Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  11:29: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022

Μια κατάσταση που τείνει να καταστεί ανεξέλεγκτη ζει η ελληνική κοινωνία, σε ό,τι αφορά την αγοραστική της δύναμη, το βιοτικό επίπεδο και συνακόλουθα, την επιβίωσή της.

Αυξήσεις χωρίς όρια!

Στην περιδίνηση μιας ξέφρενης πορείας αύξησης του κόστους ζωής και συνάμα, αδυναμία ανταπόκρισης στα βασικά αγαθά και υπηρεσίες για την οικονομική δραστηριότητα και ζωή.

Ο πληθωρισμός κινείται πάνω και από τα επίπεδα του 1994, με ανοδικές τάσεις, συγκρινόμενος με τις συνθήκες της κυβέρνησης Μητσοτάκη του πρεσβύτερου.

Ο Ιούνιος θα κλείσει με υπέρβαση του 12% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Η μορφή χιονοστιβάδας που πήρε ο πληθωρισμός τρομάζει.  

Τα εισοδήματα ροκανίζονται καθημερινά και η απελπισία εξαπλώνεται.

Καύσιμα, ενέργεια, κάθε είδους εφόδια και καταναλωτικά αγαθά αιχμαλωτίζουν τα νοικοκυριά και ναρκοθετούν την παραγωγική διαδικασία.

Η κυβέρνηση αρέσκεται σε ανακοινώσεις και επικοινωνιακά τρικ που μένουν σενάρια χρεωκοπημένης ελπίδας.

Η αναχαίτιση της ακρίβειας, χωρίς σύγκρουση με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, τα καρτέλ και  την αισχροκέρδεια, είναι ατελέσφορη.

Τα πενιχρά μέτρα στήριξης που εξαγγέλλονται δεν ανατρέπουν τη διαμορφωμένη μειονεκτική θέση της πλειονότητας της κοινωνίας.

Παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς, ενώσεις καταναλωτών, επαγγελματικοί σύλλογοι αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης καθημερινά θέτουν το πρόβλημα, «επί τον τύπον των ήλων».

«Δεν γίνονται καθαρές επιλογές από τη ΝΔ γιατί υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα σε βάρος του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), επιμένοντας στην επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος και της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Μία κατάσταση της οικονομίας, χαρακτηριστική των δεκαετιών του 1970 και του 1980, κατά την οποία συνυπάρχουν υψηλός ρυθμός πληθωρισμού με πολύ χαμηλό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και στασιμότητα υποθηκεύει το μέλλον της χώρας.

Η συνεχής και εκρηκτική αύξηση στο γενικό επίπεδο των τιμών οδηγεί στη δραματική μείωση της αγοραστικής αξίας του χρήματος (δυνατότητες αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών).

Ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδας τονίζει εμφατικά:  «Η παρατεταμένη άνοδος των τιμών πολλών καταναλωτικών ειδών συνεπάγεται απώλεια αγοραστικής δύναμης, καθώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αυξήσεων των τιμών που δυσχεραίνει τον προγραμματισμό αποταμιεύσεων και επενδύσεων τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις».

Στην εξάπλωση αυτής  της νέας κρίσης,  συμβάλλουν δραματικά και τα στρεβλά κίνητρα επιδίωξης κέρδους, με κάθε κοινωνικό κόστος, των επιχειρηματικών ομίλων που προστατεύει η κυβέρνηση.

Η πρόκληση στην οποία καλούμαστε να απαντήσουμε είναι απλή:

θέλουμε συνέχιση της πολιτικής των πειραματισμών, της προχειρότητας, των σκοπιμοτήτων και των ολίγων προνομιούχων που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ ή θα δώσουμε προοπτική στην ελπίδα, για προστασία και ανάκαμψη των παραγωγικών τάξεων, της νέας γενιάς και της κοινωνίας;

Η απάντηση θα δοθεί από όλους μας, στις εκλογές.

Στην «ώρα μηδέν» για την κυβέρνηση της ΝΔ.

γιωργος παναγιωτόπουλος

Παναγιωτόπουλος Γιώργος
Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας Κυλλήνης
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Σπήλιος Λιβανός ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την έκδοση απόφασης έγκρισης δαπάνης, ύψους 150.000 ευρώ, για τη χρηματοδότηση της κρατικής κατασκήνωσης του Δήμου Θέρμου και την ταχύτατη ανταπόκριση στο σχετικό αίτημα του Δήμου Θέρμου.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική στήριξη, με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, καθώς στην κατασκήνωση του Δήμου Θέρμου, φιλοξενείται μεγάλος αριθμός παιδιών από την ευρύτερη περιοχή.

