Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  9:42: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 25 Μαϊος 2022

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα επισημαίνοντάς του πως είναι απαραίτητη η παραμονή του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Θέρμο.

Συγκεκριμένα η ερώτηση έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών υφίσταται τα τελευταία χρόνια διαρκή συρρίκνωση.

Στόχος είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων και η έμφαση στις ψηφιακές υπηρεσίες.

Η στρατηγική αυτή ωστόσο, που υπαγορεύεται κυρίως από αριθμητικά δεδομένα, προκαλεί συχνά στην πράξη ανισότητες, αδικίες και εντέλει σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες όπου οι ψηφιακές υπηρεσίες δεν είναι διαδεδομένες.

Ο Δήμος Θέρμου είναι ένας ορεινός Δήμος, όπου οι μετακινήσεις των κατοίκων σε όμορους Δήμους και περιοχές σημαίνει μετακίνηση σε αποστάσεις των 50 και πλέον χιλιομέτρων, μέσα από ένα επικίνδυνο οδικό δίκτυο.

Το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς που λειτουργεί σήμερα στο Θέρμο, είναι το μοναδικό υποκατάστημα τράπεζας σε ολόκληρο το Δήμο.

Εξυπηρετεί το Θέρμο και τις 23 κοινότητες του Δήμου, πολλές από τις οποίες είναι ορεινές και δυσπρόσιτες, με οδικό δίκτυο σε κακή κατάσταση.

Επίσης, εξυπηρετεί κοινότητες των Δήμων Ναυπακτίας και Αγρινίου που βρίσκονται κοντά στο Θέρμο και αντίστοιχα σε μεγάλη απόσταση από τα κεντρικά υποκαταστήματα στους εν λόγω Δήμους.

Το τελευταίο διάστημα, υπάρχει έντονη φημολογία περί ενδεχόμενου κλεισίματος του εν λόγω υποκαταστήματος, κάτι που αυτόματα θα σημαίνει ότι οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της περιοχής δεν θα έχουν πρόσβαση σε καμία τραπεζική υπηρεσία.

Συνεπώς θα υπάρξει βίαιη ανατροπή στην καθημερινότητα των πολιτών και ιδίως των ηλικιωμένων, που θα αναγκαστούν ακόμα και για τις πιο απλές συναλλαγές να μεταβαίνουν σε όμορους Δήμους, πράγμα καθόλου αυτονόητο εν μέσω της σημερινής δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας και των δυσκολιών που συνεπάγεται η σημερινή κατάσταση του οδικού δικτύου.

Ταυτόχρονα, με το κλείσιμο του υποκαταστήματος υπονομεύεται κάθε προοπτική ανάπτυξης της περιοχής και οι επαγγελματίες οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Τέλος, η παύση της λειτουργίας του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος θα οδηγήσει την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα σε μαρασμό, θα μειώσει δε την προσέλευση πολιτών από άλλους Δήμους και κοινότητες στο Θέρμο, καθώς και την προσέλευση επισκεπτών.

Όλα τα ανωτέρω έχουν προκαλέσει την αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, της τοπικής κοινωνίας.

Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου με το υπ’αριθμ. 45/2022 ομόφωνο ψήφισμα εκφράζει τη διαμαρτυρία του και καλεί την Πολιτεία να αναλάβει δράση ώστε οι πολίτες να συνεχίσουν να καλύπτουν τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες στις συναλλαγές.

Άλλωστε, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως μεγάλος μέτοχος των συστημικών τραπεζών, μπορεί και πρέπει να δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις για την προστασία της καθημερινότητας των πολιτών.

Να σημειωθεί δε, ότι ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντηση με τους Δημάρχους από μικρούς ορεινούς Δήμους, σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να υφίσταται τουλάχιστον ένα τραπεζικό κατάστημα σε κάθε μικρό ορεινό Δήμο.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1.Υπάρχει ενημέρωση του Υπουργείου σχετικά με το ενδεχόμενο παύσης λειτουργίας του εν λόγω υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Θέρμο;

2.Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει το Υπουργείο για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι του Θέρμου θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα στις τραπεζικές συναλλαγές τους εντός του Δήμου τους, χωρίς να υφίστανται μετακινήσεις των 50 και πλέον χιλιομέτρων προκειμένου να μεταβούν σε τραπεζικά υποκαταστήματα όμορων Δήμων;

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε ακραία επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, στη σημερινή ενημέρωση των συντακτών.

