Σάββατο, 20η Ιουλίου 2024  12:02: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 31 Μαϊος 2022

Αλεξοπούλου Αικατερίνη Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου *

Η μάχη της Κρήτης είναι πάντα ζωντανή! Για τον υπερήφανο λαό της Μεγαλονήσου, αλλά και για όλους τους Έλληνες. Είναι ένα ιστορικό γεγονός, που έχει καταγραφεί ανεξίτηλα στον “σκληρό δίσκο” της Ιστορίας του Ελληνισμού και δεν απαλείφεται με τίποτα! Όχι μόνο επειδή αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της παλικαριάς των Ελλήνων, αλλά και επειδή η ηρωική και λεβέντικη αντίσταση των Κρητών απέναντι στα στρατεύματα του κατακτητή αποτέλεσε “Βατερλό” για τον Αδόλφο Χίτλερ και την απαρχή της ήττας του στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο...

Ας θυμηθούμε τι ακριβώς συνέβη τότε... Τα γεγονότα συνέβησαν όταν οι Γερμανοί ναζί προσπάθησαν να καταλάβουν τη λεβεντογέννα Κρήτη, σε μία επιχείρηση που διήρκεσε από το πρωί της 20ής Μαΐου ως την 1η Ιουνίου 1941. Με συνθηματική ονομασία “Επιχείρηση Ερμής” θέλησαν οι χιτλερικοί να κατακτήσουν το νησί με τον υπερχιλιόχρονο πολιτισμό. Αμέτρητοι αυτοί, τα έβαλαν με τους λίγους, πλην όμως αποφασισμένους κατοίκους της Κρήτης... Και μπορεί μεν τελικά να τα κατάφεραν, ωστόσο οι απώλειές τους υπήρξαν τόσο μεγάλες, τόσο συντριπτικές, που η μάχη αυτή έστρεψε εναντίον τους την ως τότε πορεία του μεγάλου πολέμου!

Απόδειξη αυτού του αναμφισβήτητου γεγονότος αποτελεί η έκφραση του μεγάλου θαυμασμού για τον λαό της Κρήτης όλου του τότε πολιτισμένου κόσμου! Αλλά και η θέση της μάχης της Κρήτης στη σύγχρονη ιστορία των πολέμων, όπου με σαφήνεια διδάσκεται πως αν υπάρχει κάποια χρονική στιγμή που οι εξελίξεις άρχισαν να στρέφονται πια κατά των Γερμανών, αυτή δεν είναι παρά η μάχη της Κρήτης! Από εκεί και μετά οι κατακτητές δεν μπόρεσαν στην πραγματικότητα να συνέλθουν ποτέ. Κι ενώ ως τότε ο πόλεμος απέβαινε προς όφελός τους, τελικά τα πράγματα αντιστράφηκαν και γνώρισαν την οριστική συντριβή. Αιτία: Η μάχη της Κρήτης, η μεγάλη και ανεπανάληπτη αντίσταση των Κρητών!

Γι' αυτό και σήμερα πρέπει όσο ποτέ να συνεχίσουμε να τιμούμε αυτό το άνευ προηγουμένου έπος! Να τιμούμε την ιερή μνήμη των ηρωικών υπερασπιστών του νησιού από έναν ξένο εισβολέα, αλλά και την προσφορά της Κρήτης στη μεγάλη υπόθεση της ελευθερίας. Όπως έκανε ο Βρετανός ιστορικός Άλαν Κλαρκ, που έγραψε ότι: “Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο ρους της ιστορίας, εάν ένα χρόνο πριν οι κάτοικοι της Δύσεως είχαν δείξει το ίδιο θάρρος με τους Κρητικούς κατά την εισβολή των Γερμανών στα εδάφη τους”; Αλλά και ο ίδιος ο Τσώρτσιλ, που είχε πει τα εξής: “Στην Κρήτη, οι Γερμανοί επέτυχαν μια Πύρρειο νίκη, διότι με τις δυνάμεις που σπατάλησαν εκεί θα μπορούσαν εύκολα να κατακτήσουν την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και ίσως ακόμη και την Περσία ”.

Τι άλλο χρειάζεται να προσθέσει σήμερα κανείς για μία τέτοια παλικαριά, για μία τόσο χρυσή σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας και της ανθρωπότητας; Η Κρήτη γεννά διαχρονικά ήρωες, και το απέδειξε για μία ακόμη φορά!

* Η κυρία Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου είναι Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών, με την Ελληνική Λύση. 

πηγή φωτό: sasimera.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

«Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο» είπε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας

Με μια βαρυσήμαντη παρέμβασή του, μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, καταδίκασε τις δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας με τις οποίες αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με το ψευτοεπιχείρημα ότι η στρατιωτικοποίησή τους είναι παράνομη.

«Μια τελευταία λέξη εδώ, για να πω ότι κατά τις εργασίες του Συμβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

{facebook}https://www.facebook.com/elysee.fr/videos/1706064526411660{facebook}

Τσαβούσογλου: Θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν

Με εμπρηστικές δηλώσεις για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου επανήλθε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πήρε σήμερα τη σκυτάλη της τουρκικής προκλητικότητας, θέτοντας εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Μάλιστα, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, έδειξε χάρτες «γκριζάροντας» όλο το ανατολικό Αιγαίο!

Ο Τσαβούσογλου ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ειδάλλως προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει συζήτηση για την κυριαρχία τους.

«Υπάρχει όρος και στις δυο συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θεμα κυριαρχίας τους», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα έχει στείλει δύο επιστολές στον ΟΗΕ, με τις οποίες καταγγέλλει την Αθήνα για παραβίαση των συνθηκών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία βάζει τέλος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, κάτι για το οποίο στέλνει επιστολή, κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και για ασυνεπή στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου.

Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τους Έλληνες πολιτικούς ότι νιώθουν ότι δεν μπορούν να ευχαριστήσουν το κοινό τους αν δεν κάνουν επιθετικές παρατηρήσεις κατά της Τουρκίας, τουλάχιστον 5-10 φορές την ημέρα.

Κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατική πολιτική

Ο Τσαβούσογλου επιμένει να κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι το κίνητρο εξαιτίας του οποίου παραβιάζεται το καθεστώς. «Το Διεθνές Δίκαιο είναι ξεκάθαρο» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε εναντίον μιας χώρας του ΝΑΤΟ και έκανε λόμπι στο Κογκρέσο εναντίον της Τουρκίας σημειώνοντας: «Εχουν μένος εναντίον μας».

Οικονόμου: Ανιστόρητες και απαράδεκτες οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Κλιμακούμενη προκλητικότητα καταλόγισε στην Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, που σχολίασε στον Real Fm ότι οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι απαράδεκτες και ανιστόρητες.

«Αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις. Είναι ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της. Όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, την νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή» είπε ο κ. Οικονόμου.

Τέλος ανέφερε ότι «υβριδικές απειλές» μπορεί να είναι απειλές όπως στον Έβρο το 2020, ή στην κυβερνοασφάλεια, και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε επιτυχώς τέτοιες απειλές, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. «Κάθε χώρα που αντιλαμβάνεται το διεθνές περιβάλλον οφείλει να παίρνει τα μέτρα της να τις αντιμετωπίσει. Στο παρελθόν διαχειριστήκαμε επιτυχώς τέτοιες απειλές που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας όπως στο χώρο της κυβερνοασφάλειας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Γιώργος Ευγενίδης - protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός είπε ότι ξεκαθάρισε στον Όλαφ Σολτς πώς δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι στην Τουρκία – «Η αυτοπεποίθησή μας απορρέει από τους ισχυρούς συμμάχους και την ισχυρή αποτρεπτική μας ικανότητα» – «Δεν θα περιμένουμε την ΕΕ» για τα μέτρα ανακούφισης των ελληνικών νοικοκυριών, υπογράμμισε

Για τα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες μίλησε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έστειλε πολλαπλά μηνύματα στην Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ακολουθήσει το παιχνίδι των προσωπικών χαρακτηρισμών που ξεκίνησε ο πρόεδρος της γείτονος, ενώ εκτίμησε ότι με το 6ο πακέτο κυρώσεων, η ΕΕ θα στερήσει σημαντικούς πόρους από τη Ρωσία.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «επιτυχία ότι η ΕΕ κατάφερε να συμφωνήσει για το 6ο πακέτο κυρώσεων».

«Περίπου το 90% του ρωσικού πετρελαίου που κατευθυνόταν προς την Ευρώπη, θα σταματήσει. Με αυτόν τον τρόπο θα αποστερήσουμε σημαντικούς πόρους από τη Ρωσία, για να μην χρηματοδοτεί τη βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κάναμε συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια και παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις για τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών τροφοδοσίας. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου όχι μόνο στη Βαλκανική, αλλά και στη Δυτική Ευρώπη, Σημαντικά έργα, όπως στην Αλεξανδρούπολη, έχουν και ευρωπαϊκή διάσταση. Ο αγωγός IGB που θα μας συνδέσει με το δίκτυο φυσικού αερίου της Βουλγαρίας θα είναι έτοιμος μέσα στις επόμενες εβδομάδες και είναι σημαντικό για τη Βουλγαρία. Συζητήσαμε για την πρόταση της Κομισιόν, το RePowerEU. Η Ελλάδα θα διεκδικήσει ό,τι της αναλογεί» υπογράμμισε.

Η ακρίβεια και η Ελλάδα που «δεν θα περιμένει την ΕΕ»

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι για το θέμα των τιμών του φυσικού αερίου δόθηκε εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής και μέσα στις προτάσεις αυτές θα είναι και το πλαφόν στην τιμή της χονδρικής.

Η συζήτηση είναι σύνθετη, είπε και η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την ΕΕ: «Το εθνικό πρόγραμμα στήριξης τίθεται σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα. Ανοίγει η πλατφόρμα για να επιστραφεί στους καταναλωτές το 60% της υπερβάλλουσας χρέωσης. Θα είναι μια αναγνώριση της κυβέρνησης ότι υπήρξαν υψηλές χρεώσεις που διορθώνουμε. Την 1η Ιουλίου θα έχουμε επίσης το νέο σύστημα τιμολόγησης, που πήρε την έγκριση της Κομισιόν».

Η χρηματοδότηση γίνεται από εθνικούς πόρους, είπε αλλά και από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Όσοι μας ασκούσαν κριτική, ανέφερε για την αντιπολίτευση, όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουν, ήταν απόντες.

Όσον αφορά στην επισιτιστική ασφάλεια, είπε: «20 εκατ. τόνοι σιτηρών είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία και δεν μπορούν να φύγουν από τη Μαύρη Θάλασσα. Πρέπει να βρεθεί λύση που θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Να μην πληρώσουν τη “νύφη” απομακρυσμένες, φτωχές χώρες».

«Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση ή εσωτερική ερμηνεία των πιθανών αδιεξόδων της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας»

Για την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ενημέρωσα για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και είπα ότι τέτοιες προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί από την Ελλάδα και την ΕΕ και ζήτησα, αν επιμείνει η Τουρκία, να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο και να είναι στα συμπεράσματα η καταδίκη αυτής της παντελώς αρχείαστης τουρκικής προκλητικότητας. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας μια νέα εστία έντασης και γι’ αυτό η χώρα μας απαντά στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου».

