Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  7:37: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022

Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 20:39

Oι 12 νόμοι του σύμπαντος

O νόμος της ενότητας.
Ο νόμος εξηγεί ότι κάθε τι σε αυτόν τον κόσμο συνδέεται με κάτι άλλο. Ο,τιδήποτε πιστεύουμε , νομίζουμε ή κάνουμε ή λέμε επηρεάζει τον κόσμο γύρω μας και το σύμπαν...

Ο νόμος της ενέργειας ή της δόνησης.
Σύμφωνα με αυτό το νόμο όλα δονούνται και ισχύει για όλους τους τομείς της ζωής μας.
Οι σκέψεις , τα συναισθήματα και τα όνειρα δονούνται.
Κάθε συχνότητα έχει τη δική της μοναδική δόνηση.

Ο νόμος της δράσης.
Η δράση φέρνει αποτελέσματα. Η υλοποίηση εξαρτάται από τις σκέψεις μας , τα όνειρα μας , τα συναισθήματα , τις λέξεις. Επομένως η δράση μας πρέπει να στηρίζει τα όνειρα μας , τα συναισθήματα μας και τις λέξεις.

Ο νόμος της ανταπόκρισης.
Σύμφωνα με αυτό το νόμο είμαστε στο κάθισμα του οδηγού της ζωής μας.
Ο εξωτερικός σου κόσμος είναι αντανάκλαση του εσωτερικού σου κόσμου παίρνοντας ευθύνη για την ζωή σου. Ο νόμος αυτός μας βγάζει από το ρόλο του θύματος και μας καθιστά μοναδικούς δημιουργούς της ζωής μας.

Ο νόμος του αποτελέσματος και της συνέπειας.
Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία . Γι αυτό τον νόμο κοιτάμε την κάθε πράξη. Κάθε πράξη έχει μια αντίστοιχη αντίδραση . Σύμφωνα με αυτό τον νόμο πρέπει να πάρουμε την ευθύνη για κάθε πράξη μας. Κάθε πράξη έχει μια αντίδραση ή συνέπεια.

Ο νόμος της έλξης.
Αυτός ο νόμος δημιουργεί πράγματα , γεγονότα και ανθρώπους που έρχονται στη ζωή μας μέσα από τα συναισθήματα , λέξεις και πράξεις. Όλες αυτές οι πράξεις είναι ενέργεια και προσελκύουμε ανάλογη ενέργεια.
Με άλλα λόγια αν ακτινοβολούμε αρνητική ενέργεια θα προσελκύσουμε άλλες αρνητικές ενέργειες και ακτινοβολώντας θετικές ενέργειες θα προσελκύσουμε θετικές ενέργειες.
Εχουμε όλη την δύναμη να αλλάξουμε κάθε κατάσταση στη ζωή μας. Αν δονούμαστε σε υψηλότερες δονήσεις μεταμορφώνουμε τις χαμηλότερες.

Ο νόμος της σχετικότητας.
Ο καθένας από εμάς θα βιώσει καταστάσεις για να ενδυναμώσει τις ενέργειες μέσα του. Αυτός ο νόμος μας δίνει την δυνατότητα να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τις καρδιές μας καθώς προχωράμε για να επιλύσουμε διάφορες καταστάσεις. Αυτός ο νόμος επίσης μας διδάσκει να μην συγκρίνουμε τα προβλήματα μας με των άλλων ανθρώπων τα προβλήματα.

Ο νόμος της αποζημίωσης.
Ο νόμος της αποζημίωσης ειναι η ευλογίες και τα πλούτη που έρχονται στη ζωη μας. Η αποζημίωση είναι τα ορατά αποτελεσματα που έρχονται στη ζωής μας σαν συνέπεια των πράξεων μας. Μπορεί να εμφανιστούν σαν χρήματα σαν δώρα , φιλίες ή ευλογίες που μας δίνονται σαν αποτέλεσμα των πράξεων μας.

