Πέμπτη, 3η Οκτωμβρίου 2024  10:02: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 17 Μαϊος 2022

Πετώντας στον αέρα υποσχέσεις, πιλότος F-16 δεν γίνεσαι!

Του Άκη Ροδίτη

Παλιός «ορθόδοξος» ΠΑΣΟΚος, συγγενής μου, που τώρα ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ και κομματάρχης της πρασινοφρουράς που «ρούφηξε» τον σοσιαλισμό ως το μεδούλι, ξεστόμισε κάποτε μια φράση που με συγκλόνισε περισσότερο και από το βίντεο της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης: «Μην είσαι κορόιδο και χτυπιέσαι άδικα. Ποιος φιλελευθερισμός, ποια διοίκηση αλλαγών και τι project management είναι αυτά που μου τσαμπουνάς; Ο Έλληνας είναι ΠΑΣΟΚ και αυτό βάλτο καλά στο μυαλό σου!»

Αυτή τη χαριτωμένη ατάκα, που περιγράφει όμως μια σοβαρή παθογένεια, την αναφέρω για όλους εσάς που έχετε αυταπάτες και θεωρείτε πως ξεμπερδέψαμε με τα αντιμνημόνια, τις κρεμάλες, τα λαϊκά δικαστήρια και τα προγράμματα Θεσσαλονίκης. Γιατί είναι προφανές ότι δεν ξεμπερδέψαμε και τα κινήματα της «αδούλωτης» πηχτής βλακείας είναι πάλι εδώ και απειλούν να μας «πάνε αίμα». Οι «αγαπητικοί του λάου» ανασυντάσσονται από τ’ αριστερά και τα δεξιά του πολιτικού φάσματος και ετοιμάζονται να επιτεθούν στη χώρα, διατηρώντας στην κορυφή της επίθεσης τον ίδιο αρχηγό που μόλις κατατρόπωσε εκλογικά τον … εαυτό του. Γιατί ο οπορτουνισμός και η ηλιθιότητα είναι τα δομικά στοιχεία του ρωμέικου DNA. Γιατί δημιουργούμε φανταστικούς εχθρούς επειδή μας βολεύει. Γιατί εθιζόμαστε στο μύθο και αδυνατούμε να τον ξεχωρίσουμε από το παραμύθι. Γιατί σύμφωνα με τον Φρόιντ το μυαλό είναι σαν ένα παγόβουνο, όπου μόνο το 1/7 του όγκου του είναι ορατό από την επιφάνεια. Γιατί όλη αυτή η πολεμική, των μνημονίων, της «υπερήφανης διαπραγμάτευσης», του σουρεαλιστικού δημοψηφίσματος, των κινημάτων της πλατείας και πρόσφατα η επανενεργοποίηση της λούμπεν δεξαμενής με αφορμή τη ρήτρα αναπροσαρμογής, συντηρούν ένα πεδίο αντιπαράθεσης που από κάτω του κρύβει τα πραγματικά προβλήματα και δίνει ανάσες ζωής σε παρασιτικές συντεχνίες και φαμίλιες.

Ζούμε σε μια γωνιά της πρώην οθωμανικής βαλκανικής όπου επικρατεί ο νομός του σογιού και της κουμπαριάς, γνωστή στα πέρατα της οικουμένης για το ¨Philotimo¨ των κατοίκων της, τις δαντελένιες ακρογιαλιές, τον υπερμεγέθη και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα και την κατακερματισμένη επιχειρηματικότητα που στηρίζει την ύπαρξή της στο «άρμεγμα» του κράτους. Έτσι, ως περιούσιος λαός του Θεού που είμαστε, απαιτούμε από όλους και για όλα τις τέλειες λύσεις. Επιδιώκουμε συμμαχίες αμοιβαίας συνδρομής που δεν μας δεσμεύουν με υποχρεώσεις. Καταναλώνουμε προϊόντα εισαγωγής χωρίς να παράγουμε δικά μας. Ζητάμε στρατιωτική βοήθεια από τρίτους χωρίς να κατασκευάζουμε όπλα μόνοι μας. Και τα λεφτά των ευρωπαίων συμπολιτών μας τα επενδύουμε δημοσιοϋπαλληλικά αντί να τα τοποθετούμε παραγωγικά, συνεχίζοντας εις το διηνεκές την αναζήτηση χρηματοδοτών για το μεταπολιτευτικό κεϋνσιανό όνειρό μας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εδώ και καιρό μια θλιβερή καθημερινότητα. Οι καταστροφικές του συνέπειες για τον ουκρανικό λαό που δέχεται την επίθεση από το ολοκληρωτικό καθεστώς Πούτιν είναι τεράστιες. Οι ενεργειακές επιπτώσεις στην Ευρώπη είναι πρωτόγνωρες και απειλούν την ποιότητα ζωής των πολιτών της. Χειρότερο όμως από την οικονομική κρίση, την πίεση των αγορών, την αύξηση του πληθωρισμού και το κλίμα αβεβαιότητας, είναι η αναζωπύρωση του «αυτοάνοσου» λαϊκισμού που ακροβατεί πάνω στους φόβους και τα λαϊκά πάθη και επιβάλλει τον ανορθολογισμό στον πυρήνα της κοινωνικής συνείδησης. Παλιότερα είχε ως ορμητήριο την πολιτική και η αντιμετώπισή του ήταν ευκολότερη. Σήμερα όμως, με τη βοήθεια της διαδικτυακής παραπληροφόρησης και την πολυετή υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης που κάμπτει τις άμυνες των ψηφοφόρων στο ψέμα, ο λαϊκισμός βρίσκεται παντού. Από τη δημοσιογραφία και την ακαδημαϊκή κοινότητα μέχρι τις ένοπλες δυνάμεις και τη Δικαιοσύνη αποκτώντας χαρακτηριστικά Λερναίας Ύδρας.

