Παρασκευή, 26η Ιουλίου 2024  11:56: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 29 Μαϊος 2022

Θα «πέσετε από τα σύννεφα»

Νομίζεις ότι όσα σου δίδαξαν στο σχολείο ήταν και η αλήθεια; Διάβασε τη λίστα με τα 7 μεγαλύτερα ψέματα που μας έχουν διδάξει και θα μείνεις έκπληκτος!

Πολλές φορές θα έχει τύχει σαν παιδί, να απορήσεις για το αν όλα όσα σου μαθαίνουν είναι αληθινά και από που τα έχουν μάθει; Και αυτό είναι και το πιο υγιές, το να αμφιβάλεις και διαρκώς να ψάχνεις την αλήθεια.

Όχι ότι υπάρχουν μόνο 7 ψέματα, απλά τα συγκεκριμένα ίσως είναι και τα μεγαλύτερα που μας έχουν κάνει να πιστέψουμε. Ποια είναι όμως αυτά;

Το μπλε χρώμα στις φλέβες μας


Οι φλέβες στο εσωτερικό του καρπού μας φαίνονται σαν να είναι μπλε και έτσι διδάσκεται στα σχολεία μας ότι το ακάθαρτο αίμα στις φλέβες μας είναι μπλε.

Ο μύθος λέει ότι όσο το οξυγόνο δεν υπάρχει μέσα στο αίμα, οι φλέβες παραμένουν μπλε, ενώ το αίμα που περνά από την καρδιά το οποίο περιέχει οξυγόνο, είναι κόκκινο.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι αυτά είναι ένα παιχνίδισμα του φωτός. Όταν το φως χτυπά στο δέρμα σου, ο χρωματισμός διαθλά το κόκκινο χρώμα του και από την άλλη αντανακλά το μπλε χρώμα, εξαιτίας του οποίου οι φλέβες φαίνονται σαν να είναι μπλε.

Οι Αλμπίνο που έχουν λιγότερο χρωματισμό στο δέρμα τους, έχουν ως αποτέλεσμα όλες οι φλέβες τους να εμφανίζονται λες και είναι κόκκινες.

Οι 13 αποικίες της Αμερικής

Υπάρχουν δεκατρείς λωρίδες στην αμερικανική σημαία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν προφανώς τις 13 αρχικές αποικίες της Αμερικής. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια, καθώς αρχικά υπήρχαν μόνο 12 αποικίες.Delaware, που αρχικά ονομαζόταν ως «Οι τρις κατώτεροι νομοί» δεν ήταν μια ανεξάρτητη αποικία. Μάλλον ήταν πάντα τα «μαγικά» μεταξύ της Πενσιλβανίας και του Μέριλαντ, αλλά τελικά τέθηκε υπό την κατοχή του William Penn ο οποίος ήταν ο μεγάλος ιδιοκτήτης της Πενσιλβανίας.

Το υγρό γυαλί


Ένας ισχυρός μύθος για το γυαλί λέει, ότι είναι πραγματικά ένα υγρό που κινείται όμως σε πολύ χαμηλή ταχύτητα.

Αυτόν τον μύθο τον παρουσίασε ένας παλιός ιστορικός, βασιζόμενος στα παλιά τζάμια που ήταν ογκώδη στο κάτω μέρος, σε σχέση με το πάνω τμήμα τους. Ο μύθος αυτός θεωρήθηκε σωστός και έγινε βασικό μέρος της διδακτέας ύλης μας, έως ότου τον κατέρριψε ένας ερευνητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρυθμός της μεταβολής του (ακόμη και από το γυαλί glueyest) απαιτεί 10 με 32 χρόνια – ίση με τρεις φορές την ύπαρξη του σύμπαντος.

Τα κάρβουνα δημιουργούν διαμάντια


Γενικά πιστεύεται ότι τα διαμάντια είναι κατασκευασμένα από κάρβουνα, ωστόσο αυτό δεν είναι αλήθεια.

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι αναγκαστικά τα κάρβουνα βρίσκονται ανάμεσα σε άλλα πετρώματα, όπως ο ασβεστόλιθος, ενώ τα διαμάντια βρίσκονται σε δέσμες περίπου εκατό μίλια κάτω από τον πυρήνα της γης τα οποία έχουν μεγαλώσει στη διάρκεια της επιδημίας των ηφαιστείων. Αν και απαιτείται υψηλή πίεση και θερμότητα για το σχηματισμό των διαμαντιών.

