Τρίτη, 4η Οκτωμβρίου 2022  11:05: πμ
rss button rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με θέμα: «Σε αναβρασμό οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας από τον συμψηφισμό ενισχύσεων με την επιστρεπτέα προκαταβολή».

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης του κ. Κωνσταντόπουλου:

Αντιμέτωποι με νέα προβλήματα βρίσκονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας που βλέπουν το εισόδημά τους συνεχώς να συρρικνώνεται.

Πολλοί αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και σε όλη τη χώρα, συμμετείχαν ως δικαιούχοι στο πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Ήδη μάλιστα τις προηγούμενες μέρες, βεβαιώθηκαν τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα, παραγωγοί αγροτικών προϊόντων όπως οι κλημεντίνες, ήταν δικαιούχοι έκτακτης κρατικής ενίσχυσης, γνωστής και ως κορωνοενίσχυσης, μια ενίσχυση άμεσα συνδεδεμένη με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Ωστόσο, όταν έφτασε η ώρα για την καταβολή των ενισχύσεων αυτών, οι αγρότες είδαν με έκπληξη ότι μέρος αυτών ή και όλο το ποσό των ενισχύσεων, σε πολλές περιπτώσεις είχε συμψηφιστεί με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Και μάλιστα είχε συμψηφιστεί όχι με τα ποσά της επιστρεπτέας που τους έχουν βεβαιωθεί στην Εφορία ως χρέος, αλλά με τα ποσά που αποτελούν μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Δηλαδή οι αγρότες αφενός δεν εισπράττουν τις ενισχύσεις και αφετέρου καλούνται να καταβάλλουν τις δόσεις της επιστρεπτέας στην Εφορία. Για το γεγονός αυτό, καμία ενημέρωση δεν είχαν όταν υπέβαλαν τις αιτήσεις τους, για την υποβολή των οποίων μάλιστα επωμίστηκαν κόστη και αμοιβές τρίτων.

Με τα δεδομένα αυτά, αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν βρεθεί διπλά χαμένοι, σε εμφανώς δυσμενέστερη θέση από οποιονδήποτε άλλο δικαιούχο επιστρεπτέας προκαταβολής, αφού εντέλει επιστρέφουν το σύνολο της επιστρεπτέας αλλά και ούτε εισπράττουν ενισχύσεις. Καλούνται δε έως 29/7 να πληρώσουν εφάπαξ ή να ξεκινήσουν να καταβάλλουν τις δόσεις της επιστρεπτέας, με κίνδυνο σε διαφορετική περίπτωση να βρεθούν μη ενήμεροι φορολογικά. Και τούτο μάλιστα, τη στιγμή που υποτίθεται ότι τόσο το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής όσο και οι λεγόμενες κορωνοενισχύσεις είχαν ως στόχο την οικονομική ελάφρυνσή τους.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1)Πώς θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους παραγωγούς ο συμψηφισμός της έκτακτης κρατικής ενίσχυσης (κορωνοενίσχυσης) με τις επιστρεπτέες προκαταβολές;

2)Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών οι οποίοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, μετά τη μη είσπραξη των ενισχύσεων αλλά και τη βεβαίωση της επιστρεπτέας ως οφειλής στην ΑΑΔΕ;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλεξοπούλου Αικατερίνη γράφει η Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου *

Λαός που έχασε τη μνήμη του -την εθνική μνήμη- αργά ή γρήγορα έπαψε να υπάρχει! Γι' αυτό, το παν για εμάς τους Έλληνες είναι να μην ξεχάσουμε: Να μην ξεχάσουμε ότι πριν από 100 ακριβώς χρόνια (το “μαύρο” 1922) ξεριζώθηκε βίαια ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας και οι πρόγονοί μας εγκατέλειψαν χωρίς τη θέλησή τους τις πατρογονικές τους εστίες...

Να μην ξεχάσουμε, όχι από μίσος ή από μνησικακία, αλλά για να μην χάσουμε ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουμε: την ιστορική μας μνήμη. Τη μνήμη, που αθέλητα μάς θυμίζει, ότι στη Μικρά Ασία ανθούσε ο Ελληνισμός -στις τέχνες και το εμπόριο, στις επιστήμες και την πολιτική- επί σειρά χιλιετιών, από τα βάθη της προϊστορίας και το έπος της Τροίας. Κι ότι το 1922, για πρώτη φορά έπειτα από τόσους αιώνες, έμεινε η ιερή μικρασιατική γη χωρίς το ελληνικό της στοιχείο.

