Δροσερή, διαφορετική και συναισθηματική η νέα καμπάνια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με πρωταγωνιστή τον Όττο, έναν Αυστριακό που επισκέφθηκε πριν χρόνια τη χώρα μας για να γευτεί το ελληνικό καλοκαίρι, όμως «αιχμαλωτίστηκε» από το συναίσθημα που του δημιούργησε η Ελλάδα και; Έμεινε για πάντα!
Δείτε το βίντεο
Μια πραγματική ιστορία είναι το storytelling της φετινής καμπάνιας του ΕΟΤ, που με επίκεντρο τις ομορφιές της χώρας, φιλοδοξεί να δείξει ότι η Ελλάδα δεν είναι τυχαία ο αγαπημένος προορισμός εκατομμυρίων επισκεπτών. Είναι ο τόπος που τους επανασυνδέει με όλα όσα είναι σημαντικά για εκείνους.
Φέτος, όποιος σκέφτεται να επισκεφθεί την Ελλάδα, καλύτερα να το ξανασκεφτεί. Γιατί αν βρεθεί έστω και μια φορά στη χώρα, είναι πολύ πιθανό να θέλει να μείνει για πάντα. Και δεν το λέμε εμείς οι Έλληνες, αλλά όλοι εκείνοι στους οποίους όντως συνέβη. Εμπνεόμενοι, λοιπόν, από τις αληθινές ιστορίες τους, αποφασίσαμε ως χώρα να «προειδοποιήσουμε» τους ταξιδιώτες για το τι μπορεί να τους συμβεί (!) Γιατί καμιά φορά, στην Ελλάδα, οι διακοπές γίνονται το νέο σου σπίτι.
Πηγή: ethnos.gr
Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες, σε μια διήμερη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια και η ευρωπαϊκή άμυνα.
Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινάει στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με πρώτο θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν την ισχυρή οικονομική, πολιτική, ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ προς τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επαναλάβει την πρόταση του για τη λήψη μέτρων στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού της αγοράς, ώστε να μειωθεί η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που φθάνει στον καταναλωτή. Τα ίδια πρόσωπα, υπενθυμίζουν, εξάλλου, πως η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή το δικό της εθνικό σχέδιο στήριξης, που προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για το ρεύμα για τον Μάιο και τον Ιούνιο καθώς και αναδρομική επιστροφή έως και 600 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών με εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ για τις αυξήσεις, που δεν επιδοτήθηκαν το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022.
Στο μέτωπο της τουρκικής προκλητικότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την κλιμάκωση από την πλευρά της γειτονικής χώρας και την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία που το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμη μια εστία έντασης σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο. Αναμένεται, μάλιστα, να τονίσει πως η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή.
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα, η οποία έχει το διεθνές δίκιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρού συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στις εργασίες.
Ως προς την ατζέντα των θεμάτων της Συνόδου Κορυφής -και κυρίως για το «καυτό» ζήτημα του ενεργειακού, τόνισε: «Το πρώτο θέμα το οποίο θα μας απασχολήσει στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο το οποίο ξεκινά σε λίγο θα είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την ευρωπαϊκή ένωση από την Ρωσία. Θεωρώ ότι οι επιμέρους αντιστάσεις κρατών μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε τελικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
»Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία θα συζητήσουμε τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ευρωπαϊκή ένωση στον τομέα της ενέργειας. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας ως αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου. Τιμές οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τους νόμος της προσφοράς και της ζήτησης γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου ώστε με αυτό τον τρόπο να συμπαρασύρονται προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας. Και φυσικά για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουμε την ευκαιρία θα συζητήσουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει καταθέσει η ευρωπαϊκή ένωση στα πλαίσια του νέου σχεδίου, το οποίο και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί απορροφώντας σημαντικό ποσοστό από πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια. Σε κάθε περίπτωση θέλω να επαναλάβω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές στις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά έτσι ώστε να σε κρατήσει στο μετρό του εφικτού ότι σε ψηλά στα μίας ηλεκτρικής ενέργειας.
»Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανοίξει σχετική πλατφόρμα προκειμένου να επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας αυξήσεις που έχουν καταβάλλει νοικοκυριά σου λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του έτους και από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας με παρεμβάσεις στην χονδρική αγορά έτσι ώστε πρακτικά να εξουδετερωθεί η ρήτρα προσαρμογής και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Θέλω να θυμίσω ότι την προηγούμενη εβδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την φορολόγηση στο ύψος του 90% υπερκερδών των επιχειρήσεων χονδρικής και ηλεκτρικής ενέργειας και θα είναι αυτοί πρόσθετοι πόροι οι οποίοι θα κατευθυνθούν στην προσπάθεια μας να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.»
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι «27» ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της ενέργειας και των υψηλών τιμών που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί γύρω από τη χρηματοδότηση του σχεδίου REPowerEU, για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, που παρουσίασε η Επιτροπή στις 18 Μαίου. «Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση, εάν θέλουμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. Βασιζόμενοι στις αποφάσεις μας στις Βερσαλλίες, θα συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσουμε», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους «27».
Στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, οι «27» καλούσαν την Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των υπερβολικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς». Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ορισμένα κράτη-μέλη δεν θεωρούν ότι το REPowerEU απαντά στο πιεστικό ζήτημα των τιμών της ενέργειας. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να τεθεί εκ νέου το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ανώτατου ορίου στην τιμή της ενέργειας και μιας πλατφόρμας για κοινή αγορά φυσικού αερίου στην ΕΕ. Όπως είπε ευρωπαίιος αξιωματούχος, «ζητάμε από την Επιτροπή να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα ήταν δυνατό να υπάρχουν ανώτατα όρια τιμών αλλά σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους».
ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για τις δραματικές επιπτώσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που κινδυνεύει να φέρει η στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ.
Τέλος, η ευρωπαϊκή άμυνα θα απασχολήσει τους «27» ηγέτες, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ενίσχυσε περαιτέρω τη φιλοδοξία τους για μια ισχυρή, συντονισμένη ευρωπαϊκή άμυνα. Προτεραιότητα είναι τα κράτη-μέλη να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την αναπλήρωση των αποθεμάτων και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης.
Πηγή: eleftherostypos.gr
του Γιώργου Βαρεμένου*
Τα Λεύκαρα στην Κύπρο είναι ένα χωριό σε κάποιο υψόμετρο, απ’ όπου το κατά Σεφέρη χρυσοπράσινο φύλλο αγναντεύει το πέλαγος. Κάποτε ζούσαν μαζί στα πέτρινα σπίτια του οι Έλληνες με τους Τούρκους και η θαυμάσια εκκλησία του 13ου αιώνα είναι κοντά στο τζαμί. Πέρα από την ντόπια πέτρα, το χωριό είναι φημισμένο για τα αργυροχοεία του, αλλά και για τις θαυμάσιες δαντέλες που κεντάνε οι ντόπιες γυναίκες στα πλαίσια μιάς τεράστιας παράδοσης, που κρατάει από την αναγέννηση κι ακόμη πιο πίσω. Αυθεντικά τεχνουργήματα, στα οποία αντικατοπτρίζεται η καλλιτεχνική δεξιοτεχνία των γυναικών του χωριού, που κουβαλάνε στους ώμους τους την παράδοση, σ’ ένα νησί που, λόγω της στρατηγικής του θέσης, τά’ χει δει όλα στο διάβα των αιώνων.
Σύμφωνα με την παράδοση, τα Λεύκαρα επισκέφθηκε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι όταν από την νότια Κιλικία βρέθηκε στο νησί της Αφροδίτης. Η αστραφτερή αυτή μεγαλοφυία, που δεν άφησε κάτι που να μην το ανακαλύψει ή να το εκτιμήσει καλλιτεχνικά, θαύμασε και τα πονήματα των κεντηστρών στα Λεύκαρα και πήρε ένα για να το δωρήσει στο περίφημο Duomo του Μιλάνου, προκειμένου να καλυφθεί μ’ αυτό η Αγία Τράπεζα. Αυτό λέει η παράδοση και ο Δήμος της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας τίμησε τους Λευκαρίτες το 1986 με αφορμή την συμπλήρωση 500 χρόνων από την επίσκεψη του Ντα Βίντσι στην Κύπρο.
