Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  1:15: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022

Αύριο, Παρασκευή 22 Ιουλίου στις 10πμ, ο ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας και πρώην υπουργός, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, θα επισκεφθεί την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπου και θα συναντηθεί με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρο Ντογιάκο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση, ο κ. Κουρουμπλής θα καταθέσει τη μηνυτήρια αναφορά για την οποία είχε δεσμευθεί δημόσια, προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες για τυχόν πράξεις και παραλείψεις, συνέπεια των οποίων υπήρξε η άδικη απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών από τη νόσο covid -19 εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο όντας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα – Λύτρα, ο κ. Κουρουμπλής είχε υποστηρίξει ότι με την πολιτική της κυβέρνησης «δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι».

Ο βουλευτής αιτιολογώντας τη θέση του, στη συνέχια, είχε υπογραμμίσει ότι δεν είπε σε κανέναν ότι είναι δολοφόνος αλλά ότι οι πολιτικές που ασκούνται είναι δολοφονικές, και πως τα λεγόμενά του αποτελούσαν μια “κραυγή αγωνίας” διότι πεθαίνουν άνθρωποι αβοήθητοι εκτός ΜΕΘ. “Πεθαίνουν άδικα άνθρωποι, ναι ή όχι; Αυτό είναι το επίδικο” είχε σημειώσει.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τίποτα στον κόσμο δεν είναι πιο επικίνδυνο από την ειλικρινή άγνοια και τη συνειδητή βλακεία.

Γράφει ο Άκης Ροδίτης

Αμφότερα αποτελούν ποιοτικά γνωρίσματα του λειτουργικά αναλφάβητου Ρωμιού και κινητήριος δύναμη των δημαγωγών που απειλούν να τινάξουν (ξανά) τη χώρα στον αέρα. Πολύ περισσότερο όταν οι ίδιοι οι δημαγωγοί έχουν πιστέψει τα ψέματά τους και με ύφος high achiever επιχειρηματολογούν για τα «επιτεύγματα» του 2015 και για μια παράλληλη πραγματικότητα που τη δεύτερη φορά θα είναι εφικτή.

Το κοινωνικό φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ένα μοναδικό γνώρισμα και δυο βασικούς πυλώνες: Το γνώρισμα είναι ότι στερείται πολιτικής υπόστασης έχοντας ως αυτοσκοπό την εξουσία. Ο ένας πυλώνας είναι ο κόσμος του. Ένα ετερόκλητο πλήθος βολεμένων της εποχής ΠΑΣΟΚ, διορισμένων λαϊκοδεξιών στον πλανήτη ΣΕΔ (Στοργικό Ελληνικό Δημόσιο) και στοιχείων του ιδεολογικού-κοινωνικού περιθωρίου, με κοινό γνώρισμα το ακατέργαστο μίσος για τη Δύση και τη νεοτερικότητα. Ο έτερος πυλώνας είναι ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας. Άριστος γνώστης της παβλοφικής γλωσσάς και με μοναδικό ταλέντο να αλλάζει στις λέξεις το νόημά τους. Το Όχι σε Ναι, την Τρόικα σε Θεσμούς και το κράτος δικαίου σε«κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως υποστηρικτής -αυτή τη φορά- του «κοινού περί δικαίου αισθήματος» διαπράττει ένα βαρύ ατόπημα και τορπιλίζει εκ νέου τα θεμέλια της κοινωνικής ειρήνης. Με αφορμή μια δικαστική απόφαση, καλεί την κοινωνία να ερμηνεύσει το Σύνταγμα καιτους νόμους σύμφωνα με μια εξ υποθέσεως κοινή αίσθηση του δικαίου και βάσει μιας δοξασίας κανονιστικά ανυπόστατης που απορρίπτεται από το επιστημονικό πεδίο του νομικώς σκέπτεσθαι.

Μόλις προχθές, από θεάτρου και όχι από έδρας, μάθαμε ότι ο δικαστής οφείλει να προσμετρά και το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο το λαό ως πηγή όλων των εξουσιών. Θέση παράλογη και ανυποστήρικτη ως κανονιστικό νόημα,αφού η ιδέα αυτή έχει εκλείψει ανεπιστρεπτί στα σύγχρονα νομικά συστήματα κωδικοποιημένου δικαίου. Το φερόμενο «κοινό περί δικαίου αίσθημα» μπορεί να το λάβειυπ’ όψιν του ο νομοθέτης -κινούμενος πάντα εντός των ορίων του Συντάγματος και των διεθνών συνθηκών που θεμελιώνουν το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο που υπερισχύει τουεθνικού- όχι όμως και ο δικαστής, ο οποίος οφείλει να εφαρμόζει το νόμο. Δεν είναι έθιμοτο οποίο προϋποθέτει μια ιστορική συνέχεια και ασφαλώς δεν αποτελεί πηγή δικαίου. Ο Καντ που ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα, αντέταξε στην έλλειψη του αναγκαίου δικαιοκρατικού αισθήματος της κοινής γνώμης ότι το ηθικό και το ανήθικο δεν μπορούν να προσδιορίζονται ανεξάρτητα από τον ηθικό νόμο. Αυτός είναι και ο λόγος που το κράτος δικαίου παίρνει την ποινική υπόθεση και την καθιστά δημόσιο δίκαιο, μακριά από το πεδίο εκδίκησης των πολιτών-μέλων μιας κοινωνίας που στη φυσική της μορφή είναι μια ζούγκλα.

