Σάββατο, 21η Δεκεμβρίου 2024  12:47: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 13 Μαϊος 2022

Μάταια προσπαθεί ο Μακρόν να κάνει διάλογο με τον Πούτιν, λέει ο Ουκρανός πρόεδρος – Το Ελιζέ απαντά πως δεν συζητήθηκε τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Κιέβου

Ο Εμανουέλ Μακρόν «προσπαθεί μάταια» να κάνει διάλογο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτίμησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κρίνοντας ότι «δεν είναι σωστό» ο Γάλλος πρόεδρος να είναι έτοιμος, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «να κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις» στη Ρωσία.

«Δεν πρέπει να αναζητούμε μια διέξοδο για τη Ρωσία και ο Μακρόν το κάνει εις μάτην», δήλωσε ο Ζελένσκι το βράδυ της Πέμπτης στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI1, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν σήμερα στο κανάλι του στο Telegram. «Ξέρω ότι ήθελε να έχει αποτελέσματα στη διαμεσολάβηση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά δεν τα είχε», παρατήρησε.

«Μέχρις ότου η ίδια η Ρωσία θελήσει και καταλάβει ότι έχει ανάγκη (το τέλος του πολέμου) δεν θα αναζητήσει καμιά διέξοδο», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Ο Μακρόν είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι, για να τεθεί τέλος στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός, η ειρήνη θα πρέπει να οικοδομείται «χωρίς να ταπεινώνεται» η Ρωσία.

Για τον Ζελένσκι ωστόσο, «ο Μακρόν δεν χρειάζεται να κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις (στη Ρωσία) τώρα». Ο Ουκρανός πρόεδρος έκρινε ότι το διάβημα αυτό «δεν είναι πολύ σωστό», για να επιτρέψει, κατά τη γνώμη του, στον Πούτιν «να σώσει την υπόληψη» του, τη στιγμή που οι Ρώσοι συνεχίζουν να προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο του νότιου και του ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να χάσουμε έδαφος για να σώσουμε κάτι για κάποιον», είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες από την συνέντευξη και σε αυτά τα αποσπάσματα, ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρει ότι ο Γάλλος ομόλογός του του είχε προτείνει να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία προκειμένου να βρεθεί λύση στη σύγκρουση.

Ο Ζελένσκι εκτίμησε εξάλλου ότι «ο χρόνος για να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι με τη Ρωσία τελείωσε». «Δεν είναι πλέον δυνατόν», τόνισε. «Ως πρόεδρος, είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν, αλλά μόνο με αυτόν. Χωρίς κανέναν από τους μεσολαβητές του. Και στο πλαίσιο του διαλόγου, όχι στα τελεσίγραφα», είπε στην ιταλική τηλεόραση RAI 1. «Φύγετε από αυτό το έδαφος που έχετε καταλάβει από τις 24 Φεβρουαρίου», είπε. «Αυτό είναι το πρώτο ξεκάθαρο βήμα για να μιλήσουμε για οτιδήποτε».

Τι απαντά το Ελιζέ

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συζήτησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ποτέ και τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Ζελένσκι. Έλεγε πάντα ότι οι Ουκρανοί είναι αυτοί που αποφασίζουν τους όρους της διαπραγμάτευσής τους με τους Ρώσους», τόνισε από την πλευρά της η γαλλική προεδρία.

Έπειτα από αρκετές συνόδους διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας τον Μάρτιο, οι συνομιλίες σταμάτησαν έκτοτε, καθώς οι θέσεις των δυο πλευρών απείχαν μακράν. «Σήμερα, ο διάλογος (με τη Μόσχα) πρέπει να είναι πραγματιστικός», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία. Ο Ζελένσκι ωστόσο επανέλαβε ακόμη μια φορά την επιθυμία του να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «αλλά μόνο με αυτόν, χωρίς κανένα μεσολαβητή». «Και με μια προσέγγιση διαλόγου, όχι απευθύνοντας τελεσίγραφα», διευκρίνισε.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στο Αγρίνιο έφθασε απόψε (13.05.22) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας έχοντας νωρίτερα περιοδεύσει στην Άρτα.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από συγκεντρωμένους στην οδό Παπαστράτου στο ύψος της Τσικνιά (πρώην Τσαλδάρη), ανάμεσά τους οι βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος και Θάνος Μωραΐτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός πραγματοποίησε, στο τελευταίο σταθμό της περιοδείας του εν όψει των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής, σύντομη ομιλία.

