Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:36: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 29 Μαϊος 2022 20:29

Παρέμβαση Σπήλιου Λιβανού για το ζήτημα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στην Εαρινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας

«Δεν δικαιολογούνται τακτικές εργαλειοποίησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σπήλιος Λιβανός, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Εαρινή Συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε «Αποτελεί λάθος πολιτική εκ μέρους της Τουρκίας να προτάσσει ιδιοτελή συμφέροντα από τα συμμαχικά συμφέροντα ειρήνης και ασφάλειας των κρατών μελών της Συμμαχίας μας και των λαών μας», απαντώντας στα εμπόδια που θέτει η Τουρκία για ένταξη Σουηδίας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

«Σε αυτήν την κρίσιμη ιστορική στιγμή που ο πόλεμος στοιχίζει χιλιάδες ζωές αθώων ανθρώπων, ο εκβιασμός και τα παζάρια αποτελούν λάθος πολιτική επιλογή τόσο για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ όσο και για την ίδια την Τουρκία και τον λαό της» είπε, ακόμα, ο Έλληνας επικεφαλής αναφερόμενος στη στάση Τουρκίας, και ζήτησε από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ «να αντιμετωπίζουν με εξαιρετική προσοχή αυτές τις διαπραγματευτικές συναλλαγές και τακτικές της Τουρκίας».

Ο Σπήλιος Λιβανός, που εκπροσωπεί τη χώρα μας, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, στην Εαρινή Σύνοδο του Σώματος στο Βίλνιους της Λιθουανίας, τοποθετήθηκε εκτενώς για το ζήτημα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της Πολιτικής Επιτροπής.

Ο Σπήλιος Λιβανός αναφέρθηκε, στην αρχή της παρέμβασής του, στη θετική στάση της χώρας μας απέναντι στην προοπτική ένταξης δύο ακόμα Ευρωπαίων εταίρων στο ΝΑΤΟ, που όπως είπε θα συμβάλει στην «περαιτέρω ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας της Ευρώπης και την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ».

Ακολουθούν αναλυτικά τα βασικότερα σημεία της παρέμβασης του Σπήλιου Λιβανού:
  • Η Ελλάδα καλοδέχεται και χαιρετίζει την ιστορική απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ειδικά υπό το φως του σημερινού περίπλοκου τοπίου ασφαλείας.
  • Οι χώρες μας μοιράζονται κοινή πίστη στις αξίες της Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου και κοινό συμφέρον για την ειρήνη και την ασφάλεια.
  • Στηρίζουμε την ενταξιακή διαδικασία των δύο ακόμα Ευρωπαίων εταίρων στο ΝΑΤΟ και ελπίζουμε σε μια ταχεία ολοκλήρωση, για την περαιτέρω ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας της Ευρώπης και την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ.
  • Στο πλαίσιο αυτό και προς το συμφέρον ολόκληρης της οικογένειας του ΝΑΤΟ, της ενίσχυσης της συνοχής και της ενότητάς του, δεν δικαιολογούνται τακτικές εργαλειοποίησης των εθνικών ζητημάτων από τα κράτη-μέλη, όπως δυστυχώς βλέπουμε να συμβαίνει με τη γείτονα χώρα.
  • Αποτελεί λάθος πολιτική εκ μέρους της Τουρκίας να προτάσσει ιδιοτελή συμφέροντα από τα συμμαχικά συμφέροντα ειρήνης και ασφάλειας των κρατών μελών της Συμμαχίας μας και των λαών μας.
  • Σε αυτήν την κρίσιμη ιστορική στιγμή που ο πόλεμος στοιχίζει χιλιάδες ζωές αθώων ανθρώπων, ο εκβιασμός και τα παζάρια αποτελούν λάθος πολιτική επιλογή τόσο για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ όσο και για την ίδια την Τουρκία και τον λαό της. Είναι η ώρα να αναθεωρήσει τη στάση του ο Πρόεδρος Ερντογάν προς όφελος όλων.
  • Μπροστά σε ζητήματα ειρήνης και πολέμου οφείλουν οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να αντιμετωπίζουν με εξαιρετική προσοχή αυτές τις διαπραγματευτικές συναλλαγές και τακτικές της Τουρκίας.
  • Εξάλλου στις ιστορικά δύσκολες στιγμές, όπως αυτή που διάγουμε με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να δείχνουν τον δρόμο της παγκόσμιας σταθερότητας ακόμα και με πολιτικό κόστος στο εσωτερικό των χωρών τους.