Ο νόμος του φύλλου.
Ο νόμος του θηλυκού και του αρσενικού φτειάχνει την βάση για όλη την δημιουργία. Σαν πνευματικά όντα πρέπει να έχουμε την θηλυκές και αρσενικές ενέργειες σε ισσοροπία για να γίνουμε αληθινοί συνδημιουργοί με τον Θεό.

Νόμος της μεταμόρφωσης της ενέργειας.
Kαθώς είμαστε ενέργεια έχουμε την δύναμη να αλλάξουμε κάθε κατάσταση στη ζωή μας. Οι υψηλότερες δονήσεις μεταμορφώνουν τις χαμηλώτερες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αλλάξουμε την ενέργεια στη ζωή μας κατανοώντας τους συμπαντικούς νόμους και εφαρμόζωντας τις αρχές που έχουν σαν αποτέλεσμα τις αλλαγές.

Ο νόμος της πολικότητας.
Αυτός ο νόμος δηλώνει ότι το κάθε τι έχει το αντίθετο του.
Το φως πρέπει να έχει σκοτάδι. Αν εμείς αλλάξουμε μια επιθυμητή σκέψη με μια άλλη , εστιάζοντας στην αντίθετη σκέψη, .εχουμε το επιθυμητο αποτέλεσμα.

Ο νόμος του ρυθμού.
Ο νόμος δηλώνει ότι κάθε τι δονείται και κινείται με ένα ρυθμό. Κάθε ρυθμός δημιουργεί κύκλους, εποχές . στάδια ανάπτυξης, παγειωμένες συμπεριφορές. Για να μπορείς να χειρίζεσαι αυτό το ρυθμό εσύ πρεπει να υψωθείς πάνω από κάθε αρνητικά μέρη του κύκλου.

Liora
sevastivola.blogspot.gr

Η χαμηλοσυνταξιούχος δημοσιογράφος από την Ανάληψη Θέρμου κινδυνεύει να μείνει στο δρόμο

Τείχος προστασίας έξω από το σπίτι που πλειστηριάστηκε ύψωσαν σήμερα από το πρωί δεκάδες άνθρωποι ώστε να αποτρέψουν την κατάσχεση του.

Πρόκειται για το σπίτι της συνταξιούχου Ιωάννας Κολοβού, καταγόμενης από την Ανάληψη Θέρμου, της οποίας η πρώτη και μοναδική κατοικία πλειστηριάστηκε από την Εθνική τράπεζα και πέρασε στα χέρια άλλου ιδιοκτήτη πλέον.

Η συνταξιούχος, όπως λέει, είχε χρέος 15.000 ευρώ όταν πλέον αδυνατούσε να συνεχίσει να πληρώνει. Πριν από λίγους μήνες ειδοποιήθηκε ότι η πρώτη και μοναδική κατοικία στην οποία ζει με τον γιο της, βγήκε σε πλειστηριασμό και πέρασε στα χέρια άλλου ιδιοκτήτη.

Μάλιστα δικαστικός επιμελητής της τηλεφώνησε πριν από μερικές ημέρες ειδοποιώντας την πως σήμερα, 1η Ιουλίου, θα έρθει να πάρει τα κλειδιά με «ισχυρή αστυνομική δύναμη» όπως λέει.


Από το πρωί δεκάδες αλληλέγγυοι, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι της με πανό και έμειναν εκεί προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια να πεταχτεί η συνταξιούχος έξω από το σπίτι.

Τελικά μέχρι τις 10:30 ο δικαστικός επιμελητής δεν είχε εμφανιστεί, με άπαντες να προειδοποιούν πως θα βρεθούν στο σημείο όσες φορές χρειαστεί για να την προστατέψουν.

Πηγή: kontranews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βουλευτής Aιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης συμμετείχε σε συνέδριο που οργάνωσε το European Jewish Association 20-21/6 στη Βουδαπέστη. Θέμα του συνεδρίου ήταν «Η Ελευθερία στη ζωή, Ελευθερία από το Μίσος, Ελευθερία στην Ευημερία». Ελευθερία και όχι απλά δικαίωμα.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κ. Semjen, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Nicola Beer, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Καλαφάτης, ο Βουλευτής κ. Frielich από το Βέλγιο, πολλοί βουλευτές και ευρωβουλευτές απ’ όλη την Ευρώπη, Πρόεδροι Εβραϊκών Κοινοτήτων κτλ.

