Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  11:40: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2022

Τι άλλο γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ

Στο μπαράζ τουρκικών προκλήσεων προς την Ελλάδα αναφέρονται οι μεγαλύτερες εφημερίδες στη Γερμανία, που αναφέρονται στη ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο», είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Bild επικαλούμενη τις απειλές του Τούρκου προέδρου ότι μπορεί ξαφνικά να έρθει το βράδυ στη χώρα μας!

«Με τις αιχμηρές αυτές δηλώσεις, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε το Σαββατοκύριακο τη γείτονά του στην Ε.Ε, Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στη Σαμψούντα στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ερντογάν εξέφρασε το θυμό του για τους ελληνικούς στρατιωτικούς ελιγμούς την περασμένη εβδομάδα. Τα ελληνικά στρατεύματα αεράμυνας στο ανατολικό Αιγαίο στόχευσαν τουρκικά μαχητικά.

Η Ελλάδα -όπως και η Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ- θα πρέπει να «κοιτάξει την ιστορία» και να μην προχωρήσει περαιτέρω, διαφορετικά θα πληρώσει «υψηλό τίμημα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.

bild
 

Tagesspiegel:Mε μη φιλικούς χαιρετισμούς

«Η απειλή του Ερντογάν για την Ελλάδα υπερβαίνει την βασική προεκλογική του εκστρατεία», γράφει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας αμφισβητεί για πρώτη φορά την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Αυτό είναι ένα βήμα παραπάνω στην προεκλογική του εκστρατεία», προσθέτει.

tagesspiegel
 

Die Welt: «Το κρυφό πόκερ μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ»

«Το κρυφό πόκερ μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt απεικονίζοντας τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας- Ερντογάν και Μητσοτάκη- στο σχετικό άρθρο.

«Tα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας είναι ένα «μαύρο κουτί»… Η ελληνική κυβέρνηση απαγορεύει την πρόσβαση σε δημοσιογράφους στον Έβρο όπου βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες. H Αθήνα είχε απορρίψει ανάλογο αίτημα της γερμανικής εφημερίδας.

Δεν επιτρέπεται στους δημοσιογράφους να ενημερωθούν για το τι συμβαίνει στον Έβρο. Αλλά αυτό που διαρρέει από την περιοχή καθιστά σαφές ότι πρόκειται για ένα θανατηφόρο παιχνίδι πόκερ.

Τα χερσαία σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι ένα μαύρο κουτί. Η ελληνική κυβέρνηση απαγορεύει την είσοδο σε δημοσιογράφους και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων. Όλη η περιοχή είναι μια απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και ελέγχεται από τον στρατό. Αντίστοιχες έρευνες από την WELT έχουν απορριφθεί σε γενικές γραμμές εδώ και ένα χρόνο. Όποιος πηγαίνει εκεί μόνος του κινδυνεύει να συλληφθεί. Κι έτσι, οι μαρτυρίες των μεταναστών είναι αυτές που δίνουν την εικόνα της κατάστασης στην περιοχή».

welt

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα επαναληφθούν πλήρως έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε ότι την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά ότι οι κυρώσεις φταίνει για την «αποτυχία της Ρωσίας» να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού, ο οποίος παραδίδει αέριο στη Γερμανία από την Αγία Πετρούπολη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

«Τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα άντλησης».

Οι δηλώσεις Πεσκόφ είναι ιδιαίτερα αυστηρές, σε μία προσπάθεια να κάνει την ΕΕ να ανακαλέσει τις κυρώσεις της με αντάλλαγμα η Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Η Gazprom δήλωσε την Παρασκευή ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 λόγω τεχνικής βλάβης, την οποία απέδωσε στις δυσκολίες επισκευής γερμανικής κατασκευής τουρμπίνων στον Καναδά.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πει ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Gazprom στο να μας προμηθεύει με φυσικό αέριο», κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «εργαλειοποιεί» τις εξαγωγές σε ενέργεια.

Όμως, ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει πλήρως τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις, κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι προκαλούν «αναταραχή» αρνούμενοι τις εγγυήσεις της Gazprom ότι οι τουρμπίνες που στάλθηκαν για επισκευή θα επιστραφούν.