Λέω τη γη αυτή “ιερή”, γιατί είναι πρώτα απ' όλα ποτισμένη με το αίμα τόσων μαρτύρων, όλων εκείνων που δεν πρόλαβαν να μπουν τότε στα καράβια και χάθηκαν στη σκλαβιά των περίφημων Ταγμάτων Εργασίας των Τούρκων ή από τις κακουχίες. Είναι όμως επίσης ποτισμένη και με το αίμα δεκάδων, για να μην πω εκατοντάδων, Αγίων της ορθόδοξης πίστης, που μαρτύρησαν για τον Χριστό στη Σμύρνη, την Έφεσο, την Πέργαμο, αλλά και πιο μέσα, στην Καππαδοκία. Και, βέβαια, είναι ακόμα ιερή, γιατί η Μικρασία αποτελεί τη θεόπνευστη γη της Ιωνίας, εκεί όπου γεννήθηκε ο Λόγος των αρχαίων Ελλήνων σοφών, από τον Όμηρο και τον Αίσωπο μέχρι τους Προσωκρατικούς φιλοσόφους...

Από τα παραπάνω σύντομα αποσπάσματα της ιστορικής αυτής μνήμης, καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό είναι για εμάς σήμερα να μην ξεχάσουμε. Και ειδικά φέτος, με τη συμπλήρωση ενός ακριβώς αιώνα από τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία, θα πρέπει να μπούμε σε περισυλλογή και αναστοχασμό, όχι πια για το παρελθόν που πέρασε, αλλά κυρίως για το μέλλον που έρχεται. Γιατί άλλη μία μεγάλη αξία της ιστορικής μνήμης είναι ότι διδάσκει τις επερχόμενες γενιές, να μην επαναλάβουν κι αυτές μοιραία λάθη του παρελθόντος, από εκείνα που οδηγούν συχνά στο ιστορικό δράμα.

Με αφορμή, λοιπόν, τα 100 χρόνια φέτος από την τραγωδία του Ελληνισμού της Μικρασίας, ας στείλουμε το διαχρονικό μήνυμα: Ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν, ότι θα διατηρήσουμε ζωντανό μέσα στις καρδιές μας ό,τι ακριβότερο έχουμε. Τη θύμηση των αγίων προγόνων μας και των χαμένων πατρίδων μας!

          * Η κυρία Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου είναι Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών, με την Ελληνική Λύση.

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 11/07/2022

Του:               Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ:           «Ουδεμία αναφορά στην θυσία των ηρώων των Ιμίων στο βιβλίο Ιστορίας της Γ' Γυμνασίου»

Κυρία Υπουργέ,

Στο βιβλίο «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία», ενότητα 58, σελ. 163, της Γ' Γυμνασίου, εντός κειμένου με θέμα: «Κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ 1993-2000», μεταξύ άλλων, αναγράφεται: «...Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της Βραχονησίδας Ίμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996)». Στο συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε το 2007 και αλλαγές του εγκρίθηκαν το 2009, δεν γίνεται ουδεμία αναφορά στους ήρωες Παναγιώτη Βλαχάκο, Έκτωρα Γιαλοψό και Χριστόδουλο Καραθανάση, οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους. Η θυσία, ως έννοια, από την εποχή των Θερμοπυλών, του Μεσολογγίου και χιλιάδων τέτοιων ηρωϊκών πράξεων, κράτησε το έθνος όρθιο, εδώ και χιλιετίες. Η συγκεκριμένη παρπάνω «παράλειψη» διαγράφει την παραπάνω θυσία από την συνείδηση των μαθητών, για τους οποίους, όμως, πρέπει να αποτελεί βίωμα, αφού, αν απωλεσθεί το τελευταίο, δεν θα υπάρξει Έλληνας να υπερασπιστεί αυτή την θυσία. Επιπλέον, η φράση: «αμοιβαίες υποχωρήσεις», προκαλεί προβληματισμό για την σκοπιμότητά της. Οι Τούρκοι κατέλαβαν την ελληνική βραχονησίδα «Μικρή Ίμια» (η πρώτη εισβολή επί ελληνικού εδάφους από το 1941), από την οποία αποχώρησαν, αφού οι Ειδικές μας Δυνάμεις αποχώρησαν από το ελληνικό έδαφος της «Μεγάλης Ίμια».

