Τρίτη, 4η Οκτωμβρίου 2022  10:34: πμ
rss button rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022

«Μια πρώτη νίκη στον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων στην φύλαξη του νοσοκομείου Μεσολογγίου είναι η δικαστική απόφαση με την οποία γίνεται δεκτή η αγωγή ασφαλιστικών μέτρων κατά της ειλημμένης κυβερνητικής απόφασης για απομάκρυνσή τους», αναφέρει σε ανακοίνωση ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Βαρεμένος.

Και συνεχίζει λέγοντας: «Κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι να ορισθεί η εκδίκαση της κύριας αγωγής, την οποία πρόκειται να καταθέσουν».

Η απόφαση αυτή για τα ασφαλιστικά μέτρα έχει μία επιπρόσθετη σημασία, καθότι αύριο εκδικάζεται αντίστοιχη αγωγή ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι στην φύλαξη του νοσοκομείου Αγρινίου.

«Ο αγώνας αυτός, όπως επανειλημμένα έχουμε τεκμηριώσει στην Βουλή, είναι δίκαιος και συνεπής προς το λειτουργικό και οικονομικό συμφέρον των νοσοκομείων, και πρέπει να δικαιωθεί», καταλήγει ο κ. Βαρεμένος.

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερώτηση για τον σκανδαλώδη αποκλεισμό δυνητικών δικαιούχων από τη διαδικασία υποβολής αίτησης ενίσχυσης του Υποέργου 3: «Πράσινος Αγροτουρισμός» της Δράσης: «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατέθεσαν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Λάρισας Β. Κόκκαλη και τη συνυπογραφή και έγκριση του Τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης του κόμματος Στ. Αραχωβίτη.

Οι βουλευτές ζητούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων την άρση του άδικου και μεροληπτικού αποκλεισμού των ενδιαφερομένων δυνητικών δικαιούχων, καθώς στις 19/7/2022, όταν έγινε η έναρξη υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης και των φακέλων υποψηφιότητας στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, αυτή παρέμεινε “ενεργή” μόνο για 5 ώρες, στερώντας τη δυνατότητα συμμετοχής πλήθους δυνητικών δικαιούχων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Σκανδαλώδης αποκλεισμός δυνητικών δικαιούχων από τη διαδικασία υποβολής αίτησης ενίσχυσης του Υποέργου 3: «Πράσινος Αγροτουρισμός» της Δράσης: «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Με την υπ. Αριθ. 164/07-04-2022 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί σύμφωνα με τους οποίους  καλούνται οι δυνητικοί δικαιούχοι του Υποέργου 3: «Πράσινος Αγροτουρισμός» της Δράσης: «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης.

Ως ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης και των φακέλων υποψηφιότητας ορίστηκε η 30/05/2022, ώρα 12:00 - η οποία τελικά μετατέθηκε για τις 19/7/2022- και ολοκλήρωσης η 30/9/2022, ώρα 12:00. 

Σύμφωνα με την παράγραφο 11 «Διοικητικός έλεγχος των αιτήσεων ενίσχυσης – Ένταξη στο υποέργο», στο σημείο 11.3 «‘Έλεγχος Πληρότητας» αναφέρεται ότι «Ο έλεγχος πληρότητας των αιτήσεων ενίσχυσης διενεργείται μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, από τους αξιολογητές με κατάλληλη λίστα ελέγχου, διαμορφωμένη σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης με σκοπό τη διασφάλιση: α) της προσήκουσας συμπλήρωσης/σύνταξης και υποβολής της αίτησης ενίσχυσης. β) της ορθής υποβολής/καταχώρησης όλων των στοιχείων, δικαιολογητικών και μελετών του παραρτήματος Ι, και γ) της κατάλληλα υπογεγραμμένης αίτησης ενίσχυσης και εγγράφων».

Στις 19/7/2022 όντως έγινε η έναρξη υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης και των φακέλων υποψηφιότητας στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία όμως, δυστυχώς παρέμεινε “ενεργή” μόνο για 5 ώρες, στερώντας τη δυνατότητα συμμετοχής πλήθους δυνητικών δικαιούχων.