«Προφανώς η ζωή επιδεινώνεται για τους ανθρώπους, τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες στην Ευρώπη», είπε ο Πεσκόφ. «Φυσικά, οι απλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες θα έχουν όλο και περισσότερες ερωτήσεις για τους ηγέτες τους».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ήταν ακόμη πιο σαφής την Κυριακή, αφού ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας 65 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αμβλύνει το πλήγμα των ραγδαίων λογαριασμών ενέργειας.

Ο Μεντβέντεφ, τώρα αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι η Γερμανία «ενεργεί ως εχθρός της Ρωσίας» υποστηρίζοντας τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και προμηθεύοντας την Ουκρανία με όπλα. «Έχουν κηρύξει υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram. «Και αυτός ο γέρος φέρεται έκπληκτος που οι Γερμανοί έχουν κάποια μικρά προβλήματα με το αέριο».

Ενεργειακή «καταιγίδα» στις αγορές

Στο μεταξύ, αναταράξεις στις ευρωπαϊκές αγορές προκαλεί η κίνηση της Ρωσίας με τον NordStream 1.

Οι προμήθειες αερίου μέσω NordStream αναμενόταν να ξεκινήσουν και πάλι το Σάββατο, έστω με μειωμένη ροή, αλλά η Ρωσία δεν τήρησε την προθεσμία αυτή και δεν έδωσε νέο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα του αγωγού.

Το γεγονός ενίσχυσε τους φόβους για την ενεργειακή επάρκεια στην Γηραιά Ήπειρο εν όψει του επερχόμενου χειμώνα. Την ίδια ώρα οι αναλυτές προσπαθούν να υπολογίσουν το πλήγμα που θα υποστεί η ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά πλήττονται από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου κατέγραψαν σήμερα άλμα έως 30%. το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς, παράδοσης Οκτωβρίου, σημειώνει άνοδο 23,4% στα 265 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει τα 279 ευρώ (+30%).

Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχώρησε σήμερα κάτω και από το επίπεδο του 0,99 έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να φτάνει και στο 0,9876 δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

Ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης είναι εμφανής και στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των ιταλικών τίτλων να κινούνται ανοδικά προς το 4%.

Την Πέμπτη πρόκειται να συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εβδομάδα και αναμένεται να προχωρήσει σε δεύτερη μεγάλη αύξηση επιτοκίων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Η αύξηση στα ευρωπαϊκά επιτόκια αναμένεται αναμένεται να είναι είτε κατά 50 μονάδες βάσης είτε κατά 75 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 1% ή στο 1,25%. Άλλωστε, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό (9,1%).

Μεγάλη υποχώρηση σημειώνουν οι ευρωαγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να πέφτει 1,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,1% και ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 2,9%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,4% κατά την έναρξη των συναλλαγών.Ο γερμανικός δείκτης DAX έχανε σχεδόν 3% στις 12.666 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,88%. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 υποχωρεί πάνω από 2% στις 6.043 μονάδες και ο δείκτης FTSE του Μιλάνου χάνει 2,38% στις 21.400 μονάδες.

Απώλειες καταγράφει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να δίνει «μάχη» για τις 830 μονάδες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν νωρίτερα άνοδο άνω των 2 δολαρίων το βαρέλι καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους σε συνεδρίαση της ομάδας ΟΠΕΚ+ αργότερα σήμερα.

Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη ενισχύονται αισθητά στο +2,7% και τα 95,53 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, είναι αμετάβλητη στα 1.723 δολάρια ανά ουγγιά.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η μέχρι σήμερα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας είναι η νέα πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος.

Όπως ανακοινώθηκε, η Λιζ Τρας κατάφερε και κέρδισε τον αντίπαλό της Ρίσι Σούνακ στην κούρσα για την διαδοχή μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι.

Την ανακοίνωση έκανε ο Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι λέγοντας ότι η Τρας κέρδισε με 81.326 ψήφους έναντι 60.399 που έλαβε ο αντίπαλός της Ρίσι Σούνακ.