Τι είδους αμοιβαία υποχώρηση νοείται, όταν οι Τούρκοι αποχωρούν από την καταληφθείσα από αυτούς ελληνική «Μικρή Ίμια» και οι Έλληνες αποχωρούν από την επίσης ελληνική «Μεγάλη Ίμια»; Σας υπενθυμίζουμε ότι, η πρώτη σχετική αναφορά στο ανωτέρω σχολικό βιβλίο ανέγραφε: «... με αφορμή την διεκδίκηση της βραχονησίδας Ίμια.», με αποτέλεσμα να προκληθούν έντονες αντιδράσεις και εξ’ αιτίας αυτών, η τότε Υπουργός, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, προέβει στην αναδιατύπωση: «. με αφορμή την διεκδίκηση από την Τουρκία της βραχονησίδας Ίμια», η οποία συμπεριελήφθη στην νέα έκδοση του σχετικού σχολικού βιβλίου, το 2011.

Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε, κατά το παράδειγμα της ανωτέρω προκατόχου σας, να ζητήσετε, αφενός, την προσθήκη στο παραπάνω απόσπασμα κειμένου του ως άνω σχολικού βιβλίου των ονομάτων των τριών ανωτέρω αναφερόμενων θυσιασθέντων ηρώων στα Ίμια, και αφετέρου, την απάλειψη της φράσης «αμοιβαίες υποχωρήσεις»;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με την συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής της Δημοτικής Οργάνωσης Αγρινίου την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022, έκλεισε και τυπικά ο πρώτος κύκλος αυτοοργάνωσης για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Αιτωλοακαρνανία.

Ανάλογες διαδικασίες πραγματοποιήθηκαν και στους υπόλοιπους Δήμους, απόρροια των οποίων είναι η παρουσία και η λειτουργία πλέον, επτά Αιρετών Δημοτικών Οργανώσεων σε ολόκληρο τον Νομό.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά τους επικεφαλής των επιμέρους οργανώσεων, μέσα από τις διαδικασίες συγκρότησης εξελέγησαν οι εξής:

  1. Συντονιστική Επιτροπή Δήμου Αγρινίου, Συντονιστής : Κων/νος Τσουράπης, Αναπληρωτής : Κων/νος Καραλής.
  2. Συντονιστική Επιτροπή Ακτίου Βόνιτσας, Συντονιστής : Κων/ νος Μασούρας, Αναπληρωτής : Δημήτριος Στάχτιαρης.
  3. Συντονιστική Επιτροπή Δήμου Αμφιλοχίας, Συντονιστής : Αναστάσιος Μπρέκος, Αναπληρωτής : Αριστείδης Φακίτσας.
  4. Συντονιστική Επιτροπή Δήμου Θέρμου, Συντονιστής :Αλέξανδρος Καρτέρης, Αναπληρωτής : Βασιλική Παπαζησίμου.
  5. Συντονιστική Επιτροπή Μεσολογγίου, Συντονιστής : Χρήστος Λυμπέριος, Αναπληρωτής : Βαγγέλης Αλαφοδήμος.
  6. Συντονιστική Επιτροπή Δήμου Ναυπάκτου, Συντονιστής : Λαμπρινή Κυρίτση, Αναπληρωτής : Παναγιώτης Μακαντάσης.
  7. Συντονιστική Επιτροπή Δήμου Ξηρομέρου, Συντονιστής : Σπύρος Χατζαράς, Αναπληρωτής : Παναγιώτης Κρίθυμος.

Τονίζει ακολούθως η σχετική ενημέρωση:

«Σκοπός των Τοπικών Συντονιστικών Επιτροπών είναι ο πολιτικός και οργανωτικός συντονισμός σε επίπεδο Δήμων, λαμβάνοντας ωστόσο υπ’ όψιν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι επιμέρους οργανώσεις πέραν των πολιτικών τους λειτουργιών, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και πραγματοποιούν δράσεις, προκειμένου να αναδείξουν τα προβλήματα και να προβάλουν τις προοπτικές των τοπικών τους κοινωνιών.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και το σύνολο των κομματικών οργανώσεων και πολιτικών οργάνων του στη πρώτη γραμμή, φιλοδοξεί να επαναφέρει την κοινωνία στο προσκήνιο και να εργαστεί για την προοπτική της και τους ανθρώπους της.

Αρκετά με τις παλινωδίες και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης, καθώς και με το λαϊκισμό και διχαστικό λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κοινωνία μας έχει φτάσει ή και ξεπεράσει τις αντοχές της και οι δύο τους συνεχίζουν να αδιαφορούν προκλητικά και να ερίζουν πάνω στα συντρίμμια των ανερμάτιστων πολιτικών τους.

Σαν Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας ευχόμαστε στους επικεφαλείς και στα μέλη των νεοεκλεγμένων Τοπικών μας Συντονιστικών Επιτροπών, καλή δύναμη, με δεδομένη την συνεργασία και την στήριξη στον κοινό μας αγώνα».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