Πλάι στην παράδοση, εσύ μπορείς να βάλεις την φαντασία και, περπατώντας στα λιθόστρωτα δρομάκια των Λευκάρων, να δεις σε μία γωνιά τον μεγάλο μύστη Λεονάρντο να σταματάει και, περινούστατος, να περιεργάζεται την παληά δαντέλα. Η ομορφιά της Τέχνης μπορεί να βρίσκεται ακόμη και στην φαντασία και τα δάχτυλα των ταπεινών γυναικών στα Λεύκαρα. Αρκεί να την ανακαλύψεις και είναι ικανή να κατευνάσει και να απαλύνει τα ατομικά και συλλογικά πάθη, σ’ ένα νησί όπως η πολύπαθη Κύπρος. Δεν είναι ανάγκη να σου το πει ο Λεονάρντο για να το καταλάβεις.
* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
agrinionews.gr
“Όταν διεξάγεται πόλεμος, ο κόσμος πεινάει”, δήλωσε προ ημερών ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις συγκρούσεις και την επισιτιστική ασφάλεια υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντόνιο Μπλίνκεν.
Περίπου το 60% των υποσιτισμένων ανθρώπων του κόσμου ζουν σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “καμία χώρα δεν είναι απρόσβλητη”.
Σύγκρουση σημαίνει πείνα
Πέρυσι, τα περισσότερα από τα 140 εκατομμύρια ανθρώπους που υπέφεραν από οξεία πείνα σε όλο τον κόσμο ζούσαν σε μόλις δέκα χώρες: αφγανιστάν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), Αιθιοπία, Αϊτή, Νιγηρία, Πακιστάν, Νότιο Σουδάν, Σουδάν, Συρία και Υεμένη – οκτώ από τις οποίες περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου.
“Ας μην υπάρχει αμφιβολία: όταν αυτό το Συμβούλιο συζητά για συγκρούσεις, συζητάτε για την πείνα. Όταν παίρνεις αποφάσεις για ειρηνευτικές και πολιτικές αποστολές, παίρνεις αποφάσεις για την πείνα. Και όταν αποτυγχάνεις να επιτύχεις συναίνεση, οι πεινασμένοι άνθρωποι πληρώνουν υψηλό τίμημα”, διευκρίνισε ο κ. Γκουτέρες.
Αν και είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών απελευθερώνει 30 εκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη των αναγκών επισιτιστικής ασφάλειας στον Νίγηρα, το Μάλι, το Τσαντ και την Μπουρκίνα Φάσο, είπε δυστυχώς: “Αλλά είναι μια σταγόνα στον ωκεανό”.
Επίπεδα πείνας έκτακτης ανάγκης
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία για την επισιτιστική ανασφάλεια στο Κέρας της Αφρικής, το οποίο υφίσταται τη μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταία τεσσάρων δεκαετιών, επηρεάζοντας περισσότερους από 18 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ συνεχείς συγκρούσεις και ανασφάλεια μαστίζουν τον λαό της Αιθιοπίας και της Σομαλίας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, 44 εκατομμύρια άνθρωποι σε 38 χώρες βρίσκονται σε επίπεδα πείνας έκτακτης ανάγκης, γνωστά ως IPC 4 – μόλις ένα βήμα μακριά από την πείνα.
Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στην Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, την Υεμένη και τη Μαδαγασκάρη βρίσκονται ήδη στο επίπεδο 5 της IPC: καταστροφικές συνθήκες ή συνθήκες πείνας.
«Τρομακτική νέα διάσταση»
“Ο πόλεμος στην Ουκρανία προσθέτει τώρα μια τρομακτική νέα διάσταση σε αυτή την εικόνα της παγκόσμιας πείνας”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.
Η εισβολή της Ρωσίας είχε ως αποτέλεσμα τεράστια μείωση των εξαγωγών τροφίμων και πυροδότησε αυξήσεις τιμών έως και 30% για τα βασικά τρόφιμα, απειλώντας τους ανθρώπους σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Οι ηγέτες της Σενεγάλης, του Νίγηρα και της Νιγηρίας επιβεβαίωσαν στον κ. Γκουτέρες ότι βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.
Ενώ οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ ετοιμάζονται να βοηθήσουν, υποφέρουν και αυτοί από τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Αφρικής, όπου το κόστος της επισιτιστικής βοήθειας έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 65 τοις εκατό, τον περασμένο χρόνο.
"Η διατροφή των πεινασμένων είναι μια επένδυση στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια" – επικεφαλής του ΟΗΕ
Σπάζοντας τη «θανατηφόρα δυναμική»
Ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ σκιαγράφησε τέσσερις ενέργειες που μπορούν να αναλάβουν οι χώρες για να σπάσουν “τη θανατηφόρα δυναμική των συγκρούσεων και της πείνας”, ξεκινώντας με επενδύσεις σε πολιτικές λύσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων, την πρόληψη νέων και την οικοδόμηση βιώσιμης ειρήνης.