Παίρνοντας τον λόγο η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας ευχαρίστησε όλους όσοι την βοήθησαν να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα της χώρας της και έπλεξε το εγκώμιο του Μπόρις Τζόνσον λέγοντας ότι νίκησε στις προηγούμενες εκλογές κατά κράτος τον αντίπαλό του Τζέιμς Κόρμπιν και ύψωσε το ανάστημά του στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υποσχέθηκε ένα «τολμηρό σχέδιο» για την μείωση των φόρων και την αύξησης της οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω κρίσης του κόστους διαβίωσης. «Θα εφαρμόσω ένα τολμηρό σχέδιο για την μείωση των φόρων και την αύξηση της ανάπτυξης της οικονομίας μας», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της νίκης της επί του Ρίσι Σουνάκ, υποσχόμενη επίσης να αντιμετωπίσει την έκρηξη των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τα «μακροπρόθεσμα» προβλήματα της τροφοδοσίας σε ενέργεια.

Πρωθυπουργός και με την βούλα η Λιζ Τρας θα γίνει όταν αύριο πρώτος ο Μπόρις Τζόνσον θα μεταβεί στην Σκωτία για να υποβάλλει την παραίτησή του στην Βασίλισσα Ελισάβετ.

Λίγο μετά το κατώφλι του Ανακτόρου του Μπαλμόραλ θα περάσει η νέα πρωθυπουργός της χώρας για να συναντηθεί με την Βασίλισσα.

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι ούτε είδος πολυτελείας είναι δικαίωμα για όλα τα παιδιά»

Παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για τον “αυξημένο” φετινό προϋπολογισμό, ο αριθμός των παιδιών παιδιών που αποκλείστηκαν πανελλαδικά αυξήθηκε σημαντικά (114.506 παιδιά φέτος έναντι 83.763 παιδιών το περασμένο έτος). Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ Αιτωλοακαρνανίας υπογραμμίζοντας ότι στην περιοχή έμειναν εκτός ΚΔΑΠ 3.201 παιδιά, ενώ πληρούσαν τα κριτήρια του προγράμματος.

Αναλυτικά το ΚΚΕ αναφέρει:

Με βάση τα οριστικά αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν με μεγάλη καθυστέρηση τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στη σελίδα του αρμόδιου φορέα (ΕΕΤΑΑ), οι αιτήσεις στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας αφορούν 9.613 παιδιά. Από το σύνολο αυτό, το voucher για να εγγραφούν στις δομές έλαβαν τελικά 5.693 παιδιά (59,2%). Τα υπόλοιπα 3.920 παιδιά, δηλαδή το 40,8%, αποκλείστηκαν από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Μάλιστα, 3.201 παιδιά έμειναν εκτός παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις των γονιών τους πληρούσαν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα. Ο αποκλεισμός οφείλεται στο γεγονός ότι τα voucher για την επιδότηση των τροφείων χορηγούνται “με βάση τη μοριοδότηση και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού”. Έτσι, πολλές οικογένειες, αν και “δυνητικά δικαιούχοι”, αποκλείστηκαν, απλά και μόνο επειδή η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για όλους.

Παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για τον “αυξημένο” φετινό προϋπολογισμό, ο αριθμός των παιδιών που καλύφθηκαν από το πρόγραμμα πανελλαδικά είναι ελάχιστα μεγαλύτερος σε σύγκριση με την περσινή χρονιά (169.256, έναντι 167.100 το 2021). Αντιθέτως, ο αριθμός των παιδιών που αποκλείστηκαν πανελλαδικά αυξήθηκε σημαντικά (114.506 παιδιά φέτος έναντι 83.763 παιδιών το περασμένο έτος).

Σε συνθήκες που το οικογενειακό εισόδημα εξανεμίζεται από το κόστος της Ενέργειας και των καυσίμων και την ακρίβεια σε είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, το πρόγραμμα για την επιδότηση των τροφείων αποτελεί για πολλές οικογένειες μονόδρομο προκειμένου να στείλουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό. Βέβαια ακόμη και οι γονείς που έχουν λάβει το πολυπόθητο «voucher» αυτές τις μέρες επιδίδονται σε πραγματικό ….κυνήγι για να εξασφαλίσουν μια θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και να μπορέσουν να το αξιοποιήσουν. Οι θέσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών υπολείπονται δραματικά της σχετικής ζήτησης. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα βρεφικά τμήματα, για παιδιά ηλικίας έως 2,5 χρονών, οι θέσεις είναι ελάχιστες.