Σε ερώτηση των ενδιαφερόμενων που τέθηκε σχετικά με το λόγο αποκλεισμού της δυνατότητας υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα η επίσημη απάντηση που δόθηκε, αναφέρει ότι «το πρόγραμμα έχει πλέον κλείσει, καθώς υπερκαλύφθηκε ο διαθέσιμος προϋπολογισμός. Δεν γίνονται δεκτές επιπλέον αιτήσεις».

Επειδή κατά το στάδιο υποβολής πληρότητας των υποβαλλόμενων αιτήσεων ενίσχυσης δεν προβλέπεται, αλλά ούτε και είναι εφικτή η ολοκλήρωση του ελέγχου αξιολόγησης τους.

Επειδή  είναι αδύνατον μέσα στο χρονικό διάστημα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας  να έχει πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου πληρότητας από τους αξιολογητές και  ο κατάλληλος επιμερισμός των ποσών ενισχύσεων.

Επειδή η εξάντληση των διαθέσιμων πόρων δεν μπορεί να υλοποιηθεί και να τεκμηριωθεί κατά το  στάδιο υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης.

Επειδή  είναι άδικος και μεροληπτικός ο αποκλεισμός των ενδιαφερομένων δυνητικών δικαιούχων του Υποέργου 3 από τη διαδικασία υποβολής αίτησης.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Προτίθεται να αποκαταστήσει την αδικία και να επιτρέψει στους δυνητικούς δικαιούχους του Υποέργου 3: «Πράσινος Αγροτουρισμός» της Δράσης: «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την υποβολή αιτήσεων και φακέλων υποψηφιότητας στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κόκκαλης Βασίλειος

Αυγέρη Δώρα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Δραγασάκης Ιωάννης

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Ψυχογιός Γεώργιος

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το μήνυμα του Κόμματος για τα Ζώα για την Earth Overshoot Day 2022 #movethedate

Πηγή: https://www.animalpolitics.gr/neo/28-7--kali-perivallontiki-prwtoxronia-kai-eutuxismeno-to-2036

Το Global Footprint Network ανακοίνωσε πως σήμερα, 28 Ιουλίου 2022, εξαντλήσαμε ήδη τους φυσικούς πόρους που δικαιούμασταν για φέτος, σύμφωνα τουλάχιστο με τους φυσιολογικούς ρυθμούς αναγέννησης της Γης μας. Αυτό σημαίνει πως από αύριο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 θα ζούμε με δανεικά, που βέβαια τα «κλέβουμε» από τις επόμενες γενιές!

Το 2022 λοιπόν, η ανθρωπότητα παρουσίασε «περιβαλλοντικό έλλειμμα» 42.7%.

Με όρους μηνιάτικου, φέτος ξοδέψαμε τον «περιβαλλοντικό μισθό» μας στις 18 του μήνα!

Θα έπρεπε η Γη μας να είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερη (για την ακρίβεια 43%) για να ήταν βιώσιμος ο τρόπος ζωής μας το 2022.

Το 2022 ήταν μια κακή χρονιά για το περιβάλλον, αλλά δεν ήταν η μόνη. Από το 1971, ξοδεύουμε περισσότερους φυσικούς πόρους από όσους δικαιούμαστε. Εάν αθροίσουμε το περιβαλλοντικό χρέος όλων αυτών των ετών, φτάνουμε στο αστρονομικό 1.326%.

Έχουμε λοιπόν ήδη κλέψει από τα παιδιά και τα εγγόνια μας πάνω από… δεκατρία χρόνια γήινου πλούτου (ή δεκατρείς πλανήτες)! Εάν από εδώ και πέρα πέφταμε σε… νάρκη και δεν ξοδεύαμε πια ούτε ένα δέντρο, ούτε ένα λίτρο νερού, ούτε μια σπιθαμή εδάφους -και δεν εκπέμπαμε ούτε ένα… κιλό ρύπων- θα έπρεπε να «κοιμόμαστε» έως το 2036 για να εξοφλήσουμε όσα έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας!

Καμία οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει με 43% έλλειμμα και 1.326% χρέος! Εάν μιλάγαμε για λεφτά, οι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, τεχνοκράτες μας θα έσκουζαν για αλλαγές, με ολόρθο το μαλλί και κατακίτρινοι από τον φόβο! Αλλά μιλάμε μόνο για νερό, αέρα, τρόφιμα και για το μέλλον των παιδιών μας, οπότε αντιμετωπίζουν την κατακρήμνισή μας με παροιμιώδη ψυχραιμία, που φτάνει στα όρια της αδιαφορίας.