Η Κυβέρνηση, με κοινωνική ευαισθησία, στέκεται συνεχώς αρωγός στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε με τις αυξημένες ανάγκες από τις συνεχόμενες εισαγόμενες κρίσεις.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. στηρίζει τον θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας και αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνησης της χώρας, θα διασφαλίσει την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της και την ουσιαστική ενίσχυσή της σε προσωπικό και υποδομές, αξιοποιώντας και το εκπαιδευμένο προσωπικό των πρώην δημοτικών αστυνομικών που υπηρετούν σε άλλους φορείς και επιθυμεί την επαναφορά του στην υπηρεσία.

Κοινή Δήλωση του Τομεάρχη Εσωτερικών Κώστα Ζαχαριάδη και του Γρηγόρη Θεοδωράκη, πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης

 Η πρόσφατη παρουσίαση πρότασης για την «αναβάθμιση» του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη, προκαλεί θυμηδία. Η ΝΔ το μόνο που είχε νομοθετήσει για την Δημοτική Αστυνομία την τελευταία δεκαετία ήταν η κατάργηση της σε μια νύχτα, η διαθεσιμότητα 4000 περίπου δημοτικών αστυνομικών, οι απολύσεις κάποιων εξ΄ αυτών , το ξεσπίτωμα των οικογενειών της μισής υπηρεσίας.  Το 2013 έγιναν όλα αυτά με αρμόδιο υπουργό και πρωτεργάτη του όλου εγχειρήματος τον σημερινό πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη. Και με Υπουργό της κυβέρνησης επίσης, τον σημερινό Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη. Κι έρχονται τώρα,  λίγο πριν τις εκλογές να μιλήσουν  για αναβάθμιση της Δημοτικής  Αστυνομίας…

Στον αντίποδα,  η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή  που επανασύστησε  τη Δημοτική Αστυνομία το 2015, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα και την σημασία της Δημοτικής Αστυνομίας για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων και την βελτίωση της καθημερινότητας των τοπικών κοινωνιών. Αποκατέστησε σειρά αδικιών της κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ (Σαμαρά – Βενιζέλου), προέβη σε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας, ενίσχυσε την Δημοτική Αστυνομία με τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς των καταστημάτων κράτησης. Οι εκλογές του 2019 δυστυχώς ανέκοψαν την προσπάθεια συνολικής αναβάθμισης της υπηρεσίας.

Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Βορίδη, οι Δημοτικοί Αστυνομικοί αλλά και συνολικά οι Έλληνες πολίτες έχουν μνήμη και κρίση. Θυμούνται πολύ καλά ποια κυβέρνηση  ήταν αυτή που πέταξε στο δρόμο σε μια νύχτα χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και διέλυσε κρίσιμες δομές της κρατικής   μηχανής και ποια κυβέρνηση ήταν αυτή που στήριξε το Δημόσιο Τομέα και τους εργαζόμενους σε αυτόν.  Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη και τον  κ Βορίδη κανείς δεν τους πιστεύει.  Ας σταματήσουν λοιπόν την προσπάθεια προεκλογικής εξαπάτησης των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. στηρίζει τον θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας και αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνησης της χώρας,  θα διασφαλίσει την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της και την ουσιαστική ενίσχυσή της σε προσωπικό και υποδομές, αξιοποιώντας και το εκπαιδευμένο προσωπικό των πρώην δημοτικών αστυνομικών που υπηρετούν σε άλλους φορείς και επιθυμεί την επαναφορά του στην υπηρεσία.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 10:31

Ας σκεφτούμε μία καλύτερη μέρα...

Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου *

Για μια φορά, να μην πέσουμε στην παγίδα των καιρών! Να μην πάμε “παρέα” με τα δελτία ειδήσεων, που μόνο θλίψη φέρνουν: Κρίση, πανδημίες, εγκλήματα... Να δούμε και την άλλη πλευρά της ζωής, την αισιόδοξη. Το ποτήρι, να το κοιτάξουμε, όχι μισοάδειο, αλλά μισογεμάτο. Επιτέλους, ας σχεδιάσουμε ένα μέλλον καλύτερο, για μας και τα παιδιά μας, όλοι μας, πολιτικός κόσμος και κοινωνία των πολιτών! Ας αρχίσουμε και ας κλείσουμε τη σημερινή μας μέρα καλύτερα, πιο αισιόδοξα.