“Το πιο σημαντικό από όλα, πρέπει να τερματίσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία”, ανέφερε, καλώντας το Συμβούλιο να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του “για να φιμώσει τα όπλα και να προωθήσει την ειρήνη, στην Ουκρανία και παντού”.
Δεύτερον, υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας της ανθρωπιστικής πρόσβασης και των βασικών αγαθών και προμηθειών για τους πολίτες, εφιστώντας την προσοχή στον “κρίσιμο ρόλο των μελών στην απαίτηση τήρησης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και στην επιδίωξη λογοδοσίας όταν παραβιάζεται”.
Τρίτον, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει «πολύ μεγαλύτερος συντονισμός και ηγεσία» για να μετριαστούν οι διασυνδεδεμένοι κίνδυνοι επισιτιστικής ανασφάλειας, ενέργειας και χρηματοδότησης, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «οποιαδήποτε ουσιαστική λύση στην παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια απαιτεί επανένταξη της γεωργικής παραγωγής της Ουκρανίας και της παραγωγής τροφίμων και λιπασμάτων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στις παγκόσμιες αγορές – παρά τον πόλεμο».
Τέλος, είναι «πιο αναγκαίο από ποτέ» οι δωρητές να χρηματοδοτούν πλήρως τις ανθρωπιστικές εκκλήσεις με επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια.
“Η εκτροπή του σε άλλες προτεραιότητες δεν αποτελεί επιλογή, ενώ ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μαζικής πείνας… Η διατροφή των πεινασμένων αποτελεί επένδυση στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια»,δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας.
Σε έναν κόσμο αφθονίας, κανείς δεν πρέπει να δεχτεί “ένα μόνο παιδί, γυναίκα ή άνδρα” να πεθαίνει από την πείνα, συμπεριλαμβανομένων “των μελών αυτού του Συμβουλίου”, κατέληξε.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), David Beasley, μίλησε εκτενώς για την «τέλεια καταιγίδα» που οδηγεί την πείνα, δηλαδή τις συγκρούσεις, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία COVID.
Πράξη κατεπείγοντος σήμερα – Επικεφαλής του WFP
Αναφέρθηκε στην αποσταθεροποιητική δυναμική στο Μάλι, το Τσαντ, το Μαλάουι και την Μπουρκίνα Φάσο. ταραχές και διαδηλώσεις στη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, το Πακιστάν και το Περού· συγκρούσεις στην Αιθιοπία και το Αφγανιστάν· ξηρασίας και πείνας στην Αφρική, και ένα «δαχτυλίδι της φωτιάς σε όλο τον κόσμο» καθώς ένας κλιμακούμενος αριθμός ανθρώπων συνεχίζει να «βαδίζει προς την πείνα».
“Η επισιτιστική ασφάλεια είναι κρίσιμη για την ειρήνη και τη σταθερότητα” παγκοσμίως, τόνισε.
Ο επικεφαλής του WFP δήλωσε ότι 276 εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να βρουν τροφή και 49 εκατομμύρια σε 43 χώρες “χτυπούν την πόρτα του λιμού”, γεγονός που έχει ως αποτελέσματα όχι μόνο στο θάνατο αλλά και στην “απαράμιλλη μετανάστευση”, η οποία αποσταθεροποιεί τις κοινωνίες.
Και ενώ η «τέλεια καταιγίδα» είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των τροφίμων το 2022, είπε ότι η διαθεσιμότητα τροφίμων θα ήταν η μεγάλη ανησυχία το 2023.
Ο κ. Μπίσλεϊ τόνισε τη σημασία της αύξησης της παραγωγής, του ανοίγματος των λιμένων της Ουκρανίας και της εκκένωσης των σιλό της για τη σταθεροποίηση των αγορών και την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
“Ενεργήστε επειγόντως σήμερα”, δήλωσε στο Συμβούλιο.
Ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με τις συγκρούσεις και την επισιτιστική ασφάλεια υπό τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.
Ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με τις συγκρούσεις και την επισιτιστική ασφάλεια υπό τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.