Η Μαρία Ζαχάροβα αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, το διήμερο 16-17 Μαΐου και ανέφερε πως «η Αθήνα προσπαθεί να δικαιολογήσει την απόφασή της να ενταχθεί από τους πρώτους στο αντιρωσικό μέτωπο».

Την ίδια ώρα χαρακτήρισε τουλάχιστον «ατυχή» την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μαριούπολη, όταν παρομοίασε τους υπερασπιστές της πόλης με το Μεσολόγγι.

«Ο Μητσοτάκης έδωσε ένα περίεργο σύνολο ιστορικών αναλογιών», είπε η Μαρία Ζαχάροβα, όπως μεταδίσει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων πριν από διακόσια χρόνια αποδείχθηκε ότι ήταν ισοδύναμος με τις εγκληματικές ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο επί οκτώ χρόνια πολέμησε εναντίον των πολιτών του στο Ντονμπάς.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι ήρωες στην υπεράσπιση του ελληνικού φρουρίου του Μεσολογγίου το 1825 τοποθετήθηκαν στο ίδιο επίπεδο με τους Ναζί από το Τάγμα Αζόφ», σημείωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

Η δήλωση Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

«Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία, θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα.

Όπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους πριν από την τελική έξοδο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ενοχλημένος από την ομιλία Μητσοτάκη είναι και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πια γι’ αυτόν ο Έλληνας πρωθυπουργός» μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Τουρκία.

eleftherostypos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σπήλιος Λιβανός, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΝΑΤΟ, επισκέφτηκε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο στο γραφείο του στο Πεντάγωνο.

Οι δύο άντρες συζήτησαν για τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας και τον ευρύτερο αμυντικό ρόλο της χώρας μας με φόντο τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν εκτενώς στις εξελίξεις σε επίπεδο ΝΑΤΟ, την προοπτική άμεσης εισδοχής Φινλανδίας και Σουηδίας, καθώς και τα εμπόδια που θέτει η γείτονα χώρα και τις προκλητικές τοποθετήσεις του Προέδρου Ερντογάν.

Επιπλέον, οι κ.κ. Λιβανός και Φλώρος συζήτησαν για το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ που αναμένεται να υιοθετηθεί στη Σύνοδο της Μαδρίτης τον Ιούνιο και τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική πτέρυγα, ενώ αντικείμενο της συζήτησής τους αποτέλεσαν και οι προοπτικές συνεργατικότητας και συμπληρωματικότητας ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, με την ιδιότητα του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, ο Σπήλιος Λιβανός συζήτησε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, για τις επιχειρησιακές δυνατότητες επαναλειτουργίας του Κέντρου Νεοσυλλέκτων στο στρατόπεδο 2/39 «Σπύρου Μουστακλή» στο Μεσολόγγι.

Ο Σπήλιος Λιβανός, κατά την επίσκεψή του, αναφέρθηκε αναλυτικά στις προϋποθέσεις που πληροί το Στρατόπεδο Μεσολογγίου προκειμένου να επαναλειτουργήσει ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων, ενώ ταυτόχρονα τόνισε τη σημασία που έχει για την τοπική κοινωνία. Επιπλέον, επεσήμανε και τη συμβολική σημασία της επαναλειτουργίας του στρατοπέδου «Σπύρου Μουστακλή», καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελευθερία του έθνους μας».

Τέλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος παρέδωσε στον πρώην Υπουργό αναμνηστική πλακέτα. Ο Σπήλιος Λιβανός εξέφρασε, από την πλευρά του, ευγνωμοσύνη στο σύνολο των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας και την πίστη του στις αποτρεπτικές τους ικανότητες για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης διέψευσε για άλλη μια φορά τις πληροφορίες που μετέδωσε το πλέον φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Mega ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Ε.Μαρινάκη, αναφορικά με εκλογές στις 2 Οκτωβρίου.

Μετά την αδελφή του Ν.Μπακογιάννη που είχε δηλώσει πως «δεν ξέρουν καλά τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν νομίζουν ότι θα πάει σε εκλογές 6 μήνες από το καθορισμένο», τώρα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στο Νταβός ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, προφανώς το χρονικό διάστημα μεταξύ Μάϊου-Ιουλίου.

Γιατί το είπε τώρα ο Κ.Μητσοτάκης αυτό: 

Πρώτον γιατί γνωρίζει άριστα ότι όποτε και να γίνουν εκλογές θα είναι ηττημένος και αυτό έχει ξεκαθαρίσει πέρα από τον χρόνο των εκλογών.

