Τρίτη, 6η Ιουνίου 2023  7:17: πμ
rss button rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022

Οι Έλληνες δεν έχουν χρήματα να βγάλουν τον μήνα τους αλλά οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να ανεβαίνουν

Σε δημοπρασία βγάζουν οι τράπεζες 83.000 ακίνητα Ελλήνων, κάτι που θα προκαλέσει επώδυνες επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία.

Σε μία εποχή που η πλειοψηφία των πολιτών δεν καταφέρνει να βγάλει το μήνα αρκετοί χάνουν τα σπίτια τους και παραδόξως οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν που σημαίνει ότι τα πλειστηριαζόμενα ακίνητα συγκεντρώνονται στα χέρια λίγων και εν συνεχεία κάποια από αυτά περνάνε στα χέρια αλλοδαπών που έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν κατοικία.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανάλυση της Alpha Bank , παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα η αγορά οικιστικών ακινήτων επέδειξε ανθεκτικότητα, με τις τιμές να παραμένουν σε ανοδική πορεία και τον ετήσιο ρυθμό αύξησής τους να επιταχύνει εκ νέου από το πρώτο τρίμηνο του 2021 και μετά.

Από το 2018 και έως το 2021, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν σωρευτικά κατά περίπου 20%, ανακτώντας εν μέρει τις απώλειες από την παρατεταμένη πτωτική πορεία της περιόδου 2009 – 2017 της τάξης του 40%.

Η ραγδαία άνοδος των τιμών των οικιστικών ακινήτων τα δύο τελευταία έτη (2020: 4,5%, 2021: 7,4%) συνδυάστηκε με τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε κατοικίες (2020: 14,6%, 2021: 26,5%) και της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας (2020: 5,9%, 2021: 45,9%), σε όρους όγκου (m3 ).
«Η πορεία ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα συνεχίστηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η αγορά οικιστικών ακινήτων διατηρεί την ισχυρή δυναμική της, με τον δείκτη τιμών διαμερισμάτων να καταγράφει σημαντική άνοδο σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του έτους (8,6%)», σημειώνει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:
«Οι θετικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων διαφαίνονται και από την ισχυρή άνοδο των επενδύσεων για κατοικίες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 18,6% σε ετήσια βάση, καθώς και από την άνοδο του όγκου ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά 13,8% σε ετήσια βάση».
Μία κοινωνία που κανείς δεν έχει διαθέσιμο εισόδημα αλλά συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων!

Τα ονόματα των επενδυτών που θα αναλάβουν να διαχειριστούν περισσότερα από 83.000 ακίνητα, τα οποία είτε είναι ιδιόκτητα είτε – στην πλειονότητά τους – αποτελούν εξασφαλίσεις σε «κόκκινα» δάνεια, θα ανακοινώσουν οι τράπεζες.

Το πρώτο αφορά στο mega project Αριάδνη, ύψους 5,2 δισ. ευρώ που έχει βγάλει προς πώληση η PQH.

Μολονότι ο διαγωνισμός έλαβε εκ νέου παράταση ως προς το σκέλος της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, με το νέο και τελευταίο deadline να ορίζεται για την ερχόμενη Παρασκευή, εντούτοις οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη λάβει θέσεις… μάχης, με τον ανταγωνισμό να είναι μεγάλος ως απόρροια του μεγέθους του χαρτοφυλακίου.

Υπενθυμίζεται πως τα δάνεια του «Αριάδνη» έχουν εξασφαλίσεις σε 83.000 ακίνητα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε  7,4 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών η πλειονότητα, δηλαδή, 44.000, αξίας 3,7 δισ. ευρώ, αφορά σε οικιστικά.

Όπως είναι γνωστό, το πωλητήριο μπαίνει σε 97.000 δάνεια που αντιστοιχούν σε 72.000 δανειακές συμβάσεις, οι οποίες έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες.

Από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων, τα 2,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις, το 1,2 δισ. ευρώ από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 1,5 δισ. ευρώ από στεγαστικά δάνεια και τα 400 εκατ. ευρώ από καταναλωτικά δάνεια.

