Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  10:19: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 12 Μαϊος 2022

Το Γενικό Νοσοκομείο Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνει ότι σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση, το Διοικητικό Συμβούλιό του με 2ετή θητεία θα απαρτίζεται από τα μέλη:

ΣΕΡΑΣΚΕΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Ιωάννη, πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Διοικητής στο Γ.Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ του Παναγιώτη, πτυχιούχος του Τμήματος Στελεχών Λογιστηρίου του Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Ηρακλείου με αναγνώριση ισοτιμίας από το ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Ειδίκευσης στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Αναπληρώτρια Διοικήτρια στο Γ.Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ με αρμοδιότητα στην Α.Ο.Μ. «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ “ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ”» ως Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΚΟΥΡΤΗ ΑΡΕΤΗ του Γεωργίου, Δικηγόρος ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά της την

ΞΕΥΓΕΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του Ανδρέα.

ΚΟΤΣΑΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ανδρέα, Δικηγόρος ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον ΣΤΥΛΙΑΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ του Κωνσταντίνου, υπάλληλο Ε.Φ.Κ.Α.- ΤΥΜ Αγρινίου.

ΚΑΛΠΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Αθανασίου, ελεύθερος επαγγελματίας ως τακτικό μέλος,

με αναπληρωτή του τον ΚΟΤΟΥΜΠΑ ΗΛΙΑ του Παύλου, ελεύθερο επαγγελματία.

ΡΩΣΣΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Βασιλείου, Επιμελητής Α’ Ορθοπεδικής ως τακτικό μέλος- εκπρόσωπος των ιατρών με αναπληρωτή του τον ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟ του Δημητρίου, Επιμελητή Α’ Οφθαλμολογίας.

ΝΤΑΣΚΑΡΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΗ ΕΙΡΗΝΗ του Δημητρίου, υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ κλάδου Χημικών- Βιοχημικών- Βιολόγων με βαθμό Α’, ως τακτικό μέλος- εκπρόσωπος των εργαζομένων- πλην ιατρών με αναπληρωτή της τον ΖΙΩΓΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟ του Βασιλείου, υπάλληλο κατηγορίας ΔΕ κλάδου Βοηθών Νοσηλευτικής.

ΑΛΜΠΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Χρήστου, Συντονιστής Διευθυντής Καρδιολογίας, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ ΘΕΟΔΩΡΟ του Αγγελή, Συντονιστή Δ/ντή Παιδιατρικής, Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου.

ΠΑΤΣΙΑΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Νικολάου, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διοικητικής –

Οικονομικής Υπηρεσίας του ΓΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον ΜΠΟΥΡΝΑΖΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ του Δημητρίου, Προϊστάμενο Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ
Πέμπτη, 12 Μαϊος 2022 18:09

«Προληπτικός» πόλεμος!

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και η πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Β. Πούτιν «Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλλει στη γη μας και δώσαμε προληπτική απάντηση», μας δίνει για άλλη μια φορά την ευκαιρία να θυμηθούμε την Θουκυδίδειο λογική της δύναμης των ισχυρών της γης, οι οποίοι, στα πλαίσια της υψηλής στρατηγικής, έχουν την δυνατότητα να προκαλούν τις αναγκαίες δονήσεις και να δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την δημιουργία γεγονότων που θα εξυπηρετήσουν κυρίως τα μελλοντικά συμφέροντά τους.

Στα τέλη του 20ού αιώνα, οι διεθνείς ισορροπίες υπέστησαν ένα  πραγματικό σοκ, μετά την διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου Βαρσοβίας, με τις ΗΠΑ να μένουν η μόνη υπερδύναμη του πλανήτη και το ΝΑΤΟ να αναζητά νέους ρόλους για τον λόγο ύπαρξής του.

Οι νέες τάσεις αυτής της μεταβολής των διεθνών ισορροπιών από πλευράς Αμερικανών άρχισαν να διαφαίνονται μετά τις γνωστές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Νέα Υόρκη.

Ήταν Μάιος του 2002 όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, σε μια ομιλία του στη Στρατιωτική Ακαδημία  (West Point), ανακοίνωσε την θεσμοθέτηση του Δόγματος του Προληπτικού Πολέμου (Preemptive-War Doctrine). Σύμφωνα με το νέο αυτό στρατηγικό δόγμα, οι ΗΠΑ αποκτούν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν βία προληπτικά ενάντια σε οποιαδήποτε χώρα ή ομάδα χωρών ή τρομοκρατών, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να απειλήσουν την Αμερικανική ασφάλεια.

