Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  9:58: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 20 Μαϊος 2022

Στις πρόσφατες εκλογές, στο δεύτερο μέρος του πρώτου συνεδρίου του ΜέΡΑ25, από την κάλπη της Δυτικής Ελλάδας εξελέγησαν οι εξής σύνεδροι στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος: 

1. Χρυσάνθη Νούλα. Οικονομολόγος , με ειδίκευση και μεταπτυχιακό στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Υπάλληλος Υπ. Εσωτερικών. Ενεργή σε κινήματα προστασίας του περιβάλλοντος και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μέλος της Οργάνωσης Βάσης Μεσολογγίου,

2. Θωμάς Αθ. Αγραφιώτης, Δρ. Παιδαγωγικής-Θεολόγος-διδάσκων ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας, καραγκιοζοπαίχτης. Ενεργός πολίτης της Πάτρας, μέλος του ΜέΡΑ25 Αχαΐας.

3. Αποστόλης Τριαντόπουλος, Φυσικός με μεταπτυχιακό στην διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών. Ενεργό μέλος της Οργάνωσης Βάσης Αιγιάλειας.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου του ΜέΡΑ25 εύχεται καλή θητεία στους εκλεγμένους και καλή δύναμη στους αγώνες μας για μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνία.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης του Παναιτωλικού από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καμία σκιά σε βάρος του ιστορικού συλλόγου του Παναιτωλικού

Η ιστορία και το ήθος της ομάδας του Παναιτωλικού, είναι γνωστά σε όλους. Ο Παναιτωλικός έχει αποδείξει ότι είναι μια ομάδα που αγωνίζεται με σοβαρότητα, τιμιότητα, πιστή στις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι.

Στην πολυετή διαδρομή της, η ομάδα έχει χαρίσει στιγμές συγκίνησης και περηφάνιας στα μέλη της, στο Αγρίνιο, στους φιλάθλους. Έχει σταθεί μακριά από κάθε είδους παθογένεια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στην εκδίκαση της υπόθεσης του Παναιτωλικού από την Επιτροπή Δεοντολογίας που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, είμαι βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει το έργο της και η αλήθεια θα λάμψει. Καμία σκιά και καμία υποψία δεν βαραίνει την ομάδα και τούτο θα αποδειχθεί περίτρανα.

Στέκομαι στο πλευρό του ιστορικού συλλόγου του Παναιτωλικού, αναμένοντας τη γρήγορη δικαίωση της ομάδας».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο 8,9% η διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από την αξιωματική αντιπολίτευση – Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 14,2%

Θετικό αντίκτυπο είχε στο κοινό το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπως αποτυπώνει δημοσκόπηση της MRΒ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας για την ιστοσελίδα newsbomb.gr, το 35,3% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει καλή έως πολύ καλή την επίσκεψη και το αποτύπωμα που άφησε η συνάντησή του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν και η ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Βεβαίως υπάρχει ένα ποσοστό 25,4% που πιστεύει ότι δεν ήταν καλή η επίσκεψη και ένα 30,7% που παραμένουν ουδέτεροι χωρίς να βγάζουν συμπέρασμα.

Αναφορικά με την δυναμική των κομμάτων, σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 35% έναντι 26,1% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να διαμορφώνεται στο 8,9%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 14,2%. Ακολουθούν ΚΚΕ με 5,8%, Ελληνική Λύση με 5,5% και ΜέΡΑ25 με 3,6%. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας το Μάρτιο αξιοσημείωτη είναι η υποχώρηση κατά 2,2% του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, ενώ η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 9%.

Πάντως στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39,1% έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα (διαφορά 12,1%).


Σαρωτική είναι δε και η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης. Το 47,9% βλέπει νίκη του κυβερνώντος κόμματος, με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 17,1%, διαφορά δηλαδή 30,8%.

Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 37,1% των ευνοϊκών απόψεων και το 44,9% των μη ευνοϊκών, ο Αλέξης Τσίπρας το 32,8% των ευνοϊκών απόψεων και το 49% των μη ευνοϊκών, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 28,1% ευνοϊκές γνώμες και 28,6% μη ευνοϊκές. Σε σύγκριση με το Μάρτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε τις θετικές γνώμες κατά 1,8%, ενώ αντίστοιχη είναι η αύξηση και για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφει μείωση της δημοτικότητάς του κατά 2 μονάδες.