«Η Ελλάδα ακούει ακόμη και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με αυτοπεποίθηση. Αποδομούμε με ψυχρό τρόπο, χωρίς εξάρσεις, τα εντός εισαγωγικών επιχειρήματα της Τουρκίας. Δεν θα καταφύγουμε στην όξυνση και στους προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Η αυτοπεποίθησή μας απορρέει από τους ισχυρούς συμμάχους που έχουμε, την ισχυρή αποτρεπτική μας ικανότητα και από την πεποίθηση ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν θα εμπλακώ σε παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω. Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση ή εσωτερική ερμηνεία των πιθανών αδιεξόδων της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Τα δήθεν επιχειρήματά τους αποδομούνται από την επιστολή μας στον ΟΗΕ. Δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε λεκτική ανατιπαράθεση» επισήμανε.

«Η Τουρκία χάνει ακόμη μια ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Κι αν μπορεί να έχει ενοχλήθηκε από την ομιλία μου στο Κογκρέσο, αυτό είναι δικό του πρόβλημα. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους» κατέληξε, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα.

Η πρώτη συνάντηση με Σολτς και το μήνυμα κατά των ίσων αποστάσεων

Αναφερόμενος στην πρώτη του συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι του είπε πως δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι στην Τουρκία.

Πώς θα ανακουφιστούν τα νοικοκυριά

Σε ερώτηση για την ακρίβεια σε φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Το ζήτημα της παρέμβασης στη xονδρική είναι περίπλοκο και εξίσου σύνθετο είναι το ζήτημα της αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια. Υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική και κατανόηση. Στην αρχή είμασταν μόνοι μας και τώρα συντάσσονται και άλλοι με τη θέση μας, για να καταλήξει γρήγορα σε λύσεις, για να μην πληρώνουμε τόσο αδικαιολόγητα ακριβά το φυσικό αέριο».

«Αυτό που ενδιαφέρει το νοικοκυριό είναι η ανακούφιση και αυτή την ανακούφιση την βλέπει ήδη, με τους λογαριασμούς να είναι αισθητά μειωμένοι. Αυτό ενδιαφέρει το ελληνικό νοικοκυριό και την επιχείρηση και τα υπόλοιπα θα πάρουν τον χρόνο τους. Η ανακούφιση όμως που θα αισθανθούν θα είναι άμεση. Η βενζίνη είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα, όλες οι χώρες έχουν άλλες τιμές και γνωρίζετε ότι έχουμε κάνει μια πρώτη μικρή παρέμβαση με το fuel pass. Δεν είμαι έτοιμος να ανακοινώσω κάτι περισσότερο. Θα το παρακολουθούμε και θα ανακοινώνουμε τις αποφάσεις μας, όταν είμαστε έτοιμοι» ξεκαθάρισε.

«Πόσες από τις προβλέψεις του Τσίπρα έχουν επιβεβαιωθεί;»

Σε ερώτηση για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει εκλογές στον Σεπτέμβριο, απάντησε: «Πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιβεβαιωθεί; Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχω δεσμευθεί. Η χώρα χρειάζεται περισσότερο, παρά ποτέ ένα ήρεμο πολιτικό κλίμα μια αντιπαράθεση αρχών λιγότερη πόλωση και φωνές και ρητορική που παραπέμπει σε άλλες εποχές που έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει μοναχική διαδρομή».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Μητσοτάκη

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η σύνοδος του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με μία πολύ γεμάτη ατζέντα, όπως συνήθως τον τελευταίο χρόνο. Θεωρώ επιτυχία το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε τελικά και συμφώνησε το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ένα πακέτο το οποίο -όπως γνωρίζετε- συζητιόταν εδώ και αρκετές εβδομάδες. Καταφέραμε και βρήκαμε όμως έναν κοινό τόπο, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες γεωγραφικές ευαισθησίες κάποιων κρατών-μελών.

Το σημαντικό αποτέλεσμα των κυρώσεων που θα επιβληθούν θα έχει να κάνει με το γεγονός ότι περίπου, το 90% του ρωσικού πετρελαίου το οποίο κατευθυνόταν προς την Ευρώπη ουσιαστικά θα σταματήσει να τροφοδοτείται από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πιστεύω ότι και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αποστερήσουμε σημαντικούς πόρους από τη Ρωσία, έτσι ώστε να μην της δίνουμε τη δυνατότητα να εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τη βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία.

Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε και μία αναλυτική συζήτηση για ζητήματα τα οποία αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου μας. Εκεί, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω -ακόμα μία φορά- τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών της ενεργειακής τροφοδοσίας.

Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα μετατρέπεται ταχύτατα σε έναν πολύ σημαντικό περιφερειακό κόμβο εισαγωγής φυσικού αερίου, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στη Βαλκανική και στην Ανατολική Ευρώπη. Και πολλά σημαντικά έργα, όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης, εντάσσονται ακριβώς σε αυτή τη στρατηγική. Είναι έργα τα οποία εκτός από εθνική έχουν και ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς βοηθούν τις φίλες βαλκανικές χώρες να απεξαρτηθούν ακόμα γρηγορότερα από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι ο αγωγός IGB που θα συνδέσει με πολύ μεγαλύτερη δυναμικότητα τον TAP με το δίκτυο φυσικού αερίου της Βουλγαρίας θα είναι επιχειρησιακά έτοιμος εντός των επόμενων εβδομάδων, κάτι πολύ σημαντικό για τη φίλη Βουλγαρία, καθώς -όπως γνωρίζετε- έχει ήδη υποστεί τις συνέπειες της ρωσικής απόφασης να διακόψει την τροφοδοσία φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία.