Οι Ιδρυτές της Αμερικής ήταν όλοι χριστιανοί

Η ιστορία διδάσκει ότι όλοι οι ιδρυτές της Αμερικής ήταν Χριστιανοί, αλλά αυτό φυσικά και δεν είναι αλήθεια.Υπήρχαν άνθρωποι που είχαν άλλες αντιλήψεις και πιστεύω. Ο Benjamin Franklin και ο Thomas Jefferson δεν ήταν Χριστιανοί, καθώς πίστευαν μόνο στην ύπαρξη του Θεού και όχι του Χριστού. Ο John Adams ανήκε στους Ενωτικούς δηλαδή πίστευε ότι ο Ιησούς δεν ήταν ο γιος του Θεού, αλλά ένα άτομο με πολύ καλό χαρακτήρα και ηθική.Ο George Washington ήταν πανθεϊστής, ο οποίος πίστευε ότι η ίδια η φύση και τίποτε άλλο είναι ο Θεός. Τέλος, ο Alexander Hamilton έγινε Χριστιανός έπειτα από τη δολοφονία του γιου του.

Ο Van Gogh έκοψε το αυτί του.


Ο μύθος που έχει κυκλοφορήσει και πιστεύεται μέχρι και σήμερα είναι ότι ο Van Gogh σαν τρελός, έκοψε το αυτί του και το προσέφερε στην καλή του, επειδή του είπε ότι είναι όμορφο. Και φυσικά αυτό δεν είναι αλήθεια.Η αληθινή ιστορία αποκαλύφθηκε από ένα ιστορικό τον Hans Kaufmann, σύμφωνα με τον οποίο, ο Van Gogh έχασε το αυτί του σε μια μάχη με τον ζωγράφο συνάδελφο του Paul Gauguin.Ο Βαν Γκογκ χτύπησε το φίλο του με ένα ποτήρι κρασί στο κεφάλι και ο Gauguin του επιτέθηκε με ένα σπαθί και του έκοψε το αυτί. Στη συνέχεια, ο Gauguin δημιούργησε μια ιστορία όπου ο Gogh είχε τρελαθεί, έτσι ώστε να μην μπορεί να τον κατηγορήσει και να συλληφθεί.

Η εξέλιξη του ανθρώπου


Υπάρχει μια κοινή εξελικτική θεωρία ότι ο άνθρωπος εξελίχθηκε από τους πιθήκους. Η πιο πιθανή θεωρία είναι ότι οι πρόγονοι μας ήταν κοινοί για εκατομμύρια χρόνια πίσω και στη συνέχεια χώρισαν για οποιοδήποτε λόγο) σε διαφορετικές φυλές όμως και ομάδες.Το πιο πιθανό γι’ αυτή τη θεωρία είναι ότι οι άνθρωποι και οι πίθηκοι εξελίχθηκαν από κάποιο κοινό πρόγονο και κατά την εξέλιξη τους, τους άφησαν να εξελιχθούν σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, με το πέρασμα του χρόνου.
 

Εκλογές διενεργήθηκαν σήμερα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο

Τα μέλη όλων των Περιφερειακών Τμημάτων ανάμεσά τους και του Αγρινίου προσήρθαν στις κάλπες

Για να ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί απαρτία του εκλογικού σώματος και να έχει ολοκληρωθεί  η εκλογή της εφορευτικής επιτροπής βάση με την ενημέρωση που έχει δώσει το κάθε Περιφερειακό Τμήμα στα μέλη του.

Στη φωτογραφία από αριστερά διακρίνονται η σύζυγος δημάρχου Αγρινίου, Παπαναστασίου – Ζαπαντιώτη Ελευθερία, η εκδότρια της εφημερίδας “ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ” Νάντια Σαμαρά,

η Βιοχημικός του νοσοκομείου Αγρινίου, Ρένα Ντάσκαρη και η σύζυγος του Περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας, Φαρμάκη – Παππά Εύη