 

Πηγή: protothema.gr

Σάββατο, 21 Μαϊος 2022 01:12

Ένα σχέδιο κατά του bullying

Αλεξοπούλου Αικατερίνη Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου *

Συγκλόνισε το νέο περιστατικό σχολικής βίας, που οδήγησε στην αυτοκτονία του 14χρονου μαθητή! “Ανελέητο bullying δεχόταν ο 14χρονος από άλλα παιδιά”, διαβάσαμε στον Τύπο... Και τέθηκε ξανά στον δημόσιο λόγο το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται: bullying. Ελληνιστί: εκφοβισμός.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι αμείλικτα και ψυχρά, είναι τρομακτικά. Οι καταγγελίες παρόμοιων περιστατικών δίνουν και παίρνουν, ειδικά τα τελευταία χρόνια της πολυσύνθετης κρίσης που ζούμε. Μιας κρίσης, που απ' ό,τι φαίνεται έχει επιδράσει όχι μόνο στους μεγάλους, μα και στα παιδιά μας. Έτσι, τα περιστατικά παιδικής βίας παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση, τόσο στη χώρα μας όσο και στον κόσμο, με ολοένα και πιο σκληρές εκφάνσεις. Πού οδηγούμαστε μ' αυτό το νέο κοινωνικό πρόβλημα; Τι κόσμος γεννιέται άραγε; Ερωτήματα που προκαλούν πονοκέφαλο στους ειδικούς...

Πρέπει όμως να πούμε “ΣΤΟΠ”! Ως εδώ. Το κακό οφείλουμε να το καταπολεμήσουμε στη ρίζα του. Και ως οργανωμένη πολιτεία, να αναλάβουμε εδώ και τώρα -χωρίς άλλη χρονοτριβή- τις σχετικές δράσεις που κρίνονται απαραίτητες. Ειδικά το υπουργείο Παιδείας και η αρμόδια υπουργός θα πρέπει να προβληματιστούν από τη νέα τραγωδία και να χτυπήσουν (επιτέλους!) τον κώδωνα του κινδύνου για τα Ελληνόπουλα!

Τι χρειάζεται; Χρειάζεται απαραίτητα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας του bullying, που χτυπάει ανελέητα τα ελληνικά σχολεία. Ένα σχέδιο, το οποίο να περιλαμβάνει την καλύτερη ενημέρωση των μαθητών, αλλά και το λύσιμο των χεριών των καθηγητών, που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να γνωρίζουν τι συμβαίνει, και αν γνωρίζουν δεν έχουν τις αναγκαίες αρμοδιότητες για να επέμβουν. Πάνω απ' όλα, χρειάζεται ένα δίκτυ προστασίας πάνω από τα παιδιά αυτά, που ουσιαστικά είναι σήμερα απροστάτευτα απέναντι στη βία! Και θα δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Δεν είναι δυνατόν η ελληνική πολιτεία να μην έχει φροντίσει, χρόνια τώρα, να υπάρχει ένας τουλάχιστον κοινωνικός λειτουργός στα λεγόμενα “σχολεία αιχμής”, εκεί δηλαδή όπου συμβαίνουν τέτοια θλιβερά περιστατικά. Κοινωνικός λειτουργός, ο οποίος να μπορεί να επεμβαίνει γρήγορα και αποτελεσματικά, με το πρώτο κυριολεκτικά κρούσμα βίας μαθητή κατά μαθητή, δίνοντας άμεση λύση στο πρόβλημα! Γιατί τα παιδιά έχουν ανάγκη από υποστήριξη, όχι μόνο τα θύματα της ενδοσχολικής βίας, αλλά και οι ίδιοι οι θύτες. Κι αυτοί, κατ' ουσίαν, θύματα είναι και έχουν ανάγκη ειδικής υποστήριξης. Γι' αυτό τον λόγο η παρουσία κοινωνικού λειτουργού στα εν λόγω σχολεία είναι απολύτως απαραίτητη!