Ο κ. Καραγκούνης ήταν συντονιστής στρογγυλής τραπέζης με θέμα την ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος της θρησκείας και το δικαίωμα να πιστεύει και να τηρεί κάποιος ελεύθερα τα ήθη και έθιμα του. Ο κος Καραγκούνης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σέβεται τα ατομικά δικαιώματα, ενισχύει συνεχώς το νομικό της οπλοστάσιο και εναντιώνεται στο μίσος, τον ρατσισμό και τη φυλετική διάκριση.

Σχετικά με τις επιθέσεις που δέχεται σήμερα ο εβραϊκός τρόπος ζωής παντού στην Ευρώπη υπογράμμισε ότι πέρα από την θρησκευτική ελευθερία που προστατεύεται από τα ευρωπαϊκά συντάγματα υπάρχει και η δύναμη της θρησκείας ως παράδοσης που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και θα συνεχίσει να το κάνει παρά τις επιφανειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει από την νεωτερικότητα.

Επίσης ένας από τους κεντρικούς ομιλητές ήταν και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Καλαφάτης, ο οποίος τόνισε την στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στην εβραϊκή κοινότητα και τις πολύ καλές σχέσεις που και ο ίδιος διατηρεί με την εβραϊκή κοινότητα στην Θεσσαλονίκη και έκανε ειδική αναφορά στο νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος που θα δημιουργηθεί στην συμπρωτεύουσα.

agrinionews.gr
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γράφει ο Δημήτρης Στρατούλης*

Το απόγευμα της Κυριακής 28/6/2015, το Δ.Σ. της ΕΚΤ λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για το δημοψήφισμα και την απόφαση του Eurogroup για τη μη παράταση του προγράμματος, αποφάσισε να “κλείσει τη στρόφιγγα» της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στραγγαλίζοντας τις. Οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ ήθελαν με αυτό τον τρόπο ν’ ακυρώσουν τη δημοκρατία, να πνίξουν την οικονομία και να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό , ώστε να ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Δηλαδή, ουσιαστικά, οι δανειστές και όχι η ελληνική κυβέρνηση έκλεισαν τις τράπεζες.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που έγινε λίγο μετά, πρότεινα επίμονα, ως αν. Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, να εξαιρεθούν από την απόφαση του και από την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι πληρωμές συντάξεων και συνεπώς οι συνταξιούχοι να πάρουν από την επόμενη ημέρα κανονικά τις συντάξεις τους. Η πρότασή μου έγινε δεκτή.

Το πρωί της Δευτέρας, 29/6/2015, ο ελληνικός λαός ξύπνησε σ’ ένα άλλο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Ξεκίνησε μία κρίσιμη εβδομάδα οξύτατης πολιτικής σύγκρουσης. Σημαντικά οικονομικά και πολιτικά κέντρα εξουσίας στην Ελλάδα και διεθνώς έθεσαν σ’ εφαρμογή ένα σχέδιο οικονομικής ασφυξίας της χώρας, τρομοκράτησης και εκφοβισμού του ελληνικού λαού για να ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και σκληρής εσωτερικής κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης. Ήταν επτά πολύ κρίσιμες ημέρες. Ο πολιτικός χρόνος συμπυκνώθηκε στο ελάχιστο σημείο.

Στις 30/6/2015, το βράδυ, το πολυνομοσχέδιο, που είχα εισηγηθεί ως αρμόδιος Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, για την προστασία των ΑμεΑ και την κατάργηση μνημονιακών ασφαλιστικών αδικιών έγινε δεκτό στη βουλή κι έγινε νόμος με αριθμό 4331/2015.

Την Παρασκευή, 3/7/2015, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, αποτέλεσαν ένα ανεπανάληπτο ορμητικό λαϊκό ποτάμι νίκης, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, στέλνοντας ένα ηχηρότατο μήνυμα υπέρ του “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα.