“Το κλίμα γυρνάει”

“Επέλεξα την  πόλη σας όχι μόνο γιατί διαχρονικά είναι η καρδιά της προοδευτικής παράταξης αλλά και γιατί ο νομός σας είναι πάντοτε το βαρόμετρο των εκλογικών αναμετρήσεων. Και απ’ ό,τι βλέπω από την υποδοχή σας εδώ το κλιμα γυρνάει”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας κάνοντας λόγο για την “πιο αληθινή δημοσκόπηση”.

Στη συνέχεια, περπατώντας σε κεντρικούς δρόμους του Αγρινίου συνομίλησε με εμπόρους. Τη δυσμενή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί του περιέγραψε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σωκράτης Κωστίκογλου.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος | email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΕ και ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να βρουν λύσεις σε ενέργεια, πρώτες ύλες, μέταλλα, αεροπορικές μεταφορές και τρόφιμα

Πριν από λίγες ημέρες ο Economist με άρθρο του ανέλυσε πως οι αντι-ρωσικές κυρώσεις απέτυχαν να συντρίψουν τη ρωσική οικονομία και εν τέλει κατέληξαν να κάνουν μεγάλο κακό στις δυτικές οικονομίες.

Όχι μόνο δεν έχει καταρρεύσει η ρωσική οικονομία και αντέχει απέναντι στις δυτικές κυρώσεις, αλλά και ότι μέσα στην Ε.Ε. έχουν αρχίσει να βλέπουν πως τα μέτρα εναντίον της Μόσχας θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις τόσο στους πολίτες της όσο και στις οικονομίες των χωρών μελών.

Οι Ευρωπαίοι έχουν συνηθίσει τόσο πολύ στα «φανταστικά» λεφτά και στην «φανταστική» οικονομία που έχουν ξεχάσει ότι αυτός που κατευθύνει το παιχνίδι δεν είναι αυτός που τυπώνει «αεροχρήμα» αλλά αυτός που διαθέτει τρόφιμα, ενέργεια, πρώτες ύλες και στρατιωτική ισχύ.

Δυστυχώς για την Δύση όλα αυτά τα διαθέτει η Ρωσία.

Και οι ΗΠΑ τα διαθέτουν σε κάποιο βαθμό αλλά σίγουρα δεν τα διαθέτουν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι έχουν μάθει να ζουν πολύ «κομινφό», οπότε θεωρούν πως έτσι θα είναι και οι υπόλοιποι κάτοικοι του πλανήτη.

Η συνήθεια είναι κακό πράγμα.

Kαι επειδή προέβει σε ενέργειες διακοπής των κοινών οικονομικών δραστηριοτήτων με αυτήν τόσο γρήγορα και τόσο απότομα, φυσικά κανείς στην Δύση δεν είχε βρει εναλλακτικές λύσεις προς αντικατάστασή τους.

Γενικώς φαίνεται πως κανείς στην Δύση δεν πίστευε ότι η Ρωσία θα ήταν τόσο σημαντική για την παγκόσμια οικονομία και αυτό εν μέρει οφείλεται στην ευρεία διάδοση του τουρμποκαπιταλισμού, δηλαδή του χρηματιστηριακού-παραστατικού χρήματος.

Χρήμα που προκύπτει από τα ομόλογα και όχι από την παραγωγή.

Όταν όμως τα πράγματα φτάνουν στα άκρα, τα πραγματικά στοιχεία είναι αυτά που συνεχίζουν να υπάρχουν και να παίζουν ρόλο.

Τώρα μία ρωσική ανάλυση εξηγεί τι είναι αυτό που χάνει η Δύση προσπαθώντας να αποκλείσει την Ρωσία από τις αγορές και το εμπόριο.

Λίγο πολύ χάνει τα πάντα.

Την ανάλυση την δημοσίευσε το Βαλκανικό Περισκόπιο.

«Η Ρωσία, αλλά και η Ουκρανία (σε ​​πολύ μικρότερο βαθμό), από τις αρχές του 2022, παρείχαν βασικά αγαθά και υπηρεσίες που απαιτούνταν για να διατηρήσουν την ομαλή λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας. 

Αλλά στις χώρες της Δύσης, ελάχιστοι άνθρωποι, εκτός από λίγους ειδικούς, το παρατήρησαν αυτό, προτιμώντας να θεωρούν τη Ρωσία απλώς ένα «βενζινάδικο με πυρηνικά όπλα».

Το τίμημα της τιμωρίας

Τώρα, μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ακούγονται όλο και περισσότερο οι φωνές για την πραγματική βαρύτητα του τιμήματος που θα πρέπει να πληρώσει συλλογικά η Δύση για την επιθυμία της να «τιμωρήσει τη Ρωσία».