Όπως η ΕΕΤΑΑ αναφέρει στην περίπτωση που ένα voucher δεν ενεργοποιηθεί, “λόγω έλλειψης θέσης στη συγκεκριμένη κατηγορία δομής στην οποία ανήκει ηλικιακά το παιδί (βρεφικό σταθμό)”, μπορεί να ενεργοποιηθεί σε άλλη κατηγορία θέσης (παιδικό σταθμό) μόλις το παιδί συμπληρώσει τους 30 μήνες. Με άλλα λόγια, οι γονείς που δεν θα καταφέρουν να βρουν θέση στα βρεφικά τμήματα το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να περιμένουν με το voucher στο χέρι να γίνει το παιδί τους 2,5 ετών για να μπορέσουν να το εγγράψουν σε παιδικό σταθμό.

Οι ισχυρισμοί της υφυπουργού Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά “με περισσότερους δικαιούχους από ποτέ” και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μη μείνει “κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού” ηχούν εξοργιστικοί στα αυτιά χιλιάδων οικογενειών, που βλέπουν το δικαίωμα των παιδιών τους σε δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή να μετατρέπεται σε κυνήγι του voucher και σε αγώνα δρόμου για μια θέση στους σταθμούς.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει σοβαρές επιπτώσεις, συνολικά στην οικογενειακή ζωή, γονιών και παιδιών, όταν υπάρχουν όλες οι δυνατότητες η προσχολική αγωγή, με τις απαραίτητες υποδομές και προσωπικό, να είναι στο επίπεδο των σημερινών αναγκών. Άμεσα να αυξηθεί η χρηματοδότηση ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως επίσης και νέες προσλήψεις. Να σταματήσει το καθεστώς των voucher και να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία δωρεάν παιδικών βρεφικών σταθμών, όπως και ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ ΜΕΑ για όλα τα παιδιά.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γράφει ο Δημήτρης Καλαβρουζιώτης*

Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οι υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν σοβαρό πρόβλημα επιβιωσης. Τα γεγονότα δείχνουν ότι κάτι «λειτουργεί στραβά» στην ελληνική αγορά ενέργειας και ότι χρειάζονται παρεμβάσεις.

Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος στην ΕΕ. Φαίνεται πως δεν φταίει μόνον η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου. Αν και τον Σεπτέμβριο του 2021, η κρίση χαρακτηρίστηκε παροδική, πλέον αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά και επιτείνεται από την ουκρανική κρίση.

Υπουργοί και κυβερνητικοί παράγοντες που προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, βρίσκουν χρήσιμο να υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε το πλαίσιο λειτουργίας του αυτής της αγοράς.

Η πραγματικότητα όμως διαφέρει. Το σύνολο της ηλεκτρικής ενεργείας εντάχθηκε στο χρηματιστήριο ενέργειας το Σεπτέμβριο του 2020. Η κυβέρνηση της ΝΔ επίσπευσε την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το σύστημα δεν λειτουργεί ομαλά, καθώς η ένταξη έγινε χωρίς επαρκή προετοιμασία και κανόνες

Το γεγονός ότι το σύνολο της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας διακινείται στη spot αγορά έχει σαν αποτέλεσμα να μετακυλίονται πλήρως (100%) στη λιανική οι εξωφρενικές τιμές της χονδρικής που διαμορφώνονται στη spot αγορά. Αυτό δεν συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπου μέσω της spot αγοράς διακινούνται πολύ μικρότερα ποσοστά ημερήσιας κατανάλωσης.

Η ΡΑΕ δεν έλεγξε αυτήν την “παράλογη” συμπεριφορά της αγοράς. Ούτε έλεγξε μήπως η τεράστια διακύμανση ήταν αποτέλεσμα εναρμονισμένης πρακτικής των τεσσάρων ιδιωτικών εταιρειών και της ΔΕΗ που συμμετέχουν στην αγορά. Θεώρησε λοιπόν νόμιμα αυτά τα κέρδη, που επιβάρυναν τελικά τους καταναλωτές.

Προτεινόμενα μέτρα

Είναι λοιπόν προφανές ότι για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας υπάρχουν κι άλλοι – και μάλιστα αποτελεσματικότεροι – τρόποι από τα μέτρα που επιλέγει η κυβέρνηση. Πρέπει όμως να υπάρχει πολιτική βούληση και παράλληλα:

  • Η ΔΕΗ να επιτελεί τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο, όχι μόνον με την τιμολογιακή πολιτική και τις όποιες διευκολύνσεις σε καταναλωτές, αλλά και αποτρέποντας τη δημιουργία καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αντί να συμμετέχει στη λειτουργία του.
  • Οι εποπτικές Αρχές να ασκούν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες.
  • Να υπάρξει αναστολή του χρηματιστηρίου ενέργειας.
  • Πλαφόν στην χονδρική και λιανική τιμή του ρεύματος.
  • Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κατώτατα ευρωπαϊκά όρια.