Μόνο υπερβολική δεν είναι η άποψη που θέλει την αξιωματική αντιπολίτευση να ενθαρρύνει συμπεριφορές φαυλότητας και ανυπακοής των πολιτών στους νόμους και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, έχοντας ως στόχο την  δημιουργία συνθηκών πολιτικής αστάθειας. Παλιά της τέχνη κόσκινο. Άλλωστε, στη νοοτροπία ενός σημαντικού τμήματος της «πασοκοτραφούς» ελληνικής κοινωνίας, η δημοκρατία και οι θεσμοί της είναι καλοί μόνο όταν εξυπηρετούν τα συμφέροντά της, οι νόμοι είναι δεσμευτικοί μόνο για τους άλλους και η παράβασή τους μπορεί να εκλαμβάνεται ως κατόρθωμα.

Μόνο στη βάση αυτής της συλλογιστικής θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η εμμονή των στελεχών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», που ενώ θα έπρεπε να ικανοποιηθεί για την υπόθεση Λιγνάδη δεν απασχόλησε καθόλου για την περίπτωση του ντράμερ των Πυξ Λαξ Γιώργου Γιαννόπουλου. Αποκρύπτουν βεβαίως ότι το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» δεν είναι καθόλου ευνοϊκό στη συντηρητική χώρα μας για τις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, για τα δικαιώματα της οποίας δήθεν αγωνίζονται.
Ούτε και το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» της πλειοψηφίας των Ελλήνων συμφωνεί με τον Δημήτρη Κουφοντίνα σε ρόλο περιπλανώμενου τουρίστα στο κέντρο της Αθήνας. Μονά – ζυγά δικά τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, όχι από ευαισθησία και κάτω από το βάρος του «ηθικού πλεονεκτήματος» της Αριστεράς που τους δημιουργεί υποχρεώσεις έναντι της κοινωνίας. Ελλείψει πολιτικής πρότασης κατασκευάζουν από λευκό χαρτί ένα νέο «επαναστατικό» αφήγημα και αποσπούν την προσοχή της κοινής γνώμης για να δηλώσουν έτοιμοι να μας (ξανά) λυτρώσουν από τα δεσμά της «επάρατου Δεξιάς». Αυτό που μας σώζει, αυτή τη δεύτερη φορά, είναι η ψευδαίσθηση σιγουριάς λόγω πρότερης κυβερνητικής θητείας που τους οδηγεί σε λάθη και η οδυνηρή εμπειρία των αναποφάσιστων «κυρ-Παντελήδων» αυτής της χώρας που έπαθαν και τους έμαθαν. #ΚΑΛΟ_ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Για αύριο το πρωί (22.07.22) μετατοπίστηκαν χρονικά τα εγκαίνια της Παράκαμψης Αμφιλοχίας που θα γίνουν παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εφόσον το επιτρέψουν οι…πυρκαγιές!

Ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο να κόψει σήμερα Πέμπτη την κορδέλα του σημαντικού οδικού έργου αλλά η καταστροφική πυρκαγιά στην Πεντέλη άλλαξε τα πλάνα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φθάσει αεροπορικώς στο Άκτιο το πρωί και θα συνοδεύεται από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη.

Η εκδήλωση των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στις 11 όπως αναφέρει η σχετική πρόσκληση του Υπουργείου και της αναδόχου εταιρείας MYTILINEOS.

Δείτε video του e-maistros με εντυπωσιακά πλάνα από το οδικό έργο:

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η παραίτηση Ντράγκι έγινε αυτή τη φορά αποδεκτή από τον Ιταλό πρόεδρο ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σε πολιτική κρίση βυθίζεται η Ιταλία. Αποχώρησε από το Κυρινάλιο, την επίσημη κατοικία του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του από πρωθυπουργός. Η συνάντηση με τον Σέρτζιο Ματαρέλα διήρκεσε λιγότερο από μισή ώρα. Αυτή την ώρα ο Ντράγκι συναντά την πρόεδρο της Γερουσίας.