Την Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015, κόντρα σε κάθε δημοσκοπική πρόβλεψη το 62% του ελληνικού λαού ψήφησε στο δημοψήφισμα ΟΧΙ σε νέο μνημόνιο. Ο ελληνικός λαός, αντιμέτωπος με ”θεούς και δαίμονες”, μ’ εκβιαστικά διλήμματα, πραξικοπηματικά τελεσίγραφα και ακατάσχετη κινδυνολογία, στάλθηκε όρθιος, νίκησε το φόβο και έγραψε στην ιστορία του μια ακόμη χρυσή σελίδα αντίστασης, υπερηφάνειας, αξιοπρέπειας, ανατροπής και ελπίδας. Είπε ένα ηχηρότατο ΟΧΙ στους εκβιαστές και κινδυνολόγους, εγχώριους και ξένους, που είχαν συγκροτήσει το μέτωπο υπέρ της παραμονής στα μνημόνια.

Η ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, που συντελέστηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 6 Ιουλίου 2015, λίγες ώρες μετά τη διεξαγωγή του και η μετατροπή του υπερήφανου ΟΧΙ του ελληνικού λαού και της νεολαίας σε ταπεινωτικό ΝΑΙ, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, που είχε καλέσει το λαό να ψηφίσει ΟΧΙ, μαζί με τους μνημονιακούς πολιτικούς αρχηγούς, που είχαν στηρίξει το ΝΑΙ, το οποίο είχε ηττηθεί, δεν είχε ιστορικό προηγούμενο στη χώρα μας, αλλά και παγκόσμια. Ήταν, ουσιαστικά, ένα πολιτικό πραξικόπημα σε βάρος της κυρίαρχης και εκφρασμένης δημοκρατικά λαϊκής βούλησης, με κατάλυση του Συντάγματος της χώρας και κάθε έννοιας δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας. Οδήγησε κι εμένα κι άλλους υπουργούς, δεκάδες βουλευτές και χιλιάδες μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε καταψήφιση του 3ου μνημονίου και σε αποχώρηση από το Υπουργικό Συμβούλιο, την κοινοβουλευτική Ομάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συγκρότηση της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, που για ελάχιστους ψήφους δεν μπήκε στη Βουλή στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη 2015.

Παρά τα όσα έγιναν, εξακολουθώ να πιστεύω ότι κανένας συλλογικός αγώνας για μεγάλα ιδανικά και πανανθρώπινες αξίες, για δημοκρατία, αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και εθνική ανεξαρτησία, δεν πάει χαμένος. Μένει ως αγωνιστική παρακαταθήκη σε νεότερες γενιές, που μπορεί να τα καταφέρουν καλύτερα από τη δική μας γενιά.

*στέλεχος ΛΑΪΚΉΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

πρώην Υπουργός και Βουλευτής

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Υποψήφια η Ντίνα Κατσαρή στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τις βουλευτικές εκλογές

Μπορεί ακόμη επισήμως εκλογές να μην υπάρχουν, όμως πρέπει να θεωρείται σίγουρη η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ της Ντίνας Κατσαρή, όποτε κι αν αυτές οριστούν.

Φαίνεται πως, μετά από μια μακρά θητεία στα δημοτικά θέματα του Αγρινίου, με μεγάλη επιτυχία στον τομέα του Πολιτισμού ως αντιδήμαρχος κι ενώ πλέον είναι περιφερειακός σύμβουλος, ήρθε ο καιρός για να επιχειρήσει το βήμα στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Καλά πληροφορημένες πηγές της “Σ” αναφέρουν ότι έχει “κλείσει” η κάθοδός της στον αγώνα για είσοδο στην Βουλή, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει δυναμική στην περιοχή και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εκλέξει βουλευτή, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τον αγώνα που θα δοθεί.

Μιας και αναφέρθηκε η λέξη “δυναμική”, καλό είναι να θυμόμαστε ότι αυτή χρησιμοποιείται από πολλούς τόσο για την ίδια την Ντίνα Κατσαρή όσο και για ενδεχόμενη υποψηφιότητά της.

