Σάββατο, 21η Δεκεμβρίου 2024  12:38: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 02 Μαϊος 2022

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Μεσολογγίου κατέθεσε στεφάνι τιμώντας την εξέγερση των εργατών της Πρωτομαγιάς

Με κατάθεση στεφάνου τίμησε ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Μεσολογγίου την Εργατική Πρωτομαγιά χθες ανήμερα της επετείου.

Μετά την συμμετοχή της Οργάνωσης στο κάλεσμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Μεσολογγίου στην καθιερωμένη συγκέντρωση τιμής και μνήμης, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μεσολογγίου μετέβη στον Κήπο των Ηρώων όπου με εκπρόσωπο του τον πρώην Γ.Γ. Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και μέλος της Οργάνωσης Γρηγόρη Θεοδωράκη, κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου τον Μάιο του 1886, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Μεσολογγίου παραμονές της επετείου είχε δημοσιεύσει την εξής ανακοίνωση:

Μετά από μια μακρά περίοδο υποαπασχόλησης και «μισής αμοιβής», υψηλής ανεργίας, απλήρωτων υπερωριών, χαμηλών μισθών και κατάργησης δικαιωμάτων, η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να ανεβαίνουν τον Γολγοθά της ακρίβειας και των λογαριασμών ρεύματος.

Η νεοφιλελεύθερη οικονομία ΔΕΝ δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Οι κρατικές παρεμβάσεις στο σύστημα αμοιβών και η κατάργηση των ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων ΔΕΝ επιτρέπει δίκαιες αμοιβές και η κυβέρνηση αρνείται να παρέμβει στον έλεγχο των τιμών ενέργειας. Τη «παράνοια» με τους λογαριασμούς ρεύματος την πληρώνει δυσανάλογα ακριβά η ελληνική οικογένεια κερδοσκοπώντας απροκάλυπτα οι Ιδιώτες Πάροχοι με την συναίνεση της κυβέρνησης.

 

Η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση!

Ο πόλεμος στην Ευρώπη με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το χάσμα μεταξύ προκλητικού πλούτου και φτωχοποιημένων στρωμάτων, τα περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και η απουσία προοπτικής για τους εργαζόμενους δίνει σύγχρονο περιεχόμενο στο διαχρονικό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι η παράταξη που ταυτίζεται με τους αγώνες και τα οράματα των εργαζομένων, είναι εκείνοι που υπερασπίστηκαν και θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τον μόχθο του λαού μας σε αντίθεση με την αντεργατική πολιτική της τωρινής κυβέρνησης.

Παλεύουμε για τα δίκαια αιτήματα τους για αμοιβές, αξιοκρατία και δικαιοσύνη στους χώρους εργασίας, για την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους που πριν 40 χρόνια ήταν ανύπαρκτο στη χώρα μας και τώρα επιστρέφουμε δυστυχώς στις ίδιες συνθήκες φτώχειας και ανέχειας.

Θα βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των εργαζομένων για δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, για δίκαιες αμοιβές, για την προοπτική στη νέα γενιά.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

Ο λαός θα στείλει πίσω τον λογαριασμό!

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δευτέρα, 02 Μαϊος 2022 21:35

Και μετά την Πρωτομαγιά, τι;;;

PAPADOPOYLOS KOSTASγράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος
 
- ΠΑΕΙ και η φετινή Πρωτομαγιά, πέρασε (αυτή των λουλουδιών, των στεφανιών και των ευχών - όχι η Αγωνιστική) και πρέπει ν' ασχοληθούμε με το άμεσο μέλλον, τι μάς περιμένει, δηλαδή, το επόμενο διάστημα, τούτον το μήνα, τον επόμενο, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο κ.ο.κ.. Πολύς "τραχανάς απλωμένος" μπροστά μας και πρέπει να προετοιμαστούμε για παν ενδεχόμενο. Τόσο για τα όσα συμβαίνουν και θα συμβούν στο εσωτερικό της χώρας μας, όσο κι εκτός αυτής, σε παγκόσμιο επίπεδο που αφορούν την ύπαρξή μας την ίδια σε τούτον τον πλανήτη, στη νέα, μετά πανδημίας, εποχή.
 
- ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ "αγκάθια" που βρίσκονται ή θα βρεθούν σύντομα μπροστά μας και θα μάς επηρεάσουν τη ζωή, για εμένα είναι τα:
 
  - Α) Οι συνέπειες του πολέμου που δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί, παρά μόνο ως η κορυφή του παγόβουνου (ασφάλεια, ενεργειακό, ακρίβεια, επισιτιστική κρίση κτλ), απ' τη στιγμή μάλιστα που τα πυρηνικά όπλα βγαίνουν στο προσκήνιο, μπορεί και όχι μόνο ως απειλή (είδαμε πως, με έναν και μόνο πύραυλο, αφανίζονται τα βρετανικά νησιά π.χ.), αλλά και ως γεγονός, εάν ο πόλεμος πάρει άλλη τροπή, καθόλου απίθανο σενάριο, όσο το ΝΑΤΟ (ΗΠΑ) θα συνεχίζουν να εμπλέκονται έμμεσα, εξοπλίζοντας την Ουκρανία.
 
  - Β) Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις που πηγαίνουν απ' το κακό στο χειρότερο και το τι μέλει γενέσθαι στο Αιγαίο αλλά κι ευρύτερα στη Μεσόγειο. Οι τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών δε μπορεί να μην έχουν την "έγκριση" των ΗΠΑ! Δεν είναι τυχαίο το ότι ΔΕΝ καταδικάστηκαν απ' τη μεριά των Αμερικάνων (και πάλι αυτοί), τουναντίον μάλιστα συνέστησαν "να τά βρούμε" με διάλογο(!), έχουν έτοιμο σχέδιο για "συνεκμετάλλευση"! Και, ας επέλθει και πόλεμος μεταξύ μας, Ελλάδας - Τουρκίας δηλαδή! Τι τούς νοιάζει αυτούς;; Πολλά τα συμφέροντα στο Αιγαίο. Εμένα μέ φοβίζει - πρώτη φορά τόσο πολύ - η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο στις 16 του Μάη. Μπορεί να "σφραγιστούν" και οι μελλοντικές εξελίξεις για τη χώρα μας, έναντι της Τουρκίας.
 
  - Γ) Τα προβλήματα, υπαρκτά κι όχι φανταστικά, στο εσωτερικό της χώρας μας. Με μία ήδη διαλυμένη κοινωνία και με τα ΜΜΕ να συνεχίζουν να μάς αποχαυνώνουν, πασάροντας μόνο ειδήσεις της "κλειδαρότρυπας" και του κουτσομπολιού, ολοταχώς βυθιζόμαστε στο τέλμα και την ανυπαρξία. Και, φοβάμαι, δίχως επιστροφή...
 
πηγή φωτό: cnn.gr
 
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

«Φωτιές» έχει ανάψει στη Γερμανία η σύσταση της υπουργού Εσωτερικών προς τους πολίτες προκειμένου να… «αποθηκεύσουν» φαγητό και υγρά, ζητώντας παράλληλα η διαδικασία να εξελιχθεί χωρίς πανικό!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, Handelsblatt, σε συνέντευξή της η υπουργός τόνισε πως «οι Γερμανοί πολίτες καλό θα είναι να είναι εφοδιασμένοι στα σπίτια τους με βασικές προμήθειες σε τρόφιμα».

Η Ομοσπονδιακή Υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου Νάνσυ Φίσερ του SPD αναφερόμενη στην ενεργειακή ακρίβεια αλλά και στις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες κρίσεις, τις πανδημίες, τις απειλές πολέμου».