Η παραίτηση Ντράγκι έγινε αυτή τη φορά αποδεκτή από τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο. Ο Ντράγκι θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

«Υπό το φως της ψήφου που εξέφρασε η Γερουσία χθες το βράδυ ζητώ να διακοπεί η συνεδρίαση για να πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κοινοποιήσω τις αποφάσεις μου» είπε νωρίτερα συγκινημένος στη Βουλή ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση Ντράγκι εξασφάλισε τελικά την ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία της Ρώμης, παραμένοντας ωστόσο υπό κατάρρευση.

Τα τρία κύρια κόμματα του συνασπισμού, Πέντε Αστέρια, Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα, αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία, «τορπιλίζοντας» ουσιαστικά τη κυβέρνησή του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έλαβε 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά στη Γερουσία των 315 μελών, αλλά αυτή η η επικράτηση, ουσιαστικά δεν έχει αντίκτυπο. Υπενθυμίζεται ότι στην ιταλική γερουσία, για την απόλυτη πλειοψηφία, απαιτούνται 158 ψήφοι.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τον πρωθυπουργικό θώκο όπου ηγούνταν μιας εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού. Όμως ο πρόεδρος της γείτονος δεν έκανε αποδεκτή την παραίτησή του και του ζήτησε να προχωρήσει σε νέες διαπραγματεύσεις με τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου με την ελπίδα να αποφευχθεί η πολιτική κρίση και οι πρόωρες εκλογές.

Μια αποχώρηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντάγκι, «πυλώνα για την Ευρώπη», ανοίγει μια «περίοδο αβεβαιοτήτων», δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λορένς Μπουν.

Πηγή: skai.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση είχε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά με κύριο αντικείμενο την χρηματοδότηση για την αποκατάσταση ζημιών στην αγροτική οδοποιία όλων των δήμων του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Ο κ. Καραγκούνης ζήτησε από τον Υπουργό να εγκριθούν τα σχετικά κονδύλια που ήδη έχουν ζητήσει και οι επτά δήμοι, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρές καταστροφές στο αγροτικό οδικό τους δίκτυο μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές του νομού.

Η ανακοίνωση για τα κονδύλια που θα πιστωθούν στους δήμους θα γίνει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε πως θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εγκριθούν οι σχετικές πιστώσεις και για τους επτά δήμους του νομού.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 09:42

20η Ιουλίου 1974 – 2022

20η Ιουλίου 1974 – 2022

Του Νίκου Ιγγλέση

Συμπληρώθηκαν 48 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή, της 20ης Ιουλίου 1974, στην Κύπρο. Επί σχεδόν μισό αιώνα η Τουρκία κατέχει το 37,5% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει μεταβάλλει την πληθυσμιακή σύνθεση των κατεχομένων (εκδίωξη Ελληνοκυπρίων και μεταφορά εποίκων από την Ανατολία) και επί αυτών των εδαφών έχει ανακηρύξει την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου - ΤΔΒΚ».

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει την «ΤΔΒΚ» ενώ παράλληλα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, την θεωρεί «εκλιπούσα» και την αποκαλεί «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση του Νότου». Το σημερινό status quo είναι αντίθετο και με τις ιδρυτικές Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου που δεν προέβλεπαν καμιά κατοχή εδάφους, με την εξαίρεση των Βρετανικών βάσεων, από τις τρεις Εγγυήτριες Δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία) και κανένα ανεξάρτητο κράτος στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Τούρκοι εφέτος εόρτασαν την επέτειο της 20ης Ιουλίου με στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Φαζέλ Κιουτσιούκ της κατεχόμενης Λευκωσίας, με τον κατάπλου στο λιμάνι της Κερύνειας μιας φρεγάτας και ενός υποβρυχίου, με τον κατάπλου στην Αμμόχωστο δύο πλοίων της Σχολής Θαλάσσιου Πολέμου του υπουργείου Άμυνας, ενώ επιδείξεις  πραγματοποιήθηκαν από τα αεροσκάφη «Τουρκικά Αστέρια» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Η Ελλάδα, επίσης εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τι έκανε; Δεν έστειλε ούτε ένα πολεμικό πλοίο να κάνει επίδειξη σημαίας για να διατρανώσει την παρουσία της και την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τον κυπριακό Ελληνισμό. Γιατί; Η Τουρκία διατηρεί περίπου 35.000 στρατιώτες στην Κύπρο για να προστατεύει, όπως λέει, τους ομοεθνείς της. Η Ελλάδα μόνο  950 άνδρες της ΕΛΔΥΚ.