Στη ζωή δεν αρκούν μόνο οι καλές προθέσεις. Χρειάζονται και αντίστοιχα έργα. Και χρόνος πια δεν υπάρχει! Τι θα πρέπει να γίνει δηλαδή, να υπάρξει κι άλλο θύμα όπως ο άτυχος 14χρονος; Να οδηγηθούν και άλλα παιδιά στο αδιέξοδο και τον θάνατο; Αυτό πρέπει να σταματήσει. Γι' αυτό, λοιπόν, επιβάλλεται να ξεκινήσει... χθες ο διάλογος για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας του bullying στα σχολεία μας! Για να βρούμε το φάρμακο και να εξοντώσουμε τον ύπουλο ιό της βίας και του εκφοβισμού στις σχολικές αίθουσες, αλλά και έξω απ' αυτές.

* Η κυρία Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου είναι Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών, με την Ελληνική Λύση.

πηγή φωτο: healthstories.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιοτική παραγωγή, απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, προστασία και όχι εκτροπή του Αχελώου

Συνέντευξη Τύπου των ΠΡΑΣΙΝΩΝ στο Αγρίνιο

Μια ιδιαίτερα ευάλωτη στη κλιματική αλλαγή περιοχή, όπως η Αιτωλοακαρνανία, θα πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας για την αντιμετώπισή της, μαζί με την παραγωγική ανασυγκρότηση, με έμφαση στην ποιοτική παραγωγή, τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου οι συν-εκπρόσωποι του νέου κόμματος των ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Μιχάλης Τρεμόπουλος και Βασιλική Γραμματικογιάννη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Αγρίνιο, στο πλαίσιο της περιοδείας τους στη Δυτική Ελλάδα.

Όπως σημείωσαν, λόγω της ομορφιάς και του ιδιαίτερου και περίπλοκου ανάγλυφου, η Αιτωλοακαρνανία, μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και τόπος μνήμης και ιστορίας, θα επηρεαστεί αρνητικά και στους τομείς της οικονομίας -όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός- αλλά και όσον αφορά στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Με αφορμή την έναρξη των έργων διανομής αερίου σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο με την κατασκευή 208 χιλιομέτρων δικτύου και με τις τιμές του ορυκτού αερίου να έχουν ανέβει στα ύψη, οι Πράσινοι παρουσίασαν τις προτάσεις τους για πραγματική μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών ρύπων και χαμηλού οικονομικού κόστους για τους καταναλωτές. “Ενεργειακές κοινότητες σε επίπεδο πολυκατοικίας”, είναι μια από τις προτάσεις που κατέθεσε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η ενεργειακή απόδοση και η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να καταστούν προτεραιότητα, ώστε ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια. Δεν αρκεί η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά επιβάλλεται η πλήρης απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Υποστηρίζουμε μια μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό και παραγωγικό-οικονομικό μοντέλο, με τη συμμετοχή των πολιτών, αυτό που ονομάζουμε “ενεργειακή δημοκρατία”. Με 100% ανανεώσιμη ενέργεια, θα μειώσει τη ρύπανση, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα αυξήσει την ενεργειακή μας ανεξαρτησία και την ασφάλεια εφοδιασμού, ενώ παράλληλα θα κινητοποιήσει τους πολίτες για ένα πιο ενεργητικό ρόλο. Αντίθετα, στη χώρα μας προωθείται ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα έρευνας και εξορύξεων, με κινδύνους για την περιοχή, περιβαλλοντικούς και κοινωνικο-οικονομικούς».

Στο θέμα της επαναφοράς των έργων της εκτροπής του Αχελώου με το φράγμα της Μεσοχώρας και του Αυλακίου που θα μετατρέψει το επιβλητικό και ζωογόνο ποτάμι σε λιμνοδεξαμενές αναφέρθηκε η Βασιλική Γραμματικογιάννη, λέγοντας ότι η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας του Αχελώου έχει αναδείξει την ανεπάρκεια, τις παραλείψεις και τις ευθείες παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας” και διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα σταθούν στο πλευρό τους στον αγώνα που δίνουν για την αποτροπή της καταστροφής.