Συνεχίζοντας τόνισε πως πρέπει να ελεγχθεί ποια προστατευτικά μέτρα είναι απαραίτητα. «Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τεχνικά ζητήματα, αλλά και προμήθειες για τρόφιμα, φάρμακα ή ιατρικές προμήθειες» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας δε πιο συγκεκριμένα, σημείωσε πως «αν το ρεύμα διακοπεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι σίγουρα χρήσιμο να υπάρχει παροχή έκτακτης ανάγκης στο σπίτι». Παράλληλα η Φίσερ αποκάλυψε πως γίνεται απογραφή των καταφυγίων της χώρας. «Υπάρχουν ακόμη 599 καταφύγια στη Γερμανία», είπε και συμπλήρωσε πως «υπάρχουν καταφύγια που χρησιμοποιούνται διαφορετικά σήμερα. Είναι λογικό αν επανενεργοποιήσουμε κάποια από αυτά».

Μιλώντας δε συγκεκριμένα για τις προμήθειες που πρέπει να έχουν οι πολίτες, η υπουργός ανέφερε σχετικά πως οι πολίτες πρέπει να ανατρέξουν σε ειδική λίστα της γερμανικής Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις προμήθειες που πρέπει να έχει κάποιος. «10 λίτρα σε νερό και υγρά, 3,5 κιλά σιτηρά, ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, 1,5 κιλό κρέας, ψάρι, αυγά», είπε.

Μάλιστα, συνέστησε στους πολίτες να δημιουργήσουν αποθέματα σταδιακά και όχι να πάνε μαζικά για ψώνια και δημιουργηθεί πανικός και ελλείψεις στις αγορά

«Πρέπει να επιταχύνουμε τώρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες κρίσεις – πανδημίες, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τους κινδύνους του πολέμου», είπε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει κατάλληλος έλεγχος για να βρεθούν τα προστατευτικά μέτρα που είναι απαραίτητα. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τεχνικά ζητήματα, «αλλά και προμήθειες για τρόφιμα, φάρμακα ή ιατρικές προμήθειες», είπε.

«Υψηλός κίνδυνος» για κυβερνοεπιθέσεις

Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών βλέπει πολλές πιθανότητες για την τροποποίηση του βασικού νόμου ώστε να αποκτήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση περισσότερες εξουσίες στην άμυνα στον κυβερνοχώρο. «Η εντύπωσή μου είναι ότι υπάρχει επίσης ισχυρή υποστήριξη στα ομόσπονδα κρατίδια για να αναλάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ηγετικό ρόλο στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο» δήλωσε.

«Οι σύνθετες, διεθνικές απειλές από κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Με το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοάμυνας και τις δυνατότητες των αρχών ασφαλείας που συγκεντρώνονται εκεί, υπάρχει «μεγάλη τεχνογνωσία».

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει σήμερα «υψηλός κίνδυνος» ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. «Υπάρχει συνεχής δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο που επηρεάζει τις επιχειρήσεις μας, αλλά και τις υποδομές ζωτικής σημασίας» δήλωσε η ίδια. «Οι χάκερ προφανώς αναζητούν τρωτά σημεία για να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό». Για το λόγο αυτό τα μέτρα προστασίας έχουν «ενισχυθεί σημαντικά» πρόσθεσε.

protothema.gr 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Έμμεση προσπάθεια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών να συνδέσει Ζελένσκι με Χίτλερ για να δικαιολογήσει την «επιχείρηση» αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας – «Για ασυγχώρητη και σκανδαλώδη δήλωση», έκανε λόγο ο Ισραηλινός υπουργός των Εξωτερικών Γαΐρ Λαπίντ

Το Ισραήλ αποδοκίμασε σήμερα τα σχόλια του Ρώσου υπουργού των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ο ηγέτης των Ναζί Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες, ενώ απαίτησε μία συγγνώμη από τη Μόσχα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας χρησιμοποιώντας «σκληρή γλώσσα» για τα σχόλια που έκανε ο Λαβρόφ την Κυριακή, στη διάρκεια μιας συνέντευξης του στην ιταλική τηλεόραση.