Δυναμική η ίδια και με… δυναμική η υποψηφιότητά της, με άλλα λόγια!

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κυβέρνηση παραμένοντας πιστή στις δεσμεύσεις της για στήριξη της κοινωνίας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση στηρίζει έμπρακτα τους δήμους της χώρας με επιπλέον κονδύλια.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών και ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Στέλιος Πέτσας, προχώρησαν στην επιχορήγηση των Δήμων της χώρας με επιπλέον ποσά για την κάλυψη των λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους, λόγω της επιβάρυνσης των προϋπολογισμών τους από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Ο Σπήλιος Λιβανός, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, μετά από συνεχείς επαφές που έχει με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ενημερώθηκε για τα ακριβή ποσά με τα οποία θα ενισχυθούν οι δήμοι του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Συγκεκριμένα, ο νομός Αιτωλοακαρνανίας θα λάβει συνολικά ενίσχυση ύψους 2.429.932,43 €. Ειδικότερα το ποσό αυτό κατανέμεται στους επιμέρους δήμους ως εξής:


• Δήμος Αγρινίου: 845.545,35 €
• Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας: 256.225,95 €
• Δήμος Αμφιλοχίας: 346.710,58 €
• Δήμος Θέρμου: 82.189,59 €
• Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου: 299.995,24 €
• Δήμος Ναυπακτίας: 306.245,92 €

• Δήμος Ξηρομέρου: 293.019,80 €

Ο Σπήλιος Λιβανός δήλωσε: «Η Κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη της κοινωνίας και αυτή τη φορά, ειδικότερα, των δήμων και των τοπικών κοινωνιών ενισχύοντας τους με σημαντικά ποσά για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που απορρέουν από την ενεργειακή κρίση. Στηρίζουμε την τοπική αυτοδιοίκηση για να μπορεί να ανταπεξέρχεται στον σημαντικό και δύσκολο ρόλο της και μέσα σε αυτές τις αντίξοες περιόδους που διανύουμε λόγω των πολλαπλών εξωγενών κρίσεων».

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το νέο κόμμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλεί την κυβέρνηση να ρίξει άπλετο φως στις καταγγελίες των διεθνών οργανισμών και των διεθνών ΜΜΕ για τις παράνομες επαναπροωθήσεις (και θανάτους) αιτούντων ασύλου αλλά και για τις νέες καταγγελίες για παράνομο μηχανισμό επαναπροωθήσεων από "σκλάβους - μετανάστες" με αντάλλαγμα έγγραφα για να προχωρήσουν στο εσωτερικό της χώρας. Οι πρακτικές αυτές είναι όχι μόνο παράνομες, πολιτικά καταδικαστέες αλλά είναι και βαριά ποινικά αδικήματα. 

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούν την ελληνική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και ιδιαίτερα τους δύο αρμόδιους υπουργούς, Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη (Τάκη) Θεοδωρικάκο να ρίξουν άπλετο φως στις καταγγελίες διεθνών οργανισμών (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Επιτροπή LIEBE του Ευρωκοινοβουλίου, Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Διεθνής Αμνηστία, Human Rights Watch, διεθνή ΜΜΕ) για παράνομες επαναπροωθήσεις (και θανάτους) αιτούντων ασύλου αλλά και για τις νέες καταγγελίες για δημιουργία ενός παράνομου μηχανισμού εκτέλεσης των επαναπροωθήσεων από "σκλάβους - μετανάστες" με αντάλλαγμα να μπορούν να πάρουν ένα χαρτί για να προχωρήσουν στο εσωτερικό της χώρας. Οι πρακτικές αυτές είναι όχι μόνο παράνομες, πολιτικά καταδικαστέες και δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα αλλά είναι και βαριά ποινικά αδικήματα.

