Παρασκευή, 8η Δεκεμβρίου 2023  3:12: πμ
  rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 30 Ιουλίου 2022

Σάββατο, 30 Ιουλίου 2022 21:38

ΑμεΑ, ένας αγώνας που δικαιώθηκε

Αλεξοπούλου Αικατερίνη γράφει η Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου *

          Επιτέλους, ο αγώνας μας -ο Αγώνας της Ελληνικής Λύσης- για τα ΑμεΑ δικαιώθηκε!

          Με την προ ημερών τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχτεί τις προτάσεις μας για τα άτομα με αναπηρίες. Προτάσεις που έχουμε κάνει εδώ και 3 χρόνια με Ερωτήσεις και ομιλίες μας στη Βουλή, καθώς και με σχετική αρθρογραφία. Ποιες είναι αυτές; Οι εξής:

          α) Δημιουργείται ψηφιακό Μητρώο ΑμεΑ, με ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηριών, που είχα προτείνει στη Βουλή εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια. Δια μέσω του εν λόγω Μητρώου, πλέον το κράτος γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιος, πού και ποιο βαθμό αναπηρίας έχει, βάζοντας έτσι τάξη σε ένα μείζον θέμα για τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας.

          β) Καθιερώνεται, ακόμα, η Κάρτα Αναπηρίας, η οποία διευκολύνει τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες σε όλες τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, βάζοντας οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία δεκαετιών. Κι αυτή η παράμετρος υπήρξε πρόταση της Ελληνικής Λύσης και εμού προσωπικά.

          γ) Θεσπίζονται, επίσης, τα ψηφιακά ΚΕΠΑ (αρμόδιες Επιτροπές που κρίνουν και αξιολογούν το είδος και τον βαθμό αναπηρίας), κάτι που αποτελεί κι αυτό δική μας πρόταση, βασισμένη πάνω στο αυτονόητο ερώτημα που είχα θέσει πολλάκις στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής: για ποιο λόγο υφίσταται όλη αυτή η περιττή γραφειοκρατία, που εξαναγκάζει τα ΑμεΑ να προσέρχονται 2, 3 και περισσότερες φορές στα ΚΕΠΑ για το ίδιο ζήτημα;

          δ) Ιδρύεται, πέραν των παραπάνω, Μητρώο Παροχών για ΑμεΑ, με το οποίο τα άτομα με αναπηρίες έχουν πλεόν το σύνολο των δικαιωμάτων και παροχών που δικαιούνται, και μάλιστα συγκεντρωμένα σε έναν και μοναδικό ηλεκτρονικό τόπο. Μόλις πρόσφατα είχα θέσει ως προβληματισμό, με πλήθος εισηγήσεών μου, την άμεση ανάγκη υποβοήθησης αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι σε συνθήκες παρατεταμένης και οξείας οικονομικής, κοινωνικής και υγειονομικής κρίσης είναι άδικο να μην έχουν την αρωγή της Πολιτείας και να υποφέρουν.

          ε) Εγκαινιάζεται, τέλος, νέο Ειδικό Σώμα Ιατρών, ακριβώς πάνω στις δικές μας τοποθετήσεις των τελευταίων τριών ετών, ότι δηλαδή θα πρέπει τα άτομα με αναπηρίες να εξετάζονται και να στηρίζονται από ιατρικό προσωπικό εξειδεικευμένο στα θέματα ΑμεΑ, με τις ανάλογες ευαισθησίες. Έτσι, οι συμπολίτες μας με αναπηρίες θα έχουν τούδε και στο εξής την αντιμετώπιση που αξίζουν, μέσα σε ένα σύγχρονο πνεύμα αναβάθμισης των σχετικών υπηρεσιών.

          Όλα τα παραπάνω οφείλονται στο έργο που έκανε η Ελληνική Λύση, μέσα και έξω από τη Βουλή. Το κόμμα μας είναι το μοναδικό ελληνικό πολιτικό κόμμα, το οποίο έχει στο πρόγραμμά του ειδικό κεφάλαιο για τα ΑμεΑ, με δεκάδες σελίδες και συγκεκριμένες προτάσεις που ενσωματώνουν τους συνανθρώπους μας αυτούς πλήρως στο κοινωνικό σύνολο.

