Παρασκευή, 8η Δεκεμβρίου 2023  1:50: πμ
  rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την διασφάλιση της ποιότητας και της επάρκειας του νερού για τους κατοίκους της περιοχής της ΔΕ Παλαίρου (Παλαίρου, Πογωνιας και Στενού) ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας.

Για το θέμα κατέθεσε επερώτηση που θα συζητηθεί στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στη Πάλαιρο στις 24/07.

Αναλυτικά:

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στα δίκτυα της ΔΕ ΠΑΛΑΙΡΟΥ (Παλαίρου, Πογωνιας και Στενού) όπου λειτουργούν:

ΠΑΛΑΙΡΟΣ : Τέσσερις δεξαμενές:

α) Θέση ΜΑΝΤΑΝΙΑ 200 m3 -1ΘΑΛΑΜΟ

β) Θέση ΨΥΧΟΓΙΟΥ 400 m3 – 4ΘΑΛΑΜΟΙ

γ) Δεξαμενή 350μ3 – 2θαλαμη

δ) δεξαμενή 500μ3 – 2θαλαμη

Ο τρόπος πλήρωσης γίνεται με δύο γεωτρήσεις:

α) Θέση ΧΩΛΙΑΝΗ

β) Θέση ΡΟΥΝΕΣ

ΠΟΓΩΝΙΑ : Μία (1) δεξαμενή 80Μ3 Τροφοδοτείται από γεώτρηση Στενού βάθους 60 μέτρων και καινούργια γεώτρηση δίπλα στην προηγούμενη βάθος 90 μ.

ΣΤΕΝΟ : Μία (1) δεξαμενή 50Μ3 Τροφοδοτείται από γεώτρηση βάθους 60 μέτρα Στενού και καινούργια γεώτρηση δίπλα στην προηγούμενη βάθος 90 μ

και με βάση δειγματοληπτικούς έλεγχους της ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ της ΠΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ και με τα από 23/11/2021 και 30/11/2021 έγγραφα της παραπάνω υπηρεσίας, στα ανωτέρω δίκτυα ύδρευσης διαπιστώθηκε ελλιπής ή μη απολύμανση του νερού των δικτύων (μη επαρκές υπολειμματικό χλώριο, με αποτέλεσμα την απόκλιση μικροβιακών δεικτών στα δείγματα από θεσμοθετημένα όρια, κατάσταση που θα είχε αποφευχθεί αν υπήρχε υπολειμματικό χλώριο.

Ειδικότερα για τις γεωτρήσεις του Στενού έχει επισημανθεί η αυξημένη επικινδυνότητα λόγω υπόγειου υδροφόρου, θέσης και κατασκευής, καθώς η διαχείριση αυτής είναι αυξημένης επικινδυνότητας και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση μικροβιακών δεικτών , αυξημένη, συνεχή και επισταμένη παρακολούθηση υπολειμματικού χλωρίου και συνεχή άντληση του ύδατος αυτής.

Σημειώνεται επίσης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα της ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ της ΠΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ οτι δεν προκύπτει οργανωμένο εσωτερικό σύστημα παρακολούθησης των δικτύων υδροδότησης απο την Δημοτική Αρχή Ακτίου Βόνιτσας, δεν υποβλήθηκε ανάλυση επικινδυνότητας στα δίκτυα ούτε υπάρχει ικανά οργανωμένος και στελεχωμένος φορέας για την ασφάλεια του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω και με το δεδομένο, ότι η υδροδότηση της Πογωνιας και του Στενού γίνεται με νερό που αναμιγνύεται με νερό των γεωτρήσεων, το οποίο δεν είναι πόσιμο και αλλοιώνει την ποιότητα, είναι αναγκαίο να παρθούν άμεσα μέτρα και μέσα από ολοκληρωμένη μελέτη, να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμες πηγές της ΚΟΡΠΗΣ, με σωστή μάστευση και ασφαλές δίκτυο μεταφοράς νερού στα παραπάνω χωριά, στη κατεύθυνση άμεσης απεμπλοκής από τις γεωτρήσεις και την οριστική κατάργησή τους.