Τέλος οι συν-εκπρόσωποι μίλησαν για την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε ότι πρόκειται για μια περίοδο που έχει και χαρακτηριστικά κοινωνικής ανατροπής και κάλεσαν τους πολίτες να συνταχθούν μαζί τους. “Μια επιτυχημένη μετάβαση προϋποθέτει τη δημιουργία χώρου όπου οι άνθρωποι να μπορούν να συζητήσουν και να συναποφασίσουν για το μέλλον τους. Αυτόν το χώρο οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τον δίνουμε στους πολίτες με τους οποίους συνδιαμορφώνουμε τις θέσεις μας” σημείωσε η Βασιλική Γραμματικογιάννη.

 

Πράσινοι
Αθηνάς 57 & Σοφοκλέους 23, ΤΚ 10552 Αθήνα

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας, μια Ελληνίδα αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσημη παρουσίαση της πρώτης κυβέρνησης μετά την επανεκλογή του.

Πρόκειται για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή με το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η οποία κατάγεται από τη Σπάρτη και είναι ιατρός γυναικολόγος, η οποία ανέλαβε τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, προσαρτημένη στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών.

Αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα, επίσης, καθώς την θέση του Ζαν Ιβ Λεντριάν καταλαμβάνει η Κατρίν Κολονά, διπλωμάτης και πρώην υπουργός επί Ζακ Σιράκ. Στο υπουργείο Οικονομίας παραμένει ο Μπρούνο Λεμέρ.

Παράλληλα, ο Μακρόν διόρισε επίσης μια έμπειρη διπλωμάτη, την Κατρίν Κολονά, νυν πρέσβη της Γαλλίας στο Λονδίνο, ως επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, και έναν πιστό υποστηρικτή του, τον Σεμπαστιάν Λεκορνύ στο υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Μεταξύ των άλλων μελών της κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργό, Ελιζαμπέτ Μπορν, που ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή (20.5.2022) από την προεδρία, είναι ο ιστορικός ειδικός στις μειονότητες Παπ Ντιαγέ για να ηγηθεί του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και μια Γαλλολιβανέζα, η Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ στο υπουργείο Πολιτισμού.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Τιμούμε με σεβασμό τον Μεγάλο Ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τους συμπολεμιστές του για την 103η επέτειο από την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας», έγραψε η ρωσική πρεσβεία

Ο απανταχού Ελληνισμός, τίμησε χθες τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του μικρασιατικού Πόντου, διεκδικώντας την καθολική αναγνώρισης του εγκλήματος

Και ενώ η χθεσινή μέρα ήταν ημέρα θρήνου για τους Έλληνες, οι Τούρκοι γιορτάζουν την 19η Μαΐου ως την αρχή του Πολέμου της Ανεξαρτησίας τους, ο οποίος τελείωσε με την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Στις 19 Μαΐου του 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ -μετέπειτα Ατατούρκ- επιβιβαζόταν στην Κερασούντα, θέτοντας σ’ εφαρμογή τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που είχαν ξεκινήσει μετά το 1914 οι Νεότουρκοι, ακολουθώντας το ίδιο σχέδιο εξόντωσης που είχαν ήδη υλοποιήσει με επιτυχία κατά των Αρμενίων.

Η ρωσική πρεσβεία στην Αγκυρα, όμως, επέλεξε να ανεβάσει το ακόλουθο μήνυμα, όπως αναφέρει το sigmalive:

«Τιμούμε με σεβασμό τον Μεγάλο Ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τους συμπολεμιστές του για την 103η επέτειο από την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, στον οποίο η Σοβιετική Ρωσία στάθηκε στο πλευρό της Τουρκίας».

Πρώτο Θέμα

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα!»

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Δήμο Θέρμου.

«Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην τοπική κοινωνία, τους πολίτες, αλλά και τις υπόλοιπες 23 κοινότητες που εξυπηρετούνται από το εν λόγω υποκατάστημα», τόνισε, προσθέτοντας ότι:

«Θα δώσει μήνυμα καθήλωσης και πλήρους απαξίωσης», ενώ «θα παγιωθούν συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού κι ανισοκατανομής της δυνατότητας πρόσβασης σε σημεία εξυπηρέτησης». Όπως είπε, μια τέτοια ενέργεια θα αναχαιτίσει «την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής» και «θα δυσκολέψει αγρότες και παραγωγούς».