Οι αποκαλύψεις έγκυρων διεθνών μέσων για τις παράνομες επαναπροωθήσεις ήταν από το 2015 αλλά με πολύ μεγαλύτερη ένταση από την κυβέρνηση της ΝΔ ήταν πολλές και βαριές. Η κυβέρνηση αρνιόταν τις καταγγελίες ακόμα και όταν ο επικεφαλής της FRΟΝΤΕΧ αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τις τεκμηριωμένες αποκαλύψεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το μπλοκάρισμα του προϋπολογισμού του ειδικού αυτού ευρωπαϊκού σώματος φύλαξης των συνόρων λόγω παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποκαλύψεων για κακή διαχείριση των πόρων. Μια σειρά διεθνών οργανισμών, όπως θεωρούν πλέον δεδομένη την πρακτικών παράνομων επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο και τους θανάτους που συνδέονται με παρόμοιες πρακτικές. Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών, Felipe González Morales, με την έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση ότι στην πραγματικότητα ψεύδεται ισχυριζόμενη ότι δεν γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία. Μάλιστα επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν και νεκροί. Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι γίνονται επαναπροωθήσεις και μάλιστα με την ανοχή ή συμμετοχή της FRΟΝΤΕΧ. Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι παράνομες επαναπροωθήσεις παραμένουν μια de facto πρακτική πολλών κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και η ελληνική.

Οι νέες όμως καταγγελίες που τεκμηριώνονται μετά από πολύμηνη έρευνα με τη συνεργασία διεθνών ΜΜΕ, του Lighthouse Reports, της Monde, του Spiegel, του ARD και του Guardian, αποκλειστικά στην Ελλάδα από το Reporters United, είναι ακόμα πιο βαριές: Καταγγέλλεται πώς "το ελληνικό κράτος συναλλάσσεται με διακινητές και εισάγει στη χώρα μετανάστες, με σκοπό να τους αναθέσει επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο, pushbacks, τη βίαιη επαναπροώθηση χιλιάδων αιτούντων ασύλου: Οι «σκλάβοι», όπως αποκαλούν τον εαυτό τους, δουλεύουν σε μεθοριακά αστυνομικά τμήματα απ’ όπου δρουν, συχνά με τη χρήση βίας, κατά των συμπατριωτών τους, περνώντας τους τη νύχτα στην τουρκική όχθη του ποταμού".

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, "η ανάθεση της «βρόμικης δουλειάς» σε μετανάστες είναι εν γνώσει τόσο των επιτελών της αστυνομίας όσο και πολιτικών προσώπων, αν όχι στις επιχειρησιακές της λεπτομέρειες, τουλάχιστον στις γενικές γραμμές της. (Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως δηλώνουν οι αστυνομικοί, ο στρατός αρνήθηκε να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις pushbacks). Η αστυνομική πηγή αναφέρει πως η ιδέα προτάθηκε προς τους πολιτικούς ως ένας τρόπος προστασίας των αξιωματικών από το να εκτίθενται οι ίδιοι στις επαναπροωθήσεις, καθώς φοβούνται την έκθεσή τους σε κινδύνους από τις συμπλοκές με τις τουρκικές δυνάμεις ή τους λαθρέμπορους (από την έρευνα, ενδεικτικά, προκύπτει ότι είναι συχνά τα περιστατικά με πυροβολισμούς στην περιοχή)". 

Η έκταση του φαινομένου (επιχειρήσεις με τη συμμετοχή τριών τουλάχιστον αστυνομικών τμημάτων, Νέου ΧειμωνίουΤυχερούΙσαάκιου διάρκειας τουλάχιστον δύο ετών, "οδήγησε σε επαναπροωθήσεις χιλιάδων αιτούντων άσυλο αν ληφθεί υπόψη ότι κατά τις μαρτυρίες ορισμένες νύχτες τα pushbacks αφορούσαν πάνω από 100 άτομα) καθιστά αμφίβολη την έλλειψη γνώσης εκ μέρους των αστυνομικών επιτελών αλλά και των πολιτικών προϊσταμένων τους"..

Διεθνείς οργανισμοί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock ζητούν πλήρη διαλεύκανση των καταγγελιών. Οι Πράσινοι ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες σε όσους σχεδίασαν, υλοποίησαν ακόμα και συγκάλυψαν αυτόν τον παράνομο μηχανισμό, όσο και υψηλά και αν είναι. Δεν ανεχόμαστε αξιωματούχοι ή και πολιτικοί να στήνουν παρακρατικούς μηχανισμούς και να χρησιμοποιούν μεθόδους μαφίας.