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Πανίσχυρη ασπίδα προστασίας των συνόρων μας αποτελεί η αστυνομία του Έβρου, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος βρέθηκε στις Καστανιές Έβρου.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος αποκάλυψε από τον Έβρο πως μόνο κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022 συνελήφθησαν από την Ελληνική Αστυνομία 150 διακινητές παράνομων μεταναστών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ο οποίος από το πρωί πραγματοποιεί επίσκεψη επιχειρησιακού, όπως είπε, χαρακτήρα στον ακριτικό Νομό, μετέβη σε αστυνομικές μονάδες στη συνοριογραμμή του Έβρου συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριο Οικονόμου. Η πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος συναντήθηκε και με εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε από το Επιτηρητικό Φυλάκιο των Καστανεών: «Η σημερινή επίσκεψή μας της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας στον Έβρο έχει επιχειρησιακό χαρακτήρα και εκπέμπει ένα ισχυρό, ουσιαστικό αλλά και συμβολικό μήνυμα. Η Ελληνική Αστυνομία σε άριστη συνεργασία με το στρατό μας, σε απόλυτη ενότητα με τους πολίτες του Έβρου, αποτελούν μία πανίσχυρη ασπίδα προστασίας των συνόρων μας. Των συνόρων της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Είμαστε αποφασισμένοι να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την αποτρεπτική μας δύναμη. Να μπει τέλος σε όσους εργαλειοποιούν δυστυχισμένους ανθρώπους, τους παράτυπους μετανάστες. Μόνο το πρώτο τετράμηνο του ΄22 η Ελληνική Αστυνομία στην ευρύτερη αυτή περιοχή συνέλαβε 150 διακινητές παράνομων μεταναστών. Υπερασπιζόμαστε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, υπερασπιζόμαστε τις αξίες του πολιτισμού μας, υπερασπιζόμαστε αποτελεσματικά την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας».

newsit.gr

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε δύο προϋποθέσεις για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την «καθοδήγηση» του κόμματος

Με αλλαγή «σκυτάλης» στη θέση του γραμματέα του κόμματος, άνοιξε τις εργασίες της η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τον απόλυτα πετυχημένο Δημήτρη Τζανακόπουλο, θα διαδεχθεί η Ράνια Σβίγκου, που αποτελεί την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα προς το όργανο, ενώ θέση αναπληρωτή θα αναλάβει ο Γιώργος Βασιλειάδης.

Όπως τόνισε κατά την εισήγηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή του προσώπου βασίζεται στους άξονες: Ανανέωση/Ισότιμη εκπροσώπηση Φύλων/Ενότητα/Ανιδιοτέλεια/Προοπτική. Η Ράνια Σβίγκου θα γίνει η πρώτη γυναίκα γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία κίνηση που ήρθε να ολοκληρώσει το ζήτημα της ισότητας στην εκπροσώπηση των φύλων εντός του κόμματος, μετά την απόφαση για ποσόστωση 50% στη νέα Κεντρική Επιλογή.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε δύο προϋποθέσεις για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την «καθοδήγηση» του κόμματος. Αρχικά να μην είναι βουλευτές, αλλά και τη δέσμευση ότι δε θα είναι υποψήφιοι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση διεκδικώντας το σταυρό.

Θα μείνουν στο κόμμα για να δουλέψουν αποκλειστικά για αυτό μέχρι τη λήξη της θητείας τους στο επόμενο συνέδριο, δηλαδή δεν θα συμμετέχουν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις επόμενες εκλογές.

Το προφίλ της γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ

Η Ράνια Σβίγκου αποτελεί γέννημα-θρέμμα της Αθήνας, καθώς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Εντάχθηκε στη νεολαία Συνασπισμού, του κόμματος που αποτέλεσε τον πρόδρομο του ΣΥΡΙΖΑ, από την ηλικία των 17 ετών, το 2000.

Υπηρέτησε τη νεολαία σε όλα τα καθοδηγητικά της όργανα, καθώς υπήρξε μέλος της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης, γραμματέας Σπουδάζουσας, καθώς και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Για χρόνια βρέθηκε στο γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά ως αναπληρώτρια και στη συνέχεια ως εκπρόσωπος Τύπου, το 2015, όταν το κόμμα βρέθηκε στην κυβέρνηση της χώρας. Παράλληλα, ήταν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος από την ίδρυση του.

Αν και υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της ομάδας των «53», εδώ και πολλά χρόνια απέχει από το «παιχνίδι» των τάσεων, συνομιλώντας με όλες τις πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει διαφωνήσει -πάντα εντός των οργάνων, ποτέ δημόσια- με εισηγήσεις της πλειοψηφίας.