          Υπάρχουν, βέβαια, πολλά ακόμα να γίνουν. Και στην τέταρτη κοινοβουλευτική Σύνοδο, που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, θα έχουμε την ευκαιρία και την τιμή να θέσουμε και άλλες παρόμοιες προτάσεις και θέσεις, για να γίνουν πράξη! Με το έργο μας αποδείξαμε ότι σταθήκαμε, και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε, στο πλευρό των ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

*Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου, Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών του Κόμματος Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος

πηγή φωτό: dimosio.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Για προσπάθεια επαναχάραξης των ευρωπαϊκών συνόρων κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας, αντιδρώντας με σφοδρότητα στον χάρτη που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Yekaterina Shtukina/TASS), ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram έναν χάρτη της Ευρώπης, στο οποίο φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας έχει περιέλθει στην κατοχή άλλων κρατών, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής ιστοσελίδας Vedomosti.

Δυτικοί αναλυτές

Στην ανάρτησή του, ο Μεντβέντεφ ισχυρίζεται ότι υπάρχουν δυτικοί αναλυτές – χωρίς να τους κατονομάζει – που θα έβλεπαν έτσι το μελλοντικό ουκρανικό κράτος, σημειώνει η ιστοσελίδα.

Δείτε ακόμα – Ρώσος αναλυτής: Θα αποκόψουμε την Ουκρανία από τη θάλασσα και θα κινηθούμε στην Υπερδνειστερία

Σε έναν από τους χάρτες που δημοσίευσε ο τέως πρόεδρος της Ρωσίας (εικόνες, κάτω), επτά ουκρανικές περιοχές περιέρχονται στην Πολωνία, μία στην Ουγγαρία, δύο στη Ρουμανία και 13 άλλες, μαζί με τη χερσόνησο της Κριμαίας, στη Ρωσία.

Ετσι, η Ουκρανία παραμένει μόνο στην περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσίευσε ο Μεντβέντεφ την ημέρα που η Ουκρανία γιόρτασε, για πρώτη φορά, την Ημέρα του Κράτους.

«Οι δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί στην πραγματικότητα», γράφει στη λεζάντα ο αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας.

Στον πρώτο δημοσιευμένο χάρτη, η Ουκρανία είναι πλήρως αποκαταστημένη εντός των συνόρων του 2014. «Στον εγκέφαλο του προέδρου της Ουκρανίας, επηρεασμένου από ψυχοτρόπες ουσίες, προέκυψε η ακόλουθη εικόνα για το λαμπρό μέλλον της χώρας του», επισημαίνει ο Μεντβέντεφ για τον δεύτερο χάρτη.

Σφοδρή αντίδραση της Ρουμανίας

Η Ρουμανία απορρίπτει «σταθερά» την προσέγγιση του αντιπροέδρου του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «έναν χάρτη που αποδίδει στη Ρουμανία φανταστικά εδάφη της Ουκρανίας» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «τέτοιες συμπεριφορές αποτελούν μέρος των εργαλείων προπαγάνδας και παραπληροφόρησης που χρησιμοποιεί η Ρωσική Ομοσπονδία για μεγάλο χρονικό διάστημα και το οποίο ενισχύθηκε μετά την έναρξη του παράνομου και επιθετικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας».

«Αυτές οι αποκαλούμενες «προτάσεις» και «αναλύσεις» που στοχεύουν στην τυχαία επαναχάραξη των συνόρων ορισμένων κρατών και ως εκ τούτου προωθούν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν είναι τίποτα άλλο από εντελώς ανεπιτυχείς προσπάθειες να δικαιολογήσουν τη δική τους συμπεριφορά παραβίασης των κανόνων της διεθνούς τάξης», προστίθεται στην ανακοίνωση του ρουμανικού ΥΠΕΞ.