Αυτές οι απόψεις δεν ξεπερνούν ακόμη τη μαζική αντιρωσική υστερία, για την υποστήριξη της οποίας έχουν «αξιοποιηθεί» όλοι οι πόροι των ΜΜΕ, αλλά ήδη σχηματίζουν μια αναπόφευκτη επανεκτίμηση τόσο των δυτικών φιλοαμερικανοικών συναισθημάτων όσο και των θέσεων πολλών σημαντικών παραγόντων στην παγκόσμια αγορά.

Διαδοχικά κύματα πρωτοφανών δυτικών κυρώσεων, η «μαζική έξοδος δυτικών εταιρειών» από τη Ρωσία και η απάντηση της Μόσχας σε αυτά τα μέτρα έχουν προκαλέσει απτή ζημιά σε ορισμένους κρίσιμους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας. Όλα αυτά έχουν επιδεινώσει τη ζημιά στην παγκόσμια Δύση που προκλήθηκε νωρίτερα από την πανδημία COVID-19.

«Για πολλούς παρατηρητές, η κλίμακα αυτών των κυματικών επιπτώσεων ήταν μεγάλη έκπληξη. Ανάλογα με τις διαφορετικές μεθόδους εκτίμησης, η ρωσική οικονομία κατατάσσεται κάπου μεταξύ της έκτης και της δωδέκατης μεγαλύτερης στον κόσμο, με το βάρος της να αποδίδεται γενικά σχεδόν αποκλειστικά στους υδρογονάνθρακες. 

Η Ρωσία αντιπροσωπεύει μόνο το 3% περίπου της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής. Τόσο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο πρώην προϊστάμενός του Μπαράκ Ομπάμα θεωρούσαν επομένως τη Ρωσία ως δευτερεύοντα παράγοντα στη διεθνή οικονομική σκηνή. Μια τόσο επιφανειακή άποψη δεν λαμβάνει υπόψη πολλά σημαντικά πράγματα».

Αυτό αναφέρει σε άρθρο του ο ιστότοπος Russia Matters, που δεν κατατάσσεται «στους φίλους του Κρεμλίνου», καθώς υποστηρίζεται από την  Carnegie Corporation της Νέας Υόρκης Οι αναλυτές αυτής της αμερικανικής ερευνητικής ιστοσελίδας αναφέρουν πέντε σημαντικότερους τομείς που έχουν υποφέρει περισσότερο από τις οικονομικές συνέπειες του νέου Ψυχρού Πολέμου που εξαπέλυσε η Δύση κατά της Ρωσίας.

  1. Ενέργεια

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα.

 Επίσης, εμπλουτίζει περισσότερο ουράνιο για χρήση σε πυρηνικούς σταθμούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Τώρα η προσφορά ρωσικών ενεργειακών πόρων στις παγκόσμιες αγορές μειώνεται λόγω των κυρώσεων και της αβεβαιότητας των βασικών παραγόντων στην αλυσίδα παραγωγού-καταναλωτή. 

Οι περικοπές της προσφοράς έχουν ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, ήδη υψηλές από την πανδημία.

 Το φαινόμενο ντόμινο σε αυτόν τον τομέα είναι αποκαλυπτικό: το υψηλότερο κόστος καυσίμων και ενέργειας αυξάνει την τιμή σχεδόν ό,τι παράγεται ή μεταφέρεται, από το τσιμέντο μέχρι τα καλλυντικά. Αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί πιθανές πολιτικές προκλήσεις για τους εν ενεργεία ηγέτες σε όλο τον κόσμο.

Στις ΗΠΑ, οι τιμές των πρατηρίων βενζίνης έχουν φτάσει σε υψηλά ρεκόρ, κάνοντας αναγκαίο το αίτημα για «ανάληψη δράσης» που απευθύνονται μέχρι τον Λευκό Οίκο. Σε όλο τον κόσμο, οι ηγέτες της βιομηχανίας προειδοποιούν για «συστημική» έλλειψη ντίζελ.

Στην κατάσταση του φυσικού αερίου, η Ευρώπη έχει πληγεί περισσότερο, αντιπροσωπεύοντας το 74% των ρωσικών εξαγωγών το 2021. Τώρα οι ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα η Γερμανία, αγωνίζονται να βρουν πώς να «τιμωρήσουν τη Μόσχα» με εμπάργκο φυσικού αερίου χωρίς να καταστρέψουν τις δικές τους οικονομίες.

Οι τιμές του άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσαν επίσης υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο, υπερτριπλασιάζοντας από την αρχή του έτους.

