Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  12:28: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022

Ετοιμάζει προβοκάτσια ο «σουλτάνος» ; – Το σενάριο που επικρατεί στις ΗΠΑ, είναι ότι μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να ανακοινώσει στις 20 του μηνός την προσάρτηση των Κατεχομένων, όπως δήλωσε ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης

Σε μια αποκάλυψη για τη φημολογία στην Ουάσινγκτον αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σήμερα ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Το GPS Της Επικαιρότητας», ο κ. Ζεμενίδης ανέφερε συγκεκριμένα: «Εχθές κυκλοφόρησε στην Ουάσινγκτον ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου». Το σενάριο που επικρατεί, υποστήριξε, είναι ότι μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχομένων, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει η πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να στείλει σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, έπειτα από πολλά χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν δώσει έμφαση στις διμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι για πρώτη φορά θα τοποθετηθεί, τους επόμενους δύο-τρεις μήνες, Αμερικανός πρέσβης στην Κυπριακή Δημοκρατία -όπως είπε, πρόκειται για άνθρωπο που εμπιστεύεται και ο φιλέλληνας γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι, εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ενεργούσε μόνος του, δεν θα «έδινε» την αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία «έτσι όπως θέλει ο κ. Ερντογάν» και σχολίασε ότι, χωρίς αλλαγή πολιτικής από την τουρκική ηγεσία, ο Ερντογάν δεν θα πάρει αυτό που επιθυμεί.

«Βλέπουμε και με την τροπολογία ότι το όριο είναι για έξι μήνες να μην κάνει παραβιάσεις, αλλά θα το κάνει; Αλλά αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πρόθυμη να συνομιλήσει με την Τουρκία και ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που αρνείται» προσέθεσε. Το Κογκρέσο λοιπόν διαμηνύει, σύμφωνα με τον κ. Ζεμενίδη, ότι με το να αποκλείει ο Ερντογάν τον διάλογο με την Ελλάδα, βάζει ταυτόχρονα ο ίδιος εμπόδιο σε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16.

«Το Κογκρέσο έχει πάντα πάρει σκληρή θέση και υπό την προεδρία Τραμπ και τώρα, έναντι της Τουρκίας και με τα F-35 και τώρα με τα F-16. Η Ελλάδα είναι κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα F-35, καθώς έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι είναι αξιόπιστος σύμμαχος, έχει δείξει τις ικανότητές της και η Αμερική θα επενδύσει σε αυτές τις αμυντικές σχέσεις. Το Κογκρέσο στέλνει με την πρόσφατη τροπολογία σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι φτάνει πια, αν θέλετε να είστε σύμμαχος και να πάρετε τα F-16 δεν σας λέμε ποτέ, αλλά να μας αποδείξετε ότι είστε όχι μόνοι σύμμαχος της Αμερικής, αλλά και στο ΝΑΤΟ και απέναντι στην Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Ζεμενίδης.

Ο Ερντογάν έχει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του, σημείωσε ακόμη ο κ. Ζεμενίδης, με τον πληθωρισμό επίσημα να βρίσκεται στο 76%, ενώ υπάρχουν αναλύσεις που λένε ότι έχει ξεπεράσει και το 120%. Την ίδια ώρα, στις δημοσκοπήσεις έχει πέσει κάτω από το 30% και παρότι η αντιπολίτευση είναι πιο ενωμένη, υπάρχουν και εκεί άλλα προβλήματα.

Παράλληλα, είπε ότι «δεν βλέπει» εσκεμμένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό ότι «με τόσες παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, πρέπει να φοβόμαστε ένα ατύχημα και πού μπορεί να οδηγήσει αυτό».

«Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις και εδώ πρέπει να παίξει ρόλο η Αμερική. Εδώ άλλοι Ελληνομερικανοί λένε ότι, αν γίνει θερμό επεισόδιο, τότε θα μπει μέσα η Αμερική. Όχι, η δουλειά της Αμερικής τώρα είναι να παίξει τον ηγετικό ρόλο που έχει στο ΝΑΤΟ και να το κάνει απίθανο το θερμό επεισόδιο. Και εδώ φταίει μόνο η Τουρκία. Η Ελλάδα δεν πηγαίνει πάνω από το έδαφος της Τουρκίας, η Τουρκία πηγαίνει πάνω από το ελληνικό και πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο πρόεδρος και να πει “αυτά σταματάνε, αν θέλετε να συνεχίσουν οι σχέσεις, αυτά σταματάνε”» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζεμενίδης.

