Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  3:08: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 09:45

Εντείνονται οι ζυμώσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου -Τι δήλωσε ο υπ. Εσωτερικών

Εντείνονται οι ζυμώσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Οι ψίθυροι που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα έχουν μετατραπεί σε δημόσιες παρεμβάσεις από την πλευρά των βουλευτών, ενώ και υπουργοί που βρίσκονται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη προτάσσουν την ανάγκη σταθερότητας και δεν αποκλείουν μια νέα παρέμβαση στο εκλογικό σύστημα.

Προς το παρόν οι τοποθετήσεις από την πλευρά των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου είναι προσεκτικές, όμως, έχουν εξαλειφθεί οι κατηγορηματικές διαψεύσεις των προηγούμενων μηνών. Αντιθέτως, προβάλλεται όλο και πιο έντονα η ανάγκη σταθερής κυβέρνησης που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με ταχύτητα και επάρκεια τις αλληλένδετες κρίσεις στην ενέργεια, την οικονομία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

«Ο εκλογικός νόμος πρέπει να είναι τέτοιος, έτσι ώστε να αποτρέπει και την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στις εκλογές με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αλλά, «υπάρχουν ζητήματα που κανείς οφείλει να προσμετρά και να τους δίνει τη δέουσα σημασία που πρέπει να τους δώσει».

Όχι σε συμμαχίες, ναι σε ισχυρές και σταθερές διακυβερνήσεις

Το νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό, όπου κυριαρχεί η ακραία πόλωση και το κόψιμο κάθε γέφυρας επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ που αποκλείει οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία, το Μέγαρο Μαξίμου προβάλει όλο και περισσότερο την ανάγκη ο εκλογικός νόμος να οδηγεί σε ισχυρές και σταθερές διακυβερνήσεις, κυβερνήσεις που μπορούν να παίρνουν γρήγορα αποφάσεις.

«Όταν υπάρχουν κόμματα που αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας η χώρας δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη. Εκείνο που είναι κρίσιμο για τη χώρα είναι η κυβερνητική σταθερότητα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης(ΑΝΤ1)+, δίνοντας περισσότερη τροφή στα σχετικά σενάρια.

Σενάριο επαναφοράς του νόμου Παυλόπουλου

Στην περίπτωση που αποφασιστεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου ένα από τα σενάρια που έχουν διαρρεύσει είναι η επαναφορά του «νόμου Παυλόπουλου» που είχε ψηφιστεί το 2008 και προβλέπει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ακόμα και με μία ψήφο διαφορά. Με το νέο εκλογικό σύστημα που ψήφισε η ΝΔ τον Ιανουάριο του 2020 – και θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές – αν το πρώτο κόμμα λάβει το 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε παίρνει μπόνους 20 έδρες.

Οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Η σκέψη, που υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να μειωθεί το ποσοστό που απαιτείται για κάθε επιπλέον έδρα από το 0,5% στο 0,4%. Και στα δύο σενάρια το ποσοστό που απαιτείται για την επίτευξη αυτοδυναμίας μειώνεται στο 36%.

Ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι πάντα έτοιμο, όμως ακόμα δεν του έχει ζητηθεί από τον πρωθυπουργό να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, χωρίς να το αποκλείει. «Δεν υπάρχει επί του παρόντος τέτοια συζήτηση, ούτε κανείς μου έχει πει εμένα να ετοιμάσω έναν καινούργιο εκλογικό νόμο, ούτε έχω συζητήσει κάτι σχετικό με τον Πρωθυπουργό. Ότι προφανώς όμως το πολιτικό κλίμα του Σεπτεμβρίου είναι διαφορετικό από το πολιτικό κλίμα, τι να σας πω τώρα, του Μαΐου, είναι διαφορετικό», σημείωσε μιλώντας στον Real.

Γιάννης Καντέλης

Πηγή: iefimerida.gr