Αυτοί που υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να «βγάλει τον δύσκολο χειμώνα», προφανώς δεν αντιλαμβάνονται ότι ο Κ.Μητσοτάκης είναι σε «γυάλα», δεν έχει καμία επαφή με την κοινωνία και νομίζει ότι ισχύουν οι δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν να προηγείται 8-10% του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν συνέβαινε αυτό θα πήγαινε ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ σε εκλογές και θα κέρδιζε άλλα 4 χρόνια εξουσίας. 

Όμως αυτό δεν συμβαίνει.

Δεύτερον, υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα (εκκρεμούσες συμβάσεις και ένα πολύ μεγάλο πακέτο της ΕΕ) τα οποία πρέπει να «μοιραστούν». Δε θέλουμε να υπεισέλθουμε στο πως και που θα μοιραστούν, απλά να υπογραμμίσουμε ότι σε περίπτωση εκλογών, ήττας, συγκυβέρνησης η «ευθύνη» του πακέτου θα μοιραστεί «δια του δύο», «δια του τρία», ή ακόμα και «δια του τέσσερα».

Γιατί να πάει σε εκλογές έχοντας απωλέσει το 100% της «ευθύνης» ας το πούμε κομψά και των πλεονεκτημάτων που έχει αυτή η« ευθύνη» σε ότι αφορά την διανομή περί των 10-15 δις δολ. μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή; 

Άλλωστε δεν υπάρχει καμία πίεση από την κοινοβουλευτική το ομάδα, παρά το γεγονός ότι από του 157 βουλευτές της νυν συμπολίτευσης, ζήτημα είναι αν θα επανεκλεγούν 40!

Ακόμα και 25% να πάρει ιδανικά στις επόμενες εκλογές (δεν λέμε την πρώτη Κυριακή γιατί το πιθανότερο είναι πως δεν υπάρξει καν επόμενη αναμέτρηση), οι περισσότεροι θα είναι του κλίματός του. Δηλαδή από του 75-80 που ιδανικά θα εκλεγούν, μόνο οι μισοί θα είναι ήδη βουλευτές. Οι υπόλοιποι θα είναι νεοεκλεγέντες πιστοί στον Κ.Μητσοτάκη, προκειμένου να ελέγξει τις εσωκομματικές διαδικασίες μετά τις εκλογές.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στο Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός: «Κανείς δεν ανησυχεί πια για την Ελλάδα και αν την συγκρίνει κανείς την Ελλάδα πριν από 10 χρόνια το 2012 με την Ελλάδα του 2022 είμαστε μια χώρα με εμπιστοσύνη στον εαυτό της, μια χώρα ανθεκτική, πολεμήσαμε τον λαϊκισμό και νικήσαμε την λαϊκίστικη ρητορική γιατί αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα την δουλειά.

Θα έχουμε εκλογές το 2023 και αυτό θα πούμε στον ελληνικό λαό εκπληρώσαμε τις δεσμεύσεις μας. Δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας, αυξήσαμε το διαθέσιμο εισόδημα, τον κατώτατο μισθό 10% και ξέρουμε ότι είναι ακόμα χαμηλά και με απασχολεί πολύ αυτό το θέμα».

pronews.gr

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αναμφισβήτητα σηματοδότησε την αλλαγή του κόσμου όπως τον ξέραμε. H επίδραση της βάρβαρης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία μας καλεί να επαναξιολογήσουμε την αντίληψη μας για τον κόσμο, την ειρήνη και την ασφάλεια.

Χώρες παραδοσιακά υπέρμαχες της ουδετερότητας, όπως η Φινλανδία και η Σουηδία, αναθεωρούν τη στάση τους, εκφράζοντας τη βούλησή τους να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία άμεσα.

Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει την απόφασή τους και είναι έτοιμο να εξετάσει την άμεση ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, προσκαλώντας τες στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Μοναδική παραφωνία η γείτονα χώρα, που επιδεικνύει αντισυμμαχική στάση, χρησιμοποιώντας την εξαιρετικά κρίσιμη περίσταση για «παζάρια» και «εκβιασμούς», ενώ ταυτόχρονα προκαλεί με επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, προβαίνοντας, δηλαδή, σε πολιτικές κινήσεις αντίθετες στις αρχές και αξίες μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης συμμαχίας κρατών με κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση για την από-παγκοσμιοποίηση, τη νέα περιφερειοποίηση και τον επαναπροσδιορισμό της ισχύος του έθνους-κράτους που ήδη ξεκίνησε σε διεθνή κέντρα αποφάσεων.