Εφαρμοσμένες εναλλακτικές λύσεις

Είναι γεγονός ότι οι έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν και έκτακτες λύσεις. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει μόνο κάποια επιδότηση, που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις αυξήσεις. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν την ίδια αρχιτεκτονική, έχουν προχωρήσει σε παρεμβάσεις στην αγορά με πολλούς τρόπους. Είτε με πλαφόν στην τιμή χονδρικής ή λιανικής ή, όπως έκανε η Ρουμανία, με υποχρεωτική σύναψη διμερών συμβολαίων για να πέσουν οι τιμές.

Στην Ελλάδα, τη χρονική περίοδο που ξεκινούσε η ενεργειακή κρίση, επιλογή της κυβέρνησης ήταν να εκχωρήσει την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και να επιτρέπει στην εταιρεία να κερδοσκοπεί για να βελτιώσει τα αποτελέσματά της, αντί να στηρίζει τους καταναλωτές.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν πάρει έγκριση από την Κομισιόν για απεξάρτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων, ιδιαιτέρως του φυσικού αερίου. Η προτεινόμενη ρύθμιση μειώνει τουλάχιστον 30% τις τιμές, δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση, δεν διαταράσσει την αγορά και μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

*Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας


agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπέρ της διχοτόμησης της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας τάσσεται και  ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάριος Σαλμάς.

Τη θέση του την εκφράζει σε επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο που έγινε γνωστή από εκκλησιαστικό ιστότοπο (romfea.gr)

Ο Βουλευτής κ. Σαλμάς στην επιστολή του προς τον Μακαριώτατο, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι η απόφαση για διχοτόμηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας τον βρίσκει σύμφωνο και πως πρόκειται για αμιγώς εκκλησιαστικό θέμα

Η επιστολή (που φέρει ως ημερομηνία την 2α Σεπτεμβρίου) έρχεται ως συνέχεια της σχετικής δήλωσης του Σπήλιου Λιβανού ο οποίος είχε κάνει γνωστό σε συνέντευξη στο agrinionews.gr την στήριξη του στην απόφαση της Εκκλησίας για διχοτόμηση.

 


agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βομβιστής αυτοκτονίας «χτύπησε» κοντά στην πρεσβεία της Ρωσίας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Ria, ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και δύο Ρώσοι διπλωμάτες.

Η τοπική αστυνομία ανέφερε ότι ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτικά κοντά στην είσοδο της ρωσικής πρεσβείας της πόλης, προσθέτοντας ότι ο δράστης πυροβολήθηκε από ένοπλους φρουρούς καθώς πλησίαζε την πύλη. «Από 15 έως 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν εξαιτίας της έκρηξης», ανέφερε μάρτυρας στο RIA, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τοπικές Αρχές.

Μάρτυρες ανέφεραν ότι η έκρηξη σημειώθηκε όταν υπάλληλος της πρεσβείας βγήκε έξω από το κτίριο για να μιλήσει στους ανθρώπους που περίμεναν στην ουρά, πιθανότατα για να τους ανακοινώσει ότι θα λάβουν βίζα.

«Ο βομβιστής αυτοκτονίας πριν φτάσει στον στόχο, αναγνωρίστηκε και πυροβολήθηκε από τους φρουρούς της ρωσικής πρεσβείας … δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα», δήλωσε στο Reuters ο Μαουλάουι Σαμπίρ, επικεφαλής της αστυνομικής περιφέρειας όπου έγινε η επίθεση.

aisha ahmad 5 9 2022

Η Ρωσία είναι μία από τις λίγες χώρες που έχουν διατηρήσει πρεσβεία στην Καμπούλ μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν πριν από έναν και πλέον χρόνο. Αν και η Μόσχα δεν αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, έχει συνομιλήσει με αξιωματούχους για μια συμφωνία προμήθειας βενζίνης και άλλων αγαθών.

Πηγή: ethnos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