Συζητήσαμε επίσης την πολύ σημαντική νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ακούει στο όνομα «REPowerEU», δηλαδή ουσιαστικά τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε αδιάθετους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα την ενεργειακή μετάβαση. Η Ελλάδα προφανώς και θα διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί από αυτούς τους πόρους όταν οριστικοποιηθεί η διαδικασία κατανομής τους, αλλά έχουμε πολλά έργα τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από αυτό το εργαλείο. Έργα τα οποία θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε πιο γρήγορα την πράσινη μετάβαση αλλά και να ενισχύσουμε συνολικά την ενεργειακή μας ασφάλεια.

Για ακόμα μια φορά συζητήσαμε το μεγάλο πρόβλημα των υψηλών τιμών φυσικού αερίου και τη διασύνδεσή τους με τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Και εγώ αλλά και πολλοί συνάδελφοί μου κατέδειξαν το γεγονός ότι υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα, σήμερα, στον τρόπο προσδιορισμού της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς το σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας δεν είχε σχεδιαστεί για να λάβει υπόψη τόσο ακραία υψηλές τιμές φυσικού αερίου.

Δόθηκε η σαφής εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει προτάσεις αποσύνδεσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου. Μέσα σε αυτές τις προτάσεις θα μπορεί να είναι, υπάρχει και μια ρητή αναφορά σε αυτό στα συμπεράσματα, και ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου, κάτι το οποίο και η Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες εισηγούνται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε κάθε περίπτωση όμως θέλω να τονίσω ότι αυτή είναι μια συζήτηση -το έχω πει και σε προηγούμενη ευκαιρία- εξαιρετικά σύνθετη. Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να παράσχει στήριξη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τίθεται σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα. Ανοίγει τις επόμενες εβδομάδες η σχετική πλατφόρμα προκειμένου τα νοικοκυριά να μπορέσουν να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έτσι ώστε να τους επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας χρέωσης από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Θα είναι μια σημαντική ανακούφιση και μια αναγνώριση της ελληνικής κυβέρνησης ότι πράγματι υπήρξαν υπερβολικά υψηλές χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες ερχόμαστε εκ των υστέρων και διορθώνουμε.

Και βέβαια από τον Ιούλιο -όπως έχουμε πει- θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, για το οποίο ήδη έχουμε πάρει τις σχετικές ευρωπαϊκές εγκρίσεις, με το οποίο θα μπορέσουμε πρακτικά να εξουδετερώσουμε τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής και να κρατήσουμε τις αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας σε λογικά επίπεδα.

Θα ξαναπώ ακόμη μια φορά ότι η χρηματοδότηση αυτής της μεγάλης εθνικής προσπάθειας γίνεται από εθνικούς πόρους, αλλά γίνεται και, όπως είχαμε δεσμευτεί, και από την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια. Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε από τη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι μία διάταξη η οποία μάλιστα χαιρετίστηκε και από πολλούς συναδέλφους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για αυτήν την εθνική πρωτοβουλία και για τον σαφή τρόπο με τον οποίον η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προσδιόρισε τα υπερβάλλοντα κέρδη. Και βέβαια θέλω να επαναλάβω ακόμη μία φορά ότι όλοι αυτοί οι οποίοι μας ασκούσαν κριτική, διότι δήθεν δεν προβαίναμε στην υπερφορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων, όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουν στη Βουλή, ψήφισαν «παρών». Ήταν δηλαδή ουσιαστικά απόντες από αυτήν την μεγάλη εθνική προσπάθεια να επιμερίσουμε με δίκαιο τρόπο το κόστος αυτής της μεγάλης ενεργειακής αναστάτωσης.

Συζητήσαμε και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την επισιτιστική ασφάλεια. Και εγώ και πολλοί συνάδελφοί μου έχουμε μία πολύ έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι σήμερα στην Ουκρανία είναι εγκλωβισμένοι παραπάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, οι οποίοι δεν μπορούν να διακινηθούν διότι η από θαλάσσης διέξοδος μέσω της Μαύρης Θάλασσας είναι πρακτικά αποκλεισμένη και οι δυνατότητες να μεταφερθούν αυτά τα σιτηρά μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες.

 

Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση η οποία εκ των πραγμάτων, αναγκαστικά, θα πρέπει να εμπλέκει και τη Ρωσία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ουσιαστικά ένας θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος ο οποίος θα επιτρέψει σε αυτό το πολύτιμο σιτάρι να φύγει από το λιμάνι της Οδησσού, να μπορέσουν να γεμίσουν τα σιλό με την φετινή σοδειά και να μην πληρώσουν τη «νύφη» αυτού του πολέμου στην Ουκρανία απομακρυσμένες φτωχές χώρες οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με το φάσμα της πείνας, το φάσμα ενός νέου λιμού. Φυσικά, η ελληνική ναυτιλία, θα είχε ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει σε περίπτωση που μπορούσαμε να πετύχουμε μία τέτοια λύση, ως η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου και για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας όπως αυτή εκδηλώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Είπα για ακόμα μία φορά ότι τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί, ούτε από την Ελλάδα αλλά ούτε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ζήτησα το ζήτημα αυτό, εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική, να συζητηθεί ξανά στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Και εκεί πια να υπάρχει και σαφής αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με μία ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη αυτής της νέας, παντελώς περιττής και αχρείαστης, τουρκικής προκλητικότητας.