Η συνήθης τακτική της Δημοτικής Αρχής Ακτίου Βόνιτσας στα παραπάνω και της συσχέτισης των προβλημάτων της έλλειψης του νερού με τα “ακραία καιρικά φαινόμενα” που επικαλούνται κάθε φορά για να “ρίχνουν” το ακατάλληλο νερό των γεωτρήσεων του Στενου στο δίκτυο υδροδότησης της Πογωνιας, εναρμονίζεται πλήρως με την προσπάθεια που ξετυλίγεται από επιτελεία της κυβέρνησης και της ΕΕ να μας πείσουν ότι είναι φυσικό φαινόμενο η λειψυδρία, όπως και οι πυρκαγιές που προκάλεσαν τόσες καταστροφές και οι πλημμύρες. Προσπαθούν όλοι τους να κρύψουν την αλήθεια: ότι η προστασία του λαού, οι καλλιέργειες των βιοπαλαιστών αγροτών και το δικαίωμα σε πόσιμο, ποιοτικό και φθηνό νερό δεν είναι στις προτεραιότητές τους! Προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες που έχουν και τη γύμνια των πολιτικών τους που αφήνουν το λαό και το βιός του ανοχύρωτο απέναντι σε οποιαδήποτε καιρικό φαινόμενο, λες και δεν υπάρχει εν έτει 2022 η τεχνολογία για να εξασφαλίσουμε άφθονο νερό για την περιοχή! Είναι κοροϊδία να μας λένε ότι δεν υπάρχει νερό, όταν μεγαθήρια των εμφιαλωτηρίων επενδύουν στην περιοχή και δεν γνωρίζουμε καν τι ποσότητες αντλούν και ετοιμάζονται να κάνουν και νέες γεωτρήσεις! Οι λύσεις που βρίσκουν περιορίζονται στο να κόβουν το πόσιμο νερό από λαϊκά νοικοκυριά

Επειδή το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αγανακτήσει από αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί καθώς αφορά την ποιότητα ζωής και την υγεία τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί , για:

Να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμες πηγές της ΚΟΡΠΗΣ, με σωστή υδρομάστευση και ασφαλές δίκτυο μεταφοράς και να εξασφαλιστεί η υδροδότηση με υγιεινό και φθηνό νερό για οικιακή χρήση των προαναφερόμενων περιοχών, με χρηματοδότηση και υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.

Να γίνονται συχνές και τακτικές δειγματοληψίες και αναλύσεις του νερού. Τα αποτελέσματά τους να κοινοποιούνται έγκαιρα και να δημοσιοποιούνται για την ενημέρωση των κατοίκων.

Τη χορήγηση, μέχρι την επίλυση του προβλήματος, δωρεάν εμφιαλωμένου νερού στους κατοίκους της περιοχής

Την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού στις δημοτικές υπηρεσίες, με μόνιμη και σταθερή δουλειά ώστε να καλύπτονται με ποιότητα και πληρότητα οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και να εξασφαλίζεται ο συχνός έλεγχος της ποιότητας νερού, η κατασκευή, η επέκταση, η συντήρηση και η λειτουργία των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών – εργολαβικών εταιρειών.

Νώντας Μωραΐτης,

Δημοτικός σύμβουλος,

επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

«Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας»

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Αγρινίου στα πλαίσια της οποίας συγκροτήθηκε σε σώμα καθώς έγινε και η κατανομή των τομέων.

Παρόντα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Γεωργία Σαξάμη και Δήμητρα Κατσινούλα.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξελέγησαν:
Συντονιστής Α’: Κωνσταντίνος Τσουράπης
Συντονιστής Β’: Κωνσταντίνος Καραλής

Στη συνέχεια ορίσθηκαν οι υπεύθυνοι των τομέων δράσης, επικοινωνίας και οργανωτικού.

Συγκεκριμένα ορίσθηκαν
– Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Κωνσταντίνος Τσουράπης και Βασιλική Ζαλοκώστα
– Υπεύθυνος Οργανωτικού: Κωνσταντίνος Καραλής
– Τομέας Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού: Βασιλική Ζαλοκώστα
– Τομέας Υγείας: Βασιλική Ζαλοκώστα
– Τομέας Αυτοδιοίκησης: Χρήστης Βδουκάκης
– Τομέας Οικονομίας και Εμπορίου: Κωνσταντίνος Καραλής

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Την στιγμή που λείπουν 35.000 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό»

Ο πρώην υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης αναφερόμενος στην εμμονή της κυβέρνησης να συνεχίζει να τιμωρεί τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς μην επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν στην εργασία τους παρά το γεγονός ότι πλέον έχει αποδειχτεί το μάταιο των εμβολιασμών, μιλώντας σε ΜΜΕ του Κιλκίς είπε:

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αιτωλοακαρνανία και την παράδοση της παράκαμψης Αμφιλοχίας.

«Η εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν μπορούν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα που ζει ο λαός του νομού»
Συμπόρευση με το ΚΚΕ, παντού και στην κάλπη. Για να μην κοιτάζουμε από μακριά, τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, για να ζήσουμε καλύτερα!