Είναι υποψήφια Διδάκτορας στην Κοινωνιολογία της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ και στο Κέντρο Κοινωνιολογικών και Πολιτικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, με αντικείμενο τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων.

Η Ράνια Σβίγκου θα κληθεί να δώσει τη δύσκολη μάχη των επόμενων εκλογών και να προετοιμάσει το κόμμα σε διάταξη νίκης – κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 172.000 μέλη.

Πηγή: newsbomb.gr

Οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στην 569η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης – Μπροστά από το βήμα που μιλούσε στέκονταν άντρες με παραδοσιακές στρατιωτικές στολές της Οθωμανικής περιόδου

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρεβρέθηκε στους εορτασμούς για την 569η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Αττατούρκ και στην τελετή πρώτης φύτευσης δενδρυλλίων στον Εθνικό Κήπο του Αεροδρομίου Ατατούρκ. Όπως είπε μπροστά του στέκονται περισσότεροι από 500 χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως της νέας γενιάς για την οποία όπως τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, είναι ιδιαίτερα περήφανος.

Μίλησε για την νέα γενιά της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους εθνικούς στόχους που έχει βάλει για το όραμα του 2053 για μια ισχυρή και ενωμένη Τουρκία. Όπως είπε, πρέπει να είναι ενωμένοι οι Τούρκοι και ότι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας είναι πιο σημαντικά από την πολιτική. Όπως οι πρόγονοι μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα χτίζοντας το όραμα μας για το 2053 καταφέρουμε καει εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς που στήνουν ίντριγκες εναντίον μας, τόνισε. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας λέγοντας ότι η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας πρέπει να σταματήσει. Διερωτήθηκε τι πρέπει να κάνει η Τουρκία απέναντι σε αυτό και απάντησε ότι πρέπει να σταματήσει την αιματοχυσία. Μίλησε και για την Λωρίδα της Γάζας όπου γίνονται και εκεί, όπως είπε αιματοχυσίες.

«Λέμε στοπ στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο», τόνισε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος ενώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι λέμε στοπ στην Κριμαία…

Μπροστά από το βήμα στο οποίο απευθύνει την ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος, στέκονται άντρες οι οποίοι φορούν παραδοσιακές στρατιωτικές στολές της Οθωμανικής περιόδου. Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, η Κωνσταντινούπολη ήταν η αγαπημένη πόλη του προφήτη Μωάμεθ και και για αυτό κατακτήθηκε και «έπεσε» από τα χέρια των Βυζαντινών.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
«Δεν δικαιολογούνται τακτικές εργαλειοποίησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σπήλιος Λιβανός, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Εαρινή Συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε «Αποτελεί λάθος πολιτική εκ μέρους της Τουρκίας να προτάσσει ιδιοτελή συμφέροντα από τα συμμαχικά συμφέροντα ειρήνης και ασφάλειας των κρατών μελών της Συμμαχίας μας και των λαών μας», απαντώντας στα εμπόδια που θέτει η Τουρκία για ένταξη Σουηδίας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

«Σε αυτήν την κρίσιμη ιστορική στιγμή που ο πόλεμος στοιχίζει χιλιάδες ζωές αθώων ανθρώπων, ο εκβιασμός και τα παζάρια αποτελούν λάθος πολιτική επιλογή τόσο για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ όσο και για την ίδια την Τουρκία και τον λαό της» είπε, ακόμα, ο Έλληνας επικεφαλής αναφερόμενος στη στάση Τουρκίας, και ζήτησε από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ «να αντιμετωπίζουν με εξαιρετική προσοχή αυτές τις διαπραγματευτικές συναλλαγές και τακτικές της Τουρκίας».

Ο Σπήλιος Λιβανός, που εκπροσωπεί τη χώρα μας, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, στην Εαρινή Σύνοδο του Σώματος στο Βίλνιους της Λιθουανίας, τοποθετήθηκε εκτενώς για το ζήτημα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της Πολιτικής Επιτροπής.