Αντιστροφή της ευημερίας
Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), Qu Dongyu, συζήτησε τη σημασία των ανθρώπων, την ειρήνη, την ευημερία και τον πλανήτη.
“Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ευημερία αντιστρέφεται”, ανέφερε. “Υπάρχει λιγότερη επισιτιστική ασφάλεια, υγειονομική ασφάλεια και εισόδημα” ενώ η ανισότητα γίνεται μεγαλύτερη.
Επεσήμανε μια «έξαρση της οξείας πείνας παγκοσμίως», με το 2022 να απειλεί με ακόμη περαιτέρω επιδείνωση.
Ενώ ο FAO έχει ενισχύσει τα συστήματα γεωργικών τροφίμων για να σώσει ζωές και να προστατεύσει τα μέσα διαβίωσης για τους πιο ευάλωτους, “πρέπει να γίνουν περισσότερα μαζί”, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο του, ο οποίος χαρακτήρισε τις συγκρούσεις “τον μεγαλύτερο παράγοντα πείνας”.
Προστατέψτε τον γείτονά σας
Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει τον κόσμο με «ιστορικά υψηλές» τιμές τροφίμων και ενέργειας, σύμφωνα με τον κ. Κου – «θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια συγκομιδή».
Υπενθύμισε ότι «είμαστε γείτονες σε αυτό το μικρό χωριό πλανητών. Αυτό που συμβαίνει σε όλους μας επηρεάζει όλους» και επεσήμανε την ανάγκη πρόληψης της επιταχυνόμενης οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας τους επόμενους μήνες και χρόνια.
“Πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, το γεωργικό σύστημα τροφίμων και τα οικονομικά από μελλοντικά πλήγματα… αύξηση της βιώσιμης παραγωγικότητας και ενίσχυση της ικανότητας παροχής σχετικών υπηρεσιών», δήλωσε ο κ. Qu.
Ο Qu Dongyu, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με τις συγκρούσεις και την επισιτιστική ασφάλεια υπό τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.
Κανείς δεν χρειάζεται να πεινάσει “εάν όλοι διαδραματίσουμε το ρόλο μας”, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τις επενδύσεις σε συστήματα γεωργικών τροφίμων “πιο σημαντικές από ποτέ”.
Τελειώνοντας τα σχόλιά του με ένα ποίημα στα κινέζικα, ο επικεφαλής του FAO είπε:
“Το βουνό είναι ψηλό. Οι άνθρωποι εξαρτώνται από το φαγητό για να επιβιώσουν. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, να εργαζόμαστε συνεκτικά για να εξυπηρετήσουμε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».
Στην αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και πράξεων, που εκτινάσσει στα ύψη τον οικογενειακό προϋπολογισμό και που εμμένει η Κυβέρνηση, η οποία, εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας της, αποφεύγει να πάρει κάθετα μέτρα κατά των τιμών, παρατείνοντας το οικονομικό αδιέξοδο των νοικοκυριών, αναφέρθηκε η υπεύθυνη Ανάπτυξης της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης, Ασημίνα Καπλάνη.
Χαρακτηριστική της πολιτικής που θα ακολουθηθεί είναι η περιώνυμη δήλωση Μητσοτάκη περί «σφαιρικής και ολιστικής οπτικής εκ μέρους των πολιτών…», κάτι το οποίο μας προϊδεάζει ότι ο Πρωθυπουργός θα περιοριστεί σε ρόλο απλού παρατηρητή του ράλι της απογείωσης των τιμών!
Σοβαρές ευθύνες για την οικονομική κρίση φέρει και η ΕΕ, η οποία με την παραίνεση των ΗΠΑ, λαμβάνει τιμωρητικά μέτρα κατά του Πούτιν, που εν τέλει στρέφονται εναντίον των Ευρωπαίων.
Η πολιτική αυτή μπορεί να εξυπηρετεί τα μέγιστα την Αμερική αλλά η ηγεσία της Ευρώπης έπρεπε να είχε αντιληφθεί την παγίδα, που έχει ήδη οδηγήσει το ευρώ σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και να έχει διαφοροποιηθεί από αυτή την ακραία και αυτοκαταστροφική στάση.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα οφείλει να προστατέψει τα συμφέροντα της και να πάψει να παίζει το ρόλο του «καλού παιδιού», σε βάρος της ευημερίας του λαού της.
Για επικοινωνία:
κιν. 6931850885
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Site: oke-i.gr
https://www.facebook.com/oke.parembasi