Μετά αυτή την αλλαγή στρατηγικής, με την έλευση του επομένου έτους, το νέο δόγμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο Ιράκ. Στις 20 Μαρτίου 2003, ο Τζορτζ Μπους κηρύσσει την έναρξη του πολέμου.

Έκτοτε και άλλες χώρες ακολούθησαν τυπικά ή άτυπα το δόγμα αυτό, και πρώτη από όλες η γνωστή μας Τουρκία, η οποία με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας», έχει στρατό και εκτελεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Β. Συρία, στο Β. Ιράκ και στη Λιβύη, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί καθημερινά την απειλή χρήσης ένοπλης βίας εναντίον κυρίως της Ελλάδας και της Κύπρου.

Επιπλέον, ανάλογες «προληπτικές» ενέργειες με χρήση ένοπλης βίας έγιναν από δυτικές χώρες στη Σερβία, στη Λιβύη και στη Συρία.

Έτσι λοιπόν και η Ρωσία αιτιολογεί την εισβολή της στην Ουκρανία, ως χρήση ένοπλης βίας προληπτικά, αφού, κατά τα λεγόμενά της, τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε ένα πολύ εχθρικό πλαίσιο εναντίον της στην Ουκρανία. Αφενός μεν, η διαφαινόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, που θα επέτρεπε την πιθανή δημιουργία δυτικής αντιβαλλιστικής ασπίδας και την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων στο έδαφος της, γεγονότα που θα επηρέαζαν πολύ αρνητικά την ασφάλεια της Ρωσίας, αφετέρου δε η διατεινόμενη καταπάτηση των εθνικών δικαιωμάτων των Ρωσόφωνων περιοχών εντός της Ουκρανίας, με συνεχείς επιθέσεις εναντίον των πολιτών αυτών και κίνδυνο εθνοκάθαρσης εις βάρος τους.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η ένοπλη βία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν εγκρίνεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή στην περίπτωση αυτοάμυνας ενάντια σε μια ένοπλη επίθεση, καθώς και ότι απαγορεύεται ακόμη και η απειλή χρήσης ένοπλης βίας.

Εκτός από το προαναφερόμενο δόγμα προληπτικού πολέμου, υπάρχει και η λεγόμενη «Ευθύνη Προστασίας (Responsibility to Protect-R2P)».

Το R2P είναι ένα άλλο δόγμα, μια παγκόσμια πολιτική δέσμευση, που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη κατά την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του 2005, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέσσερις βασικές πανανθρώπινες ανησυχίες για την πρόληψη της γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου, της εθνοκάθαρσης και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με την δέσμευση αυτή, «τα κράτη είναι έτοιμα να αναλάβουν συλλογική δράση, έγκαιρα και αποφασιστικά, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας, και σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Κεφαλαίου VII (ανάληψη στρατιωτικής δράσης), κατά περίπτωση και σε συνεργασία με σχετικούς περιφερειακούς οργανισμούς όπως ενδείκνυται, εάν τα ειρηνικά μέσα είναι ανεπαρκή και οι εθνικές αρχές σε ένα κράτος προφανώς αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους από τα προαναφερθέντα εγκλήματα».

Αυτά όμως τα δύο δόγματα, του «Προληπτικού Πολέμου» και της «Ευθύνης Προστασίας», αποδεικνύεται ιστορικά ότι μπορούν να καταστρατηγηθούν, ανάλογα με το συμφέρον των δυνάμεων που τα χρησιμοποιούν. Κάθε χώρα, ανάλογα με τη δύναμή της, μεταφράζει όπως θέλει τις καταστάσεις σε άλλες χώρες και μπορεί να ενεργήσει επιθετικά εναντίον τους, ακόμη και χωρίς την έγκριση του αποδεδειγμένα αδύναμου και «κατά συνθήκην» χειραγωγούμενου ΟΗΕ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σε αυτή τη νέα κοσμογονία και τις κατακλυσμιαίες αλλαγές,  που θα ακολουθήσουν μετά την λήξη της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας-Δύσης, η Ελλάδα καλείται να αποφασίσει για το μέλλον της και ως άλλος Νώε να κατασκευάσει την κιβωτό της. Να αναπτύξει μια εξωτερική πολιτική ευφυούς ισοβαρούς ή και ανισοβαρούς ουδετερότητας, καθόσον στη διεθνή πολιτική και διπλωματία δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, αλλά μόνον συμφέροντα.

