Τρίτη, 4η Οκτωμβρίου 2022  11:06: πμ
rss button rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022

Χαριστική βολή στις προστατευόμενες περιοχές από την κυβέρνηση

Πράσινοι: Να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο υποβάθμισης του περιβάλλοντος

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όχι μόνο δεν προστατεύει το περιβάλλον αλλά το υποβαθμίζει συνειδητά, συνεχίζοντας την κατεδάφισή του με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων, υποστηρίζει το νέο κόμμα των Πράσινων.

Επιλέγοντας το καλοκαίρι η κυβέρνηση, ανακοίνωσε μια προσχηματική διαβούλευση μίας εβδομάδας, που έληγε σήμερα το πρωί και πήρε παράταση μόλις για 5 μέρες (!), ελπίζοντας να έχει όσο το δυνατόν μικρότερες αντιδράσεις για τη μεγάλη υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας του περιβάλλοντος και διατήρησης της βιοποικιλότητας, προς όφελος των συμφερόντων.

Συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει:
  • Κατασκευή δρόμων και πλατειών, εξορύξεις υδρογονανθράκων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τουριστικά καταλύματα, καθώς και χρήσεις όπως η ερασιτεχνική αλιεία και η βόσκηση μέσα στις πιο αυστηρά προστατευόμενες περιοχές και στις ζώνες προστασίας της φύσης.
  • Διευκόλυνση των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ καθώς και των έργων που εξυπηρετούν τη λειτουργία τους και την πρόσβαση σε αυτές, οι οποίες εγκαταστάθηκαν σε δάση, δασικές εκτάσεις και δημόσιες εκτάσεις, μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου, χωρίς άδεια της δασικής υπηρεσίας, με αναστολή της ισχύος των διοικητικών πράξεων αποβολής, επιβολής προστίμων κατεδάφισης, που τυχόν έχουν εκδοθεί.
  • Υποβάθμιση του διάτρητου πλαισίου των περιβαλλοντικών μελετών, αφού οι συντάκτες τους θα αμείβονται απευθείας από τους φορείς των έργων τα οποία υποτίθεται ότι ελέγχουν ως ανεξάρτητοι επιστήμονες!
Οι ελληνικές κυβερνήσεις καθυστερούν συστηματικά εδώ και μια δεκαετία να εκδώσουν τα προεδρικά διατάγματα για την προστασία των περιοχών Natura 2000, αδιαφορώντας για τις οικολογικές ανάγκες διατήρησης των οικοτόπων και των ειδών και παραβιάζοντας κατάφορα τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία της φύσης. Και ενώ η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της ΕΕ για τις απαράδεκτες παραβιάσεις της οδηγίας για τις περιοχές Natura 2000, συνεχίζεται κανονικά η υποβάθμιση της νομοθεσίας προστασίας των πυρήνων βιοποικιλότητας.

Σε μια εποχή κλιματικού χάους, οικολογικής και ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση ανάβει άλλο ένα πράσινο φως στα συμφέροντα και στους κερδοσκόπους σε βάρος του περιβάλλοντος και του συλλογικού συμφέροντος. Το νέο κόμμα των Πράσινων συντονίζεται με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που ζητούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο να αποσύρουν τα κεφάλαια του νομοσχεδίου που αφορούν στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις προστατευόμενες περιοχές, να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη νομοθεσία της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και να ολοκληρώσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις και παλινωδίες τη θεσμική θωράκιση των περιοχών Natura 2000. 

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης οι Πράσινοι υποστηρίζουν τον απεγκλωβισμό της χώρας από το ορυκτό αέριο, και όλα τα ορυκτά καύσιμα. Και απαιτούν τον πλήρη μηδενισμό καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2040, με πάνω από 80% ανανεώσιμη ηλεκτροπαραγωγή το 2030. Για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ μεγαλύτερης κλίμακας, οι Πράσινοι έχουν καταθέσει αναλυτικές προτάσεις για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να προστατεύει αποτελεσματικά ΚΑΙ τη φύση ΚΑΙ το κλίμα, με το χαμηλότερο δυνατό οικολογικό κόστος. 
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δηλώνουμε απερίφραστα την συμπαράσταση μας και την αυτονόητη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις της 14ης Ιουλίου καλώντας τους πολίτες του νομού να συστρατευθούν στα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών ιατρών και εργαζομένων των νοσοκομείων Μεσολογγίου και Αγρινίου.

Η κινητοποίηση ενάντια στην υποβάθμιση στα νοσοκομεία Μεσολογγίου και Αγρινίου, έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για το λαό μας, τους υγειονομικούς και το δημόσιο σύστημα Υγείας. Από τη μία, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας σε όλα τα βασικά αγαθά, η ενεργειακή φτώχεια με τα δυσβάστακτα τιμολόγια της ΔΕΗ και την υπέρογκη αύξηση των καυσίμων, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργούν μια υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου.

Από την άλλη, δυστυχώς η πανδημία συνεχίζει να προελαύνει αφού η κυβέρνηση και το υπουργείο, έμεινε στα πανηγύρια του 1ου κύματος, διατυμπανίζοντας από το περασμένο καλοκαίρι ότι «ξεμπερδέψαμε» με τον κορωνοϊό και άφησε γυμνό το ΕΣΥ με τις αναστολές και τις μετακινήσεις ιατρών και του προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, με  ανεπαρκείς ΜΕΘ και ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι μετά από το πάθημα της πανδημίας και τα χιλιάδες θύματα θα ενισχυόταν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, γίνεται το αντίθετο.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, οι Υγειονομικοί που έχουν δώσει 2 χρόνια τώρα τη μάχη με την πανδημία, μπαλώνοντας τις μεγάλες τρύπες του συστήματος, με συνεχείς μετακινήσεις, με ελάχιστα ρεπό, με περικοπή των αδειών, περισσότερο στοχοποιούνται παρά αναγνωρίζεται η προσφορά τους από την πολιτεία.

Κατόπιν όλων αυτών, θεωρούμε απαραίτητη και αυτονόητη την συμμετοχή μας την Πέμπτη 14 Ιουλίου στις 12:00 πμ στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου και καλούμε όλους τους δημότες να πάρουν σαφή θέση.

Δηλώνουμε με την παρουσία μας ότι δεν θα επιτρέψουμε να «λεηλατήσουν» το νοσοκομείο του Μεσολογγίου και δεν θα το αφήσουμε έρμαιο στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ευνοώντας σταθερά τους ιδιώτες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