Το υπουργείο επιβεβαιώνει την «πλήρη» υποστήριξη της Ρουμανίας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και επαναλαμβάνει την καταδίκη του για την αδικαιολόγητη και απρόκλητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Πηγή: vedomosti.ru, echedoros-a.gr, in.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος απέστειλε ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια για τη λειτουργία της Μαρίνας του Μεσολογγίου.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Η Μαρίνα Μεσολογγίου είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή του Μεσολογγίου, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει καταλυτικά στην εξυπηρέτηση του θαλάσσιου τουρισμού στο Ιόνιο, δεδομένου του πλήθους σκαφών που επισκέπτονται τα νησιά του Ιονίου. Παραμένει ωστόσο, για περισσότερο από μια δεκαετία εγκλωβισμένο στον μαρασμό.

Η μαρίνα αντιμετώπιζε για πολλά χρόνια προβλήματα αδειοδότησης και λειτουργίας. Τόσο η εταιρία ΜΑΡΙΝΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΑΕ, που είχε υπογράψει σύμβαση με το Υπουργείο Τουρισμού για τη χρήση και εκμετάλλευση της ζώνης (χερσαίας και θαλάσσιας) του Τουριστικού Λιμένα Μεσολογγίου το 2009, όσο και οι ίδιοι οι μέτοχοί της είχαν εμπλακεί σε μακροχρόνιες αντιπαραθέσεις και δικαστικές διαμάχες και τα προβλεπόμενα στη σύμβαση δεν υλοποιούνταν.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι η αρχική σύμβαση με την εν λόγω εταιρία λύθηκε αυτοδικαίως το Νοέμβριο 2009, λόγω μη προσκόμισης εγγυητικής επιστολής, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν η εταιρία δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, ενώ οι οφειλές της έναντι του Δημοσίου συσσωρεύονταν. Δυνάμει ωστόσο συμβάσεων που μεσολάβησαν και τροποποιήσεων αυτών, η εταιρία παρέμενε ανάδοχος του έργου, χωρίς ωστόσο η Μαρίνα να λειτουργεί.

Με την υπ’αριθμ. πρωτ. 7045/2021 ερώτησή μου, είχα θέσει στο Υπουργείο Τουρισμού τα προβλήματα λειτουργίας της Μαρίνας Μεσολογγίου, ζητώντας την άμεση επίλυσή τους, με επίκεντρο την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και την ανάγκη λειτουργίας της Μαρίνας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας αλλά και προς όφελος της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου.

Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση, το Υπουργείο Τουρισμού ανέφερε ότι «στις 21/5/2021 η εταιρεία «ΜΑΡΙΝΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Α.Ε.» υπέβαλε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου πλήρες ιστορικό των προβλημάτων, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων της, καθώς επίσης και αντίγραφο πληρωμής για την κάλυψη μέρους των υποχρεώσεων της εταιρείας προς το Ελληνικό Δημόσιο (αντάλλαγμα παραχώρησης).

Το σύνολο των αναφερόμενων στο εν λόγω έγγραφο εξετάζεται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου στο πλαίσιο της διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου και της βέλτιστης διαχείρισης και λειτουργίας του Τουριστικού Λιμένα Μεσολογγίου».

Πριν λίγους μήνες υπήρξαν δημοσιεύματα ότι τα προβλήματα για την αδειοδότηση και τη λειτουργία της μαρίνας ξεπεράστηκαν και αναμένεται να λειτουργήσει ξανά, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν μια σειρά από έργα σε θάλασσα και στεριά που θα αγγίξουν τα 3.5 εκατ. ευρώ.

Δεδομένης λοιπόν της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η Μαρίνα Μεσολογγίου στην τουριστική ανάπτυξη και την οικονομική ενίσχυση της ευρύτερης περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας, είναι σημαντικό να υπάρξει ενημέρωση αναφορικά με τον σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

Ποιο είναι το σημερινό καθεστώς λειτουργίας του Τουριστικού Λιμένα Μεσολογγίου από την εταιρία «ΜΑΡΙΝΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Α.Ε.»; Πώς έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από την μη εκτέλεση της σύμβασης και από την συσσώρευση οφειλών έναντι του Δημοσίου;

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν τα Υπουργεία για την ομαλή λειτουργία της μαρίνας;

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων στη Μαρίνα Μεσολογγίου και ποιος ο συνολικός σχεδιασμός για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίησή της;

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