Σταδιακές απαγορεύσεις στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα έχουν επιβληθεί στην Ιαπωνία, τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, όπου ο ρωσικός άνθρακας αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών το 2021, απειλώντας να αυξήσει περαιτέρω τις καταναλωτικές δαπάνες.

Στην πυρηνική βιομηχανία, οι τιμές του ουρανίου έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 30%, και κανείς δεν μπορεί «να αντικαταστήσει γρήγορα τη Ρωσία σε μια περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού που θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να αναπροσαρμοστεί», γράφει η Wall Street Journal.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εξαγωγών ουρανίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έλαβαν το 16% των προμηθειών της από τη Ρωσία το 2020.

  1. Γεωργία

Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο το 2021 και σημαντικός παραγωγός και των τριών τύπων θρεπτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα λιπάσματα. 

Η Ρωσική Ομοσπονδία ήταν επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο ενός βασικού συστατικού σε πολλά προϊόντα μαζικής παραγωγής – το ηλιέλαιο, αντιπροσώπευε περίπου το 23% της παγκόσμιας αγοράς (παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία – ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο – αντιπροσώπευε έως 46%).

Οι συνέπειες της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία έπληξαν την προμήθεια σιτηρών, φυτικών ελαίων και λιπασμάτων. Ο συνδυασμός των δυτικών κυρώσεων και της «αμοιβαίας απαγόρευσης εξαγωγών» οδήγησε σε ελλείψεις πρώτων υλών και οδήγησε τις τιμές των λιπασμάτων πέντε φορές υψηλότερες σε επιλεγμένες αγορές.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έφτασαν σε νέο ιστορικό υψηλό ήδη τον Μάρτιο, σημειώνοντας άλμα 34% από έτος σε έτος.

 Η κατάσταση θα μπορούσε να αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους πεινασμένους, ειδικά στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία, που είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας τροφίμων.

Οι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι το 2011-2012 οι διαμαρτυρίες για την «Αραβική Άνοιξη» τροφοδοτήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από την αύξηση των τιμών των σιτηρών και του αλεύρου, η οποία στη συνέχεια προέκυψε εν μέρει λόγω της μείωσης της παραγωγής στη Ρωσία και την Ουκρανία που σχετίζεται με την ξηρασία.

  1. Πρώτες ύλες υψηλής τεχνολογίας

Η Ρωσία εξορύσσει περίπου το 37% του παλλαδίου που εισέρχεται στην παγκόσμια αγορά, ένα βασικό συστατικό των τσιπ υπολογιστών και των μπαταριών. 

Η Ρωσική Ομοσπονδία αντιπροσωπεύει επίσης περίπου το 11% των προμηθειών νικελίου. Οι κυρώσεις και η εκποίηση επενδύσεων έθεσαν σε κίνδυνο την προμήθεια βασικών υλικών για κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων και τσιπ υπολογιστών, προκαλώντας περαιτέρω διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού υψηλής τεχνολογίας.

Η πανδημία έδωσε στους κατασκευαστές τσιπ την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τις διακοπές του εφοδιασμού, με τους μεγάλους κατασκευαστές να αποθηκεύουν πρώτες ύλες και να διαφοροποιούν τις αγορές τους. Αλλά η προοπτική ενός μακροπρόθεσμου ελλείμματος έχει αυξηθεί ανησυχητικά. Υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να τιμωρήσει αυστηρά τη Δύση μειώνοντας τις εξαγωγές υποστρωμάτων ζαφείρι.

  1. Μέταλλα

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας χάλυβα στον κόσμο, μαζί με την Ουκρανία είναι οι κορυφαίοι πωλητές χυτοσιδήρου και σιδηρομεταλλεύματος που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή χάλυβα.

 Οι ΗΠΑ, αντίθετα, ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής πρώτων υλών χάλυβα στον κόσμο για πολλά χρόνια και έλαβαν τα δύο τρίτα των εισαγωγών τους το 2021 από αυτές τις δύο χώρες. Η Ρωσία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός κοβαλτίου, αλουμινίου και χαλκού.

Ο οικονομικός αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων έχει ήδη οδηγήσει σε υψηλές τιμές ρεκόρ. Αυτά τα προβλήματα επιδεινώνονται από τις διακοπές του εφοδιασμού από την Ουκρανία, η οποία είναι η ίδια σημαντική παραγωγός μετάλλων.

Η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία «απειλεί να μετατρέψει τον χάλυβα σε είδος πολυτελείας», γράφει η Washington Post. 

Το κόστος του σπειροειδούς χάλυβα θερμής έλασης έφτασε σε ιστορικό υψηλό στα μέσα Μαρτίου, αυξημένο σχεδόν κατά 250%.