Και να σκεφτεί κανείς πως στους φυσικούς πόρους δεν υπάρχει καν… ΔΝΤ ή… υποτιμήσεις! Εδώ, όλα τα χρέη πληρώνονται, στο ακέραιο!

Ο τρόπος ζωής μας δεν είναι βιώσιμος και η μόνη λύση είναι να αλλάξουμε τα πάντα (το πώς ζούμε, εργαζόμαστε, ψυχαγωγούμαστε, μετακινούμαστε, τρεφόμαστε). Διαφορετικά, θα κυλήσουμε σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά μας θα δίνουν μάχη για το ψωμί και τα εγγόνια μας για τη ζωή τους. Χρειαζόμαστε μια πανανθρώπινη «φώτιση» (Al Gore) για να σταματήσουμε εγκαίρως τον «αυτοκτονικό πόλεμο» (António Guterres) που έχουμε εξαπολύσει ενάντια στα ζώα, στη φύση και στις επόμενες γενιές. Εάν δεν δούμε πιο μακριά «από τη μύτη μας» (Greta Thunberg) τα παιδιά μας δεν θα μπορούν ούτε καν να ονειρεύονται έναν κόσμο με Ειρήνη, Ευημερία και Ελευθερία. Θα τους έχουμε κλείσει σε έναν σκοτεινό κόσμο, όπου θα έχει μόνο πόλεμο, φτώχεια και τυραννία, και θα το έχουμε κάνει εντελώς συνειδητά.

Ο Επικεφαλής του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα Νίκος Ράπτης (https://www.animalpolitics/gr)

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 18/04/2022

Των:    Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή

ΠΡΟΣ:    Τoν κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:    «Προοπτική    κατάργησης    επιτυχημένων    δημοτικών    κοινωνικών δομών μετά το πέρας της ΕΣΠΑ χρηματοδότησης»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από πολίτες απανταχού την Επικράτεια, έχει ανακύψει μείζον ζήτημα, αναφορικά με τη λειτουργία κοινωνικών δομών των Δήμων. Κατά τα μέχρι πρόσφατα ισχύοντα δεδομένα, κάθε δημοτική αρχή είχε το δικαίωμα οι συγχρηματοδοτούμενες δομές κοινωνικής προστασίας και φροντίδας του ΕΣΠΑ, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα νεότητας, κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.α. που λειτουργούσαν στους Δήμους, να συνεχίζουν τη λειτουργία τους, χρηματοδοτούμενες αποκλειστικά από αυτούς μετά τη λήξη της πιλοτικής περιόδου χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ. Με τον τρόπο αυτό ο κάθε Δήμος, κρίνοντας με βάση το συμφέρον των δημοτών του, αποφάσιζε να εξακολουθήσουν να υφίστανται σε μόνιμη βάση δομές που επί σειρά ετών παρείχαν στους δημότες ευαγείς υπηρεσίες και κοινωφελείς παροχές. Κι έρχεται ξαφνικά η Πολιτεία να το αλλάξει αυτό, ψηφίζοντας τον νόμο 4915/24-3-2022 που καταργεί το δικαίωμα των Δήμων να αποφασίζουν τι είναι χρήσιμο και ωφέλιμο για τους δημότες τους, απαγορεύοντάς τους να μετατρέπουν τις δομές ΕΣΠΑ μετά το πέρας της κοινοτικής χρηματοδότησής τους σε μόνιμες δημοτικές δομές και τους συμβασιούχους εργαζόμενούς τους σε μόνιμους δημοτικούς υπαλλήλους. Με τον τρόπο αυτό εξανεμίζεται το αυτεξούσιο των Δήμων για διατήρηση ομολογουμένως επιτυχημένων θεσμών, παραβιάζεται η ρήτρα βιωσιμότητας των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, πλήττονται άμεσα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ωφελούμενες από τις δομές αυτές αλλά και χάνεται το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό των δομών που αποτέλεσαν την ψυχή επί σειράς ετών των προγραμμάτων. Η Πολιτεία λειτουργώντας με λογική και σύνεση, οφείλει να άρει τον συγκεκριμένο νόμο και δείχνοντας ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο να σταματήσει την προκρούστεια πρακτική των περικοπών που επιδιώκει να κρατά τις δημοτικές δομές υπό καθεστώς προσωρινότητας και εξάρτησης από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να αποτρέψετε την κατάργηση χρήσιμων δημοτικών κοινωνικών δομών μετά το πέρας της ΕΣΠΑ χρηματοδότησης;
  1. Προτίθεσθε να προβείτε σε ενέργειες κάλυψης των δαπανών λειτουργίας των κοινωνικών δομών λειτουργίας μετά το πέρας της ΕΣΠΑ χρηματοδότησης;
  1. Προτίθεσθε στα πλαίσια μιας αναθεωρητικής προσέγγισης και επιδεικνύοντας το κοινωνικό σας πρόσωπο να άρετε τον νόμο 4915/24-3-2022 που καταργεί ουσιαστικά δημοτικές κοινωνικές δομές που ομολογουμένως αποτέλεσαν σημαντική αρωγή σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Σχετ.:   Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 4837/18-04-2022 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Με τις διατάξεις του άρθρου 37 του ν.4915/2022 (Α΄ 63) τροποποιήθηκαν οι ρυθμίσεις του άρθρου 72 του ν.3852/2010 (Α΄ 87), αναφορικά με τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής Δήμων, καθιστώντας υποχρεωτική την άσκηση ένδικων βοηθημάτων και μέσων από πλευράς του δήμου στην περίπτωση δικών που αφορούν στον προσδιορισμό ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης μεταξύ εργαζομένων και του δήμου.