Το τελευταίο το οποίο χρειάζεται η ευαίσθητη περιοχή μας, σε καιρούς που δοκιμάζεται η διεθνής ειρήνη και η διεθνής σταθερότητα, είναι ακόμα μια εστία έντασης. Γι’ αυτό και η χώρα μας απαντά πάντα στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος αλλά και με την αυτοπεποίθηση του δικαίου.

*Σπύρος Μουρελάτος (ΑΝΤ1 και ΑΠΕ):* Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε στα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής σε ό,τι αφορά την ενέργεια. Επαναλάβατε την πρόταση που έχει καταθέσει η Αθήνα σε ό,τι αφορά την επιβολή πλαφόν.

Ωστόσο αντιλαμβάνομαι και από το κείμενο συμπερασμάτων που διαβάζω πως δεν έχει επιτευχθεί η πρόοδος που πιθανώς να επιθυμούσαμε στην κατεύθυνση αυτή. Και εσείς έχετε πει πολλές φορές πως είναι επείγουσας ανάγκης μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση για να αποτινάξει ένα κόστος και να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ρωτώ, λοιπόν, εάν η πρόταση αυτή αισθάνεστε πως πηγαίνει στις καλένδες. Ή αν αισθάνεστε πως μπορεί να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα μιας επόμενης Συνόδου Κορυφής, του Ιουνίου.

Και μια δεύτερη ερώτηση, αν μου επιτρέπετε, κ. Πρόεδρε. Υπάρχει πολύ μεγάλο ζήτημα πλέον στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, αλλά στην Ελλάδα πολύ μεγάλο ζήτημα με την τιμή της βενζίνης. Σκέφτεται η κυβέρνηση να παρέμβει σε αυτό και πότε; Ευχαριστώ πολύ.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Όπως σας είχα πει και με την προηγούμενη φορά που είχα την ευκαιρία να απαντήσω σε ερωτήσεις σας, το ζήτημα της παρέμβασης στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά περίπλοκο. Είναι πάρα πολύ τεχνικό ζήτημα.

Εξίσου σύνθετο είναι και το ζήτημα της αποσύνδεσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου οι οποίες αυτή την στιγμή είναι οι υψηλότερες οριακές τιμές. Κατά συνέπεια συμπαρασύρουν όλο το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι μόνο μια ελληνική ιδιαιτερότητα αυτή.

Αισθάνομαι ότι υπάρχει πια μια μεγαλύτερη δυναμική και μια μεγαλύτερη κατανόηση του προβλήματος. Στην αρχή ήμασταν αρκετά μόνοι μας, όταν θίγαμε το ζήτημα αυτό. Τώρα βλέπω αρκετούς συναδέλφους να συντάσσονται με τη θέση μας και να ασκούν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξει συντομότερα παρά αργότερα σε παρεμβάσεις, οι οποίες θα μας επιτρέψουν πολύ απλά να μην πληρώνουμε αδικαιολόγητα ακριβά το φυσικό αέριο σε σχέση με την τιμή που το πληρώνουν άλλες χώρες του κόσμου.

Άμα δείτε παραδείγματος χάρη το υγροποιημένο φυσικό αέριο, πόσο το πληρώνει η Ιαπωνία ας πούμε σε σχέση με την Ευρώπη, η Ευρώπη επειδή είναι συνδεδεμένο το αέριο στη spot αγορά με τον δείκτη TTF πληρώνει πολύ πιο ακριβά το ίδιο φυσικό αέριο σε σχέση με άλλες χώρες. Άρα, εκεί, η παρέμβαση είναι απαραίτητη.

Τονίζω, όμως, αυτό το οποίο ενδιαφέρει το ελληνικό νοικοκυριό είναι η άμεση ανακούφιση και αυτήν την ανακούφιση θα τη δει, ήδη αρχίζει και τη βλέπει. Ήδη οι λογαριασμοί οι οποίοι έρχονται, ειδικά οι λογαριασμοί στις επιχειρήσεις οι οποίοι έρχονται και σε μηνιαία βάση, είναι αισθητά μειωμένοι, οι επιστροφές ήδη αρχίζουν και εμφανίζονται. Και τα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα, όπως έχουμε πει, έως το ποσό των 600 ευρώ να αποζημιωθούν για τους υπερβολικά υψηλούς λογαριασμούς που πλήρωσαν. Αυτό τελικά ενδιαφέρει το νοικοκυριό, αυτό ενδιαφέρει την επιχείρηση.

Τα υπόλοιπα είναι ζητήματα τα οποία θα πάρουν το χρόνο τους προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν, η ανακούφιση, όμως, την οποία θα αισθανθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι άμεση και είναι αποτέλεσμα του εθνικού σχεδίου στήριξης, όπως αυτό έχει ανακοινωθεί κι όπως αυτό θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

Το πρόβλημα με τις τιμές της βενζίνης είναι πράγματι ένα πρόβλημα το οποίο είναι πανευρωπαϊκό, απασχολεί όλες τις χώρες, όλες οι χώρες έχουν διαφορετικές τιμές επειδή έχουν και διαφορετική φορολόγηση στα προϊόντα βενζίνης. Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει μία πρώτη μικρή παρέμβαση, μέσω του Fuel Pass, η οποία μάλιστα έτυχε σημαντικής αποδοχής από τους πολίτες, σχεδόν 80% των δικαιούχων εισέπραξαν τα σχετικά ποσά.

Δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να σας ανακοινώσω κάτι περισσότερο. Παρακολουθούμε πάντως το ζήτημα και θα ανακοινώσουμε, εφόσον υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα, τις επόμενες αποφάσεις μας στο ζήτημα της βενζίνης όταν κι εφόσον είμαστε έτοιμοι.