Τελευταίο παράδειγμα η νεοψηφισθείσα συμφωνία ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Από την πρώτη στιγμή της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, αντί στο δημόσιο διάλογο να υποστηρίζουμε προσπάθειες για την αμυντική θωράκιση της χώρας και την ενίσχυση των συμμαχιών μας, μεμψιμοιρούμε με αφορμή αντίστοιχες προσπάθειες της Τουρκίας. Κι όλα αυτά λόγω της έμφυτης ανασφάλειας, της εμμονής μας στο μύθο και της απουσίας ατομικότητας που μας χαρακτηρίζει μέσα σε περιβάλλον μονίμως συγκρουσιακό. Η Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύονται με την Τουρκία που ζητάει F-16 επιδιδόμενη στο γνωστό ανατολίτικο παζάρι. Η πρόεδρος της Αμερικάνικης Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ξεκαθαρίζει δημόσια ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες για την ασφάλεια της Ελλάδας». Και στην Ελλάδα, όσοι πίστεψαν τον Αλέξη Τσίπρα για δεύτερη φορά -αφού προηγουμένως τους είχε κλείσει τις τράπεζες- δεν θέλουν να την πιστέψουν.

Ας μην το «δένουμε κόμπο» λοιπόν, ότι καλά και σώνει η διαδικασία ένταξης Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ λειτουργεί ως διπλωματικό πλεονέκτημα της Τουρκίας και του Ερντογάν. Μάλλον την ήξεραν τη δουλειά οι Αμερικάνοι και γι αυτό έσπευσαν να ανακοινώσουν πρώτοι την προτροπή/σύσταση Μπάιντεν προς το Κογκρέσο για έγκριση του εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16. Ούτε για αγορά 40 νέων F-16 Viper έγινε λόγος, ούτε για F-35. Κίνηση ματ των Αμερικανών είναι δηλαδή, που καθορίζουν ab initio το εύρος της τουρκικής διαπραγμάτευσης. Γιατί μεταξύ μας, κάπως θα πρέπει να βρει αεροπλάνα η Τουρκία. Άοπλη για το χατίρι μας δεν πρόκειται να μείνει. Αν δεν πάρει αμερικάνικα ή ευρωπαϊκά θα πάρει ρώσικα ή κινέζικα και αυτό δεν συμφέρει ούτε τις ΗΠΑ ούτε και το ΝΑΤΟ.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν φυσικό αέριοχωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις.

Με την απόφασή της αυτή, η ΕΕ αμβλύνει τη στάση της στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κομισιόν έστειλε τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της στα κράτη μέλη την Παρασκευή. Στις επικαιροποιημένες αυτές συστάσεις, ανέφερε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν τις υποχρεώσεις τους εκπληρωμένες μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

Οι κυρώσεις της ΕΕ «δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλουν βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις», ανέφερε η Επιτροπή και πρόσθεσε: «Οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων και να εξετάσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με τις πληρωμές που έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις».

