Δευτέρα, 5η Δεκεμβρίου 2022  6:25: μμ
rss button rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022

Πολύκαρπος Αδαμίδης    γράφει ο Πολύκαρπος Αδαμιδης

Τα όσα τραγικά έγιναν τις τελευταίες ημέρες γνωστά για τη λεγόμενη εμπορική ονομασία TurkAegean, συνιστούν άνευ ετέρου μια εξοργιστικά αρνητική υπόθεση για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Αντιστρατεύονται κάθε έννοια λογικής και στοιχειώδους υπευθυνότητας και μόνο μελαγχολία προκαλούν για τη σοβαρότητα και επάρκεια ανθρώπων και υπηρεσιών. Σε μια πρώτη και απλή ανάγνωση ακυρώνουν, αυτό που σταθερά πρέπει ως χώρα να επιδιώκουμε  και να εφαρμόζουμε.

Την ψύχραιμη δηλαδή αντιμετώπιση και διαχείριση κάθε Τουρκικής πρόκλησης, με την παράλληλη διατήρηση ισχυρής αμυντικής αποτρεπτικής ικανότητας και την αξιοποίηση της θέσης μας στην καρδιά των μεγάλων δυτικών συμμαχιών. Με πρώτη μεταξύ αυτών την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και αυτό ακριβώς αποδεικνύεται ότι δεν κάνουμε. Εύλογο είναι να αναρωτηθούμε και μαζί με εμάς και οι φίλοι μας, με πόση σοβαρότητα θα αντιμετωπίσει κανείς τις δηλώσεις και τις εξαγγελίες μας για επαγρύπνηση στα διεθνή φόρα και ανάδειξη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Τη στιγμή που δίκην περιπάτου καταφέρνει με Ευρωπαϊκή μάλιστα σφραγίδα να οικειοποιηθεί ένα όνομα. Και να εξαγνιστεί για τις πειρατικές πρακτικές της.

Θα πιστέψουν και οι ίδιοι πως ορισμένοι στόχοι, είναι πολύ πιο εύκολα επιτεύξιμοι. Ακόμα και χωρίς τη χρήση όπλων και κάθε είδους σκαφών.

Σε πρώτη ανάγνωση η απόφαση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας είναι διάτρητη. Δεν έπρεπε να είχε ποτέ κατακυρωθεί με τον απλό οίκοθεν έλεγχο το όνομα στους Τούρκος.

Στοιχειώδεις γνώσεις ή ελάχιστη επιμόρφωση ως προς τη διακριτική λειτουργία επωνυμιών και σημάτων, καθώς και της δεκτικότητας εμπορικής κατακύρωσης και προστασίας τους, θα απέτρεπε τα όσα εξωφρενικά βιώνουμε. Με το ίδιο σκεπτικό το όνομα της Αδριατικής θα μπορεί να κατακυρωθεί σε οποιαδήποτε από τις χώρες έχουν πρόσβαση σε αυτή, εάν δεν υπάρξει κατά το σκεπτικό των ιθυνόντων ένσταση.

Ωσάν να μπορεί να ιδιοποιηθεί το όνομα οιαδήποτε εκ των χωρών αυτών, τη στιγμή κατά την οποία είναι γεωγραφικός προσδιορισμός μη δεκτικός εμπορικής κατακύρωσης με εθνοτικά μάλιστα στοιχεία. Σε δεύτερο χρόνο και απλή νομική αποτίμηση, είναι αδιανόητο να μην αντιλαμβάνεται κανείς ότι η εν λόγω κατακύρωση είναι παραπλανητική και εμπεριέχει τον εγγενή κίνδυνο εξαπάτησης των επισκεπτών.

Οι επισκέπτες κατά κανόνα έχουν συνυφασμένο το Αιγαίο με τα Ελληνικά νησιά του και όχι τα μικρασιατικά παράλια. Εύλογος είναι ο κίνδυνος, μέσα από μια καθαρά θεώρηση προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού και του καταναλωτή, ότι θα κατευθυνθούν σε άλλους προορισμούς αντί αυτών, για τους οποίους έχουν κάνει το σχεδιασμό τους και καταβάλει τις οικονομίες τους.

Είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλο ότι δημιουργείται σύγχυση σε κάθε τρίτο ως προς το τι αφορά πλέον ο όρος Aegean και τι ο όρος TurkAegean. Σε επίπεδο δράσης πρέπει άμεσα να αναληφθεί πρωτοβουλία για την αναθεώρηση αυτού του ίδιου του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού που έκανε αποδεκτή την αίτηση.

Και να ενεργήσουμε, μέσα από την αναθεώρηση αυτή,  για την άμεση κατάργηση της διάτρητης απόφασης. Τίποτα λιγότερο.

Σε επίπεδο ευθυνών, διοικητικών και άλλων, η διαπίστωση περί ανεπάρκειας προσώπων, αλλά και διαδικασιών, είναι σταθερά και πικρά πλέον επαναλαμβανόμενη.

Οι θέσεις αντιπροσώπων σε διεθνείς οργανισμούς, τόσο σε περιοδική όσο και σε μακροχρόνια βάση, δεν είναι ευκαιρία βολέματος των κάθε λογής ημετέρων και των ΄προσωπικών αδυναμιών’.

Οι συνέπειες μπορεί να είναι και στην προκείμενη περίπτωση είναι, τραγικές για τους πολλούς.

Με τέτοιου είδους αστειάκια ξεκίνησε και το Σκοπιανό, για να καταλήξουμε δεκαετίες αργότερα να μιλούμε για δικαιολογημένες προσδοκίες και παγιωθείσες καταστάσεις που αφορούν και την άλλη πλευρά.

Μόνο αποστροφή από την άλλη προκαλούν οι φτηνές δικαιολογίες για μη ύπαρξη ειδικών οδηγιών. Λες και χρειάζεται κανείς σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού για να πράξει το καθήκον του.

Δε λείπουν σε μια τέτοια περίπτωση οι οδηγίες, αλλά η παιδεία και το φιλότιμο. Κατά τα άλλα ο βασιλιάς Αιγέας, ευτυχώς έφυγε νωρίς. Δεν πρόλαβε να δει τη σκύλευση του ονόματός του από τη μωρία των δήθεν υπερασπιστών του.

pronews.gr

πηγή φωτό: tromaktiko.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Στην Αιτωλοακαρνανία Παπαθανάσης, Κώτσηρας και Χριστόπουλος

Η πρώτη προεκλογική περιοδεία της ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία θα λάβει χώρα την Τρίτη 5/7. Συγκεκριμένα το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας θα αποτελείται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κώτσηρα, τους Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνο Καραγκούνη, Μάριο Σαλμά, Σπήλιο Λιβανό, τους Βουλευτές Γιώργο Αμανατίδη, Γιάννη Ανδριανό, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδα Χριστόπουλο.

Πρόγραμμα κλιμακίου υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση με τη συμμετοχή των βουλευτών:
-10:30 Επίσκεψη στο Δημαρχείο της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου
-11:00 Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου
-11:50 Επίσκεψη στην ανάπλαση του δρόμου από Μεσολόγγι προς Τουρλίδα
-12:40 Επίσκεψη στο Δημαρχείο Αγρινίου
-13:30 Επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο Στράτου
-14:00 Επίσκεψη στην ανάπλαση του Πάρκου Αγρινίου
-14:30 Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου
-15:30 Ψηφιακό Μουσείο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας θα πραγματοποιήσει τις εξής επισκέψεις:
-11:00 Άφιξη στη Ναύπακτο
-11:30 Επίσκεψη στην ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου της Ναυπάκτου
-12:00 Βόλτα στο κέντρο της Ναυπάκτου και συζήτηση με πολίτες και στελέχη
-13:45 Επίσκεψη στο Δημαρχείο Θέρμου
-14:30 Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου
-15:30 Ψηφιακό Μουσείο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος θα πραγματοποιήσει επισκέψεις:
-10:30 Άφιξη στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας
-10:45 Επίσκεψη στο λιμάνι του Πλατύγιαλιου
-11:30 Βόλτα στο κέντρο του Αστακού και συζήτηση με πολίτες
-13:00 Άφιξη στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας
-13:15 Επίσκεψη στο εργοτάξιο του δρόμου σύνδεσης Ακτίου-Βονίτσης με τη Λευκάδα
-13:45 Επίσκεψη στο Λιμάνι της Βόνιτσας όπου υπεγράφη σχέδιο ανάπλασης
-14:00 Βόλτα στον παραλιακό δρόμο της Βόνιτσας και συζήτηση με πολίτες
-15:30 Ψηφιακό Μουσείο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Η επίσκεψη στον νομό Αιτωλοακαρνανίας θα ολοκληρωθεί με Συνέντευξη Τύπου των επισήμων και Ανοιχτή Νομαρχιακή Συνέλευση της ΔΕΕΠ Αιτ/νιας στο κέντρο Corali Luxury Resort (6o χλμ Αγρινίου-Αντιρρίου) στις 17:00