Η τιμή του χαλύβδινου οπλισμού που χρησιμοποιείται σε κατασκευαστικά έργα σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 150%. Οι τιμές του σιδήρου επίσης σχεδόν διπλασιάστηκαν.

  1. Αεροδιαστημικές και διεθνείς μεταφορές

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός τιτανίου, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή αεροσκαφών και κινητήρων αεροσκαφών. Η ρωσική επικράτεια προσφέρει επίσης τις συντομότερες αεροπορικές διαδρομές από την Ασία προς την Ευρώπη.

Οι επιπτώσεις των κυρώσεων διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού στον αεροδιαστημικό και αμυντικό τομέα των δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας βασικών μετάλλων. Οι παγκόσμιες τιμές τιτανίου εκτινάχθηκαν καθώς οι προμήθειες μειώθηκαν τόσο λόγω των κυρώσεων στις ρωσικές τράπεζες όσο και λόγω των παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισόδου σε ρωσικές λιμένες μεγάλων εταιρειών μεταφορών.

Μέχρι πρόσφατα, η Ρωσία αντιπροσώπευε το 15-20% της παγκόσμιας παραγωγής τιτανίου. Οι δυτικές εταιρείες αεροδιαστημικής προσπαθούν να δημιουργήσουν αποθέματα: έχουν απόθεμα έξι έως εννέα μηνών, εκτιμά η Fitch. Όμως η πρόβλεψη του οργανισμού είναι απογοητευτική:

Εάν οι διακοπές συνεχιστούν μετά το 2022, η διαθεσιμότητα της προσφοράς και οι υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν να μειώσουν την κερδοφορία της αεροδιαστημικής και τον όγκο παραγωγής

Ο ρωσικός εναέριος χώρος είναι κλειστός για αεροσκάφη από δεκάδες «μη φιλικές χώρες» ως απάντηση στην απαγόρευση των ρωσικών αεροσκαφών. Κατά συνέπεια, οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, που ήδη υποφέρουν από τις υψηλές τιμές των καυσίμων και την πτώση της ζήτησης στην εποχή της πανδημίας, απαιτούν μεγαλύτερα δρομολόγια παρακάμπτοντας τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε αύξηση των τιμών των εισιτηρίων και των ναύλων.

Η Μόσχα είπε ότι οι ξένες αεροπορικές εταιρείες ξοδεύουν επιπλέον 37,5 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα σε πτήσεις που παρακάμπτουν τη χώρα.

Επιπλέον, ξένα αεροσκάφη αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων «κολλημένα» στη Ρωσία «είναι απίθανο να επιστραφούν ποτέ», θρηνούν υποκριτικά τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, «ξεχνώντας» τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που πράγματι έκλεψε η Δύση.»

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Παρασκευή, 13 Μαϊος 2022 18:58

Πόντος: Η μνήμη είναι ζωντανή

Αλεξοπούλου Αικατερίνη Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου*

“Πόντος εν΄ άστρον φωτεινόν”, λέει πολύ σωστά ο ποιητής... Σήμερα, 100 χρόνια μετά την καταστροφή του προαιώνιου Ελληνισμού του Πόντου και της Μικρασίας, αυτή η φράση έρχεται από το παρελθόν, για να μας φωταγωγήσει το μέλλον. Να μας θυμίσει, ότι η ιερή μνήμη είναι ζωντανή, ότι δεν λησμονούμε (δεν πρέπει να λησμονούμε) τις απαράγραπτες παρακαταθήκες των προγόνων μας, όλα όσα έχουμε ως πνευματική και πολιτισμική κληρονομιά. Δεν λησμονούμε, όχι από μνησικακία. Δεν λησμονούμε από την νομοτελειακή ανάγκη της ιστορικής συνέχειας...

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και δεν θα ξεχάσουμε. Γιατί είναι θέμα ιστορικής μνήμης, πολιτισμού, αλλά και της κρυμμένης ανθρωπιάς μας, που τόσο έχουμε σήμερα ανάγκη, σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Σε καιρούς, όπου ναι μεν αποκορυφώνεται το Κακό (το έγκλημα, η διαστροφή, η κρίση...), αλλά ταυτόχρονα παρατηρείται μία αναζήτηση του λαού μας σε ό,τι πιο πολύτιμο περικλείει αυτή ακριβώς η εθνική μνήμη. Να είναι άραγε τυχαίο, που μορφές όπως ο άγιος Παΐσιος επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο; Η μνήμη, που εξακολουθεί να παραμένει ζωντανή, είναι το οξυγόνο μας.