*Μαρία Ψαρρά (STAR):* Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Μία ερώτηση για την πρώτη συνάντησή σας με τον Καγκελάριο Scholz. Ξέρουμε ότι δείξατε χάρτες, τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας». Θα ήθελα να μας εξηγήσετε ποιά ακριβώς ήταν η αντίδραση του Γερμανού Καγκελάριου όταν κατάλαβε το σύνολο των τουρκικών παράνομων διεκδικήσεων.

Και θα ήθελα να σας ρωτήσω, αποκομίσατε την αίσθηση ότι ο Καγκελάριος αναγνώρισε ότι η Τουρκία είναι εκείνη που απειλεί κι ότι η Ελλάδα είναι αμυνόμενη; Και, εν τέλει, έδωσε κάποια εξήγηση πειστική για την λογική των ίσων αποστάσεων που φαίνεται να υιοθετεί η Γερμανία πρόσφατα;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Εγώ ξεκαθάρισα και στον Καγκελάριο με τον οποίο είχα μια πολύ φιλική κουβέντα -ήταν ίσως η πρώτη οργανωμένη συζήτηση αλλά τα έχουμε πει πολλές φορές στις παρυφές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων στα ζητήματα αυτά από ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε ένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απειλείται ευθέως από έναν γείτονά του ο οποίος μάλιστα έχει και το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ξέρετε, αυτές οι ανακοινώσεις σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών έχουν μερικές φορές και έναν διαδικαστικό χαρακτήρα. Νομίζω, όμως, ότι ο Καγκελάριος αντελήφθη πλήρως την έκταση του προβλήματος.

Και βέβαια ο χάρτης της «γαλάζιας πατρίδας» στον οποίο αναφερθήκατε είναι το επίσημο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Και η τουρκική ηγεσία δεν έχει καμία δυσκολία να τον προβάλλει ως μια προβολή θαλάσσιας ισχύος, η οποία όμως παραβιάζει κατάφωρα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Νομίζω ότι είναι -αν θέλετε- η καλύτερη απόδειξη απέναντι και στους πιο δύσπιστους όταν λέμε ότι ουσιαστικά η Τουρκία είναι αυτή που μας απειλεί και προφανώς δεν απειλούμε εμείς την Τουρκία.

*Νίκος Αρμένης (MEGA):* Κύριε Πρόεδρε, θα επιμείνω λίγο στη συνάντησή σας με τον κύριο Scholz. Την ώρα που εσείς του δείχνατε τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» ο κ. Çavuşoğlu έδειχνε κάτι άλλους χάρτες και μας απειλούσε ότι θα αμφισβητήσει, θα θέσει θέμα για την κυριαρχία μας στα ελληνικά νησιά.

Ήθελα να ξέρω ποια ήταν η αντίδρασή του και αν έγινε και κουβέντα για την χθεσινή δήλωση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου της Καγκελαρίας η οποία κάλεσε εσάς και τον Τούρκο Πρόεδρο να τα βρείτε.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Σας απάντησα, ήδη απάντησα στο δεύτερο ερώτημά σας. Από εκεί και πέρα δεν έχω να προσθέσω πολλά για το ζήτημα αυτό.

Θα πω μόνο ότι η Ελλάδα αποκρούει και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και πατώντας πάντα στις αρχές μας, στις αξίες μας και στον απαρέγκλιτο σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο.

Αυτό κάναμε εξάλλου και με την επιστολή την οποία στείλαμε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών όπου αποδομούμε με ψυχρό τρόπο, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις, τα «επιχειρήματα» της Τουρκίας. Αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε. Εμείς δεν πρόκειται να είμαστε ποτέ αυτοί οι οποίοι θα καταφύγουμε στην όξυνση, στις προσβολές, στους προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Δεν είναι κάτι το οποίο ταιριάζει σε μένα. Δεν ταιριάζει στη χώρα, δεν ταιριάζει στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Έχουμε την αυτοπεποίθηση η οποία απορρέει από την πεποίθηση ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Απορρέει από τους ισχυρούς συμμάχους τους οποίους έχουμε και απορρέει, βέβαια, και από την ισχυρή και ολοένα και πιο ενισχυμένη αποτρεπτική μας δυνατότητα να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο σε αυτό και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμπλακώ -θα μου ήταν πολύ εύκολο, δεν θα το κάνω- σε ένα παιχνίδι, σε ένα πινγκ πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω σε αυτήν την πορεία την οποία έχει επιλέξει.

*Ναντίν Χαρδαλιά (ΣΚΑΪ):* Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Δεν θέλω να μονοπωλήσω τη συζήτηση με τα της Τουρκίας. Απλώς είμαστε αναγκασμένοι -καταλαβαίνετε- να το κάνουμε, διότι είχαμε ουσιαστικά ένα ακόμα κρεσέντο προκλητικότητας από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Çavuşoğlu, όπου ουσιαστικά αμφισβήτησε εκ νέου την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, υποστηρίζοντας πως αν δε αποστρατιωτικοποιηθούν τα ελληνικά νησιά θα ανοίξουν συζήτηση για την κυριαρχία τους.