Κρίσιμος για την εύθραυστη γεωπολιτική ισορροπία που βιώνουμε, είναι ο ρόλος της Κίνας ως παγκόσμιας δύναμης, η περίπλοκη εξίσωση των σχέσεων της με ΕΕ και ΝΑΤΟ και, βεβαίως, ο χαρακτήρας που θα λάβει η σχέση της με τη Ρωσία.

Μπαίνουμε, δηλαδή, σε μία νέα εποχή, όπου ο χάρτης ασφαλείας, ευρωπαϊκά αλλά και παγκοσμίως, αναδιατάσσεται, οι ισορροπίες μεταξύ των δυνάμεων επανακαθορίζονται και όλα αυτά επιβάλλουν μία διαφορετική αντιμετώπιση για τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Όμως, πέρα από τις σημαντικές γεωπολιτικές αναταράξεις, αναδεικνύονται δύο διαφορετικά οράματα για το μέλλον του μικρού-μεγάλου κόσμου μας. Αναδεικνύονται δύο αντικρουόμενες ιδεολογίες, της ελευθερίας και του δεσποτισμού.

Εμείς όλοι στον δυτικό κόσμο αγωνιζόμαστε για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την πρόοδο και την ευημερία των πολλών.

ΕΕ και ΝΑΤΟ οφείλουμε, πιστοί στον θεμελιώδη και διαρκή σκοπό μας για διαφύλαξη της ελευθερίας και της ασφάλειας, να προσαρμοζόμαστε στις συνεχείς προκλήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος ασφαλείας και να διευρύνουμε τις δυνατότητές μας σε νέους τομείς.

Σε αυτό το νέο τοπίο η ΕΕ προσπαθεί να βρει τον καινούργιο ρόλο της, ο οποίος δεν μπορεί παρά να είναι συνεργατικός και συμπληρωματικός σε επίπεδο ασφαλείας με το ΝΑΤΟ και άρρηκτα συνδεδεμένος με τις ΗΠΑ και τη φιλελεύθερη δημοκρατία τους.

Η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακά φιλικές συμμαχικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, από τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, τα 200 χρόνια του οποίου γιορτάσαμε πέρσι, μέχρι σήμερα.

Οι διαχρονικοί δεσμοί των δύο χωρών αναδείχθηκαν εμφατικά κατά τη διάρκεια της ιστορικής επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, η απόλυτη επιτυχία της οποίας αντικατοπτρίστηκε στη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το σύνολο της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας, τις ουσιαστικές συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπάιντεν καθώς και την ενθουσιώδη αποδοχή της ομιλίας του Πρωθυπουργού στα δύο αμερικανικά νομοθετικά σώματα του Κογκρέσο. Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ έχουν εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Πέραν αυτού, η αναβαθμισμένη αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ που πρόσφατα ψηφίσαμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο αποδεικνύει ότι αποτελούμε ισότιμο σύμμαχο και αξιόπιστο συνομιλητή για τις ΗΠΑ στην περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ομοίως, η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία επισφραγίζει τη στενή συμμαχική σχέση της Ελλάδας με μια από τις ισχυρότερες χώρες της ΕΕ και την αναδεικνύει στον πυρήνα της Ευρώπης. Αλλά και πολλές ακόμα συμφωνίες που πρόσφατα υπέγραψε η ελληνική Κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα την Αίγυπτο και το Ισραήλ, θωρακίζουν την πατρίδα μας και ισχυροποιούν τη θέση της στο διεθνές γίγνεσθαι.

Επιβεβαιώνοντας τον σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της χώρας μας, καθώς και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, οι συμφωνίες αυτές συνιστούν αποτέλεσμα της ακολουθούμενης από την Κυβέρνηση πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής.

Σε συνδυασμό με την ενεργό συμμετοχή μας στις ισχυρές συμμαχίες του δυτικού κόσμου ενισχύονται οι θέσεις μας για τα εθνικά θέματα και την προάσπιση των συμφερόντων μας έναντι κάθε μορφής αναθεωρητισμού και επεκτατισμού απ΄ όπου και εάν προέρχονται.

Ταυτόχρονα, ισχυροποιείται ο εξαιρετικά κομβικός ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή σε γεω-στρατηγικό, αμυντικό αλλά και ενεργειακό επίπεδο.

Η σύγχρονη Ελλάδα με εθνική αυτοπεποίθηση βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων στο νέο, δύσκολο και προκλητικό γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στον σύγχρονο κόσμο του 21ου αιώνα.


Δημοσιεύθηκε στο HellasJournal.com στις 25/05/2022.

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