«Ο τόπος μας και οι άνθρωποί του έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις απανωτές κρίσεις -την υγειονομική, την κρίση ακρίβειας και την ενεργειακή- αλλά και από τις εγκληματικές κυβερνητικές αποφάσεις», υπογράμμισε ο κ. Μωραΐτης, απαιτώντας από «την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα» και την Τράπεζα Πειραιώς «να μην προβεί σε αυτήν την ενέργεια».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Μετά τη δρομολόγηση του λουκέτου των υποκαταστημάτων της Τράπεζας πειραιώς στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας και στον Αστακό, έρχεται αυτή του μοναδικού τραπεζικού υποκαταστήματος στο Δήμο Θέρμου.

Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην τοπική κοινωνία, τους πολίτες, αλλά και τις υπόλοιπες 23 κοινότητες που εξυπηρετούνται από το εν λόγω υποκατάστημα: Σε αυτήν τη συγκυρία, θα δώσει μήνυμα καθήλωσης και πλήρους απαξίωσης, τόσο του τόπου, όσο και των ανθρώπων του, οι οποίοι θα πρέπει να μετακινούνται στο Αγρίνιο για να εξυπηρετηθούν.

Σημειώνεται, δε, ότι θα προκαλέσει ταλαιπωρία στους κατοίκους του ορεινού τμήματος του Δήμου Θέρμου,  οι μετακινήσεις από και προς το οποίο είναι δύσκολες, κοστοβόρες και όχι πάντα ασφαλείς.

Ο κίνδυνος να παγιωθούν συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού κι ανισοκατανομής της δυνατότητας πρόσβασης σε σημεία εξυπηρέτησης είναι τεράστιος.

Σε περίπτωση που το υποκατάστημα κλείσει, θα αναχαιτιστεί η τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, ενώ θα προκληθούν δυσκολίες σε επαγγελματίες, αγρότες και παραγωγούς.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και η Τράπεζα Πειραιώς να μην προβεί σε αυτήν την ενέργεια.

Ο τόπος μας και οι άνθρωποί του έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις απανωτές κρίσεις -την υγειονομική, την κρίση ακρίβειας και την ενεργειακή- αλλά και από τις εγκληματικές κυβερνητικές αποφάσεις.

Ως εδώ!

Το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Δήμο Θέρμου πρέπει να παραμείνει ανοιχτό. Θα δώσουμε τον αγώνα μας και θα νικήσουμε!»

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Του Νίκου Παπαναστάση*

Ο κύριος Μητσοτάκης αφίχθη στην Ουάσινγκτον, έχοντας στις αποσκευές του την κατάπτυστη νέα Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις, που κυρώθηκε πριν λίγες μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτή η Συμφωνία προβλέπει διάρκεια για 5 χρόνια και μετά την επ’ αόριστον επέκτασή της και την ένταξη και νέων στρατιωτικών υποδομών, το Στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο, το Πεδίο Βολής Λιτόχωρου, το Στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη, όπως και τη Ναυτική Βάση Σούδας.

Με αυτή τη βάση ο κύριος Μητσοτάκης «λανσάρει» στις ΗΠΑ το ρόλο του ελληνικού κράτους ως «καλού παιδιού» στο ΝΑΤΟ, αλλά και ως «μεσάζοντα» για τις ενεργειακές μπίζνες που προωθούνται -με κυρίαρχο το ρόλο των ΗΠΑ- στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία και της σχεδιαζόμενης απεξάρτησης απ’ το ρωσικό φυσικό αέριο.

Όλα αυτά, διαδραματίζονται σε μία περίοδο που μυρίζει μπαρούτι για τον λαό μας και τους λαούς όλου του κόσμου.

Ωστόσο, πέρα απ’ τις γελοιότητες για τις γραβάτες, τις μουσικές επιλογές της δεξίωσης και το μενού που είχε μέχρι και παϊδάκια (βροντώδης ένδειξη φιλελληνισμού !!!), αναντίρρητα αναδείχθηκε ότι η «καλύτερη στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις», είναι στοιχείο μιας «συναλλαγής» που θα κληθεί τελικά να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Το τίμημα θα είναι η βαθύτερη εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια, η μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, μια νέα κούρσα ΝΑΤΟϊκών εξοπλισμών και νέοι μεγάλοι κίνδυνοι για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Απ’ την άλλη, κερδισμένοι θα είναι οι λεγόμενοι επενδυτές, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη μια και την άλλη πλευρά, που θα ωφεληθούν από αυτά τα επικίνδυνα σχέδια σε βάρος των λαών.