Νικόλαος Ταμουρίδης
Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ             
 
πηγή φωτο: pronews.gr                           
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

O Πανευρυτανικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποίησε στις 8 Μαΐου τις αρχαιρεσίες του, από τις οποίες προέκυψε το νέο Διοικητικό του Συμβούλιο.

Το Δ.Σ. αποτελούν οι παρακάτω:

Πρόεδρος: Λιούπρας Κωνσταντίνος του Θωμά
Αντιπρόεδρος: Χασιώτης Δημήτριος του Ιωάννη
Γενική Γραμματέας: Ψηλού – Βασιλαγόρη Μαρίου του Κωνσταντίνου
Ταμίας: Γιαννόπουλος Σεραφείμ του Χαραλάμπους
Κοσμήτορας: Πανόπουλος Βασίλειος του Κωνσταντίνου
Ειδικός Γραμματέας: Τσιλιμέκης Νικόλαος του Γεωργίου
Μέλος: Νταβαρίνος Κωνσταντίνος του Θεοφάνη

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ήδη ότι η «στροφή» της Φινλανδίας προς το ΝΑΤΟ συνιστά «ριζική αλλαγή» στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει

Η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε “σίγουρα” απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή”, δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας, “σίγουρα”, σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία. Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τάχθηκαν σήμερα υπέρ μιας ένταξης “χωρίς καθυστέρηση” στο NATO, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση της χώρας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στον οργανισμό.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα “πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας”. “Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση”, κατέληξε.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ανακοίνωση σήμερα της Φινλανδίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά “ριζική αλλαγή” στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

“Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. “Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης”, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε την ετοιμότητα της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην στρατιωτική συμμαχία του NATO σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Επίσης συζητήσαμε την ευρωπαϊκή ένταξη της Ουκρανίας. Και –την αμυντική αλληλεπίδραση», προσθέτει ο Ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον νέο Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, στην πρώτη τους συνάντηση γνωριμίας.

Στη διάρκεια της συζήτησης επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνικές ρίζες του νέου Πρέσβη. «Είμαι πάρα πολύ περήφανος», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Τσούνης, από τον Πλάτανο Ναυπακτίας καταγόμενος, όσον αφορά τα νέα του καθήκοντα, και μνημόνευσε τον πατέρα του ο οποίος τον είχε παροτρύνει να μην ξεχάσει τις ρίζες του.

Σημειώνεται πως κατά την είσοδο του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη, μεταξύ άλλων επί της υποδοχής ήταν και ο διάσημος πλέον Πίνατ, ο οποίος «όρμηξε» για να τον υποδεχτεί.

Με μια χαρακτηριστική άνεση ο νέος πρέσβης έσκυψε να τον χαϊδέψει και ο πρωθυπουργικός σκύλος στάθηκε να το απολαύσει.

Με πληροφορίες από newsbeast.gr

agrinionews.gr

Ο Σπήλιος Λιβανός, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και Αντιπρόεδρος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, συναντήθηκε στο Κοινοβούλιο της Ολλανδίας στη Χάγη με την Πρόεδρο της Ολλανδικής Βουλής κ. Vera Bergkamp.

Ο κ. Λιβανός τόνισε «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Πρόεδρο της Ολλανδικής Βουλής κ. Vera Bergkamp. Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα σε επενδύσεις στην Ελλάδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις διμερείς μας σχέσεις. Η ήδη πολύ καλή συνεργασία μας σε διάφορα επίπεδα, όπως για παράδειγμα το εμπόριο, οι επενδύσεις, η καινοτομία, μπορεί να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο. Μεγάλη σημασία δίνουμε από την πλευρά μας στην προσπάθεια βελτίωσης της προώθησης των ελληνικών προϊόντων στην Ολλανδία.»

Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας οι δύο πολιτικοί συζήτησαν για τις ελληνο-ολλανδικές σχέσεις και τις δυνατότητες για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Ολλανδίας, αλλά και τις προκλήσεις που βιώνουν οι δύο χώρες και το σύνολο της ΕΕ από τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία με έμφαση στην ασφάλεια και το ενεργειακό.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνέντευξη του Νίκου Ιγγλέση στο radio neakriti 98,4 και το δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη.

ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