Ο Σπήλιος Λιβανός αναφέρθηκε, στην αρχή της παρέμβασής του, στη θετική στάση της χώρας μας απέναντι στην προοπτική ένταξης δύο ακόμα Ευρωπαίων εταίρων στο ΝΑΤΟ, που όπως είπε θα συμβάλει στην «περαιτέρω ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας της Ευρώπης και την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ».

Ακολουθούν αναλυτικά τα βασικότερα σημεία της παρέμβασης του Σπήλιου Λιβανού:
  • Η Ελλάδα καλοδέχεται και χαιρετίζει την ιστορική απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ειδικά υπό το φως του σημερινού περίπλοκου τοπίου ασφαλείας.
  • Οι χώρες μας μοιράζονται κοινή πίστη στις αξίες της Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου και κοινό συμφέρον για την ειρήνη και την ασφάλεια.
  • Στηρίζουμε την ενταξιακή διαδικασία των δύο ακόμα Ευρωπαίων εταίρων στο ΝΑΤΟ και ελπίζουμε σε μια ταχεία ολοκλήρωση, για την περαιτέρω ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας της Ευρώπης και την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ.
  • Στο πλαίσιο αυτό και προς το συμφέρον ολόκληρης της οικογένειας του ΝΑΤΟ, της ενίσχυσης της συνοχής και της ενότητάς του, δεν δικαιολογούνται τακτικές εργαλειοποίησης των εθνικών ζητημάτων από τα κράτη-μέλη, όπως δυστυχώς βλέπουμε να συμβαίνει με τη γείτονα χώρα.
  • Αποτελεί λάθος πολιτική εκ μέρους της Τουρκίας να προτάσσει ιδιοτελή συμφέροντα από τα συμμαχικά συμφέροντα ειρήνης και ασφάλειας των κρατών μελών της Συμμαχίας μας και των λαών μας.
  • Σε αυτήν την κρίσιμη ιστορική στιγμή που ο πόλεμος στοιχίζει χιλιάδες ζωές αθώων ανθρώπων, ο εκβιασμός και τα παζάρια αποτελούν λάθος πολιτική επιλογή τόσο για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ όσο και για την ίδια την Τουρκία και τον λαό της. Είναι η ώρα να αναθεωρήσει τη στάση του ο Πρόεδρος Ερντογάν προς όφελος όλων.
  • Μπροστά σε ζητήματα ειρήνης και πολέμου οφείλουν οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να αντιμετωπίζουν με εξαιρετική προσοχή αυτές τις διαπραγματευτικές συναλλαγές και τακτικές της Τουρκίας.
  • Εξάλλου στις ιστορικά δύσκολες στιγμές, όπως αυτή που διάγουμε με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να δείχνουν τον δρόμο της παγκόσμιας σταθερότητας ακόμα και με πολιτικό κόστος στο εσωτερικό των χωρών τους.
Παναγιωτόπουλος Γιώργος
Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας Κυλλήνης
Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

 

Στην εκπνοή του χρόνου διακυβέρνησης και με συσσωρευμένα τα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση έρχεται με στόμφο να εισάγει, σε κατ’ επίφαση δημόσιο διάλογο, νομοσχέδιο που βάλει ευθέως, τη δημοκρατική λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τραυματίζει καίρια το δημόσιο αγαθό της παιδείας με απώτερο στόχο της την περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Χωρίς ίχνος ευθύνης έναντι της νέας γενιάς και με σαφή προσανατολισμό την ικανοποίηση των επιταγών, ομάδων συμφερόντων, καθιστά οφθαλμοφανές το αλλεργικό της σύνδρομο στις αρχές της δημοκρατίας.

Ορίζει ως ελλειμματικούς τους καθηγητές και ανίκανους εξ ορισμού να εκλέξουν πρυτανική αρχή και πρύτανη, καταστρατηγώντας ουσία και τύπο, τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 16 παρ. 5 , περί πλήρους αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων.

Θέτει το δημόσιο αγαθό, την παιδεία, σε ιδιότυπη αιχμαλωσία υποχωρώντας επικίνδυνα από τις εμβληματικές αναφορές του νόμου πλαισίου 1268/82 όπου, μεταξύ άλλων αναφέρει στο άρθρο 1, παρ.2:

Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), που έχουν ως αποστολή:

α) Να παράγουν και να μεταδίδουν τη γνώση με την έρευνα και τη διδασκαλία και να καλλιεργούν τις τέχνες και τον πολιτισμό.