Κατ’ ουσίαν είναι μία ακόμη ψηφίδα στην επιθετικότητα της Άγκυρας εναντίον της χώρας μας. Τι απαντάτε στο συγκεκριμένο ζήτημα και πώς ερμηνεύετε αυτήν την κλιμάκωση εναντίον της χώρας μας το τελευταίο διάστημα; Πού την αποδίδετε;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση ή εσωτερική ερμηνεία των πιθανών αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία. Θα σας πω και πάλι ότι τα «επιχειρήματα» της Τουρκίας αποδομούνται με επαρκέστατο τρόπο μέσω της επιστολής την οποία στείλαμε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Από εκεί και πέρα είναι μία συζήτηση στην οποία εμείς δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να εισέλθουμε. Όπως σας είπα, δεν πρόκειται να μπούμε σε κανενός είδους λεκτική αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Θεωρώ δυσάρεστο το γεγονός ότι η Τουρκία για ακόμα μία φορά χάνει μια ευκαιρία. Χάνει μία ευκαιρία να βελτιώσει ουσιαστικά τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Αυτά τα οποία συνέβησαν τον τελευταίο μήνα, ξεκινώντας με το μπαράζ των υπερπτήσεων που είχαμε πάνω από νησιά του Αιγαίου, ήταν παντελώς απρόκλητα και παντελώς αδικαιολόγητα. Κι αν η Τουρκία μπορεί να ενοχλήθηκε από την επίσκεψή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την ομιλία την οποία έκανα στο Κογκρέσο, αυτό είναι δικό της ζήτημα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους. Ανήκει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, έχει μια στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και προφανώς έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση -θα έλεγα- να αξιοποιεί τις συμμαχίες της προς όφελος της υπεράσπισης των δικών της εθνικών συμφερόντων. Αυτό έκανε, κάνει, και αυτό θα εξακολουθεί να κάνει και στο μέλλον.

*Γεωργία Σκιτζή (ΕΡΤ):* Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω: το τελευταίο διάστημα έχει φουντώσει η εκλογολογία, έχετε σε δηλώσεις σας κλείσει τα όποια σενάρια για τις εκλογές.

Ωστόσο, εγώ επανέρχομαι γιατί σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι θα πάτε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, λέγοντας μάλιστα ότι θα το κάνετε για να προλάβετε -όπως αναφέρει ο ίδιος- την «απόλυτη κατάρρευση από την ακρίβεια». Και ήθελα να σας ρωτήσω τι απαντάτε σε αυτό. Ευχαριστώ.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Θέλω να μου πείτε πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχω δεσμευτεί πολλές φορές.

Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι η χώρα σήμερα χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ ένα ήρεμο πολιτικό κλίμα, ένα πολιτισμένο διάλογο, μία αντιπαράθεση αρχών, αξιών, θέσεων. Λιγότερη πόλωση, λιγότερες φωνές, λιγότερη προκλητική ρητορική η οποία παραπέμπει σε άλλες εποχές τις οποίες έχουμε αφήσει -ευτυχώς, θα έλεγα, για την Ελλάδα- οριστικά πίσω μας.

Η αντιπολίτευση και ο αρχηγός της επιλέγουν τη δική τους, κατά την άποψή μου, εξαιρετικά μοναχική διαδρομή. Θα κριθεί και αυτή όταν με το καλό γίνουν οι εθνικές εκλογές.

*Σοφία Φασουλάκη (OPEN):* Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ. Πριν από λίγο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να προχωρήσει σε ένα έκτο πακέτο κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου και του εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου.
Αυτό μπορεί να φουντώσει και ήδη γράφεται ότι το βαρέλι του πετρελαίου ακριβαίνει. Είναι πολύ πιθανόν να δούμε νέες αυξήσεις και στη χώρα μας και στη βενζίνη. Έρχομαι στην ερώτηση που έκανε ο κ. Μουρελάτος πριν. Επανέρχομαι στο θέμα της τιμής της βενζίνης. Αν δείτε ότι ξεφεύγει το πράγμα θα παρέμβετε, όπως έγινε προσπάθεια να παρέμβετε, να παρέμβει η κυβέρνηση, και στο θέμα των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Κατ’ αρχάς δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι το εμπάργκο το οποίο επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία νομοτελειακά οδηγεί σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Είναι κάτι το οποίο θα το δούμε τις επόμενες μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο έχει υποχρέωση η Ευρώπη να κάνει είναι να χρησιμοποιήσει όλα τα οικονομικά μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή της προκειμένου να στερήσει από τη Ρωσία πολύτιμους γι’ αυτήν πόρους, για να σταματήσει επιτέλους αυτή η βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάθε πακέτο κυρώσεων έχει κόστος, έχει κόστος και γι’ αυτούς που τις αποφασίζουν, αλλά έχει μικρότερο κόστος για μας από ό,τι έχει εν προκειμένω για τη Ρωσία. Και αυτή ήταν πάντα η λογική των κυρώσεων: να μην επιβάλουμε κυρώσεις που θα έχουν μεγαλύτερο κόστος τελικά για εμάς από ό,τι για τη Ρωσία. Και πιστεύω ότι μέχρι στιγμής έχουμε βρει αυτήν την ισορροπία.

Τώρα, για τα υπόλοιπα θα σας παραπέμψω στην απάντηση την οποία έδωσα στον κ. Μουρελάτο.

*Ευαγγελία Τσικρίκα (ALPHA):* Κύριε Πρόεδρε το εμπάργκο που επιβλήθηκε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στη δική μας ναυτιλία; Γιατί είμαστε μία χώρα της ναυτιλίας.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Κοιτάξτε να δείτε, εκ των πραγμάτων θα μεταφέρεται λιγότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν όμως -και θέλω να το τονίσω αυτό- κυρώσεις που να αφορούν την ελληνική ναυτιλία σχετικά με τη μεταφορά πετρελαίου από τη Ρωσία προς τρίτες χώρες. Από εκεί και πέρα ο καθένας είναι υπεύθυνος κι ίσως και συνομιλώντας και με τη συνείδησή του εάν θέλει αυτή τη στιγμή να εμπλέκεται σε τέτοιου είδους μεταφορές προϊόντων από τη Ρωσία.