Φαίνεται, είπε ακόμα ο ίδιος, ότι και από το Κογκρέσο έχει σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα για τυχόν προβοκάτσιες στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο. Στην περίπτωση θερμού επεισοδίου, πάντως, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να παρέμβουν στις εξελίξεις, επηρεάζοντας την Τουρκία και αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Ζεμενίδη, είναι οι Τζέικ Σάλιβαν, ο Μπάιντεν, ο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, «γιατί έχουν αυτή την ικανότητα».

Το θέμα ωστόσο, επανέλαβε, είναι ότι «πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις σήμερα, πριν γίνει ένα θερμό επεισόδιο».

Και κατέληξε: «Εγώ νομίζω ότι ο κ. Μπάιντεν, για να εξασφαλίσει την Σουηδία και την Φινλανδία, χρησιμοποιεί ρητορική που αρέσει στον Ερντογάν, αλλά να δούμε και ποιες είναι οι πράξεις του. Ο Αμερικανός πρόεδρος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ασκήσει καθόλου πίεση στο Κογκρέσο για τα F-16, παρόλο που το συζητάνε, παρόλο που λένε ναι επίσημα».

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Βαρεμένος για τα ΕΛΤΑ.

Αναφέρει σε αυτή:

«Είδες τα ΕΛΤΑ; Πριν τρία χρόνια χρέωναν τα γεροντάκια για την επίδοση της σύνταξης 3 ευρώ, μετά το πήγαν στα 5 και τώρα στα 7 ευρώ! Αν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι παίρνει δύο γλίσχρα επιδόματα, πληρώνει ένα δεκαπεντάρι στα ΕΛΤΑ. Με τα υποκαταστήματα των τραπεζών κλειστά, ας κάνουν κι αλλοιώς τα γεροντάκια. Τους κοστίζει το ψωμί του μήνα για να πάρουν την σύνταξη ή το επίδομα από τα ΕΛΤΑ. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία χτυπάνε πάντα μια φορά τον μήνα, αλλά κατακούτελα…».

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παραιτείται από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος ο Μπόρις Τζόνσον, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, υποκύπτοντας στην αφόρητη πίεση από τις αποχωρήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών τις προηγούμενες 48 ώρες.

Ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, ενώ θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι την εκλογή του διαδόχου του. Παράλληλα ετοίμασε λίστα στελεχών που θα καταλάβουν τις θέσεις όσων έχουν παραιτηθεί στον ανώτερο κυβερνητικό μηχανισμό.

«Είναι σαφής η πρόθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας να αρχίσει η διαδικασία αλλαγής της ηγεσίας του κόμματος, μια διαδικασία που ξεκινώ άμεσα. Ο λόγος δεν είναι ότι ήθελα να το κάνω, καθώς προτιμούσα να συνεχίσω το έργο μου για το οποίο είμαι και ιδιαιτέρως υπερήφανος. Είναι επώδυνο που δεν μπορώ να δω την ολοκλήρωση του έργου μου και της θητείας μου, αλλά στην πολιτική κανείς δεν είναι αναντικατάστατος», δήλωσε.

«Ο λόγος που πάλεψα τόσο σκληρά ήταν ότι θεώρησα ότι αυτό ήταν το καθήκον μου», είπε, αποφεύγοντας πάντως να κάνει μια μικρή αναδρομή στο έργο του, όπως αρχικά αναμενόταν.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα της διαδοχής, ανακοίνωσε. «Προσπάθησα να πείσω τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να συνεχίσουμε, αλλά το ένστικτο της αγέλης ήταν κυρίαρχο», είπε με έντονη δυσφορία.

«Θέλω να πω στον λαό της Ουκρανίας επίσης ότι θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε για όσο χρειαστεί», έσπευσε να υπογραμμίσει.

«Ξέρω ότι θα υπάρχουν πολλοί που θα ανακουφιστούν, ενώ άλλοι θα απογοητευθούν που αποχωρώ από την καλύτερη δουλειά στον κόσμο, την πρωθυπουργία», είπε ο κ. Τζόνσον, υποσχόμενος πλήρη στήριξη στον επόμενο πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, το Συντηρητικό Κόμμα (που κυβερνά εδώ και 12 συνεχή χρόνια τη Βρετανία) θα έχει τώρα δύο εβδομάδες ώστε να συλλέξει υποψηφιότητες, να καταλήξει στους δύο επικρατέστερους και να τους θέσει στην επιλογή των μελών των «Τόρις», πριν τη θερινή διακοπή.

Στελέχη πρώτης γραμμής έθεταν θέμα αξιοπρέπειας πια, μετά και την αποχώρηση 59 μελών της ευρύτερης κυβέρνησης με αφορμή την τοποθέτηση ενός στελέχους με ανοικτές δικαστικές υποθέσεις εν γνώσει του κ. Τζόνσον. Η ροή των παραιτήσεων σταμάτησε μόνο όταν διέρρευσε ότι ο πρωθυπουργός τελικά παραιτείται.