Ο Ισραηλινός υπουργός των Εξωτερικών Γαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι ο Λαβρόφ έκανε «μία ασυγχώρητη και σκανδαλώδη δήλωση».

«Ψευδείς και παραληρηματικές», λεει ο πρόεδρος του «Μουσείου της Μνήμης» της Ιερουσαλήμ για τις δηλώσεις Λαβρόφ

Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη την οποία παραχώρησε χθες βράδυ ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Rete 4, του ομίλου Μπερλουσκόνι.

Στην ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου Τζουζέπε Μπρίντιζι, «πώς είναι δυνατόν ο Ζελένσκι να κατηγορείται για ναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, από την στιγμή που είναι εβραϊκής καταγωγής», ο υπεύθυνος της ρωσικής διπλωματίας απάντησε: «και ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής. Και ο ίδιος ο εβραϊκός λαός, άλλωστε, λέει ότι οι μεγαλύτεροι αντισημιτιστές είναι, ακριβώς, οι ίδιοι οι εβραίοι».

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η κυβέρνηση του Ισραήλ, κάλεσε σήμερα για εξηγήσεις των Ρώσο πρέσβη στην χώρα, ενώ ο πρόεδρος του «Μουσείου της Μνήμης» της Ιερουσαλήμ, Ντανί Νταγιάν, δήλωσε ότι «πρόκειται για ψευδείς, επικίνδυνες και παραληρηματικές δηλώσεις».

www.protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Του Νίκου Ιγγλέση

Κάθε φορά που η Κυβέρνηση δίνει μια επιδότηση (π.χ. σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα κ.α.) ή κάποια επιχορήγηση ή κάνει μια μείωση σε κάποιο φορολογικό συντελεστή, ουσιαστικά δανείζει τους πολίτες. Η Κυβέρνηση, μέσα στην Ευρωζώνη, δεν μπορεί να εκδώσει νέο χρήμα και επειδή ο προϋπολογισμός είναι έντονα ελλειμματικός, μπορεί μόνο να δανείζεται (έκδοση ομολόγων). Αυτά τα δανεικά, μαζί με τους τόκους τους, θα πληρωθούν από τους πολίτες τα επόμενα χρόνια, όταν η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει τους δανειστές της.

Αυτό είναι ένα «καλά κρυμμένο μυστικό». Οι πολίτες θεωρούν ότι η Κυβέρνηση τούς χαρίζει λεφτά. Όταν θα αυξηθούν πάλι οι φόροι και μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες τότε ίσως αντιληφθούν ότι όσα δήθεν τους χάρισαν πρέπει να τα επιστρέψουν. Αλλά μέχρι τότε «ποιος ζει και ποιος πεθαίνει». Θα έχουν γίνει μία ή δύο εκλογικές αναμετρήσεις και η ευθύνη θα χρεωθεί στους επόμενους. Το παιχνίδι είναι σικέ.

Οι χώρες της Ευρωζώνης, μετά τη μεγάλη ύφεση του 2020, λόγω της πανδημίας, οπότε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν τους (ΑΕΠ) είχε μειωθεί κατά 571,2 δις ή κατά 4,8%, κατάφεραν το 2021 να αυξήσουν το ΑΕΠ τους κατά 277,9 δις ή 2,3% σε σχέση με αυτό του 2019 (Πηγή: Eurostat). Η σύγκριση γίνεται με το 2019 που θεωρείται ως η τελευταία «κανονική χρονιά».