Αυτή η μνήμη είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο ποντιακός Ελληνισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ελληνικής Ιστορίας και δεν τον χαρίζουμε σε κανέναν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και δεν θα ξεχάσουμε! Δεν θα ξεχάσουμε τον εθνικό ξεριζωμό, αλλά και το ανθρώπινο δράμα. Την αγωνία στα μάτια των γυναικόπαιδων και το αγνό αίμα που χύθηκε άδικα. Το χώμα της άγιας γης που πήραν μαζί τους οι Έλληνες πρόσφυγες του Πόντου και τα σπίτια που έμειναν έρημα εκεί πίσω στην Τραπεζούντα και την Κερασούντα, στη Σιώπη και την Σαμψούντα. Τα στόματα μπορεί να μην μιλούν, αλλά η φωνή των ψυχών σκίζει τα ουράνια! Εκείνη η 19η Μαΐου ας μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας ψυχή...

Οι πληγές χάσκουν ακόμα ανοιχτές, για πάντα, μέχρι να έρθει η θεία δικαίωση... Θύμηση των φοβερών εκείνων καιρών, 100 και πλέον χρόνια πιο πριν. Εκτοπίσεις και βασανισμοί, εξάντληση από κακουχίες, πείνα και δίψα, πορείες θανάτου μέσα στην έρημο και τα βουνά, αλλά και συχνά οι εν ψυχρώ δολοφονίες από τους νεούτουρκους του Κεμάλ, οι εκτελέσεις των αμάχων... Μαύρες σελίδες της ιστορίας του ανθρώπου, όλα αυτά που συνιστούν εκείνο που έμεινε γνωστό ως γενοκτονία των προγόνων μας. Εκατοντάδες χιλιάδες οι νεκροί και οι χαμένοι για πάντα, ακόμα πιο πολλοί οι ξεριζωμένοι...

Και αμέσως μετά η λαβωμένη από τους πολέμους των καιρών Ελλάδα έγινε η φωλιά που ανέλαβε να στεγάσει αυτές τις ψυχές. Πραγματικούς πρόσφυγες, πραγματικών πολέμων, που ζητούσαν μια θαλπωρή και μια νέα αρχή. Και το νέο ξεκίνημα έγινε και είναι η αναγέννηση του σύγχρονου Ελληνισμού! Γιατί, ποιος μπορεί να αμφιβάλλει ότι οι Έλληνες του Πόντου συνέβαλαν τα μέγιστα στην πρόοδο και την εξέλιξη της νέας Ελλάδας που δημιουργήθηκε τον τραγικό 20ό αιώνα;

Σήμερα, την Ποντιακή γενοκτονία δεν την αναγνωρίζει μόνο η Ελλάδα. Την αναγνωρίζουν και πολλές διεθνείς οργανώσεις και φορείς, ακόμα κι αυτή η ίδια η Γερουσία (Βουλή) των ΗΠΑ, που εξέδωσε σχετικό ψήφισμα. Είναι αυτές οι αναγνωρίσεις ένα βάλσαμο στις ψυχές, μία ανακούφιση στα πνεύματα όλων εκείνων που έφυγαν τότε, στα δραματικά εκείνα γεγονότα... Μία ιστορική, αν θέλετε, δικαίωση.

Κλείνω αυτή τη σύντομη αναφορά μου στο δράμα του ποντιακού Ελληνισμού με μια φράση που άκουσα στα ποντιακά, φράση με μεγάλο νόημα: “Να ζήσει ο Πόντος. Να λελεύω σας τεμέτερον πουλόπα”! Κι ας μην ξεχάσουμε ποτέ: “Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο”!

πηγή φωτό: ethnos.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο υπουργός Υγείας τονίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που επένδυσε στην σκευωρία, προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για να λογοδοτήσει η Novartis και να αποζημιωσει το ελληνικό δημόσιο για τις παράνομες πρακτικές της

Ασκώντας δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της Novartis και μιλώντας για σκευωρία από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης ώστε το Δημόσιο να διεκδικήσει αποζημίωση από τη Novartis.

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, η κυβέρνηση θα προβεί στη σύσταση επιτροπής διαπραγμάτευσης και στην έντολη για διορισμό δικηγορικής εταιρείας στις ΗΠΑ για προάσπιση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου.