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένα σωρό πράγματα θα μπορούσε να πει κανείς με αφορμή τη δημοσιοποίηση προ ημερών των πόθεν έσχες των πολιτών προσώπων. Για τα γεγονός ότι οι ματσωμένοι έχουν το παραδάκι σε τράπεζες του εξωτερικού, για τις θυρίδες, για μεγάλα δάνεια που συνυπάρχουν με τις τόσο μεγάλες καταθέσεις… και άλλα πολλά.

Αξίζει όμως να σταθούμε σε ένα σημείο που παρατηρήσαμε στα πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων της Αιτωλοακαρνανίας. Τα πόθεν έσχες που δημοσιοποιήθηκαν αφορούν τη χρήση του 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας δηλαδή. Και εκεί είδαμε βουλευτή και δήμαρχο να δηλώνουν στα εισοδήματά τους ότι έλαβαν για την επιστημονική – επαγγελματική τους ιδιότητα το covid επίδομα που δόθηκε στους επιστήμονες… Δηλαδή μέσα σε αυτή τη μεγάλη οικονομική ανατροπή που έφερε η πανδημία, δεν του έφτανε του βουλευτή η βουλευτική αποζημίωση, ούτε του δημάρχου η αντιμισθία και καταδέχθηκαν να πάρουν τα 600 ευρώ του επιδόματος για τους επιστήμονες. Οι ανάγκες τους είναι τόσο μεγάλες φαίνεται… Ενώ η πλέμπα μπορεί να βολευτεί και με ένα παξιμάδι…

agrinioculture.gr

 

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ύστερα από συνάντηση στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου, η δικηγόρος, Αντιδήμαρχος Αθηναίων, Άννα Ροκοφύλλου, θα είναι υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών.

Η Άννα Ροκοφύλλου, κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκόφυλλου, στο παρελθόν διετέλεσε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα Κοινοτικού Δικαίου ενώ υπήρξε και υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ.

Ροκοφύλλου: Συστρατεύομαι με το εκσυγχρονιστικό ρεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η Άννα Ροκοφύλλου δήλωσε:

«Έχοντας μια πολύχρονη προσωπική και οικογενειακή πολιτική διαδρομή στο χώρο του Προοδευτικού Κέντρου και της Σοσιαλδημοκρατίας, στις επερχόμενες εθνικές εκλογές αποφάσισα να συστρατευθώ με το εκσυγχρονιστικό ρεύμα σταθερότητας και συνέχειας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπλα μου στη νέα αυτή προσπάθεια θα είναι η επαφή μου με τους Αθηναίους, που σφυρηλατήθηκε στα 25 χρόνια που τους υπηρετώ ως αυτοδιοικητικό στέλεχος. Και ελπίζω ότι θα βρεθούν δίπλα μου, συμμεριζόμενοι την άποψή μου ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης, σιγουριάς και ανανέωσης που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019».

agrinionews.gr