Εν ολίγοις, οι οδηγίες δεν εμποδίζουν τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank, κίνηση που θα τους επιτρέψει να αγοράσουν φυσικό αέριο σύμφωνα με τις κυρώσεις της ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται στην απαίτηση της Μόσχας να ανοίξει δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια, ο οποίος σύμφωνα με διάταγμα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι απαραίτητος για να ολοκληρωθεί η πληρωμή.

Ευρώπη: Σημαντικές απώλειες στην τιμή φυσικού αερίου τη Δευτέρα

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αρχίζουν να συμμορφώνονται με τις ρωσικές απαιτήσεις προκειμένου να διατηρήσουν τη ροή του φυσικού αερίου. Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni SpA θα προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια και ευρώ στην Gazprombank έως την Τετάρτη, ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει τις πληρωμές εγκαίρως αυτόν τον μήνα και να αποφύγει τυχόν κινδύνους για τις προμήθειες φυσικού αερίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας «ας μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά τους, τόνισε

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας «ας μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά τους, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Αλγερίας.

Καταρχάς, δεν θα λέγαμε «ναι» σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, έναν οργανισμό ασφαλείας, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας», τόνισε ακόμη ο Ερντογάν σύμφωνα με το Anadolu.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία δεν θα εγκρίνει την υποψηφιότητα των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη Σουηδία «εκκολαπτήριο» τρομοκρατικών οργανώσεων και υποστηρίζοντας ότι είχε «τρομοκράτες» στο κοινοβούλιο της.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία προσφέρουν καταφύγιο σε άτομα που συνδέονται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις – όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί πως ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τη συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο και την ομιλία του στο Κογκρέσο, αναδεικνύεται ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη, κάτι που αποτελεί και ευρύτερη εθνική μας επιδίωξη και στόχο», υποστήριξε σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον FLASH της Θεσσαλονίκης, ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Φεύγας.

Όπως υποστήριξε ο κ. Φεύγας, «ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο ταξίδι του αυτό, αφενός προωθεί τα εθνικά μας συμφέροντα, αφετέρου αναδεικνύει την χώρα μας ως έναν επενδυτικό προορισμό για τις αμερικανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας. Διότι οι επενδύσεις φέρνουν δουλειές, οι δουλειές χρήμα και με το χρήμα, σε μία τόσο δύσκολη περίοδο με την ενεργειακή κρίση στην κορύφωσή της, η κυβέρνηση μπορεί και στηρίζει τους πολίτες, ειδικά τους πιο ευάλωτους, όπως είπε χαρακτηριστικά».

Ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ως μίζερη την κριτική της αντιπολίτευσης αναφορικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και θεωρεί πως γίνεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Όπως υπογράμμισε ο κ. Φεύγας, στα εθνικά ζητήματα, θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Εκφράσεις λαϊκίστικες και φτηνού επικοινωνιακού χαρακτήρα, δεν έχουν θέση σε αυτά. Εκείνο που έχει μόνο θέση, είναι η σκληρή δουλειά και η σωστή διπλωματική προετοιμασία προς όφελος των συμφερόντων μας.

Ο κ. Φεύγας, τόνισε ακόμα ότι «η ισχύς μιας χώρας, εξαρτάται από δύο παράγοντες. Από την αποτρεπτική της ικανότητα αφενός και, από την ανάπτυξη της οικονομίας της αφετέρου. Όσον αφορά το πρώτο, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση με τον προγραμματισμό της, εξοπλίζει τις ένοπλες δυνάμεις μας με ότι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό υπάρχει στην στρατιωτική βιομηχανία ενώ, όσον αφορά την ανάπτυξη βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Ακόμα, ο κ. Φεύγας υποστήριξε ότι «οι αντιδράσεις της Τουρκίας στον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας και την σύσφιξη των σχέσεων μας με τις χώρες της Δύσης, είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη για την καλή δουλειά που γίνεται σε σχέση με την εξωτερική μας πολιτική». «Εμείς, αυτό που επιδιώκουμε, είναι να κάνουμε την Ελλάδα μια χώρα σταθερή, με ηγετικό ρόλο, ικανό να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή της Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε αγαστή συνεργασία και με τον αραβικό κόσμο», όπως είπε.