Ακόμη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, θα δοθεί εντολή για έγερση αγωγής ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης για διεκδίκηση της αποζημίωσης για την προσβολή του ελληνικού δημοσίου με επιφύλαξη για την τυχόν επιπλέον ζημιά που θα προσδιοριστεί και η οποία έχει ήδη συνταχθεί.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

«Υλοποιώντας την κυβερνητική δέσμευση μας να διεκδικήσουμε αποζημίωση από την εταιρία Novartis για το συνόλο των παράνομων πρακτικών και σύμφωνα με πρακτικό του ΝΣΚ, προβαίνουμε επιπλέον στις ακόλουθες ενέργειες:

α) εντολή για σύσταση επιτροπής διαπραγμάτευσης

β) έντολη για διορισμό δικηγορικής εταιρείας στις ΗΠΑ για προάσπιση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου και

γ) εντολή για έγερση αγωγής ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης για διεκδίκηση της αποζημίωσης για την προσβολή του ελληνικού δημοσίου με επιφύλαξη για την τυχόν επιπλέον ζημιά που θα προσδιοριστεί και η οποία έχει ήδη συνταχθεί.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επένδυσε στη σκευωρία και δεν διεκδίκησε τίποτα από την εταιρεία η κυβέρνηση της ΝΔ προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για να λογοδοτήσει η Novartis και να αποζημιωσει το ελληνικό δημόσιο για τις παράνομες πρακτικές της».

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Σπήλιος Λιβανός, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και Αντιπρόεδρος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, πραγματοποίησε στη Χάγη της Ολλανδίας συνάντηση εργασίας με τον Jan Renger Swillens, Στρατηγό του Βασιλικού Ολλανδικού Στρατού και διευθυντή της Ολλανδικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας.

Στη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών συζητήθηκε εκτενώς η καλή συνεργασία ελληνικών και ολλανδικών ενόπλων δυνάμεων στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο κ. Λιβανός με τον Στρατηγό Swillens βρέθηκαν οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και η προοπτική επίτευξης ειρήνης, οι επιπτώσεις του πολέμου στις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ, ο ρόλος της Κίνας στην εύθραυστη γεωπολιτική ισορροπία που διαμορφώνεται και η περίπλοκη εξίσωση των σχέσεων ΕΕ και ΝΑΤΟ με την Κίνα.

Ο κ. Λιβανός και ο κ. Swillens μίλησαν, ακόμα, για τις προκλήσεις που διαμορφώνονται σε επίπεδο ΕΕ, την ισορροπία μεταξύ ΕΕ & ΗΠΑ στη νέα πραγματικότητα και την ανάγκη παράλληλης λειτουργίας και συμπληρωματικότητας ΕΕ και ΝΑΤΟ σε αμυντικό επίπεδο.

Τέλος, αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις και την πρόθεση Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ κοινό τόπο στη συζήτηση αποτέλεσε αφενός ο σεβασμός στις όποιες αποφάσεις των δύο κρατών και αφετέρου η θετική πρόθεση για άμεση εισδοχή και αποτελεσματική συνεργασία.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Άρτα επισκέπτεται από το πρωί της Παρασκευής (13.05.22) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη περιοδεία του στο Αγρίνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφθασε το πρωί στην πλατεία Κιλκίς, συνοδευόμενος μεταξύ άλλων, από τη γραμματέα της Κοινουβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και το στενό του συνεργάτη Γρηγόρη Θεοδωράκη.

Περπάτησε στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης και είχε συνομιλία με καταστηματάρχες της οδού Σκουφά.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης επρόκειτο να  παραμείνει στην κεντρική πλατεία της Άρτας προκειμένου να συναντηθεί και να συνομιλήσει με πολίτες.

Η άφιξη του στο Αγρίνιο αναμένεται στις 7 το απόγευμα.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 31/01/2022

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:           «Καταστροφή του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σε επιστολή του Συλλόγου Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «Αμαδρυάδα», παρουσιάζεται με γλαφυρό τρόπο η σταδιακή και όλο κλιμακούμενη καταστροφή του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας. Το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, έκτασης 130.000 στρ., είναι το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος ήμερης βελανιδιάς της Χερσονήσου του Αίμου. Επίσης, θεωρείται το μοναδικό πια στην Ελλάδα, αφού τα άλλα δάση βελανιδιάς, που υπήρχαν στις παράκτιες περιοχές της Νοτίου Ελλάδας και στην Αλεξανδρούπολη, καταστράφηκαν. Η έκτασή του εκτείνεται εντός διοικητικών ορίων τριών (3) Δήμων (Ξηρομέρου, Αγρινίου και Μεσολογγίου) και εντός του περιλαμβάνει και ιδιωτικές εκτάσεις καλλιεργειών και βοσκοτόπων. Παρά την αδιαμφισβήτητη οικολογική του αξία και το δημόσιό του χαρακτήρα δεν υπόκειται σε κανένα καθεστώς προστασίας πέραν ενός τμήματος χαρακτηρισμένου μέρους του δικτύου Natura. Συνέπειες της έλλειψης επίβλεψης και προστασίας είναι η λαθροϋλοτομία, οι παράνομες εκχερσώσεις και καταπατήσεις, οι εμπρησμοί και η υπερβόσκηση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να ενεργήσετε με γνώμονα την προστασία του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου στην κήρυξή του ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, ώστε κατά αυτόν τον τρόπο να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας;
  2. Υπέπεσαν στην αντίληψη των αρμοδίων Υπηρεσιών έκνομες ενέργειες, όπως λαθροϋλοτόμηση, παράνομες εκχερσώσεις, καταπατήσεις κλπ. κι αν ναι, ποια συμπεράσματα προκύπτουν από τα στοιχεία για το μέγεθος της παραβατικότητας εντός του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η υπ’ αρ. πρωτ. 2806/01.02.2022 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, σας γνωστοποιούμε ότι:

  • To Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας μεριμνά, ώστε η πρόληψη των παράνομων υλοτομιών κατά τους χειμερινούς κρίσιμους μήνες να εντάσσεται σε ένα ετήσιο, ενισχυμένο πρόγραμμα δασοπροστασίας, με επιβάρυνση των πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού και με πεδίο εφαρμογής όλη την Χώρα.
  • Τα Δασαρχεία Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Μεσολογγίου, τα οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή της Δασικής Νομοθεσίας στην περιοχή του Δάσους Ξηρομέρου, διενεργούν περιπολίες και επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, όπου διαπιστώνονται παράνομες ενέργειες. Το ΥΠΕΝ αναγνωρίζει ότι απαιτείται ενίσχυση των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προς αυτή την κατεύθυνση. Η μεταφορά και κάθετη υπαγωγή τους στο ΥΠΕΝ εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.
  • Το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην παράνομη υλοτόμηση αλλά και σε άλλες παραβάσεις του Δασικού Κώδικα αποτελεί αντικείμενο εργασίας για το Υπουργείο, με σκοπό τη βελτίωσή του.
  • Μέρος του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου βρίσκεται σε περιοχή που έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Το ΥΠΕΝ έχει αναθέσει και εκπονούνται (για το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 της Χώρας) Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και Σχέδια Διαχείρισης για αυτές.

Ο Υφυπουργός

Γεώργιος Αμυράς

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρασκευή, 13 Μαϊος 2022 09:57

Το βουβό σπίτι

Ίσως το πιο βουβό, διάσημο σπίτι σε ολόκληρη την Ελλάδα που έχει κρυμμένα μυστικά που έφεραν ταραχή όχι μόνον στην χώρα μας.

Στην πόρτα και στα παράθυρα εικόνες του Χριστού να κρατά μικρά παιδιά και να τα ευλογεί, κουκλάκια, λουλούδια, παιδικές ζωγραφιές και μικρά καντηλάκια συμπληρώνουν το σκηνικό. Εκεί μέσα ζούσαν τρία πανέμορφα κοριτσάκια, εκεί μέσα κατοικούσε η χαρά, η παιδικότητα, η αγνότητα, το παιδικό γελιο. Πλέον τα πάντα είναι ερμητικά κλειστά και μόνο κάποιες χρωματιστές ζωγραφιές δείχνουν ότι εκεί κάποτε υπήρχε ζωή.

images 08


Τα πολύπαθη κοριτσάκια επίσης αντιπροσωπεύονται είτε ως τρία αγγελάκια είτε ως πριγκίπισσες της Ντίσνεϊ από την παιδική φαντασία.

Και είναι αυτή η παιδική φαντασία που τα κρατά ως κοντινές μας υπέροχες μορφές στο συνειδητό μας κόσμο.

images 09

Γιατί είναι δεδομένο πως τίποτα δεν κρύβεται από τα παιδιά, τίποτα δεν μπορείς να κρύψεις, ακόμα και τις σκιές θα τις ξεπεράσουν και θα βγουν στην δική τους ουράνια κοιλάδα.

Τα παιδιά από την Πάτρα, έγιναν δικά μας παιδιά, δικοί μας άγγελοι - προστάτες, δικές μας προσευχές.

Ανάβουμε κεράκια στην μνήμη τους ίσως γιατί θέλουμε να δούνε από εκεί ψηλά πως δεν μείναμε ασυγκίνητοι στο δράμα τους.

Τα φαντάζομαι και τα τρια να ανοίγουν την πόρτα ξανά και ο χώρος να γεμίζει από το ουράνιο πια φως τους.

images 03 10

images 04 06

images 07 05

images 01

Δημοσιογραφική Επιμέλεια - Φωτογραφίες: Μαριάννα Γεωργίου

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