Όπως είναι γνωστό, η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή συμβάσεων μίσθωσης έργου σε αορίστου χρόνου απαγορεύεται ρητά από το άρθρο 103 του Συντάγματος. Η ανάγκη άσκησης ένδικων μέσων από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) σε περιπτώσεις δικών που αφορούν στον προσδιορισμό ή τη μετατροπή σχέσης εργασίας υπαγορεύεται στο πλαίσιο αποτροπής αύξησης πλεονάζοντος προσωπικού (το οποίο προσλήφθηκε για την αντιμετώπιση έκτακτων και όχι πάγιων αναγκών), με σκοπό τη διαφύλαξη των οικονομικών συμφερόντων των υπηρεσιών και του δημοσίου εν γένει, αλλά και για αποτροπή δημιουργίας νομοτελειακών δεδομένων, με ευρύτερες δημοσιονομικές και λοιπές συνέπειες.

Ειδικότερα όσον αφορά το προσωπικό των Ο.Τ.Α. και των νομικών προσώπων τους που απασχολείται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σύμφωνα πάντα με το πλαίσιο υλοποίησης και τους όρους που θέτει στην πράξη ένταξης κάθε πρόγραμμα ξεχωριστά, δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις που δύνανται να ανανεώνονται, βάσει των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν.4765/2021 (Α΄ 6), εφόσον συντρέχει περίπτωση. Στις διατάξεις αυτές γίνεται ρητή μνεία ότι οι συμβάσεις του απασχολούμενου προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε καμία περίπτωση δεν μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου.

Σημειώνεται επίσης ότι η δαπάνη μισθοδοσίας καλύπτεται από πόρους του ΕΣΠΑ όσο το προσωπικό απασχολείται ως ΙΔΟΧ στο πλαίσιο του προγράμματος, ενώ προσωπικό με σχέση ΙΔΑΧ που ανταποκρίνεται σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων δεν μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα και ως εκ τούτου να αμειφθεί με πιστώσεις προερχόμενες από το ΕΣΠΑ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα της αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και της ισότιμης πρόσβασης στις θέσεις εργασίας, υπάγονται στο σύστημα προσλήψεων του λοιπού δημοσίου (ν.4765/2021), το οποίο προϋποθέτει την προηγούμενη έγκριση από την Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει, ή του Υπουργικού Συμβουλίου και την τήρηση συγκεκριμένων (διαγωνιστικών) διαδικασιών. Ειδικότερα για τη διαδικασία στελέχωσης

εφαρμογή έχουν τα προβλεπόμενα του συστήματος πολυετούς και ετήσιου στρατηγικού προγραμματισμού προσλήψεων τακτικού και έκτακτου προσωπικού για όλους τους φορείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού [άρθρα 1-7 ν.4590/2019 (Α΄ 17) και άρθρο 51 ν.4622/2019 (Α΄ 133)].

Κατά τα λοιπά, αρμόδια να ενημερώσουν τη Βουλή των Ελλήνων είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