Ενώ η Άγκυρα επιδεικνύει για πολλοστή φορά την αποφασιστικότητά της, η Κυπριακή και Ελλαδική ηγεσία περιορίζονται στις επαναλαμβανόμενες, εδώ και 48 χρόνια, «εκδηλώσεις μνήμης και τιμής υπέρ των πεσόντων και αγνοουμένων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή». Οι πεσόντες όμως θα δικαιωθούν μόνο αν οι επίγονοί τους απωθήσουν τον εχθρό και απελευθερώσουν την κατεχόμενη Κύπρο. Οι επίσημες τελετές, τα μνημόσυνα και τα δάκρυα  δεν ταιριάζουν στους προδομένους ήρωες του 1974, που έδωσαν τη ζωή τους για να μην περάσουν οι Τούρκοι.

Αλλά στην Αθήνα, το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία «άλλο κράτος». Θεωρεί ότι η Κύπρος «κείται μακράν». Θεωρεί ότι 800.000 Ελληνοκύπριοι μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους το «τουρκικό θηρίο», χωρίς τη βοήθεια της μητέρας πατρίδας. Θεωρεί μοναδική λύση τη δημιουργία μιας Διζωνικής - Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στην οποία, μέσω του veto των Τουρκοκυπρίων, η Άγκυρα θα ελέγχει πολιτικά ολόκληρο το νησί. Θεωρεί ότι δεν πρέπει να ερεθίζει τον εχθρό, αλλά, να τον καλοπιάνει (κατευναστική πολιτική). Τέλος θεωρεί ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν αν η Τουρκία συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Οποία γεωπολιτική αφέλεια!

Στη Λευκωσία, επίσης, όλοι σχεδόν (υπάρχουν μικρές εξαιρέσεις) οι πολιτικοί σχηματισμοί και οι υποψήφιοι για τις επόμενες προεδρικές εκλογές τάσσονται υπέρ μιας Διζωνικής - Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στην οποία ο καθένας δίνει το δικό του περιεχόμενο. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη προτείνει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με τους Τουρκοκύπριους για να διατηρήσει «ζωντανό» το διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η Τουρκία απαιτεί αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» και ισότιμο διεθνές καθεστώς. Μόνο που το Κυπριακό δεν είναι θέμα μεταξύ της ελληνικής πλειοψηφίας και της τουρκικής μειοψηφίας. Το Κυπριακό είναι θέμα παράνομης τουρκικής εισβολής, κατοχής, εθνοκάθαρσης και εποικισμού.

Οι γελοίες επαφές και συζητήσεις με τους Τουρκοκύπριους για δήθεν εξεύρεση λύσης πρέπει να σταματήσουν γιατί οδηγούν την ελληνική πλευρά σε συνεχείς υποχωρήσεις και απενοχοποιούν την κατοχική Τουρκία. Η απελευθέρωση της Κύπρου θα επιτευχθεί μόνο όταν η Άγκυρα εξαναγκαστεί πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά να αποσύρει το στρατό της από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για να συμβεί αυτό απαιτείται αποφασιστική ηγεσία σε Αθήνα και Λευκωσία, χάραξη  μακροπρόθεσμης στρατηγικής, ενίσχυση, με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος των ενόπλων δυνάμεων και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου και αξιόπιστες συμμαχίες. Μόνο έτσι θα ανατραπεί το status quo που έχει επιβάλλει επί 48 χρόνια η Τουρκία στη Μεγαλόνησο.

Δυστυχώς όμως στην Αθήνα και την Κύπρο το πολιτικό προσωπικό, εξαρτημένο, δειλό και φοβικό, αναλώνεται με την υπεράσπιση των Ουκρανών, με τα δικαιώματα των λαθρομεταναστών και των ΛΟΑΤΚΙ+ παρά με τα δικαιώματα των Ελλήνων της Κύπρου.

Δε θέλει να αντιληφθεί ότι η Κύπρος είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού.

Υ.Γ. Αν το προσεχές διάστημα η Τουρκία πραγματοποιήσει γεώτρηση εντός της νόμιμα οριοθετημένης ΑΟΖ της Κύπρου, τι θα πράξει η Ελλάδα; Θα περιοριστεί στις συνήθεις διπλωματικές διαμαρτυρίες ή θα προστατεύσει, επί του πεδίου, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας της οποίας είναι εγγυήτρια δύναμη; Γιατί αφήνεται η Τουρκία να προφασίζεται ότι υπερασπίζεται τα ανύπαρκτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στις θαλάσσιες ζώνες της Α. Μεσογείου; Θαλάσσιες ζώνες δικαιούνται μόνο τα διεθνώς αναγνωρισμένα κράτη, όχι μια μειονότητα  ή μια κατεχόμενη περιοχή.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

 

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