Μετά την εικονική πραγματικότητα και το “πνεύμα ανάτασης” που προσπάθησε να δημιουργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, με την προεκλογικού τύπου “φιέστα” στα εγκαίνια της παράκαμψης της Αμφιλοχίας, για έργα που “βελτιώνουν και ανακουφίζουν τη ζωή όλων μας”, οι εργαζόμενοι και ο λαός της Αιτωλοακαρνανίας επέστρεψαν στη δικιά τους σκληρή πραγματικότητα.
Μετά τα εγκαίνια, οι κάτοικοι του νόμου μετράνε τα ευρώ, για το πόσο θα τους στοιχίζει, αν θα συμφέρει η διέλευση, μέσω και της Ιόνιας Οδού και από πού να μπουν, μπας και γλιτώσουν τίποτα. Φυσικά μετά την ολοκλήρωση μέχρι και το Άκτιο, με τα νέα διόδια, η διέλευση τότε θα τείνει να είναι απροσπέλαστη, όταν τέτοιες υποδομές τις έχει πληρώσει ήδη ο λαός, από πολλές μεριές.

Ο λαός του νομού, όπως και όλης της χώρας, έχει χορτάσει χρόνια “τη συνέπεια λόγων και έργων”, αλλά όχι όταν αφορά τον ίδιο και τις ανάγκες του. Αυτή η συνέπεια αφορά μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο νέος δρόμος, που χρόνια ήταν ανάγκη για τους κατοίκους, με τα τόσα δυστυχήματα, που ο σχεδιασμός του είχε τεθεί εδώ και περίπου μία 20ετια, αίτημα μαζικών φορέων του νομού, με το ΚΚΕ να την έχει αναδείξει δεκάδες φορές μέσα και έξω από τη Βουλή, αυτή δεν προχωρούσε, από καμία κυβέρνηση της ΝΔ παλιότερα, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια και ξανά της ΝΔ.

Τελικά, κινητήριος δύναμη για την κατασκευή, ήταν η ναυαρχίδα της οικονομίας ο τουρισμός, το μπούκωμα με υπερκέρδη των κατασκευαστικών ομίλων και πάνω απ’ όλα η “εξωστρέφεια της οικονομίας” και “η σύνδεση της περιοχής με το διευρωπαϊκό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων”, πράγματα πέρα και έξω, από τις ανάγκες μας.
Την ίδια ώρα, 80 χιλιόμετρα νότια από το σημείο των εγκαινίων, οι κάτοικοι μιας ολόκληρης περιοχής, στο ύψος της κατεστραμμένης γέφυρας του Ευηνοχωρίου, ακόμα περιμένουν, τι θα γίνει με την άρση του αποκλεισμού τους, που δεν μπορούν ούτε σουπερ-μάρκετ να πάνε.

Στα περίσσια λόγια για τη συνέπεια και τις ικανότητες της κατασκευάστριας εταιρίας, ξέχασαν να αναφέρουν ότι αυτή “η συνέπεια και ικανότητα” περνά πάνω από τους εργάτες του έργου, που η εταιρεία ξεζούμισε και ξεζουμίζει, με τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι και ο λαός μας δεν ξεχνούν τι σημαίνει τους μεγάλους και πολυδιαφημισμένους οδικούς άξονες να τους λυμαίνονται μεγάλες επιχειρήσεις και να κερδίζουν δισ. ευρώ. Το παράδειγμα της Αττικής Οδού τον προηγούμενο χειμώνα, είναι αποκαλυπτικό.

Η πολιτική αυτή που ακολουθούν σταθερά, σημερινές και προηγούμενες κυβερνήσεις, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, μόνο μιζέρια υπόσχεται στο λαό. Ο λαός της Αιτωλοακαρνανίας δεν “τσιμπάει” στις “φιέστες”, γιατί οι αγροτοκτηνοτρόφοι πληρώνουν εφόδια και καύσιμα πολύ ακριβά, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους βιώνουν στο πετσί τους την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, με πετσοκομμένους μισθούς και με τη μεγάλη ακρίβεια.

Η ελπίδα και η λύση βρίσκεται στο αγώνα, που με πείσμα πρέπει να δώσει ο λαός, συμπορευόμενος με το ΚΚΕ, παντού και στην κάλπη. Για να μην κοιτάζουμε από μακριά, τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, για να ζήσουμε καλύτερα!