Μόνο σε τέσσερεις χώρες, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, το ΑΕΠ του 2021 παρέμεινε χαμηλότερο αυτού του 2019. Αναζητήστε τη βασική αιτία στον τουρισμό που και για τις τέσσερεις χώρες αποτελεί σημαντικό οικονομικό συντελεστή. Ο τουρισμός επλήγη πρώτος και σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα lockdown και τ’ άλλα περιοριστικά μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τουριστικές εισπράξεις της Ελλάδας το 2020 ήταν μόλις το 23,8% και το 2021 το 58,5% αυτών του 2019 (Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος).Το ετεροπροσδιορισμένο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας και αδιαφορεί για την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή.

Το τίμημα όμως που πληρώθηκε από την Ευρωζώνη, την τελευταία διετία, για  να αναστρέψει την ύφεση είναι τεράστιο. Το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε σε 806,9 δις (7,1% του ΑΕΠ) το 2020 και σε 625,7 δις (5,1% του ΑΕΠ) το 2021. Το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε. Αυξήθηκε κατά 1.049 δις το 2020 και κατά ακόμη 625 δις το 2021. Συνολικά αυξήθηκε κατά 1.675 δις την τελευταία διετία και έφτασε τα 11.720 δις ή το 95,6% του ΑΕΠ το 2021 από 83,8% το 2019. Το δημοσιονομικό έλλειμμα προστίθεται κάθε χρόνο στο χρέος.

Η κατεστραμμένη από την οκταετή περίοδο των μνημονίων Ελλάδα κατέγραψε δημοσιονομικό έλλειμμα 16,8 δις (10,2% του ΑΕΠ) το 2020 και 13,6 δις (7,4% του ΑΕΠ) το 2021. Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε περεταίρω κατά 22,3 δις και από 331 δις (180,7% του ΑΕΠ) το 1019, ανήλθε σε 353,4 δις (193,3% του ΑΕΠ) το 2021.

Σημειώνουμε ότι τα στοιχεία της Eurostat αναφέρονται στο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης ή χρέος κατά Μάαστριχτ και όχι σ’ αυτό της Κεντρικής Διοίκησης – το πραγματικό χρέος το οποίο οφείλει να αποπληρώνει το Δημόσιο – που στο τέλος του 2021 ανήλθε σε 388,3 δις (Πηγή: ΟΔΔΗΧ) ή το 212,5% του ΑΕΠ.

Ολόκληρη η Ευρωζώνη και ιδιαίτερα η Ελλάδα διανύουν μια «Long Covid» περίοδο. Η επανεκκίνηση  της οικονομίας μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε συνδυασμό με την αποδιοργάνωση των εφοδιαστικών αλυσίδων της παγκοσμιοποίησης το 2020 δημιούργησαν ελλείψεις στην προσφορά αγαθών και την εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων που έγιναν εντονότερες από το τέλος του περασμένου καλοκαιριού. Μετά ήρθε ο πόλεμος και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας  – «ουκρανική επαναλοίμωξη» – που προκάλεσαν εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, των λιπασμάτων, των τροφίμων και των πρώτων υλών. Η προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης ακυρώθηκε, αλλά παρέμεινε το πρόσθετο δημόσιο χρέος.

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 που έφερε τα μνημόνια, αυτή της πανδημίας το 2020 και τώρα η ενεργειακή κρίση ανέδειξαν το σαθρό υπόβαθρο της Ευρωζώνης που είναι ανίκανη, εκ κατασκευής, να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση, παρά μόνο με νέα δανεικά και στη συνέχεια με λιτότητα για την αποπληρωμή τους.