Τέλος, όπως τόνισε με έμφαση ο κ. Φεύγας, εκλογές θα γίνουν σε έναν χρόνο. «Μέχρι τότε, στόχος της χώρας μας είναι να βγει από την ενισχυμένη εποπτεία, να αλλάξουμε επενδυτική βαθμίδα και να αξιοποιήσουμε τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης όπως άλλωστε περιέγραψε και ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας». Όπως υπογράμμισε ακόμα ο κ. Φεύγας, η κυβέρνηση, θα εξακολουθεί να στηρίζει τους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, πάντα με το μυαλό της στην αποτροπή του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνεται στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, με ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από έναν εκλεγμένο η΄γέτη της χώρας που δημιούργησε τη Δημοκρατία, και έχει υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες σε κάθε περίπτωση από τότε να μιλάει εδώ. Είμαι γνώστης των στεν΄ών δεσμών που δένουν τους λαούς μας. Είναι τιμή μου που απευθύνομαι στο Κογκρέσο που έχει στην ηγεσία του δύο γυναίκες, την Κάμαλα Χάρις και την Νάνσι Πελόζι. Κάθε κράτος που αξιοποιεί τις γυναίκες όπως πρέπει, δεν αξιοποιεί το μισό του δυναμικό.

Όπως και όλοι οι ΄Έλληνες κάθε φορά που έρχομαι στην Ουάσινγκτον αισθάνομαι σαν το σπίτι μου. Η αρχιτεκτονική είναι τόσο οικεία. Το να περνάς από τον μνημείο του Λίνκολν είναι σαν να περνάς από την Ακρόπολη

Έρχομαι εδώ για να γιορτάσω αυτό που συνδέει με ένα μοναδικό τρόπο Αμερικανούς και Έλληνες. Την ιδέα ότι η κοινωνία λειτουργεί καλύτερα όταν όλοι πολίτες είναι ίσοι. Με άλλα λόγια τη Δημοκρατία. Είναι πολύ σκληρό για μας να συνειδητοποιούμε πως η ιδέα των ατομικών ελευθεριών γεννήθηκε πριν 25 αιώνες όταν μια μικρή κοινότητα Ελλήνων τόλμησε. Μόνο οι σκλάβοι δεν περιλαμβάνονταν σε αυτό. Καμία κοινωνία για τους Έλληνες δεν υπήρχε αν δεν υπήρχε και η ελευθερία. Αυτό το είδαν οι ιδρυτές των ΗΠΑ που δημιο΄ργησαν το Αμερικανικό Σύνταγμα πάνω στο αθηναϊκό μοντέλο. Η γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα έφερε μια έκρηξη δημιουργικού πνεύματος στην Ελλάδα που δημιούργησε, τέχνες, πολιτισμό. Αυτή η Δημοκρατία στις ΗΠΑ έφερε την επέκταση της ανθρώπινης ελευθερίας στον κόσμο όσο ποτέ άλλοτε.

Πέρσι η Ελλάδα γιόρτασε 200 χρόνια από την έναρξη του πολέμου για την ανεξαρτησία. Και ήταν ο ελληνικός λαός που εμπνεύστηκε από τα θεμέλια της αμερικανικής δημοκρατίας όταν ξεσηκώθηκαν κατά του δικού τους καταπιεστή. Η Ελευθερία μπορεί να κερδηθεί ενάντια σε όλες τις πραγματικότητες. Είδαμε ένα μοντέλο για τους καταπιεσμένους λαούς της Ευρώπης. Από την αρχή οι πρόγονοί μας κοίταξαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ζήτησαν υποστ΄ήριξη από τον αμερικανικό λαό. Οι ιδρυτές της δικής σας δημοκρατίας εντυπωσιάστηκαν και έγραψε ο Τόμας Τζέφερσον επιστολή αναφερόμενος στην Ελληνική Επανάσταση, λέγοντας ότι οι φλόγες από την αμερικανική επανάσταση επεκτάθηκαν στην Ελλάδα. Οι Έλληνες επαναστάτες σχεδίασαν στην Επίδαυρο το πρώτο Σύνταγμα και καθιερώσαμε στα ελληνικά ε΄δάφη του έθνους να απαλλαγεί από την τυραννία και να ζήσει σε κράτος δικαίου. Αυτά τα δικαιώματα τα είχαμε στην Ελλάδα και ποτέ δεν πάψαμε να το υπερασπιζόμαστε ακόμα και με τα όπλα όταν το απαιτούσαν οι συνθήκες. Στη θέση της Ελλάδας μπήκε η Ουκρανία στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Όταν βλέπουμε τα ίδια δεινά στους λιγοστούς υπερασπιστές της Μαριούπολης, μιας πόλης με ελληνικές ρίζες και όνομα. Όλα αυτά μας θυμίζουν το Μεσολόγγι. Δεν ξεχνάμε τους αμερικανούς εθελοντές που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για την Ελευθερία. Ούτε έχουμε ξεχάσει εκείνους τους Αμερικανούς που έστειλαν στην Ελλάδα βοήθεια. Και έφτιαξαν νοσοκομεία, σχολεία, ορφανοτροφεία. Σε στιγμές απόλυτης ανάγκης όπως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η αμερικανική βοήθεια ήταν και πάλι εκεί. Ήταν το Σχέδιο Μάρσαλ που μας βοήθησε να ξαναφτιάξουμε τις υποδομές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βγήκαμε πιο δυνατοί από τις μάχες στις οποίες οι πρόγονοί μας έδωσαν το αίμα τους.