Το «δόλωμα» της δήθεν προστασίας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Αρκεί να δει κανείς μόνο το παζάρι που διεξάγεται αυτή την περίοδο ανάμεσα σε ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Τουρκία, με αφορμή την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Η διασφάλιση της ΝΑΤΟϊκής συνοχής, που διαπερνά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι ο παράγοντας εκείνος που σπρώχνει σε υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και λύσεις «συνεκμετάλλευσης».

Η, δε, ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ήταν το αποκορύφωμα της απόλυτης προσήλωσης στα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια, που εδώ και χρόνια πληρώνουν οι λαοί. Κι αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις κορόνες του «φιλελληνισμού» ή από τους ανιστόρητους παραλληλισμούς μεταξύ ανόμοιων ιστορικών περιόδων.

Απ’ την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει με ζήλο και υπογραμμίζει ότι «η στήριξη στην ελληνοαμερικάνικη συνεργασία είναι διαπαραταξιακή στην Ελλάδα» και ο ίδιος όταν χρειάστηκε άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων βάσεων και την προώθηση δύσκολων διευθετήσεων, όπως η ΝΑΤΟϊκή συμφωνία των Πρεσπών. Αποτελεί όντως γεγονός ότι τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, είναι βουτηγμένοι ως τον λαιμό στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στα δρομολογούμενα εγκλήματα.

Άλλωστε αυτήν την εκτίμηση την επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ που μέσω διαρροών διευκρινίζει ότι «δεν μπορεί να κρίνει από τώρα το αποτέλεσμα της συνάντησης», καλλιεργώντας σκόπιμα ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να προκύψει και κάτι καλό για τον ελληνικό λαό. Με βάση όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί είναι δεδομένο ότι συζητήθηκαν:

  • Η περαιτέρω εμπλοκή με το στρατόπεδο του ευρωατλαντισμού στον πόλεμο της Ουκρανίας.
  • Η αλλαγή του ενεργειακού χάρτη, με αλλαγή του ισοζυγίου στην αγορά φυσικού αερίου, υπέρ του ακριβότερου αμερικάνικου LNG και η νέα εξάρτηση που θα αντικαταστήσει την σημερινή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
  • Η «νέα αγορά του αιώνα» με ένα σμήνος F 35, που θα επιδιώξει να αγοράσει η Ελλάδα μετά το 2028, τη στιγμή που τώρα οι λαϊκές οικογένειες είναι «πανί με πανί» και η κυβέρνηση χλευάζει κι από πάνω τον κόσμο που ζητάει μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια!

Την ίδια ώρα, τα αστικά ενημερωτικά επιτελεία της Ελλάδας μπορεί να είναι ενδελεχώς πληροφορημένα για τη γνώμη των Φιλανδών σε σχέση με την ένταξη στο ΝΑΤΟ από τις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται εκεί, αλλά με τις εδώ δημοσκοπήσεις που καταγράφουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, «δεν είδαν και δεν άκουσαν». Ούτε βέβαια είδαν ή άκουσαν τους δεκάδες χιλιάδες που διαδήλωσαν ενάντια στην Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία για τις βάσεις και προετοιμάζουν τώρα το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο πανελλαδικής δράσης της ΕΕΔΥΕ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Σήμερα, που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κλιμακώνεται και αυξάνεται ο κίνδυνος επέκτασής του, είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου» να διαμορφωθεί και να δυναμώσει ένα παλλαϊκό μέτωπο, με στόχο να καταργηθούν αυτές οι επαίσχυντες επιθετικές Συμφωνίες και «συναλλαγές», να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από πολεμικά σχέδια και σενάρια, αλλά κι από τις δολοφονικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τον ίδιο το λαό στην εξουσία. Αυτή είναι και η πραγματικά μοναδική «σωστή πλευρά της ιστορίας».

*Ο Νίκος Παπαναστάσης είναι αντισυνταγματάρχης ε.α. και βουλευτής του ΚΚΕ (αναδημοσίευση από το «ieidiseis.gr»)

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων. Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας.

Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

reader.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Σελίδα 1 από 2