειρίες, τις περιπέτειες, τις απώλειες και τα μαθήματα ζωής» που έχει ως τώρα πάρει. Ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House φημολογείται ότι πλήρωσε 20 εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει τα εκδοτικά δικαιώματα του βιβλίου, που περιγράφεται ως «τρυφερό».

protothema.gr 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρή κριτική για τα μέτρα που θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ασκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν θέλεις κι άλλες υποσχέσεις που ΔΕΘα γίνουν ποτέ» είναι το κεντρικό σύνθημα σε σειρά από βίντεο που έχει αναρτήσει στον προσωπικό λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει αθετήσει υποσχέσεις και τις εξαγγελίες του στις προηγούμενες ΔΕΘ.

Στα βίντεο ασκείται κριτική για τις υποσχέσεις για λιγότερους φόρους, όταν, όπως αναφέρεται, οι πολίτες πλήρωσαν φέτος το πρώτο επτάμηνο 6 δισ. περισσότερα, τα 2,5 από το ΦΠΑ. Στο στόχαστρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη για περιορισμό στο ελάχιστο των αυξήσεων ρεύματος.

«Το 45% των καταναλωτών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι απλήρωτοι λογαριασμοί φτάνουν το 1 δισ. ευρώ», αναφέρεται στο βίντεο. Κριτική ασκείται και για υποσχέσεις για μείωση της ανεργίας στους νέους. Η ανεργία των νέων είναι στο 36,8% αναφέρεται σε ένα από τα σποτ ενώ γίνεται λόγος και για αθέτηση υποσχέσεων στους συνταξιούχους, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια έχασαν τα αναδρομικά τους, αναφέρεται στο βίντεο.

reader

Στις 8 το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει στο βήμα για την ομιλία του στο πλαίσιο των εγκαινίων της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης και εκεί θα «ανοίξει τα χαρτιά» του για το πακέτο μέτρων στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.

Χθες το βράδυ, αφού πρώτα έκανε μια βόλτα στην πλατεία Αριστοτέλους, στη συνέχεια είχε μια χαλαρή συζήτηση με δημοσιογράφους και εκεί είπε πως στην ομιλία του «θα μετρήσετε (σσ: απευθυνόμενους στους ανθρώπους του Τύπου) 10 μέτρα που δεν τα έχετε γράψει», εννοώντας ότι θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας! Τα μέτρα αυτά θα είναι «μικρά, μεσαία και μεγάλα» όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αρνήθηκε να πει οτιδήποτε παραπάνω, παρά την πίεση των δημοσιογράφων και τόνισε αστειευόμενος ότι «έχουν κοπεί εισιτήρια για την Κυριακή. Αν το πω τώρα, τι θα γίνουν τα εισιτήρια που έχουν κοπεί»;

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων και η μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, ελαφρύνσεις που είχαν εξαγγελθεί εξάλλου πριν από την ενεργειακή κρίση.

Food pass και άλλα μέτρα στήριξης

Στο πακέτο με τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιλαμβάνεται βέβαια και το food pass. Πρόκειται για επίδομα τροφίμων που υπολογίζεται στα 300 ευρώ στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ευάλωτων πολιτών. Με την κυβέρνηση να θέλει να ενισχύσει τους πιο αδύναμους, ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ακόμη μια οικονομική ενίσχυση για τους συνταξιούχους στο τέλος της χρονιάς. Επίσης, αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα για τη στεγαστική πολιτική, που θα αφορούν νέους και άνω των 29 ετών. Στα μέτρα για τη στεγαστική πολιτική περιλαμβάνονται επιδόματα, φθηνότερα ενοίκια αλλά και δυνατότητα ανακαίνισης κατοικιών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη στεγαστική πολιτική ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ πως: «Μας ενδιαφέρει η νέα αρχή με ποιοτικά στοιχεία. Υπάρχει πράγματι ένα κενό και ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη ΔΕΘ για την επανεκκίνηση», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, αναφέροντας ότι θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και τα χρήματα που έχει στο ταμείο η ΔΥΠΑ.

Από εκεί και πέρα αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης, εν όψει και της 15ης Οκτωβρίου που αρχίζει η χειμερινή περίοδος εκείνο που εξετάζεται είναι αύξηση του κονδυλίου που θα διατεθεί κατά τουλάχιστον 20%. Αυτό θα συμβεί με τη διεύρυνση των δικαιούχων καθώς αναμένεται να ανέβουν τα εισοδηματικά όρια μέχρι τα 40 ή τα 45 χιλ. ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας.

Περισσότερες διευκρινίσεις για το πώς και πότε ακριβώς θα δοθούν τα επιδόματα θα υπάρξουν το προσεχές διάστημα, μετά τις τελικές αποφάσεις και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, το πακέτο εκτείνεται σε τρεις κύριες κατηγορίες. Πρόκειται για μόνιμα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα, για ένα εκτεταμένο σχέδιο επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και για ένα φιλόδοξο σχέδιο φθηνής στέγης, σε νέους και φοιτητές .Με όπλο την ισχυρή ανάπτυξη, την καλή πορεία των εσόδων, αλλά και τα έσοδα από τον τουρισμό, ο πρώτος πυλώνας των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα αφορά την ενεργειακή κρίση, με επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι επιδοτήσεις αυτές θα είναι κλιμακωτές και όχι οριζόντιες. Τα νοικοκυριά που θα κάνουν μειωμένη κατανάλωση, θα έχουν, εκτός από την επιδότηση και ένα έξτρα μπόνους στο τέλος του τετραμήνου.

Για τους συνταξιούχους έρχονται αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου, πάνω από 6,5%, ενώ θα αναφερθεί και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει τα 750 ευρώ, ενδεχομένως να φτάσει και τα 770 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι να ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέχρι και το καλοκαίρι του 2023, ίσως και περισσότερο αν χρειαστεί.

reader.gr