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Βαρεμένος αρθρογραφεί σχετικά με τη μείωση του πληθυσμού της Αιτωλοακαρνανίας, με ιδιαίτερη αναφορά στον Δήμο Θέρμου.

Ας μιλήσουμε για την μείωση 30% του πληθυσμού στο Θέρμο

του Γιώργου Βαρεμένου*

Η πρόσφατη απογραφή έδειξε μείωση του πληθυσμού της Αιτωλοακαρνανίας κατά 9%, με τον Δήμο Θέρμου να κατέχει την θλιβερή πρωτιά με 30% μείωση. Κατ’ αρχάς, η δημογραφική κάμψη στην Ελλάδα είναι το αποτέλεσμα της χρεωκοπίας της χώρας, που οδήγησε σε κατάρρευση επιχειρήσεων, ανεργία και φυγή των νέων με ιδιαίτερα προσόντα στο εξωτερικό.

Ας σταθούμε όμως στην περίπτωση του Δήμου Θέρμου, που κατέχει το αρνητικό ρεκόρ. Η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και η απομάκρυνση υπηρεσιών είναι μία αιτία, η κυριότερη όμως είναι η απίσχναση των παραγωγικών δυνατοτήτων, η ενίσχυση των οποίων θα μπορούσε να κρατήσει τους κατοίκους σ’ αυτόν τον όμορφο και ιστορικό τόπο.

Ας μιλήσουμε με ορισμένα παραδείγματα. Ο Ανδρέας, που εγώ τον αποκαλώ χαϊδευτικά “καουμπόι”, άφησε γρήγορα την δουλειά του στην Τράπεζα και επένδυσε 80 χιλ. ευρώ στην εκτροφή βοοειδών. Ζήτησε την παροχή νερού στην μονάδα και, όπως λέει, του απάντησαν ότι υπάρχει λειψυδρία. Αναγκάζεται να κουβαλάει το νερό ο ίδιος και το μόνο που τον κρατάει ακόμη στο ορεινό Θέρμο είναι το πείσμα.

Ένα άλλο παράδειγμα: Με ιδιαίτερες προσπάθειες είχα κατορθώσει να γίνει δεκτή μία τροπολογία που επέτρεπε σε ορεινά μέρη, όπως εν προκειμένω στο Θέρμο, να ιδρύονται σφαγεία, αίροντας τους περιορισμούς από την προηγούμενη νομοθεσία. Μία πενταετία μετά, τα σφαγεία στο Θέρμο παραμένουν όνειρο απατηλό.

Η μή αξιοποίηση της Τριχωνίδας με την ένταξη σε προγράμματα στερεί από το Θέρμο -μαζί με την δύσκολη προσβασιμότητα- την επισκεψιμότητα στην βάση του μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο ένα άρτιο κτιριακά μουσείο, που εγκαινιάσθηκε από τον προηγούμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και την ιστορική παράδοση του Κοσμά του Αιτωλού, που ξεπερνάει τα όρια του θρησκευτικού τουρισμού.

Μένοντας στην δυσκολία πρόσβασης, να υπενθυμίσουμε την αξιόλογη προσπάθεια αναβίωσης του παραδοσιακού οικισμού στο Αργυρό Πηγάδι, όπου ο αφοσιωμένος και προικισμένος Βασίλης Κωνσταντινίδης συνεχίζει το πρόγραμμα υποδοχής επισκεπτών στο Λαογραφικό Μουσείο, την ταβέρνα και τον ξενώνα. Μόνο που πριν μία πενταετία πήγαινες στο χωριό με χαμηλό αυτοκίνητο, ενώ τώρα κινδυνεύεις να το αφήσεις εκεί. Ένα άλλο μικρό Λαογραφικό Μουσείο στήθηκε και στον Δρυμώνα. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κοκκινόβρυσης Βλάσης Προβίδας αναφέρει ότι ξεκινάνε έργα για τη βελτίωση του άθλιου οδικού δικτύου και εγκαταλείπονται. Συγκεκριμένος εργολάβος που εγκατέλειψε εργασίες, λέει ότι το έκανε επειδή το κράτος δεν του πλήρωσε κάν τις 45 χιλ. ευρώ της προκαταβολής. Ούτε δυό-τρία φορτηγά με αμμοχάλικο δεν στέλνονται προκειμένου να διορθωθεί σε ορισμένα σημεία ο δρόμος.

Μ’ αυτά και με τ’ άλλα, παραμένει δυστυχώς ανοικτός ο δρόμος της εγκατάλειψης  και της φυγής από έναν χαρισματικό, ιστορικό τόπο. Αυτή η πορεία είναι εθνική ανάγκη να αντιστραφεί.

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