Επίσης, είναι σημαντικό η Ελλάδα να υιοθετήσει πολιτικές συμβατές με το διεθνές δίκαιο και να συμμορφωθεί με τα θεμελιώδη δικαιώματα όσον αφορά τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και να σταματήσει τις παράνομες επαναπροωθήσεις - συχνά ιδιαίτερα βίαιες- προς την Τουρκία αλλά και την πίεση προς τις οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Διαφορετικά - και ήδη συζητιέται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στα διεθνή ΜΜΕ - η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί στον ίδιο κατάλογο μαζί με άλλες χώρες που ακολουθούν πρακτικές παράνομων επαναπροωθήσεων ή δεν σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα - καθώς και στον κατάλογο με τα Κράτη Μέλη που ΔΕΝ θα μπορούν να λάβουν χρηματοδοτήσεις από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ήδη το θέμα έχει απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με την παραβίαση του κράτους δικαίου και τη μη συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα όσον αφορά την Ουγγαρία και την Πολωνία. Τώρα είναι μεγάλος ο κίνδυνος να μπει και η Ελλάδα στην ίδια κατηγορία. Ήδη η έκθεση που παρουσιάστηκε στις 30.6.2022 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την ευρωβουλευτή των Πράσινων Tineke Strik κάνει ορατό αυτόν τον κίνδυνο αν συνεχιστεί η ίδια πρακτική.

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα λαμβάνει πολύ σημαντικούς πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία για τα θέματα της μετανάστευσης και των προσφύγων. Η Κομισιόν οφείλει να υποβάλλει ενδιάμεση έκθεση μέχρι τον Μάρτη 2024 για την διαχείριση των πόρων από τα ταμεία Asylum and Migration Fund (AMIF), Internal Security Fund (ISF) και Border Management and Visa Instrument Fund (BMVI). Μόνο εφόσον εγκριθεί αυτή η έκθεση θα απελευθερωθούν πόροι για τα προγράμματα των κρατών μελών. Εκτός από το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει γενικά στην κατηγορία χωρών όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, η χρηματοδότηση των οποίων είναι υπό συνεχή έλεγχο και αμφισβήτηση, είναι πολύ πιθανό να αποκλειστεί και από χρηματοδοτήσεις για το προσφυγικό και τη μετανάστευση αφού η έκθεση υποδεικνύει σαφώς ότι οι χώρες που εφαρμόζουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις, όπως η Ελλάδα, δεν θα μπορούν να λάβουν ευρωπαϊκούς πόρους (σύνδεση των χρηματοδοτήσεων με την υποχρέωση της εφαρμογής των θεμελιωδών δικαιωμάτων), ιδιαίτερα από τα συγκεκριμένα ταμεία, από τα οποία η Ελλάδα έχει επωφεληθεί μερικά δις ευρώ τα τελευταία χρόνια. Τα συγκεκριμένα ταμεία θα διαθέσουν υπό όρους στα κράτη μέλη - μετά την αποδοχή της ενδιάμεσης έκθεσης - 1.045.000.000 (AMIF), 225.000.000 (ISF) και 611.000.000 (BMVI).
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργος Βαρεμένος κάνει αναφορά για το βιβλίο του Γιώργου Παληγεώργου “Χωρίς Βαλίτσα”

Βαίνουμε προς την καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού και ένα βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος για να σου κάνει παρέα, όπου κι αν επιλέξεις να περάσεις ποιοτικά τον όποιο χρόνο διαθέτεις για να βγεις από το μαγγανοπήγαδο της καθημερινότητας. Ένα τέτοιο ανάγνωσμα-αποκάλυψη είναι το βιβλίο του Γιώργου Παληγεώργου, που μπορεί να έχει τον τίτλο “Χωρίς βαλίτσα”, είναι όμως ένα θησαυροφυλάκιο τοπικού πολιτισμού που, όταν αναπαράγεται αυθεντικά, συναντάει το υπερτοπικό και το οικουμενικό. Ο συγγραφέας αναβιώνει με έξοχο τρόπο την τοπική ντοπιολαλιά, χωρίς νοσταλγικές εξάρσεις ή γραφικότητες. Εδώ η μνήμη είναι ατόφια ζωή – σκληρή όπως το Ξηρομερίτικο τοπίο, αλλά και γλυκιά σαν ένα όνειρο που σβήνει.