Προς ώρας, είναι βέβαιο πως και σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας – μετά τις μη δεσμευτικές – το «παρών» θα δώσει το mega consortium των Bain, Fortress, Davidson Kempner, doValue και Cepal, ενώ μένει να αποκαλυφθεί η… έκπληξη από πλευράς της Ellington (πληροφορίες την θέλουν να συνομιλεί με την Intrum, η οποία έμεινε εκτός της πρώτης φάσης).

Το δεύτερο αφορά στο project Skyline της Alpha Bank με 573 ιδιοχρησιμοποιούμενα και ανακτηθέντα ακίνητα, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Βάσει αυτού, τα ακίνητα (περιλαμβανομένων και αυτών της Alpha Αστικά Ακίνητα) θα μεταβιβαστούν σε μη εισηγμένη εταιρεία, η οποία θα αποτελέσει τη βάση της κοινοπραξίας μεταξύ επενδυτή και Alpha Bank.

Οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί – Invel-Prodea, Dimand-HIG-Premia και Brook Lane-Bain – με τις πληροφορίες να θέλουν την τράπεζα να ανακοινώνει το όνομα του προτιμητέου επενδυτή εντός των προσεχών ημερών.

Με την επίμαχη συναλλαγή η Alpha Bank διεκδικεί ισχυρή θέση στην αγορά real estate, η πορεία της οποίας παραμένει ανοδική, παρά τις κατά καιρούς εξελίξεις.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Δ. Κωνσταντόπουλος θέτει το ζήτημα της ολοκλήρωση του φράγματος των Αχυρών που εδώ και δεκαετίες παραμένει ένα έργο – φάντασμα στην Αιτωλοακαρνανία.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης ;

Το φράγμα Αχυρών, ένα έργο πνοής για τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας, έχει καταλήξει σήμερα να αποτελεί σήμα κατατεθέν της αναποτελεσματικότητας και της ολιγωρίας της Διοίκησης.Το ΠΑΣΟΚ, σχεδόν 30 χρόνια πριν ανέδειξε την εθνική αναγκαιότητα κατασκευής του έργου για σκοπούς ταμίευσης χειμερινών ροών προς χρήση για αρδευτικούς σκοπούς τους θερινούς μήνες.

Έκτοτε ωστόσο και μέχρι σήμερα, το Φράγμα Αχυρών, το έργο φάντασμα, δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας και ιδίως οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, βιώνουν την απογοήτευση για το μέλλον του έργου και μέμφονται τους αρμοδίους για αδιαφορία και λάθη.

Η λεκάνη του φράγματος είναι έτοιμη σε ποσοστό άνω του 80% με τις υπολειπόμενες εργασίες να αφορούν, κυρίως, τον κάμπο του Αετού. Έχουν καταβληθεί μεγάλες αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις και έχουν δαπανηθεί τεράστια κονδύλια για την κατασκευή του. Το έργο όμως εξακολουθεί να μην τελειώνει, υπονομεύοντας την ανάπτυξη της περιοχής. Σημειώνεται δε, ότι η πολυετής εγκατάλειψη του έργου έχει συντελέσει στο να χάνει σταδιακά η περιοχή τον χαρακτήρα της ως αμιγώς αγροτικής καλλιεργήσιμης γης, με τους πολίτες να στέφονται όλο και περισσότερο στα φωτοβολταϊκά.

Δεδομένων των ανωτέρω, καθώς και των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής λόγω της εκτόξευσης των τιμών σε ενέργεια και αγροεφόδια, κάθε περιθώριο ανοχής έχει ξεπεραστεί. Καθίσταται άμεση και επιτακτική η ολοκλήρωση και λειτουργία του Φράγματος Αχυρών, το οποίο θα δώσει πνοή στις καλλιέργειες του κάμπου, περίπου 25.000 στρεμμάτων, ενώ ταυτόχρονα θα διευρύνει τις δυνατότητες ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και σε ζωικό κεφάλαιο.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάθεσης των υπολειπόμενων εργασιών του φράγματος; Ποιες ακριβώς εργασίες υπολείπονται για την ολοκλήρωση του έργου του Φράγματος Αχυρών;
2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την επίσπευση της ολοκλήρωσης του έργου και ποιο το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη λειτουργία αυτού;

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