«Είναι καλό νέο ότι ο κ. Τζόνσον παραιτήθηκε», σχολίασε ο ηγέτης των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, πριν καν κάνει τις δηλώσεις του ο κ. Τζόνσον.

«Το χάος των τελευταίων ημερών, ή καλύτερα μηνών, έφτασε στο τέλος του», σχολίασε η Νίκολα Στάρτζον, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας.

Πηγή: kathimerini.gr, BBC, Reuters

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, για την παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου της ΝΔ στο νομό:

«Ο λαός της Αιτωλοακαρνανίας δεν θα αγοράσει “φύκια για μεταξωτές κορδέλες”, που πουλάει η κυβέρνηση της ΝΔ»

Το κυβερνητικό κλιμάκιο της ΝΔ, πούλησε “φύκια για μεταξωτές κορδέλες” στο λαό της Αιτωλοακαρνανίας. Η “ανάπτυξη για όλους”, οπου θα βρουν, μάλιστα, δουλειά “οι νέοι και οι νέες για να μείνουν” στον τόπο τους, σκοντάφτουν στη σημερινή πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι του νομού.

Η ανάπτυξή τους σημαίνει:

– Εντατικοποίηση της δουλειάς, για 100αδες εργάτες στο δρόμο Αμβρακία-Άκτιο, με 10ωρα-12ωρα, Κυριακές κι αργίες, σε άθλιες συνθήκες εργασίας (υψηλές θερμοκρασίες κλπ), χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για να “βγουν οι προθεσμίες”.

– Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, με 10δες κενές οργανικές θέσεις, εξαντλημένο προσωπικό, απαρχαιωμένο, στην πλειοψηφία του, εξοπλισμό, κτηριακές εγκαταστάσεις, εγκαταλελειμμένες, με τον κίνδυνο να καραδοκεί.

– Αγροτοκτηνοτρόφοι, αφημένοι στη τύχη των καιρικών φαινομένων, χωρίς αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, να πετίουνται εκτός παραγωγής εξαιτίας του μεγάλου κόστους.

– Μικροεπαγγελματίες και ΕΒΕ, που στενάζουν από τα χρέη και την αναδουλειά, που θα πάρουν ψίχουλα απ’ τον αναπτυξιακό νόμο.

– Όσο για τα Νοσοκομεία, η στάση της κυβέρνησης είναι προκλητική και υποκριτική, αφού φέρει την πρώτη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση.

Τα παραδείγματα στο νομό είναι πολλά και δεν έχουν τέλος.

Ο δρόμος που ακολουθούν οι κυβερνήσεις τωρινές και επόμενες, έχουν δεδομένο παρονομαστή, τη χειροτέρευση της ζωής μας.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν σωτήρες.

Όταν µε τη δική τους οργάνωση, µε δυνατά σωματεία και αλληλεγγύη, γίνονται μια γροθιά, συγκρούονται µε την εργοδοσία και το κράτος της, µε τους αντεργατικούς νόμους της τελευταίας δεκαετίας και βάζουν μπροστά τα δικά τους αιτήματα, έτσι µόνο μπορούν να αποτρέψουν αρνητικές εξελίξεις, να έχουν μικρές επιτυχίες.

Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, συμπορευόμενοι µε το ΚΚΕ παντού, στην κάλπη, στους αγώνες, τη μοναδική πολιτική δύναμη που στέκεται µε συνέπεια και σταθερότητα στο πλευρό των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων σε όλα τα πεδία.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στις νοσοκομειακές μονάδες της Αιτωλοακαρνανίας και ιδιαίτερα στα δυο νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου μόνο προβληματισμό και αγανάκτηση μας προκαλεί.

Η περίοδος της υγειονομικής κρίσης του covid-19 ανέδειξε τη τεράστια σημασία και τον σπουδαίο ρόλο των μονάδων υγείας και ταυτόχρονα φάνηκαν οι ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό. Όμως η τωρινή Κυβέρνηση δεν προχώρησε σε ουσιαστική ενίσχυση του τομέα της υγείας τόσο σε νοσοκομειακό όσο και πρωτοβάθμιο επίπεδο και αναφέρομαι στα απομακρυσμένα κέντρα υγείας της περιοχής μας.

Το υπέρτατο αγαθό της υγείας «κινδυνεύει» διότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προχώρησε στη στελέχωση των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να επικρατεί η σημερινή τραγική κατάσταση.

Είμαστε όλοι αγανακτισμένοι κ. Μητσοτάκη με τις πολιτικές σας.

Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης μέσα από προσλήψεις υγειονομικών. Θέλουμε τα νοσοκομεία μας πλήρως λειτουργικά προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας, ειδικά αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο που βιώνουμε.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