Ένας φίλος με ρώτησε: «Αυτό το βιβλίο μπορεί να το διαβάσει ένας που δεν είναι Αιτωλοακαρνάνας;» Γιατί όχι; Σίγουρα όμως δεν θα’ πρεπε να υπάρχει Αιτωλοακαρνάνας και Ξηρομερίτης που να μην το διαβάσει. Μία κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της και δεν παραμυθιάζεται από εκείνους που διατυμπανίζουν ότι την ξεβλάχεψαν σπρώχνοντάς την στον χυδαίο καταναλωτισμό, θα φρόντιζε το βιβλίο αυτό να το προμηθευτούν και τα σχολεία. Όντως, το περιεχόμενό του δεν έχει σετίποτε να κάνει με το πλαστικό και το φανταχτερό, αλλά με την ζωή και τις ρίζες της, τις ελπίδες, τις απογοητεύσεις και τις χίμαιρές της. Ρίζες που ο Παληγεώργος ψάχνει στα ίδια τα κόκκαλα των προγόνων του, σε έθιμα που αναπαριστούν συγκλονιστικά το ανθρώπινο πεπρωμένο. Αρμαθιάζει φύλλο το φύλλο τις εμπειρίες του, παρακολουθώντας την ζωή μέσα από το τζάμι ενός λεωφορείου του ΚΤΕΛ, που χάνεται ανάμεσα σε μαντριά, παχνιά, πανηγύρια και οδηγεί στις ξενητιές. Το βιβλίο αποτελείται από διηγήματα με συνέχειες και ασυνέχειες, που μπορεί να τα διαβάσεις ένα την φορά ή και πολλά μαζί.

Πριν πιάσει το μολύβι, ο συγγραφέας κρεμάει την κάπα του στην λυγαριά και δεν δίνει δεκάρα στην προσποίηση, αλλά αναζητά μέσα από την καθημερινότητα, στο Ξηρόμερο και αλλού, την διαχρονικότητα και το νόημα της ζωής. Όπως ο ήρωας του Προυστ, τρώει ένα γλύκισμα Μαντλέν και η γεύση του πυροδοτεί την σωματική μνήμη, αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, έτσι και ο ήρωας στην “Χαμένη βαλίτσα” (χωρίς αυτό να συνιστά παραλληλισμό με την αξία του έργου του Προυστ) μπουκώνει το στόμα του «μ’ ένα κατάμαυρο σβώλο συμιγδαλένιο χαλβά» και το παληό Ξηρόμερο αναβιώνει αυθεντικά, προμηνύοντας ίσως και την σημερινή του εγκατάλειψη.

Όποιος έχει κοιμηθεί έξω τα καλοκαίρια στα καπνά μετρώντας την νύχτα τ’ άστρα μέχρι να αφεθεί στις αγκάλες του Μορφέα για να ξυπνήσει στις τρεις το πρωί• ή όποιος έχει απολαύσει το κουδούνισμα των προβάτων σαν μία γλυκιά Συμφωνία, θα συναντήσει στο βιβλίο την βαλίτσα με τις χαμένες αναζητήσεις, τα όνειρα, τις δικαιώσεις ή τις διαψεύσεις.

Η πολιτική στο βιβλίο του Γιώργου Παληγεώργου υφέρπει παντού στις σωστές της διαστάσεις, χωρίς να κραυγάζει. Είναι αυτή που έφερε τα βήματά μας να συναντηθούν και κάποια στιγμή να απομακρυνθούν. Η ουσία είναι πάντα αυτή που μένει, και αφορά την ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων.

* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