Η σημερινή μέρα δεν είναι μόνο γιορτή αλλά και υπενθύμιση των κοινών μας αξιών. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη που έχει δυο φορές βρεθεί σε Παγκοσμίους Πολέμους πρέπει να βαθύνει την ενοποίησή της. Κοιτάμε στο Κίεβο, στην Οδησσό, στις πόλεις που η δική μας επανάσταση δημιουργήθηκε ως ιδέα. Η Μαριούπολη δημιουργήθηκε από τη Μεγάλη Αικατερίνη για τους Έλληνες της Κριμαίας. Για ακόμα μια φορά πρόκειται για ένα λαό που αντιμετωπίζει την ανάγκη να υπεραμυνθεί την ελευθερία του. Δεν έχουμε τίποτα με τον ρωσικό λαό με τον οποίο έχουμε κοινή ιστορία. Όμως δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα μπροστά σε έναν αγώνα που θυμίζει τόσο έντονα τον δικό μας.

Εμείς γνωρίζουμε τι σημαίνει να πρέπει να αντιμετωπίσεις μια εισοβλή. Να πρέπει να καταφύγεις στα όπλα. Γνωρίζουμε κάτι σχετικά με τον ηρωισμό των αδυνάμων. Και ξέρουμε τι συμβαίνει από τη νίκη που έρχεται. Κατανοούμε την ισχύ των συμμάχων σε σχέση με την άμυνα των δικών μας αξιών. Χωρίς συμμάχους οι Έλληνες δεν θα είχαν κερδίσει την ελευθερία τους. Αταλάντευτα είμαστε υπέρ της Ουκρανίας κατά της επιθετικότητας του Πούτιν. Δώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια, υποστηρίξαμε τους Ουκρανούς με όπλα για να υπερασπιστούν με όπλα. Καλωσορίσαμε τους Ουκρανούς στην πατρίδα μας. Ο Πούτιν προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κόσμο που η ισχύς θα ανήκει στα ισχυρά κράτη. Έναν κόσμος που ο στρατός και όχι οι δπλωμάτες επιλύουν τις ανάγκες. Δεν θα επιτύχει, δεν πρέπει να επιτύχει. ».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, όπου συζήτησαν για περίπου μια ώρα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η συνάντηση έβγαλε ειδήσεις καθώς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αποκτήσει μια μοίρα των υπερσύγχρονων μαχητικών 5ης γενιάς F-35 ενώ παράλληλα η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για μετοχική συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα σε όποιον επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας τονίζοντας ότι «θα πάρουν απάντηση», ενώ μιλώντας για το Κυπριακό ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί λύση δύο κρατών, με τον Τζο Μπάιντεν να τον χειροκροτά.

agrinionews.gr

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτέλεσε η τουρκική προκλητικότητα στη συζήτηση που είχαν ο Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Το γεγονός ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, βοηθάει πολύ στο να αναδειχθούν οι κακές ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μέσα στην γκάμα των θεμάτων στην κατ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, τέθηκε και η τουρκική προκλητικότητα.

Οι δύο άντρες μίλησαν στο πλαίσιο που αφορά το ζήτημα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο χάρτης της «γαλάζιας πατρίδας»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικά στις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος και τα κατοικημένα νησιά της Ελλάδας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στον Αμερικανό πρόεδρο τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» που επικαλούνται συνεχώς οι Τούρκοι.

Στο κλίμα αυτό κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως «άπαντες αντιλαμβάνονται πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο».

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη: Όλα όσα συζητήθηκαν για την αγορά των F-35 και τις τουρκικές προκλήσεις
Επιπρόσθετα και ενισχυτικά στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στη συζήτηση τέθηκε και το Κυπριακό, με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως ο πρωθυπουργός δεν «μάσησε» τα λόγια του διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία λύση δύο κρατών.

in.gr