Είθισται το καλοκαίρι να είναι περίοδος περισυλλογής και αναστοχασμών. Ο άνθρωπος έχει την ευκαιρία να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να δει μπροστά με άλλα μάτια. Αξίζει να το εκμεταλλευτούμε και να δούμε ποιοι είμαστε και πού πηγαίνουμε. Αν στα αλήθεια μπορούμε να ονειρευτούμε, κι ακόμη περισσότερο να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο.

Υπήρξαν γενιές, πιο παλιά, που έζησαν απόλυτες καταστροφές: Από πολέμους και προσφυγιές, μέχρι φτώχεια και πείνα. Κι όμως, από τις γενιές εκείνες ξεπήδησε ένας κόσμος πιο προηγμένος, πιο πολιτισμένος και σαφώς καλύτερος από τον προηγούμενο! Πώς το κατόρθωσαν αυτό οι παππούδες μας; Πώς κατάφεραν όχι απλώς να βγουν από το αδιέξοδο και τον πόνο, αλλά να χτίσουν και μια εντελώς νέα πραγματικότητα; Δεν αξίζει άραγε να τους μιμηθούμε, να αποτελέσουν αυτοί οι άνθρωποι για μας το απόλυτο θετικό παράδειγμα;

Σίγουρα αξίζει τον κόπο. Αρκεί να ξεπεράσουμε, μια και για πάντα, τη μιζέρια και την κακοδαιμονία που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο άνθρωπο. Κάτι που είναι πολύ άδικο για όλους μας. “Σκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους...”, είχε προειδοποιήσει από τα βάθη των χρόνων ο μεγάλος Μακρυγιάννης, αλλά δεν τον ακούσαμε! Και θεωρούμε πολύ πιο εύκολη τη γκρίνια, τις διαπιστώσεις του κακού γύρω μας, την εύκολη αλλά αδιέξοδη κριτική... Αυτά όλα πρέπει να ξεπεραστούν, οριστικά.

Να αρχίσουμε από σήμερα, από τώρα. Θετική σκέψη και προτάσεις, παντού! Άλλες χώρες και άλλοι λαοί το μπόρεσαν! Ήταν πολύ πίσω από την Ελλάδα και πλέον ανήκουν στον στενό πυρήνα των ευρωπαϊκών κρατών. Φτάνει να αποβάλλουμε όλα αυτά τα κακώς κείμενα που βλέπουμε και ακούμε εθελούσια γύρω μας. Η κρίση, που είναι πάνω απ' όλα κοινωνική, δεν καταπολεμιέται με αφορισμούς. Επιτέλους τέλος σε κάθε είδηση, σε κάθε τίτλο που εκπέμπει κακομοιριά και αρνητικές σκέψεις! Και να μην ξεχνάμε ποτέ: Η φτώχεια μας δεν είναι τόσο υλική, αυτό ξεπερνιέται. Η πιο επικίνδυνη φτώχεια για τον άνθρωπο είναι η πνευματική. Αυτό να μην επιτρέψουμε να συμβεί στην πατρίδα μας και τον λαό της!

          * Η κυρία Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου είναι Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών, με την Ελληνική Λύση.

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο Αγρινίου πλήθος γιατρών αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης χωρίς να γίνονται προσλήψεις που θα τους αντικαταστήσουν και επιπλέον άκρως σημαντικοί για την λειτουργία του Νοσοκομείου γιατροί παραιτούνται.

Η κατάρρευση του Νοσοκομείου είναι γεγονός και οι ευθύνες αναλογούν στην διοίκηση, την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας που δεν έκανε τίποτα για να ανατρέψει τον κίνδυνο που ήταν ορατός εδώ και καιρό. Σήμερα η κατάσταση στο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι χειρότερη από ποτέ.

Αντίστοιχες συνθήκες επικρατούν στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου όπου η ασφαλής εφημέρευση θα ήταν ανέκδοτο αν δεν ήταν εφιάλτης, με σημαντικές ελλείψεις σε αναισθησιολόγους και χειρουργούς.

Ο νομός βρίσκεται υγειονομικά στο χείλος του γκρεμού.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει γυρίσει την πλάτη στα Νοσοκομεία του νομού μας και εδώ και τρία χρόνια δεν έχει κάνει ούτε τα αυτονόητα για τη στήριξη τους.

Πρέπει η κοινωνία να αντιδράσει σήμερα. Αύριο θα είναι πολύ αργά.

Όχι άλλη «απογείωση». Ως εδώ!

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