Το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει καμία οριζόντια απαγόρευση και εκ των πραγμάτων δε θεωρώ ότι υπάρχει κάποια ουσιαστική συνέπεια για την ελληνική ναυτιλία.

agrinionews.gr

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για θέματα του πρωτογενούς τομέα.

Αντηλλάγησαν απόψεις για το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν σήμερα τους αγρότες μας, με κυριότερο το αυξημένο κόστος παραγωγής ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, τη λειτουργία των ΤΟΕΒ, τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και του ΕΛΓΟ, το εθνικό απόθεμα, τη συμβολαιακή γεωργία, την εφαρμογή της ΚΑΠ, τους εργάτες γης, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τις αιτήσεις ΟΣΔΕ.

Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ μετείχαν ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σταύρος Αραχωβίτης και οι κ.κ. Βασίλης Κόκκαλης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Θεοφάνης Κουρεμπές, Χαράλαμπος Κασσίμης και Καλλιόπη Κοκκινάκη.

Στη συνάντηση μετείχε και ο ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ

 

Ο Σπήλιος Λιβανός, αντιπρόεδρος της ΚΣ ΝΑΤΟ και Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας το τετραήμερο 27-30 Μαΐου πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με την Ουκρανή αναπληρώτρια Πρωθυπουργό Olha Stefanishyna και την Ουκρανή βουλευτή Solomiia Bobrovska, τον Αμερικανό Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Gerald Connolly και τον Αμερικανό βουλευτή Brendan Boyle, καθώς και τους Λιθουανούς βουλευτές Viktorija Čmilytė-Nielsen, Πρόεδρο της Βουλής, Laurynas Kasčiūnas, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας, Radvile Morkunaite, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ασφάλειας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Marius Matijošaitis, Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας του Λιθουανικού Κοινοβουλίου με την Ελλάδα. Ο Έλληνας επικεφαλής είχε ακόμα διμερείς συναντήσεις με αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Ο Σπήλιος Λιβανός τους ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα και επιθετική ρητορική απέναντι στη χώρα μας, τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, την προσπάθεια της Τουρκίας να εκβιάσει και να διαπραγματευθεί για ίδια οφέλη σε μια τόσο σημαντική ιστορική στιγμή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, καθως και την ανάγκη καθολικής εφαρμογής από όλους τους συμμάχους των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία.
 
Βασικά θέματα που απασχόλησαν την Εαρινή Σύνοδο της ΚΣ ΝΑΤΟ ήταν:
  • η ψήφιση δύο σημαντικών διακηρύξεων “Standing with Ukraine” και “Confronting Russia’s Threat” από την Ολομέλεια της ΚΣ ΝΑΤΟ,
  • η άμεση ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και
  • οι ευρύτερες εξελίξεις και συνέπειες από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων ο Έλληνας αντιπρόεδρος πραγματοποίησε σχετικές παρεμβάσεις στην Ολομέλεια και τις Επιτροπές, που συμμετέχεις ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας. 
 
Ειδικότερα, στις παρεμβάσεις του ο Σπήλιος Λιβανός, εκφράζοντας τις ελληνικές θέσεις, στηλίτευσε την προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ενταξιακή πορεία Σουηδίας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Μίλησε, ακόμα, για τα οφέλη της ταχείας ένταξης των δύο χωρών για την ασφάλεια και σταθερότητα και αναφέρθηκε στη θετική στάση της χώρας μας απέναντι σε αυτήν την προοπτική.
 
Επιπλέον, ο Έλληνας αντιπρόεδρος καταδίκασε την επεκτατική πολιτική της Ρωσίας που αντιτίθεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, επεσήμανε την ανάγκη για ενίσχυση της συνοχής στη Συμμαχία στο σημερινό εύθραυστο περιβάλλον ασφαλείας, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη για βοήθεια στην Ουκρανία προκειμένου να εξασφαλιστεί ειρήνη και ασφάλεια καθώς και συγκεκριμένα στη βοήθεια της Ελλάδα.

Η Γενική Συνέλευση των μελών του Ορειβατικού Συλλόγου Μεσολογγίου που έγινε στις 25/5/2022 εξέλεγξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου, το οποίο μετά την συγκρότησή του σε σώμα αποτελείται από τους κάτωθι:

Πρόεδρος : Άγγελος Χριστοδουλάκης

Αντιπρόεδρος : Θεόδωρος Μυλωνάς

Γραμματέας : Σπύρος Αβασκαντήρας

Ταμίας : Άρης Σουβλής

Έφορος Ορειβασίας, Υλικών και καταφυγίου : Βαγγέλης Λιβιέρης

Έφορος Αναρρίχησης : Αλέξανδρος Φιλίππου

Υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων : Παντελής Σκαρμούτσος

Αναπληρωματικά μέλη :

  1. Ανδρέας Τσερεμέγκλης
  2. Κώστας Αβασκαντήρας

«Ευχόμαστε σε όλους  επιτυχία στο έργο τους», τονίζει η σχετική ενημέρωση.

Η επικοινωνία με τον σύλλογο θα γίνεται στα τηλέφωνα 6972233372 (Αγ. Χριστοδουλάκης) και 6972505607 (Π. Σκαρμούτσος)

E-mail  Ορειβατικού: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook Ορειβατικού : @Oreivatikos.Syllogos.Mesologgiou

Ιστοσελίδα Ορειβατικού :  https://sites.google.com/view/mountaineering-mes

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