Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:33: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 29 Μαϊος 2022 20:59

Η Ράνια Σβίγκου η νέα γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε δύο προϋποθέσεις για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την «καθοδήγηση» του κόμματος

Με αλλαγή «σκυτάλης» στη θέση του γραμματέα του κόμματος, άνοιξε τις εργασίες της η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τον απόλυτα πετυχημένο Δημήτρη Τζανακόπουλο, θα διαδεχθεί η Ράνια Σβίγκου, που αποτελεί την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα προς το όργανο, ενώ θέση αναπληρωτή θα αναλάβει ο Γιώργος Βασιλειάδης.

Όπως τόνισε κατά την εισήγηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή του προσώπου βασίζεται στους άξονες: Ανανέωση/Ισότιμη εκπροσώπηση Φύλων/Ενότητα/Ανιδιοτέλεια/Προοπτική. Η Ράνια Σβίγκου θα γίνει η πρώτη γυναίκα γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία κίνηση που ήρθε να ολοκληρώσει το ζήτημα της ισότητας στην εκπροσώπηση των φύλων εντός του κόμματος, μετά την απόφαση για ποσόστωση 50% στη νέα Κεντρική Επιλογή.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε δύο προϋποθέσεις για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την «καθοδήγηση» του κόμματος. Αρχικά να μην είναι βουλευτές, αλλά και τη δέσμευση ότι δε θα είναι υποψήφιοι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση διεκδικώντας το σταυρό.

Θα μείνουν στο κόμμα για να δουλέψουν αποκλειστικά για αυτό μέχρι τη λήξη της θητείας τους στο επόμενο συνέδριο, δηλαδή δεν θα συμμετέχουν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις επόμενες εκλογές.

Το προφίλ της γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ

Η Ράνια Σβίγκου αποτελεί γέννημα-θρέμμα της Αθήνας, καθώς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Εντάχθηκε στη νεολαία Συνασπισμού, του κόμματος που αποτέλεσε τον πρόδρομο του ΣΥΡΙΖΑ, από την ηλικία των 17 ετών, το 2000.

Υπηρέτησε τη νεολαία σε όλα τα καθοδηγητικά της όργανα, καθώς υπήρξε μέλος της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης, γραμματέας Σπουδάζουσας, καθώς και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Για χρόνια βρέθηκε στο γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά ως αναπληρώτρια και στη συνέχεια ως εκπρόσωπος Τύπου, το 2015, όταν το κόμμα βρέθηκε στην κυβέρνηση της χώρας. Παράλληλα, ήταν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος από την ίδρυση του.

Αν και υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της ομάδας των «53», εδώ και πολλά χρόνια απέχει από το «παιχνίδι» των τάσεων, συνομιλώντας με όλες τις πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει διαφωνήσει -πάντα εντός των οργάνων, ποτέ δημόσια- με εισηγήσεις της πλειοψηφίας.

Είναι υποψήφια Διδάκτορας στην Κοινωνιολογία της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ και στο Κέντρο Κοινωνιολογικών και Πολιτικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, με αντικείμενο τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων.

Η Ράνια Σβίγκου θα κληθεί να δώσει τη δύσκολη μάχη των επόμενων εκλογών και να προετοιμάσει το κόμμα σε διάταξη νίκης – κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 172.000 μέλη.

Πηγή: newsbomb.gr