β) Να συμβάλλουν στη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών, ικανών να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες όλων των πεδίων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με επιστημονική, επαγγελματική και πολιτιστική επάρκεια και με σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

γ) Να ανταποκρίνονται στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, πολιτιστικών, μορφωτικών και αναπτυξιακών αναγκών της κοινωνίας με προσήλωση στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Φιλοδοξεί να μετατρέψει τον κατεξοχήν πόλο γνώσης, μόρφωσης και πολιτισμού σε πεδίο μάχης διάφορων ποικιλώνυμων συμφερόντων. Βραχίονές τους, τα συμβούλια διοίκησης και οι μάνατζερ, ως προϊόντα συναλλαγών, συμφωνιών και διαπλοκής.   

Με έντονη αμβλυωπία, ελλειπτική κι επιλεκτική μνήμη της ιστορίας της εκπαίδευσης και των δημοκρατικών κατακτήσεων, μα πάνω από όλα, με ανικανότητα παροιμιώδη να αντιληφθεί τις ορίζουσες του μέλλοντος για τη χώρα, παραδίδει τα πάντα στην μαγεία του κόσμου της αγοράς.

Με ένα «πολυσέλιδο» power point, για τις ανάγκες της επικοινωνίας, που χαρακτηρίζεται από δομική αντίφαση και αυτοαναίρεση της κυβέρνησης, λόγω της προηγούμενης νομοθέτησης, ν. 4692/20, Μέρος Β΄ Διατάξεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Κεφάλαιο  Α΄ Ανάδειξη Πρυτανικών Αρχών, επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο αλήστου μνήμης εποχές με την επιλογή δοτής διοίκησης (ισχνή δημοκρατική νομιμοποίηση) έναντι δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων.

Δοκιμάζει την ανθεκτικότητα της δημοκρατίας, πλήττοντάς την, στον συνταγματικά κατοχυρωμένο χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών, παραγωγή γνώσης, αριστείας και καλλιέργειας ακαδημαϊκού και δημοκρατικού ήθους.

Με εμμονή κατά του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τροποποιεί το περιβάλλον λειτουργίας και αφήνει υποχρηματοδοτούμενη την ακαδημαϊκή ζωή παραπέμποντας σε αναζήτηση πόρων από τον χώρο της αγοράς.

Αντί στελέχωση με προσλήψεις καθηγητών, επιλέγει ένστολους φρουρούς.

Αντί να ενισχύσει τη φοιτητική μέριμνα, στηρίζοντας σε κάθε βήμα τον φοιτητή, καταργεί τις φοιτητικές παρατάξεις για να σιγήσει κάθε φωνή διεκδίκησης της νέας γενιάς.

Αντί να αναγνωρίσει τον ιδιαίτερο ρόλο και την αξία των πανεπιστημιακών δασκάλων με τη συμβολή τους στη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας, τους απαξιώνει το έργο και την υπόστασή τους.

Αντί να δώσει επαγγελματικά δικαιώματα σε χιλιάδες πτυχιούχους και φοιτητές που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, καθιστά ισότιμα τα πτυχία των επιχειρήσεων-κολλεγίων.

Αντί να φέρει στον δημόσιο διάλογο νομοσχέδιο, όπως επικαλείται τρία χρόνια τώρα, παρουσιάζει ένα ασαφές και ανεφάρμοστο επί της ουσίας, σύνολο, που το βαπτίζει μεταρρύθμιση.

Αντί να θέσει στη βάσανο του διαλόγου με τα πολιτικά κόμματα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τους εκπροσώπους του προσωπικού, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, ορίζει  χρόνο (12 μέρες) διαβούλευσης, καταδεικνύοντας έτσι την αντίληψη που έχει, για τον δημόσιο και δημοκρατικό διάλογο.    

Θέλει να δημιουργήσει ένα σώμα, καθηγητών και φοιτητών, «ευνουχισμένων» και λοβοτομημένων, για να ολοκληρώσει πολιτικές που εδράζονται στην αντίληψη του άκρατου νεοφιλελευθερισμού.

Καταληκτικά, μια αναγκαία επισήμανση  

Η ανθεκτικότητα της δημοκρατίας είναι δεδομένη.

Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να την υπομονεύσει, δε θα τα καταφέρει.

Ο χρόνος της είναι λίγος.

Η παιδεία είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό.

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