Το βασικό πρόβλημα οφείλεται στο ότι από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες απαγορεύεται στα κράτη – μέλη να εκδίδουν ευρώ και στο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απαγορεύεται να δανείζει τα κράτη, όπως κάνουν όλες οι Κεντρικές Τράπεζες στον κόσμο. Τα μέλη της Ευρωζώνης για να χρηματοδοτούν τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους και να αποπληρώνουν τα χρεολύσια του δημόσιου χρέους τους μπορούν μόνο να δανείζονται από τις αγορές ή να αυξάνουν τους φόρους και να μειώνουν τις δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, κοινωνικές παροχές κλπ). Η εναλλακτική λύση, δηλαδή, η έκδοση νέου χρήματος, όταν απαιτείται, απαγορεύεται.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της (7-2-21) σε γαλλική εφημερίδα είχε πει: «Η διαγραφή χρέους εξαιτίας της πανδημίας είναι αδιανόητη καθώς θα αποτελούσε παραβίαση της Συνθήκης της ΕΕ η οποία απαγορεύει τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών. Αυτός ο κανόνας αποτελεί μια από τις κολόνες των θεμελίων του ευρώ».

Μπροστά στον οικονομικό Αρμαγεδδώνα που προκάλεσε η πανδημία, η ΕΕ ενεργοποίησε, το Μάρτιο του 2020, τη γενική ρήτρα διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οι κυβερνήσεις μπορούν να δανείζονται από τις αγορές, χωρίς τους περιορισμούς της Συνθήκης του Μάαστριχτ, για να καλύψουν τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματά τους με αποτέλεσμα το χρέος να εκτινάσσεται. Η ώρα της αλήθειας για το Ευρωσύστημα θα έρθει όταν σε συνθήκες στασιμότητας ή ύφεσης, πληθωρισμού και αύξησης των επιτοκίων, θα πρέπει να αρχίσει η αποπληρωμή του δυσθεώρητου πλέον χρέους.

Συμπέρασμα

Τα χρήματα που δίνει η Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων, είναι όλα δανεικά γιατί μέσα στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να εκδώσει νέο χρήμα και οι φόροι που εισπράττει δεν αρκούν (ελλειμματικός προϋπολογισμός). Τα δανεικά αυτά, μαζί με τους τόκους τους, θα τα πληρώσουν οι πολίτες το επόμενο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για καταχρηστικό δανεισμό που εκμεταλλεύεται τις πιεστικές ανάγκες επιβίωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η Κυβέρνηση δεν ευθύνεται για την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, αλλά ευθύνεται για την καταστροφική διαχείριση τους. Αντί να ανακοινώνει κάθε μήνα μικρές επιδοτήσεις και να μοιράζει «επιταγές ακρίβειας», που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, θα έπρεπε από το φθινόπωρο του 2021 να μειώσει ή και να καταργήσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καυσίμων και τον ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στη συνολική τιμή. Έτσι θα συγκρατούσε την άνοδο των τιμών σ’ όλους τους τομείς της οικονομίας. Δεν έχουμε τον απαραίτητο «δημοσιονομικό χώρο» λέει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ομολογώντας ότι δεν έχουν χρήματα, αφού και τα δανεικά έχουν όρια.

Καταστροφική ήταν επίσης η απόφασή της Κυβέρνησης να αρχίσει, από το 2019, να κλείνει τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, καθώς και η αντίθεσή της την εκμετάλλευση των εγχώριων υδρογονανθράκων. Οι επιλογές αυτές που έγιναν στο όνομα του αφηγήματος της «πράσινης μετάβασης» πληρώνονται ήδη πολύ ακριβά από τους πολίτες και την ελληνική οικονομία. «Τώρα τρέχουν και δε φτάνουν». Κατά τα άλλα η Κυβέρνηση δηλώνει ότι «θα σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη». Πώς; Δίνοντας ψίχουλα και υποθηκεύοντας, ακόμη περισσότερο, το μέλλον του;

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εξάρτηση από το συναλλαγματικό ευρω-χρέος είναι η βασική αιτία των σημερινών, αλλά και των αυριανών, δεινών. Η εξάρτηση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά υποβιβάζει όλους τους συντελεστές ισχύος της Ελλάδας. Χωρίς απαλλαγή από το συναλλαγματικό χρέος, που δημιούργησε το ευρώ, καμιά ουσιαστική αλλαγή δεν είναι εφικτή.

Πηγή: www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